Handleiding helpt computers het zwijgen op te leggen

Bij ExtremeTech is een handleiding verschenen voor liefhebbers van stille pc's. Zowel voor upgraders als voor diegenen die een volledig nieuwe pc in elkaar willen zetten heeft de site een stapel kleinere en grotere handigheidjes verzameld. Hoewel moderne pc's volgens de site nog het best als 'thermal nightmares' te omschrijven zijn, is het goed mogelijk om forse prestaties te krijgen zonder forse herrie te moeten doorstaan. Uiteraard moet de stilteliefhebber niet het onderste uit de kan willen halen: een moederbord met actieve chipsetkoeling zal vaak grotere overclocks mogelijk maken dan wanneer er alleen een heatsinkje op de northbridge is geplakt. De vaak piepkleine ventilatortjes die daarvoor gebruikt worden, vereisen echter hoge toerentallen om tot acceptabele prestaties te komen, wat doorgaans resulteert in een zeurderig gefluit.

MNPC Tsunami sidepanel met geluiddempende foam Het belangrijkste onderdeel van een stille pc is de kast, beweert de handleiding. Vooral slecht afgewerkte kasten gaan rammelen en resoneren, en de aanschaf van een kwalitatief goede kast is wel het minste - maar liever nog wordt er een speciaal op stilte ontworpen kast gekocht, zoals de Antec Sonata II of de Lian-Li PC6070B. Zalman heeft zelfs een aantal kasten op de markt gebracht die voor volledig passieve koeling zijn ontworpen, maar die zijn niet geschikt voor echte kachels - zoals een overgeklokte Prescott met twee 7800 GTX'en - en bovendien zijn ze enorm aan de prijs. Een beetje Tweaker kan met schuimrubber, een paar 120mm fans en rubberen ringetjes voor alle schroefverbindingen ook hele goede resultaten halen, meestal tegen een fractie van de prijs.

Zalman CNPS-9500 LED Een andere bron van straaljagergeluid is vaak de voeding. Wie meer dan 300W voor alleen processor(s) en grafische kaart(en) nodig heeft, komt al snel uit bij psu's uit de buitencategorie. Heel belangrijk is het om bij aanschaf van een dergelijke energiecentrale op de efficiëntie te letten: hoe hoger het rendement, des te minder warmte wordt er geproduceerd. Ook de cpu blaast een partijtje mee, en daar is niets aan te doen. Er zijn wel passieve koelers in de handel, maar die vergen dat de airflow in de kast goed verzorgd is - met andere woorden, als er geen ventilator op de cpu-heatsink zit, moet die elders in de kast geplaatst worden. De kans dat zelfs de grootste passieve koelers een dual-core in toom kunnen houden is bovendien niet groot, dus kan er beter gekeken worden naar effectieve actieve koelers, zoals de Zalman CNPS-9500 LED of de Thermalright XP-90C. Opmerkelijk genoeg geeft ExtremeTech geen koopadvies als het om de cpu zelf gaat, terwijl er toch diverse stevige processors voor met name laptops zijn ontwikkeld, die door hun lage stroomopname voor een lage warmteafgifte zorgen.

Ook de ventilatoren krijgen een wat Spartaanse behandeling van de schrijver. Zalman en Nexus zijn wel okee, maar dat kan volgens hem mazzel zijn geweest. Papst, toch geen onbekende als het om geluidsarme fans gaat, wordt zelfs helemaal niet genoemd. Finger guards worden wel behandeld: de roostertjes die in veel kasten zijn aangebracht om fans te beschermen veroorzaken veel turbulentie. Waar mogelijk kunnen die het beste helemaal verwijderd worden, en anders is het aan te bevelen om zo min mogelijk metaal in de luchtstroom te plaatsen. Fabrikanten proberen echter om zowel de fanbeschermers als de fans zelf steeds geluidsarmer te maken, dus het loont om de ontwikkelingen op dat vlak goed in de gaten te houden. Waterkoeling wordt de laatste tijd juist steeds minder aanbevolen, en deze handleiding maakt geen uitzondering: wie niet overklokt kan met luchtkoeling zelfs een stiller systeem bouwen, denkt de auteur, die met een paar links besluit. Een goed stille pc heeft namelijk één ding echt nodig, en dat is veel vooronderzoek.

Bijpassende ventilator
Alle beetjes helpen

Door René Wichers

Eindredacteur

19-12-2005 • 18:01

59 Linkedin

Bron: ExtremeTech

Reacties (59)

59
59
32
12
3
15
Wijzig sortering
Ik denk dat je met waterkoeling dus echt WEL een stiller systeem kan maken, wanneer je alle warmte combineert in je water setup en je voert het af naar 1 grote radiator die je koelt met 2x 12 cm fans op lage toeren (7 volt ofzo) dan is dat volgens mij echt wel stiller dan luchtkoeling op cpu psu en alles. Het is echter wel duurder.

Ik denk overigens dat je met schuimrubber en stille (bijv. papst) fans de meeste winst kan maken, dat dempt echt al een gigantische hoeveelheid van het geluid :).

@sapphire,
dat staat in mijn post ook hoor ;)

@olaf
met 2 120 mm fans koel je bij waterkoeling heel je systeem... jij moet dan nog intake fans hebben...
Één van de problemen die je bij waterkoeling vaak hebt is dat een waterpomp vaak al meer geluid produceert dan een grote, trage ventilator. Dus als je 3 120mm fans vergelijkt met waterkoeling + 2 120mm fans dan ben je met de luchtkoeling stiller af.....
Anoniem: 22738
@Croga19 december 2005 22:20
Één van de problemen die je bij waterkoeling vaak hebt is dat een waterpomp vaak al meer geluid produceert dan een grote, trage ventilator
Dat hangt af van het model pomp. Ik heb een Eheim 1046 op een spons in m'n kast geplaatst en die hoor je niet. Voor de rest is alles watergekoeld; ook m'n harddisks. De Reserator 1 heeft geen fans nodig, dus dat scheelt weer. De voeding ook niet, want dat is een passieve. De enige bron van geluid is de stille fan op m'n bovenplaat die alle stijgende warmte uit de kast zuigt. Op zich is dat niet eens nodig, want de fanhole zou al afdoende zijn. Als ik die stille fan uit zet dan hoor ik helemaal niets (aangzien er ook nog eens dempingsmatten en rubberdemping voor de harddisks worden gebruikt).

Als je eenmaal waterkoeling hebt, dan wil je nooit meer terug. Het is de aanschafprijs meer dan waard.
Anoniem: 25586
@Croga19 december 2005 23:35
Dan heb jij een crappy pomp. Enige waar geluid vandaan zou kunnen komen bij mijn pomp is de vibratie die dat ding heeft en dus de resonatie daarvan. Rubber pootjes oid en je dat probleem is er niet meer.

Granted, de pomp kan geluid maken zolang er nog lucht in de leidingen zit. Als die eenmaal dr uit is .... <strike>fluister</strike> stil.
Je koelt juist niet je hele systeem met waterkoeling, maar slechts de componenten waar een koelblok opzitten. Op zich logisch natuurlijk, maar als je niet zorgt voor airflow in je kast worden bijv. je harde schijven weer erg warm.
Nu kan je wel met de fans op de radiator voor airflow zorgen, maar dan heb je warme(re) lucht door je radiator.

En uiteraard maakt de pomp ook geluid.

Nee, met luchtkoeling kan je wel een even stil systeem maken, misschien wel met iets mindere absolute koeling, maar zeker met voldoende koeling.
Nee, met luchtkoeling kan je wel een even stil systeem maken, misschien wel met iets mindere absolute koeling, maar zeker met voldoende koeling.
Nowp ... Je kan met luchtcooling zelf een even goed systeem maken als watercooling.

Een belangrijk component is het gebruik van heatpipes.

1. Zorg dat je voeding een 120mm fan vanonder heeft ( vanachter geen, enkel grills ), ipv die 80mm vanachter met een 90mm vanonder.

* Voordeel:
-- Je kan meer lucht verplaatsen sinds de grill achteraan veel groter is.
-- De 120mm fan maakt minder geluid & verplaatst meer lucht.
-- De 120mm blaast lucht direct op de componenten ipv gewoon weg te zuigen.

2. Zorg dat je CPU cooling een is met heatpipes. Zo nodig sloop de standaard 60 / 80mm fan eraf, en plaats een 120mm fan eronder ( zodat deze de lucht opwaards blaast, recht in de voeding ( recht de case uit )).

* Voordeel:
-- 36° onder 100% stress na enkel uren. Zegt genoeg denk ik voor een 3200+ oced naar 3700+ ;)

3. Plaats zonodig een 120mm fan achteraan als backup for de warme lucht uit je case te halen ( als je case het ondersteund, zie punt 4 ).

4. Gebruik een case zoals de Antec Sonata I of II. Veel beter designed voor deftig aircooling. Koop geen case waarbij de luchtuitvoer met 80mm fans moet gebeuren ( meer lawaai, en je hebt dan 2 80mm nodig voor bijna hetzelfde te halen wat 1 120mm in lucht verzet ).

Note: gebruik een Medium case, geen big case of server case. Veel te veel ruimte, waardoor de airflow moeilijker word te controlleren.

Ik ben gestopt met watercooling ( en dat was met 2 * 360mm radiators ). Dankzij heatpipes & 120mm fans te combineren, heb je dezelfde cooling als watercooling, tegen een fractie van de kost, en met zo goed als geen lawaai verschil ( zo een radiators hebben ook 120mm fans nodig he ;) ).

En dan heb je het extra voordeel, ALLE warme lucht word uit je case getrokken, waardoor de HD's etc koud zijn. Watercooling waarbij de radiator extern staat, mis je dit effect.
dan is dat volgens mij echt wel stiller dan luchtkoeling op cpu psu en alles.
Voor CPU, PSU en case kun je ook low-noise 120 mm fans gebruiken.
Met goede stille fans is het verschil (qua geluid) met waterkoeling volgens mij zeer klein.

Zie ook http://silentpcreview.com/
Goed, pak ik 1 500cm fan op mn radiator.

Uiteindelijk word het zo stil als je wilt. Ik kan mn PC draaien zonder fans. Al word ie voor mijn gevoel iets te heet (65C, hij is ook best heftig overgeclocked). Nu draaien mn 12V Papsts fan's op 4.0V en is mn CPU bijna koud. Ofwel net genoeg spanning om een hele kleine airflow te creeren.

Een Overgeclockte CPU (idle) zonder fan? Dat wil ik nog wel eens zien, tevens een GPU. En dan hebben we het nog niet over caseflow.

Op het moment staat de sensor zo ingesteld dat bij 60C mn fan's op 12V springen (Ik had het zelf liever in stapjes gehad, maar dat kan met dit mobo jammer genoeg niet). Als je bedenkt dat die oudere asus mobo's nog steeds de sensor ONDERin de socket hebben zitten, en meer de voltage regulators meten dan de CPU (watertemp is eigenlijk altijd onder de 35C) dan is dit best netjes en _erg_ stil. Dus zelfs zonder prestatie verlies kan het erg stil.
Dat is idd de site als je een stil systeem samen wil stellen, ik heb het 3 weken terug nog eens bekeken en kwam tot de volgende key-components:

- 2x Hitachi Travelstar 5K100 60Gb, 5400rpm, 2.5", SATA
- Asus A8N32-SLI Deluxe, S939
- Asus Extreme N6600GT Silencer 256Mb
- 5x of 4x Nexus Real Silent D12SL-12 Fans
- Enermax Liberty 500W for Dual Core/ Dual SLI
- Antec P180 Super Mid Tower Aluminium
- Akasa Paxmate Noise reduction matting, BigTower
- Scythe SCNJ-1000 Ninja

De 2 sata's gaan in raid voor de snelheid, laptop schijven vanwege kleinere diameter (=minder geluid) en minder warmte. Enermax is een betaalbare modulare 120mm voeding, welke uitermate geschikt is voor de P180. De P180 is in samenwerking met een van de personen achter SPCR. De Scythe past ook perfect in de P180, hij komt nl. precies onder en naast een 120mm fan te staan en kan in push/pull config. De A8N32-SLI is fan-loos en phase-8, hetgeen minder energie zou verbruiken. De Nexus fan is een nederlands product waar ze bij SPCR erg over te spreken zijn.
en eht kost een stuk meer.
Hier een goeie tip voor iedereen die van dat geluidsisolatiemateriaal wil kopen: Doe het niet! |:( Het is ten eerste over rated en ten tweede de prijzen zijn belachelijk. Vaak krijg je alleen wat noppenschuim, dit kun je voor een paar euro zo bij de grotere DHZ winkels halen.

Verder is het heel belangrijk om trillende dingen (fan's, hdd's) niet vast te schroeven, maar vast te maken met materialen die beweging absorberen. Zo heb ik mijn harde schijf op wat schuim gelegd en tussen de fan en mijn kast wat van dat dunne schuim dat je altijd bij een nieuwe mobo krijgt. Voor de rest alle fans aangepast met speedfan.

Zo heb ik dus voor niets een ontzettend stille PC gemaakt :*)
o heb ik mijn harde schijf op wat schuim gelegd
Je realiseerd je wel dat je harddisk rondom vrij moet zijn om zijn hitte kwijt te kunnen? En neem van mij aan: Een harddisk produceert nogal wat hitte... Zowel aan de bovenkant van het draaien van de schijf, als aan de onderkant waar de chips van de controller hard aan het werken zijn.... Je zou niet de eerste zijn die zijn harddisk op de printplaat op een stuk schuim legt, en vervolgens met een zwart geblakerd controllerbord hem weg kan gooien.....
de meeste HDDs voeren veel hitte af langs de dikke metalen zijkanten. Daarom kun je in normale kasten ook je 3.5"disks stapelen.
Je zult echter wel een beetje luchtverplaatsing nodig hebben tussen de schijfjes als je hoogtoerige schijven met veel belasting gebruikt, of gewoon veel. Als je ze perse stil wilt hebben kun je misschien het best van rubber of flexibele kunststof staafjes snijden, de schijfjes stpapelen met elk keer twee kunststof latjes ertussen, en dat hele stapeltje in een vierkant blokje inbouwen met voor en anchter openingen. Aan de voorkant zet je twee 120mm fans op zeven volt serieel aan elkaar (dus de één blaast door de ander de kast in: veel airflow) en aan de achterkant komt de hete lucht eruit en heb je plek voor je kabels. Het enige dat je nog hoort is een heel zacht gefluister van je fans en de lucht. als je het bakje schijven in je kast vastmaakt en de kast dicht doet hoor je er helemaal niets meer van. En je kunt zo makkelijk vijf of zes schijfjes in een midi towertje plakken zonder al te veel herrie.
niet mee eens,
je zin is ook niet af: een stille .... pc.
wat voor pc? overclock pc? office pc?
er zijn genoeg opties om een stil systeem zonder waterkoeling te nemen.
plus bij waterkoeling heb je vaak weinig/geen airflow bij de componenten op je m/b.. dus moet er toch een fan komen.
Bovendien hebben de 'moderne' cpu's een optie om onder te klokken als hij nix uitvoert :)

uit mijn eigen ervaring maakt een HD het irritantste geluid en is die het 'moeilijkst' te dempen.
videokaarten, cpu's, voedingen zijn redelijk makkelijk stil te krijgen.
maar goed ik ben geen die-hard oc-er

edit: was reactie op gs-trigun :P
Ik heb zelf twee WD1600 in raid 0 draaien. Ik heb deze opgehangen in elastiek, dit werkt echt fantastisch! Ik hoor mijn pc nu niet meer het bekende opstijggeluid maken als ik hem aanzet. Dit is zeker een aanrader!

Gebruik hiervoor natuurlijk wel stof-elastiek en geen uitdroogbaar elastiek, anders hoor je op een gegeven moment *kloenk* en is je HDD er geweest.
Moeten HD'tjes tegenwoordig niet meer geaard worden dan (normaal via de metalen schroefjes)? Of zijn HD's met de zwarte kabel van de voeding tevreden?
Ik had er nooit van gehoord eigenlijk.
Nu ik er over nadenk, ik denk het niet gezien het feit dat je hem ook kan gebruiken in van die externe kastjes.

Anders kun je natuurlijk altijd een flexibel metaaldraadje gebruiken, dat trilt dan ook niet.
Mee eens

Via bordje
Hdd's in speciale behuizing
Antec phantom voeding of een externe (Denk aan laptop ;))

Toch een 'volwaardige' pc, die je echt niet hoort :)
Anoniem: 128143
19 december 2005 18:53
Zie ik het verkeerd of is de Zalman 9500 verkeerd gemonteert op die plaatje ? Warme lucht wordt dan daar binnen geblazen, die casefan heeft dan weinig nut :z

Zo moet het zijn.
Jaarlijks uitstoffen met perslucht scheelt ook in het geluid van de ventilatoren!
"Fabrikanten proberen echter om zowel de fanbeschermers als de fans zelf steeds geluidsarmer te maken, dus het loont om de ontwikkelingen op dat vlak goed in de gaten te houden."

weet iemand een site, waar de nieuwe ontwikkelingen staan over fanbeschermers, en dan met name de afwerking, oppervlakteruwheid en resonantie hiervan. ;)
Mwah, zolang ze er allemaal mee bezig zijn hoef je er juist niet meer op te letten :)
Hadden ze maar geen-fan beschermers. Dan hoefde ik het lawaai van Britney niet te horen. Echt waar, als dat op de makrt komt dan mag de PC verder best een beetje zoemen.
Anoniem: 48989
@paazei19 december 2005 20:08
Je kan er mee lachen, maar zo'n fangrill zorgt inderdaad voor heel wat herrie! Probeer het gerust eens zelf.

Ik heb met een dremel het merendeel van de grill gesloopt en het lawaai gaat heel wat naar beneden. Wel opletten dat er geen kabels en of vingers aankunnen.
Die fanguard helpt anders ook om de straling binnen je kast te houden, ongeveer zelfde frequentie als de magnetron, in mindere mate natuurlijk, maar gezond is anders.
Ik wens hierbij succes aan de mensen met raampjes in hun pc }>
*edit* hmm die raampjes schijnen van speciaal plexiglas te zijn en houden dus (net als je magnetrondeur) de straling tegen.....zou toch die fanguards er maar op laten
linkje: http://64.233.183.104/sea...559+straling+pc+fan&hl=nl
Anoniem: 116213
19 december 2005 21:35
Een veel goedkopere oplossing is vaak om de geluids producerende spullen buiten het gehoor te plaatsen.

Zet de kast op zolder neer (of nog beter een koude kelder), en dan gewoon wat verleng kabeltjes en een external enclosure voor de optische media.

Verlenging van 5 tot 10 meter is namelijk helemaal geen probleem zonder verlies van kwaliteit. De videokabel is vaak de enigste factor.

Echter bij één klant, had ik gewoon gat in de grond geboord, kwam in de kelder uit, voor $20 een metalen stelage gekocht, computer bovenop gezet, en de standaard 3 meter kabel was genoeg om naar de bovenkant van zijn tafel te gaan.

Een Scythe Ninja passieve heatsink is trouwens ook ultiem voor stille koeling, zeker als er gebruik wordt gemaakt van een optionele 120mm ventilator, waar ik zelf dan de voorkeur voor heb is de Silverstone 120mm versie, want die kan op 39.5dBa meer dan 3 kubieke meter per minuut (110 CFM) aan lucht verplaatsen, en zelfs op 17dBa mode is nog steeds bijna 1 kubieke meter per minuut mogelijk (30-35 CFM). Dat is meer dan sommige zeer luidruchtige ventilatoren op volle toeren halen. Meestal stop ik 2 van deze ventilatoren in systemen waar de klant een stil systeem wil.

@BramT: Kast, zolder, garage, kamer-ernaast, etc. Hier in Amerika hebben veel meer woningen een kelder, dus is wat gemakkelijker te doen dan.

[edit]: waarom dit nu weer een dubbelpost is? ManJarijnissen was een half uur later met hetzelfde bericht, en ik had niks hierboven gelezen. Tevens is de Scythe Ninja een echte mooie oplossing, die door veel review sites over het hoofd wordt gezien, en vaak goedkoper is dan een 120mm Zalman oplossing.
Goedkoper?!?! Kom jij dan even een kelder bij ons aanleggen dan? :P
het is papst en niet pabst.

reaktie op thekip:
Een goed luchtkoeling kan net zo stil zijn als waterkoeling alleen wel voor iets minder geld. Maar is wel weer wat duurder dan de "standaard" koelers.

en die matten in je kast helpen heel goed tegen de hoge geluiden uit je systeem (HD's en kleine koelers). Zorg alleen wel dat je een airflow door je kast hebt want de temperatuur zal ietsje stijgen. (graad of 4 maximaal is mijn ervaring)
Had je wat papventje...? }>

edit: ja, las jij gaat editten komt die van mij niet meer goed over...Zo kan ik het ook.

edit2: Zie je nou wel :S 0
Anoniem: 159366
19 december 2005 18:29
waterkoeling stil? tegendeel wordt toch wel bewezen!het is niet functioneel genoeg tegenover de kostprijs en de geluidsproductie ervan...
Ik vind waterkoeling toch behoorlijk stil tegenover de rammelbakkoeling die in mijn kast zit. Persoonlijk ga ik voor waterkoeling tegenover lucht.
Waterkoeling is stiller dan luchtkoeling, omdat je bij waterkoeling ook kunt kiezen voor een stille pomp (en verschillende koelmanieren)

het enige nadeel is de prijs en de veiligheid
@ Grample

lijkt mij niet echt nuttig om een dure cpu te gaan onderclocken |:(


MAAAAAAR het kan wel!
Waar heb je het over ? :+
Gepost door interaddict - maandag 19 december 2005 - 18:43
Is het niet mogelijk om je 2,5 Ghz processor op 1Ghz te laten lopen, en dan heel je koeling gewoon uit te schakelen?
Daar heeft hij het over.

Ook al zegt hij dat niet :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee