Duitser start petitie tegen hoge Europese Apple-prijzen

Op WebWereld is te lezen dat de Duitser Timo Schöler een petitie is gestart om Apple uiteindelijk over te halen de prijzen van zijn producten in Europa te verlagen. Volgens de Duitser zijn de prijzen in Europa namelijk aanzienlijk hoger dan die in de Verenigde Staten. De petitie is met name ontstaan omdat de prijs van de recentelijk geïntroduceerde Mac Mini in Europa ongeveer 50 euro hoger ligt dan in Amerika.

Apple Store

Voor de meeste Apple-computers is de dollarprijs in Amerika (exclusief BTW) even hoog als de euro-prijs hier in Europa (inclusief BTW). Aangezien de koers van de euro op dit moment vrij hoog is in vergelijking met de dollar komt het er uiteindelijk op neer de Apples in Europa een stuk duurder zijn dan in Amerika. Voor bijvoorbeeld een iMac met 20" TFT-scherm loopt het prijsverschil op tot bijna 150 euro. De Duitser betoogt dat er voor Apple weinig extra kosten aan zitten om een Mac naar Europa te transporteren in plaats van naar de VS, aangezien de meeste Apple-producten in Azië worden geproduceerd. Apple zou met de Mac Mini van plan zijn om meer mensen van het pc-platform over te halen om Apple te gaan gebruiken. Volgens de Duitser kan dat alleen als in Europa de prijs van een Apple net zo laag is als in Amerika.

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

15-01-2005 • 12:39

40

Bron: WebWereld

Reacties (40)

40
37
22
2
0
6
Wijzig sortering
Anoniem: 88172 15 januari 2005 16:30
De prijzen van Apple's systemen zijn niet zo veel hoger als die in de VS.

Bijvoorbeeld: een iMac kost aldaar $1299, en hier €1091 ex BTW. Dat is $1418, ofwel $119 c.q. €91 verschil.

Gezien de belasting op alles hier in Euroland, met name in Nederland veel zwaarder is dan in de VS, is de "cost of doing business" voor Apple dus hier relatief hoger.Hetzelfde geldt voor de overige computerleveranciers.

Die Duitser, en mensen in het algemeen, moeten niet zo veel klagen over de prijs van computers, maar meer klagen over de vreselijk hoge belastingen. Met gemiddeld 30% loonbelasting en 19% BTW betekend het dat de helft van wat iedereen verdient direct naar de fiscus gaat. Als je een auto, benzine, drank enz., koopt, komt daar nog eens een hoge speciale belasting erbij. Een paar procent minder belasting en iedereen kan met gemak een dual CPU PowerMac G5 met 30" beeldscherm kopen.
Het geleuter over belastingen is een beetje onzin. In Ierland (waar de meeste europese vestigingen van Amerikaanse bedrijven zitten) is er geen sprake van 30% loonbelasting. BTW doet niet terzake, en het kleinere besteedbaar inkomen in Europa is ook niet relevant voor de prijsstelling. (Behalve misschien dat de omzet kleiner wordt en winstmaximalisatie tot een andere uitkomst leidt. WINST = AANTAL * PRIJS - KOSTEN )

Wel relevant is dat in Europa meerdere talen worden gesproken en je dus handleidingen in het Duits Engels Frans enz moet schrijven (Apple levert trouwens tot mijn verbazing geen Nederlandstalige handleiding mee, tenminste niet bij mijn IPOD) en meertalig helpdeskpersoneel nodig hebt. Daar staat tegenover dat de EU een veel grotere markt is dan de USA.

De andere kant van het verhaal zijn de winsten. Daar zijn ook genoeg financiele constructies voor om niet de hoofdprijs aan belasting te betalen maar gewoon een wereldwijd concurrent tarief.

Dus Europa is voor Apple niet echt duurder dan de USA. Kleine lokale bedrijven kunnen echter niet gebruik maken van de subsidiepotten en die betalen wel veel meer belasting dan de grote buitenlandse concerns. Of dat slim is, is echter weer een compleet andere discussie.

Enige echte reden is het koersrisico. Maar het is wel opvallend dat ik nog nooit een Apple computer heb gezien die in Europa goedkoper is dan in de USA. Trouwens ook het koersrisico is voor een heel groot deel af te dekken. In elke basiscursus beleggen komt het begrip Hedge naar voren.

Dus eigenlijk zie ik geen echte reden behalve dat men in Europa blijkbaar zo dom is meer te betalen voor hetzelfde en Apple dat gewoon weet af te romen. En terecht.
Anoniem: 44995 15 januari 2005 15:18
Ik vind de prijzen van Apple-computers ook erg hoog, en het heeft me enige tijd geleden doen besluiten om toch een PC-notebook te kopen in plaats van een Apple-notebook, terwijl er veel voor de Apple-notebook sprak. Maar het is kortzichtig om te denken dat wanneer een artikel in de VS bijvoorbeeld $499 kost, datzelfde artikel hier hetzelfde moet (zelfs KAN) kosten dan de artikelprijs omgerekend naar euro's omdat beide producten in het Verre Oosten worden gefabriceerd.

Ten eerste is er het BTW-verschil, dat er al gauw voor zorgt dat zulke artikelen 10 - 15% duurder zijn dan in de VS. Als je dan bedenkt dat de huidige koers van de euro t.o.v. de dollar op dit moment ~e.1,25 is (een verschil van 25%), dan is het verschil dus al gauw gereduceerd tot een kleine 10%. Daarnaast willen onze (Europese) overheden graag de hoofdprijs als het gaat om het berekenen van invoer- en overige tarieven die nog over dit soort producten moeten worden betaald. Ik weet niet hoe hoog die liggen, maar al met al durf ik er m'n hand voor in het vuur te steken dat het prijsverschil zodoende als sneeuw voor de zon verdwijnt. (Het is niet voor niks dat veel hardwarefabrikanten behalve in Azie ook in Europese (lees: Oostblok-)landen hun fabrieken hebben. Schijnbaar wegen de extra kosten daarvan op tegen het niet hoeven betalen van importtoeslagen.)

Het is onzin om te denken dat Apple de prijzen van hun artikelen in Europa opzettelijk tegen een veel hogere prijs verkoopt, zodat ze hun producten in de VS juist tegen lagere prijzen kunnen aanbieden. En zelfs al zou dat zo zijn, dan is dat hun goed recht. Je mag dan best een petitie beginnen tegen de -- in jouw ogen -- te hoge prijzen, maar vooralsnog mag een aanbieder zelf bepalen wat hij vraagt voor zijn producten. (En natuurlijk is de marge van Apple op zijn artikelen groter dan die van de gewone PC-verkoper, maar dat doen ze in de VS ook.)

//edit

@ erepatat:

Op de doos van mijn iPod staat: Assembled in Taiwan. Mogelijk dat ze een fabriek in Ierland hebben (of bedoel je misschien Microsoft?), maar daar worden in elk geval geen iPods gefabriceerd. Gevolg: invoerrechten en andere toeslagen die ze uiteraard doorberekenen aan de consument.
Nu klopt dat niet echt hé van die invoerrechten. Apple heeft namelijk een fabriek in ierland dus van daaruit zijn er geen import-kosten
Hmmm, ik vind de verhouding 1 dollar ex VAT is 1 euro inclusief VAT helemaal niet verkeerd. In de VS moet meestal ook sales tax betaald worden (% per staat), waarmee het verschil nog kleiner wordt.

Zou Apple de prijzen per dag moeten aanpassen, aan de hand van de euro-dollar koers? Lijkt me niet echt klantvriendelijk, en er zijn volgens mij weinig bedrijven die dat doen. Ze hebben overigens die euro-dollar verhouding vorige maand bijgesteld, eerder zou de MiniMac hier een euro of 600 gekost hebben.
Nou bij computers gelden ook vaak "dag"prijzen afhankelijk van de dollar koers (denk vooral aan geheugen modules), alleen doen winkels dit maar eens in de week om verwaring te voorkomen.

En tja... zoals al eerder gezecht werd van azie naar europ of america scheelt echt geen drol :S....

ben geen mac liefhebber en heb er liever ook geen een, maar afkraken is wat anders. Maar apple doet toch ook wel gekke dingen hoor, zoals (zie nieuws onder deze) fans aanklachen over info die toevallig uitlekt |:(
Componenten zijn soms dagprijzen, maar bij volledige systemen zie ik dat toch zelden. Voor de Tweaker is zoiets heel prettig, als je er wat aandacht aan besteed kan je er immers voordeel uit doen, maar de gemiddelde consument die een computer ziet voor 799 euro wil hem de volgende dag ook nog voor 799 euro kunnen kopen.

Hoe wil je trouwens met prijzen gaan adverteren, als die iedere dag kunnen wisselen? Nee, er zitten nogal wat haken en ogen aan.
Apple heeft altijd vaste prijzen. Daarom hanteert Apple waarschijnlijk iets hogere prijzen voor europa mocht de dollar ineens weer stijgen.

Verder vindt ik dat Apple eerlijke prijzen hanteerd. Ze hebben juist nog recent de prijzen in Europa verlaagd vanwege de sterke Euro! Voorheen waren de Euro prijzen zelfs hoger dan de dollarprijzen.
Waar bemoeit die kerel zich eigenlijk mee? Apple kiest voor een bepaalde prijspolitiek en daar moet hij het maar mee doen. Als hij de prijzen in Europa te hoog vindt koopt hij toch gewoon geen Apple?

De kostprijs is natuurlijk geen argument om te betogen welke prijs Apple zou moeten vragen. Het enige wat interessant is, is wat de koper bereid is te betalen. Gezien de recente winstcijfers van Apple weet het heel goed wat de meest winstgevende verkoopprijs is.
Waarom zou je niet mogen klagen? Omdat het jou niet aan staat?

"... koopt hij toch gewoon geen Apple"

Het is inderdaad heel "gewoon" om "geen Apple" te kopen, misschien moet daar eens wat aan gebeuren. Misschien door geen triviale prijsverschillen te hanteren.
Apple staat er om bekend de krachtigste machines te hebben voor mensen die in grafische vakgebieden werkzaam zijn, ik zou dus ook liever een apple kopen dan een pc als de prijzen wat aantrekkelijker zouden zijn.

dus het zit niet zo makkelijk als "koopt hij toch gewoon geen apple"

grafische ontwerp software werkt veel beter op een apple dan een pc.
grafische ontwerp software werkt veel beter op een apple dan een pc.

my behind... ik kan met beide OS zeer goed overweg, en toch werk ik veel aangenamer en sneller met men pc (die de helft van de prijs kost)

oke, je kan er een 2-button muis op aansluiten, maar 1 muisknop voor photoshop is een beetje old-skool
In de houtsector is het ook zo. De prijzen van ruw hout passen zich aan aan de koersverhoudingen als de euro duurder wordt.

Het is maar wat je ervoor kunt krijgen. Niet wat het kost.
Ruw hout lijkt me geen eindproduct voor de consument.
Ik vind de prijzen van Apple in vergelijking met die in de VS nog wel meevallen eerlijk gezegd. Als je naar andere fabrikanten kijkt zijn de verschillen veel groter. Alleen bij Apple heb je geen mogelijkheid om naar een concurrent te gaan natuurlijk, dus misschien dat het dan meer opvalt.

Vergeet ook niet dat de prijzen in de VS altijd exclusief sales tax (een soort BTW) zijn, die per staat verschilt. Dat scheelt ook alweer 19%!
Vergeet ook niet dat de prijzen in de VS altijd exclusief sales tax (een soort BTW) zijn, die per staat verschilt. Dat scheelt ook alweer 19%!
Nergens in de VS is de BTW/VAT 19% hoor! Het zit meestal tussen de 4 en 6 %.
Ja sorry, ik bedoelde dat de prijzen in Nederland (die wel inclusief BTW op de website staan) daardoor dus minstens 19% hoger zijn...
@^Tijger^

De iMac mini kost in de US $499 met de huidige koers is dat 381 euro + 19% BTW = 453,39 euro een verschil van 45,61 euro (het artikel klopt dus). Het loont zich dus niet om er één uit de US te laten overkomen, want de NL Apple Store levert 'm voor die prijs aan huis.
Ja, alleen is het verschil stukken groter als 19%.

MiniMac in de VS 310 euro, bij Apple NL 499 euro.
Met 19% btw erbij komt de VS prijs op 370 euro ruwweg, dan is het verschil nog steeds 130 euro. Erg veel imho.
Standaard VAT in de USA is in de meeste staten 7% in sommige staten 3% en in sommigere staten 0%
Ik vind dit een goed initiatief, Ik loop al een paar dagen met het idee om een mini aan te schaffen, en Als die 25 tot 50 euro goedkoper zou zijn zou me dat meer in de richting van een aankoop helpen :Y).
Maar ik weet echter niet of het haalbaar is, er zijn toch ook nog dingen als invoer belastingen en zo die de prijs ook opvoeren hier in de EU.
Kunnen we ook gaan lobby'en voor Dell PDA's daar liggen de verschillen nog aanzienlijker uit elkaar.
Axim X50v with 624Mhz 424$ (324 euro!)
Axim X50v with 624Mhz 481 euro (normaal 535)
Als die duitser een petitie kan starten kan jij het toch ook? Succes ermee!
Laat hem wel meenemen uit de V.S. :z
Dat was mij ook al opgevallen. Ik heb vorige week een mail de deur uitgedaan naar Dell Nederland voor opheldering, want dit is gewoon crimineel!

Helaas heb ik nog geen reactie...
Anoniem: 133751 15 januari 2005 16:14
In Amerika heb je natuurlijk geen taal of regiogebonden toestanden. Allemaal dezelfde stekker, allemaal Engels, allemaal Qwerty, dezelfde telefoonaansluiting, ...

In Europa heb je voor elke taalgemeenschap een ander toetsenbord, elk land een andere stroom- en telefoonfiche. Daar moet van Testaankoop dan nog eens een Nederlandstalige handleiding bij, want anders kunnen hun leden er niet aanuit...
Allemaal extra kosten die op de consument verhaald worden uiteraard.
Aangezien de koers van de euro op dit moment vrij hoog is in vergelijking met de dollar komt het er uiteindelijk op neer de de Apples in Europa een stuk duurder zijn dan in Europa.

Europa een stuk duurder zijn dan in Europa

kleine vergissing :) maarja, die duitser heeft aan de ene kant wel gelijk, want de prijzen hier zijn eigenlijk vreselijk hoog.
het is maar hoe je het bekijkt, vanaf de consument gezien is het wel juist.

Maar als je het inderdaad vanaf de fabrikant ziet dan zullen ze minder winst maken en dan is dus de prijs zoals deze nu is goed (voor apple)
ps: ik neem aan dat je zegt dat Europa een stuk duurder zijn dan in Amerika

aan de andere kant zouden ze me wel eerder over de streep halen als zo'n leuke mini mac maar 400 euro is... ik zit er namelijk serieus over te denken en dit kan wel eens de doorslag geven.
Anoniem: 110977 @Sunny15 januari 2005 18:43
Moet je eens kijken wat de importheffingen doen, die opgelegd zijn na diverse subsidie acties vanuit de VS. De bekendste is staal maar er zijn nog andere zaken ook waardoor de EU van WTO importheffingen mag berekenen op bepaalde in de US gefabriceerde producten. Dat zal er meer mee te maken hebben dan Apple's eigen invloeden.

Vanuit ervaring kan spreken dat ik ooit een stuk software via UPS uit de VS naar Nederland heb laten komen. Resultaat 40 dollar voor het product eenzelfde bedrag voor UPS en vervolgens 43 euro importheffing plus adminnistrtatiekosten. Nu gaat dit in grotere aantallen dus de adminkosten zullen flink minder zijn, maar de grote hap importkosten blijft bestaan.

Wellicht dat Apple eens moet gaan kijken naar een productiefaciliteit in een van de landen waar de EU geen heffing op doet i.v.m. de ontwikkeling van het land, of dat men de laaqtste fase van de productie lekker in de EU doet zodat het manufactured in EU wordt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.