Een Apple-programmeur schrijft op zijn blog dat het zeer onwaarschijnlijk is dat Photoshop CS2 nog in een x86-versie zal verschijnen. Dit was door Adobe al eerder gemeld, maar volgens de programmeur is de oorzaak meer te vinden in technische beperkingen dan in de release-cyclus van Adobe. Het softwarehuis zal zich dan ook concentreren op de opvolger Photoshop CS3 en bijgevolg wordt de eerste native x86-ondersteunende versie van de software niet eerder verwacht dan halverwege 2007. Hoewel het om speculaties gaat, onderbouwt programmeur Scott Byer zijn verhaal uitstekend. Zo legt hij het verschil uit met de situatie toen Apple overstapte naar PowerPC-processors en er in een mum van tijd patches verschenen om software als Photoshop draaiende te krijgen op deze processors. Bovendien heeft Apples Bruce Chizen eerder al bevestigd dat Photoshop CS3 ergens in het tweede kwartaal van 2007 verwacht wordt.
Op dit moment zijn Apple-gebruikers aangewezen op de Rosetta-software die de PowerPC-instructies omzet naar voor de Intel begrijpbare code. Deze werkt echter op een compleet andere manier dan de 'emulator' die gebruikt werd toen Apple PowerPC-chips in gebruik nam. Toen volstond het namelijk de plug-ins die het meeste rekenwerk voor hun rekening nemen in Photoshop te vervangen. Met behulp van de 'Universal Procedure calling vector' kon de emulator die toen gebruikt werd herkennen wanneer er 68k-code gebruikt werd en vervolgens met gegevens en instructies op de processorstack gaan schuiven, waardoor de 68k-code op native snelheid gedraaid kon worden. Deze benadering is technisch echter niet haalbaar met de overschakeling naar Intel-cpu's, zodat er geen andere mogelijkheid op zit dan het volledig hercompileren en opnieuw testen van de volledige software.
Daarvoor moet de volledige programmacode echter gemigreerd worden naar XCode, Apples ontwikkelomgeving, om daarmee opnieuw gecompileerd te worden. Voor Windows-applicaties gebruikt Adobe onder andere Visual Studio en Metrowerks, software die volgens Byer ontworpen is om met zeer grote projecten om te kunnen gaan. Hoewel Apple volgens hem uitstekend progressie maakt, heeft Adobe nog geen XCode-versie in handen gekregen die in staat is dergelijke omvangrijke softwareprojecten in goede banen te leiden. Rekening houdend met de omschakeling van ontwikkelingstools en met het feit dat de workstation-Apples nog niet eens beschikbaar zijn, zou het volgens Byer dan ook niet logisch zijn een native x86-versie van CS2 te willen verspreiden. Tel daarbij de leeftijd van Photoshop CS2 op en het lijkt hem logischer te wachten tot CS3 verschijnt om universal binaries op de markt te brengen, waarbij men de code kan optimaliseren voor de gebruikte processor.