OpenAI brengt gratis versie van Advanced Voice Mode uit

ChatGPT-maker OpenAI brengt een gratis versie uit van zijn Advanced Voice Mode. Met de functie kunnen gebruikers natuurlijke spraakgesprekken voeren met de chatbot. Voorheen was Advanced Voice Mode alleen beschikbaar voor betalende gebruikers.

OpenAI laat op X weten dat Advanced Voice Mode nu ook beschikbaar is voor gratis gebruikers van ChatGPT. De gratis versie maakt gebruik van GPT-4o mini. Volgens OpenAI zijn het tempo en de toon van de natuurlijke gesprekken vergelijkbaar met die van de betaalde GPT-4o-versie, maar dan kosteneffectiever.

De Advanced Voice Mode is sinds oktober 2024 beschikbaar voor betalende gebruikers in de Europese Unie. De geavanceerdere versie van de spraakmodus kan nuances in gesprekken opvangen, zoals de snelheid waarmee gebruikers praten.

Door Sabine Schults

Redacteur

26-02-2025 • 08:54

48

Reacties (48)

48
48
25
2
0
19
Wijzig sortering
Dit hebben ze een tijd terug dus ook gedaan: alle goede, betaalde functies beschikbaar maken voor gratis gebruik. Toentertijd heb ik het abonnement ook stopgezet. Als ze dit nu weer gaan doen, zet ik het gewoon weer stop. 22 euro per maand is toch een behoorlijk bedrag, en daar wil ik dan ook wat voor terugkrijgen.
Dit hebben ze een tijd terug dus ook gedaan: alle goede, betaalde functies beschikbaar maken voor gratis gebruik. Toentertijd heb ik het abonnement ook stopgezet. Als ze dit nu weer gaan doen, zet ik het gewoon weer stop. 22 euro per maand is toch een behoorlijk bedrag, en daar wil ik dan ook wat voor terugkrijgen.
Ik heb hetzelfde! Welke toegevoegde waarde heeft het voor mij? Ik vind 22 euro an sich geen verkeerd bedrag voor de functionaliteiten die het heeft, maar dan wil ik wel onderscheid tussen betaald en gratis.
Ik heb hetzelfde! Welke toegevoegde waarde heeft het voor mij?
Die vraag kunnen wij niet voor je beantwoorden? :)
dan wil ik wel onderscheid tussen betaald en gratis.
Dat is er toch? Bij de betaalde variant krijg je de beschikking tot redenerende modellen zoals o3‑mini‑high en o1. Dat zijn modellen die in bepaalde situaties echt veel beter zijn, of waar 4o zelfs met onbruikbare output komt.

Verder kun je met de betaalde versie custom GPT's maken (erg handig) en zijn er nog meer verschillen.

Stellen dat er geen onderscheid is tussen betaald en gratis, is niet juist.

[Reactie gewijzigd door Gizz op 26 februari 2025 10:59]

Dankzij die 22 euro per maand heb ik toegang tot andere modellen waardoor ik in 1 uur iets kan opleveren van 4 uur werk waard is. En omdat ik als consultant werk, is die 22 euro één van de beste investeringen ooit.
Maar je rekent die 4 uur nog steeds hoop ik?
Als je een prestatieverplichting hebt, dan hoef je die uren niet te schrijven. Je behaalt immers sneller je resultaat.

Maar als het echt uurtje factuurtje is, dan hoef je bij mij niet aan te komen met 4u als je er maar 1u aan hebt besteed. Hoe maak je dat dan kwantificeerbaar?

In principe hergebruiken consultants veelal andere werken ten faveure van de huidige opdrachtgever. Je koopt die kennis immers al in. Als jij dus door je kennis 4x zo snel kan werken, dan is dat een USP voor je en zou je misschien interessantere opdrachten kunnen doen.

Edit: ik doe contractmanagement voor veel van onze consultants.

[Reactie gewijzigd door Martinez- op 26 februari 2025 15:20]

als je jezelf snel de markt wil uitprijzen/je klant oplichten

[Reactie gewijzigd door dasiro op 26 februari 2025 13:17]

Is het oplichten? De klant heeft een verwachting van een bepaalde prijs, die vaak van te voren is ingeschat.
Verder is het de vraag of je dan jezelf de markt uit prijst, immers, je concurrenten doen dit ook.
Maar ik vraag mij letterlijk af, als jij naar de wc gaat op je werk, werk jij dan ook 5 minuten langer door aan het einde van de dag? Anders ben jij je werkgever aan het oplichten. Hij betaald voor 8 uur werk, niet 7 uur en 55 minuten.
Is toch heel simpel, of je spreekt een projectbedrag af met al dan niet een meerprijs uurtarief, of domweg voor alle werk een uurtarief. Bij een uurtarief zitten een hoop standaard afspraken in dus je zult altijd wel naar de wc mogen op je werk. Waar ik niet aan zou beginnen is een uurtje factuurtje klant uren schrijven die je niet gemaakt hebt, je kunt allerlei drogredenen aanvoeren, maar uiteindelijk is dat toch echt oplichting / fraude.
Als je per uur aanrekent dan moet je eerlijk zijn en effectief gepresteerde uren opgeven. Kan je meer gedaan krijgen, dan moet je je uurprijs verhogen of een projectprijs opgeven waarbij je de extra kosten voor AI-tools kan incalculeren. Reken je alsnog 4 uur aan voor iets waar een ander wél eerlijk in is en slechts 1 begonnen uur aan bvb 150% van jouw uurloon factureert, dan ga je snel zonder klanten zitten.
Het is niet omdat een hulpmiddel jou tijd bespaart dat je daar niets extra voor mag vragen, maar de volle pot rekenen én dat hulpmiddel gebruiken voor iets dat niet meer zoveel tijd/geld/moeite kost zorgt er gewoon voor dat je jobinhoud zal veranderen.
Nee hoor, dat is bij je loon ingecalculeerd. Er zijn ook werkgevers (vooral de US volgens mij) die dat soort dingen (proberen) te monitoren en als je teveel tijd op de WC doorbrengt dan wordt je ontslagen.
Dan zit het niet bij je loon ingecalculeerd als ze dat willen monitoren.
Let wel op!

Als consultant moet je wel de toestemming hebben van je klant als je zo een tools gebruikt.
Anders ben je in hoofde financieel en Jurisch verantwoordelijk

Je kan heel snel per ongeluk data lekken.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 26 februari 2025 11:45]

Een belangrijk punt inderdaad. Ik doe zelf een aantal CISO klussen en ik laat teams zelf applicaties bouwen in hun eigen omgevingen, eigen gebruik gaat vooral om administratie etc in een lokaal beheerde omgeving.
Oh, ik ben het zeker met je eens, hè. Maar een tijd geleden waren de functies die je met de gratis versie en de betaalde versie had, gelijk. Je had alleen meer prompts die je kon doen voor de betere modellen.
Ik ben zelf ook consultant en nieuwsgierig naar hoe ik AI kan inzetten in mijn werk. Heb je goede voorbeelden/tips/bronnen? Alvast hartelijk dank O+
Je moet die 22 euro zien als donatie om early adaptor te mogen zijn.
Ik zie het eerder andersom: De gratis versie is een lokkertje om je afhankelijk te maken. Als we dat straks allemaal zijn dan worden de duimschroeven aangedraaid. Want het kost flink wat energie voor de inferentie (en het bouwen van de modellen nog veel meer), bovendien moeten al die miljarden in investeringen terugverdiend worden.

Geldt niet alleen voor OpenAI trouwens. Ook copilot, gemini, claude enz. Het is nu gratis als een soort reclame. Dat blijft zeker niet zo.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 26 februari 2025 11:11]

Dat wat je nu "gratis" krijgt, is waarschijnlijk vergelijkbaar met wat je over een (paar) jaar op je eigen hardware kunt draaien. Als ze dus niet heel veel innoveren maar wel prijzen verhogen komt er een punt dat een abonnement je meer kost dan zelf een nieuw apparaat kopen (die je waarschijnlijk tegen die tijd toch al nodig hebt). Alleen als je lokale LLM er niet meer uit komt, zou het bijvoorbeeld een function call kunnen doen naar een hosted service via hun API (waar je dan per token betaalt).
Ja maar wat je thuis draait is ook alleen maar gratis ter promotie. Dat blijft ook niet eeuwig doorgaan. Meta en Microsoft enz besteden veel om die modellen te bouwen. Vroeg of laat komt er een versie die beter is maar geld gaat kosten om thuis te draaien. We zitten nu in de begintijd, net zoals met Google vroeger. Nu wordt er geld tegenaan gesmeten. Dat blijft niet zo.

Maar wat je zegt is precies wat ik nu al doe. Ik heb thuis llama 3.1 draaien en als het nodig is kan ik een request ook door zetten naar een hele lijst van providers waaronder OpenAI. De tool die ik gebruik (OpenWebUI) kan zelfs de output van verschillende modellen vergelijken.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 26 februari 2025 11:33]

Betaalde abonnementen zijn primair bedoeld voor als je het zakelijk gebruikt. Dan is 22 euro een schijntje in verhouding tot de besparingen. Onze in-house AI tools zijn nog niet zo geavanceerd als wat openai biedt, maar die besparen mij toch al snel 15...30 minuten per dag. Dat is 125...250 euro per week.
6% Besparing, maar zie je dan ook een personeelsreductie?
Besparing kan zijn: hetzelfde werk met minder mensen,
maar ook: meer werk met hetzelfde aantal mensen
Mijn ervaring is dat je met dit soort business case je de voordelen bijna niet terugziet in de realisatie.
Of, logischer wellicht, geen personeelsreductie maar gewoon meer werk verzet? AI betekent niet automatisch minder (behoefte aan) personeel. Nog niet, in ieder geval.
Maar voor 22 euro krijg/kreeg je wel meer dan de functies die ze nu gratis beschikbaar maken.
De projecten, o3‑mini‑high, o1 zijn toch wel dingen die het waard zijn om voor te betalen.
Al is 22 euro inderdaad wel veel, maar het kost ook wat..
De limieten van een gratis profiel zijn tegenwoordig zo laag, dat je graag zsm naar een betaalde veriant wilt. Daarom betaal ik er nog voor. De limieten van de 4o model zijn echt bizar laag.
Als je het niet elke dag veel gebruikt dan kan het zinvol zijn om de API te nemen. Dan betaal je per verzoek. Ik ben op die manier zelf veel goedkoper uit dan die 22 per maand. Ik denk dat ik hooguit 2 euro per maand kwijt ben.

Nou is OpenAI niet de enige die ik gebruik, maar ik heb ook een lokale server, en accounts bij anthropic (claude), groq (niet te verwarren met Grok van Elon Musk) en nog meer diensten.

Je hebt alleen een front end nodig zoals LLM Studio (applicatie) of OpenWebUI (web dienst die je in een docker kan draaien)

Helaas is de Advanced Voice mode op die manier nog niet toegankelijk. Maar dat zal ook wel komen.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 26 februari 2025 11:28]

Met het plus-abbo heb je nu toegang tot Deep Research. Ook al kan je dat nog maar 10x per maand uitvoeren: voor mij is die functie alleen al meer waard dan die € 22,-. Maar die waardering is wel weer persoons- en werkafhankelijk
Heb m net getest, en daar heb je zeker een punt. Google is verleden tijd nu, niet?
Gegevens uit de betaalde variant worden nooit gebruikt om hun modellen verder te trainen. (Al moet je dan alsnog niet als je (bedrijfs)geheimen erin gebruiken.)
Advanced voice mode was al maanden beschikbaar voor gratis gebruikers, tenminste voor mij wel. Echter is het maar 15 minuten per maand. Wellicht is dat veranderd: "...to give all ChatGPT free users a chance to preview it daily across platforms."
Wou al zeggen, toch al meerdere keren gebruikt, maar dat is blijkbaar gebaseerd op 4o, en deze nieuwe versie op 4o-mini.

[Reactie gewijzigd door Diavire op 26 februari 2025 12:43]

if you are not paying for the product you are the product!

Als je niet betaald kunnen ze alles gebruiken om te trainen. Als je betaald heb je een mogelijkheid om dat uit te zetten (zeggen ze).
Alleen met de Enterprise kan je dat uitzetten als het goed is. Wij zijn toevallig met ons bedrijf alle opties aan het uitzoeken.
Met de Plus versie (van 20 USD / maand) kun je deze setting handmatig uitzetten: Improve the model for everyone

Enige verschil met Business Team (van minimaal 2 users x 25 USD / maand) en hogere versies is dat je het standaard uit staat.
Die uitdrukking is ondertussen wel heel erg afgezaagd en hij klopt ook niet. Jij als gebruiker wordt niet verkocht. Hoogstens wordt informatie over jouw gedrag in een profiel gezet waar wat mee wordt gedaan. Ze zijn echt niet geinteresseerd in blade08 of Frame164.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 26 februari 2025 09:17]

What type of information is used to teach ChatGPT?

*knip (3) information that our users or human trainers and researchers provide or generate.

https://help.openai.com/e...tion-models-are-developed

Ads is nu nog geen inkomens model maar de uitdrukking slaat niet op ads alleen.

[Reactie gewijzigd door kitkat007 op 26 februari 2025 09:26]

Als je wel betaald trainen ze nog steeds op je hoor, maak je maar niet druk.

En tegenwoordig kan je betalen en krijg je nog stees ads!
Precies, bij Teams was dat een tijd lang automatisch de conditie als je transcribe gebruikte (in de Covid periode).
Dat de audio onvoorwaardelijke door Microsoft gebruikt mocht worden voor analyse en trainen van het model.
En in het begin kreeg je geen melding of goedkeuringsvraag hiervoor als iemand het aan zette.
Geniaal. Dat wist ik niet, dank.
Ik neem aan dat je steevast de gratis proevertjes in de winkel dan ook aan u voorbij laat gaan? zit zeker een tracker in!
Met de gratis versie kun je dat ook gewoon uitzetten. Wel merk in dat je dan tragere responses krijgt en dat "door gaan met ander model" - ondanks de melding - niet werkt.
Ik ben in de war. Ik ben geen betalende gebruiker, maar ik ben vrij zeker dat ik al een tijdje toegang heb tot advanced mode. De eerste versie van voice mode was gewoon STT en TTS. Advanced mode kun je interrumperen, kan verhalend vertellen, fluisteren, geluidjes maken etc... Dat heb ik echt al maanden via de gratis versie voor een beperkt aantal requests.
Ja advanced voice was al bruikbaar zonder abonnement maar met beperking van de conversatietijd.
Trouwens in mijn ervaring was het zelfs betalend slechts een uur per dag.
Ja, ik ook, maar ik denk dat het 'beperkt aantal requests' nu onbeperkt gaat worden.

EDIT 14.00 uur: het gaat dus om de Mini variant van 4o. En niet onbeperkt..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 26 februari 2025 14:00]

Hoe is deze functie te gebruiken voor de gratis variant? Ik zie hiervoor geen mogelijkheid nog?
Jammer dat dit alleen werkt in hun mobiele app. Die app is nogal stuk, hij werkt niet als je niet ingelogd bent in google play (nota bene hun directe concurrent!). Ik hoop dat het ook naar de webversie komt. Daar zie ik het nog niet in elk geval.

Ik heb wel play services op mijn telefoon maar ben niet ingelogd daarin (ik wil geen Google account) dus ik kan het niet gebruiken. Dit is vreemd genoeg de enige app die ik heb die dit doet. Alle messengers, bank apps, digid, claude AI enz hebben dit probleem niet.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 26 februari 2025 11:23]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.