Onderzoek: 'Banners werken, ondanks minimale aandacht'

Onderzoek van de universiteit van Chicago toont aan dat banners wel degelijk werken, ook al besteedt bijna geen enkele consument er aandacht aan. De herhaalde blootstelling aan producten via banners heeft een positief effect op de gevoelens voor die producten.

Logo van Universiteit van ChicagoDe onderzoekers lieten drie groepen studenten een tekst lezen waarin enkele banners van het fictieve cameramerk Pretec stonden. De groepen kregen de Pretec-advertenties nul, vijf of twintig keer te zien. De studenten konden niet vermoeden dat hen na het lezen van de tekst gevraagd werd naar hun negatieve en positieve gevoelens voor het merk, in plaats van de inhoud van de tekst. Toen de studenten gevraagd werd naar hun negatieve gevoelens, was er geen verschil merkbaar tussen de groepen. Pas toen ze naar hun positieve gevoelens werd gevraagd, was er een bijna lineair verband zichtbaar tussen het aantal advertenties in de tekst en de positieve gevoelens voor het merk. Onderzoekers ontdekten dat de gevoelens bij meer dan twintig advertenties nog positiever werden en vroegen zich af hoe ver dit effect nog door kan gaan.

Voor het onderzochte effect bestaan twee theorieën. De eerste is dat mensen positievere eigenschappen toedichten aan dingen die ze zich beter kunnen herinneren. De andere theorie is dat herhaalde blootstelling aan bepaalde producten een positief gevoel kan geven dat ook in de toekomst verdere evaluaties positief kan beïnvloeden. Om uit te vinden welk effect hier van kracht was, deden de onderzoekers een tweede test. De groepen studenten moesten opnieuw het merk Pretec beoordelen, maar dit keer werd gezegd dat hun vertrouwdheid met het merk niet mocht meewegen in de beoordeling. Het positieve effect van de advertenties was hierdoor als sneeuw voor de zon verdwenen, wat suggereert dat de eerstgenoemde theorie in werking is. Om dit te bewijzen werd een derde test gedaan waarin studenten weer een tekst moesten lezen, dit keer met muziek op de achtergrond. De studenten werden onterecht gewaarschuwd dat de muziek een positief effect op de beoordeling kon hebben. Deze waarschuwing zorgde er ook voor dat het positieve effect dat de reclame in de tekst had bereikt, verdween.

Voor reclamemakers betekent dit onderzoek dat advertenties alleen zin hebben als consumenten geen verder onderzoek doen naar het geadverteerde product, wat vooral het geval is bij impulsaankopen. Adverteren voor producten waar consumenten wel uitgebreid onderzoek naar doen heeft volgens het onderzoek geen zin, aangezien de positieve gevoelens die opgebouwd worden door de advertenties direct verdwijnen als de consument een negatief aspect van het product vindt.

Door René Gerritsen

20-05-2007 • 13:16

54 Linkedin

Bron: Ars Technica

Reacties (54)

Wijzig sortering
Bij mij werken banners juist averechts. Hoe vaker ik ze tegenkom, hoe meer ik een gruwelijke hekel aan het desbetreffende product, merk of producent begin te krijgen.
Waarom denk je dat die wasmiddel reclames op tv altijd zo irritant zijn?
Juist, je onthoud de merk-naam, nu denk je nog dat het irritant is, maar op het moment dat je boodschappen gaat doen en je ziet dat merk staan dan denk je "hee dat merk ken ik" met de kans dat je het koopt
Ik heb dan toch echt meer het idee van: ah.. dat was van die irritante reclame, dus koop ik het expliciet niet.
Je kan ook goede leuke reclame maken die niet vervelend is. De Centraal Beheer reclames bijvoorbeeld (veel mensen weten niet eens dat "Even Apeldoorn Bellen" bij Centraal Beheer hoort). Maar goed, een verzekering is ook duidelijk geen impuls aankoop artikel.
ff offtopic dan: die reclame van even bellen, is z'n doel voorbij geschoten :P _ mensen vinden het leuk om naar te kijken, zonder in de gaten te hebben van welk bedrijf het is.
0Anoniem: 204607
@elmuerte20 mei 2007 14:41
Bij reclame heb je één van de volgende drie gevoelens:

Positief (hé wat een fijne reclame! Grappig! of Mooooi!)
Neutraal (meh)
Negatief (ah jonges, zo irritant! Bah! Weg ermee)

Vreemd genoeg stijgt de verkoop van producten meer bij negatieve reclame dan bij neutrale reclame. Je bent er dan namelijk meer mee bezig (zie dus ook deze hele discussie over negatieve reclame). Natuurlijk verkoopt positieve reclame nog beter. Bij wasmiddelen echter is het vrijwel onmogelijk om positieve reclame te maken, dus in plaats van een risico te nemen en slechts neutrale reclame te maken, gaan ze maar direct naar het andere uiterste, irritante reclame en doen ze de verkopen meer stijgen dan moesten ze neutrale reclame gemaakt hebben.

Of denk je dat die multimiljarden industrie van wasmiddelen niet weet dat hun reclames irritant en slecht gemaakt er uit zien? Denk je dat ze niet weten dat iedereen weet dat die zogezegde moeders die het wasproduct testen slechts actrices zijn? Het zal allensinds niet liggen aan hun budget. Ze zoeken juist zo'n effect!

PS. Ik ben geen marketeer dus mijn specifieke woordenschat zal er wat naast liggen, maar de idee is in orde.
Je wilt dus zeggen: sommige mensen zijn zelfs te dom voor reklame... :D
@elmuerte:
k heb dan toch echt meer het idee van: ah.. dat was van die irritante reclame, dus koop ik het expliciet niet.
Dat mag je nu best denken, maar als je er echt voor staat, dan denk je ook: "eh... ik heb nooit van die andere wasmiddelmerken gehoord, dus dat zullen wel b-merken zijn". Dus kies je alsnog voor dat wasmiddelmerk met z'n irritante reclames.
En zo werkt het dus wel: herkenning en vertrouwdheid van bepaalde merken doet je andere onbekende merken gelijk afschrijven. Vooral voor impuls- en lage risico produkten, omdat je investering in tijd voor een vergelijkend warenonderzoek het totaal niet waard is.
0Anoniem: 217733
20 mei 2007 13:27
Ik ben benieuwd hoevaak hier een onafhankelijk onderzoek naar wordt gedaan. Er gaat heel erg veel geld in om en de meeste onderzoekers wordt het niet in dank af genomen als er uit onderzoek blijkt dat een bepaald advertentie medium niet werkt, of zelfs het tegenovergestelde effect heeft.
Spijtig dat veel FireFox gebruikers niet beseffen dat men hiermee de economie schaad, advertisement is voor vele websites een hoofdinkomsten.
Overdrijven is ook een kunst . :Z
Onafhankelijke onderzoeken worden ook betaald door iets of iemand.

En meestal heeft iets of iemand daar een (positief) belang bij.

Dat soort onderzoeken lap ik aan mijn laars.
Dus wat jij hier zegt is dat je ALLE onderzoeken aan je laars lapt want bij IEDER onderzoek heeft iemand daar wel een positief belang bij. |:(
Yup. De echte experts zitten gewoon thuis, op de bank. Wist je dat niet?
@J.J.J. Bokma:
vroeger kwamen ze tenminste nog buiten, stonden ze op de kade of langs de zijlijn.
Welk deel is overdrijven?

Ik hoop over 1 jaar een normaal inkomen uit mijn website te halen via, juist, advertenties. En ik vind dat net zo terecht (dat ik betaald wordt voor mijn site), als jij het terecht vind dat jij op je werk gewoon betaald wordt.
Aha, ben jij dat die adverteert op mijn monitor... mag ik ff vangen?? (8>
Bij mij werken banners in elk geval niet als er "*ad*" in de url voorkomt.
Ik heb zelfs moeite mijn adblock plugin te upgraden...
Dus je leest nooit het Algemeen Dagblad online? :+
Wat zei je , lees nooit wat ?
Ik was er al bang voor (dat je paranoide bent betekent niet zeggen dat ze niet achter je aan zitten!).

edit:
Typen blijft moeilijk, bedankt JJJ Bokma voor de verbetering van de opera data locatie


het gebruik van adblockers is op tweakers.net niet toegestaan!

[Reactie gewijzigd door Daniel op 6 juni 2007 16:42]

%APPDATA%\Opera onder Windows dus.
+1Anoniem: 209533
20 mei 2007 15:19
> En ik vind dat net zo terecht (dat ik betaald wordt
> voor mijn site), als jij het terecht vind dat jij op je
> werk gewoon betaald wordt.

Uuhhh... pardon? Op mijn werk voer ik taken uit die expliciet van mij gevraagd worden. Om die reclame heb ik niet gevraagd.

Je vindt dan zeker ook dat mensen TV-reclames niet mogen doorspoelen als ze een programma opgenomen hebben?!?
Wat?! Jij spoelt reclames door bij opgenomen programma's? Schande! ;)
Uuhhh... pardon? Op mijn werk voer ik taken uit die expliciet van mij gevraagd worden. Om die reclame heb ik niet gevraagd.
je vergelijking klopt van geen kant ;) . jij voert op je werk, werk uit en krijgt daarvoor betaald. J. J. J. Bokma maakt een site (=werk) en wil daar ook voor betaald krijgen
Je vindt dan zeker ook dat mensen TV-reclames niet mogen doorspoelen als ze een programma opgenomen hebben?!?
ze mogen ze best doorspoelen, maar zolang ze niet betalen (behalve de kabelaansluiting etc.) moeten ze verder niet zeuren over het feit dat ze uberhaupt moeten doorspoelen :Z
De eerste is dat mensen positievere eigenschappen toedichten aan dingen die ze zich beter kunnen herinneren.

Maar er is ook een evolutie-gerelateerde theorie die stelt dat mensen zich vooral dingen herinneren waar ze voor op moeten passen, gevaar dus. Dat zou dan ook moeten verklaren waarom mensen zich makkelijker negatieve gebeurtenissen kunnen herinneren dan positieve.
Voor reclamemakers betekent dit onderzoek dat advertenties alleen zin hebben als consumenten geen verder onderzoek doen naar het geadverteerde product
Men vergeet hier wel een ander nut van reclame, namelijk het bekendmaken van een bepaald product.
Als ze wel verder onderzoek doen, komen de consumenten er misschien wel achter dat dit inderdaad het product is dat men zocht, maar waarvan men gewoon nog niet van wist dat het bestond.
Vraag me af hoe de "You are the 999.999 visitor!! Click here to claim PRIZE" het doen kwestie resultaat.

Zal niet zo denderend wezen aangezien ze er tegenwoordig al 'THIS IS NOT A JOKE" achter moeten zetten. (Eerlijk waar, al een paar keer tegen gekomen. Onvoorstelbaar.)
je gaat er in ieder geval de merknaam van onthouden, maar bij mij werkt het ook averechts, na de 50ste banner van jamba gezien te hebben begin ik mij niet alleen te ergeren in dat bedrijf, maar ook aan elke beltoon die niet standaard in de telefoon zat :s
Jamba :r Die staat al sinds het begin in de blocklist alhier.
Elke banner die niet vanaf de site die ik bezoek afkomstig is wordt zonder een moment aarzelen in de list gezet.

Laatst telegraaf.nl eens zonder die list bekeken. Jezus, wat een typhusbende is die site dan....

Ik zou zeggen: Blocken die hap!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee