Robotpak laat dwarslaesiepatiënt weer lopen

Exo-skeletIn het Evoluon in Eindhoven is gisteren een robotpak gepresenteerd dat mensen met bijvoorbeeld een gedeeltelijke dwarslaesie weer kan laten lopen. Het Exo-skelet, zoals het pak heet, is ontwikkeld door de Japanner Yoshiyuki Sankai aan de universiteit van Tsukuba. Het pak bestaat uit een tasje met een kleine computer, een sensor die het evenwicht van de patiënt moet bewaken en een bio-elektronische sensor. De sensor moet de signalen die door de hersenen aan de beenspieren worden afgegeven, aflezen van de huid van de patiënt waarna de signalen naar de computer doorgestuurd worden. De computer zet vervolgens de motoren aan het werk die de bewegingingen moeten uitvoeren. Om het pak te kunnen gebruiken, is het essentieel dat de patiënten nog hersensignalen kunnen afgeven. De Nederlander Peter Kunnen zal de eerste Westerse gebruiker van het pak worden. Helaas was zijn pak bij de presentatie in Eindhoven nog niet gereed. Het Exo-skelet is overigens genoemd naar het uitwendig skelet zoals dat voorkomt bij insekten.

Door Caroline Schröder

19-11-2005 • 14:24

69 Linkedin

Bron: Bosman

Reacties (69)

69
66
41
14
7
6
Wijzig sortering
Ben geen dokter maar....

Hoe kan een dwarslaesiepatiënt signalen naar zijn huid sturen...
Want volgens mij is een dwarslaesiepatiënt verlamt vanaf zijn middel en komt er geen signaal meer verder...

Is dit niet voor mensen die hun been kwijt zijn ofzo???

Of heb ik nu iets heel stoms gezegt???
| <- Ruggemerg
| ------------------------- <-signalen vanaf de huid
-- <- Dwarslaesie |Computer
|-------------------------
/\ <- Robotbenen


/edit
Beetje jammer dat de lay-out niet overkomt...
Precies. De zenuwen in (bijvoorbeeld) je rug zijn kapot bij een dwarslaesie. Alles daaronder kan dus geen impulsen meer ontvangen uit de hersenen, simpel genoeg omdat er geen infrastructuur meer is.
Waarschijnlijk wordt hier van een vergelijkbare methode gebruik gemaakt als in een project om verlamde mensen - die ook niet kunnen spreken - een computer te laten bedienen om te kunnen communiceren. Daarbij is men erin geslaagd patiënten een muiscursor d.m.v. gedachten over het scherm te laten bewegen en te klikken. Hierbij is het de bedoeling dat de patiënt aan bewegingen denkt, waarop hersenactivatiepatronen door het computersysteem vertaald worden naar muisbewegingen en kliks. De patiënt moet flink oefenen, maar de mapping kan goed worden geleerd.

Heel interessant, maar het heeft enkele vreemde implicaties. Het is namelijk mogelijk een hoofd in leven te houden zonder de rest van het lichaam - dit is o.a. bij honden gedaan, waarbij een life-support system de bloedsomloop op gang houdt. Als je dat en het pak uit dit bericht samentrekt, kun je toekomstscenario's verzinnen waarbij mensen dit soort 'robotpakken' - of beter: complete robot-'onderlichamen' - gaan gebruiken om hun leven te verlengen als het lichaam ziek of op is, maar het hoofd nog wel een aantal jaren meekan.
Volgens mij is dat echt dodelijk voor je sexleven :|
Was trouwens in robocop ook al zo... kwenie of je daar nou bijzonder vrolijk van moet worden...
Anoniem: 133254
@Mick21 november 2005 12:13
Ik heb een sneaky suspicion dat je erg veel naar Futurama gekeken hebt...
Je hersens sturen signalen via je zenuwbanen naar je benen e.d. deze lopen via je ruggenwervel, als deze onderbroken is, betekent dat dat je benen ze niet meer kunnen ontvangen, maar kan het wel zo zijn dat je hersens ze nog wel uitzenden(meestal) Dit heet dan ook een verlamming.
Deze signalen kun je door middel van sensors omzetten in signalen zodat je de exoskelleton kunbt gebruiken.
De signalen worden dus niet uit je been gehaald, maar direct uit je hersens.
@tm030614

Het is geschikt voor mensen met een partiele dwarsleasie, niet een gehele dwarsleasie. Overigens zal het voor de gros nog niet geschikt zijn, omdat vele mensen last hebben van "spasme's", ongecontroleerde hevige spierstuipen, zoals bijvoorbeeld bij epilepsie. Hierdoor zullen ze dus niet rechtop kunnen blijven staan, geen systeem die dit op kan vangen.

@xbassiex

Je hersenen sturen nog wel degelijk signalen af naar je benen, enkelt komen deze niet meer terug. Vandaar dat vele mensen met een totale dwarsleasie fantoom pijnen ervaren, omdat de hersenen niet begrijpen waarom er geen signaal terug komt, of wanneer deze verstoort terug komt. Ieder signaal die je hersenen niet begrijpt of kan vertalen word omgeleid naar het gedeelte waar de hersenen pijn registreren, wat dus gevoelsmatig als pijn word ervaren, en ik kan je vertellen, dat is niet prettig want het verbuikt heel veel energie van een mens.

En nee, via hersen signalen alleen kun je geen robot aansturen voor loop actie's. Dat is nog te complex en lopen vereist meer dan alleen maar een paar spieren aansturen. Het is proces wat al heel lang geleden is ingezet, robotics voor mensen met een motorische afwijking/onderbreking, maar het staat pas allemaal heel erg in de kinder schoenen. In Israel zijn ze pas op de goede weg. De zenuwen maken namelijk een stof aan die juist voorkomt dat zenuwbanen opnieuw groeien. Als men eenmaal een medicijn heeft gevonden die deze stof remt of tegen houd dan kunnen zenuwbanen weer gewoon opnieuw groeien. De zenuwbanen groeien dan opnieuw aan in de oude, beschadigde, zenuwbanen, en nemen dan weer de functie's aan zoals vanouds.

Mijns inziens is dat de enigste oplossing, niet alleen voor dwarsleasie patienten, maar voor alles en iedereen met een zenuwaandoening. Ben zelf een dwarsleasie patient, compleet, en ga niet zitten wachten op een middel. He kan morgen komen, maar net zo goed over 50 jaar, dan lig ik al te rusten in het veld ;) Daarom ga ik niet zitten wachten op een oplossing. Komt ie, mooi, komt ie niet, ook prima, met een dwarsleasie valt goed te leven, ook al is de kwaliteit iets minder. Desalniettemin leven veel dwarsleasie een normaal leven, zij het in een sportwagen, maar we kunnen nog veel onafhankelijk, mits je een aangepast huis etc heb. Vele die het nog kunnen werken gewoon op full time basis, hebben een gezinnetje, doen gewoon aan sport etc.

@paasei

Je bent wel erg naief om te zeggen dat vele mensen zich afschrijven :r

Het is leuk, dat "ding", maar vind het zelf 3 keer niks, alleen al omdat het "derde" been is vergeten hierin :+
Kwestie van tijd, dan kun je een dwarslaesie-patient niet bijhouden op de 100m sprint en is dezelfde patient kampioen op het slappe koort. :D
Ze experimenteren ook bij het leger met dergelijke exosceletten, maar dan om het lichaam sterker te maken en het uithoudingsvermogen 'groter', d.w.z. dat het pak de inspanning die het normaal zou kosten overneemt.
Tja, dan worden de paralympics alleen gehouden voor mensen zonder een handicap, omdat ze het anders niet bij kunnen houden :)
Ik zag dit exo-skelet een tijdje geleden al op tv. Op CNN dacht ik. Ze hadden een Japanner in het apparaat gestopt en hem een paar zakken zand oid in de handen gestopt. (leek een beetje op van die zakken cement die je bij de bouwmarkt koopt)

hij droeg vier van die zakken alsof het verenkussens waren. Ze zagen er iig een stuk zwaarder uit.

Dit is dus niet alleen mooi voor patienten, maar ook als je zware objecten moet verplaatsen voor je werk oid.

Wel gaaf apparaat. Het ziet er nog gelikt uit ook.
Dat wordt link dan als die persoon een verpleeg(er)(ster) kent waar hij/zij niet bepaald mee kon opschieten.

Lijken wel terminator praktijken :P
The fifteen kilogram battery-powered suit detects muscle movements through electrical signal flows on the skin surface. These currents are picked up by the sensors and sent to the computer, which translates the nerve signals into signals of its own for controlling electric motors at the hips and knees of the exoskeleton, effectively amplifying muscle strength. HAL stands for "hybrid assistive limb"; HAL-5 is the latest version of the suit.
Kennelijk worden EN de eigen spieren EN de elektische motoren gebruikt en alzo de spierkracht verhoogt. Dat verklaart dan ook waarom die Japanner die zakken cement vrij makkelijk kan tillen.


Als we even uitgaan van een gewicht van 25 kilo de zak, dan is het behoorlijk wat gewicht dat die japanner draagt.
Ook nog eens zonder veel moeite :>

Wel een mooie ontwikkeling uiteraard.

* 786562 J0J0
Let ook even op dat er staat een gedeeltelijke dwarslaesie. Ook die nederlander heeft een incomplete dwarslaesie volgens de link. Het gaat niet om een complete.
Let ook even op dat er staat een gedeeltelijke dwarslaesie.
Heb je gelijk in, maar het is natuurlijk een mooie (eerste?) stap naar het weer mobiel maken van iedereen met een gehele of gedeeltelijke dwarsleasie!
Nu maar hopen dat die exo-skeletten voor een beetje betaalbare prijs op de markt komen. En dat ze lang meegaan natuurlijk...
Wat ik niet snap is dit:

Een dwarslaesie zorgt ervoor dat de signaaltransmissie van de hersenen naar bijv. de spieren in het onderlichaam verbroken wordt. Als het mogelijk is om via de huid, zoals ik lees, de signalen als het ware 'af te tappen' en vervolgens aan een stuk of wat motoren die de functie van de benen overnemen door te geven ...

... waarom kunnen diezelfde signalen dan niet aan de benen doorgegeven worden?!
[edit] verkeerd gelezen[edit]

Omdat het geen zin heeft als je de stoompjes die je oppikt een stukje verderop weer aan de huid doorgeeft. De enige manier waarop dat zou werken, is als je de opgepikt signalen rechtstreeks door zou geven aan de desbetreffende zenuwen. Wat jij suggereert, is dat we de kapotte zenuwen "gewoon" jumperen. Ben bang dat dat op dit moment (nog) niet mogelijk is. Misschien wel bij één enkele zenuw, maar niet bij hele groepen zenuwen.
Anoniem: 160841
19 november 2005 21:51
ik ben blij voor Kunnen want ik ben 4 jaarlang leerling geweest van hem Op het Grafish Lyceum Rotterdam

hij zal er egt blij mee zijn en ls je hem ziet lopen nu da bn je dat ook voor hem want als je hem ziet lopen lijkt het er net opdat hij telkens gaat vallen
Je zult maar onderweg naar de supermarkt een lege accu hebben...sta je daar toch mooi voor lul :+

Hier een werkend linkje:
http://www.technovelgy.co...tion-News.asp?NewsNum=402
Hier nog een paar soortgelijke 'exoskelletten' o.a. de Bleex en de Hybrid Assistive Limg (HAL)
Jah, maar als dit de enige manier is dat je ooit nog bij een supermarkt binnen komt wandelen... Volgens mij neem je dat dan wel voor lief en ze zullen er wel voor zorgen dat dat niet zo snel zal gebeuren en dat de gebruiker tijdig word gewaarschuwd.
Geweldige ontwikkeling dit, dit opent zoveel deuren voor een heleboel mensen die zichzelf al afgeschreven hadden . :Y)
Anoniem: 156761
@paazei19 november 2005 16:13
Ik denk dat het ook deuren opent voor DARPA, die amerikaanse legeronderzoeksinstelling... Die zullen dit wel leuk vinden voor een soort robocop idee :)

Als ze hierna nog een weg de andere kant op vinden (Dus signalen van de computer weer terug naar de hersenen) dan heb je een soldaat die ook heel erg snel op bepaalde dingen kan reageren (dus zonder op een schermpje te kijken enz)
Ben ik nu de enige die de uitspraak:

"Volgens mij hebben ze woord "exo-skelet" uit een tv serie "Dark Angel" gebruikt."

zo fout vindt, dat hij niet weet waar te beginnen?
Ik heb wel eens iets gelezen over een exoskelleton speciaal ontwikkeld voor het leger, zodat de last van een 25 kilo zware uitrusting (tas) voelt als een zakje van bijna niks, doordat alle kracht werd opgenomen door het exoskelleton.
Maar het lijkt mij dat dit in het leger nogal je bewegingsvrijheid (close-range) verminderd.
@paazei, in het leger word bijna niks meer op close-range gedaan hoor ;)
@ defusion: Moet jij eens in Irak gaan kijken, heleboel is CQB, terroristen uit hun huis trekken en door de straten rennen.

@ paazei: Als zo'n pak goed in elkaar zit kan het juist helpen in bewegingsvrijheid, harder lopen, hoger springen, etc.
Robocop? Bah, geef mij maar lekker Terminator of Borgs :7
Amerikaanse leger houdt zeker niet van Robocop achtige soldaten, maar liever bloeddorstige soldaten, omdat ze doden meteen!

Volgens mij hebben ze woord "exo-skelet" uit een tv serie "Dark Angel" gebruikt.
Misschien net zo fout als 'ik vindt' schrijven ? :P
En op dezelfde lijn 'Ben ik nu de enige...., dat hij niet weet waar te beginnen' Persoonlijkheidsproblemen?
Dit is 'm dan ...

RoboCop

:)
Anoniem: 116325
19 november 2005 16:10
Als het eerdaags mogelijk wordt dwarslaesiepatiënten weer te laten lopen met stamcellen kan heel dit pak weer de prullenbak in :D… tenzij het nog een andere toepassing gaat kennen :D
Ik zie er een hoop muziek in:

-Het leger
-Politie
-Ziekenhuizen
-De bouw

etc.

En nu maar wachten op de figuren die er een bank mee gaan beroven.
Jij speelt te veel video-games :+
Het zat er aan te komen, vooral in japan, als je "appleseed" kent :)

http://sanlab.kz.tsukuba.ac.jp/HAL/indexE.html

Binnenkort op het slagveld....
Lees ik in die link nou Cyberdyne? Het begint steeds meer op terminator te lijken :D
Ik zag dit enkele jaren gelden ook al op tv. :Z
Ging een hele TV serie over: M.A.N.T.I.S meer info. :)

Ging over een dokter die verlamd was en met zo'n pak de misdaad ging bestrijden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee