Bij ExtremeTech is een handleiding verschenen voor liefhebbers van stille pc's. Zowel voor upgraders als voor diegenen die een volledig nieuwe pc in elkaar willen zetten heeft de site een stapel kleinere en grotere handigheidjes verzameld. Hoewel moderne pc's volgens de site nog het best als 'thermal nightmares' te omschrijven zijn, is het goed mogelijk om forse prestaties te krijgen zonder forse herrie te moeten doorstaan. Uiteraard moet de stilteliefhebber niet het onderste uit de kan willen halen: een moederbord met actieve chipsetkoeling zal vaak grotere overclocks mogelijk maken dan wanneer er alleen een heatsinkje op de northbridge is geplakt. De vaak piepkleine ventilatortjes die daarvoor gebruikt worden, vereisen echter hoge toerentallen om tot acceptabele prestaties te komen, wat doorgaans resulteert in een zeurderig gefluit.
Het belangrijkste onderdeel van een stille pc is de kast, beweert de handleiding. Vooral slecht afgewerkte kasten gaan rammelen en resoneren, en de aanschaf van een kwalitatief goede kast is wel het minste - maar liever nog wordt er een speciaal op stilte ontworpen kast gekocht, zoals de Antec Sonata II of de Lian-Li PC6070B. Zalman heeft zelfs een aantal kasten op de markt gebracht die voor volledig passieve koeling zijn ontworpen, maar die zijn niet geschikt voor echte kachels - zoals een overgeklokte Prescott met twee 7800 GTX'en - en bovendien zijn ze enorm aan de prijs. Een beetje Tweaker kan met schuimrubber, een paar 120mm fans en rubberen ringetjes voor alle schroefverbindingen ook hele goede resultaten halen, meestal tegen een fractie van de prijs.
Een andere bron van straaljagergeluid is vaak de voeding. Wie meer dan 300W voor alleen processor(s) en grafische kaart(en) nodig heeft, komt al snel uit bij psu's uit de buitencategorie. Heel belangrijk is het om bij aanschaf van een dergelijke energiecentrale op de efficiëntie te letten: hoe hoger het rendement, des te minder warmte wordt er geproduceerd. Ook de cpu blaast een partijtje mee, en daar is niets aan te doen. Er zijn wel passieve koelers in de handel, maar die vergen dat de airflow in de kast goed verzorgd is - met andere woorden, als er geen ventilator op de cpu-heatsink zit, moet die elders in de kast geplaatst worden. De kans dat zelfs de grootste passieve koelers een dual-core in toom kunnen houden is bovendien niet groot, dus kan er beter gekeken worden naar effectieve actieve koelers, zoals de Zalman CNPS-9500 LED of de Thermalright XP-90C. Opmerkelijk genoeg geeft ExtremeTech geen koopadvies als het om de cpu zelf gaat, terwijl er toch diverse stevige processors voor met name laptops zijn ontwikkeld, die door hun lage stroomopname voor een lage warmteafgifte zorgen.
Ook de ventilatoren krijgen een wat Spartaanse behandeling van de schrijver. Zalman en Nexus zijn wel okee, maar dat kan volgens hem mazzel zijn geweest. Papst, toch geen onbekende als het om geluidsarme fans gaat, wordt zelfs helemaal niet genoemd. Finger guards worden wel behandeld: de roostertjes die in veel kasten zijn aangebracht om fans te beschermen veroorzaken veel turbulentie. Waar mogelijk kunnen die het beste helemaal verwijderd worden, en anders is het aan te bevelen om zo min mogelijk metaal in de luchtstroom te plaatsen. Fabrikanten proberen echter om zowel de fanbeschermers als de fans zelf steeds geluidsarmer te maken, dus het loont om de ontwikkelingen op dat vlak goed in de gaten te houden. Waterkoeling wordt de laatste tijd juist steeds minder aanbevolen, en deze handleiding maakt geen uitzondering: wie niet overklokt kan met luchtkoeling zelfs een stiller systeem bouwen, denkt de auteur, die met een paar links besluit. Een goed stille pc heeft namelijk één ding echt nodig, en dat is veel vooronderzoek.
