Het nut van computeronderwijs staat of valt natuurlijk met de kwaliteit van de software.
De computer kan in principe direkt inspringen op zaken die erg goed gaan of op fouten die iemand maakt, en daardoor veel gerichter uitleg geven, en zaken waar een bepaalde leerling moeite mee heeft vaker laten oefenen dan de dingen die iemand al wel begrijpt.
Sneller en persoonlijker gericht dus dan wat iemand voor de klas tegen 25 leerlingen staat te roepen.
Ook kunnen er klassicaal realtime mooie overzichten worden gegenereerd waardoor ook de leraar de lessen evt. direkt kan aanpassen adhv wat de leerlingen wel of niet goed doen.
Tenslotte kan via de pc een leerling makkelijker op gang worden gehouden, doordat er beloningen worden gegeven (bv leuke plaatjes of highscore), de oefeningen in spelvorm zijn gegoten of er bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd moet worden gereageerd waardoor je als leerling niet meer de tijd hebt om te klieren of naar buiten te kijken
Enorm veel voordelen dus, maar dan moet je natuurlijk wel de juiste hard- en software hebben om van al deze mogelijkheden gebruik te maken.
In de praktijk is er nauwelijks goede software, en hebben scholen er ook weinig of geen geld voor, zodat veel scholen wat met goedkope shareware progjes rommelen maar ook niet meer dan dat.
Daarnaast zijn er meestal ook niet genoeg pc's voor elke leerling, zodat er groepjes per toerbeurt achter de pc kunnen; leuk voor erbij natuurlijk, maar echt veel invloed op de kwaliteit van het onderwijs gaat dat dan natuurlijk niet hebben, alleen maar meer gedoe met 't wisselen van de groepjes.
En tenslotte moet e.e.a. ook nog goed beheerd kunnen worden, en een gemiddelde school heeft nu eenmaal absoluut geen budget om een systeembeheerder in dienst te nemen, dus moet er toevallig een leraar zijn die e.e.a. er voor de hobby bijneemt; niet echt ideaal dus.
Toch denk ik dat er zeker mogelijkheden zijn, maar omdat de scholen nu eenmaal geen ernorme tassen met geld hebben zal het toch een moeizaam en vooral langzaam proces worden voordat de kwaliteit van het computergebruik omhoog gaat en daadwerkelijk veel impact gaat krijgen.
Wie weet levert een fatsoenlijke internetaansluiting (go KPN!) een extra stimulans; centrale installatie en beheer van bv software en scores voor meerdere scholen tegelijk zou een aanzienlijke vereenvoudiging en kostenbesparing kunnen geven; met als grootste nadeel dat de school dan wel HEEL erg afhankelijk wordt van het internet (tja dat had KPN vast ook al bedacht...).