Noorse ombudsman start zaak tegen Apple om iTunes

De Noorse ombudsman gaat via juridische weg proberen om Apple te dwingen om alle muziek uit de iTunes-winkel afspeelbaar te maken op andere spelers dan de iPod. Apple heeft tot 3 november om te reageren op de aanklacht.

Noorse vlagDe iTunes-winkel zag vijf en een half jaar geleden het levenslicht en in al die jaren kon de met drm uitgeruste muziek die in de online winkel werd aangeschaft, alleen met Apples eigen draagbare mediaspelers afgespeeld worden. Dit zorgde ervoor dat Noorwegen, gesteund door Zweden en Denemarken, in juni 2006 officieel aan Apple liet weten hier niet blij mee te zijn en te willen dat het bedrijf uit Cupertino zijn handelspraktijken zou bijstellen en meer keus zou laten aan de consument.

Apple verkoopt echter nog steeds muziek die van drm is voorzien, hoewel het bedrijf sinds april 2007 ook drm-vrije muziek aanbiedt. Voor de Noorse consumentenorganisatie is dat echter niet genoeg, en ze voelt zich daarin inmiddels ook gesteund door Duitsland en Frankrijk. De Noren willen dat ook drm-muziek op elke willekeurige mediaspeler afgespeeld kan worden. De consumentenombudsman van het Scandinavische land heeft daarom een zaak aanhangig gemaakt bij de Noorse Marktraad. Deze overheidsraad kan bedrijven dwingen om handelspraktijken aan te passen en boetes opleggen als ze in gebreke blijven.

De iTunes-eigenaar heeft tot 3 november de tijd om te reageren op de officiële aanklacht. Naar verwachting zal de Marktraad begin volgend jaar uitspraak doen. Volgens de Noorse ombudsman Bjørn Erik Thon kan de uitspraak in heel Europa gevolgen hebben, aangezien de Noorse zaak een testcase is voor het hele continent. Apple heeft nog geen reactie losgelaten over de zaak.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

29-09-2008 • 20:43

53 Linkedin

Reacties (53)

53
49
9
6
0
0
Wijzig sortering
1. Brand je iTunes muziek op cdrom.
2. Speel af elke cd-speler

of

1. Brank je iTunes muziek op cdrom.
2. RIP muziek naar MP3, OGG Vorbis, WAV of whatever.
3. Speel af op devices die dat ondersteunen.

of

1. Ga naar piratebay en download whatever je wil. (ok kinderachtige opmerking :) )

De opnamekwaliteit van de meeste muziek is toch al ondermaats. Gewoon lekker loudness hoog enzo /sarcasm

Persoonlijk koop ik steeds meer muziek op itunes waarvan sommige zonder DRM. Ik weet dat Apple die DRM niet wil, dus daar is hoop. De muziekindustrie wil die wel. Die hebben nu eenmaal veel power. Ga die dan aanpakken als je het zo'n probleem vindt. Vraag ze gelijk om hoge kwaliteit geluidsopnamen.

Als consument ben ik tevreden met mijn gezins iTunes, iPod'd, iPhone's en AppleTV om onze muziek te syncen/beheren/af te spelen. Veel handiger dan dat gezeik met CD's of tapes in het verleden.

[Reactie gewijzigd door Sebast1aan op 29 september 2008 20:57]

1. Brank je iTunes muziek op cdrom.
2. RIP muziek naar MP3, OGG Vorbis, WAV of whatever.
3. Speel af op devices die dat ondersteunen.
Ja, lekker je gecomprimeerde muziek opnieuw comprimeren zal de geluidskwaliteit ook vast ten goede komen.
En ook helemaal niet onhandig/omslachtig/tijdrovend ofzo.
Eerste twee zijn volgens mij toch legale oplossingen? Maar even goed het kost je wel weer onnodig veel extra tijd.
Zelf gebruik ik een tool om de DRM automagisch te laten verdwijnen, maar ik koop men muziek wel.
"1. Brand je iTunes muziek op cdrom.
2. RIP muziek naar MP3, OGG Vorbis."

Lossy -> lossy transcoding ;(
Vroeg me al af wanneer iemand met die workaround zou komen. Dat slaat natuurlijk als een lul op een drumstel. Als je muziek koopt mag je verwachten dat je die ook zonder allemaal omslachtige workarounds op je media speler kunt zetten.
Je mag het verwachten. Maar het is nu eenmaal niet zo.

Het rippen van CD gerandeert trouwens ook geen goede kwaliteit. Omdat CD-opnames tegenwoordig ook al bagger slecht zijn. Zie ook het hele Metallica/Guitar Hero verhaal.
Ik ben geen fan van DRM, als ik al nummers koop via iTunes zijn het alleen maar DRM vrije nummers, maar het merendeel van mij muziek haal ik via eMusic of ik koop cd's.

Aan de ene kant moet de consumenten bond niet zo zeiken, mensen moeten maar beter opletten als je wat gaat kopen. Ik ga toch ook niet zeuren dat WMA's niet spelen op mijn iPod. En er zijn genoeg manieren om beveiligde iTunes nummers om te zetten naar MP3, 1 manier zit standaard zelfs in iTunes. Dan zie je niet zo snel bij Windows Media player en al die "Play for Sure" players.

Aan de andere kant hoop ik wel dat ze hiermee een DRM vrije iTunes kunnen afdwingen maar ik ben bang dat Apple dan gewoon zijn iTunes store sluit in Noorwegen.
De platen labels moeten nu toch weten dat DRM geen enkel nut heeft, en als Amazone DRM vrij kan verkopen (alleen US) waarom mag Apple dat niet?
... als Amazone DRM vrij kan verkopen (alleen US) waarom mag Apple dat niet?
Dat is logisch: Apple is een veel te grote speler geworden naar de zin van de maatschappijen. Daarom gunnen ze andere verkopers wél de DRM-vrije muziek en Apple niet, in de hoop dat Apples dominante positie daardoor verzwakt wordt.
Idd de platenbazen zijn bang voor Apple. Daarbij zijn er contracten tussen Apple en die platenbazen, Apple mag niet zomaar alle muziek DRM-vrij gaan aanbieden.
Ik geef de Noren weinig kans.
Apple zal gewoon naar de muziekbedrijven wijzen en zeggen dat ze dat van die bedrijven niet mogen. Dan is de bal doorgespeeld...

Het rare is dat deze klacht niet over andere drm file formaten gemaakt wordt,
terwijl ik op dit moment geen protected WMA op mijn Mac kan afspelen...
Apple zal gewoon naar de muziekbedrijven wijzen en zeggen dat ze dat van die bedrijven niet mogen. Dan is de bal doorgespeeld...
Die vlieger zal niet opgaan. Apple biedt namelijk weldegelijk een grote hoeveelheid muziek aan in een drm-vrij formaat. Dan gaat het ook om muziek die ook in een drm-formaat verkrijgbaar is. Daarnaast is het Apple die ervoor kiest om geen informatie over de drm-techniek vrij te geven, mogelijk wel vanwege overeenkomsten met de platenmaatschappijen, maar in the end is het Apple die een besluit neemt. Daar zal de rechter dus niet veel mee aankunnen.
Het rare is dat deze klacht niet over andere drm file formaten gemaakt wordt,
terwijl ik op dit moment geen protected WMA op mijn Mac kan afspelen...
Beveiligde wma-muziek kun je afspelen op andere spelers dan de Zune, de mediaspeler van Microsoft. Het is dus niet Microsoft die hier moeilijk doet, maar waarschijnlijk Apple, die wil voorkomen dat de iPod vol komt te staan met wma-muziek die niet in de iTunes Store is gekocht. Het is naar alle waarschijnlijkheid niet Microsoft die voorkomt dat beveiligde wma-bestanden niet op de iPod afgespeeld kunnen worden.
Beveiligde wma-muziek kun je afspelen op andere spelers dan de Zune, de mediaspeler van Microsoft.
Maar ik kan die muziek niet afspelen onder Mac OS X, FreeBSD of een op Linux gebaseerd besturingssysteem - daar zou ik dan weer problemen mee hebben. (Eenzelfde redenering gaat op voor WMV+DRM overigens.
Het is dus niet Microsoft die hier moeilijk doet, maar waarschijnlijk Apple, die wil voorkomen dat de iPod vol komt te staan met wma-muziek die niet in de iTunes Store is gekocht.
Volgens mij zul je voor WMA+DRM toch echt moeten betalen (licentie aan Microsoft) en dat is iets dat Apple waarschijnlijk niet wil - zeker niet met de huidige markpositie van hun iPod, waarbij ze dat duwtje van WMA helemaal niet nodig hebben. Als het dan nog gratis kon, maar dat zal niet het geval zijn denk ik zo.

De iPod kan wel MP3 afspelen, maar men hoeft hierbij niet aan Microsoft te betalen...
Maar ik kan die muziek niet afspelen onder Mac OS X, FreeBSD of een op Linux gebaseerd besturingssysteem - daar zou ik dan weer problemen mee hebben. (Eenzelfde redenering gaat op voor WMV+DRM overigens.
Dat is echter geen onwil van Microsoft, maar een bewuste keus van de ontwikkelaars van de software die je daar noemt. Microsoft zal met alle liefde zijn drm-techniek in licentie willen geven om het afspelen van beveiligde wma-bestanden mogelijk te maken. Dat ontwikkelaars dat niet willen, dat is wat anders. Dat is ook heel wat anders dan waar de zaak van de Noren om gaat: die draait om onwil van Apple om Fair Play in licentie te geven. Niet om onwil van andere ontwikkelaars om Fair Play te willen implementeren.
MS heeft "met liefde" de ontwikkeling van windows mediaplayer for mac tijden geleden gestopt...
Het rare is dat deze klacht niet over andere drm file formaten gemaakt wordt,
terwijl ik op dit moment geen protected WMA op mijn Mac kan afspelen...
Hoewel je een punt hebt, dat protected WMA/WMV ook aan een kritische blik onderworpen moet worden, geldt echter wel dat Apple een significant marktaandeel (70% plus oid) heeft op het gebied van muziekspelers. Dat is dus ook de reden dat men een zaak tegen Apple Inc. start.

Nu is het ook weer zo dat Microsoft met Windows/Windows Media ook een significant marktaandeel heeft op desktop gebied - op dat gebied zou Microsoft dus aangepakt moeten worden. Ik zou zeggen geef de Noorse toezichthouders eens een hint :)
Vreemd dat ze het nu pas doen eigenlijk.
Ik ben al jaren van mening dat het koppelverkoop is, en zie dus niet in waarom dit binnen europa, en meer specifiek, binnen nederland, wordt toegestaan.
Zeker in het begin was het erg.
Nu kun je misschien wel DRM vrije muziek kopen, maar het kost meer....
Het branden naar cd is natuurlijk onzin.
Als je iets koopt hoord het meteen goed te zijn.

iTunes en iPod horen los van elkaar te handelen, een koppeling tussen de twee is koppelverkoop.....

(Dit is mijn bescheiden mening)
Dat er nog velen mogen volgen. Het is werkelijk belachelijk dat je de muziek niet op andere spelers kunt afspelen. Goede zaak! Pluimpje voor de zweedsenoorse ombudsman.

[Reactie gewijzigd door Chip. op 29 september 2008 20:56]

Anoniem: 153797
@Chip.29 september 2008 20:54
Noorse* :)
Inmiddels biedt Apple ook muziek aan die niet voorzien is van DRM (iTMS+), hoewel je daar wel iets meer voor betalen dan muziek die wel van DRM voorzien is - daar krijg je dan weer wel iets meer kwaliteit voor terug. Het blijft echter in het AAC formaat, waarbij je dus wel een media-speler moet hebben die AAC ondersteund, maar dat is natuurlijk niet Apple's probleem.

Feit is dat de DRM afgedwongen is door de muziekindustrie, als men dus wilt gaan klagen dan zul je vooral bij de muziekindustrie moeten zijn en niet alleen bij Apple.

* Little Penguin vindt overigens wel dat het aanbod vooral volledige moet zijn (als er bijvoorbeeld over een onderwerp - laten we zeggen muziek van een film-triologoe) 3 losse CD- albums aangeboden worden en er is er maar 1 via iTMS of vergelijkbare winkels beschikbaar dan koop ik 'm niet. Ik heb geen probleem met DRM, maar men moet dan wel een volledige aanbod aanbieden.

Edit: Aanvulling, hoewel ik het afschaffen van DRM altijd toe zal juichen natuurlijk - de mensen die eerlijk kopen worden hiermee uiteindelijk toch meer gestraft dan de personen die illegaal aan hun muziek komen...

[Reactie gewijzigd door Little Penguin op 29 september 2008 21:17]

iTunes Plus (DRM vrije tracks) zijn AL LANG niet meer duurder dan gewone (met drm) tracks. Die prijzen zijn enkele maanden na de introductie van iTunes Plus gelijk getrokken. Hulde aan EMI (en indie labels)
Lezen muziekkopers als die Noor soms de EULA niet? DRM is exact de reden waarom ik daar niets koop, Apple- en iPod-gebruiker of niet.
ITUNES PLUS

Uitgekozen nummers kunnen beschikbaar zijn in de iTunes Store in het iTunes Plus formaat. iTunes Plus content bevat geen veiligheidstechnologie die het gebruik van dergelijke content beperkt, en is gecodeerd met een hogere audio bit rate dan de DRM-beschermde nummers die beschikbaar zijn in de iTunes Store. iTunes Plus content is ook onderworpen aan minder gebruiksregels; kijk voor details in de iTunes Store dienstvoorwaarden.

U mag, slechts door middel van een enkele transactie voor een bepaalde totaalprijs, alle nummers opwaarderen die u eerder gekocht heeft in de iTunes Store en die dan geschikt zijn voor opwaardering. Nummers komen slechts voor opwaardering in aanmerking als hetzelfde nummer beschikbaar is voor de verkoop in de iTunes Store in het iTunes Plus format ten tijde van de opwaardering. De beschikbaarheid van bepaalde nummers voor de opwaardering en uw totale opwaarderingsaanbod zijn te allen tijde onderhevig aan wijzigingen. Voor de opwaardering zal u de totaalprijs van de opwaardering worden getoond en zult u de mogelijkheid hebben om de specifieke content van het gedeelte dat wordt opgewaardeerd te bekijken. De opgewaardeerde iTunes Plus versies van uw content zullen de DRM-beschermde versies in uw iTunes bibliotheek vervangen en de DRM-beschermde bestanden zullen verplaatst worden naar uw Prullenbak folder. Bekijk de FAQ (zie beneden) voor meer informatie over hoe de opwaardering is berekend en details over de vervanging van de DRM-beschermde versie.

CMA kan beschikbaar zijn voor iTunes Plus content, onderworpen aan de CMA voorwaarden die hierboven te vinden zijn. Om een iTunes Plus album die gebaseerd is op de verkoop van een overeenkomstige DRM-beschermd nummer te “voltooien”, moet u eerst alle geschikte content opwaarderen naar iTunes Plus zoals hierboven beschreven. Een ander, mogelijk minder duur, alternatief voor u zou kunnen zijn om simpelweg het volledige iTunes Plus album te kopen, in de plaats van het gebruiken van CMA. Opwaarderen van eerdere aankopen naar iTunes Plus hebben geen invloed op de tijdsbeperkingen die van toepassing zijn op de beschikbaarheid van CMA.

Voor meer informatie over iTunes Plus, lees de FAQ op http://phobos.apple.com/W....woa/wa/iTunesPlusFAQPage.
Niemand dwingt die man om op iTunes te kopen.

(klik hier voor de Noorse) :+

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 30 september 2008 09:43]

Nee, jij leest het artikel niet. De Noorse ombudsman heeft de EULA gelezen en vindt die unfair. Apple's iTunes EULA moet voldoen aan de eisen die Noorwegen aan contracten stelt. Het verplicht stellen van de iPod in iTunes is hier de discutabele koppelverkoop.
Anoniem: 223113
30 september 2008 11:22
Klagen ze weer de verkeerde partij aan. Apple wil best drm vrij verkopen maar de meeste platen labels willen dat niet. Om de muziek te mogen verkopen moet apple bepaalde garanties wat betreft de beveiliging van de muziek geven. Om deze garanties waar te kunnen maken moeten ze dus DRM gebruiken. Theoretisch kan de DRM natuurlijk ook door derde geimplementeerd worden maar als apple deze specifiecaties zou geven aan derde is de kans veel groter dat de DRM gekraakt wordt door lekkage bij een derde partij. De platen labels kunnen vervolgens apple weer aanspreken hierop omdat apple garant staat dat als de drm gekraakt wordt ze dit binnen een bepaalde tijd herstellen.
De platenlabels kunnen moeilijk Apple aansprakelijk stellen voor handelen van derden, met name als Apple daar geen keus in had. Dat heet overmacht.
Anoniem: 272924
30 september 2008 11:35
En ik eis dat mijn iPod mijn oude LP's moet kunnen afspelen!
En ook wil ik dat mijn kabelboer elke denkaar merk decoder gaat ondersteunen, en omgekeerd. En ik wil dat mijn auto voortaan ook op diesel kan rijden.

Kom op zeg, iPod en iTunes zijn onderdelen van een systeem, dat is nou net de kracht van Apple. Philips of Samsung leveren je alleen een apparaat, de rest zoek je zelf maar uit. Bij Apple koop je je in in een systeem. Het werkt meteen "out of the box". Dat is heel wat anders als dat je een apparaat van Samsung koopt, of van om het even van welke andere apparatenbouwer.
Anoniem: 275175
30 september 2008 13:29
Ik download eigenlijk alleen maar muziek die ik alleen een keer op CD gekocht heb. Waarom? dit is sneller als rippen, en ik ga geen talloze CD's rippen om op mijn media center af te kunnen spelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee