Opensource-animatiefilm in première gegaan

Op vrijdag 24 maart ging in het Amsterdamse Ketelhuis de animatiefilm 'Elephants Dream' in première. Filmvoorstellingen zijn over het algemeen geen onderwerp voor Tweakers.net, maar het bijzondere aan deze productie is dat ze volledig ontwikkeld werd met opensourcesoftware en zelf ook onder de Creative Commons-licentie verspreid wordt. Gedurende de afgelopen zeven maanden werd in een lokaal bij mediamuseum Montevideo door acht 3d-specialisten gewerkt aan 's werelds eerste opensourcefilm. Ton Roosendaal, Blender-ontwikkelaar en voorzitter van de stichting, vertelt dat de film gemaakt werd omdat men een verhaal te vertellen had. Hij beschouwt de film dan ook als een showcase voor opensourcesoftware; het project bewijst dat men niet altijd met dure pakketten en grote budgetten hoeft te werken.

Proog uit 'Elephants Dream'Het verhaal speelt zich af rond de hoofdpersonages Emo en Proog, waarvan de stemmen respectievelijk ingesproken werden door Cas Jansen en Tygo Gernandt. Emo is een jonge nieuwsgierige snaak die door Proog binnengehouden wordt in een poging hem af te sluiten van de 'grote boze wereld daarbuiten'. Emo zet zich echter af tegen Proogs invloed en manipuleert op geheel eigen wijze de futuristische en hoogtechnologische wereld waarin Proog leeft; mogelijk een knipoog naar het symbolische verzet dat de opensourceontwikkelaars met 'Elephants Dream' tegen grote softwarehuizen tentoonstellen.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

27-03-2006 • 13:14

81

Bron: Blender Blog

Reacties (81)

81
81
42
19
6
30
Wijzig sortering
Ik vraag me af of de stemacteurs zijn betaald voor het werk.
Anoniem: 127701 @marapuru27 maart 2006 14:02
Waarom niet?
Open Source wil niet zeggen dat ze er geen geld aan mogen verdienen.
Hmmmm, krijg je dan ook een fork als iemand het niet eens is met het verhaal? Bekijk het van de zonnige kant, als er net zoveel verhalen komen als dat er bijvoorbeeld Linux distributies zijn dan heb je met 1 film genoeg om een behoorlijk aantal avondjes met filmplezier te vullen :)
En voor je het weet verschijnt de film in wel 24 talen en worden de camerastandpunten en belichting geperfectioneerd... the power of opensource.
Anoniem: 50893 @Valkske27 maart 2006 14:01
24 talen en camerastandpunten, power of opensource :?

Het is leuk gedaan en bedacht, maar wat ik zie van de trailer is het allemaal erg statisch. Overigens is een goeie film gebasseerd op een goed verhaal lijn en de characters, dat kun je nu nog vrijwel niet beoordelen. Maar het ziet eruit als een goeie 3d person shooter game.

Men kan wel zeggen, bedrijven als Pixar gebruiken software paketten van 10.000den dollars, maar hun kracht is juist gebasseerd op hun server netwerk. Maar met quad cores en meer in de toekomst is het van start een goeie ontwikkeling die groei kan maken. Vraag me alleen of voor wie nu straks het progamma interessant is om te gebruiken en voor welke doeleinden.
Vraag me alleen af voor wie nu straks het progamma interessant is om te gebruiken en voor welke doeleinden.
Als ik naar mezelf kijk, dan beginnen mijn huis-tuin-en-keuken projectjes steeds professioneler te worden (IMnsHO uiteraard :) )
Wanneer ik door blijf gaan in de 'gebackupte' versies van tools als Premiere, zal ik toch wel een keer of die software moeten kopen, of in de problemen komen.
Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er door die software geen watermerken enzo verborgen worden in de videostream.
Nu zijn de filmpjes die ik monteer veel te complex voor Pinnacle Studio (legale versie), maar alle functionaliteit van Premiere en 3Dstudio Max (ik wil ook wel eigen animaties maken) heb ik echt niet nodig.
Nu maak ik nog geen filmpjes die buiten 'huiselijk gebruik' vertoond worden (laat ik de reacties maar vast voor zijn; Nee geen xxx-films), maar ik kan me voorstellen dat het ooit mischien wel zo zal zijn dat ik ook voor anderen dingen ga maken.
Voor mij is het dus gewoonweg niet interessant/haalbaar om dure software te gaan kopen hiervoor, maar ik ben wel in staat om vrij complexe software te gebruiken (dus niet de huisvader die thuis de duurste pakketten heeft staan om rechthoekjes uit te printen/knippen om zijn meubeltjes in de huiskamer te layouten)

Ik denk dat er -in elk geval hier op tweakers- met mij mischien wel honderden zijn die ongeveer hetzelfde dilemma hebben. Zodoende zijn dit soort projecten zeer geschikt als studiemateriaal en om kennis te maken met de verschillende 'gratis' pakketten.
en worden de camerastandpunten en belichting geperfectioneerd
dan gaat het meer klinken als een film die nooit gereleased gaat worden. Wat is nou een perfect camerastandpunt en belichting... Klinkt iets wat subjectief is en niet objectief, hoe moet daar dan samen met AL die ontwikkelaars een concensus over bereikt worden.....
Zoals de film die bestaat uit filmpjes met bijna hetzelfde verhaal, alleen andere afloop: "Lola Rennt!!"
"Lola Rennt" is een goede film. Jammer dat er geen goede DVD versie van bestaat. Dit wijst des te meer op het maatschappelijke failliet van de grote filmstudio's.
Ach ja... Blender... cool programmaatje om games mee te maken. Veel mensen geven er op af omdat Blender minder goed is dan bijv. 3dsMax of Maya. En idd, Blender is minder goed maar je kunt er veel mee en het is wel mooi gratis! Niet dat veel mensen daar iets om geven, in onze illegale kopieen-maatschappij.... maar toch een leuk project.
Weet je, mensen geilen over het algemeen te veel op features. Juist onder beperkingen behalen veel mensen hun beste resultaten. Ik zou het slecht vinden als Blender klakkeloos alles overneemt van de grote jongens in de branche. Er is veel geschreven over de interface van Blender. De meeste mensen zijn het er over eens dat die werkelijk superieur is, mits je jezelf de tijd geeft om er aan te wennen. Moet Blender dan toch maar de interface filosofie van de anderen overnemen alleen maar om geen mensen af te schrikken en populair te worden? Blender moet gewoon blijven gaan voor kwaliteit, en niet kritiekloos de boel naapen.
Juist onder beperkingen behalen veel mensen hun beste resultaten.
Dat klinkt misschien heel erg leuk, maar dat kost misschien dan ook weer 10% meer tijd om met die beperkingen tot een goed resultaat te komen.

Op een manjaar is dat toch al gauw 25-30 dagen per jaar per werknemer. Wat voor een bedrijf dan weer 25-30000 euro is. Nou en dat voor een productie bedrijfje van 5 man.... tel maar uit je verlies.

Wat je zegt klinkt leuk, maar lijkt me dan meer iets voor hobbyisten en niet voor het bedrijfsleven.
Anoniem: 25556 @hiostu27 maart 2006 13:59
Weer zo'n krom rekenvoorbeeld. Je spreekt van 10% (totaal ongefundeerd, waarom zou Blender langzamer werken?).

Die 10% is volgens jou 25.000 euro. Oftewel jouw grafische mensen zouden grofweg 2,5 euroton per jaar verdienen en daar heb je er dan nog 10 van ook.

Totaal onrealistisch dus.
Anoniem: 72316 @hiostu27 maart 2006 14:38
Wat is belangrijker?
Een uitmuntend resultaat of 10% kostenbesparing?
Ik heb zelf liever wereldwijde erkenning (uitmuntend resultaat) dan 10% brutowinst extra op korte termijn..
Ik heb liever een uitmuntend resultaat EN 10% brutowinst extra :z
@hezik
Verdiep je eens in hoe bedrijven werken alsjeblieft. Wat je aan klanten vraagt voor je mensen is compleet anders dan wat je ze uitbetaald!

Daarnaast heb je mij nooit horen zeggen dat Blender langzamer zou werken! Ik ken het product totaal niet. Wat ik echter probeer te zeggen is dat mensen zich niet zo blind moeten staren op de initiele aanschafkosten van een product, wat vaak als argument aangedragen wordt voor Open Source.
Als je een heel uitgebreid pakket hebt, ben je vaak ook langere tijd bezig om minder vaak gebruikte functies uit te zoeken, dus zoveel tijdswinst is er waarschijnlijk in de praktijk niet wanneer je software gaat gebruiken die meer features heeft.
Wanneer het echter heel erg handige features zijn, zul je vaak wel zien dat die ook in de open source-software geimplementeerd gaan worden. Dus als je dan commerciele software zou gebruiken, kun je die kosten niet over de totale gebruiksduur van het pakket uitsmeren als zijnde voordeliger.
Anoniem: 25556 @hiostu29 maart 2006 09:26
Dat iemand het niet met je eens is, wil niet zeggen dat hij niet weet hoe bedrijven werken. Je hebt het over kosten. Niet over gederfde inkomsten.
Als je het over een simpele interface hebt, wint (imho) lightwave het toch nog.

In deze hele thread heeft niemand het over deze software, terwijl Star Trek, Titanic, James Bond, etc allemaal hier uit komt. Ook de licentie kosten zijn ERG acceptabel.
Dat het gratis is, is misschien leuk voor thuis gebruik, maar voor bedrijven maakt dat echt zo weinig uit.

Als een werknemer, door een veel complexer pakket, een workflow heeft waarbij hij zijn werk 5 dagen eerder af heeft (50 ipv 55), dan levert dat toch al weer vaak een besparing op van 5x 1000 euro (minimaal).

Dit komt dus neer op 5000 euro, dan is de aanschaf voor zo'n duurder product erg snel gerechtvaardigd.

Pas als een gratis pakket qua functionaliteit en workflow voor minimaal 98% kan concurreren met de betaalde producten gaat pas de prijs tellen voor een bedrijf.
Anoniem: 25556 @hiostu27 maart 2006 13:55
Als jij jouw personeel 30k per maand betaald, betaal je ze teveel.

Er wordt veel te makkelijk gerekend met grote getallen bij dit soort rekensommen. Stel nu de grafische man/vrouw voor dit project verdiend goed, zeg 1 euroton per jaar. Dat is grofweg 320 euro per dag. Dan kom ik op een kostenverschil van ca. 1500 euro. 5000 euro of 1500 euro, nogal een verschil.

Stel nu eens dat je 10 man hebt zitten. 10 maal geen licentiekosten of 10 maal een volledige versie 3dsmax met alle toeters en bellen. Ik denk dat je daarvoor best een paar keer die 1500 kunt missen. Zeker als je je bedenkt dat je geen 3 jaar met je 3dsmax gaat doen en dat men doorgaans geen 10 films per jaar maakt..
die 100.000 euro die je noemt is het bruto loon van een medewerker. Voor jou als baas moet je toch al gauw 200.000 euro betalen om die persoon die ton te kunnen betalen....
Ehh wat stelt dan het woord "bruto" nog voor in 'brutoloon' ?
Hooguit dat er nog wat premies oid. buiten het bruto loon vallen, maar een factor 2 is het echt niet.
En jij denkt dat wat jij per maand betaald krijgt ook doorbelast wordt aan de klant?

1000 euro per dag om als rekening naar de klant te sturen is niet zo veel hoor.

Wat de werknemer krijgt is het bedrag wat overblijft na: winst, kosten, belasting, investeringen (trainings dagen), sociale lasten, etc. En dat is veel minder dan het bedrag wat hierboven vermeld staat.

Edit: die 100.000 euro die je noemt is het bruto loon van een medewerker. Voor jou als baas moet je toch al gauw 200.000 euro betalen om die persoon die ton te kunnen betalen. Plus de dagen dat de mensen niet chargeable zijn vanwege, vrije dagen, ziekte, training, geen werk, etc.
@TD-er: Klopt, het is namelijk eerder meer dan die factor 2....

Als iemand facturabele uren draait, dan moet daar een behoorlijk aantal andere zaken ook van betaald worden. Denk aan het loonbelasting, bedrijfspand, de auto van de zaak, de secretaresse, boekhoudafdeling (dus alle mensen die niet facturabel zijn), de koffie, een cup-a-soup om 4 uur, etc etc etc....
Ehh wat stelt dan het woord "bruto" nog voor in 'brutoloon' ?
Dat betekent dat jij (als werknemer) er nog premies over moet betalen.
De 'premies' van de werkgever zitten daar nog boven op en volgens mij is dat inderdaad een factor 2.
Ik werk als aankoper van diensten en wij rekenen veelal x 2,1 op het bruto-uurloon van een arbeider/bediende. Daarop kan er dan wel nog een toeslag voor overuren of ploegenarbeid komen natuurlijk...

Consultants vanaf 550 EUR/dag tot ja de prijs voor zeer exclusieve kennis (marktwerking :'( )

De prijs voor film-eiditors heb ik onlangs zien passeren, maar kan er even niet op komen... Is zeker geen 1K EUR/dag...
De prijs voor film-editors heb ik onlangs zien passeren, maar kan er even niet op komen... Is zeker geen 1K EUR/dag...
Ze zijn er goedkoper (300-500) en duurder (vul maar in), afhankelijk van talent, ervaring, 'marktwaarde', etc.

800 zonder apparatuur, 1250 inclusief apparatuur is geen uitzondering...
Waar staat dat 5000,- meer inkomsten voor 5dagen eerder, om verschillen in lonen gaat?

Er zijn bonussen voor sneller afwerken, maar vooral:
als je van elk project 5% tijd kunt afsnoepen door extra efficientie, dan is je omzet gewoon 5% hoger. Ook als je bedrijf maar 10% van zijn onkosten in lonen zou zitten (hier dan 500euro), heb je die hogere inkomsten.

Bvb bij reclamebedrijven kan je makkelijk de helft van je tijd aan `pitches' verspillen: project-voorstellen voor campagnes, een paar reclamebedrijven die tegen elkaar concurreren voor een bepaalde klant. Net zoals architecten vaak veel tijd steken in (open of halfopen) competities, zonder inkomsten --- tenzij ze de commissie krijgen, dan hebben ze de hoofdprijs.
Anoniem: 169483 @hiostu27 maart 2006 13:54
Dat kan nog best tegenvallen hoor. De licenties voor die paketten kunnen echt flink in de papieren lopen. Ik werk zelf bijvoorbeeld bij een bedrijf dat ASICs ontwikkelt (ja, totaal ander onderwerp, klopt) en die gebruiken ontzettend veel open source programma's en ook de paketten waar we licenties voor gekocht zijn, zijn niet de beste op de markt. Gewoon omdat een aantal mensen een paar dagen extra laten werken een stuk goedkoper is dan die licenties.

Het ligt er erg aan wat de opbouw van het bedrijf is denk ik. Hoe kleinschaliger het is, des te interessanter wordt open source omdat de kosten van de licentie per werknemer (vaak wordt er gebruik gemaakt van shared licences en niet van één licence per werknemen) dan heel erg groot zijn.

Het leuke hieraan is dat open source in bedrijven vervolgens vaak wordt aangepast door de mensen die ermee werken om te bereiken wat ze ermee willen bereiken, waardoor het product alleen maar professioneler wordt.
De licenties voor Maya en 3dsmax lopen van 1200-6000 euro voor het standaard en full pakket.

Het gaat er hier niet om dat je een paar dagen bespaard met maya of 3dsmax, het gaat erom dat er dingen zijn die gewoon niet KUNNEN zonder maya of 3dsmax. Denk je dat bedrijven die deze software kiezen gek zijn? Er is onlangs een face animation programma uitgekomen voor 100 000$ (dat lees je goed ja) er zijn misschien niet veel bedrijven die het kopen maar het zal wel gekocht worden! gewoon omdat mensen het nodig hebben.
Het is of dat of naast je 3d ontwikkelings team nog een programmeurs team inhuren ook om fancy effecten te programmeren. Je team kan zo verdubbelen!
Als een werknemer, door een veel complexer pakket, een workflow heeft waarbij hij zijn werk 5 dagen eerder af heeft (50 ipv 55), dan levert dat toch al weer vaak een besparing op van 5x 1000 euro (minimaal).
Als een app complexer is, betekent dat meestal dat je er langer over doet dan nodig.
Complexer is iets anders dan completer.
Bij dit soort projecten is het volgens mij dan ook best interessant om een lijst van de gebruikte tools erbij te vermelden en of de film ook meteen al beschikbaar is voor iedereen, inclusief de project-files en zo ja, waar.

* TD-er is best wel benieuwd hoe zoiets technisch in elkaar steekt.

@Yoeri:
Ik heb na mijn post inderdaad op de site van Blender gezien dat de boel op een paar DVD-schijfjes gaat uitkomen en dat je die kunt kopen.
* TD-er heeft 'm zojuist besteld.
Zowel de film als de projectbestanden zullen downloadbaar zijn. Bovendien zal een dvd geproduceerd worden met de film en alle bronbestanden erop, inclusief een making of-documentaire.
Zowel de film als de projectbestanden zullen downloadbaar zijn.
BitTorrent? :Y)
zowel via bittorrent als op usenet vooralsnog onvindbaar...
Inderdaad. Wie een DVD besteld heeft mag die begin april in de bus verwachten. Begin mei komt alles dan online onder een Creative Commons licentie.
Anoniem: 92805 @TD-er27 maart 2006 16:35
Aan begin en eind een duidelijke melding als "all software used is freely available from our website and runs on common computers" lijkt me een goede manier voor het wekken van interesse. Als men dan vervolgens later eventueel wat leert over de hoe en waarom van 'open source' is dat mooi meegenomen.
waar kan ik deze film downloaden?
BTW; during the week after the premiere we'll prepare the DVD, early April it will be shipped to all our sponsors. Only after that - I guess around early May - we'll open up the movie and files for free download for everyone... I think our sponsors also deserve a personal premiere! :)
van:
http://www.blender.org/cms/Newsitem.607+M5f0a2f9ef79.0.html
:)
"Emo zet zich echter af tegen Proogs invloed en manipuleert op geheel eigen wijze de futuristische en hoogtechnologische wereld waarin Proog leeft; mogelijk een knipoog naar het symbolische verzet dat de opensourceontwikkelaars met 'Elephants Dream' tegen grote softwarehuizen tentoonstellen"

Mwah, als ik dat zo lees dan lijkt het er meer op dat het doordrukken van de (voor hun) zeer belangrijke boodschap een hogere prioriteit had dan onbenullige zaken zoals humor, een goed verhaal en consideratie of de kijker wel vermaakt wordt of niet.
De kans is groot dat het net als bij open source gewoon is wat de maker wil maken, geen rekening houdt met wat de gebruiker wil hebben en dat alle opmerkingen die richting op worden beantwoord met een "it's free so STFU n00b!"
Als ik een film zie wil ik wel vermaakt worden, niet als een kleuter de les gelezen te worden.
Toch vreemd dat open-source wel degelijk gebruikt wordt door duizenden mensen da ey?

bljikbaar willen ze bepaalde dingen zo erg dat ze er met z'n allen miljoenen man uren in willen stoppen om het te krijgen.

jij bent dus inderdaad een noob.. :P

2 belangrijke dingen zijn er gebeurt:
Er is een film gemaakt, die een boel mensen wel aanspreekt, en welke je gratis kunt bekijken (en van kunt genieten) Dit in tegenstelling tot de nieuwste tom-cruise film waar je geld voor moet dokken, de reclame's moet aanhoren, de trailers van andere films MOEt aanzien, En achteraf ook nog eens niet leuk is.

Daarnaast blijkt het dus best mogelijk te zijn om content te nuttigen zonder dat er heftige DRM voor nodig is, de uitgaven door de producer kunnen blijkbaar een stuk lager.

Volgende films sluiten misschien meer aan op een onderwerp naar jouw keuze.
Ja, en geheel in stijl kan ik het niet laten hier weer op te reageren. Religie is misschien een wat te groot woord, maar een Sociaal-Economische Levensovertuiging kun je het voor sommige mensen toch wel noemen. Ik reken mijzelf daar onder.
Ik geloof (geloven != religie) open producten (free/open source, creative commons, public domain) in grote mate kunnen bijdragen aan onze sociale, economische, technologische en culturele vooruitgang. Dat zijn grote woorden, daarom zal ik zo van alle vier een voorbeeld geven.
Gezien de grote voordelen, vindt ik het belangrijk om dit gedachtegoed uit te dragen en te promoten. Gelukkig zijn er een hoop anderen ook al overtuigd, en met z'n allen proberen we de rest over te halen. Vandaar de vele fanatieke reacties.

Dan nu de uitleg over de voordelen:

Sociaal
Op internet vallen de grenzen tussen rijk, arm, zwart, wit, etc. weg. Iedereen is gelijkwaardig en heeft dezelfde kansen. Dat werkt niet als alleen de rijken de juist software kunnen kopen.

Economisch
Momenteel betaalt Nederland jaarlijks gigantische bedragen aan een paar grote buitenlandse software bedrijven (Microsoft & Co). Dit geld bestaat gedeeltelijk uit licenties en support contracten.
Bij open source kan je lokale bedrijven inhuren om het te doen. Dan blijft het geld in het land. En aangezien verschillende bedrijven hetzelfde product kunnen ondersteunen zal de prijs dalen door de concurrentie.
Het gedoe dat je spaart aan licentiemanagement scheelt ook een slok op een borrel.

Technologisch
Een monopolie is niet geneigd tot innovatie, maar juist tot het "worgen" van de markt om de eigen positie te behouden. Internet Explorer is hier het standaardvoorbeeld van. Vanaf het moment dat Netscape was verslagen is de ontwikkeling van IE nagenoeg stil blijven liggen. Features die werden toegevoegd zijn in de eerste plaats bedoelt om de gebruikers te binden. Pas nu FireFox een bedreiging vormt begint MS weer aan IE te werken. Het plan om IE7 alleen voor Vista te maken hebben ze ook al weer moeten laten vallen.

Zelfs als een bedrijf geen monopolie heeft, kan het zijn bestaande klanten nog binden. Vendor lock-in wordt dat wel genoemd. Doordat je bestanden alleen gelezen kunnen worden door programma X, ben je verplicht programma X te blijven gebruiken, anders ben je je data kwijt. Open Source biedt de oplossing doordat je met behulp van de source altijd een ander programma kan maken om bij je data te komen. Dat is misschien een dure aangelegenheid, maar het is in ieder geval mogelijk.

Cultureel
Het wordt steeds moeilijker voor artiesten om iets "nieuws" te bedenken. Niet dat ze minder creatief zjin als vroeger, maar er zijn steeds meer idioten die vinden dat zij het alleenrecht hebben op een of ander ideetje. Kijk bijvoorbeeld naar het gedoe dat Madonna had om Abba te coveren, of de rechtzaak waar Dan Brown in zit omdat hij in de Da Vinci code schrijft dat Jezus en Maria Magdalena een kind hadden.
In de wereld van de electronische muziek, waar alles en iedereen van elkaar samplet ligt het nog veel moeilijker. Er is al een hoop geruziet over samples van een paar seconden.
Verder wordt de prijs van oa muziek kunstmatig hoog gehouden door dure productiemaatschappijen, terwijl er zat amateurs zijn die hun muziek graag gratis weggeven. Ze spelen voor de lol, en zijn al lang blij als er iemand luisterst. Voor de langspeelplaat hebben we al een paar duizend jaar muziek gemaakt. Daar hebben we geen platenbazen bij nodig.
Dit alles vertraagt onze culturele ontwikkeling.
.oisyn Moderator Devschuur® @killercow27 maart 2006 15:04
Jouw reactie weerspiegelt precies wat fidelio al zegt: "it's free so STFU n00b". Frappant :). Soms lijkt open-source net een religie, er kan niets in de naam van OS gedaan worden zonder het woord daarbij te verkondigen.
.oisyn Moderator Devschuur® @killercow27 maart 2006 17:31
Gezien de grote voordelen, vindt ik het belangrijk om dit gedachtegoed uit te dragen en te promoten. Gelukkig zijn er een hoop anderen ook al overtuigd, en met z'n allen proberen we de rest over te halen.
En dat is er dus wat er aan schort, wat eveneens ook geldt voor de meeste religies op deze aardbol. Je stelt dat jouw denkwijze de enige correcte is en dat iedereen diezelfde denkwijze moet hanteren. Maar feit is gewoon dat je moet leren accepteren dat niet iedereen zo denkt als jij, of dat jouw visie niet de enige correcte is. Laat de kruistochten dus gewoon achterwege en doe gewoon wat je zelf het beste lijkt zonder oordelen te vellen over anderen die iets anders doen/denken. Dán pas ben je sociaal bezig. Het is niet voor niets dat communisme over het algemeen niet echt goed werkt.
OT-modus
Op internet vallen de grenzen tussen rijk, arm, zwart, wit, etc. weg Behalve dan natuurlijk dat je tegenwoordig een stevige pc nodig hebt om van inet te kunnen genieten. Een een stevig inet-abbo. En een provider die je van het volledige inet wil doen genieten (voorlopig nog geen probleem in benelux). En voldoende interesse en inzicht om de *gevaren* te kunnen herkennen en de weg te vinden in het grote netwerk... (arm vs rijk --> n00b vs. tweaker)
Economisch
Momenteel betaalt Nederland jaarlijks gigantische bedragen aan een paar grote buitenlandse software bedrijven (Microsoft & Co). Dit geld bestaat gedeeltelijk uit licenties en support contracten.
Bij open source kan je lokale bedrijven inhuren om het te doen. Dan blijft het geld in het land. En aangezien verschillende bedrijven hetzelfde product kunnen ondersteunen zal de prijs dalen door de concurrentie.
Het gedoe dat je spaart aan licentiemanagement scheelt ook een slok op een borrel.
Die bedrijven hebben ook lokale offices die netjes de BTW vennootschapsbelasting in Nederland afdragen. En denk je dat de supportcontracten altijd door de bedrijven zelf uitgevoerd worden? Het kan ook uitbesteed worden...
En dat is er dus wat er aan schort, wat eveneens ook geldt voor de meeste religies op deze aardbol. Je stelt dat jouw denkwijze de enige correcte is en dat iedereen diezelfde denkwijze moet hanteren.
Ik zeg nergens dat iedereen zo moet handelen. Een systeem waarin iedereen hetzelfde doet is altijd eng, wat voor gedachtengoed er ook achter zit. Ik gebruik nadrukkelijk de zinssnede "kunnen bijdragen".
Het woord "kunnen" geeft aan dat het geen wetmatigheid is, maar een verwachting.
Het woord "bijdragen" impliceert dat dit niet het enige is dat "bij"draagt, en dat anderen dat dus ook doen.
Maar feit is gewoon dat je moet leren accepteren dat niet iedereen zo denkt als jij, of dat jouw visie niet de enige correcte is. Laat de kruistochten dus gewoon
achterwege en
Waar spreek ik een oordeel over anderen uit? Ok, ik zeg wat negatieve dingen over bedrijven als Microsoft, maar dat gaat over MS als bedrijf, niet over het economische systeem dat ze aanhangen. Ik zeg nergens dat ze hun systeem niet _mogen_ gebruiken. Of mag ik helemaal niet vinden dat mijn ideeen beter zijn als anderen?
Nee, jij bent degene die zegt dat _ik_ iets "moet" doen.
Ik ben het er wel niet mee eens, maar jij houdt je niet eens aan je eigen advies, namelijk:
doe gewoon wat je zelf het beste lijkt zonder oordelen te vellen over anderen die iets anders doen/denken.
En al zou ik wel oordelen, waarom niet? Oordelen is niet hetzelfde als veroordelen. Alle vooruitgang is gebaseerd op iemand die een nieuw idee heeft, en anderen daarvan overtuigd. Of bedoel je dat de Oude Griek die Democratie heeft bedacht z'n mond had moeten houden? Of dat Galileo z'n mond had moeten houden toen hij dacht dat de aarde om de Zon draaide? (sorry, beetje flauwe voorbeelden, maar ze kloppen wel).

Onze maatschappij is gebaseerd op mensen die elkaar met woorden van nieuwe ideeen overtuigen.
En uiteraard ben ik er van overtuigd dat mijn ideeen het beste zijn, of in ieder geval niet slechter als die van een ander. Als ik een ander idee beter vond steunde ik dat wel.
Ik heb nog wel wat ideeen waarvan ik vind dat iedereen ze zou moeten hebben. Daar zijn ook een hoop mensen het mee eens, maar na een paar duizend jaar is nog niet iedereen overtuigd. "Gij zult niet doden" is er zo een.
Ik ken mensen die het daar niet mee eens zijn. Die mensen zijn nog steeds mijn vrienden, maar als een discussie bij dat onderwerp uitkomt zal ik ze zeker proberen te overtuigen.
Dán pas ben je sociaal bezig. Het is niet voor niets dat communisme over het algemeen niet echt goed werkt.
Die mag je me uitleggen. Ownee, laat maar, ik weet al wat je bedoelt. Je hebt een Amerikaans FUD verhaaltje van 5 jaar geleden gelezen. In Amerika kun je alles afzeiken door het met communisme te vergelijken. Hier in Nederland werken dat soort moddergooi acties niet. Zelfs Microsoft is slim genoeg om die vergelijking niet te maken.
Wat is het alternatief? Niks doen is het alternatief! Niks doen en hopen dat het goed komt. En het leuke is dat mensen die vinden die ze gelijk hebben, er tenminste moeite voor doen om hun doel te bereiken en het lukt hun dan meestal ook hun zin door te drijven. En raad eens tegen wiens zere been dat is? Juist, het jouwe. Vervolgens ga jij klagen dat mensen te fanatiek zijn en dat ze minder moeten doen en het cirkeltje is rond.
Behalve dan natuurlijk dat je tegenwoordig een stevige pc nodig hebt om van inet te kunnen genieten. Een een stevig inet-abbo.
Helemaal waar, maar alle beetjes helpen. Je kunt voor 300E een computer kopen bij Dell. Zeker 100E daarvan is voor Windows en andere software. 't verschil tussen 200E en 300E is voor veel mensen toch aanzienlijk.
Die bedrijven hebben ook lokale offices die netjes de BTW vennootschapsbelasting in Nederland afdragen. En
tuurlijk, de Nederlandse overheid is ook niet stom, maar een deel van het geld blijft nog altijd naar het buitenland gaan.
denk je dat de supportcontracten altijd door de bedrijven zelf uitgevoerd worden? Het kan ook uitbesteed worden...
Ja, maar als klant heb je niks te kiezen. Alleen de auteurs van de software hebben de mogelijkheid het echt te ondersteunen (oa met bugfixes). Ze kunnen support wel uitbesteden, maar zij bepalen nog altijd aan wie. Er is dus geen enkele concurrentie, tenzij de auteur dat wil, en dan nog is de auteur de enige weg naar die support.

Bij een opensource product is de auteur ook nog altijd de beste ondersteuner. Maar als dat niet bevalt kun je als klant iemand anders zoeken om zijn software te onderhouden. 't zal een dure grap zijn, maar je hebt de mogelijkheid.
.oisyn Moderator Devschuur® @killercow28 maart 2006 14:05
Die mag je me uitleggen. Ownee, laat maar, ik weet al wat je bedoelt. Je hebt een Amerikaans FUD verhaaltje van 5 jaar geleden gelezen
Die opmerking had ik natuurlijk kunnen verwachten, want net zoals het in de VS een dooddoener is om iets met communisme te vergelijken, is het hier een dooddoener als je het woord communisme uberhaupt laat vallen in een discussie over OS omdat daar dan weer een reactie zoals de jouwe opkomt. En alleen maar omdat een iemand een tijdje terug de vergelijking met communisme heeft aangehaald waar weldegelijk een kern van waarheid in zit maar de meeste mensen dat niet willen zien omdat ze denken dat communisme in en in slecht is (en dat zijn dan meestal Amerikanen), en de schrijver van het artikel daar eveneens zo over dacht.

Nee, ik heb niet 5 jaar geleden een verhaaltje gelezen, ik constateer dat de punten die jij aanhaalt overeen komen met de idealen van het communisme (let wel, ik zeg niet dat het hetzelfde is als communisme, en ik kijk ook totaal niet negatief tegen het communisme zoals veel mensen dat wel doen; ik stem doorgaans ook links bij verkiezingen). Het punt is dat die idealen slechts idealen zijn maar in de werkelijkheid gewoon niet werken. Zo zit de mensheid nou eenmaal niet in elkaar, en het is louter irritant als er steeds weer iemand zegt hoe het volgens hem beter kan en dat iedereen het maar zo moet doen, net als die Jehova's getuigen en aanverwanten aan de deur. Als ik ergens een godganze hekel aan heb zijn het wel mensen die zieltjes proberen te winnen, waardanook voor.
.oisyn (eerlijk gezegt valt jouw hele reactie me erg tegen maar here go's)

Het communisme is door verschillende mensen met de Opensource ontwikkel methode vergeleken.

Oa door Bill gates, welke ons het liefst persoonlijk met stalin vergelijkt, en de dood van vele hongerende amerikaanse software developpers (en the american dream) toesplitst. (vindt je het gek dt we aanhangers van deze gedachte niet lief meer vinden?)

Daarnaast zijn er ook mensen die de communistische gedachte (zoals het ooit bedacht is door karl marx) met de Opensource methode vergeleiken, en zij hebben volkomen geleik dat het het zelfde is. Iedereen kan meewerken en iedereen kan gratis gebruik maken van de resources.

Het grote verschil tussen een "informatie" communisme en een materialistisch communisime is dat er bij het materialistische communisme mensen zijn die zich verrijken ten koste van anderen, en dat er mensen zijn die niet meehelpen in het aanmaken van goederen, maar ze wel OPmaken.

Informatie kun je niet OPmaken, en kan alleen maar beter en gemakkelijker toegankelijk worden. Programma's zoals linunx zijn voor iedereen handig, en iedereen doet zijn dingetje ermee. Een enkeling voegt iets toe wat hij nodig heeft, en guess what, duizenden anderen kunnen het gebruiken. Niemand maakt het werk van die enkeling OP, en niemand kan het meer ongedaan maken. (je kunt immers altijd forken)

Mensen in rusland zijn om 2 redenen massaal dood gegaan tijdens communistische regimes.
A: een enkeling liet iedereen zijn rijdommen aanvullen, hij maakte de resources voor de anderen OP.
B: niemand (op de intelektuelen na) zag de nood om kwalitatief hoogwaardige producten te maken, je krijgt immers toch wel je eten en je huis.
Verbeteren van bestaande ideeen is niet mogelijk omdat deze niet bestaan, en al helemaal niet in productie genomen worden. (je manager zal het aan z'n reet roesten of hij wel of niet de fabriek verbeterd, hij krijgt immers toch wel...)
C: De intelektuelen waren een bedrijging voor de gevestigde orde, en moeten dus gelimiteerd worden in hun rechten, (niet geheel anders dan de huidige anti-kopieer/DMCA wetten, welke het handiger maken van gesloten tukken code verbieden met celstraf)
.oisyn Moderator Devschuur® @killercow28 maart 2006 14:43
Ik denk dat je mijn post niet helemaal snapt, aangezien ik nog letterlijk zeg dat ik niet tegen communisme ben. Je hoeft het me dus ook niet uit te leggen :)

Ook ben ik niet tegen opensource, eigenlijk komt de strekking van mijn verhaal puur neer op de laatste zin in mijn vorige post. Het is de strijd van de OS geneemschap tegen closed source software dat mij vooral tegen het zere been schopt (en gelukkig doet lang niet iedereen daaraan mee)
Wat fidelio zegt is echt onzin.
De meeste websites van OSS projecten hebben zelfs een feature request page.

Wat programeurs willen in zorgen dat hun spul werkt.
En als jij met een flitsend goed idee komt dan MAG jij dat zelf gaan schrijven, en wanneer zij het ook een super idee vinden gaan ze er zelf ook aan beginnen als ze tijd hebben. Het blijven hobbyisten, die ook werk kunnen hebben, en mischien een gezin.

En als jij de enige ben die het een goed idee vind, en de hoofdontwikkelaar die zegt het komt er niet in, dan mag jij zelfs de hele sourcecode kopieëren, jou eigen meuk er in inbouwen en het eindresultaat onder een andere naam uitbrengen.
Dit is op de site te lezen:
Elephants Dream is te zien in Montevideo 8 tot 29 april. De film is binnenkort ook te downloaden.
Een teaser zou beschikbaar moeten zijn, maar verder dan een 404 of een bittorrent link die nergens naar wijst kom ik ook niet.
Teaser is in verschillende formats (torrents, mpeg, XviD) te krijgen via de orange movie website
Anoniem: 9329 27 maart 2006 14:07
En wat zou de film gekost hebben?

Gratis software is prachtig, maar je kunt software bedrijven toch niet kwalijk nemen dat ze geld vragen voor hun produkten?
Nee, je kunt softwarebedrijven dat inderdaad niet kwalijk nemen dat ze geld vragen.
Het vreemde is echter dat je de laatste tijd steeds vaker de reacties ziet vanuit het bedrijfsleven en soms zelfs vanuit de politiek, dat men het mensen wel kwalijk neemt wanneer ze geen geld vragen voor hun software.
Anoniem: 11710 @TD-er27 maart 2006 14:37
Dat geen geld vragen is meestal niet het probleem.
Eerder de gewoonte om versie nummers altijd met een 0 te laten beginnen, het eeuwig beta te noemen zodat je alle verzoeken af kan poeieren met opmerkingen zoals "het is nog niet af, misschien komt dat in de 1.0 versie", "je hebt toch de source, fix het zelf maar" en "niemand heeft die feature nodig, dus niet zeuren want het is gratis".
Dat soort dingen maakt OS toch onbetrouwbaar, want als je er een serieus probleem mee hebt dan is het wel leuk dat je zelf de source hebt, of dat er een grote community achter staat, maar of daarmee je je probleem wel kan oplossen dat is altijd nog maar de vraag.
Stel je gebruikt MySQL voor een belangrijke website en op een gegeven dag werkt er iets opeens niet meer en je hebt geen idee waarom, omdat je eigen code goed is, dan heb je gewoon pech of je moet zelf de MySQL C++ code gaan doorspitten om te zien of je het kan volgen.
Nou, dan gebruik je het toch niet en betaal je een leverancier die je wél die garanties wil bieden? Geen enkel probleem. Of je huurt zelf iemand in die de door jouw gewensde functionaliteit toevoegt. Wat jij wil.

Overigens reageren ook een hoop bedrijven niet op dit soort problemen hoor. Zo gaat de introductie van IE7 voor heel veel webbouwers weer een hoop werk opleveren. Een nieuwe MSSQL server is ook niet gegarandeerd hetzelfde als een oudere versie. Overigens installeren nieuwere versies zichzelf niet, dus je zou er ook voor kunnen kiezen om je systeem eerst te test alvorens je een nieuwe versie van onderliggende software gaat gebruiken in een productieomgeving.
Nou wat is dit nou weer voor gelul :?
als ik een computer koop met OEM Windows dan is de hardware boer verantwoordelijk voor evt problemen maar denk je dat ik ver kom als ik mijn Windows niet meer kan opstarten. Dan roepen ze ga maar naar MS die zegt ga maar naar Hardwareboer en die zegt dan maar je hebt geen service contract!
Windows ME zo buggy als wat is er ook maar iemand geweest die een update heeft gehad om het te verhelpen?

Probleem Nforce4 met Maxtor harde schijven. Dat probleem bestaat al meer als een jaar en er is nog steeds geen oplossing.
En iedereen stuurd je door en je hebt dus nog niets!

Dus als jij goed support wilt hebben kan dat en dan moet je zowel bij Open als Closed source gewoon een goed contract afsluiten en daar voor betalen.
@Ronnt
nforce 4 + Maxtor inmiddels wel met firmware update toch?

@Fidelo
Wat is er mis met 0.? mensen vinden dat hun software nog niet af is, itt veel grote bedrijven die gelijk de eerste stabiele versie 1.0 noemen.
Mysql is trouwens een slecht voorbeeld, daar kun je uitstekende betaalde support voor krijgen (helaas is mysql zelf wat minder)

"het is nog niet af, misschien komt dat in de 1.0 versie"
Heb je wel is geprobeerd aan een bedrijf te vragen of ze iets willen ntoevoegen voor jou? Wel is gelukt toevallig? Deze mensen denken er tenminste over na. (btw: als het je een keer gelukt is, vraag dan even aan MS of ze CSS 1-3, Ecmascript (javascript),DOM 1-2 en skins in IE willen implenteren?, volledig volgens de standaarden alsjeblieft)

Bovendien, als je die feature absoluut wilt, kun je die implenteren in de source, en dan ff naar de ontwikkelaar sturen, mocht je dat met closed-source software lukken, zou je dan ff native pdf en odt in office 97-XP willen inbouwen, equivalenten in excel ed natuurlijk?
Ze moesten 1000 DVDs vooraf verkopen om de helft van het capitaal te hebben, zodat de rest via subsidies verkregen kon worden. (Zo werkt dat in NL, helft zelf hebben, rest subsidie).
dus reken maar uit: ((prijs DVD) x 1000) * 2 :+

Ik heb de film vrijdag gezien en hij was rete cool. Vaag verhaal, dat wel, maar het ziet er echt prachtig uit! :respect:

* Dreams bestelt DVD...
Okee, je gaat mij nu toch niet vertellen dat de stichting thuiskopie aan deze film een paar honderd € heeft verdient he?
Hopelijk hebben ze ze in duitsland besteld... :)
als de project files uitkomen, kan je de film dan ook zelf (opnieuw) renderen?

als je nl. zelf een 90 min. durende film zelf thuis kan renderen, (minus de audio natuurlijk) is het natuurlijk een zeer aantrekkelijk iets om "even" te downloaden, een project file is vele malen kleiner dan een full size film.
kan je tenminste ook zelf kiezen in wat voor beeldkwaliteit je de film wilt zien, even een paar uur renderen op je laptop voor een svcd of even je serverpark(je) van het werk aantrappen om er een hdtv film eruit te stampen. :*)

is het niet mogelijk om net zoals bv. seti en onze eigen DPC projecten }:O om mee te doen en meehelpen zulke open-source fims te renderen?

edit: joepie, +3 gemodereerd 8-)
Als jij een app schrijft die dit over een distributed computing netwerk kan renderen draai ik het wel :-) :9~
volgens mij zijn er daar al genoeg van, ik weet niet welke precies mar de meeste fatsoenlijke programma's hebben die mogelijkheid. ik zag een (hele) poos geleden iemand die had zelfs een 5 in 1 pc gebouwd speciaal om dat rendereren te offloaden naar andere pc's via het netwerk, zal toch ook mogelijk zijn om dat via inet te doen? ff iedereen hamachi joinen op got.renderfarm (of zo) 8-)
Anoniem: 127701 27 maart 2006 13:56
Even voor de goede orde:
- Open Source is niet gelijk aan gratis.
- Creative Commons license maakt het gratis onder bepaalde voorwaarden.
The movie itself and all the production files will be released under the most liberal Creative Commons license: Attribution 2.5
De film en aanverwante media, scripts, objects, textures, etc. komen onder Creative Commons Attribution 2.5 licentie vrij.
bron: orange blog
Anoniem: 99226 27 maart 2006 14:41
Tja, verhalen verzinnen is meestal niet iets waar nerds goed in zijn. Al zitten er hier op Tweakers wel een aantal met grote waanideeen over vanalles en nog wat, waarom ze die mensen niet hebben gekozen snap ik niet :?
Het script is geschreven door een professionele scriptschrijver, in samenspraak met de groep artists die de film daadwerkelijk gemaakt hebben.

Dat Blender wordt ontwikkeld door 'coders' betekend absoluut niet dat deze film door 'coders' is gemaakt.
Anoniem: 88129 27 maart 2006 13:38
Het is uit de teaser moeilijk op te maken wat je kan verwachten, beetje erg mislukt wat dat betreft.
Als de rest van de film echter net zo is als de teaser dan heb ik nu al geen zin meer om de hele film te downloaden.

Edit: Of het nou een trailer of teaser is, ik ben er niet door uitgenodigd om het produkt verder in de gaten te houden. Dat is toch jammer!?

Ik ben het met sopsop eens.
Ach, zeur niet ;) De teaser is cool, en ziet er erg mooi uit!
De teaser is in een erg vroeg stadium van de film gemaakt. zelfs de characters lijken niet echt meer op de characters in de teaser. Het is dan ook een teaser heh, geen trailer :)
Dat is dan op zijn minst vaag te noemen. Als non-profit film moet je alle gratis promotie aangrijpen. Nou lanceren ze de film in een zaal - en er komt pers op af, dan was toch het minste wat ze hadden kunnen doen een trailer (ipv teaser) op het net zetten. Op die manier blijven mensen toch een beetje naar de opensource gemeenschap (iig vwb de film) als een stelletje amateurs.

Die hele teaser is gewoon te donker om te kunnen beoordelen of ze zich kunnen meten met hollywood. Het enige dat ze bereiken is dat je met opensource software ook een sfeer neer kunnen zetten, maar dat lukt mij ook nog wel met wat stripplaatjes en een donker muziekje.

Let wel: ik zeg niet dat ze het niet kunnen, ik zeg alleen dat ze het nu nog niet aan het grote publiek hebben laten zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.