Elon Musks xAI maakt Grok Vision beschikbaar voor alle iOS-gebruikers

AI-chatbot Grok van xAI kan herkennen wat de smartphonecamera waarneemt en daarover vragen beantwoorden. De Vision-functie is vergelijkbaar met Advanced Voice Mode Vision van OpenAI en de Gemini Live-functie van Google. Grok Vision is beschikbaar voor alle iOS-gebruikers.

Gebruikers kunnen hun iPhone-camera gebruiken om vragen te stellen over hun omgeving. De chatbot kan objecten, tekst en personen uit de echte wereld herkennen en context en informatie delen met de gebruiker. Grok kan de gebruiker bijvoorbeeld helpen met navigeren door menu's van andere apparaten en voertuigen. ChatGPT en Gemini bieden soortgelijke functies.

Grok Vision werd de afgelopen dagen uitgerold en is volgens xAI-engineer Ebby Amir inmiddels beschikbaar voor alle iOS-gebruikers. Het is niet bekend wanneer Android-ondersteuning volgt. Grok ondersteunt nu ook meertalige audio en realtime zoeken in de spraakmodus. Die twee functies zijn beschikbaar voor iOS-gebruikers en SuperGrok-gebruikers op Android-apparaten.

Door Sabine Schults

Redacteur

23-04-2025 • 14:18

55

Reacties (43)

43
42
11
0
0
7
Wijzig sortering
Begin beetje klaar te geraken met AI. Het is volgens mijn ouderwetse IT ervaring maar een onstabiel systeem en het grappige is dat het lijkt dat ze er gewoon mee weg kunnen komen. Word er een beetje gepikeerd van, want wat als je koffiezetapparaat eenzelfde gedrag zou vertonen? Of je auto? Dan klagen we als een nieuwe.

Rare wereld.
Ik begin vooral klaar te raken met de nutteloze of gimmick implementaties die ik in de praktijk zie voorbij komen, maar wel veel rekenkracht vragen. Of de zelfbenoemde AI goeroes die je social media volspammen.

AI kan zeker waardevol zijn, maar het is een buzzwoord wat goed verkoopt. En de echte goede implementaties zijn nog redelijk zeldzaam.
Hoe kan dat nu dat? Mensen die niet meegaan met de AI hype?

Iedereen wil toch graag een Ghibli-Style of een Toy Box op zijn tijdlijn?
Gewoon om te tonen hoe ongelofelijk _cooooool_ dat ze wel zijn?

"Kijk naar mij! Kijk naar mij! Ik kan ook een of andere prompt van internet plukken en de inhoud wat veranderen."

/s

Waar is die barf-emoji als je hem nodig hebt?
Deze 🤮 bedoel je?

Op Windows (volgens mij vanaf 11, maar misschien al eerder) kun je overal met de toetsencombinatie
[ Windows vlag ] + [ ; ] o.a. emoticons toevoegen, niet enkel die door Tweakers toegestaan zijn ;)
Nee, deze :r
De officiële Tweakers versie.

[Reactie gewijzigd door 3raser op 24 april 2025 08:31]

Met m'n 3D printers vind ik dit best een leuke ontwikkeling, ik kan met een foto van de voorzijde meerdere aanzichten genereren wat het daadwerkelijk maken van het model makkelijker maakt. En ik kan nog wel 100+ toepassingen bedenken.

Verschillende AI tools (buiten open ai) die op basis van dat beeld een redelijk printbaar model oplevert.

Voor jou Nutteloos of gimmick, maar zeker niet voor iedereen!
Het is toch ook wel bijzonder of niet, dat we allemaal massaal ons in moeten zetten voor het klimaat, maar het gebruik van AI, wat overwegend gezien nutteloos is, wordt gewoon goed geluld. Duizenden datacenters staan er te spinnen om die ene output in de vorm van tokens uit te kunnen spuwen. De sneller de beter. En dan gaat die Altman, semi-klagen, dat het hem miljoenen dollars kost wanneer een gebruiker dankjewel zegt tegen een AI bot. Hij brengt het alsof hij het er voor over heeft, maar gezien zijn houding vwb open source etc. baalt hij er gewoon als een stekker van. Niet dat het klimaat extra belast wordt door die dankjewels, maar dat die miljoenen toch beter besteedt hadden kunnen worden (lees: bankrekening aandeelhouders).

Maar weet je wat echt de wereld zou kunnen redden? Dankbaarheid. Oftewel, juist die dankjewels.
Ik gebruik in mijn IDE ook Copilot en ik heb geen idee hoeveel energie dat verbruikt in de cloud, maar het scheelt mij best veel tijd. Even snel een "kubectl" commando omzetten in Go code is 5 seconden werk. Als ik het zelf moet uitzoeken ben ik zo 5 minuten bezig en moet ik ook een boel websites raadplegen. Zoals met elke nieuwe technologie moeten eerst de bruikbare use-cases worden gevonden.

Toen de AppStore kwam had je ook nutteloze "fart apps", maar uiteindelijk komen de bruikbare zaken wel bovendrijven.

Het zou wel goed zijn dat een AI query ook teruggeeft hoeveel Wh je request heeft gekost.
want wat als je koffiezetapparaat eenzelfde gedrag zou vertonen? Of je auto? Dan klagen we als een nieuwe.
Daar heb je geen AI voor nodig. Als je even naar buiten gaat dan loop je al tegen de zogenaamde echte intelligentie waarbij elke actie of vraag een andere reactie of antwoord geeft. De ene intelligente wezen stopt netjes bij een zebrapad, de andere raast voorbij terwijl je al zelf de eerste stap gaat zetten. Je ziet die intelligente wezens ook de meest bizarre dingen zeggen en doen op social media.

Als ik een vraag aan copilot stel dan krijg ik tenminste een antwoord waar ik wat mee kan of een hint geeft, dus voor mij is dat al een success :D
Ben ik niet helemaal met je eens.
Veel AI-toepassingen zijn misschien nutteloos of werken niet naar behoren. Maar ik gebruik een AI-toepassing waar ik al ontzettend veel nut van heb gehad en erg blij mee ben.

Ik verzamel oude portretfoto's van 19e eeuwse en begin 20e eeuwse fotografen uit Winschoten, een plaatsje in Oost-Groningen. Heb inmiddels 8.000 foto's, deels individuen, deels groepsfoto's In het fotoprogramma.
De personen op de foto's zijn deels onbekend en van een ander deel zijn de namen bekend..

Door middel van gezichtsherkenning middels een AI toepassing ben ik al op diverse matches gewezen tussen anonieme foto's en foto's met namen.
Voor een groot deel zijn die matches bewezen en juist gebleken (door dat op het oog de gelijkenis ook duidelijk was, door overeenkomende kleding, sieraden, en soms door bevestiging van nakomelingen).
Op die manier heb ik dus onbekende personen op 19e en begin 20e eeuwse portretten een naam kunnen geven.

Dat is een prachtige toepassing.
En zo zullen er wel meer nuttige en goed werkende toepassingen zijn van AI.
We zijn nog maar in de beginfase.

Misschien wordt de volgende stap wel zoals van DOS naar Windows.
Idd ouderwets, want terwijl je loopt te klagen stijgt er in de VS dagelijks een raket op, rijden er al jaren robot taxis rond en rollen dit jaar nog de eerste massaproductie humanoid robots van de lopende band.

Heb je ook maar 1 van de RECENTE LLMs en vision modellen geprobeerd die in het artikel worden genoemd? Ik weet het antwoord al, want anders schreef je niet wat je daar geschreven hebt.
LOL

Conclusie, je weet helemaal niks

[Reactie gewijzigd door Yzord op 24 april 2025 11:24]

Bedankt voor het bevestigen van mijn stelling.

Je post linked naar een variant van DeepseekR1 lokaal draaien, waar het artikel en mijn reactie helemaal niks mee te maken hebben. Het artikel gaat over een vision model Grok die net uit is (en niet lokaal kan draaien, want veel te groot + niet beschikbaar), jij hebt het over een veel kleiner lokaal draaiende LLM (geen vision model) die inmiddels "oud" is in de wereld van AI.

Qua LLM's komt DeepseekR1 niet eens in de richting van Grok 3 en Gemini Pro 2.5. Totaal onvergelijkbaar.

Volledig off-topic op alle mogelijke manieren en geen idee dus waar je het over hebt.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 24 april 2025 20:28]

Haha sure buddy. Ik heb echt volgens jou op mijn M3 Ultra Studio met 512GB vram alleen Deepseek gebruikt. Natuurlijk heb je gelijk, what was i thinking haha. Je moet ook echt een nieuwe computert kopen als je ram vol zit ja met een llm. Stom van mij.
100% van de LLMs en vision modellen uit het artikel waar deze hele commentaren reeks over gaat KUNNEN niet op jou M3 draaien.

1. Je kunt ze niet krijgen.
2. Je M3 heeft niet eens fractie van de rekenkracht die nodig is voor inferentie van die modellen.


Je was off-topic. Je blijft off-topic.
Oprechte vraag:

Hoe is het met xAI anders geregeld dan andere ai met betrekking tot de leiding? De reden van mijn vraag is het feit dat de titel spreekt over "Musks xAI" maar diezelfde lijn niet aangehouden wordt in de rest van het artikel en andere chatbots niet als Altmans openAI/chatGPT of "googles"Gemini worden aangeduid.

Edit: dank voor de reacties. Ik dacht dat er wellicht een techniek-gerelateerde oorzaak achter zat. Weer wat nieuws geleerd!

[Reactie gewijzigd door Thonz op 23 april 2025 18:46]

De reden dat dit zo geschreven wordt is, omdat Musk een boegbeeld van zijn bedrijf is. Google heeft niet zo'n zelfde individu. Musk doet ook allerlei opmerkingen erover in de pers. Van die dingen als 'deze AI is niet woke' en 'dit is de enige based AI'. Dus vandaar dat Musk erbij genoemd wordt.
*knip*, maar tuurlijk is dit wel een relevante vraag (al is het feit dat ik dat zeg waarschijnlijk evengoed reden voor zo'n behandeling ;)). Het antwoord is denk ik dat Musk alles heel erg persoonlijk maakt. Dat aspect zorgt ervoor dat mensen bedrijven van Musk ook echt als bedrijven van Musk zien en niet als autonome entiteiten waar Musk toevallig eigenaar van is. Tel daarbij op de rol die Musk afgelopen maanden speelt op het publieke toneel en het is dan best begrijpelijk dat men spreekt van "Musks xAI".

[Reactie gewijzigd door AlphaRomeo op 29 april 2025 13:29]

Je zou eens voor de gein even in Grok moeten vragen of de beweringen van Musk, waarvan je weet dat ze onzin zijn, juist zijn.

Grok maakt gehakt van hem :)

Het lijkt erop dat Grok de enige AI is die niet gemanipuleerd wordt door de eigenaar.
Kan je dan wel spreken van Musks AI?

[Reactie gewijzigd door Caelestis op 23 april 2025 15:42]

Ik begrijp je punt. Ik poogde in dit geval 'xAI' aan het begin van de kop te vermijden, omdat de 'x' dan officieel met een hoofdletter zou moeten. Als er 'XAI' staat, kan dat onduidelijk zijn (en het staat naar mijn idee lelijk).

We hebben 'Elon Musks xAI' overigens vaker gebruikt in koppen. Omdat xAI een start-up is, valt er wat voor te zeggen dat het een onbekendere naam is dan OpenAI en Google. Daarom denk ik dat het noemen van Elon Musk hier niet misstaat.
Gewoon het donorprincipe aanhouden, het is xAI, ook aan het begin van een zin.
OnzeTaal zegt dat je bij het donorprincipe alsnog een hoofdletter gebruikt aan het begin van een zin.
Officieel gebruik je een hoofdletter, het donorprincipe geeft juist aan dat je van de officiële regel mag afwijken zodat je de naam kunt schrijven zoals de bedenker het bedoeld heeft.

Zie o.a mijn link:
Hetzelfde geldt voor organisaties en bedrijven: de schrijfwijze die zij zelf hanteren voor hun naam en bijvoorbeeld hun merken, producten of evenementen, wordt door anderen overgenomen. Dat is óók het geval als zo’n naam afwijkt van de spellingregels en andere taalconventies.
TijsZonderH Nieuwscoördinator @Navi23 april 2025 15:49
Onze stijlgids schrijft voor dat we een Hoofdletter aan het begin van de zin gebruiken. Dus wat de auteur zegt, klopt gewoon. We schrijven ook IPhone, maar proberen dat te voorkomen waar mogelijk, net zoals hier.
Zoals in de door mij gestuurde link (van dezelfde bron, namelijk OnzeTaal) over het donorprincipe staat: “Toch hoort een woord aan het begin van een zin een hoofdletter te krijgen. Dat geldt ook voor deze afwijkende eigennamen.

Bijvoorbeeld:

De Volkskrant [de eigennaam is de Volkskrant] lees ik in de trein.
ITunes-kaarten [de eigennaam is iTunes] zijn best een handig verjaardagscadeau.
IPads [de eigennaam is iPad] zijn populair in het onderwijs.
IPhones [de eigennaam is iPhone] schijnen niet meer cool te zijn.
Bol.com [de eigennaam is bol.com] is een van de bekendste webwinkels van Nederland.
EasyJet [de eigennaam is easyJet] vervoert steeds meer passagiers.
DEUS [de eigennaam is dEUS] is volgens velen de beste popgroep van België.

Ook als eerste woord van een titel of tussenkopje krijgen zulke eigennamen een hoofdletter.”
We kunnen de discussie heel lang maken, maar redactie heeft gewoon gelijk:
Toch hoort een woord aan het begin van een zin een hoofdletter te krijgen. Dat geldt ook voor deze afwijkende eigennamen.
https://onzetaal.nl/taall...%20hoofdletter%20beginnen.
Onze Taal ligt best wel achter op wat ik zelf als best practices in de Nederlandse taal beschouw. En waar het advies vandaan komt is niet duidelijk.

De technische handleiding van de Taalunie noemt deze "regel" van Onze Taal niet en suggereert dat redacties vrij zijn om het donorprincipe naar eigen goeddunken toe te passen, zeker als dat de leesbaarheid, vormconsistentie of het tekstbeeld verbetert, en als de naamgever het zo bedoeld heeft.
Ik neem aan dat een nieuwsredacteur die hier letterlijk hun brood mee verdient wel van zulke principes bewust is.
"Grok Vision van xAI beschikbaar gemaakt voor alle iOS-gebruikers"
Opgelost, zonder xAI aan het begin van de zin, en zonder gebruik van Elon Musk :)
Met die uitleg zou "Startup xAI maakt Grok Vision beschikbaar voor alle iOS-gebruikers" een logischere keuze zijn.
Of gewoon "AI bedrijf xAI..."? Zo hoef je ook niet xAI te schrijven aan het begin van de zin.
Ahzo, begrijpelijk! Dank je voor je antwoord.
Het feit dat je zelf al problemen hebt om "Google" met een bepaald persoon te associeren beantwoordt je eigen punt al, denk ik. Google vermijdt die associatie nogal, zoals de meeste beursgenoteerde bedrijven. Een te dikke associatie met je CEO creeert een single point of failure en ondermijnt de Raad van Bestuur. Met OpenAI/Altman is die associatie al een stuk duidelijker. Maar met xAI en Musk nog veel meer. Wat Musk roept is beleid daar.

Musk kiest er zelf voor om zijn persoon zo sterk met zijn bedrijven te associeren, en om zichzelf als zo'n polariserende politieke persoon te profileren. Dan krijg je dat, dat zijn bedrijven erop aangekeken worden. Dat is een gevolg van die keuzes.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 23 april 2025 15:46]

Wat is de meerwaarde van Grok Vision (en het OpenAI/Gemini equivalent) t.o.v. een foto dumpen in de chat en vragen naar de inhoud? Om iets specifieker te zijn:
AI-chatbot Grok van xAI kan herkennen wat de smartphonecamera waarneemt en daarover vragen beantwoorden.

...

Gebruikers kunnen hun iPhone-camera gebruiken om vragen te stellen over hun omgeving. De chatbot kan objecten, tekst en personen uit de echte wereld herkennen en context en informatie delen met de gebruiker.
Dit kan natuurlijk al lang met Grok/ChatGPT/Gemini door gewoon een foto te delen. Zit het verschil 'm in de realtime spraakmodus? Is Grok Vision beter in het herkennen van dingen?

[Reactie gewijzigd door IlIlIllII op 23 april 2025 14:42]

TJa leuk. Ik heb 5 jaar geleden een app gemaakt (voor blinden) die hetzelfde kon, via Azure Computer Vision. Kreeg je ook al context antwoorden.
Bij deze grok/xai app lijkt het nut helemaal te ontbreken. Klinkt als een tech demo.
Geen geweldig idee om een fascistisch AI platform te gebruiken.
Nogal droog artikel. Vermoedelijk rolt elk bedrijf wel een soort van (visuele) AI uit. Heeft iemand feedback over de _kwaliteit_ van de tool?
Nogal droog artikel.
Waarom? Aan de rest van je bericht lijkt het er op dat je een soort oordeel (review dus) wilt over die dienst(en). Maar dat is dus niet wat een nieuwsartikel is, en mogelijk komt er nog een keer een vergelijking op Tweakers (maar dan in de rubriek review en niet in nieuws).
dat je de persoon als Musk niet leuk vind kan ik heus wel begrijpen, maar veel producten van hem zijn toch erg interessant.
Maar dit product ook? Het doet hetzelfde als de andere grote AI bedrijven. Alleen dan onder volledige controle van een wel heel uitgesproken en nogal wispelturige founder.

Zodra het op papier een boel waard is, plakt hij het waarschijnlijk tegen Tesla aan om dat omhoog te houden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.