EU kiest dvb-h voor mobiele televisie

Geheel volgens verwachting heeft de Europese Unie vrijdag bekendgemaakt dat dvb-h de officiële Europese standaard voor mobiele televisie zal worden. De lidstaten moeten van de EU zo snel mogelijk met de voorbereidingen beginnen.

Europees dvb-logoDe standaardisering van dvb-h zou een geharmoniseerde aanpak van zendlicenties mogelijk maken. Bovendien verwacht de EU dat het standaardformaat een toename van mobiele tv-diensten teweeg zal brengen en dat het innovatie in de hand zal werken. Van de 27 lidstaten wordt verwacht dat ze het gebruik van de nieuwe standaard zullen 'steunen en aanmoedigen', onder andere door het vrijmaken van de benodigde zendfrequenties.

De geheel op open standaarden gebaseerde dvb-handheld-standaard werd door Nokia in samenwerking met partners als Intel, Modeo, Motorola en Texas Instruments ontwikkeld. Concurrenten, zoals het Zuid-Koreaanse DMB en MediaFlo van het Amerikaanse Qualcomm, waren al in juli door Europees Commissaris Viviane Reding op een zijspoor gerangeerd. Volgens haar was dvb-h de beste kanshebber om het tot Europese standaard te schoppen. Ze gaf toen ook aan dat ze weinig heil van marktwerking verwachtte: 'Afwachten of er wat er gebeurt is geen optie. De tijd is rijp voor de Europese industrie om werk van mobiele televisie te maken.'

Volgens onderzoek van Strategy Analytics zullen er over vijf jaar meer mobieltjes met televisiefunctionaliteit dan normale televisies verkocht worden. In 2010 zou de opbrengst van de draagbare kijkkastjes al rond de 30 miljard dollar liggen; volgens de EU zal een dergelijke omzet op zijn laatst in 2011 gehaald worden. Eerder gepubliceerd onderzoek wees daarentegen uit dat slechts vijf procent van de Europese burgers in mobiele televisie is geïnteresseerd. De tijd zal moeten leren of de door de EU afgedwongen compatibiliteit ook daar verandering in kan brengen.

Door René Wichers

Eindredacteur

01-12-2007 • 17:47

48 Linkedin

Reacties (48)

Wijzig sortering
De geheel op open standaarden gebaseerde dvb-handheld-standaard werd door Nokia in samenwerking met partners als Intel, Modeo, Motorola en Texas Instruments ontwikkeld.
Kijk dat is positief - door gebruik te maken van open standaarden kunnen ook andere bedrijven diensten voor mobiele televisie aanbieden.
Concurrenten, zoals het Zuid-Koreaanse DMB en MediaFlo van het Amerikaanse Qualcomm, waren al in juli door Europees Commissaris Viviane Reding op een zijspoor gerangeerd.
Aangezien de standaarden open zijn betekent dat echter niet dat deze bedrijven niet in staat zijn om producten aan te bieden - het enige wat het geval zou kunnen zijn is dat men geen geld kan innen t.o.v. hun eigen standaard
Kijk dat is positief - door gebruik te maken van open standaarden kunnen ook andere bedrijven diensten voor mobiele televisie aanbieden.
Is DVB-C ook niet een open standaard?

Als er bij de mobiele bedrijven ook een rat zoals UPC tussen zit dan is het snel gedaan met de openheid van het systeem. Dan komt er weer gewoon een uniek nummer in je telefoon wat moet overeenkomen met een nummer in de encryptie. Op die manier kun je dan alleen DVB-H kijken als je een telefoon van UPC koopt (als UPC de mbiele uitzendingen zou verzorgen).
Anoniem: 112442
@flowerp2 december 2007 11:05
Alle DVB standaarden zijn open.
DVB, short for Digital Video Broadcasting, is a suite of internationally accepted open standards for digital television.
Het idee van een openstandaard betekend dat iedereen hier een implementatie van mag maken. Open standaard kan niet afdwingen dat alle content bij iedere provider beschikbaar is. Lijkt me ook logisch, je bent uiteindelijk klant bij een bepaalde partij als je het er niet mee eens bent kun je overstappen op een andere partij. Ook voor digitale TV zijn dit er meerdere misschien niet allemaal even handing. Kabel, Sateliet en soms digitenne (Is niet overal dekkend).
Het idee van een openstandaard betekend dat iedereen hier een implementatie van mag maken. Open standaard kan niet afdwingen dat alle content bij iedere provider beschikbaar is.
Maar...

Open standaarden zou wel moeten betekenen dat alle hardware die aan de standaard voldoet (daarom is het immers een -standaard-) geschikt zou moeten om content af te nemen van de provider waar ik een abonnement bij heb.

UPC denkt daar dus anders over. Als je een abonnement hebt bij UPC, kun je haar DVB-C signalen NIET ontvangen met en DVB-C decoder. Nee, je moet een DVB-C-UPC decoder hebben.

Het hele nut om in de eerste instantie een standaard te gebruiken (open of niet) is hier helemaal weg. Het had net zo goed het UPC-X protocol kunnen zijn, of het DHX-U2 systeem. UPC klanten kunnen alleen naar digitale TV van UPC kijken met de UPC media box. Dat de UPC media box eigenlijk een DVB-C decoder is, is een totaal nutteloos technisch detail, want je kunt (en mag!) geen enkele andere DVB-C decoder gebruiken.

-Dat- is waar het dus ook met DVB-H heen kan gaan als de telecom providers de UPC strategie volgen. Als jij b.v. een mooie nieuwe Nokia telefoon hebt die perfect DVB-H kan ontvangen, dan zou je die niet -mogen- gebruiken op het Vodafone netwerk, omdat je alleen DVB-H daar mag ontvangen met een speciale Vodafone-telefoon.
Volgens onderzoek van Strategy Analytics zullen er over vijf jaar meer mobieltjes met televisiefunctionaliteit dan normale televisies verkocht worden. [...] Eerder gepubliceerd onderzoek wees daarentegen uit dat slechts vijf procent van de Europese burgers in mobiele televisie is geïnteresseerd.
Ik geloof eerder in die laatste zin; slechts 5% die geïnteresseerd is in mobiele televisie. Maar dat kan natuurlijk in 2010 heel anders zijn. Televisie is voor veel mensen iets dat ze uit luiheid doen, gewoon lekker op de bank kijken. Ik zie mezelf niet zappen op m'n telefoon in de trein ofzo, maarja, dat ben ik.

Het lijkt me sterk dat deze mobiele televisie dezelfde kwaliteit heeft als digitale TV, dus ik ga ervan uit dat ze puur op mobiele apparaten richten. Dan kom je dus bij het probleem van de kleine schermen. Enerzijds wil je geen koelkast als telefoon, anderzijds wil je wel een mooi groot scherm. 3" is al veel te klein voor televisie. Laat staan voor ondertiteling. Kortom: leuke voor op de camping en voor plaatsen waar (nog) geen (digitale) televisie is.

[Reactie gewijzigd door negerzoen op 1 december 2007 17:58]

Als je onderweg bent heb je ook niet veel zinnigs te doen - dus mobiele televisie als tijdsverdrijf is niet ondenkbaar. Nu is het wel zo dat je het zal moeten doen met een klein schermpje, dus meer als even een kort journaal kijken of zo kan ik inderdaad ook niet verzinnen.

Aan de andere kant, de iPhone heef toch een redelijk groot scherm - als andere aanbieders van mobieltjes ook die kant opgaan is de grote van het scherm dus geen issue meer.

En ondertitels is volgens mij vooraal een Nederlands/Vlaams fenomeen - in de rest van Europa wordt (volgens mij dan) vooral gewerkt met nasynchronisatie en voice-overs.
je kan het combineren in 1 apparaat maar mobiele televisie is iets anders dan mobiele telefonie
Zeker, maar er lijkt me nog meer vraag naar televisie op telefoons, dan losse apparaten die mobiele tv kunnen ontvangen. Alles komt uiteindelijk toch samen in één apparaat: muziek, agenda, bellen, navigatie, camera en dus televisie als het aan de EU ligt.
en dan is je batterij op....
De evolutie van de batterij staat ook niet stil he.

Alleen stel ik mij ook serieus de vraag van het nut om tv te kunnen zien op uw gsm, ik heb al 2 maal beta tester geweest bij proximus om hunt tv diensten te testen, en ik moet zeggen ik gebruikte dat eigenlijk bijna niet om als echt tijdsverdrijf te gaan beschouwen, en op de trein is dat ook niet echt mogelijk voor de moment omdat de signaalsterkte sterk varieerde, en waardoor je heel veel schokken en storing kreeg. Geef mij maar een ipod of om het even welke mp3 speler die video kan afspelen.

Tv kijken op de gsm kost toch te veel geld voor wat je terug krijgt.

[Reactie gewijzigd door Panama op 1 december 2007 21:16]

de evolutie van de batterij staat niet stil, maar door alle nieuwe dingen op mobieltjes gaan ze toch een stuk minder lang mee, ook al zijn ze beter. een oude koelkast nokia gaat met gemak een week mee als je hem veel gebruikt, een beetje moderne mobiel gaat bij alleen bellen vaak maar 3 dagen mee.
niet vergeten dat je rekening moet houden met de afmetingen en gewicht van de huidige batterijen, steek een moderne lithion batterij met hetzelfde formaat als jouw koelkast nokia, en die nokia zal wss met gemak een maandje doordoen.
Ja, mobiele televisie als tijdverdrijf is zeker niet ondenkbaar, maar dat lijkt me niet de reden waarom de EU hiermee bezig is. En televisie in de auto al helemaal niet; bellen en navigeren leiden al teveel af volgens de autoriteiten. Roken nog net niet. Laat staan televisie kijken. Voor mede passagiers is het een leuk idee, maar ook dat lijkt me niet de reden dat de EU hiermee bezig is.
Dit doen ze eerder in het kader van zoveel mogelijk EU burgers bereiken.

Ik denk dat veel mensen iets als de iPhone al lomp vinden. En ondertiteling zul je altijd houden, ook in het buitenland komt het voor.
Ik kijk als ik een enkele keer eens met de trein reis wel naar series op m'n mobiel (dowloaden/rippen als avi, en met Noikia PC suite opslaan als .3gp). Maar ik heb geen interesse in TV op m'n mobiel, en zeker niet als het via een mobiel netwerk moet i.p.v. via vrije uitzendingen, want dan betaal je je natuurlijk weer scheel. Ik zie video op m'n mobiel dus meer in een setting als de mobiel als dvd speler dan als een TV ontvanger.
En wanneer gaan ze eens werk maken van DVB-C/ DVB-S/ DVB-T? Nu in Belgie bepaalt de provider (Telenet & Belgacom, INDI liet je nog vrij maar is opgekocht door Telenet helaas) met welke hardware je TV kan zien. Verplicht een extra bakje, bij betalen voor "flexview" (pauzeren van live programme),...
Ik zit nu niet zo te wachten om tv op eender welk gsm toestel te kijken, als ik thuis nog niet kan kijken op wat ik wil.
"En wanneer gaan ze eens werk maken van DVB-C/ DVB-S/ DVB-T?"

http://tv-vlaanderen.be/ ;).

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 2 december 2007 04:33]

Ken op dit moment geen enkel toestel (buiten Loewe, hier kan je de modules veranderen) met ingebouwde DVB-S tuner. Maar je hebt uiteraard wel gelijk. Vrees echter dat voorlopig iedereen nog bij de kabelboeren blijft vermits je voor TV Vlaanderen op je dak moet kruipen, en kabels naar binnen moet trekken. Dit is bij de kabelboeren of DVB-T niet echt nodig.
Mobiele televisie? Een nobel streven ware het niet dat de EU al vooruitloopt op iets waar "vaste televisie" gewoon nog steeds flink achterblijft.

In het gros van de lidstaten van de EU is (zogenaamde) HDTV nog steeds niet overal verkrijgbaar of erg gelimiteerd aan het aanbod van de kabelaar. Natuurlijk is de kabelaar niet altijd iets te verwijten maar dat komt dan weer omdat het aanbod van zenders zo enorm schraal is.

Maar ja, ikzelf ben wel geinteresseerd in mobiel TV kijken; het ligt er alleen even aan wat voor apparatuur je nodig gaat hebben om dit goed te kunnen doen. Kan me zomaar voorstellen dat ik e.e.a. in mijn auto laat bouwen aangezien ik de helft van mijn dagelijkse reistijd ik zowat stilsta en dan mooi even kan luisteren/kijken naar het Journaal, file-info en dergelijke.
Bij mobiele televisie denk je al snel aan wat nu op tv te zien is, maar dan draagbaar. Maar het kan ook om heel andere informatie gaan. SMS of teletekst is nu alleen tekst, als je die kunt voorzien van beeld kun je heel snel visuele informatie geven zonder de data overload van televisie. Denk aan een TomTom met meer beeld.
Dat zou ik geen mobiele televisie willen noemen.
't lijkt te weinig op tv om tv te mogen heten.
Anoniem: 230709
@BlackOwl1 december 2007 22:51
Televisie betekent ver-zien of ver-zicht. Dus dat je iets kunt bekijken wat niet in je naaste omgeving gebeurt. Dat heeft dus niks te maken met de grootte van het scherm.
Concurrenten, zoals het Zuid-Koreaanse DMB en MediaFlo van het Amerikaanse Qualcomm, waren al in juli door Europees Commissaris Viviane Reding op een zijspoor gerangeerd. Volgens haar was dvb-h de beste kanshebber om het tot Europese standaard te schoppen. Ze gaf toen ook aan dat ze weinig heil van marktwerking verwachtte: 'Afwachten of er wat er gebeurt is geen optie. De tijd is rijp voor de Europese industrie om werk van mobiele televisie te maken.
protectionisme en voorttrekkerij ten top. Ik dacht dat het juist de bedoeling was van europa om dit soort dingen tegen te gaan (in de deelstaten) :?
Aangezien DVB-H gebaseerd is op open standaarden zie ik niet in waarom dit protectionisme is, maar misschien dat je dat nog verder uit kunt leggen.

Verder is de EU een unie van onafhankelijke landen, er is dus geen sprake van deelstaten (zoals in Amerika)...
Anoniem: 115055
@dasiro1 december 2007 22:31
Nee hoor. MediaFlo is een proprietaire gesloten standaard van Qualcomm, die berucht is om de enorme hoeveelheden licentie-geld die het eist voor hun IPR. De balkanisering in de VS door het gebruik van incompatibile mobiele standaarden, waar Verizon nu juist heeft besloten om aan te ontsnappen, is een zeer goed voorbeeld van hoe het niet moet.

En als je dan moet kiezen tussen een Europese open standaard waar het overgrote meerderheid van de industrie achterstaat en een open standaard ontwikkelt in een niet-Europees land door een paar bedrijven waar de overheid van dat land nog een flinke brok IPR in heeft, dan is die keuze nogal triviaal. Korea is zowiezo al niet compatibel met de rest van de wereld, omdat daar de netwerken als een van de weinige ter wereld ook op Qualcomm's CDMA technologie lopen, dus het feit dat ze daar DMB zouden gebruiken maakt weinig verschil.
Valt me toch altijd op hoe negatief sommige zogenaamde Tweakers zijn over ontwikkelingen die duidelijk belangrijk gaan worden.

Een Tweaker in de jaren '50:
"Kleuren televisie?! Scheer je weg, rekel!"
"Duidelijk belangrijk gaan worden". Oh?

Daar zit hem net het punt. Kleuren televisie is onvergelijkbaar.

Maar heb je een onderzoek? Ik wel: 5% van de mensen is hierin geïnteresseerd. En dat was met kleuren televisie wel even héél anders.
Ok Nostradamus, we zullen zien.
We zullen idd wel zien, maar ik acht de kans van slagen niet zo groot.
Een van de weinige plekken waar dit echt zinvol is, is in het openbaar vervoer als het niet al te druk is!
In huis, auto en kantoor heb je er niets aan omdat er dan andere middelen voorhanden zijn met een groter scherm.
Zo zijn er een aantal dingen die ze proberen.
WAP; heb ik 3 jaar geleden voor het laatst geprobeerd, te klein te traag en vooral te duur
MMS; ik ken niet eens iemand die het goed heeft ingesteld.
MP3; leuk voor ringtones, maar in auto en op kantoor niet nuttig.
Camera; ik heb net een SE W580 met een 2mpx camera, ik heb er nu aan aantal foto's mee gemaakt maar de tranen schieten in mijn ogen, al weet ik niet of dat van het lachen of van het huilen komt. > leuk voor op de telefoon om te laten zien wie er belt maar niet echt serieus.

Ik geloof best dat er straks meer telefoon zijn met TV functie maar die miljarden omzet zie ik nog niet komen. iig niet van mij :)
Wat je met je mobile device allemaal kan en wil doen is voor iedereen natuurlijk weer anders. WAP hoeft helemaal niet meer, want is door nieuwe protocollen die 'echt' Internetten mogelijk maken overbodig geworden. MMS is bv populair in Zweden, MP3s hoor ik meer en meer op straat (waar mobile devices als kleine ghettoblasters worden gebruikt), en camera's worden veelvuldig gebruikt voor blogs, reportages, vastleggen van grappige momenten of concerten, het maken van youtube-filmpjes, etc.

Het is niet gezegd dat mobiele tv een groot succes zal worden (ook ik heb mijn twijfels), maar er zijn genoeg onderzoeken te vinden uit het verleden waarin werd aangegeven dat internetten, muziek luisteren of foto's maken met behulp van je mobiele telefoon ook als weinig belangrijk werd gevonden.
Als ik een product op de markt kan zetten dat 5% van de mensen koopt hoor je mij niet klagen!
Hmm, ja over 10 jaar kunnen we er dus gebruik van gaan maken. Is er eigenlijk ook interactiviteit mogelijk zoals bij een 3G video call? Bij http://www.start2share.com kun je videos sturen en ontvangen. DVB-H is denk ik alleen ontvangen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee