Nederlandse start-up krijgt subsidie van 61 miljoen euro voor AI-chiplet

De Nederlandse start-up Axelera AI heeft een Europese subsidie gekregen van 61 miljoen euro voor zijn project Titania, om een AI-chiplet op RISC-V-architectuur te maken. Die moet bijdragen aan onafhankelijkheid van Europa op gebied van AI.

Axelera zal zijn teams voor r&d laten groeien in Italië, België en Nederland, meldt het bedrijf. Het zet daarbij in op de eigen technologie Digital In-Memory Computing, of D-IMC, voor de Titania-chiplet. Meerdere van die chiplets moeten samen een system-in-package vormen voor in datacenters. Die chiplets moeten prestaties koppelen aan efficiëntie en vooral schaalbaarheid.

Het geld komt van EuroHPC Joint Undertaking, dat onder meer ook geld steekt in de AI-gigafabrieken. Titania moet onderdeel uitmaken van Digital Autonomy with RISC-V for Europe, DARE, dat zich richt op Europa onafhankelijk maken door gebruik te maken van RISC-V-chips.

Die digitale autonomie is belangrijk geworden door de geopolitieke situatie: de grote landen op AI-gebied zijn China en de VS en veel hardware en software voor AI-toepassingen komen daarvandaan. Die landen stellen zich niet op als bondgenoten, waardoor de roep om onafhankelijk te worden van die landen luider is geworden.

Axelera Titania
Axelera Titania

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

06-03-2025 • 17:04

37

Submitter: wildhagen

Reacties (37)

37
37
17
2
0
18
Wijzig sortering
Overheid kan beter vraag creeeren dan met geld gaan strooien. Er is al meer dan voldoende kapitaal in Europa. Als dit een levensvatbaar plan was geweest stond het kapitaal te springen om te investeren.
Voldoende kapitaal in Europa? Dacht het niet. De 5e bank van De VS is evenveel waard als alle Europese banken bij elkaar opgeteld. Laat dat even inzinken. Europa denkt nog steeds dat het rijk is, maar dat is al een tijdje niet meer zo.
De bewering dat de vijfde grootste bank van de Verenigde Staten evenveel waard is als alle Europese banken samen, klopt niet. De vijfde grootste Amerikaanse bank, Goldman Sachs, is $1.728 miljard waard. De totale waarde van de vijf grootste Europese banken bedraagt $14.656 miljard.

[Reactie gewijzigd door rhadders op 6 maart 2025 18:55]

Ik meen dat ik iets in die strekking in de Economist had gelezen ergens vorig jaar, maar ik heb het wellicht niet goed onthouden en ging het slechts over de waarderingen op de beurs.

Maar als economische groei enigszins een indicator is, dan hebben ze in VS gezamenlijk wel degelijk een grotere zak geld beschikbaar om dit soort dingen voor elkaar te krijgen.
Je zit er niet zo ver vanaf. Intesa Sanpaolo (71,56) + BNP Paribas (68,97) + Banco Santander (68,06) + UniCredit (61,64) + Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (55,73) = 325 miljard, wat de totale marktwaarde is van de vijf grootste banken in de Europese Unie. Goldman Sachs is 178 miljard waard. Dus niet echt, maar toch opmerkelijk dat de grootste US bank JPMorgan Chase 694 miljard waard is, dus dubbel zoveel als de 5 grootste EU banken samen. Marktwaarde van banken is natuurlijk niet hetzelfde als hoeveel ze investeren, maar het moet wel gezegd zijn dat er veel meer kapitaal is in de Verenigde Staten.
Ik denk dat @Sissors doelt op durfkapitaal.
Er is juist relatief weinig kapitaal in Europa. Dat is een grote reden waarom er zo verschrikkelijk veel meer (succesvolle) startups zijn in Amerika: Meer kapitaal, zowel om te beginnen als om te groeien.

Vraag naar AI hardware hoeft nou niet bepaald gecreeerd te worden, die is er al zat. Maar die wordt niet uit Europa gekocht.
In Europa worden dagelijks hele grote investeringen gedaan. Het probleem is eerder dat de investeerders liever in andere zaken investeren. Meestal zijn dat investeringen om genoeg controle over de risico's te hebben. Specialistische investeringen in een niche markt leveren meestal extra risico's op. En als dat geld afkomstig is van anderen dan is risico nemen nog minder verstandig. Dat men dat in de VS makkelijker doet en dan bijvoorbeeld ook nog in een startup wil niet zeggen dat het verstandiger is.
Kijk naar het verschil in startups die groeien tussen de VS en Europa: https://geekway.substack....%20at%20least%20%2410B%3A. Wil je echt stellen dat er voldoende kapitaal is in Europa wat voor investeringen wordt gebruikt in nieuwe tech ondernemingen?
Er is genoeg kapitaal in de EU. Veel startups willen gewoon niet in de EU vestigen.
dit is onzin, wij zijn ook bezig onze start-up naar Amerika te verhuizen omdat de bedragen die in de EU betaald worden een 10% zijn van wat Amerikaanse bedrijven bereidt zijn te betalen. Om die reden moeten we wel richting de US.
Het feit dat je buiten de EU makkelijker een investering kan krijgen zegt meer over het verschil in wil om het risico aan te durven, niet in hoeveelheid kapitaal waarmee in het algemeen investeringen kunnen worden gedaan.

Daarbij is liever in de VS makkelijker geld ophalen dan meer moeite in de EU willen doen om dat geld te kunnen krijgen onderdeel van het probleem. Er is geen verplichting om voor het gemakkelijkere geld te gaan, eerder een drang om liever makkelijker geld te hebben en niet zoveel met Europa te hebben om als ondernemers en werknemers snel te willen verdienen aan een eigen ondernemingsplan. Ondernemers en werknemers kiezen er voor om hun eigen belangen en die van de VS waardevoller te vinden dan waar men zelf vandaan komt.

[Reactie gewijzigd door kodak op 6 maart 2025 20:11]

Het is geen onzin. Ik heb afgelopen jaren bij verschillende startups gewerkt en mee opgebouwd en elke startup is naar de USA vertrokken. Puur vanwege belastingen en regelgeving. Ik ben nu ook bezig met het opzetten van mn nieuwe bedrijf en ik ben eigenlijk ook niet van plan om in de EU te vestigen.
Volgens mij zijn dat ook de 2 voornaamste redenen, belasting en regelgeving. Dat op z'n beurt zal er ook voor zorgen dat investeringen hier mogelijk risicovoller zijn dan in de VS.

Al is het natuurlijk ook erg afhankelijk van het product of dienst die je aanbiedt.
Er is een groot verschil tussen voldoende kapitaal hebben en in een specifieke markt willen investeren.

De opinie waar je naar verwijst en de bronnen stellen niet dat er te weinig kapitaal is. Er worden vooral andere keuzes mee gemaakt dan duidelijk evenveel of meer in technologie als AI investeren dan bijvoorbeeld in de VS.

Die opinie stelt daarbij dat er in de EU meer eisen gelden waar beginnende bedrijven aan moeten voldoen om investeringen te kunnen krijgen. Die eisen gaan juist om niet zomaar risico met investeren met andermans geld te kunnen nemen, zoals ik ook al stelde.
Waaron niet de consumentenmarkt? Als de EU nou echt voorsprong wil krijgen moeten ze die standaard softwaremonopolie-formule afschaffen en schoon RISC-V in de markt zetten. Niet direct voor de winst maar als aanval.
Waaron niet de consumentenmarkt? Als de EU nou echt voorsprong wil krijgen moeten ze die standaard softwaremonopolie-formule afschaffen en schoon RISC-V in de markt zetten. Niet direct voor de winst maar als aanval.
Axelera AI partners with Arduino

En verder scheppen ze vooral op met hoeveel geld ze wel opgehaald hebben.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 6 maart 2025 17:34]

Metis™ AI Platform...
Waarom RISC-V? En hoe moet de EU die in de markt zetten? Als alternatief voor de microcontroller in je muis? Voor de high-end computing markt?
Gewoon een ATX-bord met x van die chiplets erop die een OS kunnen laden.
En als we dan toch bezig zijn, doe ook maar een graphics chip. Gewoon 2d maar snel, geen game-apparaat die verder nutteloos is.
De enige reden dat zoiets niet gaat gebeuren is dat ze dat aan de overkant niet leuk vinden.
Nee hoor, reden dat het niet gaat gebeuren is dat er geen markt is voor. Wie zit te wachten op een inefficiente CPU voor hun huis tuin en keuken PC? En inefficient, omdat al je software geemuleerd moet gaan worden. En daarbovenop is het nogal optimistisch dat we even een CPU in elkaar zouden zetten die qua efficientie in de buurt komt van wat Intel en AMD doen.

Aan de overkant van de oceaan kunnen ze dit echt niet stoppen. Hell volgens mij kan je deze dingen gewoon al kopen nu: https://milkv.io/pioneer bijvoorbeeld.
De initiële post gaat niet ervanuit dat er markt voor is maar dat je er een markt voor creëert. Dat is best mogelijk. Als de EU ervoor kiest om alle overheid en onderwijs organisaties te dwingen om hun Chromebooks en simpelste laptops te vervangen door een ander stom apparaat wat niets meer dan een browser is dan pak je misschien wel de helft van alle devices en heb je een mooie install base om te gaen innoveren. Zodra het gemeengoed is volgen de Europese bedrijven vanzelf

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 6 maart 2025 18:25]

Volgens mij is RISC-V een in Europa ontwikkelde cpu. Dat zal voor Europese subsidie en dergelijke misschien een voordeel zijn.

De technische keuze voor een risc cpu is dat het een best wel minimalistisch ontwerp is. Dan heb je minder ballast om mee te nemen in je ontwerp.
RISC-V is alleen een architectuur voor een instructieset, een open source architectuur om precies te zijn. De microprocessor zelf moet je nog wel maken en het is niet zo gek dat die proprietary is. Het grote voordeel van RISC-V is dat er geen licentiekosten zijn zoals bij x86 of ARM.
Ik denk iets van 15 jaar geleden voor een bedrijf gewerkt die het idee had om netbooks (kleine laptops) te lanceren o.b.v. RISC cpu's. Daar draaide uiteindelijk prima open office en een browser op. We zijn nu 15 jaar verder en ik kan me best voorstellen dat je met relatief weinig budget iets kan ontwikkelen als alternatief voor alle chromebooks in het onderwijs. Moet wel zeggen dat ik sinds dien nooit meer iets met RICS heb gedaan
Bedrijven kiezen hun doelgroepen en wie een investering wil doen of subsidie wil geven stelt eisen of die doelgroepen acceptabel zijn.

De vraag is dus vooral of de EU in andere doelgroepen had willen investeren als het bedrijf daarvoor had gekozen. Ik betwijfel het. Er is namelijk geen duidelijke vraag naar AI door consumenten om zelf AI hardware te willen. Er is momenteel vooral investering in aanbod in diensten creëren zodat de bedrijven en investeerders proberen te verdienen aan gegevens die gebruikers misschien willen laten verwerken.
AI heeft een niche-gehalte dat niet zo realistisch is. Het is gewoon een kwantiteit aan rekenkracht en data. Alles centraliseren heeft een klein beetje voordeel qua energieverbruik. Een ander 'voordeel' is dat je als aanbieder van een AI-dienst niet hoeft te laten zien hoe je aan bepaalde informatie bent gekomen en waar je je conclusies op hebt gebaseerd.
Ik zat gisteren toevallig naar Axelera's lineup te kijken en ik ben niet zo onder de indruk. Het is allemaal wel relatief zuinig, maar zo op het eerste gezicht lijkt het mij niet heel performant.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 6 maart 2025 17:47]

Ik ben op de stand van MWC Barcelona bij ze langs geweest. Ze doen op iets meer dan 4 tokens per seconde bij klein model op 10W.

Leuk als het sneller kan maar dit is echt al heel goed en gaat edge computing binnen bereik brengen. Het is ook volledige compatible met de NVidia code waardoor je maar paar regels hoeft te swappen om het op hun chip te laten werken.

Nee het is niet geschikt voor training (aimen ze ook niet op) maar wel voor inference.

Overigens kost de rpi module ongeveer 250 dollar. Das nog wel prijzig, maar hopelijk zakt dat nog.
4 tokens per seconde is nog niet eens de snelheid waarmee een mens spreekt. Dat is gewoon te weinig. Mag zeker wel 5x sneller voordat het nut heeft.
Das echt onzin want dat doen chatgpt ed ook niet bij alle modellen en toch worden die gebruikt. Daarnaast is dit niet de enige toepassing. Het wordt ook O.a. In computervision gebruikt wat gewoon in real-time is.
Edge toepassingen zijn denk ik toch echt meer op een interactieve omgeving gericht, en dan is snelheid toch belangrijker. Ga jij echt luisteren naar een telefoonrobot die alles op een kwart van de normale snelheid van een natuurlijk persoon beantwoord?

CV is inderdaad een andere probleemset en wel haalbaar. Maar dat was al zo met Coral AI van 5 jaar geleven.
Ik ben benieuwd wat voor business plan hier achter moet zitten om zo veel geld te ontvangen van burgers. In een normaal bedrijf moet hier toch wel een gedegen plan achter zitten. Met ook wel aanzienlijke gevolgen als het plan niet slaagt. EU kan niemand van dat bedrijf ontslaan. Maar als het niet lukt, dan is het jammer, niet meer, niet minder.

Duurzame ontwikkelingen ontstaan door het honoreren van evolutionaire modellen. Niet door dit soort acties. Ik krijg steeds meer het idee dat evolutie ons zover heeft gebracht dat we denken het niet meer nodig te hebben. Hierdoor ontstaat er vaartvermindering, stilstand of zelfs regressie.
61 Miljoen is echt te belachelijk voor woorden! voor zo`n startup. NL en de EU hangen veel te veel op de wedstrijd wie het snelste is met AI nu. Dat geld had veel beter besteed kunnen worden aan echt noodzakelijk dingen binnen Nederland!
@arnoudwokke

Misschien goed om ook even toe te lichten wat een chiplet is? Al-dan-niet met een stippellijntje onder het woord chiplet bij het eerste gebruik in de tekst?
Huh. Dit klinkt akelig veel als Tenstorrent, die overigens al flink wat groter is en de eerste testversie (dus niet de huidige productie-versie!)
open-sourced heeft. Tenstorrent heeft daarbij al chips op de markt, waarbij het zeer de vraag is of deze in de buurt van een NVidia gaan presteren - zeker omdat het spel alweer verandert is met reasoning (tl;dr: dat heeft veel meer geheugen nodig).

Het hele ding blijft volgens mij dat interconnects in training ultimo het grote schalingsprobleem zijn. Cerebras heeft daar een ander type oplossing voor geklust, waar ik persoonlijk wel van gecharmeerd zijn: zij maken gewoon een chip de grootte van een hele wafer, waardoor je veel meer kernen krijgt (900K per wafer!). Zie ook https://www.servethehome....and-cs-2-at-hot-chips-34/ . Wellicht gaan ze meer deze kant op? Dat zou ik nl eerder aanmoedigen.
Lijkt mij zonde en weggegooid geld. Weer een project wat opeens ophoud te bestaan, maar wel ruim 60 miljoen verbrand. 188 medewerkers met hele mooie secundaire arbeidsvoorwaarden weer van de straat.
Remote/flexible work
Premium insurance
Commute benefit
Teambuilding activities
Premium Pension
Work-life balance
Cutting-edge equipment
Fresh fruit at the office
Modern equipped facilities

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.