Defensie bereidt nieuwe wervingscampagne voor cyberpersoneel voor

De Nederlandse Defensie bereidt momenteel een nieuwe wervingscampagne voor die gericht is op het aantrekken van nieuw cyberpersoneel. De campagne gaat na de zomer van start en is ook gericht op reservisten.

De Nederlandse Defensie zou met de campagne meer cyberslagkracht willen krijgen en richt zijn pijlen volgens de NOS niet enkel op beroepsmilitairen. Er zullen ook cyberreservisten worden aangetrokken die naast hun huidige baan in de digitaleveiligheidssector ook hun ervaring en expertise kunnen inzetten voor het Nederlandse leger.

De indienstneming zou in het geval van de reservisten via een nulurencontract kunnen gebeuren. De cyberreservisten zouden zich ook terughoudend moeten opstellen wat betreft de inhoud van hun functie om geen aandacht te trekken. Er kan een oproep komen om mee te gaan op militaire oefeningen in binnen- en buitenland. De reservisten zouden hier op vrijwillige basis op kunnen intekenen.

Defensie zou meerdere rollen voor de cyberreservisten hebben, zoals het helpen ontwikkelen van veiligheidssoftware of het proberen hacken van de eigen defensiesystemen om de veiligheid ervan te controleren. Het is op dit moment niet duidelijk hoeveel cyberreservisten Defensie voor oog heeft. Dat cijfer wordt pas gepubliceerd bij de bekendmaking van de aankomende cyberstrategie. Die strategie wordt volgens de NOS nog voor de zomer bekendgemaakt.

Door Jay Stout

Redacteur

21-04-2025 • 12:55

223

Submitter: Transportman

Reacties (215)

215
200
125
1
0
23
Wijzig sortering
Ik ben vorige maand naar een voorlichting voor ICT reservisten geweest. Daar werd verteld dat je zonder HBO-diploma geen ICT-officier kan worden. Geen uitzonderingen. Ik ben in 1998 gestopt met mijn HBO-opleiding informatica omdat de opleiding weinig leerzaam en relevant was. Voor defensie is 27 jaar ICT-werkervaring waarvan 24 als zelfstandige geen vervanging voor een HBO-diploma. Dat vond ik wel zuur.
Mijn zwager werkt bij Defensie in een vrij hoge functie, en zijn verklaring hiervoor is dat men enige mate van discipline verwacht, dat geldt dus heel erg voor het afmaken van je opleiding. Het bewijzen dat je een bepaald niveau hebt kan het best via een diploma, ondanks dat je ook andere manieren hebt om dat aan te tonen.

De overheid zoekt geen ambitieuze, learn on the job carrièretijgers die van alles willen leren en veel en snel (financieel) willen groeien.
Het bewijzen van niveau doe je dus niet met een diploma. Ik heb genoeg broekies met diploma gezien die totaal niet presteerden.

Referenties en jarenlange aantoonbare ervaring zegt 1000 keer meer.
Als ik mensen aanneem dan weegt de ervaring minimaal 10 keer meer dan opleiding.
Tja, ik vertel je slechts wat ik van mijn zwager weet. Het is een visie/opvatting waar je wat van kan vinden.

Zonder dat ik erin verzeild wil raken: mijn opvatting (en ervaring) m.b.t. deze discussie is dat voor beide kanten iets valt te zeggen.
Ik denk juist niet dat dit past in de huidige krapte op de arbeidsmarkt en het impopulaire imago van de overheid.
Iemand die net HBO heeft afgerond en begint aan het vak wordt vaak door iemand opgeleid die 5+ jaar in het vak heeft zitten en misschien een MBO papiertje heeft met veel certificeringen.

Uit ervaring kan ik zeggen dat veel mensen die hbo cyber security hebben gevolgd misschien net de kwart van de kennis bezitten dan iemand die dezelfde jaren heeft gespendeerd aan werkervaring en certificeringen.

Werkervaring is vaak ook niet alleen vak gerelateerd. Als jij in die 4-5 jaar dat je hbo studeert werkt bij 3-4 werkgevers/opdrachten dan heb je al heel wat verschillende bedrijfsculturen, processen, systemen en applicaties leren kennen.
en zijn verklaring hiervoor is dat men enige mate van discipline verwacht,
Het lijkt me een mooi idee om bij te kunnen dragen aan Defensie. Regulier reservist zal fysiek helaas niet gaan, maar mijn IT vaardigheden zou ik graag aanbieden. Maar waarom zou ik me in vredesnaam tegen die mentaliteit willen verdedigen, als daar ook nog eens een salaris tegenover staat wat ver onder mijn huidige ligt? :|

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Aganim op 22 april 2025 10:17]

Ik had hetzelfde met een IT job in een ziekenhuis, als externe deed ik defacto de rol, maar toen er een vacature voor die rol uitkwam, was mijn diploma te laag en zou ik 30% minder verdienen…

Ik dacht het ook ja.
Deels met je eens, ik heb in mijn tijd (toen nog met dienstplicht) meegemaakt dat MAVO en MBO naar de ondersteunende compagnies gingen, alle LTS en lager opgeleiden naar de infanterie en HAVO/Lyceum naar onderofficier of officier opleiding gelijk, dus onderscheidt werd er toen al gemaakt, maar er is een groot probleem met de mentaliteit van uit de hoogte doen, respect verdien je, dit krijg je niet door een streep of ster of balk ;)

En ind, voor die carrièretijgers geen plek, dat gaat giga botsen |:(
Net als respect wordt discipline verdiend.
Dat zal bij de meeste gevallen los staan van de mythe HBO-er vs. MBO-er.
Denkniveau is valide en bewezen reden daarentegen. Daar zijn er juist uitzonderingen op de regel.
"De overheid zoekt geen ambitieuze, learn on the job carrièretijgers die van alles willen leren en veel en snel (financieel) willen groeien."

En daarom gaan ze puur voor HBO (of hoger) personen?
Het zijn precies die mensen die dat ambiëren. Naar mijn ervaring in de sector.
20 jaar een vast dienstverband is toch ook 'enige mate van discipline' ? Dat vind ik wel opwegen tegen de (bijvoorbeeld) 2 jaar studie die je overgeslagen hebt.
Het bewijzen dat je een bepaald niveau hebt kan het best via een diploma, ondanks dat je ook andere manieren hebt om dat aan te tonen.
Ja, en daar zijn dus juist de uitzonderingen voor.

Het is een enorm conservatieve en kortzichtige gedachtegang waarmee je jezelf in de voet schiet ten tijde van arbeidskrapte en hoge nood. Daarnaast moeten al die figuren ook nog door een screening heen. Iemand die 24 jaar een eigen ICT bedrijf runt, heeft aantoonbare discipline.
De overheid zoekt geen ambitieuze, learn on the job carrièretijgers die van alles willen leren en veel en snel (financieel) willen groeien.
In de sector cybersecurity is blijven leren juist een pre. Bij de overheid snel financieel gewin halen zit er niet in, dat weet je van te voren. Je gaat bij de overheid werken vanuit een zekere affiniteit met de doelstelling. Motivatie is dus king. Niet (voor)opleiding. Voor je met een eventuele screening begint, moet je dat dus helder hebben:

1) Opleiding/werkervaring.

2) Motivatie.

Overigens vind ik het nogal opmerkelijk omdat ze een tijdje geleden wel wierven bij mensen die mijn opleiding hadden gedaan. Die is gerelateerd aan materie en HBO werk- en denkniveau, maar geen HBO.
Ik begrijp je punt, maar daar ging het me hier niet om. Ik geef aan wat de redenen voor defensie zijn om het zo te doen, kun je wat van vinden, het is ook niet mijn persoonlijke opvatting (die zit ergens in het midden).
dat geldt dus heel erg voor het afmaken van je opleiding.
@JeanB42 Een tweaker zei al zes jaar geleden precies dat (wat uw zwager stelt). Tussen dat eindeloze gediscussie sprong één reactie met kop en schouders eruit. Moest even diep graven, gevonden:
https://gathering.tweaker...message/59866022#59866022

Diep respect voor het betoog van @Lethalis die na "het stoppen" Niet klaagt over anderen die doorploeteren tot de finishlijn, maar respect toont voor hun doorzettingsvermogen, juist als het tegenzit, zuur bergopwaarts met gure tegenwind en afzien, en de afstand tussen "afhakers" en "doorzetters" respectvol in waarde laat. Petje af voor dat betoog (vind dat alleen al getuigen van WO+ niveau ;).

Verder lijkt mij deze eindeloze discussie hier niet bevorderlijk voor het vaderland onder een artikel dat gaat over samen de schouders eronder. Dus voor zowel afhakers, als finishers: alleen samen komen we verder. Iedereen is ergens goed in en kan een onmisbare aanvulling zijn.

Ik heb weleens gedacht aan de soepkeuken. Serieus. Iedereen kan bouillon trekken. Maar maak eens soep waar je U tegen zegt... En dan een paar dagen per week steeds weer verrassen met iets nieuws dat beklijft, waar fans ernaar vragen. Er moet toch gegeven worden? Oh ze vragen om een soep-papiertje. Laat maar. Zonder soep-certificaat maak ik geen schijn van kans!
Ik zou hier graag een bronvermelding van zien?
87% van alle MBO'ers heeft eigenlijk een IQ van boven de 120.
HBO'ers zijn dus eigenlijk gewoon prutsers.

Bron: Heb ik verzonnen.

/s
Een snelle google lijkt te zeggen uni 119
HBO 109 als je dan een normaalcurvd gebruikt kun je nooit op HBO/WO IQ van 100 komen met 60% alleen al met HBO niet. Alleen voor HBO kom je op ongeveer 32% met een IQ onder 100 als ik mijn statistiek nog een beetje beheers.en voor WO slechts 3% onder 100

[Reactie gewijzigd door PaulHelper op 22 april 2025 19:41]

Ik ken ook de andere verhalen, precies de omgekeerde wereld, men wil HBO geschoold personeel, maar ind na 20 jaar ervaring, kan men niet tegen zo iemand zeggen, "geen HBO", kennissen hebben netjes gesolliciteerd en daar ook netjes hun grieven erbij neer gelegd dat het niet klopt wat men vraagt. Zelf 1 die les gaf erin, moest KMA gaan doen voor een diploma :F
Die paar zijn wel aangenomen en hebben een leuke carrière gehad, wel met giga hindernissen en dommere hooggeplaatsten die het beter wisten.
Betalen ze ook een salaris naar iemand die 20 jaar ervaring heeft en scheel kijkt van alle boeken die deze persoon wél heeft gelezen, terwijl anderen alleen trots zijn dat ze ‘studie’ hebben gedaan? Gek genoeg betaalt men liever voor een papiertje dan voor 20 jaar ervaring en duizenden uren zelfstudie. Zolang je maar een HBO-diploma kunt laten zien, maakt het blijkbaar niet uit of je werkelijk wat kunt.
Het afmaken van een HBO-opleiding is niet alleen maar kennis opdoen, het is ook een karaktertoets. Iedereen die gestudeerd heeft herkent dit wel: de helft van de vakken vind je niet interessant. Dan kun je twee dingen doen: stoppen met de studie of jezelf ertoe aanzetten om toch de literatuur te lezen, de practica te doen en de verslagen te schrijven. Wie een HBO-opleiding afmaakt ontwikkelt daarmee een mindset en werkethos die Defensie als werkgever graag ziet.
Wat een argument. Kun je je nog eenmalig inspannen voor de "karaktertoets" en je papiertje halen, daar sta je dan 30 jaar later zonder aantoonbare ervaring, bijscholing, ondernemerschap en geactualiseerd wereldbeeld van moderne IT na 30 jaar dossiertjes klasseren. Of na de vijfde herkansing en zevende jaar omdat je van goede komaf bent en lang kon studeren, terwijl anderen werkervaring opdeden en karakter toonden in hun professioneel opwerken. Je argument slaat werkelijk nergens op. Alsof cyberspecialisten een papiertje moeten voorleggen. Achterhaald tot en met.
Als iemand die de dienstplicht heeft voldaan, het leger vraagt om een bepaald soort karakter. Of dat de beste hacker maakt, wellicht niet. Maar het leger doet dingen op zijn eigen manier en mensen zoals ik en wellicht vele andere hier kunnen daar niet floreren.

Wat jij beschrijft over hoe jij HBO ziet, is precies waarom je niet in het leger past. Niet omdat je de kennis niet hebt maar omdat je gek zou worden van alle regels. Dat zijn ook niet regels van zeg de gezondheidszorg of de betere banken maar de ergste overheidsbaan die je maar kan bedenken waar senioriteit alles is.

De serie MASH mag televisie zijn, het toonde vrij goed het conflict tussen slimme vrij denkende mensen en het leger. En dat kan enigszins getolereerd worden voor dokters die geen gevechtshandeling doen. Als jij een sabotage actie doet in opdracht wil het leger precies weten wat voor persoon ze die opdracht geven.

Niet iedereen waarmee ik de dienst plicht begon heeft hem ook afgemaakt. Naar huis gestuurd, ongeschikt. Konden het niet gewoon over zich heen laten komen.
Aha. Dus HBO mensen zijn pure volgers. Dat zeg je namelijk. Mensen die kunnen functioneren "waar senioriteit alles is".

In de digitale wereld is het volgen het domste wat je kan doen. Ja, in beperkte mate natuurlijk moet er een lijn of plan zijn. Maar de rest moet je met je kennis, kunde en vooral wendbaarheid kunnen uitvoeren.

Ik durf te wedden dat een leger aan niet-hbo'ers met 25+ jaar ervaring 10x beter functioneert in dit leger, dan allemaal hbo mensen met enkele jaren ervaring.
Aha. Dus HBO mensen zijn pure volgers.
Bij defensie denken ze nog steeds dat de groep die wel verbanden kan leggen een EHBO diploma heeft.
Aha. Dus HBO mensen zijn pure volgers. Dat zeg je namelijk.
Volgens mij zegt hij dat helemaal niet.
In de digitale wereld is het volgen het domste wat je kan doen.
Waarom? En waarom is dat relevant tot wat men bij Defensie nodig heeft?
Een HBO-opleiding een karaktertoets noemen vind ik wel een brug of wat te ver eerlijk gezegd. Zeker in de context van Defensie. Ik ken genoeg HBO-flierefluiters die je liever kwijt dan rijk bent.
Voor mij was het haast onmogelijk om niet af te studeren. Student die niet afstudeerde was (is?) minder geld voor de opleiding. Men kwam ons dus letterlijk op kantoor bezoeken om de boel af te ronden.

En inderdaad: tot in het laatste jaar aan toe zaten er veel flierefluiters tussen. Dankzij het project-georienteerde werk konden ze veelal meeliften op het werk van anderen.
Juist, want afstuderen is een groepsopdracht?
En inderdaad: tot in het laatste jaar aan toe zaten er veel flierefluiters tussen. Dankzij het project-georienteerde werk konden ze veelal meeliften op het werk van anderen.
Ligt uiteraard per instantie anders. Maar voor mijn afstuderen moet ik het toch echt zelf doen. Ik zie niet in hoe je dan kan meeliften met iemand anders. Aangezien iedereen zijn eigen project heeft.
Dit is wellicht relevant als je jonger dan 30 bent. Maar 25 jaar relevante werkervaring zegt veel meer.
Ik heb samengewerkt met afgestudeerde HBO-ICT'ers. Ik had 1 jaar Leerlingwezen (destidjs) gehad en amper een MBO-diplomaatje, maar kwam terecht op een werkplek met 2 HBO-afgestudeerden die "alle mogelijke papieren hadden" (zeiden ze). Nog te onnozel om een PC te herinstalleren (want hoezo "backups maken van gebruikersdata??"). Die hebben het geen jaar volgehouden. Ik begin ondertussen aan m'n 26e jaar daar.
Iedere opleiding is een "karaktertoets". Wat je nooit moet vergeten is dat iedere toets ook een momentopname is. Dus iemand die HBO niet gedaan of afgemaakt heeft, dat zegt dan iets over hoe iemand was toen deze pak 'm beet 16-19 jaar oud was. Totaal niet representatief over hoe iemand er op 35 jarige leeftijd in staat.

Ik ben echt wars van dit soort veralgemenisering op basis van vooropleiding. Het is een tekortkoming en belediging aan de unieke individuele kwaliteiten waar ieder van ons over beschikt. Ik vind ook dat hoger opgeleiden, die in hun midden allemaal wel een paar mensen kennen die ooit van MAVO/VMBO kwamen, echt beter zouden moeten weten.

Prima als jij, @ari3 , echt hebt moeten bikkelen om je HBO af te maken, dat is lovenswaardig en verdient respect! Maar het is wel jouw persoonlijke individuele verdienste. En die gaat dus niet automatisch op voor alle andere hoger opgeleiden. En diskwalificeert ook niet automatisch alle niet hoger opgeleiden.
Eens maar kritische noot: alles is relatief:

Ik vind een hoogbegaafde die "slechts een lage opleiding volgt" met twee vingers in de neus en afhaakt (of nog veel erger: afrondt en het erbij laat), veel meer "zonde" dan iemand die ondanks ziekte/moeilijkheden doorbikkelt en toch tot aan de HBO verschopt (al dan niet afgerond).

Die hoogbegafde codekraker savant (films genoeg over) kan beter afhaken van de "lage opleiding" die te laag voor zijn niveau is, zodat die met twee vingers in de neus, langs het WO, enkele docenten wat bijleert, en zich plaatst voor die ene functie waar ze naar zoeken in dit artikel.

Ik snap wat je bedoelt en eens met "doorzettingsvermogen" als gewilde karaktereigenschap, maar ook voordat "opleidingen" uitgevonden waren, tien duizend jaar geleden hadden mensen toch ook karakter?

Hoe deden ze toen de karaktertoets? 8-)
Volgens mij is het overgrote deel van het defensie personeel mbo geschoold. En ik denk dat in oorlogs situaties een mbo'er betere werkethos heeft dan een theoretisch geschoolde die net uit de boeken komt.
Ik ben het er absoluut niet mee eens dat het afronden van een HBO-opleiding automatisch als een ‘karaktertoets’ moet worden gezien. Het gaat hier niet om een kwestie van discipline alleen, maar om de manier waarop ons onderwijssysteem functioneert. Veel studenten worden geacht om een aanzienlijk deel van hun tijd te investeren in vakken die voor hun uiteindelijke doel of carrièrepad nauwelijks relevant zijn. Het is geen kwestie van geen zin hebben, maar eerder een gebrek aan doelgerichtheid in het curriculum.

Kijk bijvoorbeeld naar de werkwijze van exclusieve scholen of universiteiten waar topstudenten vandaan komen: daar worden studenten juist gestimuleerd om zich te richten op wat er écht toe doet voor hun ontwikkeling en ambitie. Ze leren wat nodig is om iets te bereiken, niet om vakken ‘af te vinken’ omdat het systeem dat eist. Deze mensen ontwikkelen net zo goed discipline en karakter, maar op een andere manier, namelijk door verantwoordelijkheid te nemen voor hun leerproces en bewust te kiezen voor inhoud die bijdraagt aan hun doelen.

Het idee dat karaktervorming enkel plaatsvindt door je door oninteressante vakken heen te worstelen, is naar mijn mening een verouderd en beperkt perspectief. Het is niet eerlijk om mensen die een andere route kiezen ,zoals leren via praktijkervaring, zelfstudie of ondernemen, daarmee weg te zetten alsof ze geen ruggengraat of doorzettingsvermogen zouden hebben. Integendeel, juist zij maken vaak doelgerichte keuzes die getuigen van visie en verantwoordelijkheid.

Formele scholing schiet soms tekort. IT-opleidingen lopen vaak achter op de praktijk. Zelfs security onderzoekers met een diploma geven aan dat wat ze op de universiteit leerden nauwelijks relevant was voor hun werk, ze moesten essentiële kennis alsnog zelf bijspijkeren​. Er zijn talloze voorbeelden van zelfopgeleide IT’ers met succesvolle carrières. Zo werd onlangs een 19-jarige ethische hacker de eerste persoon ooit die $1+ miljoen verdiende aan bug bounties. Volledig zelf aangeleerde hackskills, owja en zijn “school” was het internet​. Nog voordat hij een diploma had..

[Reactie gewijzigd door killergrave op 24 april 2025 14:50]

Vandaar dat de meeste HBO’ers waarmee ik werk het IQ van een postduif hebben, het gaat niet om intellect, maar om werkethos.
Interessant, maar mijn ervaring (en ik zit slechts pas 12 jaar in het vak) is precies andersom. Van degene om mij heen die daadwerkelijk boeken leest en zich probeert te verbreden, is 95% WO of HBO. MBO of geen papiertje is de andere 5%.

Op mijn huidige klus zit zo'n "ik heb al 20 jaar ervaring" persoon; hij probeert alles in bash aan elkaar te knopen en maakt de een na de ander security blunder. De manager is ook van de oude stempel en mag hem graag, dus er wordt een enorme hand boven het hoofd gehouden. Want ja, "hij heeft echt hele waardevolle ervaring".

Als iemand met meer dan 10 jaar op zijn CV komt solliciteren, dan is steevast een van de vragen "wat is iets wat je jezelf hebt moeten afleren?". Iedereen die komt vertellen dat hun ervaring een lineair leerproces is geweest hoeft dan niet meer terug te komen voor een tweede gesprek.
Dit is langer zo, buiten Defensie om.
Zo kan ik nog wel een organisatie (Politie) die zo redeneert. Al doe je het werk al meer dan 25 jaar perfect, iemand die het werk nog nooit gedaan heeft maar wel een HBO opleiding heeft, weet het beter dan jij.

Pure kortzichtigheid welke de doodsteek is voor een organisatie, alleen dat snappen ze zelf niet eens.
Ze snappen dus niet dat je al die vaardigheden niet eens echt leert op zo'n opleiding? Zeker wat betreft cybersecurity. Alle goede IT-specialisten die ik ken hebben dat allemaal zelf door ervaring geleerd, door er gewoon mee bezig te zijn en zelf dingen uit te zoeken hun hele leven lang. Dat veld beweegt zo snel dat je daar geen opleiding voor in stand kan houden.

Jarenlang een relevante functie bij een relevant bedrijf hebben zegt dan veel meer over je skills.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 21 april 2025 17:58]

Jarenlang een relevante functie bij een relevant bedrijf hebben zegt dan veel meer over je skills.
Ik ben het helemaal met je eens, maar wat voor criterium zou je dan moeten voeren? Als je uit een bedrijf komt krijg je doorgaans goede referenties mee, 'endorsements' van collega's zijn ook meer een vriendendienst. Dus dan zou je als organisatie zelf moeten gaan toetsen om niveau te bepalen. Dat is nou net wat je graag aan onderwijsinstellingen over wil laten...
"wel met giga hindernissen en dommere hooggeplaatsten die het beter wisten."

Dat lijkt me dan weer niet uniek voor defensie ;)
Ik ben erdoor, niet door gegaan in defensie ;) gezeik met een dienstplichtig vaandrig (aankomend luitenant) toendertijd. Stond in mijn recht, maar hogerhand en vriendjespolitiek ;) Erna geen seconde nagedacht, jullie willen het zo en geen echte mannen, so be it en andere carrière begonnen waar ik wel gerespecteerd werd en mijn ei in kwijt kon. Het is jammer dat sommige zo zijn en daardoor mensen zoals ik, weg"pesten".
Ja leuk, met een salaris op niveautje "Mc Donalds" (met alle respect voor die mensen). Maar dan krijg je echt niet de whitehat gasten met specifieke skillsets. grote fout imho van defensie!

[Reactie gewijzigd door Servowire op 22 april 2025 20:26]

Geen kans dat je dat bij de McDonalds verdient hoor? Maar dat zegt meer over jouw privileges als je 4,5K+ laag vindt.
Dergelijke salaris vindt je niet bij de McDonalds, bij mijn bedrijf verdient een gemiddelde IT Servicedesk medewerker tussen de 3k en 4.5k. Dit zijn voornamelijk MBO'ers. Een whitehat zal dus echt niet solliciteren op een dergelijke vacature...
4,5k voor iemand van 55 jaar (de maximum leeftijd) is niet veel, zeker niet op basis van een nul-uren contract (lees: nul zekerheid). 4,5k voor iemand van 17 is wel veel. Het hangt er dus nogal vanaf.

Ik zit qua leeftijd in het midden, maar ik bedank toch echt bij dit salaris voor deze baan.
4,5k voor een IT professional met serieuze skills in IT-security is echt lachwekkend laag, sorry.
dat is in de markt een 2e lijns servicedesker, of MS junior beheerder. Goede mensen hoor, maar kom op.

[Reactie gewijzigd door Servowire op 22 april 2025 20:18]

Bij de defensie moet je het vooral hebben van de toelagen bovenop je basissalaris.
Daarnaast zijn er een aantal beroepsspecifieke eisen waar je aan moet voldoen. En zij subsidiëren de benodigdheden om hieraan te voldoen.

Uiteindelijk houd je vaak netto meer over eind van de maand dan je bruto basissalaris.
Ook bespaar je op een hoop dingen.
Je ziektekosten zijn aanzienlijk lager, en je betaalt geen eigen bijdrage.
Je hebt gratis toegang tot sport faciliteiten.
Mocht je dat niet hebben, dan vergoed defensie je rijlessen en examen.
Als je wel een Rijbewijs B hebt dan vergoeden ze tot 2000,- Euro extra vaardigheidstrainingen.

In hoeverre deze allemaal gelden voor een Reservist Cyber Officier is een tweede.
Dat zijn wel leuke voordelen, maar waar een Soldaat nog iets heeft aan rijlessen enzo (hoger op komen) heeft een IT'er daar weinig aan. Gratis sporten: Meh. Extra vaardigheidstrainingen: Wat koop ik daar voor?

Defensie moet even goed verdiepen in de IT mindset. Want zo wordt het helemaal niets. DM me voor tips :P
"€3.300 ~ €3.650 salaris"

Nou sterkte er mee.
Same, ben er erg op afgeknapt. Ik merkte nog op; dat HBO diploma zou dan ondertussen 25 jaar oud zijn. Ik heb het 4e jaar destijds niet afgemaakt. Geen uitzonderingen - werkervaring of skillset kijken ze niet naar. Alleen naar opleiding. Ook wel zorgelijk trouwens, ik ken zeer goede whitehats die geen (relevante) HBO hebben die Defensie echt heel weerbaar zouden maken.

My 2 cents.
Ze zijn bezig om daar naar te kijken. Ook de mensen binnen defensie snappen wel dat dit niet de bedoeling kan zijn.
Ik hoor al bijna tien jaar dat "ze ernaar kijken". Conclusie: ze kijken er niet naar. HBO/MBO heeft Nederland erg veel gekost. Het heeft een hele nare elitaire bijsmaak, en HBOers willen daar helaas niet vanaf.
Ze kijken er wel echt naar, moet ook wel ivm de plannen die ze hebben.
Het punt is niet dat ze er wel- of niet naar kijken, het punt is dat er geen verbetering komt.
Ik hoop het. Laat kandidaten een test doen in plaats van naar diploma’s te kijken.

Ik ken een 20 jarige MBO-er die zichzelf hacken heeft aangeleerd en met weinig moeite kernel access weet te krijgen op Windows en allerlei beveiligingen weet te omzeilen.

Het zou toch jammer zijn om zulke MBO-ers uit te sluiten.
Mijn huidige werkgever is ook gestopt met naar HBO kijken.
Liet elke MBO IT'er eerst een test doen.

Wat blijkt? Onwijs veel MBO'ers hebben HBO "werk en denkniveau" (of hoger) maar hebben simpelweg geen HBO door financiële en/of persoonlijke redenen.

Als defensie/overheid daar nou ook mee begon, dan hadden ze deze zooi met een gebrek aan personeel waarschijnlijk ook niet gehad. Sterker nog, heb bij een (semi-)overheids instelling gemerkt dat er een hoop pas-afgestudeerde HBO'ers zitten die veel stennis willen schoppen maar niet eens basis begrippen van IT weten.
Oh en een écht salaris aanbieden ipv salarissen van 10+ jaar terug.
Ik wacht wel tot de lat echt laag komt te liggen, bij een inval.
Hoezo "laag". Dat is nou exact de denkfout. Opleiding zegt niet veel. Wel iets, maar niet veel, als je het het over skillsets e.d.
Zodra de russen binnenvallen vragen ze niet meer om je opleiding, papiertje of andere info, alleen of je gezond bent. Dat bedoelde ik.
Er wordt niet naar gekeken. Ik ken HR medewerkers van defensie. Die kennen uit hun netwerk tig geschikte kandidaten voor vacatures, maar ze hoeven het niet eens te proberen want geen hbo.
Ik denk dat als er een richting is waarin diploma's niet altijd alles zeggen,
maar de materie daadwerkelijk snappen, omdat je "met je handen in de klei"
hebt gezeten, zonder dat daar een papiertje aan hangt, dat dat de ICT wel is.
Defensie is en blijft een ambtelijk apparaat.

Ken wel meer mensen die voorzichtig wel eens naar een baan bij de overheid hebben gekeken, maar als je niet in een standaard hokje past, hoeft je het eigenlijk niet te proberen.
Blijkbaar is de uitspraak van staatssecretaris Tuinman “We moeten minder selectief zijn, meer oog hebben voor het individu en uitdagend werk bieden. We gaan opleidingen moderniseren en breiden de opleidingscapaciteit uit. Het motto is: ‘Defensie heeft plaats voor iedereen’.” nog niet geland bij de recruteringsafdeling.
Dit is inherent aan de overheid, ik ben hier ook tegenaan gelopen maar dan bij de politie. Meer dan 20 jaar ervaring telt niet. Maar komt je vers van HBO zonder ervaring dan ben je wel welkom :?

Ik hoef hier dus ook iets op te reageren
Dit is precies zo'n kortzichtige keuze wat mij er ook van zou weerhouden. Het is bizar dat als je een sterk CV met bijbehorende competenties hebt dat je dan puur op zo'n papiertje afgewezen wordt.
Klopt. Ik heb ooit bij de Luchtmacht gekeken want ze hadden een interessante functie. Ik was nog jong... Maar zonder het juiste papiertje kom je niet eens verder dan de open dag. Dat heeft mijn beeld van Defensie wel gevormd. Natuurlijk ook de mensen in mijn omgeving die daar wel gewerkt hebben. Er wordt echt niet gekeken naar de kwaliteiten en capaciteiten van de mensen, puur naar de papieren werkelijkheid. En vergeet de rangen niet...

Het werkt prima in een situatie waarbij geen vragen gesteld mogen worden en bevelen blind uitgevoerd dienen te worden. Maar als IT-er zit je vaak met een andere werkelijkheid.

Maar goed, ik heb ook 'alleen maar' MBO afgemaakt maar zit nu op een HBO functie. Defensie was niet mijn ding, dat was wel duidelijk.
Zelfde ook mee gemaakt bij de Politie, daar wouden ze er niet eens naar kijken omdat ik geen HBO diploma heb.

Prioriteiten bij overheids-takken zoals dit liggen echt compleet verkeerd, je kan complete tools reverse engineered hebben en verschillende goede referenties binnen IT hebben maar je komt er gewoon echt niet door heen.
De slimste hackers die ik ken in mijn kring hebben ook zelden een HBO diploma afgerond, dus ze schieten imo echt goed mis door op een papiertje te keuren ipv. in de praktijk bewezen kwaliteiten.
Dan zullen ze weinig goede mensen gaan vinden ervaring is veel meer waard dan een hbo papiertje.
Er zijn genoeg goede hbo-ers met ervaring lijkt me.
Er is een tekort aan ict personeel en de overheid is qua imago en salaris niet echt competitief.
Zuur, dat je enthousiasme, orientatie en aanmelding uit de wind werd geslagen.
omdat de opleiding weinig leerzaam en relevant was.
Waren er toendertijd (1995-2000) geen ándere opleidingen, die jou uitdagender, leerzamer of relevanter leken?
Welke verwachting had je van de opleiding informatica, waardoor je aan die opleiding begon?
Waarin zat hem de mismatch tussen de opleiding zelf en wat je wilde leren en relevant vond?

Als het zo is, dat een hele generatie jonge biljante knappekoppen of gewoon welwillende enthousiastelingen een opleiding beginnen en het ciricullum (totaal) Niet aanslaat of aansluit op de realiteit, de markt/commercie, vrede/defensie, zorg/maatschappij, etc. dan is dat erg zonde (en kwalijk) van het hogere onderwijs. Zijn er plannen voor het hervormen van hogere beroepsopleidingen dat iemand weet? Zodat er minder afhakers zijn, en meer gemotiveerden.
Waren er toendertijd (1995-2000) geen ándere opleidingen, die jou uitdagender, leerzamer of relevanter leken?
Welke verwachting had je van de opleiding informatica, waardoor je aan die opleiding begon?
Waarin zat hem de mismatch tussen de opleiding zelf en wat je wilde leren en relevant vond?
Op de middelbare school was ik met een groepje nerds druk met computers. Dat ik informatica ging studeren (HBO) was een gegeven. Ik wilde er eindelijk leren wat mij echt interesseerde.

Dat werd een deceptie. De modules sloten heel niet aan bij wat in die tijd (1997) speelde (oa een module tekstverwerken in WordPerfect), de docenten hadden geen hart voor het vak dat ze gaven, de computers waren onwerkbaar traag en het gebouw had flink last van achterstallig onderhoud (in een leeg lokaal kwam op een gegeven moment het systeemplafond spontaan naar beneden). De enige interessante module was databases en SQL omdat ik daar niets van wist.

Naast studie kon ik part-time bij de helpdesk van De Digitale Stad Amsterdam aan de slag. Daar leerde ik in een week meer dan in de voorgaande weken op school. Ik besloot te stoppen en kon de andere helft van de tijd bij DDS als systeembeheerder invullen. In alle opzichten was dat een magische en vormende tijd die ik niet had willen missen.

Een aantal reacties in dit draadje spreekt van een bepaalde mentaliteit die je moet hebben om een opleiding te volbrengen om geschikt te zijn voor defensie. Omdat nou eenmaal niet alles dat je krijgt leuk is. Alsof na de opleiding in een baan (of in het leven zelf) wel altijd alles leuk is. Er geen vervelende klusjes zijn die ook moeten gebeuren. Alsof werk vrijblijvend is.

Reservist zijn kost grofweg zo'n 20 dagen per jaar aan training en missies. Dagen die ik niet met mijn gezin door zou kunnen brengen, of dagen die ik als zelfstandige niet zou kunnen factureren. Dat inleveren en dan te horen te krijgen dat met relevante werkervaring maar zonder HBO-diploma je geen ICT-officier kan worden omdat je 27 jaar geleden gekozen hebt via een andere manier (wel) te leren komt weinig realistisch over.
Dank voor deze oprecht verduidelijkende reactie. Zeer verhelderend en plaatst je keuze destijds goed in context. Jammer dat ze bij Defensie niet (eens) hebben gekeken naar je bijna 30 jaar werkervaring!

Je verwacht dat ze je in ruil voor je getoonde enthousiasme op zijn minst vragen:
- Welke grote uitdagingen ben je tegengekomen in de afgelopen 30 jaar en hoe heb je die aangepakt?
- Noem een paar projecten die grensverleggend of bijzonder waren?
- Gegeven een actueel probleem wat er nu speelt, hoe zou je dit Nu aanpakken?

Dan krijg je tenminste een kans om je zegje te doen.
Het ontnemen van die kans, dat is jammer en ook hún gemiste kans.
Zo lopen ze briljante knappekoppen mis.
Het is toch ook te bizar voor woorden. Het bureaucratische gehalte moet enorm naar beneden gehaald worden. Zeker in de ICT moet je praktijk en theorie 100% op orde hebben al helemaal als we het over cyberveiligheid hebben. HBO is een vooropleiding voor management. Defensie loopt enorm achter op de arbeidsmarkt en moet hard aan de bak om degelijk personeel te werven
Negative selection, bestaat al heel lang.
Eerlijk, dan hebben ze maar pech gehad.
Mijn strategie was: aangezien ik het op mn sloffen doe, dan doe ik 2 richtingen in de helft van de tijd. Dat staat een stuk leuker op de cv
Ik heb ik 2009-2010 mijn bachelor Software Engineering behaald bij de Fontys in Eindhoven. Op dat moment had ik 15 jaar werkervaring. De opleiding heb ik in de avonduren gedaan en heb hier 1.5 jaar over gedaan (ipv 4 jaar).

Het wel hebben van een papiertje opent deuren en maakt het gemakkelijker om ergens aan de bak te komen. Er is nu geen twijfel aan het werk en denkniveau, en bij een intake gaat het over wel relevante zaken.
Helaas is Defensie echt een “vinkjes werkgever”. Eén van de vinkjes is dat je voor 99% van de officiersfuncties een HBO-diploma moet hebben.

Het maakt daarbij verder niet uit of je wel of niet de skills bezit. Iemand die net van school komt met 0 werkervaring en - ik noem maar wat - een opleiding ‘HBO vrijetijdsbesteding’ kan prima officier worden boven een manschap of onderofficier die al 10 jaar vakinhoudelijke kennis en ervaring heeft opgedaan (en geen officier mag worden tenzij hij/zij alsnog een HBO-opleiding doet).

Het is helaas behoorlijk ouderwets denken en ironisch genoeg gaat dat Defensie juist binnen het ‘cybervakgebied’ heel veel kosten, omdat er juist bovengemiddeld mensen in dit vakgebied zitten die niet helemaal de ‘juiste route’ hebben doorlopen qua opleidingen en dergelijke… en die je wel heel goed kan gebruiken ;)
Nuja, ouderwets denken wil ik niet zeggen. Vroeger kon je overal werken, ongeacht werkervaring. Het is pas sinds dat er opleidingen zijn gekomen, dat werkgevers/de overheid hokjesdenken zijn gaan toepassen.
tJa sinds wanneer reken je dan? Want als je in 1975 een NIVRA opleiding (accountant) had afgemaakt, kwam je veel hogerop dan als je HAVO had hoor.
Maar goed, tis wel zo dat ik het idee heb dat in de USA je verder komt met gewoon inzet en intelligentie, dan in Benelux, hier kijjken ze naar het papiertje. Het is zelfs zo erg, dat als je 3.5 jaar economiestudie oid hebt, maar niet afgemaakt, ze zeggen dat je niks hebt...
Dat heb je dan ook niet, je had em ook gewoon kunnen afmaken als het zo simpel was :+

Dat er daarnaast ook naar andere dingen gekeken mag worden ben ik met je eens, maar een onvolledige studie telt gewoon niet. Er zijn er (helaas) teveel die 3.5 jaar zuipen en feesten, en er dan maar mee kappen, en die bekijk ik toch anders dan mensen die 3.5 jaar wel hard gestudeerd hebben en dan ontdekken dat ze er toch mee moeten stoppen om whatever lullige reden. Gelukkig landt die laatste categorie mensen vaak prima, hoewel zelden bij de overheid.
Je leedvermaak druipt ervan af. En hoe belandt dan die 1e groep zuipers/feestgangers volgens jou? En hoe kom je aan de wijsheid dat de pechhebbers (...) wel goed belanden... werk je in de HR-business?

[Reactie gewijzigd door Sjah op 21 april 2025 18:46]

Mwah, je kunt een heel eind komen zonder doorgeleerd te hebben bij grotere bedrijven. Daar tellen resultaten boven papiertjes. Zo ken ik er wel een paar (mezelf incluis) bij banken, Ahold, ASML, grotere detacheerders.
Zoals ik al zei: sinds opleidingen bestaan. In vroeger tijd kon je gewoon burgemeester, smid, etc. worden zonder opleiding. Burgemeester kostte je vaak niks; een beroep als smid draaide je een paar keer mee en dan kon je zelf aan de slag. Maar op een gegeven moment werden scholen toegankelijker, waarna ook nieuwe hogeronderwijsvormen volgden. Sindsdien wordt er veel meer ingezet op het doen van een opleiding dan op het werken met praktijkervaring.

Niet dat het overal zo is, overigens. Genoeg automonteurs en ict'ers die er gewoon inrollen door ervaring op te doen, en als freelancer krijg ik ook gewoon opdrachten door mijn ervaring (ik heb voor mijn werkveld als vertaler geen opleiding gedaan, ook niet een aan taal gerelateerde).

En inderdaad: in de VS kom je met inzet en ervaring veel verder dan hier. Sterker nog: er is hier de laatste jaren in sommige branches zelfs een rare maatstaf:

Bedrijf tegen jong iemand: “U bent te jong, we willen een ouder iemand met ervaring.”
Bedrijf tegen oud iemand: “U bent te oud, we willen een jonger en goedkoper iemand.”

Of “je hebt niet genoeg ervaring”. Maar hoe moet je ervaring opdoen als iedereen zegt dat je eerst ervaring moet opdoen?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 21 april 2025 19:09]

Valt vies tegen in de VS. Papiertjes tellen daar nog veel zwaarder. Deels komt het omdat opleidingen schijt duur zijn, dus mensen met universitaire opleiding zullen eerder mensen met een hogere functie aannemen. Daarnaast is er ook veel concurrentie van immigranten. Die komen dan in de VS nog een master halen en of een PHD. In Nederland gaan mensen voor een PHD om verder te gaan in de wetenschap maar in de VS is het veel gewoner om dir als step up te gebruiken voor een betere baan. Wat je ook veel meer ziet is dat mensen naast hun baan nog een master of zelfs een phd doen. En dat zijn vaak vakgebieden die niet iets toevoegen aan de huidige of toekomstige baan. Ik werk nu bijna 8 jaar dagelijks samen met mensen uit de VS en kom er zakelijk 2x per jaar.

Ja je hebt ook de selfmade billionaires zonder fatsoenlijke opleiding, maar dat aantal is redelijk beperkt.
Defensie is net de plek waar je uit de ervaring gaat leren, maar dan met doorzettingsvermogen en respect voor de chain of command. Die ervaring die jij extern hebt opgedaan is leuk en zo, maar niet heel erg relevant als je geen discipline hebt en geen autoriteit aanvaardt.

Dus sorry, als het al teveel van je gevraagd is om je school af te maken, enkel omdat het volgens jou niet leuk genoeg was, dan is dat net bewijs dat je niet uit het juiste hout gesneden bent voor defensie. Ook al heb je intussen al 20 jaar kekke websites voor je oom in elkaar geklikt.
Defensie is net de plek waar je uit de ervaring gaat leren, maar dan met doorzettingsvermogen en respect voor de chain of command. Die ervaring die jij extern hebt opgedaan is leuk en zo, maar niet heel erg relevant als je geen discipline hebt en geen autoriteit aanvaardt.

Dus sorry, als het al teveel van je gevraagd is om je school af te maken, enkel omdat het volgens jou niet leuk genoeg was, dan is dat net bewijs dat je niet uit het juiste hout gesneden bent voor defensie. Ook al heb je intussen al 20 jaar kekke websites voor je oom in elkaar geklikt.
Ik weet niet zeker of je bedoelde op mij te reageren, aangezien je allerlei punten aanhaalt die nergens in mijn post naar voren komen.

Ik ben het inderdaad met je eens dat je bij Defensie veel uit ervaring leert. Daarom is het juist zo zonde dat ze juist zoveel ervaren manschappen en onderofficieren kwijtraken - die dus kennis, ervaring, doorzettingsvermogen, saamhorigheidsgevoel, etc. hebben - omdat ze dus geen officiersopleiding mogen volgen (omdat ze geen HBO-opleiding hebben gedaan). Daar staat dus tegenover dat de 21-jarige 'Jeanette' na een HBO-studie 'paardenverzorging' direct 'cyberofficier' kan worden, meer betaald krijgt en boven die mensen komt te staan. ;)

Nu is het laatste natuurlijk even aangedikt. Er lopen ook heel veel mensen bij Defensie rond die terecht officier zijn en waar bovenstaande dus niet voor opgaat. Maar het is ook de realiteit dat Defensie een "vinkjes werkgever" is.

Wat ik vooral probeer te zeggen is het volgende: je hebt meer aan 1x een onderofficier van 30 jaar met een HAVO-diploma die wel heel veel affiniteit heeft met ICT, uitzendervaring, een reeks aan certificaten van bijv. CompTIA, de interne ICT opleidingen die Defensie biedt heeft gevolgd, etc... dan aan 10x een 'Jeanette' van 21 maar in 1 stap zo'n manschap of onderofficier voorbijschiet als 'cyberofficier' omdat ze wel een HBO-studie ('paardenverzorging') heeft gedaan en op papier dus het vinkje heeft. ;)


Extra voorbeeldje: Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Larry Ellison en Michael Dell zouden conform de huidige regelgeving en beleid bij Defensie niet in aanmerking komen voor een officiersfunctie (en ook niet voor een officiersopleiding) binnen welk ICT-vakgebied dan ook bij Defensie (dus ook niet voor het aansturen van projecten, managementrollen, etc.). Zij zouden maximaal in aanmerking komen voor een onderofficiersrol en met pech onder leiding van een 'Jeanette'. Als je het mij vraagt behoorlijk krom en dom dat Defensie zich zo beperkt ;)
Aha, de eeuwige "Bill Gates had geen diploma!" onzin.

Kijk even naar de statistieken, 99,99999% van mensen zonder diploma is geen Bill Gates of Steve Jobs ;) als ik sollicitatiegesprekken met iedereen moet voeren die geen kwalificaties heeft, enkel en alleen "omdat het misschien wel de nieuwe bill Gates is", dan ben ik echt heel veel tijd kwijt.

Als je je HBO niet kan afmaken, dan toon je aan dat je hoogstwaarschijnlijk het examen voor officier ook niet zal halen: dat is ook geen dolle pret, dat is ook kennis stampen.

En denk je dat je het wel kan? Prima, solliciteer voor een instapbaan bij defensie, en maak gebruik van de talloze interne oplossingsmogelijkheden om zo officier te worden. Dat kan ook prima.
Ik voer regelmatig sollicitatiegesprekken en in de afgelopen 20 jaar heb ik daarvan een ding duidelijk geleerd.

Namelijk dat er extreem weinig correlatie zit tussen het bezit hebben van een diploma en kennis, niveau en werkervaring.

Het idee en vooral vooroordeel dat iemand "kennelijk" geen diploma zou kunnen afmaken, vind ik gewoon walgelijk respectloos naar de skills en competenties van iemand. (understatement)

Al helemaal met mensen met veel werkervaring.
Dan doe je per direct iemands ervaring en kennis teniet.
Alsof school de enige weg is van het vergaren van kennis?
Daarnaast ook nog gemakshalve vergeten dat er in 10-15 jaar veel veranderd.

Ik heb echt duizend keer liever iemand die vakbekwaam en enthousiast is ipv iemand met het juiste diploma maar niet vooruit de branden.
Door de jaren heen ben ik heel wat droeftoeters tegengekomen.
Sommige zelfs cum laude afgestudeerd met Master en PhD.
Sommigen daarvan zou ik voor geen cent willen aannemen.

Overigens slaat dat hierarchie argument natuurlijk nergens op.
Er zijn genoeg bedrijven die ook zo werken en opereren.
Weet je wat respectloos is? Consistent diplomas afdoen als "papiertjes". Het harde werk van academici afschrijven, het bloed zweet en tranen van mensen die de moeite in een PhD of post doc stoppen wegwuiven, het fundamenteel onderzoek dat in universiteiten gebeurt als onzin afdoen.

Dat is exact waar jij en de hele "diplomas betekenen niets" meute voor staan. Want je kan niet en in wetenschap geloven, en de academische wereld stom vinden. Kies dus maar: geloof je wel of niet kende waarde van de academische wereld?
Ik heb zelf een academische achtergrond, dus waar jij je verhaal op baseert is mij een raadsel.

Ik kan ook uit eigen ervaring ervaring vertellen dat ik klasgenoten heb gehad die alles behalve hard werkten.
Vooral goed waren in leren, maar echt geen benul hebben.
Er zijn er ook die wel heel bekwaam en competent zijn.
Er waren er ook die door zeer persoonlijke omstandigheden besloten hebben er maar mee te stoppen.
Niet omdat zij niet bekwaam genoeg waren (verre van), maar omdat bv de impact van een overleden moeder niet niks is.
Zo kan ik nog wel wat van dat soort voorbeelden noemen.
In de afgelopen 20 jaar ben ik eigenlijk nooit iemand tegengekomen die door "luiheid" of gebrek aan intelligentie oid gestopt is met zijn/haar studie.
Wel als stagebegeleider zat opleidingen tegengekomen die echt heel slecht waren.

Ik heb ook nooit gezegd dat het allemaal onzin is en iedereen met een diploma een nietsnut is.
Ik heb enkel gezegd dat er meerdere wegen naar Rome zijn.
Al deze wegen verdienen respect.

Het geloven in waarheid heeft hier absoluut geen bal mee te maken.
Dus dat stukje sla ik over.
Al deze wegen verdienen respect.
Heb ik ergens gezegd dat een diploma automatisch betekent dat je je vak goed kent? Nope.
Heb ik ergens gezegd dat mensen zonder diploma ongeschikt zijn? Ook niet.
Het enige respectloze dat ik hier lees zijn reacties die beweren dat diploma's maar een papiertje zijn.

Om in te gaan op je voorbeelden: ik had ook idioten in mij opleiding die totaal incompetent waren en toch slaagden. Die zie je nu ook falen, want die vallen op een sollicitatiegesprek of in de proeftijd door de mand.
Maar datzelfde heb ik op werk ook al gehad met mensen met tig jaar ervaring.

Alsnog is dat voor ons geen reden om nooit meer te kijken naar diploma of ervaring: het zegt wel degelijk wat.
Het harde werk van academici afschrijven, het bloed zweet en tranen van mensen die de moeite in een PhD of post doc stoppen wegwuiven, het fundamenteel onderzoek dat in universiteiten gebeurt als onzin afdoen.
Wat doe jij hier dan richting mensen die wel de discipline hadden om 20 jaar met bloed, zweet en tranen door te zetten op vlakken waar menig bezitter van een diploma in faalt?

[Reactie gewijzigd door Stukfruit op 21 april 2025 17:05]

Ik zeg nergens dat die ervaring geen waarde heeft, ik ga in regen de mensen die hier LETTERLIJK dioploma's "een papiertje" noemen. Dat is volslagen respectloos, en nog lekker populistisch anti-wetenschappelijk ook: lekker doen alsof hogescholen en universiteiten waardeloos zijn.

Maar als ik zeg dat diploma's wel waarde hebben, dan heb ik zogezegd geen respect voor mensen zonder diploma.

De wereld op zn kop hier.
Ik heb diploma's nooit papiertje genoemd trouwens?

Dat terzijde, ik begrijp niet helemaal hoe iets een constructieve discussie kan zijn als we enkel over wat woordjes gaan vallen?

In het geval dat iemand denkt dat het maar helemaal onzin is, ben ik het namelijk met je eens dat het niet heel respectvol is.
In de zin dat mensen het woord gebruiken omdat ze een beetje klaar zijn met mensen die 20-30 jaar ervaring gewoon in de prullenbak gooien als totaal onbelangrijk, kan ik mij voorstellen dat er enige cynisme achter zit.
Wie de bal kaatst, kan hem terugverwachten.

Dat maakt echter het argument nog niet minder valide.
ik begrijp niet helemaal hoe iets een constructieve discussie kan zijn als we enkel over wat woordjes gaan vallen?
?
We vieren de discussie met woorden. Omdat het tekstueel is is dat zelfs het enige wat we hebben: geen lichaamstaal of intonatie, puur tekst. Woorden dus, dat is dus het enige waarover je kan vallen.

Maar goed, even exacter, mocht je dat bedoelen: ik heb het niet over het specifieke woordje "papier" maar het hele idee erachter. En niet het concept "een diploma zegt niet alles", maar het populaire idee "een diploma is bullshit". Daar is wat hier verspreid wordt, dat moet je echt niet gaan ontkennen. Misschien niet door jou, maar lees even.

Hier in de reacties zit er een opvallend grote groep mensen die beweert dat een diploma compleet waardeloos is. Men zegt expliciet dat je er helemaal niets aan hebt, dat je niets leert op school, dat de allerdomste mensen diploma's halen, en dat je enkel leert toetsen maken ipv iets nuttigs doen. Lees maar terug, dat staat hier lekker op +2 in sommige gevallen.

Daar val ik over, dit is populistische anti-intelectueel gezwets. Je mag dit flauw vinden natuurlijk, maar laten we niet doen alsof het vreemd of overdreven is als ik daar tegenin wil gaan.
Het ging over het verplichte HBO papiertje waarbij naar de studierichting niet eens wordt gekeken. Dat is heel andere koek dan gespecialiseerde afstudeerders met een PhD of post doc. Die zullen dan ook niet snel als cyberofficier ingezet worden. Dus volgens mij ben je appels met peren aan het vergelijken.
Als je diplomas maar papiertjes vindt, dan vindt je alles van de academische wereld onzin: waarom zou je het ene getuigschrift wel waarderen, als je het andere als waardeloos ("slechts een papiertje") bestempelt?
Bijzonder dat je de context volledig negeert, bewust of onbewust om een ietwat vergezocht punt te maken.

Een PhD kan ook maar een papiertje zijn in bepaalde context. Als je een gediplomeerd loodgieter nodig hebt bijvoorbeeld.

Je zou toch denken dat dit redelijk eenvoudige logica is ;)
Weet je wat respectloos is? Consistent diplomas afdoen als "papiertjes". Het harde werk van academici afschrijven, het bloed zweet en tranen van mensen die de moeite in een PhD of post doc stoppen wegwuiven, het fundamenteel onderzoek dat in universiteiten gebeurt als onzin afdoen.[/b]
@B_FORCE is niet de degene die het had over een "HBO papiertje". En al helemaal niemand onder dit nieuwsbericht "schrijft het harde werk van academici af", of "wuift het bloed, zweet en tranen van mensen die moeite stoppen in een PhD of post doc weg" of "doet het fundamenteel onderzoek dat in universiteiten gebeurt als onzin af".
Dat is exact waar jij en de hele "diplomas betekenen niets" meute voor staan.
Wederom doe je hier een hoop aannames, want @B_FORCE en niemand anders onder dit nieuwsbericht heeft zoiets gezegd. @B_FORCE kwam wel op voor het feit dat mensen ook behoorlijk gekwalificeerd kunnen zijn als ze niet het standaard hoepeltje hebben doorsprongen.
Want je kan niet en in wetenschap geloven, en de academische wereld stom vinden. Kies dus maar: geloof je wel of niet kende waarde van de academische wereld?
Ik hoop dat @B_FORCE en anderen al helemaal niet op deze stelling gaan reageren. Ik vind het vrij schokkend dat je je zo polariserend opstelt en mensen een mening probeert op te leggen.

Het ging en gaat niet over 'de waarde van de academische wereld' en het is alles behalve respectvol dat je je gesprekspartners - vanuit het niets en zonder aanleiding - in een negatief daglicht wil plaatsen zodat je er zelf als verheven messias bovenuit kan steken. :/

[Reactie gewijzigd door Uniciteit op 21 april 2025 16:15]

Bedankt, al reactie op gegeven. :)
Knap als jij in tien minuten je paper peer reviewed krijgt?
@kiang Dank voor je reactie. Jammer dat je niet inhoudelijk reageert. Je komt helaas niet met tegenargumenten en daardoor blijf ik van mening dat je meer hebt aan een ervaren onderofficier met 10 jaar ervaring die talloze certificaten heeft behaald dan iemand met 0 jaar ervaring, een niet-relevante HBO-diploma maar daardoor wel in 1 stap officier wordt.
Prima, solliciteer voor een instapbaan bij defensie, en maak gebruik van de talloze interne oplossingsmogelijkheden om zo officier te worden.
Heb je hier mijn reactie en die van anderen wel gelezen? Je kunt in de tussentijd namelijk een 'instapbaan' doen, 10x op uitzending, 1000 opleidingen en cursussen hebben gedaan en aantoonbaar over de juiste kwalificaties beschikken om vakinhoudelijk een officiersfunctie te vervullen, maar zolang je geen HBO-diploma hebt mag je niet doorgroeien bij Defensie en zijn de 'talloze interne oplossingsmogelijkheden' die jij benoemt precies nul. Dat is waar het hier over gaat.

Daarnaast was het argument niet dat iedereen Bill Gates kan zijn. Een stukje begrijpend lezen en zaken in de juiste context plaatsen... ;) Het argument was dat zelfs Bill Gates - waarvan zijn kennis en ervaring algemeen bekend is - niet bij de Nederlandse krijgsmacht aan de slag zou kunnen als officier. ;) Ik zeg dus niet: "Laat iedereen maar toe in de hoop dat het een Bill Gates blijkt te zijn!" Ik stel juist de vraag: "Waarom kan zelfs Bill Gates niet als officier aan het werk?"

[Reactie gewijzigd door Uniciteit op 21 april 2025 15:56]

Je kan je HBO diploma prima in het leger halen. Heb jij je wel ingelezen voordat je zo hard klaagt over totaal normale eisen voor officiers?
Dank voor je reactie @kiang. Helaas lijken een paar alinea's van je reactie weggevallen waarin je ongetwijfeld inhoudelijk had gereageerd op al het andere wat is gesteld.

De opleidingsmogelijkheden kun je terug vinden in artikel 16 en de bijbehorende subartikelen van het AMAR.

Verder is er niet geklaagd over opleidingseisen die in beginsel worden gesteld. Wel is er geklaagd over dat er heel veel geschikte kandidaten zijn die misschien niet helemaal aan de eisen voldoen, maar die wel aantoonbaar kennis en ervaring hebben en waarvoor Defensie op dit moment helemaal geen oplossing biedt, terwijl die kandidaten op dit moment wel van enorme waarde voor Defensie kunnen zijn. ;)

Uit interesse, welk werk doe jij eigenlijk en welke opleiding heb jij gevolgd?

[Reactie gewijzigd door Uniciteit op 21 april 2025 16:20]

Dat is echt onzin. Ja je hebt een enorm doorzettingsvermogen nodig. Maar je leert zoveel onzin om je hbo papiertje te halen. Waar je in de praktijk niks aan hebt. Iemand met ervaring en doorzettingsvermogen heb je veel meer aan.
Ik reageerde op iemand die begon aan een opleiding, en het niet leuk genoeg vond en dan dus maar opgaf.

Dat is geen doorzettingsvermogen. Ik weet dat het heel populair is tussen de zelfbenoemde genieën in de tweakers comments om diploma's 'een papiertje' te noemen, maar als ik moet kiezen wie ons land gaat verdedigen: iemand die 4 jaar school afmaken te moeilijk vindt want "niet leuk", of iemand die wel gewoon kan afmaken wat die begint, dan weet ik wel wie ik meer vertrouw.
Ik reageerde op iemand die begon aan een opleiding, en het niet leuk genoeg vond en dan dus maar opgaf.
Je reageerde op mij en niet op de persoon die zei dat hij in 1998 was gestopt met een opleiding. ;) Overigens doe je behoorlijk wat aannames over waarom die persoon is gestopt. Hij gaf zelf aan dat hij stopte omdat de opleiding "weinig leerzaam en relevant". Op zich een prima reden om te stoppen; je wilt kennis opdoen en gekwalificeerd raken. Als de betreffende opleiding van dusdanig lage kwaliteit was dat dat niet zou gebeuren, dan is het een goede reden om te stoppen. Het is jammer en vrij respectloos dat jij dan maar de aanname doet dat hij het "niet leuk genoeg vond", "dus maar opgaf" en dat het "geen doorzettingsvermogen" is. ;)
Het zegt mij allebei te weinig want het bevat te weinig context. Het is een gegeven, zonder context kun je daar niets mee. Vraag een gemiddelde OSINT specialist en die zou er ook zo mee omgaan. Zie hier het voorbeeld van mijn vrouw Jerie in 'Defensie bereidt nieuwe wervingscampagne voor cyberpersoneel voor' die wel een HBO opleiding heeft afgerond, en daardoor klaarblijkelijk wel discipline zou hebben.

Iemand die zijn of haar eigen droom volgt en daarbij niet in de paadjes wandelt dat zijn juist alle moertjes die niet op de schroefjes passen, en dus hun eigen weg volgen. Vaak zijn dat mensen op het spectrum die prima boeren in de cybersecurity wereld. Wij mensen op het spectrum (ik ben er een van) kunnen prima tegen hiërarchie, als deze maar logisch is :) hetzelfde geldt ook voor anarchisten. Ik heb nog nooit een anarchist ontmoet die principieel tegen de verkeersregels is.

Ik heb wel goed nieuws. Bij de politie (daar werft men ook) is men een stuk minder hiërarchisch en star over dit soort eisen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 april 2025 10:49]

Heb je zelf door dat je heel veel aannames doet en eigenlijk een verhaal uit je duimt zuigt en dat probeert te projecteren?

Het hebben van een HBO-diploma zegt wel iets, maar niet alles. Ik ken genoeg mensen die helemaal geen zin hadden om te studeren en daarom maar naar de NHTV zijn gegaan. Je hebt absoluut geen doorzettingsvermogen en discipline nodig op die opleiding succesvol af te ronden (ik spreek uit ervaring). Juist op MBO-opleidingen wordt discipline bijgebracht, want daar zitten een hoop scholieren die er enkel zitten omwille van de leerplicht en het is de kunst om die te motiveren.

Ik begrijp echt wel waarom Defensie de lat heeft gelegd bij HBO, maar dat heeft niets te maken met jouw hersenspinsels. Ik ben overigens benieuwd of je zelf over een HBO-diploma (of hoger) beschikt, want jouw reactie ligt ver beneden het HBO-denkniveau.
>Die ervaring die jij extern hebt opgedaan is leuk en zo

Ja maar toen was ik 18 jaar en nog een kind (soort van). En dan negeer je 25 jaar ervaring? Serieus? Dan wil ik niet voor je werken, sorry. Your loss.
Niet alleen denigrerend (enkel omdat het jou niet leuk genoeg was), maar ook nog eens simplistisch (dan is dat net bewijs dat je niet uit het juiste hout gesneden bent voor defensie).

Dat zegt namelijk helemaal niets over je doorzettingsvermogen en je waarde voor een organisatie.

Respect moet die chain of command verdienen, niet af willen dwingen omdat zij dat zeggen. Voor dat soort mensen hebben we een andere naam: dictator of bully bijvoorbeeld.

En nee, ik heb absoluut geen respect voor mensen omdat ze vinden dat ze dat verdienen of een opleiding hebben afgerond. Daarvoor zijn veel betere maatstaven.
"de majoor moet mijn respect verdienen"

Zoals ik al zei: niet geschikt voor defensie.
Het is het leger. Leuk als jij dit niet serieus neemt, maar ik wil dat daar capabele mensen zitten, niet de klagende 'diplomas zijn stom en uniformen nutteloos en ik wil van thuis uit werken' meute van hier in de comments.
Je beseft volgens mij niet helemaal dat best een flink deel van de instroom bij defensie ook afkomstig is vanuit studenten die het niet zo goed deden met het door de standaard hoepels heen springen? Deze studenten starten vervolgens bij defensie een leerbaantraject zonder dat ze al over een middelbaarschooldiploma beschikken. Prima capabele mensen maar niet volgens jouw criteria.
Die zijn inderdaad prima capabel en kunnen binnen de opleidingsmogelijkheden van defensie een hbo halen indien ze officier willen worden. Dus waar is je probleem? Is jouw aanname dat ze ook binnen het leger geen diploma kunnen halen?

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 april 2025 12:34]

Voornamelijk jouw redenering in je diverse berichten dat je kennelijk pas capabel bent wanneer je over een HBO diploma beschikt. Ik kom in het dagelijks leven genoeg HBO-ers tegen die in hun vakgebied toch echt een stuk minder capabel zijn dan hun MBO collega's.
Goed punt, dat zijn zeker de mensen die zullen solliciteren voor een IT baan bij defensie.

Veelzeggend dat ik enkel drogredenen naar mn hoofd krijg geslingerd.
Er is een reden dat een hoop ict gerelateerd personeel met 25+ jaar ervaring geen hbo heeft gedaan en als je dan op zo'n functie vraagt naar "een hbo" dan zullen er zeker hier en daar wat hapsnurken gaan solliciteren. En als er verder niemand anders is, dan zullen daar zeker een paar van worden aangenomen. Zo heb ik een half jaar naar een Scala specialist gekeken die in die periode alleen met een boek "Scala voor dummies" voor haar neus heeft gezeten en verder alle YouTube filmpjes aan het kijken was. Daarna was gelukkig het contract afgelopen.....
Mensen die al 25 jaar werken (en dus rond de 45 zijn of ouder) zijn niet de wervingspoel van defensie. Dus dat argument is totaal niet relevant.
Mensen die al 25 jaar werken (en dus rond de 45 zijn of ouder) zijn niet de wervingspoel van defensie. Dus dat argument is totaal niet relevant.
De leeftijd tot 55 jaar + mensen met werkervaring is dus precies de wervingspoel waarin Defensie cyberreservisten zoekt...

Misschien ben je in de war met de normale poel beroepsmilitairen? Daar ligt primair inderdaad de voorkeur voor twintigers en dertigers.
Ja kan gewoon bij defensie beginnen en daar een erkend diploma halen terwijl je werkt. Niets dat je tegenhoudt, dus het hele "ik ben te stoer en te slim voor een diploma, maar dat stomme leger is te dik om mijn capaciteiten te zien, wat zijn zij stom" gezwets slaat nergens op: defensie biedt je gewoon de optie om tijdens je werk opgeleid te worden.
Beetje zonde van de tijd in een wereld waarin het internet in brand staat zo onderhand met de onderlinge aanvallen tussen landen, de criminele hackers nog maar even buiten beschouwing gelaten.

Ik zeg nergens dat ik te stoer of slim ben voor een diploma. Heb bergen aan vak gerelateerde certificaten. Het leger is sowieso niets voor mij, veel te traag, zwaar achterhaalde technologie en beperkt eigen ontwikkeling.

Maar je kan idd wel gratis een stukje niets zeggend papier halen waar je na je leger carrière geen moer meer aan hebt.

Gelukkig zijn er in de commerciële wereld genoeg banen beschikbaar waar je niet direct uit de sollicitatieprocedure ligt omdat een stagiair geen vinkje kan zetten bij alle vakjes op formulier 37382.a.738.

Wat zouden we toch moeten zonder bureaucratie in het leger, misschien eens daadwerkelijk iets klaar maken?
>te traag, zwaar achterhaalde technologie

samengevat. Dit 100%. Hoop dat we ons "leger" (defensie) nooit echt nodig hebben want het is echt een zeer boomerachtig apparaat. Zorgelijk!
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @themadone21 april 2025 17:31
je beter in staat bent om een team npc's aan te sturen.
Als je werkelijk denkt dat dit het werk is, is het maar goed dat je niet solliciteert.
Commerciële bedrijven zien de experts wel graag komen en doen gewoon een assessment om het niveau van iemand te peilen.
.... en vereisen daar meer dan eens minimaal HBO niveau. De manier om aan te tonen dat je dat hebt is door gewoon een diploma neer te leggen.
Cyberpersoneel hè? Ik snap dat ze mensen nodig hebben die geen vragen stellen bij een flink aantal onderdelen. Maar een IT-er die geen vragen stelt of goede raad geeft, is een bar slechte IT-er. Maar ja, je hebt wel gelijk... ze willen geen mensen die vragen stellen aan de alwetende officieren en de inlichtingen der Amerikanen durven in twijfel te trekken.
Ik denk dat je juist in de verkeerde richting zit. Defensie verwacht absoluut dat je bevelen opvolgt. Sterker nog, een bevel niet opvolgen kan worden bestraft. Toch zijn er wel degelijk omstandigheden waaronder je een bevel niet hoeft uit te voeren of het op een andere manier uit mag voeren. Denk hierbij aan "gewijzigde omstandigheden", bijvoorbeeld.

Neem die bom op de woonwijk. Jij wordt als gevechtsvlieger erop uit gestuurd om een munitiefabriek te bombarderen. Je krijgt je doel aangewezen en moet erop vertrouwen dat dit doel goed gecheckt is. Tijdens de vlucht naar het doel krijg je nieuwe informatie waaruit jij opmaakt dat dichtbij het doel veel burgers aanwezig zijn. De omstandigheden zijn gewijzigd en je mag jezelf afvragen "wat zou mijn meerdere onder deze omstandigheden van mij willen" en besluiten het doel nu niet te bombarderen.

Ook een bevel dat tot onrechtmatige gedragingen leidt mag je mits je ter goeder trouw bent weigeren. Meest simpele voorbeeld is je meerdere die je opdraagt een oorlogsmisdaad te plegen.

Een bevel niet opvolgen is hiermee uiteraard de uitzondering en niet de regel. Maar een goed militair weet dat er ooit situaties komen waarin het bevel niet goed genoeg is, en weet wat deze dan moet doen.
Waarom moeten cyberreservisten mee op oefeningen in het buitenland?
Als cyber aanvaller/verdediger kan je toch technisch gezien al je werk vanuit Nederland doen.
Wat als je moet inbreken op een airgapped netwerk?
Nou, schrijf alle digitale nomaden en thuiswerkers dan maar af :)

[Reactie gewijzigd door CopyCatz op 21 april 2025 14:02]

Op oefening zitten ze vaak in een gesloten netwerk. Dan kan je dus niet op afstand werken
Tenzij je heel goed bent en op afstand inbreekt op dat netwerk :+
En daarom hebben ze weer cybersecurity specialisten nodig :o
En wie controleert de cybersecurityspecialisten die de cybersecurityreservisten controleren? :+
De volgende generatie specialisten. :+
Omdat er ook voordeel is om te weten hoe een eenheid werkt en ook dat een eenheid weet hoe een cyberpersoon werkt. Dat doet iets met de verwachtingen, dan weet men van elkaar precies wat wel en niet kan en hoe iets wel bereikt kan worden.

[Reactie gewijzigd door redslow op 21 april 2025 14:10]

Denk dat er toch wat dingen bij defensie moeten veranderen om de werving hiervoor te verbeteren...

Cyberreservisten afwijzen op keuring (bijv. oogafwijking, zoals vermeld staat op de website van defensie), zou toch niet uit moeten maken voor dit soort rollen? Of willen ze je in geval van oorlog alsnog naar het front sturen?
Mee eens.
Hetzelfde geldt voor de fysieke eisen en leeftijd.

Ik ben zelf een tijdlang reservist geweest en zou nog wel een keer terug willen
Zie de vacature tekst (https://werkenbijdefensie...ist-cyber-officier-e15421)

“Een bijzonder aanstellingsclausule is als uitzondering ook mogelijk bij deze functie. Dat is pas mogelijk als je toch de medische aanstellingskeuring en/of fysieke testen niet kunt halen. Dan is je inzet wel enigszins beperkt. De psychologische keuring moet altijd wel met een positief advies worden afgerond.“
Meh. Verplichte uniforms (waarom heb je een uniform nodig als je achter een computer zit??) en een harde strikte werkcultuur. Ik zou er nooit voor gaan. Het moet je echt liggen.

En al helemaal als je ook nog eens de stormbaan basis training moet doen (geen idee of dat het geval is). Ik laat me niet afblaffen, ik zou ook nooit teamsport kunnen doen als ik die trainers op het veld hoor schreeuwen.

Ik vind een informele werksfeer en eigen inbreng enorm belangrijk. Bovendien dempt een strikte hiërarchie creativiteit, wat je nodig hebt voor cyber. En ik weet zeker dat dat voor veel techneuten geldt, dat ze zich daar niet thuis in voelen.

Bij de Amerikanen gebeurt dit wel. Ik zag in de documentaire "zero days" over stuxnet een stuk over de NSA (wat een militaire organisatie is), dat de hackers daar veel meer vrijheid hebben dan de rest.

Maar misschien blijven er wel genoeg over om deze vacatures te vullen natuurlijk. Ik ben benieuwd.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 21 april 2025 13:13]

Meh. Verplichte uniforms (waarom heb je een uniform nodig als je achter een computer zit??) en een harde strikte werkcultuur. Ik zou er nooit voor gaan. Het moet je echt liggen.
Niet alleen het werk maar ook de beloning. Je werkt immers voor de overheid, met daarbij behorend een salaris dat laag is ten opzichte van de markt.

"Je doet belangrijk werk voor je land en..."

"Sure, but (wo)man's gotta eat."

Dit met een economie waarin het knokken is tegen de waardevermindering van je salaris. Ja, een geregeld pensioen is leuk. Dat kan je ook krijgen bij andere instellingen met een betere beloning. Bovendien moet je die pensioenleeftijd eerst zien te halen en heb je ook geld in de tussentijd nodig.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 april 2025 13:31]

Reservist is dan ook eigenlijk vrijwilligerswerk met een vergoeding. In dit geval werk om je land te verdedigen. En defenie is geen huurlingenleger.

En prima als je het allemaal te laag vindt, maar als dat doorslaggevend voor je is, maar dat maakt je eigenlijk ook wel ongeschikt voor defensie. Ik vind dat defensie te slecht betaald krijgt (ook vergeleken met bepaalde andere overheidssectoren). Maar tegelijk willen we ook weer niet teveel belasting betalen, maar we willen wel weer dat het land veilig blijft.
Dus als er genoeg zo over denken dat het gat tussen wat ze gewend zijn maandelijks te verdienen en wat ze als reservist krijgen te groot is, dan zie ik twee opossingen: Hogere belastingen om te zorgen dat ze meer geld er tegenover kunnen zetten, of alle mensen die het te laag vinden met een dienstplicht te dwingen.
Reservist is dan ook eigenlijk vrijwilligerswerk met een vergoeding. In dit geval werk om je land te verdedigen. En defenie is geen huurlingenleger.
Daar zit het verschil, denk ik. Nederland is een rijk land. Een leger kan gewoon betaald worden. Op vrijwillige basis levens riskeren terwijl er een alternatief is en een personeelstekort lijkt mij onlogisch.
En prima als je het allemaal te laag vindt, maar als dat doorslaggevend voor je is, maar dat maakt je eigenlijk ook wel ongeschikt voor defensie.
Andersom. In een markt van vraag en aanbod maakt dat Defensie ongeschikt voor mij.
Ik vind dat defensie te slecht betaald krijgt (ook vergeleken met bepaalde andere overheidssectoren). Maar tegelijk willen we ook weer niet teveel belasting betalen, maar we willen wel weer dat het land veilig blijft.
In Nederland betalen we zat belasting. Twee problemen zijn de ongelijke belastingdruk en waar het geld aan uitgegeven wordt, zoals cadeautjes aan multinationals.
Dus als er genoeg zo over denken dat het gat tussen wat ze gewend zijn maandelijks te verdienen en wat ze als reservist krijgen te groot is, dan zie ik twee opossingen: Hogere belastingen om te zorgen dat ze meer geld er tegenover kunnen zetten, of alle mensen die het te laag vinden met een dienstplicht te dwingen.
Je bedoelt met een opkomstplicht. Verder is een ander alternatief huurlingen inzetten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 april 2025 16:00]

Nederland is een rijk land.
en
In Nederland betalen we zat belasting.
Tja, moet ik echt op deze denkfout wijzen? Als een rijk land geen belasting betaalt is de inwoner misschien wel rijk, maar het land arm. En dan komt mijn stelling: als de gemeenschap arm is, is het individu dat ook.

Om het on topic te houden, een leger op de been houden omdat 'we een rijk land zijn' zonder dat mensen voldoende belasting willen betalen is geen leger.

En om er dan maar gelijk een frustratie van mij in te gooien, als een land onder leiding van de VVD'er Rutte jarenlang beknibbeld op de vrijwillig aangegane verplichting van 2% aan de Navo, maar dat direct onder leiding weer teruggedraaid moet worden, is een gotspe. Regeren is vooruitzien. Met z'n visie en z'n olifanten. Laten we dus gezellig allemaal belasting betalen, dat kan de gemeenschap ten goede komen (nou ja, dan wel met een echte regering natuurlijk die beslissingen neemt, keuzes maakt en de hand op de knip houdt, zeg maar het tegendeel van wat er nu zit).
We betalen met zijn allen belasting, maar onevenredig. Ga de rijken meer belasten. Geef minder cadeautjes aan multinationals. Dan is er zat geld voor een leger.
Daar kan ik het hartgrondig mee eens zijn.
Hogere belasting treft ook mensen in het leger. We moeten minder uitgeven aan onzin en geldverspilling. Mensen in de politiek zouden het voorbeeld moeten geven daar kan het salaris flink omlaag. Als het de hele tijd gaat of iemand wel een krabbel moet zetten om lintje of niet. Dan is er goed iets mis in dit land.
"Sure, but (wo)man's gotta eat."
En een groot huis, een een dikke wagen, en 100 ongebruikte abonnementen. Ik heb geen heel hoog salaris (net iets boven modaal). Maar ik kan makkelijk rondkomen als alleenstaande. Als ik echt wil, kan ik zelfs met de helft rondkomen.

Tegenwoordig wil iedereen gewoon de meest onzinnige zooi hebben die niks daadwerkelijk toevoegt, behalve een soort van statussymboliek. De dag dat mensen dit door hebben zal een prachtige dag zijn, maar die gaat wss niet komen.
Same here. Ik ben alleenstaande (helaas) en werk als freelancer, en ik ben verre van rijk, maar ik kan makkelijk rondkomen en heb elke maand genoeg geld over voor leuke dingen en om te sparen.
Het is wel vooral de huizenmarkt die tegenzit tegenwoordig. Verder kan je idd prima kopen wat je wilt tenzij je gewoon heel onzinnig bezig bent.
Het lijkt me verstandig als ze eerst iets aan hun cultuur doen binnen Defensie. Nog steeds een cultuur van kijk eerst naar je eigen schouder en dan naar de mijne 🙈.

Een rangen cultuur die vaak niet gebaseerd is op kennis en kunde. Stroperig met verouderde regels en procedures. Niet bevorderlijk voor je slagkracht en creativiteit.

Ik heb veel met die organisatie te maken vanuit mijn werk. Elke dag verbaast ik me weer erover.
Komt ook omdat het heel lang een organisatie is geweest die vooral doeners nodig had. Dat bedoel ik zeker niet negatief, gewoon mensen die keihard werken om een opdracht uit te voeren. Niet om over de opdracht na te denken en al helemaal niet om met voorstellen te komen hoe het beter aangepakt kan worden.

De omschakeling in oorlogsvoering vereist ook een omschakeling in personeel, terwijl de top onveranderd blijft. Dus ik vrees dat je nog wel even met dezelfde cultuur in aanraking blijft.
Klopt helemaal wat je zegt. Perfect verwoord.

Harde werkers op de werkvloer. Het mankement is vooral het management. Dingen verzinnen en niet controleren of het zinvol of nuttig is, gewoon uitvoeren hoe je leidinggevende het ontworpen heeft. Tegenspraak kent men vaak niet.
Ik zit zelf al te twijfelen sinds ik het nieuws zag vrijdag.

Op zich heb ik 10 jaar ervaring als ethical hacker, ik stond een tijdje terug nog hier op Tweakers ermee. :+

De beschrijving van de vacature leest voor mij (helaas) wel als nog een klassieke ouderwetse IT organisatie... Minimaal HBO, minimaal dit, minimaal zus... Lijkt mij dat je gewoon bekwame mensen wil en ze een test kan geven, niet?

Maar goed ik ga toch eens mailen denk ik.
Tja ik weet niet of de organisatie ouderwets is, maar de werving zal waarschijnlijk zoals altijd gebeuren door de club die alle vacatures regelen binnen Defensie. Dus ik denk dat de vacature en de eisen weinig zegt over de daadwerkelijke cultuur en inrichting van de plek waar je op solliciteert.
Ik heb al vaker wedstrijden (/ oefeningen zoals Defensie het noemt) gespeeld met en tegen het DCC, dus de techneuten ken ik wel maar had juist daardoor juist een wat 'modernere' tekst verwacht.

Ach ja hoop dat het niet te veel mensen afschrikt, want dat doet het salaris van 50% onder de markt al wel. :+
Is wel jammer dat er nog steeds lichamelijke eisen zijn...
Oogafwijking mag niet groter zijn dan -6 tot +6
Oogafwijking mag niet groter zijn dan -6 tot +6
Is niet eens zo’n gekke eis. Stel je voor dat je je bril kwijt bent geraakt, dan wil je je scherm nog kunnen lezen als je leven van je maten er vanaf hangt.
Vanuit mn vakgebied kom ik met enige regelmaat op banenbeurzen en zonder uitzondering heeft Defensie altijd een gigantische aanwezigheid. Kost voor de Nationale Carrièrebeurs al tonnen belastinggeld.

Ik zeg niet dat het slecht besteed is, ze hebben nu eenmaal door regels meer moeite met het aantrekken van gekwalificeerd personeel. Niet alleen vanwege opleidingseisen, hybride werken is ook doorgaans niet mogelijk, vooral on-site en post-covid zijn er veel interessante werkgevers die dat wel (zijn gaan) bieden.

Tel daar bij op dat zaken vaak erg traag gaan en dat het niet per se heel goed betaalt, dan snap ik het wel.
Voor het gros van de burgerfuncties is thuiswerken gewoon mogelijk. Burgerlonen zijn ook echt best goed te noemen. Afgelopen drie jaar zijn er veel inflatiecorrecties geweest. Mbo instroom begint bijv. al bij 3.400 uit mijn hoofd en dan met 38u/wk en nog IKB. €5.000 op een hbo functie met werkervaring van ~10 jaar is mogelijk, ook hier voor 38u/wk en nog IKB. Ik vind het echt niet meer slecht betaald te noemen.
Is het noodzakelijk om Cyber Security kwalificaties te bezitten voor dergelijke functies, of volstaat algemene IT werkervaring? Denk aan software ontwikkelaars, systeembeheerders etc.

EDIT: niet goed gelezen, staat in het artikel

[Reactie gewijzigd door RxTweak op 21 april 2025 12:59]

Dat vraag ik mij ook af inderdaad.
Ik snap dat je geen reservist wordt voor de vergoeding, maar 3300 tot 3650 pm vind ik wel heel erg weinig.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn