Twee professoren van het Rensselaer Polytechnic Institute zijn bezig met de ontwikkeling van een computer die kan leren door een boek te lezen, zo meldt de New York Times. Het doel is dat de machine delen van boeken inleest en daarover vragen kan beantwoorden. Het opnemen van informatie door het "lezen" van een boek is moeilijk voor een computer, omdat de informatie vaak niet letterlijk staat gegeven en de uitdrukkelijke logica mist die wel wordt uitgedrukt in een computersyntax. Veel informatie wordt door de mens verkregen via logisch redeneren en combineren van de informatie, iets dat een computer op dit moment nog niet kan. Selmer Bringsjord en Konstantine Arkoudas, de professoren die het onderzoek leiden, willen algoritmes creëren waarmee hun machine de zinnen uit een boek kan omzetten in formele logica.
De volgende stap is het creëren van nog een serie algoritmes waarmee de machine de zo verkregen informatie kan gebruiken om antwoorden op de vragen te "bedenken". Hiervoor krijgen ze het komende jaar vierhonderdduizend euro aan subsidiegeld van het Amerikaanse Defense Advanced Research Project Agency (DARPA). Eventueel zal de organisatie de subsidie verlengen tot een driejarig contract waar in totaal 1,2 miljoen dollar mee gemoeid is. Binnen deze tijdsperiode hoopt Bringsjord dat de machine een aantal basisteksten kan lezen, zoals algebra en astronomie. Ronald Brachman van DARPA legt uit dat voor de toekomst van het militaire apparaat het belangrijk is om systemen te creëren die onthouden wat er is gebeurd en zichzelf op deze manier verbeteren. De computers kunnen dan op het slagveld behulpzaam zijn bij het maken van strategische beslissingen.
Een nadeel aan dit plan is dat een computer wellicht de actuele dynamiek op een plek slecht kan verwerken en niet tot een optimaal plan kan komen. In de nog verdere toekomst is het wellicht toch mogelijk dat robots met kunstmatige intelligentie informatie in real time opnemen en verwerken en combineren met data die in hun geheugen ligt, zo denkt Bringsjord. Een groot struikelblok hierbij zijn niet de individuele werkgebieden zoals spraakherkenning, lezen of leren door ervaring, maar de unieke combinatie van al deze vaardigheden waardoor de mens tot een afgewogen idee komt. Deze combinatietechnieken zijn zelfs bij mensen nog met veel raadselen omgeven, waardoor het nabootsen van deze vaardigheid bij computers nog ver weg lijkt te liggen.