Skype: in drie jaar tijd van nul naar 3,3 miljard euro

Een kleine week geleden is bekend geworden dat Skype voor een bedrag van 3,3 miljard euro is overgenomen door veilinggigant eBay. Naast eBay hadden ook Yahoo, Microsoft, Google en News Corp. interesse getoond in het Luxemburgse telefoniebedrijf. BusinessWeek vraagt zich in een artikel af hoe het kan dat de waarde van Skype, dat iets meer dan drie jaar geleden nog niet eens bestond, op dit moment verkocht kan worden voor een dergelijk bedrag. Weliswaar heeft het telefoniebedrijf meer dan 50 miljoen gebruikers en zal er dit jaar naar verwachting een winst van meer dan 60 miljoen dollar geboekt worden, dat is volgens BusinessWeek echter niet direct een reden om 3,3 miljard euro neer te leggen.

Skype logo (kleiner)Wat wel een reden geweest kan zijn voor de betaling van dit bedrag, is de timing. Vanuit de media en verschillende andere bedrijven is erg enthousiast gereageerd op bellen via internet en dat heeft ongetwijfeld meegespeeld bij het bepalen van de waarde van Skype. Een andere reden voor het immense bedrag is dat de mensen achter het bedrijf goede verkopers zijn, aldus BusinessWeek. Vorig jaar begon het succes van Skype, en daarmee het aantal bellers via internet, toe te nemen. De oprichters hadden al vrij snel door dat samenwerking met andere partijen tot een groter succes zou leiden.

Janus Friis en Niklas Zennström, de oprichters van Skype, zochten daarop contact met onder meer Google, Yahoo en Microsoft. Deze gesprekken leidden echter allemaal tot niets en de verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen News Corp. gesprekken aanknoopte met Skype. Helaas voor beide partijen liepen deze gesprekken vast op de prijs die betaald zou moeten worden. Ondertussen hadden Friis en Zennström echter al enige weken met eBay overlegd over een samenwerking. In de loop van die conversaties bleek echter dat een fusie meer voor de hand zou liggen. Dat is dan ook wat op 12 september wereldkundig gemaakt werd, over de prijs was men het namelijk al snel eens geworden.

De aankoop biedt eBay een scala aan nieuwe mogelijkheden binnen de e-commerce. Zo zou een knop aan eBay toegevoegd kunnen worden om koper en verkoper met elkaar in contact te brengen. Ook kunnen op die manier videobeelden, functionaliteit die Skype binnenkort zal krijgen, van de handelswaar afgespeeld worden. Friis en Zennström hebben ondanks het feit dat ze nu weer een stukje rijker zijn geworden, geen plannen om Skype te verlaten: 'We told Meg [Whitman, eBays CEO] that we believe we are going to create a hugely successful business, and we think there's a lot of value that's going to be created in the future, so therefore we wanted to construct a deal where we could be successful on the upside.'

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

19-09-2005 • 22:26

62 Linkedin

Bron: BusinessWeek

Reacties (62)

62
62
31
13
5
24
Wijzig sortering
Ik dacht dat de coders van Skype ook kazaa hadden geschreven.. deze werd zoals we allemaal weten ook een groot succes toen.. goeie ideeen.. goed programmeerwerk erbij.. en wat reclame via vrienden (ik gok erop dat de meeste personen het gewoon van vrienden horen.. tenminste dat zag ik vaak)
en kassa!
Klopt sharmannetworks..
Ze hebben de start technologie van het netwerk zonder NAT problemen van Kazaa gebruikt om ook het bellen via skype altijd te laten werken gebruikt.

NetMeeting was jaren geleden namelijk ook al aardig opweg om goed te werken. Echter heeft microsoft er laatst pas voor gezorcht dat het altijd werkt zonder dat je je router/firewall moet configureren en zonder dat je uPnP hebt op je router.
zie het zo:

- de aanschaf wordt afgeschreven van de Brutowinst dus het kost ze minder dan die 3,3 miljard.

- ebay heeft een dusdanig gebruikers netwerk opgebouwd dat ze zoveel mensen aan skype laten wennen dat voortbestaan zo goed als gegarandeerd is.

- ebay innoveert op deze manier zijn eigen product zonder de R&D kosten en/of zonder licentie kosten en zorgt ervoor dat ze een stapje voor blijven op de concurentie.

- Ebay spreidt zijn risico; niet alleen E-veiligen maar nu ook voip
Oeps daar gaat je geld... er is al een Skype killer:
http://www.theinquirer.net/?article=26255
echt weer zo'n ridiculous inquerer artikel.

"Bannerman claims that Skype and other P2P applications were generating up to 30 per cent of existing network traffic load"

ja echt, skype hoort echt in dat rijtje thuis van P2P programma's die 30% van alle netwerk traffic veroorzaakt.

|:( |:(
En wat is het eerste wat je doet als je een verwend skype gebruiker bent en je SP blokt skype ??

1 je snapt niet wat er gebeurd installeert skype opnieuw
2 je belt de help desk en vraagt wat er aan de hand is
3 je word heel boos
4 je gaat opzoek naar een SP die beloofd het niet te blokken
5 je stapt over !

Dat is wat ik zou doen en denk niet dat ik de enige zou zijn.
En vraag me af of het zelfs wettelijk is toe gestaan om het te doen.
Als het wel mag is het volgens mij in ieder geval wel een reden om je contract met je SP per direct te kunnen ontbinden.
5. je beseft dat je vasthangt aan een contract van 2 jaar (doh, had ik die gratis modem nu maar niet genomen).
6. Je gaat op zoek naar een ander programma.
Nee dat is niet nodig je kan in zo een geval je modem terugsturen of afkopen zij hebben een zijdig de gebruik functionaliteid verandert dan heb jij het recht om je contract te ontbinden

en zo duur zijn ze nu ook weer niet zie pricewatch adsl modems

als je hem afkoopt bij een 2 jaar contract, is een redelijke som modem prijs / 24 x resterende aantal maanden van je contract
Doet jouw huidige SP dit dan? En welke moge dit zijn
Ik ben geen advocaat maar volgens mij moet het doen hij het doen hij verandert de voorwaarde van jouw overeenkomst met hem.
Hij belemert jouw een service waar je voor heen altijd gebruik van kon maaken.
hij heeft net als jij rechten en plichten.
Hij kan naamelijk ok het contract met jou ont binden als jij niet aan de voorwaarden van voldoet, bv meer downloaden dan is toegestaan als daar een limiet op staat.
Voor de Hollanders onder ons die dit overnamebedrag hoog vinden:
eBay's netto omzet in Q2-05: $1.086.000.000
eBay's netto winst in Q2-05: $291.560.000
Bron: http://investor.ebay.com/news/Q205/eBay072005-987987.pdf
In verhouding is Skype dus maar een kleine investering voor eBay. Tja, als je iets erg graag wilt EN het ook nog kan betalen, ... :7
"klein" is een subjectief begrip maar 3,3 miljard euro = ± 4 miljard dollar, dus bijna de gehele jaarwinst uitgaande vd kwartaalwinst over Q2-05. Lijkt mij dus een stevige uitgave.
Volgens die cijfers is het de gehele bedrijfswinst van bijna 4 jaar!
Klopt, 1 jaartje werken en je hebt die dominante marktshare die je zo graag (koste wat het kost) wilde hebben. Binnen 1 jaar zo'n share veroveren is bizar snel. Kennelijk is dat ene boekjaar voldoende kort t.o.v. hun lange termijn planning. Daarbij verwachten ze verder-groeiende (!) omzet. Met dergelijke financiele armslag kun je je rustig risico's (lees: kansen) permiteren. Kennelijk wordt in het groot gedacht, omdat ze zich de luxe van liberaal financieel management kunnen permiteren.

OF de keuze voor Skype verstandig is, kan ik niet beoordelen, omdat ik hun strategie niet ken. Doorgaans worden overnamekandidaten geselecteerd, voordat zo'n M&A-project start. :z

2manydjs: De cijfers van eBay waren NETTO, waarbij investeringen ook nog eens de fiscaal belaste winst drukken.
Ja, en? Dan kom ik nog niet op 1 jaar.
Hoogste inkomen wat in die Financial Results tegen komt is de pro forma operating income van $406,4 miljoen.
Als je dat een leuker cijfer vindt om aan te houden ben je er nog niet in 1 jaar.
En of je nou 1 of 2 (of zelfs 4) jaar aanhoudt, dat lijken me termijnen waar je om lacht als je investeringen maakt van dit niveau. Als je na een jaar je investering terug hebt verdiend lijkt me dat meer dan een sure deal!

Maar dit is allemaal offtopic, het doet er nl. niet toe wat voor cijfers eBay haalt op dit ogenblik.
Wat belangrijker is hoe Skype presteert en eBay na de synergie voordelen. Die inkomsten moeten nl. de investering terug verdienen!
Toch vind ik het veel geld voor een stukje software en een (welliswaar enorme) userbase.

Ik denk dat je met een paar miljoen dollar en een aantal goed programmeurs een heel eind komt.

Als je dan iedere nieuwe gebruiker 10 dollar biedt om over te stappen naar jouw software ben je met 50 miljoen gebruikers nog altijd een stuk goedkoper uit ;)
Het is inderdaad meer het potentieel voor de toekomst dan de waarde van nu. Internetmiljonair worden, het kan dus nog steeds.

Steeds als je denkt dat het niet meer kan, blijken er nog altijd gasten te zijn die een goed idee hebben en dat verwezenlijken met de juiste knowhow, om het na een paar jaar te verpatsen en te rentenieren om de Bahama's. :) Denk ook aan de vijf heren die marktplaats.nl voor ruim 200 miljoen verkochten aan eBay. Respect.
50 keer de jaarwinst is vrij veel. Maar als je bekijkt dat de meeste bedrijven op de AEX ruwweg tussen de 13 en 23 zitten, dan hoeft Skype dus nog maar een factor twee te groeien om tot een normale rendabele onderneming gerekend te worden. En dat lijkt me niet erg moeilijk. Er had nog wel meer geboden kunnen worden.
De meeste bedrijven op de AEX hebben ook aanzienlijk grotere assets dan een internetbedrijf als dit...
Er zijn niet zo heel veel bedrijven die 50M klanten hebben hoor... En zeker niet veel die dat bestand in drie jaar hebben opgebouwd.
Hangt sterk van de industrie af. Daarnaast is de waardering van een bedrijf als Unilever of Shell die al jaren bestaan natuurlijk een andere zaak dan een bedrijf dat net 3 jaar bestaat. Misschien maakt Skype over 3 jaar wel 200 miljoen winst. In dat geval is (bij gelijkblijvende koers) de koers/winst verhouding nog maar 17. De potentie is er bij skype maar de kans dat Unilever zijn winst in 3 jaar verdriedubbeld lijkt mij een stuk kleiner. :) De prijs die betaald wordt is gebaseerd op de verwachting wat iets in de toekomst waard is, niet (enkel) op wat het nu waard is.
Nou, de Bahama's is anders ook niet meer wat het geweest is...
internet miljardair bedoel je? ;)
Volgens mij was het een bedrag van 24 miljoen en niet 200 miljoen, correct me if i'm wrong...

PS: <offtopic> Is respect om iedere scheet tegenwoordig in? Net zoals bloemen leggen en standbeelden :r </offtopic>
Fout, het was ruim 200 miljoen, zelfs 220 miljoen of wellicht (omdat jij het bedrag 24 in je hoofd hebt) 224 miljoen Euri. Ze moesten het iig met z'n vijven delen, maar ach, dan heb je nog een leuk bedrag voor 5 jaar werk hahhaaaa
EurIII???? Euro's misschien?
EurIII???? Euro's misschien?
problemen thuis?
Het is inderdaad snel gegaan, ik ken het pas een jaar, maar steeds meer mensen zijn het al gaan gebruiken.

Ik ben benieuwd hoe de verdere ontwikkeling zal verlopen. Zal Skype ooit net zo universeel gebruikt worden als bijvoorbeeld MSN?
Ik denk dat het vroeg of laat wel de das om wordt gedaan door banners of betaling of whatever. Het succes van een applicatie wordt bepaald door de populariteit, en die kan om allerlei redenen inzakken.

ICQ was eind jaren '90 mateloos populair, nu zit iedereen op MSN (alhoewel in Duitsland nog altijd meer mensen op ICQ zitten lijkt het). Op het moment dat je de verkeerde keuzes maakt (ICQ werd een bannerkerstboom) of er komen betere alternatieven die dan toevallig ook nog eens in het OS ingebakken worden (MSN), dan is het gedaan met je.
Als er een skype versie blijf bestaan voor non-ebay'ers, zal het zeker lukken, maar zodra het meer een e0bay uithang bord is met 100'en tabs, Skype Vandaag popups en banners overal(klowte msn :/) zal ik het zeker blijven gebruiken....
Wat ik nou onhandig vind is dat het standaard aan staat!
Er staat ook wel standaard reclame op t.net

Scheer je weg :+
Wat ik nou handig vind is dat je 90 % van je onzin gewoon uit kan zetten in MSN zelf.
zoals de tabs , msn vandaag , etc etc.
Je kunt ook gewoon een crackje downloaden, zet je alles met 1 click uit, inclusief de reclame-banner-shit. En dan kun je ook nog eens meerdere msn's openen, wat in een heleboel huishoudens helemaal nog niet zo'n gek idee is.
Msn = wat mij betreftb sowieso noodzakelijk kwaad...
Skype is gewoon marktleider op dit moment. Elke telefoonboer die een telefoon uitbrengt waarmee men via internet kan bellen zorg er ook voor dat deze skype compatible is.

3,3 miljard is wel erg veel! Maar ja, 250 miljoen voor marktplaats ook.
nu is ie marktleider.. morgen is er een betere en overmorgen is skype weg. ik vraag me af ebay zich nog herinnert hoe het was tijdens de .com crisis en hoe makkelijk zij erdoor kwamen. ze trekken nu alleen maar extra ballast aan voor iets wat het in menig mens zijn ogen wel waard is maar voor toch nog steeds belachelijk veel blijft
Zelfde verhaal als met ICQ. Die hebben in Europa ook miljoenen gebruikers verloren aan MSN. En wie weet verlist MSN nu weer miljoenen gebruikers aan Google Talk...

Best wel grappig, met ICQ kon je 7 jaar geleden al wat je met MSN en Google Talk kan. Waar wij als tweakers vroeger de toon zetten, gebeurt dat nu door de BrEeZaH generatie en sluwe marketeers...
Denk niet dat het zo'n vaart loopt.

Het ligt ook aan de kracht van het merk en Skype heeft die kracht.

Net zoals Yahoo (die met een concurrent als Google het nog steeds goed doet). Er zijn veel mensen die op een gegeven moment met iets werken en niet zomaar overstappen. Dat doen m.n. de wizzkids op het internet en dat hoeft niet altijd de grootste groep te zijn.

VoIPBuster is nl. ook alweer een tijdje in de lucht met gratis bellen naar vaste nr's in Europa, Canada, USA, Australië maar in BETA fase. Je ziet best veel gebruikers, die overigens ook allemaal Skype(Out) gebruiken. Het enige waar je voor moet zorgen is dat de gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit op niveau blijven, als je echter al zoveel naamsbekendheid hebt ook m.n. op de gebruikersmogelijkheden investeert (VoIPBuster heeft bijv. geen IP naar IP functionaliteit, alleen naar telefoonnetwerk; daarnaast heeft Skype ook met een plugin de mogelijkheid om videobeeld te versturen) dan blijf je met een dergelijke bekendheid echt wel groot.
Elke serieuze VOIP telefoonboer zorgt dat zijn hardware SIP compatible is. Vertel mij eens welke Cisco telefoons zijn Skype compatible? (Eigenlijk is het enige merk dat serieus bezig is met VOIP wat ook een skype telefoon verkoopt bij mijn weten Siemens)

Er is een groot verschil tussen de hardwaremarkt voor VOIP die zich voornamelijk richt op het bedrijfsleven en de markt die skype bedient.
Leuk voor de jongens die het tegen die prijs verkopen, echter moet Ebay met Skype nog heel wat jaren winst draaien willen ze het betaalde bedrag eruit halen.

Gelukkig is het met internet en computers dat het ene jaar programma x enorm populair is, en jaar daarna programma y. Kennen we nog programma's zoals Winamp en bv ICQ? Nu is de concurrentie (microsoft) zo ver dat het voor de meeste mensen wel voldoet, waardoor ze geen extra programma's nodig hebben. En waar denk je dat MS mee bezig is... ja juist, een eigen VOIP product bouwen.

Echter geen verkeerde aanschaf van Ebay, echter leek het me meer een programma voor Sun, IBM of Google.
Leuk voor de jongens die het tegen die prijs verkopen, echter moet Ebay met Skype nog heel wat jaren winst draaien willen ze het betaalde bedrag eruit halen.
Het gaat niet alleen om de winst die Skype op brengt per jaar, maar ook het grote aantal gebruikers die ze er nu bij hebben. Bedrijven zoals eBay kunnen daar hun markt weer op afstemmen, en zorgt dus ook voor cash in het laadje.
Ik zie niet echt veel toegevoegde waarde voor eBay om Skype te kopen. Ik zit vaak op ebay USA en als ik zou willen bellen liggen ze aan de andere kant van de wereld op 1 oor, dus kan ik net zogoed mailen. Zeker dat laatste is nu goed geregeld odat dat ook binnen ebay bewaard wordt en / of bij veiligen wordt weergegeven. Dat is altijd handig om achter de hand te hebben (in geval van problemen).

Wellicht dat eBay net als Google allerlei nieuwe activiteiten gaat ontwikkelen die steeds verder afstaan van haar core business. Vraag me echt af of dat een goede ontwikkeling is. Richt je liever op het verbeteren van je corebusiness.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee