Sony brengt 3,5 jaar oude Android TV 12-update naar tv's uit 2020 - update

Sony heeft een update uitgebracht voor tv's die het bedrijf van 2020 tot 2023 heeft geïntroduceerd, die het Android TV-besturingssysteem bijwerkt naar versie 12. De tv's kwamen oorspronkelijk met Android TV 10. Android TV 12 kwam eind 2021 uit.

De v6.8022-firmware-update werkt de Android-versie bij naar 12, schrijft Sony. Het bedrijf meldt niet welke nieuwe Android TV 12-functies de tv's krijgen. De stabiele versie van 12 kwam eind 2021 uit en heeft onder meer een native 4k-interface en automatische verversingssnelheidswisseling om bewegingstrillingen tegen te gaan. Ook zijn nieuwe privacy- en veiligheidsfuncties en is er HDMI-CEC 2.0-ondersteunig. Inmiddels is er ook een Android TV 14 uit.

Sony meldt verder dat bepaalde delen van de interface zijn verbeterd, dat er bugfixes zijn en dat de prestaties zijn verbeterd. De update is beschikbaar voor verschillende lcd- en oled-tv's die Sony sinds 2020 heeft uitgebracht.

Update, 16.30 uur - Sony meldt op aparte ondersteuningspagina's dat de update ook naar recentere tv's komt, waaronder tv's uit 2023, 2022 en 2020. Mogelijk komt de update ook naar 2020-tv's, al heeft Sony hier voor zover bekend nog geen volledig overzicht van gepubliceerd. Met dank aan Dupje en Tead. Het artikel is hierop aangepast.

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-05-2025 • 14:59

108

Submitter: Leaplasher

Reacties (108)

108
108
73
2
0
28
Wijzig sortering
Domme TV kopen met een HDMI-poort. En dan eens in de zoveel tijd het kastje vervangen, niet heel de TV l
Bestaan er nog domme tv's?
Een monitor kan je toch net niet een tv noemen.

Ze hebben geen AB om hem aan of uit te zetten.
Geen Oled of QD-Led panelen? (als ik zo vlug even kijk boven 50")
Hoe zit met het met audio passtrough? Kan een monitor dat? Via optical fibre
Geluid uit een monitor is (nog) slechter dan vanuit een tv?
Waarschijnlijk zijn er nog verschillen waardoor de keuze voor een monitor wegvalt.
Er zijn tegenwoordig nog maar 2 verschillen tussen een monitor en een TV.
De grootte en de OS.
Een monitor heeft geen ingebouwde OS. Maar een domme TV had dat ook niet.
Dan blijft de grootte over.
Als je een 58" monitor koopt een daar een kastje op aansluit, heb je gewoon een TV.
Heb ik dan een afstandbediening en heb ik dan ook de keuze om audio door te sluizen naar mijn surround via optical fiber?

En hoe zit het met oled? Heb je dat ook al onder de monitoren?
Afstandsbediening: ja, die van het kastje wat je gebruikt. De monitor gaat zelf wel in standby als je het kastje uitzet. Compleet uitzetten gaat je niet lukken maar feitelijk gaat een TV ook niet volledig uit.

Qua audio: ja want de audio loopt niet via je monitor maar het kastje wat je hebt dus het gaat van het kastje naar je surroundsysteem.

OLED: ja, OLED monitoren bestaan al een aardige tijd. De grootte kan wel een issue zijn want ik ken zo geen 60" monitoren maar dat is natuurlijk sterk afhankelijk van hoe groot je je scherm wilt. 49" OLED is er bijvoorbeeld gewoon (breedbeeld wel).

[Reactie gewijzigd door Korvaag op 21 mei 2025 17:27]

Monitoren schakelen zichzelf uit/aan als ze signaal krijgen.

Dit heb ik eind vorig jaar gedaan voor mijn digibeet ouders. De ontvanger van Ziggo heeft een afstandsbediening en kan daarmee 'uit' gezet worden. Hdmi audio extractor naar een soundbar toe voor het geluid. Hdmi switch met afstandsbediening om te schakelen tussen TV, Chromecast en de PS2. Mijn ouders kijken alleen TV.

De reden dat dit beste optie was dat ze absoluut geen grote televisie (>40") wilden. Er staan nu meerdere grote Oled monitors in de pricewatch.
Een boel monitors hebben een HDMI aansluiting en daarmee ook CEC. Kun je via de afstandbediening van je kastje dus de meeste dingen op je monitor bedienen.

Displayport heeft iets dat DDC/CI heet. Zit eigenlijk al sinds het DVI tijdperk in monitoren. Daarmee kun je via commands de backlight, contrast, geluidsniveau, etc. etc. aanpassen.
Helaas heeft VESA nooit echt interesse getoond in DDCI/CI fatsoenlijk te standaardiseren en door te ontwikkelen. Hierdoor heb je problemen zoals:
  • Bij de ene monitor kun je bijvoorbeeld 'brightness +1' sturen, terwijl bij anderen het de absolute value 'brigthness 64' moet zijn
  • Sommige monitoren crashen als je de values probeert uit te lezen, en dus moet je "blind" de values sturen en moet je (software) zelf die tracken
  • Sommige monitoren rate limiten hoe vaak je een signaal aan mag passen
  • Sommige monitoren softbricken zichzelf (!) als je tegelijk een waarde via het knopje en command aanpast
  • Sommige monitoren gebruik visuele menu values van 0-100, maar interne values van 1-255
  • Geen bug, maar zoals je zelf ook al opmerkte hebben de meeste monitoren geen (IR) receiver en geen optionele afstandbediening
Het is vrij jammer, want HDMI is best een gare standaard met ook een gaar consortium dat het ontwikkelt, controle over voert en bakken met geld voor licensing vraagt. AMD kan bijvoorbeeld bepaalde features niet naar hun Linux opensource videokaart driver brengen omdat HDMI hun daar geen toestemming voor geeft.
Ja hoor,

Mijn LG Oled 45 inch heeft gewoon en AB en valt gewoon onder monitor.
Het is gen 50 inch, maar scheelt niet veel.

Edit:
Echter geen OS erop staan, maar zou het zelf ook geen eens willen eerlijk gezegd.
Alleen geen optical aansluiting, nog steeds oldschool aux :)

[Reactie gewijzigd door aloysiussss op 22 mei 2025 13:57]

Steeds meer monitoren komen gewoon met een OS, android tv, tizen en vast nog andere
ik heb echt nog nooit een monitor gezien met een OS als Android TV oid. Er was een dag of 2 een bericht dat een fabrikant dat ging doen, maar nog niet in het wild gezien
Je hebt ze gewoon hoor, bijvoorbeeld de HP Omen 32x, Anteq Pollux en nog van SPC. Zeg verder ook niet dat het gemeengoed is, maar het zal naar mijn verwachting steeds vaker voorkomen.
categorie: Monitors
Ik heb ze ook niet zelf gezien, maar zoveel monitoren zie ik ook niet... Maar de pricewatch zegt dat ze er wel zijn.
Samsung heeft er in elk geval al een hele reeks van.
Dat kun je zeggen maar dan sla je alle verschillen die hierboven worden genoemd over. Monitors met (e-)arc zijn trouwens ook nogal dun gezaaid. Een domme tv had dan wel geen OS maar hij had wel een ingebouwde tuner. Je vergeet voor het gemak ook dat bij de tv's allerlei technieken worden ingezet om een zo goed mogelijk beeld te krijgen bij video en film. Als je een monitor koopt van bv 75 inch dan krijg je gewoon een paneel waar de helderheid zo hoog mogelijk kan want dat is van belang voor de use case van zo'n scherm.
Sommige monitoren van Samsung hebben weldegelijk een OS er in zitten.
Ik denk dat het eerder de andere kant opgaat:

Mijn Samsung Odyssey gamingmonitor heeft een OS (TizenOS)

Via het Tizen-platform zijn verschillende apps te gebruiken, zoals YouTube, Netflix en Amazon Prime
nieuwere varianten gaan zelf verder: Matter ondersteuning
waardoor gebruikers zonder extra software smarthomeapparaten kunnen besturen vanaf de monitor

Dus zonder PC aangesloten kan je al een hoop handeling uitvoeren.
De monitor wordt eerder een TV dan andersom :-)
Dus zonder PC aangesloten kan je al een hoop handeling uitvoeren.
De monitor wordt eerder een TV dan andersom :-)
Correct, inderdaad mijn exact gedachte.
Ik heb zelf ook een Samsung Oddyssey G9. Deze heeft inderdaad ook TizenOS.
Zelf gebruik ik het niet, maar ik kan er best gemakkelijk TV op kijken.
Als ik een kastje aansluit is het in principe gewoon een TV.
Dat het een Ultrawide is, en er geen films zijn voor Ultrawide, is een ander verhaal.
Mwa, ik heb op kantoor een pc met een Asus monitor van 38". Daar zit toch echt een A/B bij om aan en uit te zetten, poort te kiezen en volume. Een draadlose muis + ziggo go en ik heb tv. (of een chromecast er bij)

Het was meer een grapje maar het zit er niet ver af.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 21 mei 2025 16:28]

Bij m'n recente AOC AGON monitor zat er niet alleen een afstandsbediening bij, de AB lijkt praktischer met meer knopjes dan de laatste paar Samsung TV's die ik heb moeten bedienen.

De grootste irritatiefactor is bij de meeste TV's én monitoren de trage OSD, een waardeloze UI/UX en dat zelfs die éne functie die ik nodig heb - het veranderen van de input - zo een seconde of twee tot drie duren, véél te lang.

Het fijnste vind ik vooral dat ik de brightness kan automatiseren via DDC/CI commandos naar het scherm, onder Windows kan ik de brightness van meerdere schermen tegelijk aansturen met Twinkle Tray.

- Geluid wil je sowieso niet uit een monitor of TV's mini speakertjes zelf, gaat bij mij via een DAC --> mengpaneel --> audio-monitoren met actieve versterking. Tenzij je ergens een "hum" creert door een groundloop in het analoge deel, is optisch vooral kwetsbaar en alleen handig als je er niet vaak bij moet zijn. De akoestiek is bij het gros van de mensen een veel groter probleem 🙈

Voor de meeste "normale" mensen is HDMI juist handiger omdat de TV dan via CEC ook gelijk de soundbar etc. kan besturen en/of de console daarmee werkt.

- OLED/QD-LED heeft nu nog een gigantische meerprijs (voor mij), maar kan het waard zijn. Ik geef meer om waar de high-end IPS panelen nog steeds competitief in zijn: veel bang-for-the-buck, hoge absolute helderheid, hoge refreshsnelheid + weinig/geen ghosting en zeer goed kleurbereik. Vooral de ghosting vind ik écht een probleem bij de beter betaalbare OLEDs :/
Vaak nog duurder dan een TV van hetzelfde formaat en ik heb nog niet veel monitoren van 75" gezien. Dan koop ik toch liever gewoon een TV en als het slimme gedeelte niet werkt of niet meer werkt na een tijdje hang ik er wel een kastje aan.
Ja inderdaad daar zat ik ook aan te denken. Koop gewoon televisie en stop er dan een stick in. Een Roku of zo die zijn niet duur.
Tijdje terug voor mijn ouders een Samsung tv gekocht maar ze snapte helemaal niks van het smart gedeelte van de TV, dus dat maar uitgeschakeld en de NVidia TV shield er weer op aangesloten die ze hadden. Toen was het een domme TV met een TV kastje :-)
Zou toch ideaal zijn als je zelf de keuze hebt op elke TV om dat te gebruiken of niet. Helaas mekkert mijn TV elke ochtend weer over Tizen en dat ie geen internet heeft. Omdat ie te traag is om te door te hebben dat ie internet heeft voor het OS inlaadt.
En die melding verdwijnt toch binnen no-time automagisch uit de bovenhoek, niet?
Helaas gebeurd het maar al te vaak dat ik plex opstart en een melding krijg dat deze niet bereikbaar is :/
Genoeg TV's in de pricewatch zonder Smart. Ik weet niet wat je onder dom verstaat maar in de basis als je geen Smart hebt heb je ook geen behoefte voor updates
Als ik selecteer op tv's vanaf 50" en ik ga naar de optie Smart dan is er geen enkele die niet smart is.

Een domme tv is voor mij een tv zonder een homescreen als in smart gedeelte.
Gewoon simpelweg ingangen selecteren en gaan.
Check dit 2 j oude filmpje anders eens over een scherm met daarin een raspberry pi compute module. Leuk voor in winkels en voor tweakers ;)

YouTube: Smarter than a Smart TV! (Raspberry Pi Inside)

[Reactie gewijzigd door NLkaiser op 21 mei 2025 18:35]

Dit is leuk! Had het al eens zien voorbij komen maar totaal vergeten.

Zo zouden tv's moeten gemaakt worden. Een mogelijkheid om de cpu te upgraden wanneer deze niet meer voldoet.
Helaas niet echt meer, wat ik een zeer zorgelijke ontwikkeling vind.

Je enige opties zijn monitoren of digital signage displays, beide veel duurder dan een "smart" TV. Of je moet het allergoedkoopste HD-ready ding kopen en dan hopen dat er geen "smart" zooi in zit maar dat is natuurlijk ook niks waard.
Vallen SmartTVs die niet zagen als ze nooit internet hebben daar ook onder?
Want dan heb je genoeg keuze.
Nee, maar de wifi niet instellen of de netwerkkabel niet aansluiten. Wat mij betreft is een Apple TV superieur aan welk "smart" OS op een tv.
Tja, toch kun je ook de 'niet zo slimme' TV nog steeds gebruiken met een kastje. Want grote TV's zijn een stuk goedkoper dan grote monitoren meen ik. Nu kunnen monitoren wel een sneller reagerend scherm hebben.
Voor de zakelijke markt via AV-leveranciers: ja. Maar deze zijn via normale verkoopkanalen niet te koop voor consumenten én duurder met slechtere specs.
Moet niet vergeten dat als je een apparaat via HDMI aansluit (en je hebt ook de instellingen van het aangesloten apparaat) qua beeldkwaliteit achteruit gaat.

Ik heb:
Sony K5 Android tv uit 2015 met Firestck 4K plus
Samsung tv met Google TV-streamer
Sony A80J
De beeldkwaliteit gaat achteruit via hdmi???
Ja misschien als je apparatuur of kabels niet goed genoeg zijn waardoor je compressie op het signaal hebt om de resolutie en framerate te kunnen halen, maar anders is hdmi gewoon lossless en ziet het beeld wat van bijvoorbeeld een Apple tv komt er echt niet slechter uit dan van de ingebouwde smart functionaliteit.
Installeer dezelfde app in beide apparaten (Smart tv & Apple tv) en kijk of er verschil in zit .
Ja er zit verschil in dat de Apple tv perfect soepel is, nooit lagt en in mijn ervaring vrijwel bugvrij is. Ik ben geen Apple fan maar komende van een shield (die tube, niet de pro, die schijnt beter te zijn) is het een verademing... Laat staan de gemiddelde smart tv. Mijn ervaring is dat die al niet geweldig zijn als ze nieuw zijn en dan hard achteruit gaan.
Dat is dan de gebruikerservaring. Ik ben niet zo'n pixelpeeper dat ik meteen elk verschil zal kunnen zien, als er kleine verschillen in zouden zitten. Maar in principe met een hdmi connectie die je resolutie en framerate aankan zonder compressie en correcte communicatie over de framerate met de tv is er geen reden waarom de beeldkwaliteit minder zou zijn. Het kan in sommige gevallen wel zo zijn dat het inderdaad minder is, als bv de media in 24 fps is maar de connectie op 60 Hz blijft lopen, dan kun je stuttering ervaren. Maar dat is niet inherent aan hdmi, dat is gewoon dat de apparaten dan niet goed genoeg samenwerken. Volgens mij kan een Apple tv dat ook gewoon.
Ok de Google Tv Streamer is perfect soepel, geen lag en veel sneller, maar ik heb het over het verschil tussen de een en dezelfde app die geïnstalleerd is op de tv en op de media streamer.
Er is (ik zie) wel een verschil in beeldkwaliteit.

Ik gebruik Monoprice HDMI
Bronnen die je via HDMI aansluit op je tv hoeven echt niet altijd een slechter beeld te geven dan de ingebouwde app.

Het kan zomaar zijn dat de ingebouwde app of de processor van je tv qua beeld niet heel speciaal is, om de prijs van de tv te drukken. Ik heb vaak genoeg gezien dat een losse Blu-ray of mediaspeler met een betere beeldverwerking, een mooier beeld geeft dan de ingebouwde app. Moet het natuurlijk wel goed instellen.

Als het signaal via een receiver of soundbar loopt, kan dat ook nog eens invloed hebben, zowel in positieve als negatieve zin.
Het zou zomaar kunnen dat je verschil ziet omdat de ene speler bv een hdr versie ondersteund die de andere niet ondersteund, of een type audio.
Als beiden toch dezelfde resolutie en verversingsfrequentie hebben dan is er toch geen achteruitgang?
Het hele idee van HDMI is juist om zonder kwaliteitsverlies digitaal beeld en geluid via een kabel te kunnen versturen.

Maar goed, als je een HDMI kabel die maar tot de 1.0 standaard functioneert gebruikt, dan kan de beeldkwaliteit inderdaad minder zijn dan de interne Google TV verbinding.

Als je echter niet een 15 jaar oude kabel uit een lade tovert, en een kabel gebruikt die de 2.0 of 2.1 standaard ondersteund, dan zul je geen verschil moeten kunnen zien.
Op de PS5 een Zeskit Maya en op Firestick en Google TV streamer Monoprice
Ik zou het interessanter vinden om de firmware te vervangen door een privacy vriendelijker alternatief... Bestaan er custom roms voor Android TV's?
Zou echt handig zijn zoiets of zoals AOSP zodat je een lightweight home screen kan hebben ipv al die rommel
Of natuurlijk gewoon een SmartTV kopen met de nieuwste features & HDMI.

Vervolgens kan je na 5-7 jaar (tot het OS niet meer ondersteund wordt) alsnog een kastje kopen om erop aan te sluiten.

Het een hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten. En onderaan de streep verschilt niet zoveel van elkaar. Wel moet ik zeggen dat een TV met smart functionaliteit over het algemeen meer budget krijgt dankzij het met reclame overgoten OS, waardoor dingen als calibratie van het beeld vanuit de fabriek vaak reeds (relatief goed) gedaan is. Dat kan ik natuurlijk niet hard maken, maar paradepaardjes hebben veelal de beste beeldkwaliteit. Laat de paradepaardjes nou vrijwel altijd een SmartOS hebben. :z
Zijn er tv,s zonder HDMI te koop dan?
Gewoon een TV kopen en het ‘slimme’ deel negeren. AppleTV of andere degelijke mediabox er aan hangen en klaar.
Lan kabel eruit, wifi uit en poef je hebt een domme tv. Die interne interface hoef je helemaal niet te gebruiken.
Weet iemand om welke modellen het precies gaat?
Of het alle modellen betreft weet ik niet. Maar het gaat om de tv's met 'J' Die komen uit 2021 in ieder geval. https://www.flatpanelshd....on=showfull&id=1615195211

Pis ik er net naast mijn X92H

Sony Z9J
Sony A90J
Sony A80J
Sony X95J
Sony X90J
Sony X85J
Sony X80J
Ik weet niet hoe ik hoopte dat die van mij er ook bij zou zitten.
Die is van 2018 (KD-55AF8)
Heb deze ook en nog steeds tevreden
Mijn XR-55A80J uit 2021 lijkt de update te hebben, ik installeer hem nu. Hopen dat het menu niet nog trager wordt dan het al is.
Zie de link in het artikel...
Ik zit er niet op te wachten, mijn TV doet het prima en de ervaring met Sony is dat na een update de TV een stuk trager wordt.
Artikel en ervaringen die ik lees klinken dat het in dit geval vlotter wordt.

De update zal iets te maken hebben met dat anders bepaalde apps of functies stoppen te werken. Dus ik zou zeggen, wacht even een weekje af, komen er geen negatieve berichten, gewoon updaten, als je straks met een TV zit die niet goed meer werkt ben je verder van huis.
Ik heb de update net gedaan op mijn A90J, en alles voelt hetzelfde of iets beter aan.
Benieuw of de store nu ook een update heeft en ik nu ook de F1TV app in de store kan vinden op mijn 65A80J.
Voorheen was deze app er niet en moest ik altijd vanuit de telefoon naar de TV met airplay werken.

Hoe ik het begreep heeft de Sony een 'gefilterde' store en niet de volledige Google store en ik zit er niet op te wachten om te gaan side loaden en dat te herhalen na iedere update van de F1TV app...
Ik reageer even op je post, want ik ben zelf ook benieuwd! Op de Bravia 8 kon ik 'm niet vinden, terwijl die af-fabriek volgens mij al Android 12 heeft. Je kunt de app gelukkig prima sideloaden vanaf apkmirror.
Dan toch maar sideloaden…
Dat is niet de keuze van Sony maar van F1TV. Zij kiezen in de Google Play Console wat voor devices ze ondersteunen, Sony heeft daar niets mee te maken.
Googles eigen chromecast tv zit ook op 12. De uitrol naar 14 is bij hen wegens problemen gestaakt.
De chromecast HD is een paar maanden geleden geuprade naar Android TV 14 en werkt erg goed en snel :)
Ik heb daar zelf geen problemen mee dus denk ik dat het maar voor sommige gebruikers zijn.
Inmiddels is de upgrade gestopt.
Nou dan ben ik blij dat ik heb geupgrade voordat ze het stopten want hij werkt nu sneller en zoals ik zei, ik heb geen problemen.
Huh? Heb dit niet echt meegekregen in ieder geval dat het helemaal gestopt is.
Hier ook CCwGTV 4k en gewoon Android 14
Lekker negatieve reacties weer allemaal. Ik bekijk het even van de positieve kant; update al gedaan en waarempel, de TV reageert zelfs iets sneller 😀
Hier ook op m’n A90J. Geen problemen en werkt sneller. Top update.
Goede zet om nog met een upgrade te komen, al verbaas ik me er wel over dat ze voor zo'n oude versie hebben gekozen. Dat ze een versie achterlopen, lijkt me wel te verwachten, maar dit is wel érg oud.
Andorid TV 12 is de voorlaatste versie van Android TV op dit moment, er is alleen nog een Android TV 14 daarna. Er is nooit een Android TV 13* of 15 geweest. Dat gezegd hebbende, 14 bestaat natuurlijk ook al een tijdje. Google is wel bezig met een Android TV 16 update.

* Wel, technisch gezien is er een Android TV 13, maar die was enkel beschikbaar voor ontwikkelaars.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 21 mei 2025 16:26]

Zelfde met hun telefoons, updates zijn blijkbaar geen prioriteit bij Sony....
Een van de TV's is in ieder geval de A90J series, aldus de link. En laat ik die nou net hebben. :)
  • Updates the TV’s Android version to 12
  • Improves the Eco Dashboard interface
  • Renames the Screen Reader and improves the QR code read-out functionality in the Help Guide
  • Improves the attenuator setting (LNA) menu interface
  • Adds support for displaying the product name of connected home theater equipment via Bravia Sync
  • Resolves an issue where certain web streaming content appeared duplicated in the browser
  • Enhances TV security
  • Improves the general performance of the TV

[Reactie gewijzigd door MaZo op 21 mei 2025 15:22]

Dit is een van de redenen waarom ik mijn Sony Bravia helemaal ontkoppeld heb van het Internet. Apps zoals Netflix zijn ook net even een tikkeltje te traag op mijn Sony, genoeg om mij te irriteren. Al het interactieve doe ik met een Apple TV. Je kunt ook een Google TV streamer gebruiken.

Verder ben ik super tevreden met mijn Sony en zou er zo weer een kopen. Ik heb niet de illusie dat partijen zoals Samsung e.d. nou echt heel veel beter gaan met hun software. Ik vertrouw eigenlijk geen enkel TV merk om een beetje fatsoenlijke software te maken en bij te houden op hun TV's.
Ik had het eigenlijk opgegeven dat deze update nog zou komen. Wel beter, er zijn wat family link functies die pas vanaf 12 zijn gekomen!


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn