Akai en Samsung werken aan led-hdtv

Bij PC Magazine lezen we dat Akai en Samsung 'rear projection'-televisies op basis van ledverlichting hebben ontwikkeld. Dergelijke televisies zijn doorgaans gebaseerd op de DLP-techniek van Texas Instruments, maar daar kleven een aantal nadelen aan. De nieuwe tv's zouden dankzij het gebruik van leds veel van die nadelen kunnen wegnemen: de levensduur van de leds is veel groter dan die van de normaliter gebruikte lampen en de beeldkwaliteit is een stuk hoger dankzij het ontbreken van een zogenaamd kleurenwiel. Door de inzet van leds kan ook de voor een conventionele 'RPTV' benodigde koeling, samen met de geluidsoverlast van de projectie-tv's, flink worden verminderd.

Zowel Samsung als Akai zullen RPTV's leveren die voor hdtv-signalen tot en met 1080p geschikt zijn. Akai komt met twee modellen met een beelddiagonaal van respectievelijk 42" en 52". De kleinere PT42DL27L zal vanaf maart van dit jaar verkocht worden en zou voor 1799 dollar over de toonbank moeten gaan; de PT52DL27L wordt twee maanden later uitgebracht en moet 2199 dollar gaan kosten. Samsung komt in april met de HL-S5679W, die achttien leds (zes rode, zes groene en zes blauwe) beschikbaar heeft. Voor dat model zou bijna vierduizend dollar moeten worden neergeteld, maar voor dat geld krijgt de kijker wel een 56"-scherm.

Samsung HL-S5679W LED RPTV

Door René Wichers

Eindredacteur

09-01-2006 • 14:18

54

Bron: PC Magazine

Reacties (54)

54
54
46
17
6
6
Wijzig sortering
Dat klinkt niet erg duur voor een "echte" (en geen HD-ready) hdtv als startprijs. Gezien de scherm-grootte, het ontbreken van nadelen van LED volgens hun nieuwe methode, verbeterde weergave kleuren, hoger contrast etc. (LED-technologie zonder backlight zoals in TFT's)

Ook al heb ik het scherm niet in het echt gezien, heb ik wat Samsung betreft een positief vooroordeel. Persoonlijk vind ik juist het beeldkwaliteit van Samsung een van de betere. Ook in mobieltjes bv.
18 LED (six each of red, blue, and green)

...The use of LEDs as a light source in RPTVs eliminates another moving part (the color wheel), reduces the amount heat generated (decreasing fan noise), and significantly shortens the time it takes the television to achieve full brightness.
Ik lees dus dat een aantal van de (belangerijke) nadelen van oude projectieTV's middels deze technologie idd verdwenen zijn, waaronder ook geluids- en warmte-reductie. Scheelt dat ook in het verbruik?

Maar het blijft denk ik toch wel een best-value-for-the-money TV. Geen toppunt van beeldkwaliteit dus. De meeste consumenten zullen echter blij zijn dat ze een groot hdtv scherm kunnen scoren voor relatief weinig geld (zeker over een tijdje).

Overigens, deze nieuwe projecie TV's zullen nog steeds niet uitblinken in hun dikte vergeleken met plasma en LCD.
Rear-projection televisions (RPTV) may not have the appeal of thin and flat displays such as LCDs and plasmas
Op de foto van de bron blijft het moelijk in te schatten hoe dik de TV is.
Samsung and AKAI will soon begin shipment of new DLP RPTVs that replace the color wheel as well as the projection lamp with sequentially fired red, green, blue (RGB) LEDs
Ik zal proberen het simpel uit te leggen.

Bij een projectie via een DLP (een chip met miniscule spiegeltjes die per pixel wel of niet reflecteren) wordt doorgaans een lamp achter een kleurwiel geplaatst waardoor dus afwisselend rood groen en blauw licht op de spiegeltjes valt. De chip weet welke kleur dat is en reflecteerd dus per pixel de juiste hoeveelheid rood groen en blauw afwisselend.

Hierbij is dus de lichtbron vrij inefficient omdat dus het grootste deel van het gegenereerde licht continu door het kleur wiel gefilterd wordt. Plus je zit met een draaiend kleurwiel wat energie verbruikt en lawaai maakt.

LED's produceren licht op één frequentie (witte LED's die meerdere frequenties licht afgeven doen dat via trukage en hulpmiddelen zoals fosfor). Je kunt dus direcht Rood Groen of Blauw generen zonder dat het gefilterd hoeft te worden. LED's zijn verder direct aan en uitschakelbaar zonder nagloeitijd zoals die bij een lamp optreed. Hierdoor kan het kleurwiel weggelaten worden en een lichtbron gebruikt worden die afwisselend Rood Groen en Blauw genereerd.

Dit zou dus in energie aanmerkelijk kunnen spelen, maar dat is ook weer van meerdere factoren afhankelijk. LED's zijn inderdaad zuinige energie bronnen, maar uit mijn eigen onderzoek op internet blijkt dat LED's (20-30 lumen per watt en dit stijgt snel) momenteel wel zuiniger zijn dan een Gloeilamp of halogeen lamp (6-15 lumen per watt), maar ze zijn nog niet zuiniger dan een TL of andere spaarlamp (tot meer dan 100 lumen per watt). Verder worden LED's minder efficient naarmate je ze meer licht wilt laten produceren.

Aangezien hier specifiek een kleur nodig is wordt al gauw 2/3 van het geproduceerde licht van een normale lamp weggegooid, waardoor zelfs de spaarlamp even efficient wordt als de betere LED's van dit moment. Aangezien een goede spaarlamp geen mooi wit licht produceerd zal het kleurwiel nog meer wegfilteren (om een goede verhouding rood groen en blauw te krijgen) of zal er een lamp gebruikt moeten worden die witter licht genereerd maar minder efficient is.

Verder heb ik zelf ook wel eens naar een Rear projection TV gekeken maar ik vond het beeld best wel tegenvallen. Het licht is alleen gelijk verdeeld over het scherm als je er recht voor zit. Ik vraag me dan ook af in hoevere dit probleem aangepakt wordt door deze nieuwe TV.

[quote] Samsung komt in april met de HL-S5679W, die liefst achttien ledjes per beeldpunt beschikbaar[/qoute]

Dit kan dus echt niet, dat zou betekenen dat de TV 18*1920*1080 => 37,324,800 LED's zou moeten bevatten. Dit zou de TV onbetaalbaar maken, in het orginele artikel komt dit ook nergens terug. Het gaat waarschijnlijk om 18 high power led's die in de plaats van de normale projectie lamp komen.
Je hebt inderdaad gelijk dat de kijkhoek van een projectie tv een stuk lager is dan van een plasma of van een lcd. Maar als je recht voor een projectie tv zit en je gaat het beeld vergelijken met een plasma dat praat je ook over een factor 3 in prijs voor eenzelfde kwaliteit beeld (tenministe bij de nieuwste modellen projectie tv). En aangezien ik niet aan de andere kant van de kamer ga zitten heb ik daar geen problemen mee. En nogmaals je betaald gewoon veel minder voor een projectie tv.
Die inkijkhoek van rear projection TV's is toch bijzonder laag? Hebben deze tv's daar dan ook last van?
De prijs is nog vrij gunstig te noemen maar goed, het zegt niets over de beeldkwaliteit natuurlijk :)
Dat lijkt me wel, die kijkhoek is zo klein omdat de lampen niet krachtig genoeg zijn om het licht over een grote kijkhoek te verspreiden, met LED's heb je niet ineens meer licht (eerder minder, lijkt me?), dus dat probleem zal ongetwijfeld blijven bestaan.

Rear projection TV's zijn IMO ook typisch Amerikaans: groter = beter, ongeacht de kwaliteit. Doe mij maar een LCD of beter: SED of OLED :9 Dat lijken mij de technieken van de toekomst :) Dan maar wat inches minder over de diagonaal, als je groot wil, dan neem je toch een projector + groot scherm? Die komen ook al met LED-lampen op de markt :)

Edit:
Countess schreef: een projectie tv heeft helemaal geen inkijk hoek. het is gewoon een plaat waar het beeld vanachter tegenaan word geprojecteerd.
inkijk hoek is dus bijna 180 graden.
Dat is echt pertinent onwaar. Ik heb nog nooit een projectieTV gezien zonder zo'n krankzinnig kleine kijkhoek: als je al opstaat van de bank zie je rare kleuren :(
SED :9

Toshiba heeft 42" prototypes gepresenteerd op de CES: http://gear.ign.com/articles/679/679235p1.html

Dat schopt LCD/plasma/RPTV's en zelfs CRT's kont :9~
Als je bergen met geld hebt, dan is een rear-projection TV inderdaad geen optie.

Als je echter gewoon moet werken voor je geld, dan is het wel degelijk een optie.
LCDs of plasma's van dezelfde grote met een acceptabel beeld zijn MINSTENS 2x zo duur.

ALS ze er uberhaupt al op die grootte zijn. Er beginnen nu pas net LCDs van 106cm te komen, terwijl dat voor een rear-projection TV een normale grootte is.

Een projector met scherm is ook een optie, maar deze heeft als heel groot nadeel dat je je kamer goed moet verduisteren voor een goed beeld. Dat nadeel heb je bij een rear-projectie TV niet.

Er is dus best wel een markt voor de rear-projectie TV. Als ik namelijk een film kijk, dan zit ik altijd. Het maakt me dan geen zier uit dat het beeld minder is wanneer ik ga sta. (Als ik bij mijn front-projectie retro reflective scherm ga staan dan is het beeld ook anders)
Als je een situatie hebt waarbij iedereen binnen een beperkte hoek voor de TV zit, dan kan een rear-projectie TV wel degelijk een hele goede keus zijn.
een projectie tv heeft helemaal geen inkijk hoek. het is gewoon een plaat waar het beeld vanachter tegenaan word geprojecteerd.
inkijk hoek is dus bijna 180 graden.
Projectie TVs hebben wel degelijk een inkijk hoek. De projectors in die TVs zijn namelijk niet krachtig genoeg om een gewone "plaat" te gebruiken.
Daarom wordt een "high-gain" scherm gebruikt waardoor je alleen vrij recht voor de TV een mooi beeld krijgt.

Overigens geldt dat in beperkte mate ook voor front-projectie.
Wandel eens langs de lokale mediamarkt zou ik zeggen en neem een kijkje ;)
Anoniem: 156761 9 januari 2006 14:26
Wat is eigenlijk het voordeel van 18 LED's per pixel? Je hebt toch 3 primaire kleuren die je moet kunnen weergeven voor 1 pixel? Hebben ze ze dan allemaal 6x uitgevoerd voor als er iets kapot gaat? Of voor meer lichtopbrengst?
In de bron staat gewoon 18 leds: 6 voor elke kleur, daar staat niks over per pixel. Het is geen compleet nieuwe technolodie, de lamp is gewoon vervangen door LEDs. 1 LED geeft niet genoeg licht dus nemen ze er 6 per kleur. Foutje in het artikel dus.
het leek me idd al een beetje sterk: dan heb je 1920x1080x18 Ledjes achterin je TV zitten :D
Voor meer lichtopbrengst... Meer leds / pixel betekent dus dat je een veel grotere contrastratio kan realiseren.
1 LED kan niet zoveel kleurenschakeringen tonen hé, en met 3 LED's vonden zet het waarschijnlijk nog steeds niet genoeg. Daarbij, écht cyaan-blauw bijvoorbeeld kan een CRT ook niet tonen. Misschien laat deze opbouw dat wel toe.
Pfff, alweer een nieuw type TV waar weer nadelen aankleven.

Ik hou het wel bij de buis totdat er eens een ECHT werkend alternatief komt.

Hier gooi je weer een smak geld neer en oh jee, je staat op en het beeld wordt ineens raar.

Wanneer komt er nu eens een LCD/PLASMA/(O)LED whatever-else TV die GEEN nadelen heeft en die ook ECHT het beeld geeft zoals een beeldbuis TV?
Ik ben geen typische LCD/TFT/Plasma fan, maar ook geen CRT fan. Ik denk dat platte schermen zoals LCD zeer geschikt zijn voor specifieke toepassingen, zoals HDTV, gamen etc. Elk type TV heeft zo zijn voor- en na-delen, maar wat jij vergeet is dat beeldbuis TV's OOK nadelen hebben:
- Geen progressive, alleen interlaced
- Lage resolutie
- Gewicht

Je hebt zeker gelijk dat je veel geld betaald voor TV's met nadelen, maar de 'beeldbuis' is zeker ook niet heilig. Misschien wel voor de huidige kabelsignalen van de TV, maar dat is juist omdat LCD de imperfectie in het kabelsignaal snoeihard afstraft.
- Geen progressive, alleen interlaced
- Lage resolutie
- Gewicht
De eerste twee kloppen in elk geval niet. Een CRT monitor toont immers wél een progressive beeld en toont wél hoge resoluties. Bovendien heb je in de USA ook CRT HDTV-toestellen. Het is mij een raadsel waarom die hier niet op de markt komen want ik vind de beeldkwaliteit van een CRT nog altijd beter dan van LCD.

Het gewicht is idd nadeel nummer 1. Daarnaast zijn er nog andere nadelen :
* moeilijk afstelbaar qua geometrie en lineariteit.
* sterk onderhevig aan magnetische velden.
* hoog verbruik en warmte-ontwikkeling.
Heb je wel eens een plasma TV'tje proberen te liften?
De JVC die hier staat is over de 30Kg, noem ik niet echt een voordeel. :)
30 kg is wel even iets anders dan de 80kg 32" CRT TV van een vriend van mij.... en nee dit is geen oude koude oorlog bak.. een Philips met PixelPlus...
wat een gelul over het gewicht van een tv, alsof je die constant aan het verplaatsen bent
32" en dan 80kg, je zou bijna denken dat het een Sony is, vaak weegt een 36" nog minder.
Anoniem: 55225 @NielsNL10 januari 2006 18:17
Mijn CRT Sony tegen de 100kg, dat is dus wel het driedubbele.

voordeel: inbreker-proof :)
Dan moet je je ook af gaan vragen hoe zwaar een nadeel als gewicht telt. Over het algemeen zeulen mensen niet dagelijks met een TV rond.

Wat voor mensen veel meer telt is het prettige design van de platte schermen en uiteraard mede daardoor de ruimte die je uitspaart.
Het valt qua prijs allemaal wel mee zo te lezen.

Niet dat ik al een hdtv zou kopen.
het heeft in Nederland al 10 jaar geduurd tot er uiteindelijk eens een goed aantal breedbeeld uitzendingen kwamen.
Er is anders nog steeds geen 'goed aantal' breedbeelduitzendingen hoor :?

Op een aantal reclames en een sporadisch programma na is het allemaal nog 4/3...
Op dit moment wordt ongeveer twintig procent van de uitzendingen van de publieke omroep uitgezonden op het breedbeeldformaat. Nederland loop daarmee achter op de publieke omroepen België en Groot-Brittannië, waar het formaat eerder regel dan uitzondering is voor de uitzendingen.

Sommige omroepen zenden meer uit in breedbeeld dan anderen. De NCRV, EO, BNN, AVRO en NPS zenden relatief veel, zo niet alles uit in breedbeeld. De VARA, KRO, VPRO, NOT/Teleac, IKON en de TROS doen dit minder.
Nou weten we dat ook weer. Breedbeeld in Nederland is dus waardeloos.

Waar blijft digitale HDTV in 100 kanalen naar mijn huis met vervolgens een splitter zodat ik en op mijn analoge TV's nog alle zenders apart kan bekijken (niet alle TV's dezelfde zender dus) en mijn digitale TV's/computers/decoders allemaal apart aan kan sluiten.

IMHO:

Niet alleen worden het aantal slechte zenders groter (denk aan Talpa), ook wordt de algemene kwaliteit van de programma's lager en het aantal minuten reclame per uur groter, ook nog wordt de kwaliteit van het kabel signaal lager om digitale TV door te pushen waar enorme nadelen aan zitten.
Het is anders wel Talpa die dit jaar 16:9 uitzendingen wil gaan doorvoeren als standaard.
Gelukkig kan je met (pratkisch) alle films wel ten volle genieten van je breedbeeld.
Anoniem: 97360 @jqv9 januari 2006 23:28
ik kan niet geloven dat ik de eerste ben onder tweakers die dit opmerkt: Casema gaat in samenwerking met Philips HDTV uitzendingen over de kabel doen van het WK van dit jaar. Ik weet niet zeker of UPC het ook ging doen, maar dat zullen we wel merken :).
Het is zelfs nog erger hier, tot voor enige tijd waren de breedbeelduitzendingen op Ned 1 t/m 3 meestal PAL+, nu is het alleen nog maar gewone breedbeeld. Laagbeeld dus eigenlijk.
Anoniem: 156761 9 januari 2006 14:24
Mja, en nu wachten op het WK voor de prijsverlaging zeker? :+
Cohen wilt toch dat we thuis blijven.. :)
ik ook

* 786562 Zandbak
Voor zover ik weet is het probleem van leds dat ze naar mate de jaren vorderen minder licht opbrengen.

Afhankelijk van de 'batch' zou je dan na verloop van tijd lichte en donkere vlekken kunnen krijgen.
Zal lekker worden met zulke reparaties :)
"Meneer, uw reparatie is klaar, er waren honderduizend ledjes stuk, heeft u toevallig een tweede baan?".
Anoniem: 142215 @Tijgert9 januari 2006 15:00
Er zitten maar 18 projectie leds in het apparaat, deze zijn ge-rate op 20.000 uur, dus het zal nogal meevallen
en na die 20.000 is hun licht opbrengst eigenlijk nog niet echt merkbaar gedaald.
je kan het wel meten maar zien is lastig.
na die 20.000 kunnen ze dus nog wel een tijdje mee.
Lees de tekst nog eens goed...
Samsung komt in april met de HL-S5679W, die liefst achttien ledjes per beeldpunt beschikbaar heeft.
Vermenigvuldig dit met de resolutie en je hebt wel het juiste aantal ledjes (aan/uitknop etc. niet meegeteld :+) Even van een exacte 1080-lijn uitgaand kom je dus op 1.920 x 1.080 x 18 = 37.324.800. Da's wel iets meer he? }>
Ga die maar es 1 voor 1 vervangen :P }>
Anoniem: 145231 9 januari 2006 14:26
De techniek haalt de realiteit in.
Nu mag HDTV in de VS gemeengeod aan het worden zijn, in europa is het nog huilen met de pet op. zelfs gewoon tv komt hier waardeloos binnen.
geen enkel hd kanaal beschikbaar, alleen euro1080 via satelliet. en digitenne gebruikt een mpeg codering waarbij een slechte jpg foto van 640x480 (lees: jaggies ed) in het niet valt.
het wordt toch eens tijd dat we hier gewoon via de kabel of satelliet naar de amerikaanse (HD) zenders kunnen gaan kijken. wachten op dat voetbal gedoe zie ik ook niet zitten

(voetbal zal mij toch aan mijn achterste oxideren trouwens)
Sja, als de media er klaar voor zijn zal het wel gaan gebeuren. Hier in de VS (ik leef er) is er felle competitie tussen de grote netwerken om de kijker (reclameinkomsten in prime-time zijn idioot) dus de druk om betere kwaliteit te leveren is hoog. Europa, en zeker Nederland waar jan-met-de-pet ook een CAI aansluiting heeft is zeer eenvoudig op digitaal te schakelen, zodra de kabelboeren en de zenders er zin in krijgen...

... maar omdat er geen/weinig competitie is daar...

[Edit] Gisteren onze 42" Sony DLP HDTV (DTK-E42A10) aangesloten, en digitale transmissies ns met de analoge vergeleken. Het verschil is idioot groot... Football wedstrijd (american football)... Je kon de individuele bladen van gras zien... En de wratten op de wang van de newscasters :D
Het zal niet meer lang duren of ze komen met echte HD-beamers op basis van LED's , waardoor meteen het grootste nadeel van deze beamers wordt weggewerkt.
De levensduur van de lamp.

En dan kun je gemakkelijk een 100 inch scherm hebben, voor dezelfde prijs.

knopje op de afstandbediening, scherm rolt omhoog, beamer verdwijnt in het vals plafond....aaahhh (still dreaming :Z )
Grootste nadeel van huidige beamers is de geluidsproductie. Gelukkig kan die ook een stuk beter als ze LEDs gaan gebruiken.

(word je erg jaloers als ik je vertel dat ik dat electrische omhoog rollende scherm al heb? Alleen verdwijnt de beamer niet in het plafond, maar blijft ie daar gewoon hangen :))
Anoniem: 42600 9 januari 2006 22:39
Behalve Akai en Samsung heeft HP ook een nieuwe DLP HDTV 52 inch geintroduceerd.
Met een "superbright" LED als lichtbron.

Het is dus niet uniek van Akai of Samsung.
Zie voor de datasheet:
http://www.hp.com/hpinfo/...ces/ds_id5280nHDTVlvh.pdf
Stroomverbruik: max 380W (volgens de datasheet).

En voor de overige HDTV modellen:
http://www.hp.com/hpinfo/...06/ces/entertainment.html
Behalve projectie TV's maakt HP ook LCD en Plasma TV's. Er is één ding wat ik niet snap. Waarom brengt HP deze TV's niet in Europa op de markt????
Sterker nog, HP is al jaren kind aan huis bij Samsung. Akai (bestaat dat dan nog?) heeft bij mijn beste weten nog nooit televisies zelf gemaakt, dus koopt ze ook gewoon bij Samsung in. Ergo, de kans is groot dat er geen enkele andere fabrikant is dan Samsung zelf, die deze techniek al gebruikt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.