AGP-uitvoering van ATi Radeon X850 op komst

Volgens The Inquirer zal ATi de R481, de AGP-versie van de Radeon X850, binnenkort lanceren. Het zal een van de laatste high-end AGP-kaarten worden, maar zoals beloofd ontwikkelt ATi wel een native versie voor ieder slot. De reden dat ATi er voor kiest om de R480 om te bouwen naar AGP in plaats van de R420 of R423 is volgens The Inquirer dat de yields op deze serie veel beter zijn. Met deze stap zal de X850 een van de eerste high end-modellen zijn die in grote hoeveelheden op de markt komt. Naar verwachting zullen de chips vanaf februari geleverd gaan worden en komen de eerste videokaarten zo rond de CeBIT in maart uit.

ATi Radeon X850 XT PE

Door Willem Kerstholt

19-01-2005 • 10:38

33 Linkedin

Bron: The Inquirer

Reacties (33)

33
28
12
2
0
15
Wijzig sortering
Ik denk ook dat ze het zullen doen omdat er nog heel veel mensen zijn met b.v een socket 754 of K8N Neo2 / K8NV deluxe.Mensen die veel gamen en daar ook voor gespaard hebben, wat nu namelijk het geval is, ook al heb je 600 euro te besteden probeer maar eens aan zon kaart te komen, ze willen de 850 nu launchen om de mensen die 600 euro aan een graka willen besteden dat nu ook te kunnen laten doen.
Verder zijn er op dit moment nog altijd meer agp moederborden in omloop dan pci xpress waardoor die markt nog uitermate interessant is. Het aantal afnemers van zulke high end kaarten is dan wel klein, maar met een hoge omzet per afnemer is het een nog altijd niet te onderschatten winst. En er zullenm heel wat mensen zijn die misschien een agp uitvoering kopen en zodoende nog een lekkere stevige upgrade in handen hebben. zonder meteen alles te hoeven wisselen naar pci express.
Je conclusie is bijna kloppend. Er zijn meer niet alleen meer AGP moederborden in omloop, er zijn ook meer AGP kaarten beschikbaar.
Ga nu maar eens direct naar welke dealer dan ook en vraag om een X800(XT/PE)/X850/GF6800(GT/ULTRA) PCI-E kaart... Iedereen kan je vertellen welke versies er zijn, maar niemand kan die dingen zo'n beetje leveren (laat staan voor normale prijzen).
Pfff. dan mag ik mij een van de gelukkigen noemen die een N'Vidia Geforce 6800 GT in PCI-Express uitvoering heeft.

Zo wie zo is het moeilijk om aan een High End videokaart te komen, ongeacht of AGP of PCI-Express is.
:Y) je hebt helemaal gelijk ik heb in december ook een x800xt dt kunnen kopen, wel na wat speur en bel werk.

de moeite loont 8-)
Juist, veel mensen gooien niet zomaar de hele PC de deur uit omdat ze een snellere videokaart willen hebben. ATI zal zeker een stukje markt hierin kunnen voorzien en zal een voorsprong nemen als Nvidia dit niet doet.
Je vergeet nog dat er voor de AMD systemene zowiezo nog bijna geen PCIe mobo's te krijgen zijn.
Nu komen de nForce 4 een beetje op gang maar dat is ook nog niet denderend.
Plus iedereen die leuke AMD of intel systemen hebben aangeschaft afgelopen jaar en daarbij hun oude vid kaart hebben mee genomen die willen ook een keer weer wat anders.
Precies mijn AMD 64 3200+ gekocht in juni op socket 754 gaat nog wel anderhalf jaar mee, maar mijn radeon 9600XT die er nu in zit niet. Ik wacht ff tot de X800's goedkoper worden en dan sla ik toe. En daarna zal het hele systeem eruit moeten omdat ik dan pci-e nodig heb en waarschijnlijk SATA2 etc.
De mensen die zo 'gek' zijn om 600 euro neer te tellen (want dat zullen ze wel bedoelen met high end) die kopen dan meestal toch alles nieuw.
Mid range kaarten zullen er waarschijnlijk nog een redelijk lange tijd verkocht blijven worden in AGP. Net zoals ze nog heel lang mid-range PCI kaarten hebben verkocht. AGP is van 96/97 ongeveer en t/m 2000 hebben ze zelfs high end videokaarten verkocht. Geforce 1 en voodoo5. Dus dat zit echt wel snor met je AGP plankje.
Wat wordt er nu met yield bedoeld??? Nederlands graag!!!
yield¹ [ ji:ld ]
( telbaar zelfstandig naamwoord )
1 opbrengst
productie, oogst, rendement
2 kracht ( van kernexplosie )
sterkte

yield²
( niet-telbaar zelfstandig naamwoord )
het meegeven

yield³
( onovergankelijk werkwoord )
vergelijk yielding
1 vrucht dragen
context
yield well
een goede oogst leveren, goed dragen ( van boom )
2 zich overgeven
opgeven, bezwijken
3 zwichten
toegeven, wijken, zich onderwerpen, zich neerleggen
context
yield to reason
naar rede luisteren
yield to temptation
voor de verleiding bezwijken
it yields in quality to the red one
kwalitatief gezien is het minder dan de rode
that disorder yields to treatment nowadays
die aandoening kan tegenwoordig heel goed behandeld worden
I yield to no one in my respect for his achievement
ik doe voor niemand onder in mijn respect voor zijn prestatie
4 voorrang verlenen
context
yield to the right
voorrang verlenen aan het verkeer van rechts
5 meegeven
doorbuigen, geen weerstand bieden
6 plaats maken
het veld ruimen
context
 yield to the senator from Wyoming
het woord gunnen aan de senator van Wyoming

yieldg
( overgankelijk werkwoord )
vergelijk yielding
1 voortbrengen
opleveren, opbrengen, afwerpen, geven
context
yield up
opbrengen, opleveren
2 overgeven
opgeven, afstaan, overdragen, overleveren
context
yield (up) one's position to the enemy
zijn positie aan de vijand prijsgeven
yield up
overgeven, opgeven, afstaan
yield up secrets
geheimen prijsgeven
3 verlenen
gunnen, bieden, geven, schenken
context
yield full justice to someone
iemand alle recht laten wedervaren
yield passage
doorgang verlenen
4 toegeven
Opbrengst aan werkende processor eenheden per wafer (ronde schijf bewerkt silicium).

Er worden namelijk meedere processors op een wafer 'geetst' (ook wel genoemd het bakken van een processor). Hoe verder je naar de buitenkant van zo een schijf gaat, des te groter de kans op een minder werkende processor. Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in een GPU in een aantal defecte pipelines of in een CPU aan een hoger voltage behoefte. Sommige van de processoren werken helemaal niet.

Dit is de meest kostbare stap in het produktie, aangezien de nieuwe core (x850, R480) 'lekker bakt' besluiten ze daarvan ook een AGP versie van te maken en de oude core (x800, R420-R423) een beetje te laten voor wat het is.

Betere GPU's die goedkoper te maken zijn (en Sinterklaas is al langs geweest ;))
Anoniem: 31814
@Dedun19 januari 2005 17:32
na ff googlen:

processor yield<< query

http://www6.tomshardware.com/cpu/20040201/prescott-05.html

voor meer info
Anoniem: 130348
19 januari 2005 10:57
Erg leuk en aardig zo'n X850 maar ik denk dat de meeste mensen meer zitten te wachten op de X800 (non pro) en de X800 XL op AGP (via Rialto) voordat de volgende 'echte' nieuwe generatie videokaarten zal arriveren (want hoe krachtig die X850 XT ook is, ik kan het niet meer vinden dan n iets verbeterde X800 XT)....
het probleem met de X800 kaarten is dat die op het moment (de XT en XT PE versies dan) slecht leverbaar zijn. Dit is niet zozeer bedoeld als : ''Kijk, een nieuwe en sneller versie'', maar meer om de yields te verhogen en de leverbaarheid te verhogen. De prijzen tussen een X800XT PE een een X850 XT PE ontlopen elkaar dan ook niet veel...
De X800 XL (Rialto) en de X850 zijn bedoeld om de yields te verbeteren. Niet zozeer om een flinke sprong in prestaties te maken.
Waarom niet? De AGP 8x bus wordt zelfs bij de huidige topkaarten (de X800XT) nog niet volledig gebruikt. Verschil tussen de 8x en de 4x bus is ook nauwelijks te merken. PCIe heeft idd als voordeel dat het verkeer naar beide kanten even snel kan, maar de huidge kaarten maken nog niet echt gebruik daarvan. Aangezien de X850 aleeen maar een opgevoerde versie is van de X800 zal er nauwelijks verschil zijn...

edit: typo's :P
Hoe kan jij nu al de PCI-Express versie hebben als die gisteren pas is verzonden en dus nog nerges in de Benelux leverbaar is? Moet je mij toch even uitleggen, No offense intended...
Je kan het ook zien als een positieve ontwikkeling van je portemonai, namelijk: Straks als PCI in is en AGP uit zullen die High end AGP kaarten voor een stuiver de deur uitgaan. Als je deze kaart dan over een jaar koopt dan heb je alsnog een redelijk snelle kaart voor weinig geld :Y)
Ik heb een AMD 64 3000+ ope en Asus K8V Deluxe moederbord. Dit is een AGP-bord van nog geen jaar oud. Toen waren er nog nauwelijks PCI Express borden leverbaar, laat staan fatsoenlijke videokaarten die het ten volste ondersteunden. En nu, nog geen jaar later, lees ik dat dit de laatste highend AGP-ontwikkeling van ATI is? Wat heeft dat PCI Express dan een enorm snelle ontwikkeling doorgemaakt eigenlijk...

Nou ja, ik draai nu met een 9800 Pro, deze kaart is, wat, bijna twee keer zo snel. Dus ik zal nog wel een keer upgraden naar zoiets, en dan kan ik alsnog even vooruit met mijn systeempje ;)
Nou ja, volgens The Inquirer zal het de laatste high-end agp kaart worden.

Maar daar durf ik nog wel wat vraagtekentjes bij te plaatsen.
ATI zal zich uiteindelijk laten leiden door de markt. Als die nog grote behoefte heeft aan high-end AGP kaarten, dan komen die er gewoon.
Het is zeer goed dat ze nog AGP kaarten maken, Zit zelf met een A8V (3500+) en die is nog geen 4 maanden oud; Maw: Weinig kans dat ik binnen een jaar overstap op PCI-X.

Ik vermoed dat met PCI-X we hetzelfde verhaal krijgen als met VLB en PCI. Waarschijnlijk zullen we dus nog PCI en AGP sloten tot eind volgend jaar zien op Mobo's totdat PCI-X echt de standaard wordt.
Het gaat hier over PCI Express is voor desktops.
PCI-X is voor server en Workstations die zie je niet in een desktop pc.
Er zullen nu teveel mensen zijn die 'net'een nieuw systeem/nieuw mobo ed hebben gekocht maar niet alleen voor de pci-e kaarten een nieuw mobo kopen, wanneer ATi deze kaart ook in AGP versie gaat maken zal deze vooral verkocht worden door dit soort mensen.

Mensen met een ouder systeem die willen upgraden zullen meteen voor een pci-e systeem gaan.
@devion

De nieuwe moederborden hebben anders geen AGP-slot meer, alleen nog maar PCI Express-sloten met eventueel nog PCI-sloten.
Ik zit al een maand te wachten op een X800XT AIW.
Die krengen zijn enorm zeldzaam, maar wat moet je als je een barebone hebt én snel wil gamen én een goede soundcard wilt gebruiken én een tv tuner/capture card in je pc wilt gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee