IBM vernieuwt Lotus Domino, Notes en Workplace

Afgelopen maandag heeft IBM een aantal nieuwe softwarepaketten aangekondigd. Het gaat hierbij om nieuwe applicaties van de Lotus Software-divisie, waaronder Notes 7 en Domino 7. Deze programma's zullen deze zomer gelanceerd worden met de twintigste verjaardag van de Lotus-software. Met de nieuwe versies worden de banden met het Workplace-platform aangehaald zodat het bijvoorbeeld mogelijk wordt Notes als een Eclipse-plugin te gebruiken in de Workplace-omgeving. Met Domino 7 werd ook de ondersteuning voor DB2 als optionele opslaglocatie ingevoerd, hoewel Big Blue meteen al aangeeft dat de prestaties beter zullen zijn wanneer gebruik gemaakt wordt van de Notes Storage Facility.

LotusHet belangrijkste argument om potentiële klanten over te halen zou volgens IBM de Total Cost of Ownership zijn. Versie 7 van deze software zou namelijk tachtig procent meer gebruikers kunnen bedienen met een vierde minder rekenkracht. Voor optimale prestaties raadt IBM overigens aan om Domino op een Linux-systeem met Intel-processor te draaien. Andere toevoegingen in Domino 7 zijn de nieuwe tools om het domein in de gaten te houden en systeembeheer te centraliseren. Notes 7 is dan weer opgefrist met handigheidjes als een sortering op basis van onderwerp, basis inbox-functionaliteit, betere integratie met de kalender en ondersteuning voor het bekijken van berichten in meerdere 'threads'.

Prijsgegevens werden echter nog niet bekend gemaakt. Wel wist men te vertellen dat Workplace voor het eerst in zijn bestaan aangeboden zal worden met een licentie waarbij men betaalt per processor. Hierdoor kunnen klanten hun investering zelf bepalen zonder per gebruiker te moeten betalen voor elk product. In aanvulling van Notes en Domino 7 werd ook Workplace Designer aangekondigd. Deze tool is bedoeld voor ontwikkelaars en brengt de scripting-mogelijkheden van Domino Designer ook naar Workplace. Volgens IBM zouden zowel Domino-ontwikkelaars als programmeurs die Visual Basic gebruiken hiermee snel J2EE-componenten kunnen bouwen.

Lotus Domino

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

26-01-2005 • 10:11

17

Bron: IBM

Reacties (17)

17
17
2
1
0
14
Wijzig sortering
Eindelijk ondersteuning voor relationele databases
Eindelijk ondersteuning voor relationele databases
Vanaf release 5 is er al de mogelijkheid om met behulp van DECS rechtstreeks van en naar relationele databases te lezen en schrijven.

Zelfs in release 4 waren hier al koppelingen voor, alleen was de configuratie daar een probleem.

In de huidige versie (en eigenlijk in 6.5 ook al) is het slechts een kwestie van een connectie documentje aanmaken en in het design van de applicatie aangeven dat er van een bepaalde connectie gebruik gemaakt moet worden...

Daarnaast is de kracht van Domino nog altijd dat je niet persé relationeel hoeft te werken, waardoor je een enorme hoeveelheid flexibiliteit krijgt.
Dat zegt echter niets. Je kan een relationele database ook puur hierarchisch gebruiken.
Het belangrijkste argument om potentiële klanten over te halen zou volgens IBM de Total Cost of Ownership zijn. Versie 7 van deze software zou namelijk tachtig procent meer gebruikers kunnen bedienen met een vierde minder rekenkracht.
Daar zit je dan met je aangeschafte hardware voor Notes 6, nu krijg je een licentie voor versie 7 en blijkt opeens dat je minder rekenkracht nodig zult hebben.

Een dedicated notes server is hezelfde mijns inziens als een exchange server. Daar ga je ook geen proxy en novell op draaien. Het hoort een dedicated machine te zijn, wil dus waarschijnlijk zeggen dat je je servers indien je de rekenkracht elders goed kan gebruiken opnieuw moet gaan installeren. Lijkt mij totaal niet upgrade vriendelijk meer.
Anoniem: 88671 @D-Devil26 januari 2005 10:53
Volgens mij valt het door jou geschetste probleem wel mee. Als je Notes ook gebruikt om applicaties mee te bouwen, betekend dit dat je meer applicaties op 1 server kan laten draaien. Lijkt mij beter beheersbaar en goedkoper. Je extra server(s) kan je dan zinvol voor andere toepassingen inzetten.

Daarnaast, hardware schrijf je meestal in 3 jaar af. Financieel is dit erg interessant zijn, aangezien je vervangingsinvesteringen drastisch dalen. In zijn geheel krijg je daardoor een goedkoper platform.
Anoniem: 34560 @D-Devil26 januari 2005 11:37
Daar zit je dan met je aangeschafte hardware voor Notes 6, nu krijg je een licentie voor versie 7 en blijkt opeens dat je minder rekenkracht nodig zult hebben
ik snap het probleem niet helemaal. Je kunt dan langer met dezelfde hardware blijven werken. Ik denk niet dat er ook maar 1 klant is die hierover zal klagen.

Een exchange server is trouwens zowieso nooit dedicated. Hij draait tenslotte altijd onder Windows en heeft tig actieve services nodig om zijn werk te kunnen doen. Wat dat betreft ben je met Domino wel een stuk flexibeler met mogelijkheden tot gepartitioneerde servers etc. etc.
Ten eerste klein mierenneuk puntje: Domino is de server, Notes is de client. En volgens IBM heb je voor Domino 7 dus minder zware hardware nodig voor dezelfde load (en niet voor de Notes client).

En een dedicated Domino server is heel wat anders dan een Exchange server. Een Domino server zélf kan namelijk al een heleboel meer dan alleen wat groupware achtige functionaliteit bieden. Je gaat er dus ook geen proxy naast draaien op dezelfde server - Domino zal vaak zelf al een proxy zijn, bijvoorbeeld.

Hier op mijn werk draaien we een webapplicatie op Domino (r5). Daar wordt nogal veel van de verschillende gezichten van Domino in gebruikt, dus niet alleen de mail en agenda (die kennelijk het bekendste gedeelte zijn van Notes) maar ook de database, directories, scripting etcetera.

Als je in zo'n omgeving steeds meer functionaliteit toevoegt, en steeds meer gebruikers krijgt, sta je op een gegeven moment voor een keuze: hoe ga je de performance verbeteren, want die voldoet op een gegeven moment niet meer. Je kunt daar natuurlijk extra hardware (cluster) of nieuwe hardware tegenaan gooien, maar als je met een upgrade naar 7 er ook weer een tijd mee door kunt, is dat wel degelijk een zinnig alternatief dat veel bedrijven zullen overwegen, zeker i.c.m. nieuwe functionaliteit.
Goede zaak dat de programmatuur verbeterd wordt i.p.v. de huidige hardware weer te moeten vervangen voor nog snellere/betere hardware. 'K denk dat meer software fabrikanten hier eens naar zouden moeten kijken.
Misschien wat minder informatief, maar ik vind Notes 6 persoonlijk bagger werken. Traag, niet gebruiksvriendelijk (Een mail beantwoorden vereist drie handelingen), traag, en ehm, traag. Maar goed, op m'n werk draait het op Citrix, en dat is sowieso al hopeloos traag.
Anoniem: 34560 @KroeT26 januari 2005 12:30
is software traag of is de hardware waarop het draait niet snel genoeg om deze software te draaien?
Tja, als je een trage Citrix server en netwerk hebt is alles traag. Heb ook R6 draaien, maar het is een stuk rapper dan m'n R5 installatie. Als R7 sneller wordt dan is dat alleen maar een goede stap in de juiste richting. Dit zie je bij M$ niet gebeuren, elke nieuwe versie heeft meer en zwaardere eisen voor de snelheid....
Op mijn Citrix farm is het juist andersom. De R5 start sneller op dan R6. Misschien heeft het er mee te maken dat de datafolder van de gebruikers op de (Netware) Homedrive van de gebruikers staat. De names.nsf van R6 is namelijk groter dan die van R5.

Enne, R6 (nlnotes.exe) neemt hier bijna 50MB in gebruik (per sessie!!!) waar R5 gemiddeld 31MB pakt. Dan kan hij misschoen sneller lijken, maar de eisen liggen wel zeker een stuk hoger! Net als M$ dus ;)
Het is verstandig als je de data op een netwerk share hebt staan de cache.dsk (R5) / cache.ndk (N6) en de desktop5.dsk/desktop6.ndk op het lokale filesysteem te schrijven (Let op in 6 is de extensie ndk geworden!).

Als dit nl. elke keer over het netwerk moet dan haal je de voordelen van caching weg. In R5 kon je dit aanpassen door in de notes.ini de volgende regels toe te voegen:

DESKTOP=c:\lotus\notes\desktop5.dsk
DESKTOP5=c:\lotus\notes\data\desktop5.dsk
CACHE=c:\lotus\notes\data\CACHE.dsk

Je kan dan ipv \lotus\notes\data\ een lokale directory kiezen, bijvoorbeeld in Documents & Setings van de user.

Het is wel lastig dat je per user de .ini moet aanpassen om een unieke "lokale" map aan te wijzen.
Ik vind Notes/Domino een fantastiez produkt, maar weet iemand een opensource/gratis Notes/Domino cq. Groupwise alternatief (ondanks dat je zgn. Trial Domino gratis kunt downloaden van IBM zelf)?
http://www.opengroupware.org/ is er een maar ik weet niet hoever ze al zijn. Verder heeft Novell/SuSe een open exchange server maar die is helaas niet gratis.
Het is overigens de 15e verjaardag en niet de 20e. Officieel is het product in 1989 uitgekomen (versie 1.0). Welke ook tot begin februari gratis kan worden gedownload van de IBM/Lotus website www.notes.net

Notes 7 ziet er weer veelbelovend uit. Zal het binnenkort eens in de betaversie aan een testje onderwerpen.
Aan Lotus Notes wordt sinds 1984 gewerkt (hoewel versie 1 inderdaad pas in 1989 gereleased werd waren ze toen dus al een tijdje aan het ontwikkelen), vandaar het 20-jarig jubileum.

In feite is het zelfs een vervolgontwikkeling op PLATO Notes, dat uit 1973 stamt! 30 jaar hadden ze dus ook kunnen vieren, maar toen was het niet van Lotus, en al helemaal niet van IBM ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.