Peter Olsthoorn beweert in Netkwesties dat de mensen achter UnifiedRoot een twijfelachtige voorgeschiedenis hebben. Het Amsterdamse bedrijf kwam eind vorig jaar internationaal in de belangstelling te staan toen het met zijn eigen DNS-systeem op de proppen kwam, waarmee namen zoals .schiphol geregistreerd konden worden. De dienst is controversieel omdat er om de vastgestelde afspraken over het beheer van het internet heen wordt gewerkt, waardoor de domeinen lang niet voor iedereen bereikbaar zijn. Toch vraagt men vlot duizend euro voor een registratie. Het bedrijf wat dit concept in eerste instantie ontwikkeld heeft was niet UnifiedRoot, maar Unidt. Deze originele firma werd na een interne machtsstrijd opgeheven, waarna UnifiedRoot op de rokende ruïnes werd gesticht. Frappant is echter dat UnifiedRoot beweert niets met de mensen achter het originele Unidt te maken te hebben, terwijl ze tijdens de overname wel ineens achthonderd potentieel interessante domeinen rijker zouden zijn geworden.
Herman Xennt - de oprichter van Unidt - bouwde eerder naam op als computerhandelaar met een groot aantal verschillende bedrijven. Toen een groot deel daarvan failliet ging besloot hij een nieuwe richting in te slaan door een vervallen bunker om te bouwen tot 'superveilige' hostinglocatie. Niet zozeer de bescherming van het dikke beton alswel de juridische status van de bunker (Navo-grondgebied) bleek echter interessant te zijn voor de klanten: men trok vooral pornosites aan. Toen er in 2001 brand uitbrak werd er ook een XTC-lab aangetroffen. Xennt verklaart in de rechtszaal dat hij dacht dat er een schilder zat, en komt daarmee weg zonder straf. Na dit avontuur begint hij een netwerk om zich heen te bouwen om wat uiteindelijk het bedrijf Unidt zal worden te realiseren. Kernpunt daarbij is om grip te krijgen op Public-Root, een slapend alternatief DNS-netwerk dat men wil gaan gebruiken voor hun commerciële plannen. Eén van de Canadese experts die wordt aangetrokken om hierbij te helpen doet na een ruzie aangifte bij de politie, en vertelt daar onder meer over Slowaakse zwartwerkers, drugsgebruik, bedreiging en discutabele geldtransacties. Het is ze uiteindelijk toch gelukt om een aantal gerenommeerde klanten en investeerders te vinden, maar zodra deze gewaarschuwd werden over de situatie krabbelden ze terug, waarna de machtsstrijd die het einde betekende voor Unidt escaleerde.

Begin deze maand troffen Herman Xennt van Unidt en Martijn Burger van Public-Root elkaar in de rechtbank. Er bleek een ingewikkelde constructie bedacht te zijn om de betrokkenheid van Xennt onder de radar te houden, vermoedelijk vanwege zijn aanzienlijke schulden. Burger maakte handig gebruik van de complexe constructie om de touwtjes in handen te krijgen. De rechter sprak van een 'gedrocht' en een 'kerstboom' van contracten, en verandert uiteindelijk maar weinig aan de status quo tussen de ruziënde partijen.
En dan is er ondertussen nog UnifiedRoot - het bedrijf dat verscheen na de opheffing van Unidt en toen direct in de media kwam met exact dezelfde dienst. Het bedrijf beweert zelf helemaal niets met Xennt, noch met de andere mensen achter Unidt te maken te hebben, maar onderzoek van Peter Olsthoorn trekt dat in twijfel; het lijkt er in zijn verslag meer op dat UnifiedRoot een verse start met een nieuw, betrouwbaar imago moest zijn, waarvoor men zoveel mogelijk sporen die in de richting van Unidt wijzen heeft uitgewist. Volgens Olthoorn zegt een van de ex-Unidt-partners dat Herman Xennt achter de schermen nog steeds aan de touwtjes trekt, en zijn er ergens tijdens de grote wisseltruc meer dan achthonderd domeinen op magische wijze van eigenaar veranderd. Een deel ervan zou botweg zijn ingepikt door de oprichters, met de redenatie dat ze in de toekomst misschien veel geld waard kunnen worden. Een advocaat die optreedt namens een van de gedupeerden noemt het de grootste zwendel in domeinnamen ooit.
Update (07-04-2006): Headline gewijzigd (was: UnifiedRoot beschuldigd van zwendel met domeinnamen). Enkele nuanceringen aan tekst toegevoegd.