Lenovo kondigt nieuwe ThinkPad- en ThinkBook-laptops met Intel- en AMD-chips aan

Lenovo heeft nieuwe ThinkPad- en ThinkBook-laptops aangekondigd. De laptopfabrikant komt onder andere met de zesde generatie ThinkPad X13-laptops, een nieuwe ThinkPad T14s 2-in-1 en een ThinkBook 16p Gen 6. Het merendeel van de nieuwe laptops is vanaf medio 2025 te koop.

De ThinkPad T14s 2-in-1 bevat twee scharnieren, waardoor het 14”-scherm met een resolutie van 1920x1200 pixels volledig naar achteren kan klappen en de laptop in meerdere modi kan worden gebruikt: een laptopmodus, tentmodus of tabletmodus. Het scherm kan overigens een maximale helderheid van 500 candela per vierkante meter aan. De laptop kan volgens de fabrikant enkel worden uitgerust met Intel Core 200H- en 200U-processors met Intel vPro en wordt geleverd met maximaal 64GB vastgesoldeerd Lppdr5x-geheugen. De ThinkPad T14s 2-in-1 heeft een Wi-Fi 7-module en kan ook worden uitgerust met een optionele 5G-antenne. De 'eenvoudig' vervangbare accu heeft een capaciteit van 58Wh. Het gewicht ligt op 1,40 kilogram. De Lenovo ThinkPad T14s 2-in-1 is vanaf juni 2025 verkrijgbaar voor ongeveer 1995 euro inclusief btw.

ThinkPad T14s 2-in-1. Bron: Lenovo
ThinkPad T14s 2-in-1. Bron: Lenovo

Lenovo zet de Thinkpad X13 Gen 6 in de markt als een ultramobiele laptop. Het apparaat heeft een 13,3”-scherm met een resolutie van 1920x1200 pixels en een maximale piekhelderheid van 400 candela per vierkante meter. Dit apparaat wordt geleverd met een Intel Core Ultra 200H, 200U of een AMD Ryzen AI Pro 300-mobiele processor. Het maximale vastgesoldeerde Lppdr5x-werkgeheugen bedraagt eveneens 64GB. Het apparaat heeft een Wi-Fi 7-antenne aan boord en kan worden uitgerust met een 5G-antenne. De laptop heeft een 41Wh-accu die door de gebruiker kan worden vervangen, en weegt 0,993 kilogram. De Lenovo Thinkpad X13 Gen 6 is vanaf juni 2025 verkrijgbaar voor ongeveer 1692 euro inclusief btw.

ThinkPad X13 Gen 6. Bron: Lenovo
ThinkPad X13 Gen 6. Bron: Lenovo

Lenovo heeft ook de ThinkBook 16p Gen 6 op de markt gebracht. Het betreft een 16”-laptop die gericht is op de zakelijke en creatieve markt. Het toestel beschikt over een ingebouwde npu die AI-taken voor zijn rekening kan nemen. Dit toestel beschikt over een 3,2k-scherm met X-Rite-kleurkalibratie en een maximale piekhelderheid van 500 candela per vierkante meter. De laptop kan worden uitgerust met een Intel Core Ultra 9-processor en een Nvidia GeForce RTX 5070-videokaart. Het maximale vastgesoldeerde Lppdr5x-werkgeheugen bedraagt 64GB. De npu heeft 32Tops aan rekenkracht. Het toestel beschikt over een Wi-Fi 7-antenne en een 85Wh-accu. Die accu kan volgens Lenovo door de gebruiker vervangen worden. Het apparaat weegt ongeveer 2,2 kilogram. De Lenovo ThinkBook 16p is vanaf medio 2025 verkrijgbaar voor ongeveer 3629 euro inclusief btw.

ThinkBook 16p Gen 6. Bron: Lenovo
ThinkBook 16p Gen 6. Bron: Lenovo

De laptopfabrikant heeft ook enkele laptops uit de ThinkPad- en ThinkBook-serie vernieuwd, waardoor ze nu met Intel Core Ultra-processoren en AMD Ryzen AI Pro-chips beschikbaar zijn en AI-functies ondersteunen. Lenovo vermeldt de ThinkPad T14s Gen 6, de ThinkPad T14 Gen 6, de ThinkPad T16 Gen 4, de ThinkBook 14 2-in-1 Gen 5, de ThinkPad E14 Gen 7 en de ThinkPad E16 Gen 3.

Door Jay Stout

Redacteur

03-03-2025 • 11:23

45

Reacties (45)

45
45
42
0
0
2
Wijzig sortering
Blijven voor mij de beste zakelijke laptops, alleen die prijs....
en die plaatsing van de Fn knop
Gelukkig kan je deze in de bios omwisselen met de ctrl toets. Het enige wat jammer is is dat ze de toesten niet dezelfde maat hebben gegeven zodat je ook de fysieke toetsen zou kunnen omwisselen.
Op het toetsenbord van mijn Thinkpad zit op de Fn en op de pijltje naar beneden toets dan wel weer een randje dat je voelt dat die anders zijn.
Hangt ook van het model af, mijn P16s heeft wel twee identieke toetsen. Maar bij dit soort chicklet style toetsen kan je ze er niet zomaar vanaf halen; de kans op het breken van iets is te groot. De toetsen zijn hier simpelweg niet voor ontworpen. Ze worden aan de switch vastgemaakt met een redelijk strakke maar slappe kliksysteem.
Die is sinds vorig jaar verwisseld: de Ctrl Fn zit nu links op nieuwe modellen [thx @uiltje - m'n vingers zijn er ook nog niet aan gewend :P ]
Even wennen maar wel prettig ja.

Detail v/d andere kant: https://www.notebookcheck.net/fileadmin/_processed_/1/e/csm_ThinkPad-T14s-Gen-6_AMD_01_282276c624.png

[Reactie gewijzigd door MyrddinLXXIIX op 4 maart 2025 11:38]

Als ik zo naar de plaatjes kijk zit ook bij deze modellen Fn nu tussen de Ctrl en Windows toets, waar hij naar mijn mening hoort te zitten. Ik neem aan dat je dat bedoelt en juist niet helemaal links. Voor de IdeaPad modellen waren ze gelukkig al overgeschakeld maar mijn P16s beest van het werk heeft nog de Fn helemaal links.
Je kan Ctrl & Fn swappen via de BIOS.
Mijn Thinkpad P14s die ik afgelopen maand heb gekocht heeft wel de "juiste" volgorde: eerst Ctrl, dan Fn. Na 15 jaar Thinkpad heb ik die volgorde in de bios omgewisseld naar verkeerdom, wat voor mij weer de juiste volgorde is...
Ik vind persoonlijk de volgorde van Lenovo logisch. Apple heeft ook dezelfde volgorde. Maar alle andere laptops hebben het andersom, dus consistentie, of niet? De reden dat ik deze volgorde logisch vind is dat de Fn toets minder gebruikt wordt en daarom zover mogelijk weg mag zitten. De Ctrl toets gebruik ik veel vaker, dus die wil ik dichterbij hebben.

Ik ben natuurlijk benieuwd naar de redenen waarom anderen de Fn toets liever dichterbij willen hebben. Mijn collega's die dat willen hebben het alleen over consistentie tussen werk en privé laptops. Dit is natuurlijk belangrijk. Iemand een andere reden?
Klopt, ik merk alleen dat het design bij ons veel eindgebruikers tegen staat, dit geldt ook voor veel Latitude’s overigens.

Hier wijken ze dan vaak af naar HP, die het design-technisch een stuk beter doen.
Maar waar de HPs vaak stuk gaan door datzelfde design wat functioneel weinig houvast heeft en slecht tegen het kleinste opstootje kan
Wij zijn enkele jaren terug net van de Lattitudes overgestapt naar Elitebooks, onder meer vanwege de kwaliteit van de toestellen. Van plastic fantastic naar stevige behuizingen maakte een groot verschil. Ik geloof trouwens dat Dell gaat stoppen met de Lattitude reeks.

Ik heb trouwens niet het gevoel dat er meer HPs defect gaan dan Dell systemen. We blijven de technieker even vaak zien. Wel grappig dat het dezelfde technieker is voor de twee merken :+

Het grootste struikelblok bij vele bedrijven voor Lenovo is dan weer niet eens het uiterlijk, maar het feit dat het een Chinees bedrijf is.

En ja, eindgebruikers zouden het liefst een appeltje wensen. En ze blijven maar met leuke excuses afkomen zoals gewicht en afmetingen waarna wij hen erop moeten wijzen dat onze huidige laptops lichter en compacter zijn. Maar dan zouden ze er daarnaast ook nog graag een iPad bijhebben (wilde je nu niet net licht en compact?)
Belastingdienst vindt het overigens niet leuk een telefoon en een tablet plus een laptop aan de medewerker in gebruik te geven, die ziet dan een van de twee (laptop of tablet) aan als loon in natura, en daar moet belasting over betaald worden.
Dan pak je toch beter de 2-in-1 laptops die dan in tabletmode gebruikt kunnen worden.
We blijven de technieker even vaak zien. Wel grappig dat het dezelfde technieker is voor de twee merken :+
Waarschijnlijk werkt dezelfde technieker ook voor Lenovo. Toen het scherm van mijn ThinkPad moest worden vervangen, vertelde de monteur dat hij voor alle zakelijke merken werkte. 's Nachts werd zijn auto bevoorraad met onderdelen en dan lagen de Lenovo-beeldschermen naast de HP-toetsenborden en de Dell-batterijen.
En ja, eindgebruikers zouden het liefst een appeltje wensen.
Ik heb nu een MacBook Pro van werk en ook privé (eerst een Pro, nu een Air). Voor thuis vind ik het super, voor werk toch echt minder. Windows is veel beter geschikt voor 'normaal' kantoorwerk onder een standaardaccount, al werkt het met macOS in een bedrijfsomgeving nu wel soepeler dan tien jaar geleden.
Sinds kort ben ik de technieker op de school waar ik werk en wij (collega met 30+ jaar ervaring en ik) kopen aftermarket onderdelen, vanwege de prijs te 10% is van de officiële kanalen. Verschillende computers i.v.m. computers die nog leven van 2019 t/m de nieuwste lading die nodig was door uitbreiding.

TL;DR: collegae zouden op het simpelste kunnen werken, maar willen wat ze kennen. Aanschaf- en onderhoudskosten zijn voor de baas interessanter.

Lattitude's gaan even snel stuk als de chromebooks van de leerlingen. We hebben het over 3-4 per jaar op ~60 stuks. Voor de lattitude's kan ik vaak een chip vervangen voor ~5-20 euro terwijl het voor de chromebooks schermen zijn, vaak rond ~20 euro. De Lenovo's hebben we enkel 2 jaar, maar die waren refurbished. Toch hebben die nooit problemen. Ook is plaatselijke opslag zoveel mogelijk uitgezet om gegevens niet te laten lekken wanneer er iets aan diefstal (cookies of fysiek) gebeurt. Het zou niet anders zijn als ze een chromebook zouden gebruiken, eerlijk waar.
Het enige is dat office niet makkelijk runt op chrOs. Men wilt vooral werken met wat zij kennen, zodoende willen enkelen ook op een Apple werken. Voor mij een grote grap, tweemaal de aanschafkosten 100x de onderhoudskosten.
Als het aan mij lag, hadden we een read-only server waar iedereen met een VM op inlogt, doch moet ik nog gaan zitten om te leren dit op te zetten en een chromebookje. Als ík het voor het zeggen had, dan werkten we met de thinkpads óf frameworks, vanwege het gemak met onderhoud. Kan ik een rekening van €1600,- of meer er doorheen krijgen per laptop bij de baas? Ik droom ervan, maar nee. Die zou het liefste "militairy-grade" onderdelen gebruiken, het minimale niveau voor het minste geld.
Begrijpelijk voor een school, maar toch heb ik liever een laptop die 10 jaar meegaat dan 5-7.
Hier heb ik die ervaring niet.

Heb hier een aantal Probook 640's in gebruik en ja aluminium zou niet mijn keuze zijn bij een stootje want optisch is dat dan niet zo mooi maar verder weinig uitval of iig niet door een stootje.
En het design word inderdaad het design door veel mensen als mooi ervaren.

Qua stevigheid had ik liever Lenovo's gehad maar ach de meesste situaties waarin hier de Probooks overlijden had een Lenovo het ook niet overleefd. Wellicht een mil-spec of hufterproof laptop maar verder.... :X
De HP's gaan hier verassend lang en goed mee, in ieder geval lang genoeg om de opgegeven 3 a 4 jaar te blijven functioneren en vaak zelfs lang genoeg om daarna een 2e leven te krijgen bij consumenten.
Het herkenbare design van ThinkPads spreekt mij juist het meest aan van alle zakelijke laptops.

Aan de ene kant heb ik MacBooks, daarnaast heb ik dan het liefst een Windows-laptop die daar qua design van afwijkt en een herkenbare eigen 'visuele identiteit' heeft. Ik ben al sinds de IBM T61 een ThinkPad-fan.

De zakelijke Dells, HP's, Toshiba's, Samsungs en Fujitsu's die ik bij verschillende opdrachtgevers heb gebruikt vond ik allemaal erg op elkaar lijken. Allemaal zilverkleurig of grijs aluminium met vierkante toetsen.
Grappig.
Wij wisselen juist van HP terug naar Lenovo omdat die ThinkPads een behoorlijk stuk sterker zijn dan de HP's.
Kapotte toetsenborden, scheve behuizingen na een val, butsen, krassen, het komt allemaal voorbij bij de HP's. Finance is niet heel gelukkig met de kosten.

Bij de ThinkPads is dit véél minder, kunnen tegen een stootje. Tsja, is dan wel van ABS, maar goed.

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 3 maart 2025 13:17]

Vooral de kwaliteit van het toetsenbord van Thinkpads is beter dan welke andere laptop dan ook die ik gebruik. Klasse. Dat maakt, dat ik mijn nogal bejaarde Thinkpad liever gebruik dan snellere laptops, die ik bezit.
Klopt, maar elke aantal generaties veranderen ze iets bij Lenovo waardoor de toetsenbord/muis ervaring slechter wordt.

Naar mijn mening zijn de laatste IBM thinkpad toetsenborden het beste.
Lenovo schakelde snel over naar chiclet-stijl toetsen die niet slecht waren, maar zeker niet even goed als de oude pre-chiclet stijl.

Daarna hebben ze ge-expirimenteerd met het weghalen van de fysieke muisknoppen bij de x40 generatie, en ik geloof recentelijk proberen ze dit opnieuw, tevens verkorten ze de key-travel (bijv op de X1 serie en ook bij a dere modellen).
Die laptops daarvoor waren echt significant dikker. Dat valt niet meer te verkopen denk ik zo. Op zich zie ik wel een markt voor een snelle "luggable" overigens. Iets met een 20" scherm en een stevige batterij / CPU / SO-DIMM en verwijderbare accu (liefst met backup battery) etc..

[Reactie gewijzigd door uiltje op 3 maart 2025 16:38]

Lenovo heeft/had een uniek product met the thinkpad. Ze stonden bekend als de tanks onder de laptops. Onverwoestbaar, goed toetsenbord en geweldig te upgraden.

Dat upgraden is er onderhand wel vanaf en de degelijkheid is ook niet meer wat het geweest is. Het toetsenbord wordt ook steeds minder. Als ze zo doorgaan dan kun je net zo goed een HP, Asus of MSI kopen en dan zit je m.i. in een segment waar je niet in wilt zitten. Dan concureer je op prijs en daar is de concurrentie moordend. Enfin, het zal wel weer met aandeelhouders en korte termijn visie te maken hebben. De thinkpads zijn nog steeds goed maar persoonlijk zie ik steeds minder redenen om niet voor de concurrentie te gaan.
Mja, komt ook omdat de "slechte" laptops niet zo slecht meer zijn. Bij de standaard laptops is de markt ondertussen volledig geconsolideerd op een enkel design. Maar ik ben nog steeds superblij met een stevige hinge en OLED scherm op mijn Yoga. AMD is ook fijn hoewel ik liever een Intel WiFi module had gehad (30 euro voor de hacker natuurlijk, ik moet hem alleen nog inbouwen).
Misschien - ik denk wel dat het een fout is om de focus dusdanig op esthetiek te leggen dat dit ten koste gaat van de gebruikservaring (toetsenbord travel).

Overigens zijn de Apple butterfly toetsenborden het schoolvoorbeeld hiervan. Wat een gedrocht was dat (en kostte Apple ook een hoop geld omdat ze om de haverklap kapot gingen).
Helemaal mee eens. Ik zou zo'n oude IBM thinkpad toetsenbord rustig willen hebben als hoofdtoetsenbord :)
Helaas moest ik hem toch een keertje schoonmaken en toen brak er een toetsje :/ Goedkoopste ThinkPad die ik kon vinden destijds - 550 euro nieuw, maar wel met echt ThinkPad water resistant keyboard en natuurlijk rood puntje. Toets is nu de Esc key geworden maar die hangt er wat zielig bij. Werkt nog wel natuurlijk. Slap i5 processortje, maar boote met een Intel G2 SSD in 7 seconden naar Linux vanaf nul (bracket om SSD in DVD brander locatie in te bouwen). Mijn huidige werk-laptop is dan nog bezig met de BIOS.
En komt nog steeds met de TrackPoint joystick op het keybaord zie ik .. :)

Gingen ze hier niet van afstappen of was dit enkel voor het X9 model ?

.
even opgezocht :
edit.
nieuws: 'Lenovo plant dunne ThinkPad X9-laptop zonder TrackPoint'

[Reactie gewijzigd door MPIU8686 op 3 maart 2025 12:04]

Die trackpoint, ook wel liefkozend kittelaar genaamd, is voor de ervaren gebruikers super precies te bedienen. Uiteraard moet je wel dat fingerspitzen gevoel hebben om daarmee om te gaan, maar als je dat hebt.... :)
Het geeft het ding ook een ThinkPad uitstraling. Je verliest je base als je hem er niet indoet. Maar net als het keyboard neemt het wel ruimte in de diepte in, dus je moet uiteindelijk compromissen gaan sluiten.
Ik weet nog de oudere 12 inches waarbij er geen trackpad onder zat, daar leverde het juist ruimte op.
Overigens weet ik ook nog dat Toshiba ze had op hun Windows 95 laptops, die van hun waren groen als ik het mij goed herinner.
Groen en paars zat beide in de verpakking, herinner ik me van de Satellite 200 CDS ;).
12" vind ik wel weer erg minimaal. Ik heb ook wel met die kittelaar gewerkt maar ik ben toch meer een touchpad gebruiker. Ben geen fan van het gevoel, maar het zal ook wel met gewenning te maken hebben. Ik vind dan mijn UHK mouse functie nog lekkerder werken, maar die gebruik ik ook bijna niet.
Ik heb een Lenovo Thinkpad Trackpoint Keyboard II voor op de bank. Echt ideaal! Ik vind al die draadloze toetsenborden met een trackpad maar niks.

Helaas worden ze niet meer gemaakt.
Ik wist helaas niet van die toetsenborden af. Dat lijkt mij geweldig!
De huidige 'echte' ThinkPad series (X, T & P) onderscheiden zich op bouwkwaliteit. Toetsenbord die erg fijn en solide tikt, en ook nog eens tegen water kan. Alleen moet bij ThinkPad series wel een goed scherm geconfigureerd worden, anders breekt dit af aan de overall experience. Dus minimaal een 100% RGB of 2,8K OLED is aan te raden.

Edit: Typo.

[Reactie gewijzigd door mdcoo op 3 maart 2025 12:55]

Ik heb redelijk wat vergelijkingsmateriaal hier (Thinkpad 340, 755CX, 600, 770E, T43, X250, P51), en de oudere generaties typten toch echt beter, waarbij ook de geluidskwaliteit van de speakertjes er niet op vooruit gegaan is. De 770E (uit 1998!) heeft echt serieus geluid aan boord, waar de P51 echt bijzonder gaar klinkt voor een premium workstation laptop. Ja, die P51 typt beter dan de zakelijk Latitude waar ik op werk, maar het verschil is niet meer dag-en-nacht. De fysieke bouwkwaliteit is sinds de 600-serie (de voorloper van de T-serie) inderdaad wel echt onderscheidend ten opzichte van veel andere merken.
Ik heb wel het gevoel dat de nieuwe varianten ene stuk steviger chassis hebben. Ik heb voor mijn Yoga 14 nu een alu behuizing en het verschil met de vorige is echt niet te beschrijven. Dat ding ging van een klein C'tje in een keer door naar een dikke A voor type-ervaring. Uitstekende indeling ook, met grote toetsen opzij en Fn-pijltje voor Home & End (of Pg Up / Pg Down voor de pijltjes omhoog en omlaag). Grote shift toetsen en delete recht boven de backspace. Fn-Esc voor Fn-lock voor de functie-toetsen. Daar was ik echt in no-time aan gewend.
Heb sinds 2018 prive een X1 Carbon, mooi apparaat was het, helaas ging de USB-C Thunderbolt port kapot en ook HDMI ed. Nu een P14s Gen5 AMD met OLED. Wow, wat een fijne laptop. Wel ietsje dikker, maar behuizing (ondanks plastic) erg stevig. En scherm veel beter dan die van de X1 Carbon.
En zoals iemand anders ook schreef. De Fn knop zit nu op de 'goede' plek, maar heb deze weer op de verkeerde plek omgewisseld in de BIOS, omdat ik er na 20 jaar ThinkPad wel aan gewend ben.
Klopt, ben het wel met je eens dat de ThinkPad's van eerder steviger waren. Ik was vanuit de 90's fan van Compaq's, later toen het HP werd toch minder.
Op kantoor sinds begin 2000 ThinkPad laptops, veelal de T serie, R series en later de Z serie's gehad, allemaal goede laptops, tenzij er een cheap scherm op geconfigureerd zat. De Topseller was vaak wat minder.
Ik hoop dat er dit jaar (Computex?) een Lenovo P1 met Ryzen AI MAX+ (Strix Halo) processor wordt uitgebracht.
Intel Core Ultra 200H, 200U / AMD Ryzen AI Pro 300-mobile.
Al die verschillende typenamen. Ik hou het niet meer bij de laatste jaren van processoren.

In hoeverre verhouden deze mobiele processoren zich tot de eerdere laptopprocessoren als het gaat om snelheid? Met name voor development-werk etc.

Zit nu zelf op een Lenovo met AMD Ryzen 7 5800H en 32GB werkgeheugen.
Komen er ook in Nederland de laptops uit met de oculink aansluiting en de egpu van lenovo
Deze met de TGX aansluiting waren vorig jaar wel in China beschikbaar
Zoals beschreven in https://www.chargerlab.co...with-lenovo-tgx-gpu-dock/

[Reactie gewijzigd door bryanmatthew op 3 maart 2025 17:01]

Onlangs heb ik een Thinkbook 14 met intel CPU aangeschaft voor werk. Gelukkig heeft deze nog SO-DIMM sloten voor het geheugen. De trend van vastgesoldeerd geheugen mag van mij afgekapt worden, zeker bij dit soort zakelijke laptops!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.