Vorige week maandag werd op Slashdot gediscussieerd over een artikel van Windows-kenner Paul Thurrott, waarbij vernietigende kritiek werd geuit op Internet Explorer 7. Saillant detail was dat Thurrotts artikel reeds vorig jaar was verschenen en dat het gebaseerd was op ervaringen met de eerste bètaversie van Internet Explorer 7. Die eerste testrelease bevatte slechts kleine verbeteringen en bugfixes, terwijl juist de tweede bètaversie van de browser een veel groter aantal renderfouten oploste en de ondersteuning voor de html- en de css-specificaties verder vergrootte. Het was dan ook niet onverwacht dat Chris Wilson, Group Program Manager van het Internet Explorer Platform-team, enkele dagen later de pen opnam en in verweer kwam tegen de Slashdot-reacties.
Een van de kritiekpunten van Slashdot-reageerders is de matige support voor webstandaarden in de Internet Explorer-browsers. Wilson is het daar gedeeltelijk mee eens: in versie 7 van de browser is veel gedaan om allerlei bugs en renderfouten uit voorgaande browserreleases op te lossen en is ondersteuning toegevoegd voor een deel van de nog niet ondersteunde zaken uit de html- en css-specificaties. Tegelijk geeft hij toe dat de ondersteuning van Internet Explorer 7 voor onder meer features van de nieuwste css-specificaties nog lang niet zo goed zijn als hij eigenlijk zou willen zien. Deze nieuwe versie van de browser moet ook niet gezien worden als een nieuw eindpunt, maar veeleer als het begin om van Internet Explorer weer een moderne browser te maken.

De komende jaren zal ieder jaar een nieuwe versie van de browser worden uitgebracht, zo schreef Internet Explorer-ontwikkelaar Eric Law anderhalve maand terug. Die browserreleases zullen aangegrepen worden om meer bugs weg te werken, renderfouten op te lossen en support voor onder andere xhtml en javascript 1.7 toe te voegen. Deze voornemens lossen de huidige problemen van webdevelopers echter niet op. Om een webpagina er goed uit te laten zien in verschillende versies van Internet Explorer is het nu al noodzakelijk om 'hacks' toe te voegen en verschillende code voor de diverse platforms in een website te verwerken. Terwijl in Internet Explorer 7 bugs zijn weggewerkt, zijn er ook weer nieuwe aan het licht gekomen, waardoor nieuwe 'hacks' moeten worden toegepast.
Het is overigens de vraag in hoeverre het opportuun is om nu te stellen dat Internet Explorer 7 op hetzelfde niveau moet staan als andere browsers, zoals Firefox, Opera en Safari. De renderengines van die browsers zijn de laatste jaren gewoon doorontwikkeld, terwijl het werk aan Trident, de engine in Internet Explorer, stil heeft gelegen. Het heeft vijf jaar geduurd voordat de eerste versie van Gecko in een final-versie van Mozilla opdook. Het is dan ook niet reeël om nu te verwachten dat Trident binnen een jaar weer op niveau is. Binnen het Internet Explorer-team wordt overigens wel nagedacht over het vervangen van Trident door een andere engine. Dat kan echter niet zomaar gedaan worden in verband met compatibiliteitsproblemen die dan zouden optreden.