IBM gaat supercomputer Blue Gene/L in de handel brengen

Nadat vijf jaar geleden IBM de eiwitvouwende Blue Gene-supercomputer ter wereld bracht, komt het bedrijf nu met het commerciële broertje Blue Gene/L op de markt, zo lezen we op de site van de New York Times. Met deze stap gokt Big Blue op bedrijven die grote hoeveelheden rekenkracht nodig hebben, zoals farmaciebedrijven die de werking van nieuwe medicijnen willen simuleren. Twee prototypes van Blue Gene/L staan nu al in de top tien van de supercomputers, op de vierde en de achtste plaats.

IBM logoDe Blue Gene/L is een clustermachine, die gebruik maakt van IBM-processors die ook gebruikt worden in spelconsoles. Per stuk gebruiken de processors minder energie en zijn ze minder krachtig dan de pc-processors van bijvoorbeeld Intel of AMD, maar doordat ze dicht op elkaar gepakt zijn en verbonden zijn door speciale hard- en software is deze clustercomputer toch sneller dan zijn concurrenten met pc-processors. Een groot voordeel van de /L-machines is hun grootte: waar een normale supercomputer vele racks in beslag neemt met ruimtes tot aan tennisvelden toe, bevat een /L-computer vier kasten zo groot als een koelkast.

Bovendien verbruiken deze machines tien keer minder stroom dan de gemiddelde supercomputer. Dit brengt voordelen mee op grond van kosten en hittebesparing. Een van de kleine supercomputers bouwt IBM op dit moment voor het Lawrence Livermore National Laboratory. Wanneer dit rekenwonder volgend jaar actief is zal hij negen keer zo snel en tien keer zo klein zijn als de huidige nummer een, de NEC Earth Simulator. Deze laatste ging weg voor driehonderdvijftig miljoen dollar, de IBM-machine kost minder dan honderd miljoen. Het laboratorium zal een korting krijgen, omdat het heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de supercomputer. IBM wil supercomputing ook gaan aanbieden als pay-for-use-service. Hiervoor heeft het al twee Blue Gene/L-centrums opgericht in Poughkeepsie, New York en Montpellier, Frankrijk. Daar zal nog een derde centrum in Texas bijkomen.

IBM supercomputer

Door Tamara van Hal

Nieuwsposter

22-06-2004 • 11:17

46

Bron: New York Times

Reacties (46)

46
43
25
12
8
6
Wijzig sortering
Het zal niet echt een probleem zijn.

Maar als je een machine kan bouwen die 9 keer zo snel is, 10 keer minder plek in neemt, en voor een fractie van de kosten dan heb je toch een killer-app

Over een aantal jaren loopt een relatief kleine besparing toch al aardig op.

* Je hoeft er geen apart gebouw voor neer te zetten
* Je hoeft geen hele heftige dingen uit gaan halen voor nood-stroom en koeling
* Hij kost *veel* minder in de aanschaf
* Hij kost minder in het gebruik
Je moet het niet vergeljken met vroeger, maar met wat de concurrentie nu aanbiedt. Door de verbeterde prestaties per processor zijn de clusters van alle fabrikanten kleiner dan vroeger als je hetzelfde aantal Tflop wil.
Wat me opvalt is dat er niets vermeld staat in het stukje hier over het gebruikte besturingssysteem. IBM maakt namelijk gebruik van een general purpose systeem, Linux. Dat lijkt me toch ook wel het vermelden waard. Dit zorgt er namelijk voor dat de prijs van zo'n systeem behoorlijk te drukken valt omdat er geen custom operating system op hoeft te staan. Dit maakt het voor de gebruikers ook weer makkelijker.

http://zdnet.com.com/2100-1104-963285.html
Anoniem: 92297 22 juni 2004 12:10
Er is wel een limiet, zodra een transistor zo klein is als een atoom kan hij niet kleiner, daarom zijn ze nu bezig met licht ipv stroom, dat heeft 2 voordelen:
Licht is sneller dan stroom
Licht kan meerdere singalen tegelijk ipv aan of uit
Maar dat duurt nog even voordat dat gebruikt gaat worden
Nooit zeggen dat iets niet kan. Voor zover we NU weten kan het misschien niet. Ik zeg een woord dat mijn veronderstelling onderbouwd: Maan
Nah ik hoor elke week prachtige verhalen van met name studentjes over quantum computers :)
Daar hebben we toch quantum mechanica voor? :9
zwijg me over quantummechnica :'( heb er morgen test over
Anoniem: 9329 22 juni 2004 11:20
Spelen de energie kosten nog mee bij de aanschaf van zo'n supercomputer?
Lijkt mij wel. Een supercomputer heb je het liefst 24 uu per dag, 7 dagen per week in gebruik, om je investering zo goed mogelijk terug te verdienen.

Een tennisbaan vol met racks die allemaal hitte staan te produceren, moet je goed koelen en koelen is energie technisch nu eenmaal een heel duur proces.

Daarnaast gebruiken 1000+ processoren en aanvullende hardware toch ook een paar kilowatt.

Maar de grote kostenpost qua energie zal toch het koelen zijn denk ik.
Megawatts gebruiken ze meestal.

Maar nee, de energiekosten spelen bijna geen rol ten opzichte van de aanschafprijs. Bij zulke enorme hoeveelheden krijg je de energieprijs stukken goedkoper. Tot factor 20 goedkoper als dat wij dat krijgen.

Overigens is het zo dat dit soort clusters tegenwoordig stukken zuiniger in gebruik zijn als in het verleden.

Een 12 processor onderdeeltje ( 6 x dual opteron) van de Cray XD1 vreet bijvoorbeeld maar 2200 watt gemiddeld gemeten (zie www.cray.com) onder natuurlijk weer ideale omstandigheden.

Dat zullen vast niet de snelste opterons zijn geweest, dus laten we 2500 watt per 10 processors nemen.

Dus een 12288 processor versie zoals in Dwingeloo komt te staan zou op grond van Cray's rekenmodel dan kosten aan energie :

1223 * 2500 = 3 megawatt.

Dat is helemaal niet zoveel hoor voor zo'n mega supercomputer.

Earth Machine die heeft 5120 processors van 500Mhz (Fujitsu) en vreet rond de 7 megawatt.

Dus zo'n 12288 processor opteron systeem kost aan stroom per jaar zo rond de 100k euro. Best wel weinig ten opzichte van de salariskosten van die tientallen personen die nodig zijn om alleen al de machine in bedrijf te houden.

Mogelijk is het zo dat de stroom producenten niet vertellen dat stroom factor 20 goedkoper is (zie prijstabellen alleen al van essent: www.essent.nl ), in welk geval de overheid 1 miljoen betaalt (factor 10 te veel is niet zo veel voor overheden om te verspillen).

Pas dan begint het aan de dure kant te worden :)

Opmerking: ik zag dat de vorige supercomputer van de nederlandse overheid voor factor 3-4 te duur was aangeschaft. Dus verspeling van rond de 66-75% van het geld aldaar. Dus als de energieprijs net zo gaat dan knipper ik echt niet met mijn ogen.

Dat is echter Nederland. In het buitenland is het vaak beter geregeld. Dwingeloo valt overigens onder andere organisaties als de te duur betaalde machines bij SARA. Kortom, het is goed mogelijk dat ze in Dwingeloo niet die 90% verspillen.
De kosten voor de 'simpele' KWh niet eens zo, maar de problemen wel. Je moet die warmte nl afvoeren. Dat kost ongeveer 3 keer zo veel als de KWh prijs van de electra die je er eerst instopte. En dat is dan puur de prijs van de energie van de airco. Bovendien moet je allerelei bouwkundige dingen doen om er voor te zorgen dat energie wordt aan en afgevoerd. En wat denk je van bv de noodstroom installatie die veel kleiner kan zijn? De kosten daarvan lopen exponentieel op met het noodzakelijk vermogen
Waarschijnlijk zal het niet zo'n finacieel probleem zijn nee. Bedrijven die dit aanschaffen beschikken zeker wel over een bankrekening die vol genoeg zit om de stroom te betalen.
Maar het lagere energieverbruik is een positieve factor en kan bedrijven misschien eerder over halen om zo'n ding te kopen ipv een andere supercomputer. Ze besparen er zeker geld mee, dat snap jij en ik en zij ook. Ook het feit dat hij maar 4 koelkasten groot is zo\'n factor. Dan kunnen ze misschien wel 4 van deze computers kwijt in 1 ruimte! Nou tel uit je winst... ;)

@MindBender: ik denk dat je dat wel zo kunt zien ja, correct me if i'm wrong
Spelen de energie kosten nog mee bij de aanschaf van zo'n supercomputer?
Misschien niet direct, maar zeker indirect. Wij hebben hier een klein clustertje (64X 2800MHz CPU), en zelfs bij dat formaat loop je er al tegen aan:
- het ding gebruikt 15.000 W, dus dat kun je niet meer uit 1 groep halen, het cluster heeft dus 4 stroomgroepen in gebruik
- 15.000 W wegkoelen kan een kantoor airco niet, dus er zijn extra airco's nodig (die ook weer stroom nodig hebben)

als je dan naar 10X of zelfs 50X groter gaat, heb je toch flink wat om over na te denken!
Een mooie machine, leuk dat hij eindelijk officieel aangekondigd wordt na zoveel voor-promotie en blindelingse bestellingen ervan al.

Wel sta ik altijd verbaasd over de hoeveelheid marketing geleuter om zo'n machine heen.

Zoals: "Medicijnen ontwikkelen?"

Wat is dat voor onzin, niet het ontwikkelen van de medicijnen, maar werkelijk 0 van deze machines gaat daarvoor gebruikt worden. Medicijn onderzoek vreet minder als 1% van alle supercomputer systeemtijd. Zie supercomputer reports europe .

In USA hebben onderzoekers *nog* meer systeemtijd ter beschikking als hier (zo'n factor 1000 meer minimaal). Dus dan daalt die 1% naar levels van 0.1 of zelfs 0.01% van de totale systeemtijd.

Deze supercomputers zijn natuurlijk geschikt voor:
- a) matrixcalculaties
- b) atomair/nucleair rekengeweld
- c) encryptie

Gezien de prijs met name voor B.
Mag ik je er op wijzen dar de calculaties van je b.) variant vaak juist niet op een super worden gedaan, maar op 'losse' clusters zonder SMP achtige dingen.
Een Event, zoals een bepaalde gebeurtenis heet, wordt geheel seperaat van andere Events gemeten en berekend. Ieder event kost ong. een paar minuten op een oude P4.

Simulaties worden weer wel supers gedaan. Maar das vaak vanwege een visueel aspect.

Met name voor B wordt zoiets als een Grid ontwikkeld om meer clusters van datacenteres en instituten te kunnen koppelen en dus bundelen in de efforts.

BTW: in Groningen komt zo'n BlueGene te staan voor LOFAR.
Daar moeten we juist even niet vanuit gaan. Het punt is hier om goedkoope rekenpatsers aan te bieden waar nu bijv. de DPC voor worden gebruikt. Er zullen ook heus wel voor militaire doeleinden bedacht worden maar ik zie daar nu de opzet (nog) niet van.
kijk daar kan je een paar leuke spelletjes op spellen :+

nog een paar jaar en we habben een supercomputer van laptop formaat 8-)
spelletjes?
ik dacht het niet ;)

maar eventjes over je tweede reactie, de computers van nu zouden vroeger als supercomputers beschouwd worden, simpelweg omdat de snelheden verveelvoudigd zijn
dus tegen de tijd dat je zakcomputer die snelheid heeft word het als normaal gezien en zijn er computers die al weer veel meer aan kunnendat blijf je altijd houden :)
Anoniem: 8504 @Wolfboy22 juni 2004 20:06
Niet alle spelletjes zijn FPS of MMORG.. Vroeger had je ook een spelletje wat heel populair was en dat heette schaken.. En hierin zijn deze machines toch echt wel heel goed...

http://www.research.ibm.com/deepblue/home/html/b.html

Alleen speel jij dan niet met de computer maar hij meer met jou :+
Ben ff de link en de naam kwijt, maar enige tijd geleden is er een verschrikkelijk grote en dure computer het museum ingeschoven. Het ding stamde uit de begintijd van computers en heeft wel 15 jaar dienst gedaan.

In het artikel werd even terloops vermeld dat alle werk die het gevaarte in al die 15 jaar verricht had, door een normale desktopmachine in 30 seconden geklaard wordt...

Edit: Toch linkje gevonden: http://www.tweakers.net/nieuws/15188
Anoniem: 99011 22 juni 2004 11:37
lol 9 keer zo snel als de earth simulator dat is meer dan 300 terraflops :O
Wanneer dit rekenwonder volgend jaar actief is zal hij negen keer zo snel en tien keer zo klein

En nog kleiner ook :)

Vind de titel ook wel geinig: IBM gaat supercomputer Blue Gene/L in de handel brengen :+

Verkoper: Goedemiddag waarmee kan ik u helpen?
Klant: Hallo, ja ik zoek een leuk systeempje voor de kids..
Verkoper: Meneer wat dacht u van deze? De IBM Blue Gene/L?
Klant: Istie een beetje snel?
Verkoper: 360 Tflops
Klant: en wat kostie?
Verkoper: minder dan 100 miljoen..
Klant: Doe er maar eentje
Verkoper: inpakken of hier opeten?
but can it run FlightSimulator :+
US government gaat met deze machines een grote supercomputer bouwen van 1 petaflop.

Met een optie overigens op een 2e (sun en cray zijn daar ook nog voor in de race).
Anoniem: 116947 22 juni 2004 12:39
Iemand enig idee wat die 'pay-for-use-service' juist inhoud?

Is dit die software on demand waar ze het over hadden. Waarmee je dus via internet gebruik kan maken van software en enkel betaald voor de tijd dat je dat gebruikt? Soort van terminal services veronderstel ik dan. Of zit ik hier totaal fout?
Je kunt van die supercomputer systeemtijd ook kopen natuurlijk. Doet niemand natuurlijk. Zelf aanschaffen is goedkoper gezien de enorme tarieven die de meesten berekenen.
'pay-for-use-service' houdt in dat je de comp kunt huren voor eigen gebruik. Waarschijnlijk alleen interessant voor bedrijven. Je kunt zo'n /L dus huren om berekeningen te laten uitvoeren die je anders dagen zouden kosten. Een goedkoop alternatief als je maar enkele berekeningen hebt en dus niet zo'n apparaat wilt kopen.
ik mis et aantal TF en de link naar price watch :+
+/- 360 Tflops. Netjes he? Jaa ik kan wel extreme overclocken :).
Toch handig, zoveel mogelijk chips dicht bij elkaar in de buurt leggen. Was het niet Sun die een test ging doen met een moederbord waar practisch alle delen die stanby gegevens moesten doorvoeren aan elkaar zaten? Het bespaart de 'looptijd' (srry, ken de technische termen niet).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.