Hey wat grappig ik ben tegelijk een Gnu/Linux fanaat en tegelijk ook niet. (...) Je generaliseert hier mooi de Gnu/Linux community.. je bent geen haar bezig als dat geek tuig dat windows bashed.
Ik generaliseer niemand. Als je goed had gelezen, zou je hebben gezien dat ik precies de namen noem van de personen waar ik met name op doel en die juist de hele Windows-beroepsgroep generaliseren...
Vind ik nogal onzinnig.. ik heb het gevoel dat de Microsoft JVM als traag wordt beschouwd maar ik heb niks te klagen over de performance van Java.. Waarom zou het anders zo populair zijn nu in het bedrijfsleven ?
Java is vooral populair voor de grotere toepassingen. Maar in de kleinere omgevingen (desktop programma's) is het nog lang niet doorgebroken. En op jouw PC draait het waarschijnlijk goed omdat je al een aardig beestje op je buro hebt staan. Niet elk bedrijf heet overal Xeon's staan met 1 GB. Er zwerven nog genoeg PII's met 64 MB rond in het bedrijfsleven.
En de Tweakers onder ons die ooit met de CD-foongids te maken hebben gehad weten wel wat ik bedoel met de performance van Java.
Ik kan overigens wel een aantal succesvolle paketten noemen die in java of deels in java zijn geschreven ?
Dat bestrijd ik ook niet. Bij ons wordt ook veel van Java gebruik gemaakt. Maar vooral voor zaken op de UNIX-dozen. Voor het merendeel van de gewone pakketten is er nog geen goede Java-variant. En dat is wat ik bedoelde. Aan 'een aantal' pakketten heeft een bedrijf niet genoeg om over te gaan.
Dat is onzin.. kleine bedrijven zijn vaak beginnende bedrijven die from scratch platform onafhankelijk ontwkkelen..
Niet vaak. Wel steeds vaker. Maar nog niet vaak genoeg. Zolang je niet alles met Java of web kan doen, heeft een overgang naar volledig Linux geen zin. De grootste kostenbesparing haal je altijd uit standaardisatie, wat je ook gebruikt als besturingssysteem. Twee desktop-omgevingen door elkaar heen levert alleen maar extra werk en kosten op.
Nee dat heet onzin.. iedereen gelooft nog steeds dat visual basic the way to go is.. het is al jaren mogelijk om Platform onafhankelijk te ontwikkelen. (...) marktwerking heeft geen ruk te maken met de keuze van de taal waarin iets geschreven is.
Klopt. Maar jij hebt nu weer vooral over Java. Ik had het nog steeds over Linux. Ik ben helemaal met je eens dat in Java schrijven je markt automatisch groter maakt. Over een paar jaar liggen de zaken dus waarschijnlijk ook heel anders. Maar zolang dat nog niet zo is, zolang het merendeel van de software nog platform-afhankelijk is,
Stel ik ik zoek een consistente desktop omgeving en ik vind KDE bij mij passen??
Dan gebruik jij KDE. Niks mis mee. Maar bedrijven moeten kiezen voor wat voor
alle gebruikers het meest acceptabel en werkbaar is. En 99% van de gebruikers kent nu eenmaal Windows en geen KDE.
Tja en diegene die MS Office gingen gebruiken die hebben zeker geen cursus gehad ? Of ben je vergeten dat de meeste bedrijven Word Perfect hebben gebruikt ?? Dat zegt dus niks over het product maar over een ander product in het algemeen. non argument dus.
Geen non-argument. De meeste mensen hebben thuis Office, dus als ze bij een bedrijf komen werken, hebben ze die kennis al op zak, zonder dat het bedrijf daar nog veel in hoeft te investeren. Secretaresses krijgen tijdens hun opleiding (Schoevers) automatisch al Office-cursussen. Idem voor boekhouders en Excel.
De tijd dat men WordPerfect (of Lotus) gebruikte ligt al lang achter ons. Niemand die de laatste 8 jaar het bedrijfsleven is ingestroomd heeft ooit met WP gewerkt, op een enkele verdwaalde die-hard na. Toen er werd overgegaan van WP naar Word is er inderdaad veel geld uitgegeven aan omscholing, maar elke schoolverlater, elke boekhouder en elke secretaresse die nu een baan krijgt, kent al Office.
Bovendien zie je bij veel toepassingen (zoals SAP, die ook werd genoemd) dat ze uitsluitend met Office integreren. Automatische OLE koppelingen naar Excel. MAPI uitbreidingen voor Outlook. VBA macro's voor Word. Enzovoort.
Shell en de gemeente munchen denken hier al anders over.. Ik denk dat half azie hier ook al anders over begint te denken.
Zoals ik al zei, ik hoop ook dat Linux groter gaat worden. Ik ben zelf van origine een NetWare-man, dus ben zeker geen fan van Microsoft en juich Novell/SuSE van harte toe. Maar de discussie moet wel zuiver blijven, op basis van argumenten en niet op basis van emotie en anti-gevoelens.
En ik heb het idee dat de hele Linux-versus-Windows discussie vooral door emoties en persoonlijke voorkeuren gedreven wordt. Idem voor de Mozilla-versus-IE discussie. Waarbij het me wel opvalt dat het steeds de Mozilla/Linux-mensen zijn die mensen en bedrijven die toch voor Microsoft kiezen als stom en imbeciel bestempelen en ze ronduit uitlachen.
en toch ga je door ?
Je weet heel goed wat ik bedoelde. Jammer dat je steeds van die hatelijke opmerkingen meent te moeten plaatsen, want voor de rest is je verhaal gewoon goed geargumenteerd en redelijk objectief. We zijn het over meer dingen eens dan oneens.
Diezelfde managers roepen daarna vaak "Linux moeten we niet meer hebben want het werkt niet zoals windows dus werkt het niet"
Inderdaad. Net zoals ze vroeger - in de goede oude NetWare-tijd - altijd riepen "We moeten naar Windows!"
Daar komt ook nog steeds het motto "Er is nog nooit een manager ontslagen omdat hij voor Microsoft heeft gekozen" vandaan.
Toch zijn er in de VS al een aantal ziekenhuizen over op OpenSource software en Gnu/Linux (...) Andere landen geven toch een ander beeld
Klopt. Maar het blijven nog steeds maar druppels op een hele grote gloeiende plaat. Een aantal ziekenhuizen in de VS zijn over. Van de paar duizend. Een paar gemeenten in Duitsland. Van de paar duizend. Het moet meer worden, wil Linux echt doorbreken. En nogmaals, dat hoop ik echt.
Maar laten we onszelf niet voor de gek houden. Microsoft zal zich niet zo makkelijk van de weg laten drukken. Ze hebben Apple, WP, Lotus, dBase, Netscape, NetWare en ICQ al verslagen in het verleden (in sommige gevallen zelfs weggevaagd) en hoewel de gebruikte middelen niet altijd even netjes waren - understatement! - moet je daar toch een zekere bewondering voor hebben. De grootste fout die je kunt maken is ze te onderschatten.