Steeds meer moederborden met ingebouwde WiFi-support

Steeds meer fabrikanten introduceren moederborden met ingebouwde WLAN-functionaliteit, zo stelt X-bit labs vast naar aanleiding van de introductie van Gigabytes GA-8IPE1000 Pro2-W Pentium 4-moederbord. Naast features als Serial ATA-150, RAID-ondersteuning en gigabit ethernet beschikt dit bord over een geïntegreerde WiFi-adapter en antenne. Het bedrijf is echter niet de eerste die WiFi toevoegt aan een moederbord: medio 2003 introduceerden Asus en MSI al diverse moederborden die ofwel over volledige WiFi-functionaliteit beschikten, ofwel daarop voorbereid waren en uitgebreid konden worden met een specificieke uitbreidingsset.

De auteur van het artikel verwacht dat de integratie van WiFi in moederborden in een verdere stroomversnelling terechtkomt als Intels Grantsdale en Alderwood chipsets in het tweede kwartaal op de markt verschijnen. Omdat de in de chipsets geïmplementeerde Caswell technology zowel software als hardware aanwendt om draadloze netwerken te ondersteunen, zou de prijs van WiFi-enabled moederbord tegen het einde van dit jaar kunnen dalen tot onder de honderd dollar per stuk; een reductie van $50 tot $100 ten opzichte van de huidige situatie.

Door Arthur Scheffer

Tweakers nieuwsposter

04-01-2004 • 13:59

72 Linkedin

Bron: X-bit labs

Reacties (72)

72
70
55
22
6
2
Wijzig sortering
Voor een pc die op een vaste plaats staat geef ik toch de voorkeur aan LAN via een draadje (sneller, betrouwbaarder etc.). Ik zie er iig niet superveel voordelen in dat ze zoiets nu (in de toekomst)standaard op alle moederborden gaan doen.
en zie jij dan ook geen voordeel in een draadloze telefoon voor thuis bv? bellen waar je wil zonder draad.
zo is het ook bij een thuisnetwerk handig. okee, het is misschien wat minder snel, ik zie jan met de pet toch nog geen kabels zelf gaan leggen in zijn huis; zelf een draadloos netwerkje daarentegen ...
we hebben hier thuis kabels liggen, en het is hier een hele discussie geweest om die rotzooi zo goed mogelijk weg te werken.

edit: rondlopen? nee, maar het betekent wel dat je ergens anders dan waar de basis is, kan inetten. ergens bij de telefoonaansluiting de modem, en dan een paar kamers verder de pc.
Met een draadloze telefoon loop ik dan ook continu rond, met een computer doe je dat nu eenmaal niet zo vlug. Ik weet niet van u, maar mijn computer blijft toch wel meestal op zijn plaats staan hoor.

edit: tja had beter eerst rest van reacties gelezen (palomar)
Ik heb thuis dus in totaal 4 PC's staan. Allemaal met netwerkkabels aangesloten op een HUB. Die hub staat ook weer met een netwerkkabel op de ADSL modem.

- ADSL modem staat in de woonkamer beneden.
- Router staat boven, naast mijn werk PC en laptop.
- Multimedia PC staat beneden naast de TV.
- PC van me vriendin staat in haar kamer aan de andere kant van het huis.

Kortom, ik heb zo'n 60 meter netwerkkabel door het huis liggen. We zitten in een huurhuis, dus dure plinten aanleggen ga ik niet doen. Da's 1.

Verder ben ik nogal een freak op het gebied van kabels, want ik heb ook een audio mixer met 24 kanalen die allemaal gebruikt worden. Staat naast de HUB. Da's 2.

Mijn vriendin klaagt ook vaak dat die kabels zo lelijk zijn. Da's 3.

Dus JA! Ik ben gebaat bij een draadloos netwerk thuis. Wat mij betreft wordt mijn huis 1 groot magnetisch veld en gaat ook alle audio via de lucht.

Nu nog wachten op draadloze stroom (inductie) zodat ik ook al mijn netspanningsnoeren de deur uit kan doen. :>
toch prettig voor n00bs hoor dat wifi, ga mensen maar is uitleggen dat ze een hub moeten hebben en daar straight kabeltjes bij moeten hebben om het goed te laten werken

en dat als ze van pc naar pc willen verbinden dat ze een cross kabel moeten hebben

jammer dat wifi nog niet altijd helemaal lekker werkt, en dat het instellen toch te lastig is voor de gemiddelde n00b
tenminste als je het ook maar in de kleinste mate veilig wilt hebben
toch prettig voor n00bs hoor dat wifi, ga mensen maar is uitleggen dat ze een hub moeten hebben en daar straight kabeltjes bij moeten hebben om het goed te laten werken

en dat als ze van pc naar pc willen verbinden dat ze een cross kabel moeten hebben
Adviseer gewoon een switch met auto-crossover detectie en correctie.
Sowieso is een switch practischer als een hub (Full duplex en minder last van andere PCs op het netwerk). Maar goed, zijn er nog Hubs te koop tegenwoordig :)
Jammer genoeg is het dus met WiFi niet anders... Wel eens een AdHoc netwerk geinstalleerd? Volgens mij koop ik binnenkort uit pure frustratie alsnog een Access Point erbij. Dat soort hindernissen schrikt helaas vele beginnelingen wel af.
Anoniem: 32049
4 januari 2004 15:55
En hier is bijvoorbeeld te zien hoe dat dan bij ASUS werkt, op het moederbord is een apart insteekslot voor een WIFI-accesspoint te vinden, men claimt dat het goedkoper uitpakt dan de aankoop van een los accesspoint, dat is helaas voor ze achterhaald, na een beetje zoeken blijkt dat het accesspoint momenteel nog iets van € 90,- doet. Daarbij moet je natuurlijk niet vergeten dat elk apparaat dat je er op wilt aansluiten ook een (dure) WIFI-kaart nodig heeft. Verder is de snelheid duidelijk minder dan die van een bedraad netwerk, maar inderdaad, voor die mensen die echt niet zitten te wachten op boren en kabels trekken is dit een aantrekkelijke mogelijkheid.
Ik zie eigenlijk geen 'where to buy' button. Zou zo'n kaartje goedkoper zijn dan een los PCI kaartje?
Anoniem: 85198
@twixx5 januari 2004 14:47
Is vaak een PCMCIA kaartje
Anoniem: 4697
4 januari 2004 14:04
Maar dat betekent niet dat het geen plaats heeft op een desktop! Ik ben blij dat ik van (een deel) van de kabelzooi afben. 't Is een beetje hetzelfde als zeggen dat draadloos bellen het best tot zijn recht komt bij een GSM. Ook dit betekent niet dat een DECT systeem geen bestaansrecht heeft.
met draadloze (huis)telefoons is het gewoon handig om door het hele huis te kunnen bellen. Een telefoon is toch klein enzo dus makkelijk mee te nemen.

Daarentegen zie ik jou nog niet met je desktop pc onder de arm door het hele huis lopen omdat ie wlan heeft ;)
Denk dat ik het direct uit zal schakelen

Er hangen echt wel gezondheid risco's aan
die pas over 10 jaar aan het licht komen net als het verhaal van asbest...
Ja en dan heeft 60% van de bevolking chronische klachten
of erger:leukemie oid.

http://www.newtreatments.org/doc/WisdomExperience/125
Anoniem: 30050
@Larry44 januari 2004 14:29
DISCLAIMER - Be aware that much of the material on the this site represents opinions and interpretations. This information should NOT be regarded as necessarily being true and scientific. With what you learn here, do your own research and discuss your options with health care professionals involved in your care.

;)
Hoewel ik ook niet overtuigd ben over de onschadelijkheid van straling is dat artikel wel heel erg subjectief en worden er heel wat aannames gedaan die nergens ondersteund worden.
Anoniem: 76313
@Johnny5 januari 2004 14:35
uitlaatgassen zijn ook erg schadelijk... en toch rijdt iedereen met de auto...

liever overam wifi en geen uitlaatgassen (althans schadelijke uitlaatgassen)
Anoniem: 76313
@Larry44 januari 2004 14:25
jij hebt dus ook geen mobiele telefoon?
Heb ik wel maar gebruik het nauwelijks.
mijn prepay ding staat dus ook 99.999% uit van de tijd
en heb hem dus nooit in me broekzak zitten etc.
(gelukkig is me bevrore beltegoed weer unfrozen omdat ik hem zo weinig gebruikte ;) nu is het oneindig houdbaar
En als je in de trein stapt vraag je of iedereen ff z'n mobieltje uitzet? Als je bij een bedrijf binnenstapt doe je dat alleen als ze geen Wifi hebben? Om nog maar te zwijgen van FM-radio...
wow 3,6 uur per jaar je gsm aan hebben staan, zelfs mijn oma heeft hem meer aan staan ;)

wel handig, een keer per jaar je accu goed opladen, dan kun je als de accu eruit gehaald wordt en op een droge plek opgeborgen wordt een heel jaar zonder laden!
Jij loopt zeker ook de hele dag in het donker. Brrr...licht, dat is ook electromagnetische straling. Ga maar weer terug in je schuilkelder.

De straling van WiFi is maximaal 100mW. Dat is echt helemaal niks, zeker als je het met GSM vergelijkt. De eerste GSM's zendde soms wel tot 1W.
Anoniem: 101455
4 januari 2004 14:11
Draaidloos netwerken is handig, en ik hoop dat ze in volle vaart door gaan met ontwikkellen.
Ik vind het alleen wel jammer dat de huidige generatie nog niet erg veel bereik heeft. Als je met je buurman 2 huizen verder draadloos wil verbinden is het niet gegarandeerd dat je de 50 meter (en zeker niet zonder bandbreedte verlies) haalt.
Binnen je eigen huis is het meestal niet zo'n probleem, maar het is inprincipe makelijker om een draad naar een andre kamer aan te leggen dan een draad over de weg te spannen.
Das een mooie optie om n de bios standaard aan te zetten
windows ziet meteen die chip, installeerd alles dat nodig is en voila drive by hacken wordt gewoon leuk
Anoniem: 61096
@StefanTs5 januari 2004 23:58
Valt wel mee als Windows dan ook meteen om een WEP key vraagt.....
Stomme mensen houdt je natuurlijk altijd maar dat betekend niet dat de hardware niet handig kan zijn.
misschien is het wel eens handig het juist andersom te zien... je hebt een pc met ingebouwde WIFI en een laptop met ingebouwde WIFI... dus nu kun je heel makkelijk met je lappie overal in huis rondlopen en internetten... kijk en dan is een wifi zender in je pc wel handig... ik heb het zelf nu ook alleen heb ik een apparte zender bij de PC liggen. en die hoef je dan niet meer aan te schaffen.

dus jah ik zie het wel als handig....
Het is leuk dat WiFi aan het moederbord toegevoegd wordt, maar ik heb persoonlijk liever een draadje. Ik hoop dat WiFi de standaard netwerkaansluiting niet van het moederbord verdringt, want dan moet ik weer losse netwerkkaarten kopen.
en toch blijft wifi t beste tot zijn recht komen in laptops en niet in desktop computers
Zat mensen die thuis WiFi gebruiken om verschillende computers te verbinden met internet. Niet iedereen heeft er zin in om UTP-kabels te trekken, of heeft daar uberhaupt de mogelijkheden voor.
Je hebt toch ook overal stroomvoorzieningen in huis?
Dan kan zo'n UTP er ook wel bij. Ja, dan wel zelf de stekkers erop knijpen anders zijn ze te groot voor door een elektra pijp.
zover ik weet moet je geen utp langs je electra leggen.... geeft storing volgens mij
Dat valt wel mee, de storingen worden grotendeels uitgefilterd door hoe UTP werkt, als de éne Rx-lijn hoog is, is de andere laag, zelfde geldt voor de Tx-lijnen, op die manier moet je wel met ruige elektromagnetische velden aan de gang om dat te verstoren.
Je hebt toch ook overal stroomvoorzieningen in huis?
Is het niet verboden om UTP en elektra door een 'pijp' te voeren?
Dat is en geen UTP, en werkt het ook over verschillende groepen?
Het principe is wel heel handig moet ik zeggen, gewoon een extra stopcontact bij elke PC, en klaar ben je...
Jammer alleen dat dan je hele stroomgebeuren als een hub werkt, en niet als een switch, dus de max is zowel je netwerkkaart, en de frequentie van de wisselstroom in huis... (50/60 HZ tog?)

Maar makkelijk is het zeker...
weet jij wat het kost om netwerk kabels aan te leggen?
ik heb het zelf gedaan in een basis school zonder systeem plafon, met zo'n 40 computer over de hele school verspreid, en daar ben je LANG me bezig.

now hadden we geen keuze wat we hadden geen geld voor draaidloze computers, maar het zou mij echt veel tijd hebben gescheeld, en de overlast die we maakte stukken minder hebben gemaakt.
ooit in een school geweest?
vaak wil de school 2 pc's per lokaal piv 1 specifiek computerlokaal dus dan heb je het over een behoorlijke ruimte die je moet dekken
er is nog geen 1 wireless standaard die dat met een behoorlijke performance kan doen

veel school pakketen moeten vanaf de server draaien en als je dan wireless neem gaat de school klagen over de performance.

buiten dat voor vaste PC's moet je zowiezo voorzien van stroom en dan hebben wij de printers nog waar nog geen voorzieningen voor zijn

wireless is leuk maar je moet goed kijken naar de toepassings gebieden. en alles per geval bekijken
Blijft natuurlijk het punt dat je die notebooks dan wel ergens aan moet kunnen koppelen... een desktop misschien?

Hoewel ik voldoende problemen heb om mijn Wifi aan het werk te krijgen, wegen de voordelen zeker op tegen de nadelen... goede ontwikkeling dus deze standaard ondersteuning. Is het trouwens alleen bij Intel of ook bij AMD borden?
Wifi werkt gewoon erg makkelijk, mits de drivers goed zijn en de tools ook goed werken. Ik heb de asus 54mbit spullen en dat werkt vanzelf. Plug en play 100% :) Zelf op meerdere netwerken loopt het probleemloos dmv. auto roaming. Wifi werkt pas slecht met goedkope troep met slechte drivers. Neem gewoon een goed merk, heb je veel minder problemen.
Hangt ook van de omgeving af, sinds mijn buurman nieuwe buren heeft aan de andere kant kan hij niet goed meer op ons draadlose netwerk komen de verbinding valt constant weg en de signaal kwaliteit komt niet boven de 30% Dit gebeurd overigens alleen 's avonds dus ik vermoed dat hun gewoon een apparaat in huis hebben dat stoort.
Tja t'is maar hoe je 't bekijkt. Voor laptops is het inderdaad handig i.v.m. de flexibele werkplek.
Maar Wifi is ook handig in een studentenhuis met meerdere PC's en gedeelt internet.. scheelt een hoop werk (en geld en frustratie ;)) met kabeltrekken.

En zowiezo... zou het in desktop computers verboden moeten worden dan :? omdat het dan volgens jou niet tot z'n recht komt :?
WiFi is toch veel duurder dan gewoon ethernet?
Volgens het nieuws was de bestaande oplossing 50 tot 100 euro (per PC).
Bullshit een draadloos kaartje heb je voor 30 euro. Netwerk kabel is overigens ook niet gratis en dat is iets wat veel mensen vergeten.
Op LAN's kan Wifi ook wel erg chill zijn.
Geen gezeik met kabels alleen met AP channels.
Selecteer een vrije AP en klaar is je connectie. :)
Wat stel jij jezelf voor bij een (W)LAN party?
Als ik 50+ man bij elkaar heb zitten en zit een groot deel van die groep te spelen vinden die het beslist NIET FIJN! als er even iemand een file van PC1 naar PC2 gaar copieeren! (latancy slechte ping tijden name it)

100MB van de switches naar de desktop en 1000MB tussen de switches.... daar kan geen enkele Wifi standaard tegenop!

Zoals al eerder in dit draadje werd geroepen, Bekijk het per geval. Even (adhoc) een 'office' netwerk uitrollen (in geval van nood of als productie omgeving) kan prima volstaan. Thuis idem (geen enge kabels dwars overal doorheen en overheen).

Zie genoeg voorbeelden in dit draadje waar je het eerder niet dan wel voor zou willen gebruiken (wifi).
OK bij een WLAN party met 50+ gaat je performance enorm omlaag. Echter zou je zowisso wel hier wat aan kunnen doen. QoS voor de games hoger in delen dan filesharing is mogelijk wat iig je Game performance niet schaad. Verder tja ... er komt binnenkort een nog snellere Wifi versie misschien dat dat wel beter gaat (qua snelheid) en verder tja, kan je denken aan het max. aantal aan Base stations als dat er kanalen zijn.
(Just my 2 cents...)
met hoeveel wil je dan een lan party houden ..... 5 ofzo ;)

wifi is gewoon niet bestand tegen het massale leechverkeer op lans

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee