Nieuwe stille behuizingen Arctic Cooling getest

Arctic Cooling timmert de laatste tijd stevig aan de weg met een steeds uitgebreidere catalogus van producten die pc's koel moeten houden. De jongste uitbreiding van het assortiment betreft een serie van vijf computerkasten, die onder de naam Silentium door het leven gaan en waarvan X-bit Labs een review online heeft gezet. De Silentium T1 en T2 beschikken over een deurtje, terwijl de T3 met een ander verfje ook als T4 of T5 te koop is. De fraai vormgegeven stalen kasten zijn wellicht niet heel geschikt voor beginnende zelfbouwers: om niet te veel bureauruimte op te slokken werd het ontwerp zo gemaakt dat er vrijwel geen ruimte ongebruikt blijft, wat de montage bemoeilijkt. De montage van drives en insteekkaarten kan zonder gereedschap, maar een diskdrive kan alleen uit het systeem gehaald worden als de drive die er direct onder zit, ook verwijderd wordt. Wie het bovenste schijfstation uit een vol systeem wil verwijderen, mag dus bijna al zijn disks uit de kast halen.

Arctic Cooling Silentium-kast: airflow-ontwerp Kennelijk denkt Arctic Cooling dat er voorlopig nog niet veel van de BTX-standaard te verwachten is, want het bedrijf heeft het conventionele luchtstroom-ontwerp van ATX-kasten met de Silentium-lijn volledig vernieuwd. In de kasten wordt de koele lucht voor de elektronica door de onder- en de achterkant naar binnen gezogen, en de opgewarmde lucht wordt naar buiten geblazen door twee Arctic Cooling 3-fans die op de plaats zitten waar men normaal de voeding verwacht. De Seasonic SS-350ATC-voeding, waar nog twee van zulke ventilatortjes op zijn gemonteerd, zit in het vooronder van de kast, en de warme lucht die daaruit komt zou onderaan de voorkant naar buiten moeten worden geblazen. De voet waar een Silentium-kast op geplaatst wordt, is dan ook van luchtkanaaltjes voorzien om een en ander in goede banen te leiden.

De Arctic Cooling 3-fans, die een diepte van zo'n vijf centimeter hebben, beschikken over grote fanbladen, zodat ondanks de lage snelheid toch een flinke hoeveelheid lucht verplaatst kan worden. Ook aan de geluidsproductie van de harde schijf is gedacht: naast de voeding is voor één schijf een geluidsdempende container aangebracht. De aluminium container liet de harde schijf wel een paar graden warmer worden dan een hdd die in een van de overige 3½"-bays was aangebracht, maar net als de overige componenten bleek de hardware in de Silentium op een aanvaardbare temperatuur gehouden te worden. Belangrijker is wellicht dat de kast inderdaad erg stil bleek: de belangrijkste geluidsbron bleek de fan van de op de cpu gemonteerde boxed cooler, en de harde schijf was 'doodstil'. De grootste nadelen zijn volgens de reviewer het beperkte vermogen van de 350W-voeding en de adviesprijs van meer dan 120 dollar - al gaat de Silentium inmiddels voor minder dan 75 euro over de Nederlandse toonbanken. Dit is voor iedereen die met niet al te extreme componenten een stille computer wil bouwen, dan ook een prima alternatief.

Arctic Cooling Silentium-kast met inhoud

Door René Wichers

Eindredacteur

15-12-2005 • 12:45

53 Linkedin

Submitter: player-x

Bron: X-bit Labs

Reacties (53)

53
53
37
14
4
9
Wijzig sortering
Ik gebruik ze zelf sinds maart 2005. Nu, 9 maanden later zijn ze nog steeds onhoorbaar. Slijtage is in de tussentijd nog niet hoorbaar opgetreden.

Wel een aantal aantekeningen:
- Deze kast is gebouwd op stilte: gebruik dus een Arctic Cooling CPU fan http://arctic-cooling.com/cpu.php , niet een boxed fan.
- Gebruik een stille VGA cooler, bijv. een VF700 (in silent mode) van Zalman: http://www.zalmanusa.com/
- Het klip systeem om PCI/PCI-X sloten vast te zetten zuigt. De schuif om de sloten vrij te maken gaat nogal eens zwaar. Als het mogelijk is (weet niet meer zeker!) haal het eraf, en gebruik de standaard schroefjes om alles vast te zetten.
- Optische drives worden geinstalleerd met sledes gemonteerd op de optische drive ipv schroefjes. Niet echt mijn smaak.
- De HDD komt verticaal in een casing te hangen. Ga na een tijdje niet de HDD weer horizontaal gebruiken in een andere PC, daar kunnen HDD's niet goed tegen.
- Ik heb ernstige twijfels of je de PSU kunt vervangen met een standaard model. Ga er maar vanuit dat dat niet kan. Je bent gewaarschuwd.

Al met al een niet-te-horen kast, maar alleen als alle componenten stil zijn. Montage is niet echt makkelijk voor een leek. Het is geen standaard kast, maar voor een beetje Tweakers is het wel een makkie natuurlijk.
een enorm voordeel van deze case; je hoort niets! ik heb er al meerdere afgeleverd en die dingen zijn echt een verademing. muisstil. mooi spul.
Dan ga je ze binnenkort allemaal terug krijgen met dezelfde klacht: Hardeschijf ligt onderin de kast.

Waarom? Omdat de rubbers allemaal afbreken: heb het al gehad met alle 5 gebouwde kasten... :)
Moet je de harddisk gewoon bovenin plaatsen (wel jammer van die speciale aluminium hdd-houder).

Overigens kun je een S-ATA schijf ook maar moeilijk kwijt in de houder (alleen met een haakse kabel én haakse voedingskabel).

Verder: in alle 4 kasten die ik heb afgeleverd met PC was één van de moederbord-afstandsbusjes niet in orde en moest met een boortje worden afgebraamd.

Overigens zegt Arctic zelf dat de voeding 350W continu kan leveren, 450 W piek. Voldoende zelfs voor een dual core Pentium D820 (ja getest). Wel zonder game-videokaart. Ook goed voor een dual core AMD - met mid-range videokaart.
Dit heb ik idd ook... echt die rubbers zijn echt vervelend.
Het is zo'n mooie vinding, maar slechte rubbers zijn het. Het is een bekend probleem bij hun waarschijnlijk want je krijgt er wel extra rubbers al meegeleverd.
Maar rubbers achteraan die hardeschijf (tegen het mobo aan) kan je gewoon niet vervangen, das echt onbegonnen werk...
Kwam er zelf pas een keer achter, he waarom zit die hardeschijf zo los in de kast... waren er 3 rubbers gebroken. Maar 2 kan je met nog enige gemak vervangen.

Een ventilator op de voeding is ook al gesneuveld, maakte veel lawaai en heb hem toen maar is 's nachts toen ik er wakker van werd doorgeknipt :Z
Maar vervangen van die fan is veel lastiger... dus laat het maar zo zitten...
Slecht ontwerp die voeding op zn kop, warme lucht gaat naar boven niet naar beneden. Het ideale ontwerp van een case is dat onderaan de kast koude lucht wordt ingezogen en uitiendelijk bovenaan wordt weggeblazen...
met die fan die er bovenop zit van 5cm dike denk ik niet dat de warme lucht snel genoeg kan stijgen om daar veel effect op te hebben.
zeker niet als er ook nog lucht uit de voeding word gezogen door een fan voor in.
Warme lucht gaat inderdaad naar boven, maar alleen als er niks aan de luchtstroom wordt verstoord. Dit heeft hier geen enkele toepassing op, een fan blaast die lucht gewoon weg.
dr zitten 2 fans boven met een luchtverplaatsing van 48 m³/h per stuk, das dus 96m³/h ==> +/- 26 liter lucht per seconde...

de kast zelf heeft aan afmetingen 1.8 dm x 4.35dm x 4.5 dm (buiten afmetingen). Stellen we de kast van even voor als een balk met die afmetingen, dan leert een korte rekensom ons dat die balk een volume heeft van +/- 35 liter. Na aftrek van de componenten die ook nog wel enig volume hebben, komt het er dus op neer dat die 2 fans samen per seconde ongeveer de hele kast van een nieuwe lading lucht kunnen voorzien... en dan zitten er bovenin de kast ook nog eens 2 fans die datzelfde doen. Denk dat die hete lucht van de voeding dus weinig problemen op gaat leveren...

Even kort door de bocht als jou reactie had ik ook kunnen zeggen: de gebruikelijke kasten hebben dan ook een slecht ontwerp, de voeding hangt recht boven de processor en grafische kaart die samen toch ook de nodige warmte produceren...
Anoniem: 132152
15 december 2005 12:49
waar wil je de voeding kabel plaatsen ? aan de zijkant van de kast ofzo ?
Als je goed naar de foto kijkt, dan kun je onderin de kast links een contrastrekker zien liggen, hier zal je van buitenaf een voedingsstekker aan moeten sluiten.
Klopt, en in mijn nieuwe desktop zit de voeding ook voorin, die wordt ook met een verlengkabel achterop aangesloten.

Een crisis om te vervangen, er zit een extra fan onder die niet stil is, en het zit al je drives in de weg. Heerlijk.
Waarschijnlijk een kabel door de kast heen naar de achterkant.
Jammer, ik kan deze kast dus niet gebruiken omdat ik een dvd speler, een dvd brander en een DMX6Fire frontje heb samen met 2 HD's in raid. Is er ook nog een iets grotere kast beschikbaar?
Ik heb al een systeem gezien dat in deze kast gebouwd was, en daar hoorde je echt helemaal niets van.

Neem deze kast i.c.m. een Arctic freezer en een zalman vf-700/nvidia-ati silencer en je hebt echt een heel stil systeem. Wat me echt opviel was dat de HDD echt heel stil was in die speciale alu behuizing, iets wat je niet direct zou zeggen als je de constructie ziet.

En die fans van 5cm dik zijn echt machtig om te zien, hoor je ook niets van, maar als je je hand ervoor houd voelt het als een 8 cm fan op volle snelheid.
Ik vind dit ding wel erg weinig ruimte hebben. Sowieso weinig ruimte voor hardeschijven, maar als je een flink vol systeem hebt krijg je toch veel en veel teveel kabels om een goede airflow te garanderen??

Het is inderdaad leuk voor een relatief simpele computer met een hardeschijf en een klein videokaartje, maar voor flinke systemen lijkt het me niet echt een goede keus.
Anoniem: 161957
15 december 2005 13:11
Ik heb net een week of 2 zo'n T2 kast en ben er zeer tevreden over. De kast is inderdaad erg stil en netjes afgewerkt. Ik heb mijn muismat precies voor de kast liggen en je voelt de luchtstroom over je vingertoppen heen.
De HD ophanging werkt goed wat betreft het stiller maken, maar ik had geen verschil qua HD temp. De voeding en casefans zijn ook erg stil. Enigste nadeel van deze kast is dat de binnenkant erg krap is. Dus ik kreeg het moederbord er wat moeilijker in dan gebruikelijk. En voor mijn Epox 8rda+ bordje waren de powerled en HD led, Power On en Reset Sw kabeltjes aan de korte kant. Verder een aanrader als je gewoon een nette stille kast zoekt.
Wat ik een beetje erg jammer vind, de titel van het artikel is "nieuwe stille behuizingen Artic Cooling getest", ga'k dat artikel lezen, zit er geen enkele geluidsmeting bij.

Enige wat er gezegd wordt is "Dat ie erg stil is".

Ik en ik denk met mij vele anderen die deze bakkies nog niet in de praktijk in actie hebben gezien (en gehoord) zijn daar toch wel in geinteresseerd.

Staat ook dat die X850XT PE erg stil is in die kast. Ook hier zouden gemeten geluidswaardes interessant zijn, want bij mij klinkt die PE (met standaard koeler) gewoon als een dikke grasmaaijer :z

Ook het aanzuigen van koude lucht van de bodem ben ik niet zo gecharmeerd van, met name omdat ik nergens iets lees van een stoffilter.
Stof ligt op de grond en zonder filter wordt dit zo lekker je kast in gezogen.

Eerst langs je vid.kaart zodat die lekker vol stof komt te zitten (als er geen andere kaarten voor zitten) en vervolgens door je voeding heen en daar lekker in blijft zitten.

Als laatste wordt er gesteld dat ze tevreden zijn over die pentium cpu met zn cooler.

maar idle is ie 44 graden en in gaming mode 64, 20 graden warmer terwijl de Fan bijna 2 keer zo hard draait op gaming mode.
Zo goed vind ik die cpu met zn cooler dus niet.

Magoet, de kast zou dus erg stil zijn, jammer dat dat dus niet getest is (meten=weten)
Anoniem: 145901
15 december 2005 12:50
Persoonlijk vraag ik me af of hier animo voor is. De voeding is zoals de reviewer al zegt veel te weinig. En ik moet er niet aan denken om hier iets in te vervangen. Prijs is met 75 euro heel redelijk al is er heel wat mooiers voor te krijgen.
350Watt, hoeveel thuisgebruikers (en Tweakers inclusief) hun pc gebruikt al 250Watt continu ?
Uit de review:
The specified max currents are sufficiently high (17 amperes is declared for the 12V channel which is the most crucial power rail in modern computer systems), meaning that this PSU can power up even a serious gaming configuration.
Waar hij het later over de power van het systeem heeft, bedoelt 'ie de uitbreidingsmogelijkheden.
Vandaar:
resulting power of the assembled system (the testbed configuration is near the permissible maximum. It could only be improved with one more 5.25” device and a slightly faster processor, plus some little things like a modem or a TV-tuner).
Heb jij er niets aan? Wil niet zeggen dat een ander er niets aan heeft. Er zijn ook mensen die geen raid5 installeren. Er zijn ook mensen die voldoende aan de uitbreidingsmogelijkheden hebben.
Er zijn zelfs mensen die een Zalman kast kopen.
Het is maar net wat je wil hebben of nodig hebt.
Heb ook weinig vertrouwen in dat de BTX standaard voor veel geluidsbeperking gaat zorgen.

Nieuwste Dell Optiplex GX620 heeft een BTX mainboard maar om nou te zeggen dat ze stiller zijn dan de GX240/60/70/80...
Heb ook weinig vertrouwen in dat de BTX standaard voor veel geluidsbeperking gaat zorgen.
Ik had begrepen dat de BTX standaard dan ook niet voor geluidsbeperkingen is, maar voor een betere koeling van de componenten in de kast. Dat je daardoor misschien een wat stillere kast krijgt is meegenomen, maar alleen maar bijzaak...
Bij de BTX standaard is bovendien het complete moederbord-design op de schop genomen, zodat afstanden tussen verschillende delen verkleind worden en bepaalde aansluitingen op logische plekken worden geplaatst. Dit zou in theorie ook betere/snellere mobo's op moeten gaan leveren.
Betere koeling = geluidsbeperking aangezien er minder airflow nodig is om componenten te koelen.
waar zie jij staan dat dit een BTX kast is, dit is gewoon een ATX met een andere indeling
Waar zie jij staan dat we het over deze kast hebben?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee