'Begin november Dell-AMD-laptops onder $500'

Dell Inspiron 'AMD Inside' DigiTimes bericht op basis van bronnen binnen Taiwanese notebookfabrikanten dat Dell deze of volgende week start met het verschepen van de eerste lading van een half miljoen met AMD-processors uitgeruste laptops, die begin november verkrijgbaar zullen zijn. De notebooks, geproduceerd door het Taiwanese Quanta, zullen voor prijzen tussen de 449 en de 499 dollar over de virtuele toonbak gaan, en zijn voorzien van 15,4"-schermen - 17"-modellen gefabriceerd door Compal Electronics volgen in het eerste kwartaal van 2007. Verdere specificaties ontbreken, maar gezien het prijspeil is het niet onwaarschijnlijk dat het om Inspiron B130-machines gaat, en gezien eerdere bevestigingen van Dell omtrent AMD-laptops zullen ze naar verwachting met Sempron-processors zijn uitgevoerd. De latere en duurdere modellen, die afgaande op de uitspraken van de notebookmakers de eerder verwachte kerstmis-deadline niet gehaald lijken te hebben, zullen vermoedelijk Turion 64x2-cpu's huisvesten.

Door Mick de Neeve

25-10-2006 • 21:38

64 Linkedin

Bron: DigiTimes

Lees meer

AMD verlaagt Opteron-prijzen Nieuws van 1 november 2006
Dells eerste AMD-pc nader bekeken Nieuws van 22 september 2006
Dell kondigt AMD-desktops aan Nieuws van 12 september 2006
Dell: 'We hebben AMD onderschat' Nieuws van 6 september 2006

Reacties (64)

Wijzig sortering
Anoniem: 188080
25 oktober 2006 22:43
Waar ik nou al die tijd maar niks van snap, is waarom ze budget laptops niet gewoon uitrusten met 12" of 14" schermen. Dat zou toch ook weer wat goedkoper moeten uitpakken dan 15,4"?

Het lijkt erop dat alleen Apple op die manier denkt.
Ik heb een 12" iBook en het is, vinnik, een prima maat voor een laptop. Het instapmodel (nog duur hoor). Bij de anderen is 12" altijd juist de high-end.
Ik neem een 15" of zelfs 17" laptop niet met plezier mee, dat kun je geen draagbaar meer noemen.

Of hebben ze ergens in een loods nog miljoenen 15,4" overgeproduceerde schermen liggen ofzo? ;)
Volgens mij (ben 'r niet zeker van) hangt dat samen met de hoeveelheid panels die ze uit een substraat kunnen snijden. Sommige maten hebben zogezegd minder versnit.
Bovendien kun je makkelijker (goedkoper) 1280x960 oid maken op een 15" scherm dan op een 12". Dan heb je wel een kleiner scherm, wat duurder is om te maken.
Volgens mij zijn de 12" te klein om goedkoop alle componeneten in te doen, los van het scherm.
Onder de 500 dollar is dus in Nederland 599 euro ?
Ik verwacht niet minder.....
1 euro = 1.25 dollar
doe daar 20% BTW bij en wat winst en je komt ongeveer uit op 500 euro.
Anoniem: 133782
@Countess26 oktober 2006 07:58
Jij bent wel erg optimistisch :-)

Verdere specificaties ontbreken
Dat zint me niet.
Er zijn nu ook al notebooks in die prijsklasse te vinden maar die blinken vaak/altijd uit in slechte schermen.

$500 kan een heel goede deal zijn. Maar ook een erg slechte. Zonder specs blijft het gissen.
Een onbekend apparaat voor een onbekende prijs. Ja da's een goede deal. Of niet. Weet jij 't al?
Ja, als je alleen naar de koers van de dollar kijkt.

Als je naar de hebzucht en gemis aan concurrentie in Nederland kijkt, dan wordt het hier toch altijd weer duurder. Die 500 dollar wordt dan inderdaad snel 599 euro.
Bij dell moet je altijd goed heel goed zoeken op de website. Dezelfde laptop of pc kun je onder verschillende acties vinden en hebben verschillende prijzen.
Neem vooral een standard configuratie want bij veel extra's loopt de prijs op en kun je weer beter kijken naar een standaard laptop met meer mogenlijkheden.

Het is en blijft ondoorzichtig bij dell. En tja vergeet vooral de "garantie niet" Bij dell 1 jaar en heb je na 1.5 jaar problemen dan moet je boze brieven schijven met verwijzing op het europees recht dat zegt dat je 2 jaar garantie hebt en pas dan doen ze iets bij dell.
Dell heeft hier al laptops voor minder dan 500 euro.
Kijk maar eens naar de Inspiron 1300 voor € 479.
Je bent zeker vergeten om op de configureer en bestel knop te drukken want dan gaat de prijs al gelijk naar 574 euro :?
Anoniem: 151751
@jj7126 oktober 2006 12:32
Klopt, maar dat is omdat er 2 jaar garantie bijzit.

Met 90 dagen garantie en Windows met Media kom ik uiteindelijk op € 485, maar er komt € 89,25 aan verzendkosten bij.

Dus uiteindelijk voor net geen € 575.
In de EU is de leverancier wettelijk verplicht om 2 jaar garantie te geven. Je kan dus gerust 90 dagen bestellen, je hebt toch recht op twee jaar garantie. Meer betalen voor lucht is dus niet echt noodzakelijk.
Nadeel is alleen dat Dell het erg vaak met de consumentenbond en HCC aan de stok heeft en weinig lijkt te doen. Je kunt wel rechten hebben, als je ze niet kunt gebruiken, heb je er alsnog niks aan.
@ jj71

Het gaat dus om "AMD laptops van 500 " , en niet van Intel ;)
Mooi, een laptop hoef ik toch niet om te gamen, en al het andere gaat prima op zo'n sempron'tje. Mooi 15" scherm om toch nog beetje relaxt film te kijken en om genoeg ruimte te hebben voor je chat vensters :Y). En dan de prijs, 500 eurie om toch alle voordelen van een laptop te hebben: koopje.
Kijk een beetje slim rond op marktplaats en dan heb je voor dat geld zeker een goede 2e-hands laptop.

Je moet alleen wel een beetje kunnen (onder)handelen.
Helaas is dan wel meestal de accu brak.
En naar alle waarschijnlijkheid zitten er de nieuwe semprons in die een TDP hebben van 35 watt. Daar kunnen veel pentiums nog een puntje aan zuigen,
de huidige intel dualcore verbruikt ongeveer net zo veel,
natuurlijk appels met peren vergelijken, maar als je veel mobiel moet zijn kan en het mag niet duur zijn dan is het een goed alternatief.
@Jazzle

Een beetje rondkijken in de pakken reclamefolders die je ongetwijfeld ingegooid krijgt kan ook geen kwaad ;) Low-budget laptops zijn al tijden te koop, ook met Intel-processoren.
Zoals in een speech da'k een heb gezien over het "One Laptop for Every Child" project is eigenlijk de grootste kost gewoon het scherm, de rest van de onderdelen valt eigenlijk goed mee.

Blijft dan gewoon nog gezegd, stel dat Dell er in een een paar miljoen kan verkopen dan zakt de prijs nog maar eens.
Anoniem: 143234
@imp4ct25 oktober 2006 22:38
Bij Dell is alles standaard al duur. Ze hebben voortreffelijk voor jan-lul-consument de illusie geschapen dat online bij hun kopen goedkoper zou zijn dan in de winkel.

Je kunt verwachten dat je voor die $500 een sloom beest krijgt, waarna je per onderdeel voor te veel geld upgrades kan uitvoeren om het naar een normaal werkniveau te tillen.
Op zich heb je een punt. Je betaalt altijd nog 90 piekies aan verzendkosten, als je dat optelt blijft van het spectaculaire prijsverschil weinig over.
90 euro zijn ze gek? Bij TPG... TNT post kost een pakketje nog geen 10 euro om te verzenden. Een laptop is geen serverkast for god's sake.
Wellicht is dat slome beest wel snel genoeg voor mensen die alleen internetten en tekstverwerken. :+
Netjes, ik zit al tijden te wachten op een "usability" laptop, en geen dip in m'n money flow.

Verder iets meer specs had wel gemogen, ik zit ook niet op een 1600+ of 1,6 Ghz te wachten ;) met 128 MB geheugen
Ik denk dat je een Sempron 2600+, 40 GB en 512 MB ram mag verwachten voor dat geld. Laptops zijn de afgelopen jaren sowieso al veel goedkoper geworden dan ze waren.

Vorig jaar heb ik zelf een ASUS laptop erbij gekocht met vergelijkbare sepcs ( Sempron 3000+, DVD-RW, SD-cardreader, 4XUSB2.0, LAN, modem, TV-out, FireWire, IR en WiFi, buiten gewoon VGA en een parallelle poort ) erin gekocht voor al heel ruim onder de 800 Euro, en dat volstaat meer dan voldoende voor een beetje mailen, surfen en zelfs hier en daar wat games die niet te veeleisend zijn.

Als er meer bruikbare laptops in deze prijscategorie komen is het denk ik snel gedaan met de PC's voor mensen die niet veeleisend zijn op gebied van games en ruwe processingpower. De laptop is al weer een tijdje enorm in opmars en Dell wil HP graag weer van de eerste plaats verstoten, die ze onlangs aan HP verloren hebben.
1600+ is best te doen, maar dan met 512 of 1024MB geheugen graag.
Anoniem: 150139
25 oktober 2006 21:50
Als dat daatwerkelijk waar is zullen deze zo uitverkocht worden de vraag naar goedkopen laptops voor studenten is echt extreem groot , ik zal er ook een gaan kopen onder de 500 euro en vooral omdat het amd is :Y)
Alle OEMS gaan met dit soort super low end lappies komen. Iedereen wil namelijk een laptop als tweede computer, maar men wil geen cash uitgeven voor een 'fatsoenlijke' laptop. De OEMS gaan zwaar concureren op prijs. Verwacht slechte schermen, rare issues en minimale batterij duur.. [wypiwyg, what you pay is what you get..]
We praten nog altijd over $500. De wereld verwacht hier geen wonderen voor maar een beetje Internetten, mail en soms nog wat tekstverwerking.
Het is al meegenomen als je FreeCell kan spelen!

Gewoon een zeer simple PC (wel graag draadloos) om op de bank een beetje commentaar op tweakers te geven.

Wat mij betreft hoeft daar ook geen 10gb hd in. Ik heb liever minder en dan solid state. Sneller en minder warm (schijnt slecht voor een man te zijn)!
Als dat is waar je genoegen meeneemt dan kan je er nu ook wel één vinden voor die prijs, of minder ^^
Kan je dit concreet maken?
ik kan niet anders dan het hier helemaal mee eens zijn, heb zelf ook een prima desktop voor alle zwaardere taken, maar af en toe is het gewoon handig om een laptop voor 'erbij' te hebben die je makkelijk kan meenemen en die je overal en nergens (mits draadloos netwerk aanwezig) kan gebruiken

heb hier op t moment een enorm oude asus laptop voor, maar die is helaas niet echt meer afdoende. een redelijke laptop voor een leuke prijs is voor mij zeker het overwegen waard
Hm, het gaat steeds minder schelen met de 100$ laptop. Als je de features vergelijkt, dan komt deze er toch wel wat beter uit (afgezien van de aanzwengel-modus) en ik vraag me dan ook af hoever de prijs naar beneden kan, als je bezuinigd op de processor of harde schijf. Een keniaans kind heeft niet zo veel aan bijvoorbeel 20 gig, 10 zou genoeg moeten zijn voor de schoolprojectjes.
Ik denk niet dat de productiekosten van een 10gig hdd op dit moment veel lager liggen dan een 20gig hdd aangezien de gebruikte platters op dit moment allemaal een grotere capaciteit hebben. Eenzelfde zal gelden voor de gebruikte budget processoren, de onderlinge prijsverschillen zijn marginaal
Hm, het gaat steeds minder schelen met de 100$ laptop.
Ja zodadelijk heb je voor 100$ een laptop en draait en voor 300$ aan OS op. Waarom bekruipt me nu toch een gevoel van uitzuiging.
Je kunt wel roepen dat 300$ veel geld is voor een OS, maar heeft Microsoft directe concurrentie? Een Linuxdistro of Mac OS zou ik nou niet echt bepaald concurrentie willen noemen... :+
Ja wat is je punt? juist door het monopolie van microsoft, de koppelverkoop en alles er zogenaamd gratis bijleveren heeft microsoft de consurrentie effectief de kop ingedrukt. Daardoor kan microsoft nu zulke absurde prijzen rekenen.

In een laptop zit meer technologie en productiekosten dan het copieeren van een paar enen en nullen naar een nieuwe CD. Andersom zou in mijn ogen reel zijn, 300$ voor de laptop en 100$ voor het OS.

Het produceren en leveren van hardware heeft namelijk veel meer bedrijfsrisicos dan een OS uitbrengen. Kijk maar naar de batterij flop van sony. Dat gaat ze ettelijke miljoenen kosten om op te lossen. Een bug in een OS accepteren we gewoon en wachten rustig tot een patch wordt uitgebracht, die we dan zelf mogen ophalen en installeren.
Inderdaad. Ik zit zelf ook al een tijd te zoeken voor een laptop... Alleen kan ik er zelf geen enkele vinden die geen windows meelevert. Als ik windows erop wil hebben kan ik dat op de bedrijfslicentie doen (omdat ik de laptop dan ook gebruik om vanaf thuis te werken).

Ik kan echter nergens laptops vinden die 'kaal' en zonder OS geleverd worden. Geen windows op de laptop zou denk ik al snel 100 euro op de aanschafprijs kunnen schelen. OEM versies zijn niet zo heel erg duur, maar nog steeds te duur naar mijn mening.
Anoniem: 110743
26 oktober 2006 10:14
Toch wel gaaf hoe deze markt zich ontwikkeld heeft.

'k Had ooit een "super" laptop voor mijn werk gekregen voor een "zwaar project", Compaq met TFT, 80368 DX2 50MHz, 4MB geheugen, voor het zachte prijsje van slechts 13.000 guldens :o
hahahaha, dat waren nog eens lappies ja :*)

ik heb er een tijdje terug 1 voor me neus mogen hebben en vondt het echt super grappig om mee te werken 8-)
De latere en duurdere modellen, die afgaande op de uitspraken van de notebookmakers de eerder verwachte kerstmis-deadline niet gehaald lijken te hebben, zullen vermoedelijk Turion 64x2-cpu's huisvesten.
Ik snap niks van die zin :?
Ga er maar gewoon vanuit dat er rond de kerst wel Dell Turion64 X2-notebooks te koop zijn ;)
In hoeverre is diet nieuws? Ik heb een week geleden een 14" laptop gekocht voor 580 euro. Zo schokkend vind ik het niet.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee