Dell geeft klanten renteloze lening voor aanschaf

Dell heeft vrijdag bekendgemaakt dat het aan consumenten een regeling voor renteloze financiering gaat aanbieden, die geldt bij de aanschaf van alle consumentenproducten van het bedrijf. Met het aanbieden van leningen wil 's werelds grootste computerfabrikant zijn aandeel in de markt voor consumentenelektronica vergroten. In het verleden heeft Dell wel renteloze leningen aan zakelijke klanten verstrekt, vooral in tijden dat de vraag wat terugliep. Nu die terugloop enigszins gestuit lijkt te zijn en bedrijven langzaam weer naar hun oude bestedingspatroon terug lijken te keren, is de consumentenmarkt een aantrekkelijke prooi voor Dell. Het bedrijf is namelijk in een harde concurrentiestrijd verwikkeld met de grote rivalen HP en Gateway.

Dell LogoAlle drie de bedrijven zijn zich bezig gaan houden met een ruimer assortiment van consumentenproducten. Zo verkoopt Dell nu ook printers, handhelds en LCD-televisies onder eigen merknaam. Wie geïnteresseerd is in de financieringsregeling kan op de site van Dell terecht. Wie voor meer dan vijfhonderd euro aan Dellproducten koopt, heeft tot 1 januari 2005 de tijd om die prijs te betalen. Pas daarna gaat het bedrijf rente berekenen. De Nederlandse tweaker zal helaas van een koude kermis thuiskomen, omdat de regeling alleen voor Amerikaanse ingezetenen geldt.

Door Henk-Jan de Boer

03-01-2004 • 21:33

47

Bron: Reuters

Reacties (47)

47
45
33
16
1
0
Wijzig sortering
buiten dat, en volgens mij belangrijker: de rente op de amerikaanse kapitaalmarkt is dusdanig laag dat het dell niet echt veel geld kost om een renteloze lening te verstrekken. De grote autofabrikanten doen dat daar al jaren om tegenvallende vraag te compenseren.
De kapitaalmarkt = lange termijn
De geldmarkt = korte termijn

Beide rentes zijn laag momenteel en de geldmarktrente ligt bijna gelijk aan de kapitaalmarktrente. Deze laatste is normaal gesproken (fors) hoger, omdat het een lening voor lange termijn (5 jaar en langer) is.
Voor de goede orde, een dergelijke regeling wordt door Dell wel degelijk in Nederland aangeboden, al sinds het begin van het aanbieden van PC's op de 'nieuwe manier', dmv de Primeline acties.
Primeline is niets beter dan Comfort. Uitstel van een betalingsregeling die je veel geld kost. Wees slim, ga niet voor een "card" die je 19% of meer aan je broek lapt. Wacht een maandje of 6 meer of ga voor een andere optie. Primeline is gewoon een andere oplichter die geld uit je zak probeert ter kloppen,... be smart.
Comfort en Primeline baseren zich inderdaad op hetzelfde concept (PL pakt het kennelijk een stuk beter aan, gezien de betere marktpositie), echter heeft PL dus het voordeel van een concreet samenwerkingsverband met Dell. Overigens kun je ervoor kiezen wel of geen rente te betalen, afhankelijk van het soort krediet. Echter moet je natuurlijk wel rekening houden met geintjes als € 50,- aan administratiekosten en dergelijke :).
Anoniem: 2288 3 januari 2004 22:50
Oppassen, HCC heeft in samenwerking met consumentenbond dit bedrijf al gemaand de nederlandse/europese leveringsvoorwaarden aan te passen aan de wet .... tot op heden heb ik nog niet gehoord dat DELL dat ook daadwerkelijk heeft gedaan.
Waarheid hierover ligt in het midden. Waar het (o.a.) over te doen is, is dat Dell weigert de EU garantie bepalingen te hanteren op producten waar klanten gekozen(!) hebben, tegen extra korting, om voor een jaar garantie te gaan, ipv 3 jaar.

Ik weet even niet of de aanklacht nog meer omvat, maar bovenstaande was een van de issues.
Anoniem: 47068 3 januari 2004 21:38
quote
De Nederlandse tweaker zal helaas van een koude kermis thuiskomen, omdat de regeling alleen voor Amerikaanse ingezetenen geldt.

De Amerikaanse markt is ook veel groter, dus het spreekt voor zich dat men daar de regeling wel heeft en in een klein land als NL niet
Jij vindt dat het voor zich spreekt... als ik die info er niet bijgeef dan komen er eerst een paar reacties waarin gevraagd wordt of deze regeling ook voor Nederland geldt, en vervolgens moeten al die reacties beantwooord worden door mensen die vinden dat dat voor zich spreekt. :P

Om dat een beetje te voorkomen heb ik het maar zo volledig mogelijk gemaakt. Daar komt trouwens bij dat in de voorwaarden van de regeling gewoon heel expliciet staat dat het alleen maar voor Amerikanen geldt. En als ik de rest van de voorwaarden wel noem, waarom die éne dan niet? :)
Hij bedoelt niet dat het niet in het nieuwsbericht moet komen als het vanzelfsprekend is, maar dat hij begrijpt waarom Dell het zo doet ;)
Onzin. Nederland is qua oppervlakte dan wel kleiner, maar het aantal mensen op die oppervlakte is veel hoger. Nederland heeft net zo veel inwoners als drie of vier staten van Amerika bij elkaar. Hier kunnen ze al die potentiele klanten met 1 kantoor af, daar moeten ze door de afstanden meerdere kantoren opzetten.

Ook is de infrastructuur (breedband internet) veel beter toegankelijk, wat de kansen voor verkoop van high-end PC's weer vergroot.
nederland meer inwoners dan enkele staten samen???New york alleen heeft bijna evenveel inwoners als gans nederland?
[off-topic]
nederland meer inwoners dan enkele staten samen???New york alleen heeft bijna evenveel inwoners als gans nederland?
Hij zegt er ook niet bij WELKE staten hij bedoelt. Als je staten als Hawaii (ex toeristen), Arizona en Alaska neemt, kom je samen redelijk in de buurt van het aantal inwoners van Nederland... :z
[/off-topic]
Anoniem: 24471 @scsirob4 januari 2004 15:21
nederland = 16 mil
amerika = 440 mil

Dus waar zijn er meer potentieele klanten ???

Buiten dat om heeft de gemiddelde inwoner in de VS 50~60% koopkracht terwijl wij net van 20~30 naar 15~20 gedropt zijn.
Hoe kom je in godsnaam aan 440 miljoen..Als er 140 miljoen amerikanen in 1 jaar erbij komen gaat er echt wat fout :D

CBS VS: Population count: 292,321,826
De Amerikaanse markt is ook veel groter, dus het spreekt voor zich dat men daar de regeling wel heeft en in een klein land als NL niet
Het spreekt zeker net zo voor zich als ze hier geen auto zouden verkopen en in Amerika wel, "want dat land is groter"?
Nederland is gewoon te klein, maar Europa (waar hetzelfde geldt (geen financiering), is groter dan Amerika (qua inwonertal).

Domme zet van Dell?

(aan de andere kant is de rente in Amerika slechts 0.25% ofzo.Hier in Europa meer dan 1% ofzo)
Dus daar is zo'n actie gunstiger.
Hoewel Europa steeds meer één wordt, is dit nog steeds niet helemaal het geval. De wetgevingen in de verschillende landen zijn nog te verschillend om uit te zoeken of het in Europa ook mogelijk is. Verder zal niet iedere randdebiel een renteloze lening krijgen, je moet wel een beetje kredietwaardig zijn. Ik weet niet of in er in Amerika één instantie is, maar ik kan me voorstellen dat dat in Europa niet is. Je moet dus met verschillende ondernemingen overeenkomsten sluiten om de kredietwaardigheid te beoordelen.
Anoniem: 90292 3 januari 2004 22:55
@ mutsje.

Het is toch zeker "nieuws"? Zo ken ik er nog wel een paar. Waarom zou je het melden dat China liever niet met microsoft in zee gaat? Waarom melden dat een bepaalde chip in Azie te koop is maar hier niet?

Omdat het nieuws is.
Er verschijnen veel meer berichten over de ontwikkelingen op IT gebied dan je op tweaker.net kunt lezen. De redactie maakt een selectie en het is een terechte vraag wat de nieuwswaarde is voor de nederlandse consument/tweaker als je er toch niets aan hebt. Voor een Amerikaanse tweakerssite zou dit wel nieuwswaarde hebben.

Mischien kun je het beste een vergelijking trekken tussen de prijzenoorlog tussen de supers. Ook dan is het pas relevant als het in Nederland plaatsvind. Mischien ook als het prijsverschil in onze omringende landen lager ligt zodat consumenten over de grens gaat om de spullen te kopen.Maar de stuntprijzen van een supers in Amerika zou mij toch echt niet interesseren....
Denk je niet dat dit soort dingen een direct economische impact hebben op die bedrijven? Wat als HP hierdoor geen pc rebranden/sellen meer doet? De economie op een continent heeft echt wel repercussies op een ander continent. Globalisering, weetjewel.
Dit soort acties zijn weldegelijk nieuwswaardig, als je een beetje doordenkt.
Het klinkt best leuk, zeker nu de belasting aftrek voor aflossing rente in 2000 was afgeschaft, zou er in Nederland best een markt voor zijn.

Alleen ik zou de aflossing termijn nooit langer maken dan de garantie termijn........ :Y)

Maar ik denk omdat de rente voor krediet stukken hoger ligt in de eu/nl zal men niet de leuke acties bv. , extra geheugen of dikkere HD er naast handhaven....... ;(

Voor me zelf bouw ik veel liever een pc dan ik het een stel marketing mafkezen zoiets laat samestellen ookal kan ik een hoop dingen laten aanpassen.... B-)
Ben je tenminste baas in eigen systeemkast :z
waarom zou je zoiets dan hier gaan posten als het alleen maar USA residents betreft die er gebruik van mogen maken? een manier om Dell in het nieuws te krijgen ofzo?
Anoniem: 39505 4 januari 2004 15:43
ik vraag me af of dit ueberhaupt wel mag in Nederland,
zie hier:

http://www.belastingdienst.nl/schenken/5a57ca1.htm

:?
Nah, fiscaal is het eerder als uitgestelde betaling dan als renteloze lening te kwalificeren natuurlijk, dus dat zal wel niet zo'n probleem zijn. Het is niet zo dat Dell een geldbedrag aan de consument ter beschikking stelt. De consument krijgt geen geld, maar een goed. Het enige wat de consument nog moet doen is betalen, en daar mogen ze nog even mee wachten.

Het is gewoon een koop/verkoopovereenkomst, alleen dan met een beding dat de klant mag wachten met betalen, zonder dat daar rente over hoeft te worden betaald. Das wat anders dan een geldleningsovereenkomst waarbij de lener een geldbedrag tot zijn vrije beschikking krijgt voor de duur van periode genoemd in de overeenkomst. Dat het materieel wel dat effect heeft, is alleen maar mooi meegenomen. ;)
Wat een onzin... ik kan allang met een comfort kaart of andere kaart een PC kopen bij de Mediamarkt ofzo en in 2005 betalen. Het is dus helemaal niets bijzonders.

Dit is dus absoluut geen nieuws.
Ik zou toch maar eens navragen of die "lening" wel renteloos is :+
19% als je buiten de tijdmarge valt.... dankudekoekoek
Toevallig werk ik bij een zaak waar ComfortCard aangeboden wordt: uitgestelde betaling (het volledige bedrag in 2005 betalen) is renteloos. Daarna wordt je gevraagd of je in termijnen wilt aflossen, of het hele bedrag in 1x. Dat delen ze waarschijnlijk mee rond de kerstdagen, zodat veel mensen voor de termijnen optie zullen kiezen, omdat ze teveel hebben uitgegeven aan sinterklaas, kerst en vuurwerk. Daarbij heb je wel _ruim_ 20% rente. Heel slim bedacht allemaal. ComfortCard werkt vanaf een bedrag van € 200.
Dat is precies hetzelfde bij mijn werkgever, en daar is Dell bij aangesloten :)
Anoniem: 83699 @Lordy794 januari 2004 00:23
Deze lening mag dan wel voor de klant renteloos zijn, er wordt voor de winkelier iets van 3% op het te verkrijgen bedrag ingehouden; daar betaalt Comfort Card zijn lening van.
Anoniem: 93128 4 januari 2004 16:08
Dell geeft klanten renteloze lening voor aanschaf
Kijk, zo hoort het. Dit is een manier om die klanten te trekken die normaal niet genoeg geld ervoor hebben, daardoor worden ze automatisch klant bij dell en niet bij anderen, omdat die niet een renteloze lening verlenen :z

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.