Dvd-streams vanaf internet bekijken op tv

Het internetbedrijf DVD Stream gaat online films aanbieden tegen een vast bedrag per maand. Voor 12,42 euro bekijken abonnees elke maand zoveel films als ze dat zelf willen. Om problemen met betrekking tot de auteursrechten te vermijden wordt een juridisch achterpoortje gebruikt in de wet op de thuiskopie. Het komt erop neer dat de consument een dvd aankoopt, deze vervolgens online bekijkt op z'n tv-toestel en vervolgens weer terugverkoopt aan DVD Stream. De films, momenteel is er een aanbod van zowat vijfhonderd titels, worden door het bedrijf zelf geript en ondertiteld in een resolutie van 768x576. Een film wordt zo ongeveer 1,5GB groot, maar wordt door de PalmButler-software in downloadbare stukken geknipt. Om de streaming video op tv weer te geven is een Palmbutler 600 vereist. Volgens de bedrijfsvoerders is dit de enige manier om de consument online films aan te bieden omdat er met de filmindustrie "simpelweg geen afspraken te maken valt".

"Als je de nieuwste films wilt hebben, betaal je je scheel", aldus Eric-Paul Scholten, zaakvoerder van DVDStream.nl. Volgens het bedrijf wordt dit bewust gedaan om dergelijke webshops te blokkeren. Volgens een woordvoerder van de stichting Brein kan de consument niet verantwoordelijk gesteld worden in dit systeem. Zodra deze een dvd koopt, huurt of leent heeft hij immers recht op een kopie voor zichzelf en dat is net wat dit bedrijf aanbiedt. Het online aanbieden van de films, de activiteit van dit bedrijf, is echter wel illegaal zonder toestemming van de rechthebbenden, zo beweert Brein. De belangenvereniging van de filmindustrie is dan ook niet van plan het hierbij te laten en zal vermoedelijk klacht indienen tegen de praktijken van DVD Stream. Deze laatste zegt echter de wet nauwkeurig bestudeerd te hebben en geen schrik te hebben voor een juridische procedure.

De Palmbutler 600 met afstandsbediening

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

18-05-2004 • 17:15

68 Linkedin

Bron: DVD Stream

Reacties (68)

Wijzig sortering
Even voor de duidelijkheid: Dit speelt dus niet in Amerika of ergens anders, maar ze gaan dit doen in Nederland.

Maar er zal denk ik weinig realtime inzitten, Anderhalf uur film voor 1.5 GB, is zo'n 300 k/s. Maar heel weinig mensen hebben een internet verbinding die dat aankan.

Bovendien vraag ik me nog iets af: Als we allemaal dezelfde film op dezelfde avond willen zien, dan moet DVD stream ons allemaal dezelfde film verkopen. En ik neem aan dat ze er niet meer mogen verkopen dan ze zelf hebben, dus zal dat wel niet gaan....

Komt nog bij dat als dit een succes wordt men de wet wel gaat aanpassen......

Lijkt me een leuk ideetje voor even, maar snel zal dit opok niet meer kunnen.... Komt nog bij dat je het apparaat alleen erbij krijg bij een jaarabonnement, dus als ze over 2 maanden door BREIN verboden worden zit jij met de gebakken peren.....
Ben ook benieuwd naar de kwaliteit van dat kastje dan.. de meeste hardware mpeg4 decoders hebben nou niet zulke geweldige output.. denk aan interlacing voor je tv etc. En idd hoeveel kan die kast cachen?

De bandbreedte zal denk ik iets lager ligger, films zijn tegenwoordig al snel 2uur, dus ca. 200kb/sec. Laat dat nou net ADSL 'normaal' zijn tegenwoordig ;) (of hoe de ISP's 't ook noemen).

edit: http://www.palmbutler.com/download/setupguide_PB600_pb900_nl.pdf
Het is dus een soort remote desktop voor je PC dat kastje.
Dat kastje is er niet. Je computer decodeert en cachet. Palmbutler 600 is een kabel om je TV-out en je geluid te verbinden met je TV. Er zit een scartaansluiting aan, met daar een extra aansluiting voor een infrarood oogje, die erbij zit, en daarmee kan je een afstandsbediening gebruiken.

Dat infrarood oogje ligt dus bij je TV, dus je kan gewoon richting je TV mikken.

En er zit natuurlijk speciale software bij, waarmee je de films die je op je PC hebt kunt afspelen (dus via je TV en die remote), maar ook je muziek en een slideshow van foto's

Ik heb namelijk al weer enige tijd zo'n dingetje, en kan niet meer zonder :D

De software kan ook externe 'containers' aan, dus content vanaf internet. DVDStream is zo'n container.

Mocht DVDStream failliet gaan door Brein, dan heb je altijd nog die palmbutler om je 'legale-thuiskopie-emule-dvd-varianten' mee af te spelen ;)
Die palmbutler is tegenwoordig verkrijgbaar bij BCC en hij is ook te gebruiken in samenwerking met de KPN breedband portal. Samen best een leuk stukkie hard/ software voor de prijs die je voor dit spul betaald. (49,95) Het enige nadeel is dat dit vooral een apparaat is voor mensen met een beetje it handjes, want de software install loopt niet altijd even soepel.
Heb je ooit wel eens een DVD en Divx/Xvid speler gezien op een tv? Geeft echt heel mooi beeld! Veel mooier dan pc met tv-out!! Veel films zijn niet zichtbaar slechter dan een DVD!

En ik download ook complete Xvid films van 1,5GB met 5.1 geluid in 1 uur tijd met @home, films duren langer als 1 uur, dus streaming kan makkelijk!
@Reinhrst:

Die film hoef je maar een fractie van een seconde in bezit te hebben om er een copy van te maken. Dat die kopie wordt bewaard op de server van DVDstream maakt niet uit. Ook niet als de onderliggende hardware geen 100 kopieen heeft maar een enkele. Dat is gewoon een slimme manier van data compressie. Is een licht gemodificeerde LZW heel geschikt voor. (predefined alfabet met als eerste string de hele DVD, staat er op jouw naam gewoon film A)

Edit voor BStard:
Geen bits en bytes door elkaar halen:
1.5 Giga byte per twee uur is ongeveer 200 k byte per seconde. De meeste ADSL verbindingen zijn 256 of 512kilobit per seconde. Die gaan dit dus niet trekken. ;)

Met mijn abbo kan ik er twee tegelijkertijd kijken. 8-)
adsl lite is 1024 down/320 up.
adsl basic is 2048 down/320 up.
Dus waar jij vandaan haalt dat ADSL 256 kbit/s zou zijn? Dan was dat niet veel beter geweest dan ISDN (dual ook 128 kbit/s)
Blijft nog over de KiloByte en KiloBit discussie. Dan kom je er achter dat je toch minimaal basic adsl moet hebben om iets te kunnen doen qua streaming.
Ik kan dat makkelijk halen met @home - staat tegenover dat ik natuurlijk ook niet zwaar metuploaden bezig moet zijn.
Nadeel is dat je dan wel moet wachten tot films verkrijgbaar zijn op DVD, of bieden ze ook films aan die in de videotheek liggen?

Persoonlijk zou ik liever gewoon 2,50 per film betalen (streaming), want op deze manier haal je het er bijna niet uit, meer dan 1 film per week kijk ik toch niet.
Anoniem: 55563
@tweakerbee18 mei 2004 17:37
Dit is eigenlijk gewoon een online videotheek. Die heeft dus even snel als de 'gewone' videotheek om de hoek de nieuwste dvd's in huis. Als dat niet zo is, geef ik ze weinig kans.

Overigens zou het slim van ze zijn om dezelfde films ook in lagere resolutie aan te bieden. Op een gewone tv heb je namelijk niets aan een resolutie als 768x576.

De bestandsgrootte (1,5 GB) doet vermoeden dat er MPEG4-compressie wordt toegepast. Een groot deel van de films die je via p2p kunt downloaden, bestaat uit 2CD-versies en zijn van ongeveer die grootte.
Alle dvd's worden uitgebracht op een resolutie van 768x576. Bij breed beeld is dat zelfs minder, want dan krijg je er boven een balk en onder en balk. Film is dan 768 lang, 432 hoog (16: 9) of zelfs smaller als het 2,25:1 is.
Niet helemaal waar, dit zegt mplayer over mijn U571
DVD (een breedbeeld opname):

VDec: vo config request - 720 x 576 (preferred csp: Planar YV12)

Bij anamorphic breedbeeld wordt PAL 4:3 opgeslagen, en door de DVD-speler opgerekt tot breedbeeld. Op deze manier heb je wel de volledige verticale resolutie. Net als PAL+ (waar publieke zenders meestal in uitzenden) de volledige verticale resolutie behoud, in tegenstelling tot PAL (waar de commerciele zenders in zenden).
"Die ring van 2000 euro in die winkel is net zo mooi als die ring in dat huis waar je heel makkelijk in kan breken"

Het gaat er in dit geval ook om dat het legaal is :*)
"Op een gewone tv heb je namelijk niets aan een resolutie als 768x576"

De PAL standaard is 768 x 576, dus je tv geeft dat (ongeveer) ook weer. Dus je argument dat je niks hebt aan deze resolutie slaat nergens op.
Anoniem: 48338
@zakalwe18 mei 2004 21:14
klopt niet helemaal hoor. pal heeft 625 beeldlijnen en ntsc 525.
Echt weer een superfoute actie van de filmindustrie om nog voordat het project echt werkt meteen al juridishe stappen te ondernemen |:( Mij lijkt het een geniaal plan. en niet eens zo duur ook. geen reclame, en de prijs is volgens mij niet veel meer als wat je bij de videotheek betaald voor het huren van een film.
Maar nee, de filmmaatschappijen hebben veel liever dat we allemaal de films keurig gaan kopen. wat er echt niet van zal komen met zulke prijzen :/
Juridische procedures duren lang.
Als ze gaan procederen nadat ze gelanceert hebben zijn ze te laat en is het hek van de dam. Daarom doen ze dit zo vroeg.

Ik denk dat ze hier wel in problemen komen omdat verkopen en terug kopen als een soort huurovereenkomst zal werken. Net als een videotheek zal deze ook rechten moeten afdragen aan brein.
Idd.. iedereen roept het al tijden... De film- (en muziek) industrie moeten zich minder ouderwets instellen en dit soort nieuwe projecten/ideeen juist *zelf* gaan uitvoeren...

Ze blijven zelf gewoon achter terwijl de wereld en de technologie zich verder ontwikkelen.

Ik vind dit een goed idee / project.. Punt. (Praktische dingen even niet meegenomen)
Volgens de bedrijfsvoerders is dit de enige manier om de consument online films aan te bieden omdat er met de filmindustrie "simpelweg geen afspraken te maken valt".

"Als je de nieuwste films wilt hebben, betaal je je scheel", aldus Eric-Paul Scholten, zaakvoerder van DVDStream.nl. Volgens het bedrijf wordt dit bewust gedaan om dergelijke webshops te blokkeren.
En zo werkt de filmindustrie zichzelf weer tegen. Ze schreeuwen van de daken dat ze zoveel inkomsten mislopen door het illegale circuit, maar wanneer ze dan de kans aangeboden krijgen om een deel van die markt terug te veroveren dan valt er niet met ze te praten. Liever blijven ze op de vertrouwde maar nutteloze weg doorgaan met het proberen te stoppen van de illegale verspreiding.
Films worden zoveel gedownload, omdat het zo duur is om ze te kopen. In plaats van de prijzen te verlagen of alternatieve manieren aan te bieden (waarvan dit er dus 1 is en waarvoor ze zélf de moeite niet eens hoeven te nemen, het wordt voor ze geregeld), steken ze een boel geld in het tegenhouden van de illegale markt, waarvan bewezen is dat het nauwelijks invloed heeft.
Als ík de filmindustrie was zou ik meteen bovenop dit soort ideeën springen. Elke andere industrie (behalve de muziekindustrie dan) is blij met élk nieuw kanaal om hun product mee aan de man te brengen, maar niet de filmindustrie. Die dwingt een bedrijf liever om zich in het schemergebied van legaal/illegaal te begeven...
Als ík de filmindustrie was zou ik meteen bovenop dit soort ideeën springen. Elke andere industrie (behalve de muziekindustrie dan) is blij met élk nieuw kanaal om hun product mee aan de man te brengen, maar niet de filmindustrie. Die dwingt een bedrijf liever om zich in het schemergebied van legaal/illegaal te begeven...
De reden hiervan is volgens de zaakvoerders van DVDStream dan ook dat de filmindustrie in de toekomst zelf een dergelijk product wil lanceren. Als er nu reeds webshops met zulke aanbiedingen beginnen heeft de filmindustrie echter een grote achterstand dus doen ze er alles aan om dit te voorkomen. Aldus de uitbaters van dvdstream.nl
Ik denk dat er nog een probleempje is, namelijk dat ze die dingen "verhuren", en op zo'n manier verhuren dat zelfs mensen als ik, die te lui zijn om naar de videotheek te gaan die wel 2 kilometer verderop ligt, een filmpje in huis kan halen. Het levert natuurlijk veel minder op als gewoon die dingen verkopen, zij zijn er helemaal niet blij mee als al te veel mensen films gaan lopen huren.
Nu maar wachten oop een tool om de fragemnten op te vangen en de kopie volledige film op je Computer te zetten. - nee hier is de filmindustrie blij mee ...

Wel ballen die DVD stream mensen ....
Ik weet dat het protocol zelf ontwikkeld is en makkelijk aan te passen is. Knappe jongen dat je dan die films kunt cappen ;)
Och, dat denken vast ook wel mensen van canal+, die kun je ook met je tv kaartje ontvangen... Ok, wel zonder geluid dan, maar ik denk dat als dat wat populairder word en er dus ook wat meer mensen met die encryptie bezig gaan het geluid ook nog wel es een keer erbij komt.
yep, het protocol is niet zo heel makkelijk te rippen. en mocht het gebeuren dan is binnen een uur het protocol aangepast (en alle clients ook, dat gaat automatisch) en is het opnieuw niet te rippen :)
Dan kun je nog de SVHS kabel in je tv kaart stoppen, macrovision protectie is met een beetje edit kaart met gemak te omzeilen.
Zodra deze een dvd koopt, huurt of leent heeft hij immers recht op een kopie voor zichzelf
Dat lijkt me niet te kloppen. Anders kan brein je toch NOOIT wat maken? 'Ik leen een dvd van een vriend van me, en heb een kopie gemaakt, dat mag toch gewoon?'
Volgens mij mag je alleen een reservekopie maken als je films koopt, niet dan?
volgens de wet op de thuiskopie, mag jij van alle originele, gekochte media een kopie bezitten voor bijvoorbeeld backupdoeleinden. Jij koopt die film, dus jij mag een kopie, in dit geval streamend, afnemen, want die kopie is ook 'van jou'. Simple as that :)
Voor de mensen die dit raar vinden : HunterPro heeft gelijk.

Denk eraan dat de auteursweg uit 1913 is. Toen bestonden er nog geen mp3's of divx'en (vziw). Het "kopiëren", ging niet veel verder dan bladzijden uit een boek overschrijven ofzo. En ja, dat mocht toen al dus.

Tegenwoordig is die wet natuurlijk uit de tijd, want met al die digitale content is kopiëren veel makkelijker geworden, en zonder kwaliteitsverlies.

Er wordt dan ook gewerkt aan een nieuwe auteurswet en de verwachting is dat die de rechten van de maker beter zal beschermen, wat mi terecht is.

Maar tot die tijd kan er nog naar hartelust gedownload en gekopiëerd worden, alleen niet geupload of verspreid :)
Ja, kopen. Maar niet als je een film leent of huurt, toch? Anders hadden ze ook niet zo moeilijk hoeven doen met die 'kopen en weer terugverkopen'-constructie
Een andere interessante vraag: Kun je iemand, tijdens de aankoop van een product, dwingen het later weer aan je terug te verkopen? Anders kun je vrij simpel zeggen het niet terug te verkopen, door geen koopovereenkomst aan te gaan, om zo 'legaal' de film te mogen houden
Contractje lijkt me niet zo lastig toch? Al zijn "koop en verkoop" contracten natuurlijk wel hapklare brokjes voor advocaten, dat is zo'n beetje hetzelfde als huren. Maar ik zou niet weten waarom je geen kopie van maken voor de duur van de huurperiode. Stel je voor dat je je dvd mold terwijl je hem in je oude dvd speler hebt gedaan, waarvan de kop nog wel es wat naar beneden wil zakken. (Tja, ik verzin het ook maar ter plekke :p)
Het idee is dat je die kpie alleen mag hebben zolang de dvd in jou bezit is! Dus zodra je em terugbrengt naar de videotheek/vriend of in dit geval terugverkoopt aan DVDStream moet je ook die kopie weggooien!
Anoniem: 110497
18 mei 2004 17:49
Vind persoonlijk dat dit niet zoveel voordelen heeft:
Via shareconnector o.i.d. kan je ook nog een film downloaden. Het enige wat je daarvoor moet hebben is: veelal geen datalimiet :) en eDonky
Wat is het voordeel voor de consument? NIKS. Waarom? om dat je dezelfde ook nog gratis kan downloaden. Misschien wel niet helemaal legaal :P maar ja, het gebeurt.
Leuke actie maar..... of het werkt? zullen ze zelf uitvinden maar mijn uitspraak is:
NEE
zodra ik een goedkope manier heb gevonden om legaal op m'n luie reet op de bank films te kijken en muziek op te halen die ik wil horen (liefst direct nadat ik de reclame op TV heb gezien), ga ik er gebruik van maken. en ik ben zeker niet de enige!
Precies, dit bedoelde ik nou ook met mn post een stukkie naar boven.. Ik ga hier echt niet van de bank afkomen om naar een videotheek te gaan, of verneukte mp3's downen, of mp3's van een kutkwaliteit hebben, of hetzelfde bij films. Als ik hetzelfde voor een redelijke prijs kan kopen, het is nog beter voor je gevoel ook nog, of ben ik de enige die de hele tijd denkt bij het downen van "hmm, opzich krijgt nu echt niemand geld".
Anoniem: 68201
18 mei 2004 18:38
Wat ik me nu afvraag is..wordt de film nu gestreamed of moet hij eerst helemaal gedownload worden?

Uit de naam DVD Stream kan ik afleiden dat de film gestreamed wordt.
Er van uitgaande dat deze tegen 300kb/s gestreamed wordt, dan vraag ik me af of het bedrijf dit wel kan leveren?
Stel dat er over heel nederland op een leuke vrijdagavond 2000 mensen aan het kijken zijn dan vereist dit voor het bedrijf een bandbreedte van 4.6Gbit/s (en dat om nog maar net rond te komen, niet eens overschot).
Ik vraag me af of ze dit wel kunnen leveren dan.
en waarom zou zo'n bandbreedte niet haalbaar zijn? :) Als ze willen kunnen ze een 10 gbit lijntje krijgen? :)
is er dan echt geen mogelijkheid om te broadcasten op ons TCP/IP?
Mjah, niet iedereen wil dezelfde film kijken op hetzelfde moment, dus dat is sowieso geen optie.

fendke -> Als je maar betaalt aan de hosters, kan alles hoor :)
Anoniem: 105043
18 mei 2004 20:26
wat ik me dan afvraag, kan je op een of andere manier AC3 geluid krijgen zodat je toch dat DVD geluid hebt... want anders huur ik de DVD toch liever, omdat het geluid veel beter is
Volgens mij als je je computer direct op je versterker aansluit, dat je dan 5.1 geluid hebt. De palmbutler kan het helaas niet, want die heeft gewoon een scart-aansluiting (= stereo geluid).
Dit is natuurlijk een mooi idee!
Ik kijk zown 3 a 4 films per week en dan is het niet veel geld!

Maar inderdaad, een film van 1,5gb is te groot om direct te kijken.

Als je het goed bekijkt is t eigenlijk een betaalde acces op een FTP waar je dan je films vandaan kan halen. En met oog op die juridische conflicten (meeen wat worden we daar moe van) denk ik, dat BREIN wel weer aan het langste eind zal trekken...

T zal ook een keer leuk worden voor ons

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee