Minister: Opta zal spamwetgeving gaan handhaven

Op de website van het Ministerie van Economische Zaken vinden we de antwoorden van minister Brinkhorst op vragen van het PvdA-kamerlid van Dam. Omdat het volgens van Dam onduidelijk was of de toezichthouder op de telecommarkt, de OPTA, ook het spamverbod in de nieuwe Telecommunicatiewet zou gaan handhaven vroeg hij de minister om uitsluitsel. De minister gaf aan dat hij inderdaad van mening was dat het spamverbod moet worden gehandhaafd en het voor consumenten mogelijk moet zijn om over spam te klagen. Zo stelde minister Brinkhorst dat "[na] implementatie van het wetsvoorstel [...] consumenten klachten over spam [kunnen] indienen bij OPTA. Op deze wijze wordt OPTA geattendeerd op verzenders van spam." "[V]anwege het internationale karakter van een deel van spam" kan de OPTA niet garanderen dat iedere klacht kan worden opgelost maar bij binnenlandse spam "kan OPTA wel degelijk handhavend optreden inzake het spamverbod." Aan spammers kunnen boetes tot een half miljoen euro worden opgelegd.

Spam (nog meer spam!)

Door Willem Kerstholt

26-01-2004 • 19:38

13

Bron: Economische Zaken

Reacties (13)

13
13
10
2
0
0
Wijzig sortering
wel leuk bedacht zo allemaal maar volgens mij word het grootste gedeelte van alle spam nog steeds verstuurd via e-mail en IP adressen van anderen die onwetend zijn gehackt doormiddel van een trojan

en de adressen lijden voor berechting vaak nergens toe behalve als je in het product geïnteresseerd bent :(
Probleem is dat de nieuwe wetgeving voor de e-marketeer veel te veel vragen met zich mee brengt, waar de spammer zich er waarschijnlijk niets van aan trekt. Daarnaast hoeven we van de VS, waar het meer en deel van de spam vandaan komt weinig medewerking te verwachten, want daar gaat men met de in 2003 aangenomen spamwetgeving veel liberaler om dan de europese wetgever.
De wetgeving moet zich niet richten op regelgeving, maar op doeltreffende handhaving internationale samenwerking en bewustmaking van de consument.

Europese e-privacy richtlijn

Conclusie van een artikel van de Computer Law Association (art. nov 2003) www.cla.org

edit/
url toegevoegd
Anoniem: 73130 @promo-126 januari 2004 21:26
Valt wel mee. De meeste standaard spam wordt er door spamassassin mooi uitgefilterd. Ik krijg alleen de laatste tijd steeds meer 'onschuldig' uitziende Nederlandse spam. Ongevraagde nieuwbrieven van boekhoudsoftwarebedrijfjes, aanbiedingen van vakantiehuisverhuurders enzo.

Die pakt SA helaas niet. Als je dit soort bedrijfjes dan belt hangen ze de vermoorde onschuld uit. O, maar ik wist niet dat het niet mocht. U kunt u toch afmelden?

Als iedere met aijn tijd meegaande ondernemer in NL denkt zich ook maar eens op het e-mail marketing pad te moeten begeven ben ik maar wat blij blij als ik aangifte kan doen bij de Opta. Kunnen we die trend tenminste de kop indukken met z'n allen.
Natuurlijk is dit niet de oplossing voor _alle_ spam, maar toch gaat het de goede kant op.

Waar het uiteindelijk heen moet, is dat geen enkele ISP het tolereert dat spam wordt verstuurd en ook niet websites van spammers wil hosten. Dat gebeurt alleen maar als de risico's te groot worden. Daar is anti-spam wetgeving voor en in dat plaatje past de OPTA.

Goed voorbeeld is Bevelander / Megaprovider / Cyberangels. Met de nieuwe wetgeving + waakhond is dat veel eenvoudiger aan te pakken en gaat het bedrijf niet alleen op de fles, maar moet er ook nog flink in de buidel worden getast :)

Naarmate meer landen dergelijke wetgeving hebben, worden anderen gedwongen hetzelfde te doen - niemand wil de paria op het Internet zijn.

Mijn conclusie is dus: goed begin. Op details nog te verbeteren (ook verbieden dat bedrijven gespamd mogen worden bijv.); maar het is inmiddels wel tot de wetgevers doorgedrongen dat spam een probleem is, en dat spammers criminelen zijn. In Europa tenminste. In de VS schijnen spammers niet erg onder de indruk van SPAM-CAN (voorbeeld): http://www.spamhaus.org/SBL/sbl.lasso?query=SBL13612

Spam versturen via zombies en open relays is moeilijk te traceren, maar als de verzender wat verdienen wil moet toch op een of andere manier de identiteit worden prijsgegeven. Waar moeten anders die Euri's heen :?
wel leuk bedacht zo allemaal maar volgens mij word het grootste gedeelte van alle spam nog steeds verstuurd via e-mail en IP adressen van anderen die onwetend zijn gehackt doormiddel van een trojan
buiten nederland wel ja, en sommige internationale spams worden ook verzonden van nederlandse PC's die gehacked zijn. Echter, nederlandse bedrijven die spammen doen dat meestal vanaf een doos ergens in een colo of achter een zwik DSL en Dialup lijnen vandaan. Of gewoon achter hun eigen verbinding vandaan.

Toegegeven, ze zijn dun bezaaid, maar nederlandse spam is maar een fractie van wat ik per dag op m'n mailservers blokkeer.
Zoals met alle maatregelen tegen spam: je zal eerst de spammer moeten vinden en kunnen hardmaken dat de (rechts- of natuurlijke) persoon in kwestie het is. Als je dát kan, dan kan je spam gewoon verbieden.

Je zal toch weer eerst de dader moeten vinden. Wat ik hieruit opmaak is dat de OPTA boetes e.d. mag uitdelen, maar laat ze er aub ook een actief opsporingsbeleid aan vastplakken!
Anoniem: 55170 26 januari 2004 19:55
Ik bekijk het positief,
er komt nu eindelijk zicht op een actievere vervolging door de overheid van spam.
Beetje laat, maar beter laat dan nooit
Inderdaad, goed nieuws. Nu is er tenminste een centrale plek waar je kunt klagen, voorheen was het maar gissen waar je met je spamklachten heen moest.
voorheen was het maar gissen waar je met je spamklachten heen moest.
Gissen? Nou, nee dus: als je het IP adres kan achterhalen kun je een klacht indienen bij de provider. De meeste van die e-mailmarketing bedrijfjes (in Nederland) zijn te klein om eigen servers in de lucht te hebben. En de Nederlandse ISPs hebben een actief anti-spam beleid, dus dan houdt zo'n (nogmaals: Nederlandse) spammer het al snel voor gezien (in Nederland)...
Anoniem: 76255 26 januari 2004 20:14
Je kan wel gaan klagen, maar dan moet het ook nog eens nut hebben. Gezien de wetgeving in Nederland zal het voor de spammers wel meevallen. 9 van de 10 X worden ze niet gepakt. En als ze gepakt worden moeten ze 2 weken plantsoentjes harken en dan beginnen ze gewoon weer opnieuw. |:(
Je hebt gelijk met de straffen in Nederland is het echt heel slecht. Als de spammers toevallig in de bak komen krijgen ze gewoon lekker een TV.
Maar binnen kort worden de straffen weer iets verhoogt als het goed is. |:(
Kijk als ieder land nu een anti-spamwet invoert dan is er misscien nog een kans dat de E-mail -box leefbaar blijft. :)
Anoniem: 85059 26 januari 2004 20:56
Het heeft wel het voordeel dat je mooie plantsoentjes krijgt voor weinig geld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.