Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Bijna een perfecte mediaspeler

Google TV Streamer Review

23-09-2024 • 16:00

386

Review

Update 26-09: Er was aanvankelijk onduidelijkheid over de ondersteunde audioformaten. Het leek erop dat hoewel er geen ondersteuning voor passthrough van TrueHD en DTS-HD is, de Streamer het wel kon decoderen en kon uitsturen als PCM. Dat blijkt niet zo. Ja, apps als Kodi, VLC en Nova Player kunnen TrueHD-audio verwerken, maar dat doen ze via hun eigen, interne decoders, niet die van Android zelf. Gebruik je een van die apps, dan kun je praktisch gezien dus videobestanden met high-res audio afspelen. Na uitgebreid testen kunnen we bevestigen dat de de Streamer passthrough ondersteunt voor de volgende formaten: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos, DTS en DTS-HD HR.

Waarom in de software toggles zichtbaar zijn voor TrueHD en DTS-HD, is ons niet duidelijk. Dat lijkt op een bug. Ook op api-niveau geeft de Streamer aan apps door dat er ondersteuning is voor TrueHD en DTS-HD, terwijl dat dus niet zo is. We hebben hierover contact opgenomen met Google en het bedrijf zegt dat deze in een volgende update verwijderd zullen worden om verwarring te voorkomen.

Vrijwel elke moderne tv is voorzien van een besturingssysteem met appondersteuning, waardoor je je favoriete streamingdiensten rechtstreeks op je tv kunt draaien. Mocht je een tv hebben die daar niet over beschikt of eentje die al wat ouder is en waarvan de interface traag is geworden, dan was het antwoord tot voor kort simpel: prik een Google Chromecast achterin en je kunt al je videomateriaal afspelen. Daar gaat nu verandering in komen, want Google heeft aangekondigd te stoppen met de Chromecast-serie.

In plaats daarvan komt het met een losse mediaspeler: de Google TV Streamer. Die borduurt voort op het laatste model uit de Chromecast-serie: de Chromecast met Google TV. Dit was de eerste Chromecast die niet alleen een stream kon ontvangen, maar een complete smart-tv-interface op je scherm toverde en een eigen afstandsbediening had. Google zegt dus de formfactor van een klein apparaatje dat je achter je tv kunt wegwerken vaarwel en komt met iets dat meer lijkt op een Nvidia Shield TV of Apple TV: een los kastje dat de complete smart-tv-interface van je televisie vervangt.

Niet iedereen was daarmee even blij, zo bleek wel uit de reacties. Chromecasts waren altijd relatief goedkope apparaten van een paar tientjes, maar voor de Streamer moet je 119 euro neerleggen. Dat is een forse prijsverhoging: zelfs de Chromecast met Google TV kostte met 69 euro een stuk minder. Google zet daartegenover dat de Streamer krachtiger is dan de oude Chromecasts en daarnaast over een Thread-borderrouter beschikt, zodat hij als hub kan dienen voor moderne smarthomeapparatuur die van die standaard gebruikmaakt. Ook is de interface nu gebaseerd op Android 14 en moet de aanwezigheid van Googles Gemini ervoor zorgen dat je makkelijker de content vindt die je zoekt.

Met zijn prijs van 119 euro bevindt de Streamer zich een beetje in niemandsland. Hij is fors duurder dan eerdere Chromecasts, maar goedkoper dan een Nvidia Shield of een Apple TV 4K. Toch kunnen we ons goed voorstellen dat mensen zich afvragen of het de moeite loont om door te sparen en een van die twee mediaspelers te kopen, dus zullen we de Streamer in deze review van tijd tot tijd daarmee vergelijken.

Uiterlijk

Waar we bij de meeste productrecensies flink kunnen uitweiden over het uiterlijk en de behuizing, kunnen we daar bij de Streamer heel kort over zijn. Het is een plat, crèmekleurig ovaal apparaat. Achterop zitten de ethernet-, HDMI- en stroomaansluitingen. Dat is het. Voeding gaat via een USB-poort en je kunt daar een USB-C-hub tussen hangen om bijvoorbeeld externe opslag aan te sluiten, zolang die exfat-geformatteerd is en niet ntfs. Je krijgt er een eveneens simpel ontworpen afstandsbediening bij die grotendeels hetzelfde is als die van de Chromecast met Google TV. Deze nieuwe versie heeft de volumeknoppen niet meer aan de zijkant zitten, maar bovenop. Ook is er een nieuwe knop waaraan je als gebruiker zelf een functie kunt toewijzen.

Google TV StreamerGoogle TV Streamer

De Google TV Streamer in vergelijking met zijn voorganger, de Chromecast met Google TV

Google TV Streamer Chromecast with Google TV 4K Nvidia Shield TV Apple TV 4K
Opslagcapaciteit 32GB 8GB 8GB 64GB
Wlan 802.11a, 802.11b, 802.11g, Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac) 802.11a, 802.11b, 802.11g, Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac) 802.11a, 802.11b, 802.11g, Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac) 802.11a, 802.11b, 802.11g, Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac), Wi-Fi 6 (802.11ax)
Ethernet Ja, 1Gbit Nee
(losse adapter nodig)
Ja Nee
(duurder model heeft wel ethernet)
Hdr-ondersteuning Dolby Vision, HDR10, HDR10+, Hybrid Log Gamma Dolby Vision, HDR10, HDR10+, Hybrid Log Gamma Dolby Vision, HDR10 Dolby Vision, HDR10, HDR10+, Hybrid Log Gamma
Audiocodecs Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital Plus Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital Plus Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS-HD, DTS:X Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital Plus
High-res-audiopassthrough Nee Nee Ja Nee
Soc MediaTek MT8696 Amlogic S905D3 Tegra X1 Apple A15 Bionic
Ram 4GB 2GB 2GB 4GB
Adviesprijs 119 euro 69 euro 159 euro 169 euro

Hardware en Android 14

De Streamer is het eerste apparaat waarop versie 14 van Android TV voor televisies draait. De Chromecast met Google TV zit op versie 12, maar krijgt wel nog een upgrade, en de Nvidia Shield is blijven hangen op Android 11. De nieuwste versie die direct op televisies draait is Android TV 12.

Android TV 14 op Google TV Streamer
Android TV 14 ziet er nagenoeg hetzelfde uit als Android TV 12.

Google belooft dat Android 14 een stuk sneller is. Apps moeten sneller starten en specifiek de horizontale en verticale scrollingperformance zijn aangepakt. Daarnaast is de soc in de Streamer sneller dan die in de oudere Chromecast, maar daar lijkt op papier dan ook alles mee gezegd. Google gebruikt de MediaTek MT8696, een quadcore-Cortex A55-soc die door Amazon in 2021 al gebruikt werd in zijn Fire TV Stick 4K Max. Hoe je het ook wendt of keert, dat is gewoon een heel oude chip.

Nu is een mediaspeler niet bedoeld om zware games of andere apps op te draaien; de hoofdtaak is op een vloeiende manier alle mogelijke video- en audiocontent op het scherm toveren. Als de hardware daarvoor snel genoeg is, wat maakt het dan uit hoe oud de soc is, toch? In de praktijk heb je gelukkig totaal niet door dat de Streamer een oude soc heeft. Dankzij de optimalisaties in Android TV 14 loopt de interface soepel en starten apps snel op. Ook de grafisch wat zwaardere videospelers, zoals Plex of Kodi, draaien zonder problemen. We merkten in de snelheid van de interface geen verschil ten opzichte van de veel krachtigere Nvidia Shield, terwijl de interface duidelijk soepeler aanvoelt dan bij de Chromecast met Google TV. Het feit dat de Streamer over 4GB ram beschikt, zal daarin vast meespelen.

Hoewel Google Android 13 overgeslagen heeft en de stap tussen de Chromecast met Google TV en de TV Streamer dus twee Android-releases is, zie je dat aan de interface niet af; die is nagenoeg hetzelfde. Ben je geen fan van de grote hoeveelheid afbeeldingen en contentsuggesties, dan is het goed om te weten dat de 'Apps only'-weergave ook in Android TV 14 gewoon nog van de partij is; alle aanbevelingen worden dan uitgeschakeld en je krijgt alleen een simpel grid met je apps te zien. Ook is het nog steeds mogelijk om een alternatieve launcher te installeren, zoals FLauncher of Projectivy. Die laatste kan zelfs de Home-knop 'kapen', zodat je de originele interface niet meer tegenkomt.

Google TV Streamer - apps only-modus
De 'Apps only'-mode

Video-ondersteuning

De Streamer kan overweg met alle moderne hdr-formaten, dus Dolby Vision, HDR10, HDR10+ en Hybrid Log Gamma. Ook de gangbaarste videocodecs, zoals H.264, H.265, AV1 en VP9 worden ondersteund. We hebben de speler uitgebreid getest met verschillende testbestanden en met een heleboel combinaties van codecs en bitrates. Vrijwel alles wat hij voor zijn kiezen kreeg, speelde hij af. Zelfs een blu-rayremux van 60GB in Dolby Vision HDR werd zonder problemen afgespeeld.

Alleen met sommige specifieke Dolby Vision-bestanden had de Streamer moeite. Dat ging om demobestanden van Dolby zelf met verschillende profielen. Dolby Vision kent behoorlijk wat verschillende profielen en van de demobestanden was het specifiek Profile 7.6 met full enhancement layer dat problemen opleverde. Gek genoeg konden we deze files aanvankelijk afspelen met Plex door in de instellingen ondersteuning voor Profile 7 te forceren, maar hebben we het na een reset van de Streamer niet meer aan de praat gekregen.

Dat is tekenend voor de algehele situatie rondom verschillende mediaspelerapps. We hebben getest met onder meer Plex, Kodi, VLC en Jellyfin, en ze hadden allemaal wel hun eigenaardigheden. Zo speelde VLC ongeveer alles, Jellyfin bijna niks en Plex zat daar ergens tussenin. Aangezien dit het eerste apparaat is met Android 14, zou het goed kunnen dat ontwikkelaars nog moeten werken aan compatibiliteit. Als VLC probleemloos werkt, is er geen reden om aan te nemen dat andere spelers niet hetzelfde niveau kunnen bereiken.

Wat veel spelers van lokale bestanden al wel ondersteunen is automatische refreshrate-switching, wat we al kenden van de Chromecast met Google TV. Daarbij wordt het uitvoersignaal naar de tv automatisch aangepast aan de framerate van de content die je kijkt; dat is vooral fijn bij het kijken van films met 24 beelden per seconde. Appbouwers moeten hier expliciet ondersteuning voor inbouwen, dus het werkt niet altijd. Prime Video doet het bijvoorbeeld niet, maar Netflix, Kodi, Plex en VLC wel.

Geen high-res audio

We hebben tijdens de reviewperiode veruit de meeste tijd gestoken in de audiokant van de Streamer. Noodgedwongen, want we kwamen allerlei gek gedrag tegen. Laten we beginnen bij wat Google zelf zegt: officieel ondersteunt de TV Streamer Dolby Digital, Dolby Digital Plus en Dolby Atmos. Binnen de Android-interface staan echter ook nog Dolby True HD en DTS-HD genoemd. Toen we de Streamer aan een Philips OLED 909 koppelden en een videobestand met TrueHD-audio afspeelden, gaf de tv ook TrueHD als audiosignaal aan. Het leek er aanvankelijk dus op dat de TV Streamer meer audioformaten dan beloofd aankon en die ook nog eens als bitstream uit kon sturen. Om er zeker van te zijn, sloten we ook nog een Denon-receiver aan en die gaf ook aan TrueHD met Dolby Atmos te ontvangen.

Die receiver had echter geen speakers gekoppeld; we hadden puur snel even het display gecheckt voor de informatie over de audiostream. Toen we kort voor publicatie van deze review toch nog een speaker aansloten om het te dubbelchecken, hoorden we alleen maar wat getik. Geen werkende TrueHD- of DTS-HD-passthrough dus, terwijl de receiver keurig aangaf dat wel als signaal te ontvangen. De Philips-tv gaf ook netjes TrueHD aan. Er lijkt dus een bug in de TV Streamer te zitten met betrekking tot de EDID-informatie die met het HDMI-signaal meegestuurd wordt.

Ondersteunde audiocodecs van de Google TV Streamer

We hebben navraag gedaan bij Google en het bedrijf geeft aan dat deze menuopties in een komende update verwijderd zullen worden. Hoewel high-res audio dus niet als bitstream uitgestuurd kan worden, is het in de praktijk nog steeds goed mogelijk om bestanden met TrueHD of DTS-HD-audio af te spelen. Veel videospelers, waaronder Kodi en VLC, hebben namelijk hun eigen ingebouwde decoders. Kodi decodeert deze high-res formaten bijvoorbeeld naar 7.1 pcm.

Na uitvoerig testen met een heleboel verschillende testbestanden kunnen we van de volgende formaten met zekerheid zeggen dat ze als bitstream uitgestuurd kunnen worden: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos, DTS en DTS-HD HR.

Energiegebruik

We hebben de TV Streamer en zijn grootste concurrenten aan een stroommeter gehangen en gekeken hoeveel verbruikt wordt in stand-by, idle op het homescreen en tijdens het afspelen van een mkv-bestand met H.265-HDR10-video en een TrueHD-audiotrack.

De Google TV Streamer is van deze groep met afstand het zuinigst; in stand-by duikt het gebruik zelfs net onder de grens van 1W.

Smarthomehub

De Streamer beschikt over een ingebouwde Thread-borderrouter en kan fungeren als Matter-hub Deze kan eventuele Matter-smarthomeapparatuur die gebruikmaakt van het Thread-protocol koppelen aan apparaten die via wifi of ethernet verbonden zijn. Die functionaliteit vonden we ook al in de nieuwste Nest Hub en Apple heeft deze in zijn HomePod en Apple TV. Het is een fijne extra als je nog geen borderrouter in je huis hebt. We hebben een snelle test gedaan met een P2-contactsensor van Aqara en die maakte inderdaad probleemloos een verbinding over Thread.

Op smarthomevlak zitten er ook vernieuwingen in de software. Zo kun je live het camerabeeld van een Nest-deurbel bekijken als iemand voor de deur staat en via het nieuwe Home-panel je smarthomeapparatuur bedienen. Specifiek worden hier de apparaten en routines getoond die in de Google Home-app staan aangemerkt als favoriet. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een 'film kijken'-routine maken die automatisch alle lampen dimt.

Dat Home-panel kun je koppelen aan een nieuwe knop op de afstandsbediening, die vers uit de doos geen functie heeft. Die mag je er zelf aan toewijzen. Als je geen behoefte hebt aan smarthomebediening, dan kun je de knop ook gebruiken om een app te starten. Voor YouTube en Netflix heeft de afstandsbediening al aparte knoppen en met de custom-knop voeg je daar gemakkelijk bijvoorbeeld Kodi of Plex aan toe.

AI

Google zou Google niet zijn als het geen AI-features in de Streamer had gestopt. Zo kun je afbeeldingen laten genereren in verschillende stijlen om die vervolgens als screensaver in te zetten. Dat is leuk gevonden en het werkt prima.

AI Wallpaper op Google TV StreamerAI Wallpaper op Google TV StreamerAI Wallpaper op Google TV Streamer

De workflow om een screensaver te genereren

Interessanter vinden we de feature waarmee Googles Gemini AI-beschrijvingen van films en series kan geven of reviews kan samenvatten, zodat je voordat je begint te kijken even kunt checken of het iets is. Dit kun je het beste oproepen door via een spraakcommando de naam van de serie of film te noemen waarnaar je op zoek bent. De interface toont dan een samenvattend scherm met daarin de door Gemini gegenereerde tekst en daaronder een overzicht van welke streamingdiensten de content aanbieden. Dit laatste werkt overigens niet vlekkeloos: zo vond Google dat The Shawshank Redemption op Netflix stond, maar bij doorklikken bleek die uit het aanbod verwijderd te zijn.

AI-samenvattingen op Google TV StreamerAI-samenvattingen op Google TV StreamerAI-samenvattingen op Google TV Streamer

Conclusie

De Google TV Streamer is een behoorlijk complete mediaspeler. Aanvankelijk waren we ietwat bezorgd over de keuze voor een oude soc, maar in de praktijk merk je daar helemaal niets van. Hij weet een boel belangrijke vinkjes te zetten: alle hdr-formaten, moderne codecs als AV1 en VP9 en refreshrate-switching. Het is jammer dat er geen ondersteuning is voor high-res audio, daarmee was het zo'n beetje de ultieme mediaspeler voor de hifiliefhebber geweest. Je kunt daar enigszins omheen werken door een app als Kodi te gebruiken, die high-res audio omzet naar pcm, maar de echte liefhebber wil natuurlijk een bitstream.

Verder vinden we het ook een minpunt dat de gebruikte chip nu al oud is. De hoofdreden dat Nvidia's Shield al zo lang meegaat, is dat die bij introductie compleet overpowered was qua processor, en bijvoorbeeld de A15 Bionic in de Apple TV gaat ook nog wel even mee. We zien een verschuiving naar steeds mooiere streamingapps vol met afbeeldingen, videoachtergronden en andere grafische elementen. De Streamer kan daarmee nu nog prima overweg, maar wat dat soort apps over een paar jaar zullen vragen van de hardware, weten we nu niet.

Maar we leven in het nu: op dit moment is de Google TV Streamer wat ons betreft een van de beste mediaspelers die je kunt kopen. Als je geen behoefte hebt aan high-res audio, is hij misschien wel dé beste.

Pluspunten

  • Brede codecondersteuning
  • Vlot in gebruik
  • Ingebouwde Thread-radio
  • Energiezuinig

Minpunten

  • Hardware weinig toekomstbestendig
  • (Nog) niet alle software volledig compatibel
  • Geen high-res audio

Getest

Google TV Streamer Wit 32GB

Prijs bij publicatie: € 119,-

Vanaf € 119,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Reacties (386)

386
384
132
5
0
236
Wijzig sortering
Niet lullig bedoelt, maar wat is nu de meerwaarde van dit apparaat ten opzichte van de Google TV Chromecast? Behalve de opslagcapaciteit en wat meer RAM? Is die de meerprijs waard zeker als de goedkopere Chromecast in de aanbieding te vinden is straks met Black Friday ofzo.
Wordt toch genoemd in de review?
Naast wat jij noemt, o.a.:
  • Snellere interface (minder stutter)
  • Ingebouwde Thread-borderrouter
  • Standaard een 1Gbit ethernet-aansluiting
  • Afstandsbediening met volume bovenop ipv zijkant, en custom knop
  • Betere Soc (hoewel alsnog een oud model, maar wel sneller)
  • Meer audiocodecs
Met alle respect, een interface zonder stutter is eigenlijk toch wel een basisfunctie. Het feit dat de Google TV Chromecast 10 seconden nodig heeft bij opstarten en eigenlijk al vanaf de introductie stotters had tijdens normaal gebruik (in de interface, nooit bij het afspelen, gelukkig) is eigenlijk onacceptabel.

Voor de rest mis ik de functionaliteit nu totaal niet, zeker niet als je - zoals 99% van de gebruikers - enkel youtube en netflix gebruikt (zoals de AB impliceert). De prijs ontstijgt ook volledig het impulskoop-moment dat chromecasts voor mij tot nu toe wel hadden, en dat gecombineerd met het feit dat Google ondertussen bij mij als eerste gedachte oproept dat functionaliteit van vandaag morgen niet meer aanwezig zou kunnen zijn (het killen van projecten, het slechter worden van google home-apparaten, etc.), dan vraag ik me echt af of dit het einde van het chromecast-tijdperk gaat zijn.
Ik vind dat niet onacceptabel voor zo'n goedkoop apparaat. Wat het moet doen (streamen), doet het erg goed en zonder morren in mijn ervaring. De interface van mijn TV van ruim 2200 euro (topmodel van vorig jaar) doet het overigens slechter wat interface performance betreft, net als de interface van de nieuwe auto van mijn ouders.

Pas bij een wat hoger segment, zoals deze TV streamer en een AppleTV, verwacht ik dat ook de interface echt soepel loopt.

Opstarten van de CCwGTV duurt bij mij overigens zeker geen 10 seconden, want het ding staat al aan. Een reboot ok, die duurt langer, maar hoe vaak doe je dat?

Het Chromecast-tijdperk is al voorbij, ze worden niet meer gemaakt en straks ook niet meer verkocht. De TV Streamer is Google's nieuwe route en zolang TV interfaces zo belabberd zijn met korte ondersteuning, is er denk ik wel een markt voor ja. Edit: laat het duidelijk zijn dat ik hoop dat dit op termijn niet meer nodig is!

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 24 september 2024 10:20]

Ik verwacht dat nog mensen zitten te wachten op goedkope mediaspeler/chromecast. De meeste televisies hebben deze functionaliteit uit of the box. Dat was vroeger een stuk minder het geval en toen waren deze apparaatjes een stuk populairder.
Eens, ik heb de Google Chromecast 4K TV, wat een tergend traag apparaat is. Deze gebruik ik voor mijn TV op de slaapkamer (Samsung Q6FN). Het enige voordeel dat dit apparaat biedt, is meer features zoals Dolby Atmos e.d en wat betere beeldkwaliteit. Maar buiten dat heeft mijn Q6FN ook alle apps. Ik verwacht dat de nieuwe Google TV-streamer bedoeld is voor mensen die een betere ervaring willen dan wat standaard op hun Smart TV zit. Maar inderdaad, de meerwaarde is er niet echt, los van wat audio- en videofeatures. Daarentegen is het wel handig als je TV dusdanig oud is dat de smart interface niet meer alle apps ondersteunt of als je TV geen smart TV is. In dat geval is dit apparaat wel erg prijzig; ik zou andere goedkopere opties overwegen zoals de Roku of Amazon Firestick 4K. :)
Het enige wat ik "mis" is PoE, dat zou het mooiste zijn.
Als ik het goed onthouden heb wordt chromecast niet meer ondersteund en is dit de vervanger.
Ze worden niet meer gemaakt. Maar vaak ondersteund Google dit soort dingen nog wel een tijd.
Is het bekend hoe lang ze dat nog willen ondersteunen?

Heb een chromecast 1e editie op een oude 720p TV.
Zolang het cast protocol hetzelfde blijft zullen oude chromecasts m.i. blijven werken.
Die goedkopere Chromecast wordt binnenkort niet meer verkocht. Wellicht is deze op black friday al in de aanbieding.
De Chromecast ligt nu al bij de Media markt voor ongeveer 42 euro.
En dat is een enorme stapel, dus hoe snel die uitverkocht is weet ik niet, maar dat duurt nog wel even...
Dat is ongetwijfeld de HD versie. De 4K versie is meestal rond € 70
Niet zo lang geleden heb ik de 4K versie voor een euro of 53 op bol gekocht. Ze hebben wel regelmatig aanbiedinge hierop de laatste tijd. Dat zal waarschijnlijk alleen maar toenemen, omdat ze toch van de voorraad af willen.
Klopt, 4K versie kost standaard rond 70. Maar met het verkopen van de resterende voorraad zal hij voor 40 verkocht worden. Zelf ook een paar weken terug op bol gekocht voor 40 EUR, nadat de nieuwe streamer was aangekondigd.
voor mij is het hopelijk cloud gaming. De huidige chromecast kan niet overweg met xbox cloudgaming. Ik hoop(amg aannemen) dat deze wel voldoende capaciteit heeft voor dergelijke diensten. Nu draaien we in de huiskamer het op een samsung TV die het wel ondersteund maar boven zou het een mooie manier zijn om ook daar te kunnen gamen.
De prijs is ook wel stuk pittiger dan bijvoorbeeld de Xiaomi Mi TV stick...
Je hoeft de oude ook niet te updaten. Ga ik ook niet doen. Ik mis de vergelijking met dat Android TV/KPN TV+ kastje in de grafiek
Zit er goed uit! Ik zit al sinds de aankondiging te wachten op morgen om er een te kunnen bestellen, want alleen al het feit dat er een lan poort in zit en je straks niet meer over wifi hoeft is voor mij al reden genoeg. Kijk veel via het netwerk vanaf mijn server met VLC en Kodi..

Mooie review die mij blij maakt over het feit dat het stroomverbruik en de snelheid te merken valt, dan komen ze hun belofte wel na! Mijn enige minpunt is dat ze niet gekozen hebben voor 6GB of 8GB werkgeheugen, misschien is het wel compleet onnodig. Persoonlijk vind ik dat je het verschil in werkgeheugen vaak flink merkt in de snelheid :)
Je kunt al jaren je chromecast via lan aansluiten? Google zelf verkoopt de voedingsadapter waarin je een lan kabel kunt inprikken. Dat heb ik hier ook in gebruik,

Dus als dat je enige reden was had je allang een goedkopere chromecast kunnen kopen.
Deze is al zo lang uitverkocht. Volgens mij zijn die maar een half jaar te koop geweest.
Amazon heeft er een van het merk Cable Matters. Deze heb ik op twee van mijn chromecasts zitten. Werkt perfect. Ook nog eens sneller (480mbps) waar de originele maar 100 mbps haalt.
Ja, en de Streamer heeft Gigabit LAN. Toch wel zo fijn als je een 80GB 4k bestand streamed over je LAN.
hoezo heb je meer als 480mbps of zelfs 100mbps daar voor nodig? Heb t effe uitgerekend, als het 2 uur aan film is zou dit 88mbps aan video zijn.
Toch werkt het niet goed op 100 MBit. Heb ook veel Bluray bestanden (40 GB) en geen daarvan werkt op 100 Mbit LAN. Dus ben heel erg blij met Gigabit LAN op de Google TV Streamer. Als Google nu nog de HD audio passthrough werkend gaat krijgen op de Streamer, dan is er helemaal geen concurrerend product meer.

[Reactie gewijzigd door mark1111 op 2 oktober 2024 08:36]

maar dan is die 480mbps nogsteeds genoeg.
Het blijft gepruts met weer een extra ding. Die LAN moet gewoon geintegreerd zijn. Google heeft dat goed aangepakt!
Weet iemand of je Thread-radio uit kan zetten als het niet gebruikt/nodig hebt?
AuteurWoutF Hoofdredacteur @Treveo23 september 2024 17:12
Er zit een toggle in de interface om de Thread-router uit te schakelen
Ik ben niet helemaal thuis in dit soort hardware, maar wat is het voordeel t.o.v. Smart TV OS? of van een Xbox ofzo?

Bij een "domme" TV snap ik het, maar een moderne 4k tv niet.

[Reactie gewijzigd door profdavidoff op 23 september 2024 16:05]

Als ik een moderne Samsung of LG tv tegen kom snap ik echt niet waarom mensen geld betalen voor een toestel dat zo propvol reclame en onzin zit. Ik zit meer te vechten met de UI's van zo'n "smarthub" dan dat ik er als gebruiker iets aan heb. Om nog maar te zwijgen over een updatebeleid waarmee je nieuwe tv binnen drie jaar niets meer ondersteunt. AndroidTV blijft veel langer werken, je kunt nog eigen launchers installeren, apps sideloaden en de SOC is doorgaans veel sneller in dit toestel dan in de gemiddelde tv. Genoeg "smart tv's" waar al die onzin uit staat en waar de gebruiker liever een los toestel gebruikt voor dit soort redenen :) .
Op LG TVs is dat toch echt niet zo moeilijk.
Ook daar wordt meer reclame getoond. Onder mom van ' dit is van LG, dan geen reclame' Ook wordt webOS steeds voller, langzamer en veeeel langzamer.

De volgende TV wordt gewoon dom. dat weet mijn vriendin nog niet, maar deze zooi van LG, Google en anderen is te gek voor woorden.
Ze willen alles weten. Kijk voor de gein eens in de privacy instellingen van je TV. En als je meer wilt schrikken dan de EULA. Ze willen gewoon je hele kijkgedrag weten.

Ik wil gewoon kwaliteits-apparatuur, geen abonnementen op mijn hardware en het moet 100% stand alone werken zonder internetverbinding
Heb er geen last van op de CX.
Maar de C2 beneden dat is idd wel een zooitje geworden.
Ik denk dat je dan content zult zijn van een panasonic. Kwaliteit, gaat eeuwen mee en niks van zooi. Gewoon beeld en geluid.

Betreft de review: ik had het graag willen zien vergelijken met een Xiaomi box/stick. Die zijn heel goed en de prijs valt heel goed mee.
Tja, je tv kan dan wel dom zijn, tenzij je via satelliet kijkt gaat er volgens mij altijd wel een partij zijn die weet wat je kijkt. Als LG en Netflix weten dat ik 's avonds wel eens naar Netflix kijk, of Google die weet dat ik naar Youtube kijk: boeieuh. Bij mij is het dan voornamelijk een kwestie van de advertenties die daaruit voort komen zoveel mogelijk te blokkeren.

Op mijn LG uit 2018 heb ik nergens reclame, ook niet van LG, tenzij in het systeemmenu. Maar daar moet ik maximaal eens om de zoveel jaar in.
De volgende TV wordt gewoon dom. dat weet mijn vriendin nog niet, maar deze zooi van LG, Google en anderen is te gek voor woorden.
Als ik in de pw kijk is dat wel een "uitstervend" soort, of je moet naar een monitor of beamer kijken.
Ik ben bang dat je gelijk gaat krijgen. Net als in een recent bericht dat LG meer reclame gaat tonen, wellicht zelfs als screensaver.. toch echt te zotvoor woorden.

Of ik heb te veel vertrouwen dat mensen dit niet gaan kopen, of mensen zijn dom en lui.
Ik mag toch hopen dat dit er voor zorgt dat men massaal hier van af keert.

Pihole en AdGuard gaan een grote vlucht nemen.
Ik heb zelf mijn TV 'dom' gehouden omdat ik de interface traag en lomp vind. Daarnaast vertrouw ik de beveiliging op die TV software nooit zo. Maar dat is meer onderbuik gevoel dan echt op feiten gebaseerd. Plus ik zit met veel dingen in het Google eco-systeem dus om mijn TV toch slim te maken was een Chromecast met GoogleTV een no-brainer.

[Reactie gewijzigd door Jasphur op 23 september 2024 18:58]

Hier hetzelfde. Ik heb een moderne smart tv maar gebruik praktisch voor alles mijn Apple TV. De remote daarvan zet ook mijn tv aan en uit en bedient ook de volume voor mijn sonos. Ik weet dat mijn LG tv WebOS draait maar ik heb het nog nooit gebruikt.
Ik heb dezelfde combo en gebruik inderdaad webos alleen maar als ie zeurt om een update
Die updates komen verrassend vaak, en moet dan inderdaad weer op zoek naar de ab. Telkens als ik die melding krijg bedenk ik me dat ik het internet van de tv gewoon moet uitschakelen, maar daarna verzaak ik dat steeds
Ok, ik sta er open voor om dat te proberen, hoe houdt ik mijn tv dom dan? Ik vermoed namelijk dat niet elke Tizen app volledige 4k ondersteund. Het lijkt me leuk om daar mee te spelen om zo het beste er uit te halen.
Internet verbinding verbreken :)

- Wifi uitzetten / netwerk vergeten
- Ethernet kabel eruit halen.
LOL, ja soms zijn dingen gewoon voor de hand liggender dan je denkt. Ik dacht wellicht nog iets meer te moeten doen.
Ja, gezeur "kan niet verbinden met de samsung server" constant wegklikken. Dat heb ik toch bij mijn TV gehad. Uit pure miserie toch er een kabel ingestoken met een dikke firewall.
En je tv kan Samsung wel bereiken door een firewall heen? ;)
Ja, gewoon een pihole als dns die alles blokkeert behalve wat nodig is voor de melding weg te krijgen. Hielp wel dat ik pihole reeds gebruik. Gewoon de tv is een groep plaatsen.
Dus je tv mag niets behalve naar huis bellen? (Kort door de bocht.)

Hij staat dus in je netwerk te luisteren naar al je multicastverkeer. Hij luistert in het slechtste geval naar alle Wifi- en Bluetooth-apparaten (op aanwezigheid van hun bestaan). Deze data kan je tv opsturen, maar hij mag niet niet kunnen inloggen op Netflix of de NPO.

Niet flauw bedoelt, maar in mijn ogen heb je dan precies het verkeerde geblokkeerd.

Ik zou, het apparaat, minimaal in een apart vlan zetten of zo, zodat het in elk geval geen andere netwerk-apparaten ziet.

Kun je je tv niet gewoon in een ‘dumb’-modes zetten? Desnoods door de fabrieksinstellingen te herstellen en hem nooit bekend maken met een netwerk? Of kan dat apparaat dat niet? (Want dan is het, op dat vlak, wel echt een flutding. Niet iedereen heeft ten slotte internet)
Heel vreemd dat jij je tv het toelaat om naar “huis” te bellen omdat je anders meldingen krijgt terwijl je een pihole gebruikt waardoor ik ervan uit ga dat je waarde hecht aan je privacy.

Als ik zo’n tv had ging die gelijk de deur uit en kocht ik nooit geen scherm van dat merk weer.

Ik had zelf heel veel irritatie op m’n nvidia shield doordat ze advertenties gingen tonen in de home screen wat je niet uit kan zetten, gelukkig kon ik daar omheen met en custom launcher
Nouja, de TV wegsmijten en een nieuwe kopen is nogal duur he...
Als jij je tv weg wilt smijten ipv verkopen is dat helemaal aan jezelf uiteraard
Naar huis bellen kan om veel redenen.
- firmware updates zoeken
- crashlogs doorsturen (want sh*t happens)
- diagnostische data doorsturen indien je dit aan hebt staan in de settings
- informatie voor apps (weer apps, health apps, etc... die Samsung zelf zou aanbieden).

Er zijn natuurlijk nog een reeks aan minder mooie oorzaken waarom naar huis kan gebeld worden, maar het is wat te kort door de bocht om te zeggen dat je nooit een scherm zou kopen van een merk indien deze "naar huis" belt. Ik heb zelf bvb graag firmwareupdates en dus support/verbetering na mijn aankoopdatum.
Die advertencies kwamen vanuit de google tv app en zijn niet vanuit NVIDIA Shield. Ben uiteindelijk overgestapt op de "Projectivy Lancher" op mijn NVIDIA Shield Pro 16GB die hier nergens in dit artikel benoemd wordt toevallig.
https://play.google.com/s...id=com.spocky.projengmenu
Klopt komt vanuit Google Home screen, echter is het niet netjes om die versie met advertenties over te nemen voor een product waar je heel wat geld voor neertelt. Overigens gebruik ik ook al een poosje Projectivy en werkt prima.
Je tv resetten en gewoon nooit het smart gedeelte initiëren en nooit met internet verbinden. Dan krijg je ook nooit dat soort popups. In elk geval niet met mijn Samsung.
Geen idee of er meer opties zijn, maar ik heb mijn tv gewoon niet verbonden met het internet.
Door de televisie niet met internet (bedraad/draadloos) te verbinden.
GoogleTV vind ik zelf erg fijn doordat je zelf apps kan installeren en sideloaden zonder moeite: Projectivity Launcher, SmartTube en Air Receiver zijn mijn favoriete.
Kan op mijn Sony tv ook. Niet zonder moeite want je moet er wel een extra app voor installeren en dan nog 3 stappen doorlopen. Maar goed ik heb het ook maar één keer hoeven toepassen. Maar ik snap de eerder opmerking: sinds mijn tv smart werd heb ik de nvia shield niet meer gebruikt en dus uiteindelijk ook verkocht.
Totdat de tv fabrikant denkt we gaan lekker een nieuwe versie bedenken die op tv's van 2-3 jaar oud niet meer werkt en de toekomstige apps werken ook alleen maar op de nieuwe versie.
Dan baal je dat je je shield hebt verkocht.
Sony tv's draaien gewoon Android TV
Maar wel wat ik hierboven lees wel met meer moeite sideloaden. En in hoeverre ben je afhankelijk van Sony mbt updates van Android tv?
Moeite is een subjectieve term natuurlijk, het zijn in de basis exact dezelfde stappen als sideloaden op een Android smartphone met een stap voor het overzetten van het APK bestand:

1. Developer opties aan en toestaan dat je apps installeert van onbekende bronnen
2. Relevante APK naar je tv sturen (via bv je telefoon)
3. via een file explorer app de gestuurde APK installeren.
Ik gebruik zelf een app op de TV zodat de TV zelf de APK's download en ik niet m`n telefoon erbij hoef te halen. Als je het eenmaal hebt opgezet, is het sneller.

Setup phase:

1. Ga naar de Play store en download "Downloader" van developer AFTNews.
2. Eenmaal geinstalleerd moet je natuurlijk zorgen dat je developer opties hebt aangepast en de downloader app toestaat dat hij je lokale opslag mag gebruiken.
3. Start de app op en ga naar "browser.aftvnews.com" en klik op go. Het download een plugin zodat je APK's kan instaleren vanaf URL.

Als dat gedaan is, hoef je voortaan als je een APK wilt instaleren alleen de downloader app op te starten, en de URL intikken v.d Github pagina waar je iets van wilt hebben om de APK te downloaden en instaleren in 1 klap.
Mijn Sony model 2019 gekocht in 2020 draait nu Android TV 9. Android security level januari 2022. Al tijden geen update meer gehad. Dus inderdaad afhankelijk van Sony en dat schiet niet erg op. Ik zie deze Google TV streamer wel zitten.
Een ShieldTV is van 2019 en heeft dit jaar nog een update gehad. Draait de laatste GoogleTV (v14 is immers alleen voor dit nieuwe apparaatje).

De ShieldTV uit 2019 draait nog als een tierelier en als ik deze review goed lees, is de ervaring met de Streamer niet sneller. Kan ook niet want alles is al praktisch instant bij de Shield.

Daarnaast ondersteunt de Shield wel alle audioformaten én het kan deze formaten doorsturen via HDMI.

Ik zou als je nog geen speler hebt en rondkijkt voor eentje, alsnog de ShieldTV Pro kopen :)
Heb hier een Sony A90J staan vanuit April 2021. Sony's eerste TV met Google TV.
Ik weet niet waar MornixRS het over had m.b.t "moeite" maar het is letterlijk 100% hetzelfde procedure als het sideloaden op de 4K Google TV Chromecast en/of mijn Android toestel. Lees: Vrij simpel.

Updates van het OS v.d A90J komen via de playstore zelf, en is buiten Sony om. Sony heeft wel zijn eigen FW updates voor andere zaken maar dat is TV specifiek, zoals VRR updates op de 2.1 poorten etc. (want out of the box dag 1 was dat niet ondersteunt)

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 25 september 2024 10:55]

Mwah. Die TV is nu 7 jaar oud en krijgt al ff geen updates meer. Alle apps kan ik nog steeds updaten het is tenslotte Android. Die Shield is nu dus ook al 7 jaar de deur uit en ik heb hem nog nooit gemist. Alles wat wij gebruiken werkt ook nog steeds. Wel werden nieuwere versies van Kodi trager maar ik ben alweer twee jaar over op Jellyfin en dat werkt tot zover gewoon snel.

[Reactie gewijzigd door MornixRS op 24 september 2024 11:49]

Een paar dingen die relevant kunnen zijn voor je:
  • Redelijk open met Android, dus de optie om je eigen media/nas te ontsluiten met de tool die jij fijn vindt..
  • Klein en relatief makkelijk in gebruik.
  • Updates niet afhankelijk van de tv fabrikant, dus sneller/vaker en vooral langer (security) updates zijn niet onwaarschijnlijk.
  • Lager stroomgebruik dan een console bij enkel afspelen van media.
Als je tv al Android TV heeft en relatief nieuw is, zal het verschil klein zijn. Als je in het Apple ecosysteem zit ben je mogelijk beter af met een Apple TV, maar ik heb bijv een tv uit 2015 die het wonder boven wonder nog prima doet qua beeld, maar die qua soc/software tergend traag is. Met een Shield is ie een dom scherm zonder eigen internet aansluiting en gaat dat prima.

[Reactie gewijzigd door Bundin op 23 september 2024 16:14]

Alles hier Apple maar de tv wordt bediend door de shield. Net wat versatieler apparaat en airplay deed ik vroeger met airscreen maar nu zit het ingebouwd in de tv dus kom niets tekort.
Ik zou de software van de tv niet gaan gebruiken. Heb het ondervonden met mijn Samsung Smart TV. App werd steeds trager en trager en ondersteunde geen updates meer. Het navigeren werd ook trager en je had beperkte content die je alleen bij Samsung kon downloaden.

Liever een aparte kastje die het interne systeem ontlast en vaak ook meer te bieden heeft. Vaak sneller, grotere play of app store dan van de eigen fabrikant en je kunt deze uiteraard meenemen op vakantie.

Ik dacht erover om mijn huidige Google TV te vervangen. Afstandsbediening deed het niet meer goed. verbinding issues met bluetooth. Telkens weer opnieuw koppelen. Uiteindelijk nieuwe afstandsbediening gekocht en dit heeft ook niet geholpen.

Ik had eigenlijk meer verwacht van deze Google streamer. Wat mij echt tegenvalt is de verouderde hardware en de 2 x zo hoge prijs als de Google TV. Ik sla deze over.

Ik denk dat ik toch overstap naar Nvidia Shield. Hoor er hele goede verhalen over. Ik dacht eerst ik wacht op een nieuwere versie maar dat hoor ik na 4 jaar nog steeds. Ik denk niet dat er nog een nieuwere versie komt.

[Reactie gewijzigd door qithoro op 23 september 2024 16:39]

Je kan die gerust halen. De huidige Nvidia Shield tv Pro is namelijk redelijk compleet en nog altijd erg vlot. De non pro versie is buggy en zijn fan is goed hoorbaar. Een gemis op de Shield is wel ondersteuning voor VP9 profile 2, hierdoor kijk je YouTube helaas zonder HDR. Een nieuwe Shield zal echt niet eerder komen dan de Nintendo Switch 2, waarschijnlijk beide voorzien van de next-gen Tegra T239.
Ik heb een shield, de lite versie. Mijn grootste probleem is de automatische refresh rate. Aan het begin ontbrak het helemaal, handmatig de refresh rate aanpassen. Volgens mij werkt dat nu nog voor geen meter. Nu gebruik ik hem de laatste 2 jaar erg weinig.

Achteraf had ik voor tv kijken liever een apple tv gehad.
Destijds heb ik hem ook gebruikt voor game streaming, daarom heb ik er geen spijt van.
Juist na deze review te hebben gelezen is de conclusie dus dat de ShieldTV Pro nog altijd de beste mediaspeler is.

Streamer is alleen interessant als het smarthome gebeuren noodzakelijk is voor je (en dat perse via de Streamer moet).
Is er een reden om voor de Shield (pro) te kiezen boven deze van Google? Groter, hoger stroomverbruik, geen updates meer en wat voor mij toch wel een gemis zou zijn: geen HDR10+
Smart TV OS heeft relatief beperkte levensduur. AndroidTV/GoogleTV met bijbehorende apps gaat in de regel een stuk langer mee. Als je Smart TV OS geen updates meer krijgt, kan je nog prima verder met een AndroidTV device.

Wat betreft Xbox: de ondersteuning daarvan is doorgaans een stuk beter / langer dan een TV OS, maar het is ook direct een (veel) duurder apparaat, en gebruikt ook een pak meer stroom.

Wij gebruiken al jaren een Xiaomi Mi Box, die nog steeds net zo goed werkt als de dag dat we hem kochten. Ook ideaal voor vakantie. Aan te sluiten op vrijwel elke TV van de afgelopen 20 jaar en we hebben dan direct beschikking over al onze media.

Voor nieuwe gebruikers zal deze Google TV streamer best interessant zijn, voor mij is de meerwaarde nihil, mijn Mi Box ondersteunt ook de meeste zaken die genoemd werden, in ieder geval de meest gangbare. Voor mijn reden tot upgrade iig. Ik heb voor de mijne toen zo'n 40 euro betaald, een pak goedkoper dan deze. De Android TV versie loopt wat achter natuurlijk, maar qua gebruikersinterface zie ik zo 123 niet veel verschillen en alle apps krijgen gewoon nog updates.
Same here.

3 stuks Xiaomi Mi Box in huis, waarvan 2 gebruikt worden, 1 op een oudere non-smart tv en de ander op een smart Philips maar met hun eigen OS zodat oa. Kodi niet kan installeren.

Zelfs tov de Android tv Philips kan ie 1 ding meer ontdekte ik deze week; een klein extern 1TB SSD-tje geformateerd met exFAT werkt niet op de Android tv Philips, maar wel op de Xiaomi Mi Box.
Uiteindelijk het "kreng" geformateerd naar NTFS en toen werkte het op beide apparaten.

Zolang ik zonder problemen TV app, Netflix, Prime en Kodi kan doen geen behoefte aan een nieuwer en duurder apparaat dat mogelijk snel weer oud en phased out wordt door Google
De snelheid boeit me ook veel minder, het is geen telefoon waar ik constant op zit te scrollen etc. Het is een kwestie van een filmpje starten en je bent weer voor een uur zoet. Dat dit een sec langer duurt dan op een nieuwer device boeit dan niet zo.
Ieder zijn usecase is natuurlijk anders, maar als je ook door grote libraries heen scrolled kan dit natuurlijk wel optellen. Ik heb een Samsung TV en dat ding is echt frustrerend sloom er staat zoveel in de ui dat je behoorlijk wat extra stappen (die minstens 0.5 sec langer duren ofzo) moet maken tov een leuk opgezette shield (in de UI) dat dit voor mij binnen 5 minuten beslist was na het kopen (eerste "smart" tv).

Moet er wel bij zeggen dat ik van tinkeren met gadgetds etc hou dus dat speelt ook een rol. Daarnaast is DV (nooit meer een samsung dus) en bitstream passthrough een must voor mij.

[Reactie gewijzigd door Teun! op 23 september 2024 21:46]

Zeker, ieder z'n ding. Ik merk dat vooral bij het opstarten van apps het wat trager is, maar dat het scrollen door libraries nog prima gaat, het stoort iig niet :)
Mijn oude TV boven is al meer dan 10 jaar oud en kan door ChromeCast TV nog heel lang mee. Het ingebouwde smartgedeelte was na een paar jaar wel klaar.
Eens, ik heb hetzelfde, nog een oude panasonic viera staan. Flink wat jaartjes oud, maar wel net van het tijdperk dat de bezels smal werden (en ze dus lekker modern oogden). Smart issie niet meer, maar kan nog prima mee. Hoewel de beeldkwaliteit van moderne tv's flink is verbeterd, zijn de verschillen kleiner dan je denkt. Zeker van lcd / led. Zolang die niet kapot gaat, zal die nog vele jaren meegaan. Mede dankzij de mi box 👌🏽
Bij mij hetzelfde: ik heb een oude Philips TV (maar wel 4k en HDR). De Android die erop draait is traag en vaak als ik Netflix start, en scroll door de series, dan knalt die Netflix er uit. Dan moet ik gewoon Netflix opnieuw starten en dan doet hij het gewoon goed.
Het echt lastige is dat als de TV opstart, hij altijd naar HDMI1 gaat, waar niets aangesloten is. Ik moet de TV aan zetten en nadien op een knopje duwen om het Android Homescreen te laten zien. Erg vervelend. Ik zou al gewoon deze mediaplayer kopen omdat hij sneller is en er dan eindelijk iets op die HDMI1 zit :-)
Spijtig wel dat ze fixed hardware in zo een tv steken in plaats van bvb een Raspberry Pi die je kan updaten naar een andere recentere met een dezelfde formfactor. Of zelfs gewoon Philips modules in mijn geval. Ik zou met alle plezier 100 of 200€ uitgeven als dit mijn TV nieuw leven zou inblazen.
Tov een xbox: stroomverbruik
Tov een Smart TV: over algemeen langere ondersteuning (ook van losse apps) en betere hardware.
Een Xbox heb je niet voor €119 en smart TV’s zijn regelmatig totaal underpowered of krijgen beperkt updates.
Ik gebruik voroal nog een losse mediaspeler (op dit moment een Chromecast met GoogleTV, maar overweeg een Streamer), omdat onze Sony TV, ookal komt ie uit 2023, nog steeds op eeen stokoude AndroidTV versie draait (versie 11) en het erop lijkt dat Sony dat ook nooit zal gaan updaten.

Die versie ondersteunt ook niet kinder-accounts met Family Link toezicht, en dat is voor ons een eis.
Ik heb een Nvidia shield gekocht toen ik nog een domme plasma tv had, nu heb ik recentelijk een LG G2 oled gekocht, met alle smart die je daarvan kan verwachten, maar prefereer de shield boven de webOS van LG.
De Shield TV (16Gb + 128Gb SD , 3Gb ram) staat hier sinds december 2015 in de woonkamer, want ik heb deze destijds in Duitsland gekocht. Nu gebruik ik deze voornamelijk voor een native Full HD beamer(vorig jaar Amazon Black Friday voor nog geen 90 euro) zonder veel poespas. Het weinige waar ik een streamOS voor nodig heb op de LG TV is webOS voldoende.

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 25 september 2024 20:00]

Echt he, ik heb een C2 OLED (ook een prachtige tv), maar destijds de Shield gehad en die van mij liep alleen maar vast en had audio problemen. Nu weer terug naar WebOS van LG en alles werkt top. Ik vind de ingebouwde smart interface van LG prima, wel wat druk, maar het volstaat. Wellicht had ik pech met mijn Shield. Voor nu zie ik nog niet de meerwaarde van een dedicated streamer; als mijn C2 nog steeds alle updates krijgt, is dat prima. En daarnaast, hoe zwaar kan het zijn tegenwoordig om wat 4K en HDR te streamen, zou je zeggen.
Mwah, ik heb hier twee moderne LG oled modellen staan en ik vind daarop de apps duidelijk minder soepel werken dan op mijn Nvidia Shield die ik op de slaapkamer heb gekoppeld aan een veel oudere (en dus 'domme') Sony tv.

Eindelijk overweeg ik om ook aan de LG's een shields te hangen, maar dit nieuwe Google ding is wellicht ook een leuke optie.
Het lijkt dat je hierop een von kan installeren? Dan kun je geoblocking omzeilen :+
Ik gebruik mijn nvidia onder de beamer.
De sony tv heeft idd geen nood aan deze devices.
Als je weinig eisen stelt dan kun je prima een smart tv gebruiken. Maar die ondersteuning is vaak ruk. Daarnaast heb ik graag een prettige en rustige interface. En omdat ik toch al veel Apple producten had, was een Apple TV eigenlijk de enige optie.
Omdat een tv gedurende waren dommer wordt.. Zo kan ik de F1 app bv niet meer installeren op mn Smart tv, maar wel op mn Google Chromecast tv dongle.
Zelfde hier als alle andere reacties. Ik ben helemaal klaar met het ingebouwde OS. Het enige dat ik gebruik van mijn TV is het monitor zijn. De chromecast is beter op alle vlakken. Langer update, betere performance. Niet ineens dat netflix gaat klagen dat mijn tv te oud is omdat de fabrikant een update niet doet.

Wat mij betreft hoeven fabrikanten geen eigen os meer te installeren, laat ze maar focussen op de beste weergave. Dan plug ik op mijn nieuwe tv gewoon weer een of andere streamer in.
Er zijn genoeg tvs met een eigen besturingssysteem. Dus als je al google gewend bent kan je deze erbij zetten en toch al je gegevens makkelijk overzetten.
Makkelijker te vervangen.
Altijd voorspelbare interface.

Software updates (bij je TV krijg je die vaak niet meer dan een jaar of twee).

Apple TV werkt perfect hier.
Veel van die "smart" TV interfaces zijn een zootje, wat slecht werkt, en nog slechter in te richten is.
Met weinig tot geen support of updates, laat staan security.
Een Smart TV is na 7-8j over het algemeen niet zo smart meer, in ieder geval niet qua snelheid. Ik heb een oudere LG en het OLED scherm is nog prima, de TV draait een oudere versie van WebOS waar een aantal apps niet meer voor bijgewerkt worden. Had de keuze om een nieuwe TV te kopen, of zo'n android tv kastje ertussen te zetten. Uiteindelijk gekozen voor de Nokia simpelweg vanwege de "normale" afstandsbediening (heb ergens anders in huis een Google TV maar die afstandsbediening kan ik echt niet aan wennen)
Mijn huidige smart TV was na een paar jaar al aardig dom, en zelf heb ik ook geen game console.
En zo'n stream kast is dan ideaal om je TV slim te houden.
Verder kun je het makkelijk meenemen voor op vakantie, of dat nu in een vakantiehuis is of op de TV in je caravan.
Het is zo klein, stuiterproef, en relatief goedkoop, dat je het makkelijk mee neemt.
Ik snap er niks van. Ook hier weer veel mensen die zitten te klagen dat smart tv niet werkt of na g en paar jaar te traag wordt.
Snap dat dat niet ik heb de lg oled cx65 van 2020, de ui werkt nog prima, alle apps die ik gebruik (bijna alle streaming apps) werken prima en vlot.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je TV OS geen updates meer krijgt, maar ook lang niet alle TV OS-en ondersteunen alle apps, of ze zijn gewoon simpelweg niet zo fijn om mee te werken. Of zoals ik het heb, mijn tv is eigenlijk geen tv, het is een zogenaamde public display... oftewel een grote monitor, maar wel met een paneel erin die toentertijd ook in high end Samsung tv's werd gebruikt... icm met een Chromecast TV kan ik er alles mee en heb ik puike beeldkwaliteit voor circa de helft van de prijs en mis geen features. En ik gebruik op de slaapkamer ook een 32 inch monitor met een CC TV erin.
Een groot voordeel is dat als je een smart tv hebt die nog prima werkt maar de software geen updated meer krijgt, je met zo’n kastje de levensduur kunt rekken.

Een ander voordeel is dat je kunt kiezen voor een ander OS. Zelf heb ik een Apple TV aan mijn Samsung tv hangen terwijl die tv nog updated krijgt. Ik vind die Apple TV gewoon veel prettiger werken en hij heft meer functionaliteit. Voor dit Google kastje kan dat zelfde argument ook prima opgaan.
Het grootste voordeel lijkt mij de ondersteuning, want Google ondersteunt zijn apparaten meestal wel lang. Daarnaast is de 'ervaring' vaak ook erg goed. Zelf heb ik een LGC2 (eetkamer) en een LGC4 (woonkamer), maar die worden met de jaren (nou ja, die C2 in elk geval) echt wat trager en ik verwacht dat dit ook met de C4 gaat gebeuren. Op het moment dat je apps niet meer ondersteund worden, de beleving trager is, maar je bent nog wel tevreden over de beeldkwaliteit, dan is zo'n breed ondersteund streaming-kastje natuurlijk wel een uitkomst. Onze kinderen en wij hebben op onze slaapkamer allemaal Chromecasts met Google TV voor in de oude smart-tv of beamer. Ideaal!

Dat gezegd hebbende, voor een Thread 'hub' (die ik zelf (nog) niet nodig heb), een ethernet-poort (die ik op de slaapkamer niet kan gebruiken zonder kabels te trekken), iets meer RAM en iets meer geheugen, vind ik het prijsverschil met de Chromecast met Google TV niet te rechtvaardigen. Desalniettemin ben ik te veel liefhebber van nieuwe dingetjes om het niét te kopen. Ik hoop alleen dat er nog wel iets van een mount-dingetje komt waarmee ik hem áchter de TV kan hangen, aangezien de remote gewoon weer bluetooth heeft en geen 'line of sight' nodig heeft om te functioneren.
De 2 belangrijkste voordelen voor mij tov het ingebouwde smart TV zijn:
  • Levensduur: Als je ingebouwde smart gedeelde van je TV verouderd raakt en geen updates meer krijgt zit je ermee. Voor relatief weinig geld kan je je google chromecast/streamer upgraden naar een nieuwer model. Ok, dit kan eventueel achteraf, maar dan moet je waarschijnlijk je manier van werken iets aanpassen.
  • Portabiliteit: Die kleine toestelletjes gaan hier gewoon mee op reis en ik heb dan toegang tot mijn bekende omgeving met alle content die ik thuis ook zou hebben, inclusief lokale media op de NAS. Ik mezelf nog geen 55"+ smart TV in mijn broekzak stoppen :Y)
Helaas ondersteunen alle smart TV's geen kodi. Behalve dan de als ze Android tv draaien.
En zo wordt de klant weer naar een duurder product gepusht. Waarom moet persé de Chromecast vervangen worden? Laat die lekker in leven.

Wat verkocht wordt is niet wat de consument vraagt, het is wat Google vindt dat je nodig moet willen hebben.
Als iedereen zo dacht dan zaten we nog brieven naar elkaar te sturen.

Ik zou mijn chromecast met Google tv wel willen omruilen voor deze. Dan kan hij mooi bekabeld in het netwerk.

Verder kun je apparaten ook niet oneindig ondersteunen dus snap wel dat er iets nieuws komt. Denk alleen dat juist de kracht van de vorige was dat deze in de hdmi poort van de tv kon en meteen was weggewerkt.
Je kan ook prima voor een tientje een USB-C netwerkadapter kopen en dan kan je huidige chromecast ook gewoon ethernet doen :)
Je kunt ook een stroomadapter inclusief LAN poort aanschaffen voor de Google TV als het je alleen om het opnemen in je bekabelde netwerk te doen is.
Ik zou mijn chromecast met Google tv wel willen omruilen voor deze. Dan kan hij mooi bekabeld in het netwerk.
Voor de Chromecast zijn ook ethernet opties, een adapter met daarop een ethernetpoort.
https://www.hashop.nl/USB...t-adapter-voor-Chromecast
€20, da's al halfweg een nieuw bakje
Hij zegt ook niet dat dit product er niet mag zijn maar dat de chromecast voor veel mensen (voor nu) gewoon voldoende functionaliteiten bood. Nu word ook de simpele gebruiker gepusht naar een haast 2x zo duur product waarbij ze de nieuwe functionaliteiten niet eens gebruiken. Er is ook niet echt goed alternatief voor oude chromecast zover ik weet (chromecast wordt bijna overal ondersteund en was gewoon simpel, als er nieuwe partij komt met die simpelheid vermoed ik dat het jaren duurt voordat alle systemen en apps het ondersteunen en hetzelfde gemak bieden). Dus als ze ballen hadden en het zeker wisten dat iedereen het nodig had lieten ze ze gewoon nog even naast elkaar bestaan, maar ik vermoed dat ze zelf wel weten dat de oude chromecast (nog) te goed zou verkopen=minder marge (en ook minder onnodig gebruik belangrijkere grondstoffen)

[Reactie gewijzigd door andries98 op 23 september 2024 18:37]

brieven aankrijgen was leuk
Misschien wil google (wat meer) verdienen aan hardware.
Nu is het aan de concurrentie om z'n ding te doen en een alternatieve chromecast te maken.

Het is niet aan Google om per sé voor iedereen een product te maken.

Daarbij: bestaande chromecasts blijven gewoon werken.
De Chromecast hoeft niet 'per se vervangen te worden', die is en blijft nog prima bruikbaar. Ook wordt er nog een Android 14 update voor uitgebracht.

Los daarvan voldoet dit product aan al mijn wensen die ik als verbeterpunt zag bij de CCwGTV 4k, wat mij betreft dus zeker wat ik als consument vraag. Dat kan voor jou anders zijn natuurlijk.
Je Chromecast stopt niet met werken, krijgt voorlopig nog zijn update. Zelfs mijn chromecast audio werkt nog gewoon.

Wat is jee punt. Dit is na zoveel jaar niets het nieuwe aanbod. koop het, of koop het niet. Ik ben fel tegen afschrijven van hardware voor het nodig is, maar dit is gewoon een stap in een best goede product cyclus.
Helemaal eens. Voor mijn beamer heb ik niet zon hele kast nodig. Beetje jammer dit.
Ik vind het zeer spijtig dat de streamer geen digitale audio uit ondersteunt (toslink/coaxial). Voor mij zijn de wijzgingen van dit model niet genoeg om over te stappen van de Chromecast met GoogleTV 4K.

Ik weet dat er streamers zijn die wel digatel audio uit ondersteunen (ik heb zelf de Nokia 8010, de Thompson Streaming Box 240G en de Xiaomi TV Box S 2nd Gen. Wat deze devices met elkaar gemeen hebben is de updatefrequentie. Die blijft ver achter bij Google zelf.
Waarschijnlijk heeft het er mee te maken dat moderne audio protocollen niet altijd meer werken via S/PDIF, enkel nog HDMI. Het wordt dan interessanter om je home cinema receiver te updaten om van alle moderne technieken gebruik te kunnen maken.
Die digitale uitgang wil ik juist gebruiken als ik niet in de woonkamer via mijn receiver films kijk en luister. On the go sluit ik regelmatig een chromecast(achtig) device aan op een portable monitor om films te kunnen kijken. Het geluid wilk ik dan via een dac/headphoneamp laten lopen (daar gebruik ik een Fiio K11 voor).

[Reactie gewijzigd door gigi71 op 23 september 2024 16:32]

Waarschijnlijk heeft het er mee te maken dat moderne audio protocollen niet altijd meer werken via S/PDIF, enkel nog HDMI
De streamer zou deze formaten dan gewoon moeten decoden en downmixen naar iets wat wel over SPDIF kan worden gestuurd.
Het is juist onhandig om op je Chromecast een optical out te hebben.

De chromecast duw je in je TV en vervolgens pak je de optical out van de TV (of liever HDMI) naar jouw versterker.

Op die manier maakt het niet uit op welke input jouw TV staat en kun je soms zelfs met de afstandsbediening van de TV ook nog het geluid aanpassen
Dan is een device om met HDMI ARC/eARC dat uit je TV te trekken toch een prima optie? Zolang je TV het ondersteund natuurlijk, maar tegenwoordig doen heel veel TVs dat. Ik gebruik zelf ook zo een. Nedis heeft er een: https://www.cjonline.nl/c...ink-nedis-acon3425at.html
Ik ken deze webshop niet, ik heb hem ook niet van Nedis. Ik heb dit voor 15 euro online gevonden maar kon die zo snel niet vinden.

Ik ben het met je eens dat dit dat ingebouwd zou moeten hebben en dat dat mooier is, maar aan de andere kant, met die eARC manier heb je de audio van alles wat wordt weergegeven op je TV. Dat is erg praktisch.
de 8020 is performanter dan de streaming van google
https://www.hmd.com/nl_be...jxv-k0CxLSqExJ3lbOqGD9SME

Nu wachten op de 8020 van Nokia/HMD eind dit jaar?

Google:
MediaTek MT8696
4 GB

Nokia 8010
Besturingssysteem: Android TVTM 11
Chipset: Amlogic S905X4-K
CPU: Quad-Core Cortex-A55
GPU: ARM Mali-G31 MP2
SDRAM: LPDDR4: 4 GB
Flash: eMMC: 32 GB
De Nokia 12w verbruik tegenover 1 a 2 w voor Google tv streamer ,ik zou het wel weten.
Waar haal je dat, 1-2W 8)7

Ja, daar zal je rijk van worden, 4-5W verschil. :*)

The Chromecast dongle could work as low as 4-5W, but this needs 5V/1.5A/7.5W.

Nokia 8010
Input voltage: DC 12 V, 1 A
Power consumption working: max. 12 W
Onderaan dit artikel staat het verbruik vd google tv streamer 1w . . . :+

De Google TV Streamer is van deze groep met afstand het zuinigst; in stand-by duikt het gebruik zelfs net onder de grens van 1W.

[Reactie gewijzigd door Redsfan op 24 oktober 2024 08:49]

Ik ben benieuwd of deze streamer fatsoenlijke performance geeft voor gamestreaming via Moonlight/Sunshine.

Hebben jullie dat toevallig getest op latency?
Het was een redelijk krappe reviewperiode voor het embargo verliep, dus we hebben ons vooral gefocust op de mediaspelerfunctionaliteit.
Vanwaar deze keuze? Kan je dan niet wat langer wachten en een dan wat gedetailleerdere review uitbrengen? Of komt dat slecht uit in verband met concurrentie met andere sites?
Daar komt het wel op neer. Als we later dan andere sites publiceren zien we in de cijfers terug dat artikelen een stuk minder goed gelezen worden. Begrijpelijk ook, want jullie hebben er dan op meerdere andere plekken al over kunnen lezen. Dat gezegd hebbende, zullen we geen gehaaste en/of incomplete reviews publiceren. Dat vind ik hier ook niet het geval, gamestreaming via Moonlight is redelijk niche en niet onderdeel van de standaard featureset.
Als je zegt dat het ding compleet is dan is dat wel essentieel, er is een grote overlap tussen IT-ers en gamers. Maar ik begrijp wel dat jullie zo snel mogelijk wilden publiceren zodra het embargo afgelopen was.
Het primair doel van dit ding is video streamen niet gamen. Dat is maar bijzaak. Kan dus in een latere review.
+1, en ook zeker Geforce Now. Hoewel je die ook kan installeren op de 'huidige' Chromecasts w/ Google TV, maakt de decoding lag spelen quasi onmogelijk helaas (over wifi en usb ethernet). Zou mooi zijn als dat verholpen zou zijn met deze nieuwe versie.
Wat ik vooral fijn vindt aan de oude Chromecast is dat je deze gewoon achter de tv hebt hangen. Ideaal voor mij want ik heb de tv aan de muur en er geen tafel of kast onder.

Het is mij onduidelijk of dat bij deze versie wel mogelijk is. Hij oogt toch best wel een heel stuk groter.
Ja ik vraag me hetzelfde af. Vooralsnog tevreden over de apps op m'n LG tv, maar ik overweeg nog een oude Chromecast 4K te halen puur omdat die zo makkelijk weg te werken zijn. Bij een plat tegen de muur gemonteerde tv lijkt me dit toch best een uitdaging met deze versie. Iemand ervaring mee?
Gewoon doen. Ik zit in hetzelfde schuitje met een g3 tegen de muur. De huidige versie is goedkoop en het kan nooit kwaad om een chromecast extra te hebben.
Ach een haakje van ijzerdraad en hij hangt wel,
met velcro achter de tv plakken. bij mijn base tv hub zat dat er zelf bij.
Helaas geen USB poort om even snel een USB stick met wat films of series in te steken. Ik neem al graag een mediaspeler mee op reis om ook wat dingen lokaal te kunnen afspelen. Ja, veel TV's kunnen dat ook maar de USB poort van een TV is niet altijd handig bereikbaar en sommige TV's willen al wel eens gekke beperkingen hebben waardoor ondertitels niet werken of bepaalde formaten toch niet willen afspelen.

Edit: ik snap wel dat je een usb hub kan gebruiken maar wat extra kabeltjes maakt het geheel niet netter en eenvoudiger te gebruiken. Volgens die redenering kunnen we ook de netwerkaansluiting wel weer weglaten en via usb doen.

[Reactie gewijzigd door Admiral Freebee op 23 september 2024 16:32]

Dat viel mij inderdaad ook al op, helaas geen mogelijkheid om opslag direct aan te sluiten. Maar wellicht komt daar wel een workaround voor middels een USB splitter of verloop stukje. Dit was in het geval van bijvoorbeeld de Amazon Firestick ook zo.
Hij heeft wel degelijk een usb poort? Weliswaar usb-c, maar dat zou ik als voordeel zien anno 2024. Desnoods hang je er een hub of usb-c naar usb-a aan als je je oude sticks wil gebruiken?
Je kun gewoon een usb-hub aansluiten, staat ook in de review :)
Volgens specificaties:
Poorten
USB-C (voeding/gegevens)
HDMI 2.1 (Type A)
Ethernet (10/100/1000 Mbps)

Dus ik had hoop.
Hub gekocht. Werkte niet.
Hub van mijn werk, werkte wel.

Maar bij het aansluiten van mijn harde schijf kreeg ik de melding "wilt u formatteren"
Euh nee, want hij staat gevuld.

https://support.google.com/chromecast/answer/13988807?hl=en

Even kijken hoe ik dit opgelost krijg? Mijn harde schijf staat met meer gevuld. Usb stick ?
AuteurWoutF Hoofdredacteur @Riksela30 september 2024 08:03
Je harde schijf gebruikt waarschijnljik ntfs als bestandssysteem, dat wordt niet ondersteund. exFat wel.
Kan er al wat gezegd worden over de accuduur van de afstandsbediening? Ik meen dat de vorige versie maar vrij kort meeging of was dat enkel een issue rondom de release?
Geen idee, heb al een aantal jaar de CCwGTV 4k en volgens mij nog nooit de batterij van de remote vervangen.
Ik heb de mijne een 4-tal jaar (4K) en zit denk ik nu aan de 2de set batterijen.
Zelf heb ik geen weet van issues hiermee.
Ik heb de huidige 4k googletv met chromecast met googletv sinds een paar maand sinds launch en gebruik hem dagelijks. Kan mij niet herinneren ooit de batterij te hebben vervangen. Dus die zit er nu zo'n 1,5-2 jaar in denk ik?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.