Arctic Cooling timmert de laatste tijd stevig aan de weg met een steeds uitgebreidere catalogus van producten die pc's koel moeten houden. De jongste uitbreiding van het assortiment betreft een serie van vijf computerkasten, die onder de naam Silentium door het leven gaan en waarvan X-bit Labs een review online heeft gezet. De Silentium T1 en T2 beschikken over een deurtje, terwijl de T3 met een ander verfje ook als T4 of T5 te koop is. De fraai vormgegeven stalen kasten zijn wellicht niet heel geschikt voor beginnende zelfbouwers: om niet te veel bureauruimte op te slokken werd het ontwerp zo gemaakt dat er vrijwel geen ruimte ongebruikt blijft, wat de montage bemoeilijkt. De montage van drives en insteekkaarten kan zonder gereedschap, maar een diskdrive kan alleen uit het systeem gehaald worden als de drive die er direct onder zit, ook verwijderd wordt. Wie het bovenste schijfstation uit een vol systeem wil verwijderen, mag dus bijna al zijn disks uit de kast halen.
Kennelijk denkt Arctic Cooling dat er voorlopig nog niet veel van de BTX-standaard te verwachten is, want het bedrijf heeft het conventionele luchtstroom-ontwerp van ATX-kasten met de Silentium-lijn volledig vernieuwd. In de kasten wordt de koele lucht voor de elektronica door de onder- en de achterkant naar binnen gezogen, en de opgewarmde lucht wordt naar buiten geblazen door twee Arctic Cooling 3-fans die op de plaats zitten waar men normaal de voeding verwacht. De Seasonic SS-350ATC-voeding, waar nog twee van zulke ventilatortjes op zijn gemonteerd, zit in het vooronder van de kast, en de warme lucht die daaruit komt zou onderaan de voorkant naar buiten moeten worden geblazen. De voet waar een Silentium-kast op geplaatst wordt, is dan ook van luchtkanaaltjes voorzien om een en ander in goede banen te leiden.
De Arctic Cooling 3-fans, die een diepte van zo'n vijf centimeter hebben, beschikken over grote fanbladen, zodat ondanks de lage snelheid toch een flinke hoeveelheid lucht verplaatst kan worden. Ook aan de geluidsproductie van de harde schijf is gedacht: naast de voeding is voor één schijf een geluidsdempende container aangebracht. De aluminium container liet de harde schijf wel een paar graden warmer worden dan een hdd die in een van de overige 3½"-bays was aangebracht, maar net als de overige componenten bleek de hardware in de Silentium op een aanvaardbare temperatuur gehouden te worden. Belangrijker is wellicht dat de kast inderdaad erg stil bleek: de belangrijkste geluidsbron bleek de fan van de op de cpu gemonteerde boxed cooler, en de harde schijf was 'doodstil'. De grootste nadelen zijn volgens de reviewer het beperkte vermogen van de 350W-voeding en de adviesprijs van meer dan 120 dollar - al gaat de Silentium inmiddels voor minder dan 75 euro over de Nederlandse toonbanken. Dit is voor iedereen die met niet al te extreme componenten een stille computer wil bouwen, dan ook een prima alternatief.
