'Negatief effect op prestaties door computers op scholen'

Het toenemende gebruik van computers op lagere scholen blijkt niet het gewenste positieve effect op de leerlingen te hebben. Volgens een viertal onderzoeken blijken de prestaties van de kinderen niet te verbeteren en in sommige gevallen zelfs te verslechteren, zo schrijft de Volkskrant. Het geld dat uitgegeven wordt aan educatieve computerprogramma's en internetaansluitingen kan beter besteed worden aan extra leraren en kleinere klassen. De onderzoeken werden onder andere gehouden in Israël en de Verenigde Staten. Het leren werken met computers is echter wel nuttig, daar wordt niet aan getwijfeld.

Internet algemeenTegelijkertijd met dit nieuws bereikt ons ook het bericht dat de KPN opnieuw gratis internet aan scholen wil gaan aanbieden. Basisscholen kunnen de beschikking krijgen over een Fast ADSL-lijn of een Business DSL-verbinding. De scholen krijgen ruimte voor een eigen internetpagina en de beschikking over 100 mailboxen. Inschrijven kan van 20 april tot 15 november via internetprovider Xs4all.

Door Gabi Gaasenbeek

05-04-2004 • 21:55

60

Bron: Automatiseringsgids

Reacties (60)

60
59
44
13
3
4
Wijzig sortering
Helemaal eens met het onderzoek en de uitslag ervan!

Geloof me, dit is geen preek ofzo, maar het is echt wel waar dat de computer een negatieve invloed heeft op school. Ook als je kleine kinderen ziet met hun spelcomputers: Poison for their brains als je 't mij vraagt.
Wat is er makkelijker voor pappa en mamma om even de kids achter de computer te ploffen.. 'Want dan zijn ze zo lekker stil'.
Maar ondertussen komen de kids maar amper meer buiten, hebben bijna geen sociaal leven en hun creatieve geest word echt niet gestimuleerd van een spelletje super-mario. Dus als daar dan ook nog eens de computer in de klas bij komt, dan komen die kids al helemaal niet meer achter dat scherm vandaan.

Dus naar mijn idee ligt het probleem niet alleen op scholen, maar begint het al bij de ouders (verbeter de wereld, begin bij jezelf, blah blah blah...). Zij gaan al verkeerd / onverantwoordelijk om met het gebruik van de computer en de spelcomputer.

Voor degenen die zich nu aangesproken voelen... Dit is GEEN generaliserende uitspraak, maar meer een vergelijk met 'hoe-zou-de-wereld-zijn-zonder-computers'. Tuurlijk, we leven in een modern tijdperk, en de computer helpt ons als mensheid ook om heel veel hogerop te komen, maar we moeten ondertussen niet vergeten dat we zelf ook nog creatief moeten blijven denken om als mensheid echt nog serieuze ontwikkelingen mee te maken.

I rest my case
Dit is echt totale onzin...
Maar ondertussen komen de kids maar amper meer buiten, hebben bijna geen sociaal leven
Ik weet niet of je het weet, maar kinderen gaan vier en een halve dag per week naar school toe, waar ze zich tussen leeftijdsgenootjes bevinden en ze buitenspelen.
en hun creatieve geest word echt niet gestimuleerd van een spelletje super-mario.
Onderzoeken hebben juist aangetoond dat spelletjes als Super Mario een positieve invloed hebben op zowel het probleem analyserend als het probleem oplossend vermogen, wat dus direkt de creatieve geest stimuleert. Daarnaast verbetert het ook nog eens de hand-oog coördinatie van de kinderen.
Dus als daar dan ook nog eens de computer in de klas bij komt, dan komen die kids al helemaal niet meer achter dat scherm vandaan.
Ik weet niet of jij een idee hebt van hoe het gaat. Maar in de meeste gevallen gaat er in een klas van 20 kinderen per dag een groepje van twee een uurtje achter de computer zitten ofzo. Dus zitten ze misschien één keer per twee weken achter de computer, waarbij ze ook nog eens samenwerken.
en reactie vermogen van gamers blijkt ook hoger te zijn dan van niet gamers dus veel veiliger in het verkeer en dergelijke...
Als je spellen speelt in een buitenlandse taal (vaak engels dus) dan leer je vanzelf die taal! Toen ik begon te kunnen lezen leerde ik ook al gelijk in het engels lezen door computerspelletjes op onze 286 en iets later vette 486 DX2 66 mhz (echt vet! Nieuwste van het nieuwste toen!)... Ik heb altijd al gemerkt dat op lees en schrijfniveau mijn Engels veeeeeeeeeel beter was dan van klasgenoten die niet met de pc mochten/konden spelen. Ook zie ik het bij m'n neefje die veel gamed en in groep 6 liet ik hem een stukje uit een 5 havo engels boek lezen waar m'n vriendin een beetje moeite mee had (mocht nooit gamen, omdat het slecht voor je is...)en ook haar broertje die een jaartje ouder is als m'n neefje doet het zo slecht met engels...
En echte gamers doen ook spellen als Dance Dance Revolution met vriendjes of vriendinnetjes en sporten hiermee en onderhouden ook hun sociale contacten...
Ik ben nou ook 12, ik ben net 1 jaar van de basisschool af.
Ben hoogbegaafd verklaard, ben 'grootgebracht' met computers enz.

Ik heb een maat in de klas, heeft zijn MBO informatica gehaald, op zijn 10e, en wat denk je: Ook hoogbegaafd!
Anoniem: 24357 @Wokkel19826 april 2004 08:25
No offence naar jou of je maat toe, maar hoe zit het nu met je sociale contacten en -vaardigheden?
En (Ja, dit is een gevaarlijke opmerking) zit je nu ook zoveel achter de computer dat je gezondheid eronder te lijden heeft? Want dat zijn ook zaken die hier, indirect, bedoeld worden.

Nogmaals, ik ga er maar van uit dat jij ook sociaal vaardig bent en regelmatig buiten speelt / sport en een goede balans hebt tussen "kompjoeteren" en de rest. :*)
No offence, maar wat heeft de uitslag van het onderzoek met jou post te maken?

Met name het nederlandse onderzoek vergeleek de alleen uitkomsten van citotoetsen van scholen met en zonder PC's met elkaar.

Er wordt niets gemeld over software, leervorm, etc, laat staan over sociale interactie.
Goed gezegd. Zelf heb ik al met computers leren werken toen ik 6 was maar ik zat zeker niet de godsganse dag achter dat ding zoals sommige kinderen van vandaag.

In ieder geval is het computeren in de basisschool echt niet veel, gewoonlijk doet de leerkracht alles en mogen de kinderen wat oefeningen invullen zodat uiteindelijk ze alleen met een toetsenbord overweg kunnen... dat kunnen ze thuis ook leren.
Anoniem: 63491 5 april 2004 22:15
"Computers are as smart as the person who uses them"
Daarom hoe dommer degene die je erachter zet, hoe minder deze zal kunnen leren.
Zie het zo, 1+1 op een rekenmachine duurt langer dan uit je hoofd. Zolang de tijd die je nodig hebt om iets in te voeren in een pc en dus hem het werk laten doen ipv jezelf groter is dan het zelfd doen gaat er tijd verloren. Dat betekent dus als je iets probeert te leren van een pc zal je meer tijd nodig hebben dan dat je het op de traditionele manier leert.

Daarnaast kan ik mij herinneren dat eenzelfde onderzoek onder hoger geschoolde proefpersonen een beduidend beter resultaat opleverde.

Laten we ook wel wezen, de echte tweaker zal juist minder achter een pc gaan zitten omdat de nieuwigheid er onderhand ook af is.En gaat andere dingen doen zoals casemodden.
Het zijn juist de beginnende gebruiker die de weg niet kan vinden en de gebruiker die opeens een nieuwe wereld ontdekt die lang achter een pc zullen gaan zitten.

En zoals met alles wat met pc's te maken heeft
het is niet de fout van het kind dat hij zo lang achter een pc zit, maar de ouder die hem er niet achter vandaan schopt.
Het nut van computeronderwijs staat of valt natuurlijk met de kwaliteit van de software.

De computer kan in principe direkt inspringen op zaken die erg goed gaan of op fouten die iemand maakt, en daardoor veel gerichter uitleg geven, en zaken waar een bepaalde leerling moeite mee heeft vaker laten oefenen dan de dingen die iemand al wel begrijpt.
Sneller en persoonlijker gericht dus dan wat iemand voor de klas tegen 25 leerlingen staat te roepen.

Ook kunnen er klassicaal realtime mooie overzichten worden gegenereerd waardoor ook de leraar de lessen evt. direkt kan aanpassen adhv wat de leerlingen wel of niet goed doen.

Tenslotte kan via de pc een leerling makkelijker op gang worden gehouden, doordat er beloningen worden gegeven (bv leuke plaatjes of highscore), de oefeningen in spelvorm zijn gegoten of er bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd moet worden gereageerd waardoor je als leerling niet meer de tijd hebt om te klieren of naar buiten te kijken ;)


Enorm veel voordelen dus, maar dan moet je natuurlijk wel de juiste hard- en software hebben om van al deze mogelijkheden gebruik te maken.
In de praktijk is er nauwelijks goede software, en hebben scholen er ook weinig of geen geld voor, zodat veel scholen wat met goedkope shareware progjes rommelen maar ook niet meer dan dat.

Daarnaast zijn er meestal ook niet genoeg pc's voor elke leerling, zodat er groepjes per toerbeurt achter de pc kunnen; leuk voor erbij natuurlijk, maar echt veel invloed op de kwaliteit van het onderwijs gaat dat dan natuurlijk niet hebben, alleen maar meer gedoe met 't wisselen van de groepjes.

En tenslotte moet e.e.a. ook nog goed beheerd kunnen worden, en een gemiddelde school heeft nu eenmaal absoluut geen budget om een systeembeheerder in dienst te nemen, dus moet er toevallig een leraar zijn die e.e.a. er voor de hobby bijneemt; niet echt ideaal dus.


Toch denk ik dat er zeker mogelijkheden zijn, maar omdat de scholen nu eenmaal geen ernorme tassen met geld hebben zal het toch een moeizaam en vooral langzaam proces worden voordat de kwaliteit van het computergebruik omhoog gaat en daadwerkelijk veel impact gaat krijgen.

Wie weet levert een fatsoenlijke internetaansluiting (go KPN!) een extra stimulans; centrale installatie en beheer van bv software en scores voor meerdere scholen tegelijk zou een aanzienlijke vereenvoudiging en kostenbesparing kunnen geven; met als grootste nadeel dat de school dan wel HEEL erg afhankelijk wordt van het internet (tja dat had KPN vast ook al bedacht...).
Voor de kinderen is dat niet goed das waar want eigenlijk studeren ze niet.

Ik heb 2 kinderen ook met enkele educatieve computerprogramma's maar dan krijgen ze meerkeuze vragen en wat doen ze dan? Gokke. en als het gewonen vragen zijn. och dan verzinne we gewoon iets.
Anoniem: 87832 6 april 2004 09:18
Is 't niet nogal voor de hand liggend dat investeren in betere/meer leraren meer opleverd dan investeren in het vervangen van die leraren door computers?

Ben zelf een computernerd pur sang (8 uur op werk, 2-4 uur thuis per dag) maar ben blij dat de computer-op-school hype wat wordt ingedeukt, leer de kinderen eerst maar eens zélf te denken, dan snappen ze tenminste wát ze een computer voor hun laten uitrekenen.
mond valt open. ik heb altijd gehoord dat pc op school juist zeer goed was
niet dat wij veel leren met de pc op school (borland pascal :r )

flamebait :? omdat ik les over borland pascal haat? je zou mij cursus eens moeten zien zeer dun maar saaaiiiii net alsof we niet weten hoe we een bestand moeten openen (echt waar)
hmm.. ik heb dat nooit gehad, zo'n cursus.. dat was voor mijn tijd! (nu voel ik mij even heel oud.. :D)

Al zit in nog wel op school, nu is voor mij natuurlijk de stof een stuk moeilijker geworden. Wiskunde en dergelijke dingen MOETEN tegenwoordig met de computer, omdat het te lang duurt, of wij simpelweg als leerlingen het waarschijnlijk door tijdsdruk en dergelijke het niet meer bij kunnen houden.

Alles goed en wel, maar ik merk wel dat als ik achter de computer werk (sommen oplossen dus) ik alleen maar leer hoe ik de computer moet bedienen, en niet hoe ik de som moet oplossen. Ik loop niet tegen dezelfde problemen aan die ik zou hebben met papier en pen. Hoe saai en irritant dit ook moge wezen om een som op te lossen met pen en papier(en het is irritant), je leert toch minder van zo'n computer.

Vandaar dat ik mijn mening heb veranderd. Ik ben niet langer van mening dat leren MET de computer beter is. Nu zie ik dus dat er een officieel onderzoek is gedaan, en die zeggen dus dat mijn mening wel eens goed kan zijn. Begrijp het niet verkeerd, leren omgaan met de computer (bestandjes openen en zo :+) is heel leerzaam en handig voor de toekomst, maar taal en rekenen kan je nog altijd het beste leren met pen en papier. En uitspraak van talen kan je beter ook nog van de leraar horen, tenzij deze zo slecht is dat de stem-emulator beter is.. :+

Nu alles naar de computer wordt verplaatst (rekenen, taal, enz enz) vraag ik mij af of het gewoon een generatiekloof is (ik voel me alweer oud) en dat de basisschoolgeneratie van nu daar helemaal geen problemen mee gaat hebben, of men leert echt stukken slechter rekenen en taal... Volgens dit onderzoek het laatste, en hopelijk gaan ze er wat mee doen!
Ik denk dat je daar zeker een punt hebt.

Je hebt in princiepe twee soorten computergebruikers: de mensen die het willen, en de mensen die het moeten. Daar zit overduidelijk een groot verschil in.

De leerlingen op school zijn diegene die het moeten. Doe een willekeurige poll over het onderwerp: "wat vind je van de MS Office cursus", en ik durf te wedden dat je meer negatief dan positief gehoor krijgt.
Maar het is nodig, gewoon omdat de computer steeds meer in de maatschappij is ingeburgerd.

De mensen die het willen zijn vooral mensen die weten dat ze met zo'n machine in aanraking zullen komen. Ik neem aan dat je geen typmiep wordt als je Word haat ;).

Een ander belangrijk punt, is dat je de computer buiten leermiddel of hulpmiddel ook voor vermaak kunt gebruiken. En dat is het probleem.
Onze mediatheek (middelbare school) was een groot succes, totdat MSN werd afgesloten... :+ En dan blijken het dure apparaten te worden die er in overvloed zijn. Opmerkelijk is wel, dat ik in die maanden daarop merkte dat er wel meer functioneel gebruik van de coputers werd gemaakt. Daaruit kun je opmaken dat als mensen het ook echt leren te gebruiken ze er dus het voordeel van ervaren. Ik neem aan dat dit ook de eigenlijke boeling was.
Anoniem: 27537 @Thy King6 april 2004 08:55
Hetzelfde argument (computer leren bedienen ipv vak leren) wordt ook al jaren gebruikt tegen de zakcalculator als onderdeel van de les. En dus gelden hier ook dezelfde tegenargumenten. Ten eerste moet je kijken naar het doel van de stof die je gegeven wordt. Is het werkelijk de bedoeling dat je uit je hoofd een Fourier-analyse kan uitvoeren, of gaat het erom dat je weet wat het is, waar je het voor gebruikt, en hoe je Maple het kan laten oplossen? In dat laatste geval is de computer uitstekend, omdat anders teveel leerlingen zich zullen stukbijten op de methode, ipv te leren over deze methode.
Ten tweede moet je kijken naar de tool die gebruikt wordt. Voor goniometrie op de middelbare school heb je echt geen Maple nodig: een calculator is zelfs eigenlijk al overbodig. Maar als je een willekeurige dubbele integraal (met goniometrische polynomen) (en niet een waarbij een eenvoudige substitutie onmiddellijk tot het antwoord leidt) moet gaan uitrekenen, wil je daar toch graag een Maple bijhebben.
En ten derde moet je kijken naar de leerling: als deze geen gebruik wil maken van de computer, zou deze daar niet toe gedwongen moeten worden (tenzij het doel van de les natuurlijk "Maple leren" is). Als de leerling kiest voor pen en papier, moet hem die mogelijkheid geboden blijven worden.

Op die manier verwordt de computer tot niet meer dan een stuk gereedschap, dat al dan niet gebruikt kan worden bij het vinden van de oplossing van een vraagstuk. Leerlingen leren dan het juiste stuk gereedschap voor de juiste klus te gebruiken.

/Edit:
Overigens: de meeste methodes om talen te leren via de computer die ik ken, maken gebruik van stemopnames van native speakers. En geloof me, dan is de uitspraak echt wel wat beter dan die van je leraar Engels die "th" uitspreekt als "z".
" nu is voor mij natuurlijk de stof een stuk moeilijker geworden. Wiskunde en dergelijke dingen MOETEN tegenwoordig met de computer, omdat het te lang duurt, of wij simpelweg als leerlingen het waarschijnlijk door tijdsdruk en dergelijke het niet meer bij kunnen houden. "

Echt niet waar. Sterker nog, de mensen die van de tweede fase afkomen hebben veelal (dus niet altijd! ik zet het er maar even bij...) een slechter begrip en weten minder van wiskunde af. Kan je nagaan: een minder moeilijk curiculum, en dan ook nog met grafische rekenmachientjes mogen werken!
naja, ik was proefkonijn 2e fase, en ik ging naar de HTS. Eigenlijk is het raadzaam om daar VWO voor te hebben, maar ik had geen zin om 'teveel' te leren, terwijl ik het met HAVO prima moest kunnen.

Het ging ook, behalve voor wiskunde idd. Maar ondanks dat ik prima overweg kan met de grafische rekenmachine, moet ik nog wel zelf de afleidingen, integralen, enz enz kunnen afleiden. De grafische rekenmachine geeft alleen grafiekjes weer, en kan beperkt een richtingscoefficient maken (alleen handig bij lineare functies, maar die zijn toch al erg simpel.) Ook bij andere rekenproblemen weet ik gewoon HOE ik moet optellen, vermenigvuldigen, enz enz..

Maar als je bijvoorbeeld met matrixberekeningen gaat beginnen wordt de computer een bijna benodigt attribuut. Ja, ik weet ook wel dat een 40 bij 40 matrix een jaar duurt om met de hand op te lossen, maar het beginselen van de matrix berekening is echter aardig snel vergeten. Ja, het is zonder bijna al die kennis aardig mogelijk om matrix vergelijkingen te doen, want ik heb 2 jaar wiskunde in 1 keer gehaald, en daar zaten aardig wat matrixjes bij...

mijn punt: ik heb toen via een computer programma die sommen op kunnen (en mogen) lossen. Als je me nu vraagt om een afleiding te maken (beetje complexer dan liniear) moet dat wel lukken. Maar een matrixberekening moet ik echt weer gaan opzoeken. (terwijl het niet moeilijk is..) Vandaar het beter met de hand doen.. Al kan ik nog wel prima de computer bedienen om het op te lossen, al kan ik mij voorstellen dat die later niet overal voor handen is.

Iedereen die leert met de (grafische) rekenmachine te werken, kan in princiepe zonder omdat men dat (als het goed is) zorgvuldig is geleerd. Met die kennis, kan je opgaven/problemen/sommen beter oplossen. De computer heeft dat toch minder, die maakt die afleiding meteen, zonder jou met de moeilijkheid op te zadelen... (net zoals met andere opgaven.) Gevolg: HEB je een rekenprobleem dat niet klopt, dan is het 1: moeilijker de oplossing te vinden, want je mist de extra basiskennis, en 2: je ziet niet zo snel waar de fout kan zitten, want de computer heeft immers gewoon een antwoord, al is die wel fout.
Op de pc zitten een helehoop hulp programma's, denk aan standaard rekenmachien onder windows, spelling controle in Words.

Dit zijn hulpmiddelen die de kinderen vroeger niet hadden en er dus zelf op moesten controleren of werken om het goede resultaat te houden.

De pc zou dus in mijn ogen op de basisschool alleen een beperkte ondersteunende functie moeten krijgen. Naarmate de leerling hoger gaat, middelbaar onderwijs en verder kan de pc belangrijker worden bij het maken van werk op school.
Basis principes zouden beter aangeleerd moeten worden misschien....(zonder hulp van pc om het zelf beter onder de knie te krijgen...)
Maar ik dacht eerder negatief prestaties pc's op school. Die dingen halen nog niet eens 2000 3D marks in 3D mark 2001 :+

Maar over het algemeen ben ik buiten de 3D game applicaties om, dus in het gebruik waarvoor die dingen bedoeld zijn ook niet tevreden over die dingen. Nova College Hoofddorp heeft HP Evo's 2,4GHz 256 Mb DDR 2100 20 GB Harddisk. En als het iets is waar die k$^&e dingen goed in zijn is het vastlopen.

Rampenbakken dat zijn het. (en voor de wiseguys, het ligt niet aan de installatie en ook niet aan de gebruikers. Want die wordt heeeeeeel regelmatig elke dag dus gegohst.)
Naja jullie hebben nog een p4... Op onze school hebben we alleen maar ouwe p1 233mmx... Wat je daar mee kan!!! Als je daar al 100punten met 3dmark01 haalt is et al een prestatie.. Ik snap niet waarom er nooit nieuwe komen, die dingen zijn zo traag je kunt je normale werk niet eens ermee doen.. Dat is nou wat ik noem een negatieve effect...........
je hebt helemaal gelijk: ik zit zelf ook nog op school en we krijgen ook Borland Pascal. Ik heb niets tegen die taal, maar die is wel al een beetje achterhaald [de cursussen zijn geschreven op de DOS-versie en de Windows-versie is eentje voor windows 3.11; dus 10 jaar oud ==> Middeleeuwen in computertermen]. Het leert je wel een denkmanier aan, maar dat kun je evengoed met een nieuwere taal doen in een vertrouwde Windows-GUI (Object Pascal is toch niet moeilijker?? en ook met een Basic-variant (VB/VBA) kun je toch een algoritme leren zie, terwijl je niet moet focussen op 'ingewikkelde' syntaxis )
Daarnaast loopt het onderwijs vreselijk achter (net na de Middeleeuwen :p). De computer wordt volgens mij juist niet genoeg gebruikt; zoals reeds gezegd zijn er mensen die computers willen leren kenne, mensen die hem moeten leren kennen en mensen die ervan houden (en hem reeds kennen).
De twee laatste groepen vervelen zich tijdens computerles omdat a) ze geen intresse hebben of b) kennen wat er op een verselijk verouderde manier gezegd wordt. Dit heeft gedeeltelijk te maken met de leerkracht, maar vooral met het programma: een goede leerkracht kan ook niet buiten het programma gaan.

* ik zit hier al af te tellen om op universiteit informatica o.i.d. te doen
Misschien moet je dan een studie doen van een hoger niveau? Ik heb in elk geval op de universiteit nog nooit dit soort praktijken mee gemaakt, eerder het omgekeerde, ze gaan er van uit dat je toch wel C kunt programmeren en zo niet: leer het maar zelf.
Ze leren in ieder geval wel hoe je met de computer om met gaan, zo groeien de tweakers op :P
Om hier even serieus op in te gaan, ik denk dat de meeste kinderen al lang niet meer op school leren hoe ze met een computer om moeten gaan. Als ze écht in computers geïnteresseerd zijn, dan kunnen ze thuis veel meer en doen dat dan ook...
Dat dacht ik ook!
In ieder geval ben ik het hier niet mee eens. Toen ik 2 jaar geleden op de basisschool zat waren computers heel nuttig met werkstukken en heb ik de info onthouden. Nu nog steeds.
Toen ik 2 jaar geleden op de basisschool zat waren computers heel nuttig met werkstukken
Copy Paste :o
Tja, ik twijfel of ze 'm ook open mogen schroeven op school.

Meester: "Wat ben je aan het doen jantje?"

Jantje: "Ik probeer de performance up te graden door de processor en de videokaart te overclocken, want paint geeft me nu echt te weinig fps. Ik zet er wat fans bij om te zorgen dat de boel niet te warm wordt, en passieve koeling kan echt niet meer hoor!"

:+
Meester: "inderdaad Jantje we moeten dringend een prom kopen" :+
meester: "dan moet je niet zo veel pr0n downloaden zodat de hardeschijf niet dicht slipt" }> (, want tjah op mijn basisschool hadden we niet echt een systeem beheerder die websites blockte ( wel iemand die stap voor stap uitlegde hoe je een word document opende,als of dat moeilijk is :Z ))
Anoniem: 58827 @Splorky6 april 2004 08:42
want tjah op mijn basisschool hadden we niet echt een systeem beheerder die websites blockte ( wel iemand die stap voor stap uitlegde hoe je een word document opende,als of dat moeilijk is )
Alsof je vanaf het eerste moment dat je met een computer in aanraking kwam meteen alles snapte. |:(

Iedereen moet beginnen bij de basis. Ik snapte eerst ook niet hoe je Windows afsloot. Kan me nog herinnerren dat ik mijn vader erbij riep omdat ik een spelletje in DOS geopend wou hebben en ik geen idee had hoe dat moest. Weet je wat ik wel snapte? Dat ik op en neer moest gaan met de pijltjes om de vliegtuigjes in het spelletje neer te halen. Dat was alles wat ik wist. Dat is inmiddels al heel wat jaartjes geleden

Nu ben ik al heel wat verder, want ik ben er net achter hoe ik berichtjes moet plaatsen op tweakers.net :+
Ik ben het niet met die stelling eens, als ik zie dat m'n broerje van 10 echt wel meer dan 5 uur p.dag met z'n gameboy advance aant spelen is, en daarnaast ook nog van die achterlijke online spelletjes speelt op de laptop...Me neefje idem dito...Maar die 2 kleine ratten zijn wel hoog begaaft getest,

Ook computers op school dus volgens mij ligt het er maar net aan voor wat voor doeleinden die dingen op de basis scholen gebruikt worden...Tijdens schooltijd is het de bedoeling dat je leert en of je nou leert uit een boek of van een beeldscherm dat zal echt niet veel uitmaken denk ik hoor.

Op basis van wat hebben ze dit eigenlijk getest ??? op in klas van een basisschool in nederland ????

Ben nooit zo weg van die testjes waarbij er word beweert dat iets slecht terwijl het maar bij kleine groepjes word getest...
Je leert anders omgaan met je hersens als je achter een cmputer zit. Je wordt voornamelijk gestimuleerd in "logisch denken". Geen taalkunde wat dat bakt de computer toch niks van. "de test" om hoogbegaafdheid te ontdekken bestaat voornamelijk uit logisch nadenken. Sociaal zijn ze niet. (Ervaring: Ik ken er een paar geen één is sociaal).
Anoniem: 59698 5 april 2004 22:00
Zow, nou hoor ik wat nieuws...

Ik zal dan wel een uitzondering zijn, maar ik kan niet leren zonder computer
Gewoon om de reden dat ik Grafimedia opleiding doe, en ik wel moet werken met een computer (EMac :Y))
het gaat hier dan ook over de basisschool

:7
Ik moet anders zeggen dat ik in 1 studieuur op de pc mezelf nuttiger maak dan in de andere 6 uren die dag, ondanks de vele restricties op de pc.
Gewoon een beetje zitten php'en en zo voor schoolkrant site, en info zoeken over hoe ik nog lekker in het schoolnetwerk kan vinden. (mocht ik doen van el systeembeheerder 8-))
Voor mij zijn de pc's op school dus zeer nuttig :)
Toemaar, allemaal op de basisschool? :D Jij bent dan wel een vroege Tweaker! :7
Ik tweakte anders reeds vanaf mijn 8 jaar (13 jaar geleden). Alleen hadden ze toen nog geen pc's op school.
Ik weet nog goed dat ik de scsi controller voor mijn 1x externe cdrom speler softwarematig van instelling had veranderd via debug op mijn 12 jaar en daarna een paar mensen van Tandy veel problemen bezorgd heb daarmee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.