Samsung kondigt zijn eerste PCIe 5.0 x4-ssd's voor consumenten aan - update

Samsung heeft zijn 9100 Pro-serie aangekondigd, de eerste PCIe 5.0 x4-ssd's voor consumenten van de fabrikant. Deze opvolger van de 990 Pro-serie biedt volgens het bedrijf een prestatiesprong van 99 procent ten opzichte van zijn voorganger. De ssd's komen beschikbaar vanaf 183 euro.

Het persbericht dat deze informatie bevatte, is inmiddels weer offline gehaald door Samsung. Mogelijk was de aankondiging te vroeg gepubliceerd. In het persbericht stond dat de nieuwe drives sequentiële lees- en schrijfsnelheden kunnen halen tot 14.800MB/s voor lezen en 13.400MB/s voor schrijven. Ze halen voor lezen en schrijven respectievelijk 2,2 miljoen iops en 2,6 miljoen iops.

Samsung komt ook met een 8TB-variant voor consumenten. Deze hoogste capaciteit zal in de tweede helft van 2025 beschikbaar komen, terwijl de 1TB-, 2TB- en 4TB-modellen vanaf 18 maart verkrijgbaar zijn. De 1TB- tot 4TB-modellen kunnen worden uitgerust met een 8,8mm-dikke heatsink, terwijl de 8TB-variant optioneel een nog dikkere heatsink van 11,25mm krijgt. Volgens Samsung resulteert dit in een 49 procent verbeterde energie-efficiëntie vergeleken met voorgaande modellen. De prijzen van de nieuwe drives op de Europese markt zijn nog niet bekendgemaakt.

Update, 19.26 uur - Samsung heeft het persbericht inmiddels weer online gezet. In een Duitstalige versie staan ook de europrijzen van de ssd's vermeld. De 1TB variant kost 183 euro zonder heatsink, of 201 euro met heatsink. Bij het 2TB-model liggen die prijzen op 274 en 291 euro en bij de 4TB-variant op 502 en 520 euro.

Update 27-2- Samsung heeft de adviesprijzen voor de Nederlandse markt bekendgemaakt. De prijzen voor de versies met en zonder heatsink zijn achtereenvolgens: 220 en 200 euro voor de 1TB-drive, 320 en 300 euro voor de 2TB-drive en 570 en 550 euro voor de 4TB-ssd.

Samsung 9100 PRO
Samsung 9100 PRO

Door Andrei Stiru

Redacteur

25-02-2025 • 15:34

58

Submitter: Basje93

Reacties (58)

58
56
32
4
0
7
Wijzig sortering
De eerste PCIe5.0 SSD van Samsung voor consumenten is al een tijdje uit en heet de product: Samsung 990 EVO Plus

Sure, hij mag dan maar 2 lanes gebruiken, maar hij werkt toch echt op Gen5
Dat is helaas pcie 5.0 x2, is intressant voor bepaalde intel moederbord van wat ik mij terug kan herinneren. Maar veder niet intressant.
Pcie 5.0 x2 = even snel als pcie 4.0 4x
Het interessantst is dat je er meer van in je computer kan. 2 lanes, dus 2x zoveel.

Ik zit zelf met mijn server langzaam over te stappen op SSD's, maar een SATA SSD van enige kwaliteit is tegenwoordig duurder dan een semi-high end NVMe SSD. Maar ik heb maar zoveel PCIe lanes.
Nou dat klopt ook niet. Een NVMe slot heeft altijd electrisch 4 lanes, dus als je een x2 drive er in stopt, worden 2 van de 4 lanes gewoon niet gebruikt. Het is niet zo dat je dan ineens twee x2 drives in hetzelfde slot kan stoppen.
Zelfs niet als een slimmerik een converter zou maken van 1x x4 nvme slot naar 2x x2, want je kan in 1 slot niet twee controllers aansturen.
Zelfs niet als een slimmerik een converter zou maken van 1x x4 nvme slot naar 2x x2, want je kan in 1 slot niet twee controllers aansturen.
Dat is technisch niet helemaal correct, een M.2 is gewoon een andere uitvoering van een PCIe slot, de BIOS kan en zal een probleem zijn, maar met een adapter kan het theoretisch zelfs op 2 manieren:
  • De goedkoopste is PCIe bifurcation, waar ik zelf gebruik van maak om 2x NVMe ssd's op een kaartje in een PCIe x8 slot te steken, maar is afhankelijk van BIOS ondersteuning, of zo als de laatste gen moederborden het doen, door het x16 slot op te splitsen in x8 (video) en 2x NVMe x4 op het moederbord zelf.
  • De dure manier is om een PCIe PLX switch chip te gebruiken, en dan kan je net zoveel PCIe producten gebruiken als de chip ondersteund, waar onder NVMe SSD's.
Persoonlijk zou ik een voorstander zijn als men gewoon weer een PCIe x8 slot gebruiken, ipv van direct op het moederbord, want dan zou je bifurcation met verschillende type kaartjes van €20 kunnen doen op de volgende manieren x4/x4, x4/x2/x2, x2/x2/x2/x2 of zelfs x1/x1/x1/x1/x1/x1/x1/x1 in RAID.

Op die manier kan je makkelijk bv de 2de video editing/game schijf kunnen uitbreiden van bv 2 naar 3 of meer in raid, als hij vol raakt, ipv dure grotere nieuwe te kopen.

En behalve voor grote (video) files, is 8GB/s doorvoer optimaal, 5.0 x4 controllers worden voornamelijk heet zonder bijzonder veel voordelen in de praktijk.
NAND flash heeft marginaal betere toegangstijd nu dat het 10j geleden had, en boven 8GB/s zit je meer te wachten op de random NAND toegang van desktop gebruik, dan dat voordelen heeft, en is imho 5.0 x2 een ideale nieuwe standaard zijn voor consumenten NVMe SSDs.

Want nog meer PCIe lanes van de CPU maakt CPU's en mobo's weer een stuk duurder, alsof ze nu al niet duur genoeg zijn. >_<

[Reactie gewijzigd door player-x op 26 februari 2025 08:50]

Bifurcation op het PCIe Slot is wel mogelijk, maar dan alleen in stappen van x4, dus een x8 slot naar 2x x4 of een x16 naar x8x4x4, of x4x4x4x4. Ik heb nog geen enkele bifurcation gezien die kleiner 'bifurkeerd' naar x2 of x1, want er is simpelweg geen use-case voor.
bifurcation naar x2 of zelfs x1 moet dan eerst door het moederbord ondersteund worden. Daarnaast is het slot voor NVMe gestandaardiseerd voro 4 lanes, dus als je op zo'n kaartje dan twee slots hebt waar alleen maar x2 NVMe's in kunnen, moet dat ook wel electronisch op die manier aangesloten worden, en kan je dus een x4 NVMe ook alleen maar op x2 gebruiken.
Omdat alle NVMe's standaard een X4 connector hebben (maar mogelijk dus alleen op x2 draaien) zal er geen business case zijn om nog kleinere bifurcation in BIOS te programmeren, of een adapter te bouwen die een x4 M.2 poort bifurcated naar 2x x2.
Zoals ik zij theoretisch, en er zijn genoeg bv N100/N305 systemen met een of twee x1 NVMe aansluitingen, zoals in mijn OPN|Sense router/firewall met 2 enkele lanes.

En 8x PCIe x1 zal voor 99.99 users geheel nutteloos zijn, maar bv 9950X users die met grote data sets werken zou het best handig kunnen zijn, geen expert, maar ik denk dat het redelijk eenvoudig zal zijn om het toe te voegen, en hoewel ik zelf het ook niet gouw 8x x1 zie gebeuren (extra test kosten), maar waarom niet.

Maar met 5.0 is x2 een goede optie om op de schaarse PCIe lijnen te besparen, zonder noemenswaardige verlies van presentaties.
Jij schijnt er wel wat van te weten. Weet je toevallig hoe ik erachter kom wat voor bifurcatiemogelijkheden mijn systeem heeft? Ik heb zelf een Ryzen 3600 (wellicht krijg ik ooit nog een 5800X) en een Asrock X570M Pro4, maar ze maken het nu niet echt heel overduidelijk als je wat anders dan standaard wil.
Het is een mobo optie, en ja je Pro4 ondersteunt het, staat in de handleiding, of doe een Google met "mobo + bifurcation", en meestal vind je wat je zoekt.
Je hebt gelijk uiteraard! Ik maak er 'PCIe 5.0 x4' van :)
Het viel me op dat het marketing-taalgebruik lekker aanwezig is. Als je schrijft: een dikkere heatsink levert verbeterde energie-efficiëntie op, dan klets je m.i. uit je nek. De hitte wordt weliswaar beter afgevoerd, maar die hitte heb je, omdat je die SSD warm wordt (=inefficientie). Een verbeterde energie-efficientie wordt m.i. bereikt omdat je met minder vermogen (en dus warmte afgifte) hetzelfde bereikt.

Natuurlijk zullen PCIe 5.0 snelheden warmte opwekken, maar dat is niet voor ieder merk (hoewel er niet al te veel PCIe 5.0 SSD controllers zijn) even sterk zo. Ik vraag me wel af hoeveel mensen echt verschik zouden merken tussen een systsem met een PCIe 3, 4 of 5 SSD. Ik denk dat het gros van de mensen er niets van merkt (net zoals de meeste DRAM loze SSDs ook goed genoeg zijn voor de meeste gebruikers).
Met een betere heatsink kan die op lagere temperaturen werken, en op die lagere temperaturen is ie (mogelijk) iets efficienter.
Dat kan een verklaring zijn, maar ik vind het een beetje vergezocht om het zo te lezen. Iig, zo had ik het nu niet geinterpreteerd.

Ik zou meer zeggen: te heet worden = throttle en dat levert performance degradatie van de SSD op. Het koelblok helpt niet voor minder warmte afgeven (dat zou een ontwerpaanpassing zijn waar iedereen iets aan heeft) maar om last-krijgen-van-teveel-aan-warmte te voorkomen. Goed: effectief wordt het een probleem van de PC-bouwer, want de warmte moet ergens heen. En die moet ook ruimte hebben voor het koelblok.

Eigenlijk is het meer: PCIe 5 snelheden van een SSD levert nog zoveel warmte op, waar we eigenlijk geen raad mee weten, maar met een (dikker) koelblok de problemen een beetje binnen de perken proberen te houden. Maar dat klinkt vanuit marketing perspectief een stukje minder.
Hoe hoger de temperatuur hoe hoger de weerstand dus uiteindelijk kan het wel degelijk efficiëntie verbeteren als je de warmte sneller kan afvoeren.
Correct, maar insignificant toch?
Mwa. Bij een gpu heb ik wel eens een duidelijk meetbaar lager verbruik gezien na het wisselen van koelpasta (waardoor de temperatuur van 90 naar 65 graden of zo ging), dus waarom zou dat bij de controller van een ssd anders zijn? Ik denk dat ik een paar procent zuiniger in een laptop best een prettig idee zou vinden.
En dat ken jij dan toe aan de elektrische weerstand van het gebruikte materiaal?

Thermal throttling kan er voor zorgen dat het verbruik per opdracht hoger ligt.

Hoe hoger de temperatuur des te onstabieler de cpu wordt. Het kan zomaar zijn dat voor hetzelfde werk, je cpu op een hoger voltage draait als ie 90 graden is tov 65 graden.

En dan lekstromen in de transistors, die verhogen ook met temperatuur. En hoe kleiner het procédé, des te hoger deze al zijn om te beginnen.

Ik ben absoluut niet overtuigd dat wat jij gemeten hebt, iets te maken heeft met weerstand in de geleiders.

Ik zou in laptops en andere mobiele apparaten nog even wachten met een pcie5 ssd.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 25 februari 2025 19:55]

Weerstand in combinatie met cellen? Echt?
Mooi om te zien dat Samsung ook eindelijk de stap maakt naar PCIe 5.0. Al had ik eerlijk gezegd niet verwacht dat ze verder zouden gaan met hetzelfde naam systeem als de 990/980/etc.

Ben ook zeer benieuwd hoe de 8TB variant zal zijn, ik mag hopen dat deze ook TLC is.
Mooi om te zien dat Samsung ook eindelijk de stap maakt naar PCIe 5.0.
Samsung doet al jaren aan PCIe 5.0 voor SSD's hoor, zie dit bericht uit 2021 bijvoorbeeld: nieuws: Samsung toont PCIe 5.0-ssd voor servers met leessnelheid tot 13GB/s

Alleen waren dat altijd zakelijke SSD's dus voor servers en workstations, niet voor consumnten.

En ook voor consumenten hadden ze al meerdere PCIe 5.0 SSD's, zie bijvoorbeeld september 2024: nieuws: Samsung begint massaproductie van PM9E1-PCIe 5.0-ssd's voor consumenten

Of uit diezelfde maand de nieuws: Samsung brengt in oktober 990 EVO Plus-ssd's uit vanaf 130 euro die ook PCIe 5.0 had (zei het met x2 ipv x4, zoals in dit artikel de 9100 PRO heeft).
Doen ze toch ook? 980, 990, 9100 :)
Of ging je uit van 980, 990, 1000?
Hopelijk wordt dit beter dan de 990pro. Uiteindelijk bleek mijn WD Sn850x een stuk sneller dan die van Samsung bij het wegschrijven van grote bestanden (3tb in 1x). Schoot tekort aan cache.
Het monopolie van Samsung op SSD's is verleden tijd .. de andere merken hebben jaren terug een inhaalbeweging gemaakt wat eerst niet zonder slag of stoot verliep. Maar uiteindelijk zijn er qua kwaliteit en prestaties veel betere merken op de markt (met name voor NVMe's) dan Samsung.

Kijk maar naar de Seagate FireCuda 530 uit 2021 .. daar kon de Samsung 980 Pro toen al niet aan.

Maar Seagate kwam in 2021 wel al met een 4TB versie op de markt .. terwijl we daar bij Samsung nog 2 jaar op mochten wachten tot in 2023 met de Samsung 990 Pro
als je cache op is dan donderstraalt de snelheid van het copieren in elkaar naar bijna 0.
hoop dat de 8TB TLC is zou mooi zijn
Nu nog de mogelijkheid creëren om zelf te kiezen tussen SLC, MLC, TLC en QLC. De capaciteit daalt dan, maar zo'n 8 TB SSD op SLC zetten laat er maar 2 TB op passen, maar dan wel bloed en bloedsnel zodat ze PCI-e gen5 waardig zijn. Ik ga er vanuit dat de 8 TB zeker QLC moet zijn want anders past het niet. Het toepassen van zo'n SLC cache is een zeer kwetsbare en complexe techniek waarbij de kans op dataverlies relatief groot is. Als je alles op SLC of MLC zet bespaar je deze techniek wat de netto snelheid ten goede komt.

Als er ooit zo'n tool komt om zelf te kiezen tussen de celtechniek neem ik die ter harte aan. Misschien een gat in de markt om er zelf een te maken.
Het toepassen van zo'n SLC cache is een zeer kwetsbare en complexe techniek waarbij de kans op dataverlies relatief groot is.
Heb je ook informatie die dit onderbouwt?

Het aansturen van QLC-cellen (als SLC -cache dus) is echt kakken zonder douwen en de levensduur gaat echt gigantisch omhoog.

[Reactie gewijzigd door White Feather op 25 februari 2025 21:48]

Ach ja, lekker flauwe reactie.

75% van je capaciteit weggooien zodat je het ding aan kan sturen als SLC is een goed idee? Terwijl je met een SLC cache nagenoeg dezelfde performance hebt in 98% van de gevallen.

En als je dan de reden vraagt waarom krijg je zo’n flut antwoord.

Bijna hilarisch, eigenlijk zielig.
Het is geen 75% weggooien, het gaat om 2 verschillende soorten gebruik:
- Zeer snel grote bestanden of backups op kunnen slaan, die ook langer goed bewaard blijven (stroomloos), of
- Supersnel dynamisch met gewone bestanden “rommelen”; langzame opslag van zeer grote bestanden; onbetrouwbaar bij langere termijn opslag (zonder stroom); meestal een veel complexer ontwerp.

Vrijwel alle tests/reviews gaan uit van die 2e categorie, gebruik vooral bedoeld voor MAC-gebruikers.

De Lexar MH790 is een nvme van de eerste categorie, de Samsung 990 Evo is een voorbeeld vooral bedoeld voor de 2e categorie.
Je raakt 75% van de opslag kwijt als je je QLC-cellen gaat aanspreken als SLC.

En de case was een snellere SSD “maken” door een 8 TB QLC op SLC aan te spreken versus SLC-cache met de bewering dat dat zeer kwetsbaar en complex was en waarbij de kans op dataverlies relatief groot was.
Slc is wel beetje overdreven 8TB TLC naar MLC geeft je een mooi 5,33 TB SSD met stuk hogere snelheid en betrouwbaarheid hogere tb written. Eigenlijk hadden ze veel beter hun energie in MLC kunnen stoppen hadden ze minder ingewikkelde controllers nodig veel makkelijker voor fout correctie en voltages behouden. Heb nog steeds 6-7 jaar oude 2TB mlc 2.5 inch ssd van Samsung. Heb bijna idee dat ze nu na al die jaren makkelijk 4-8 tb versie kunnen maken mlc. Voor fractie van geld. Helaas zijn tlc en qlc ssds deze capaciteit en gaan de ontwikkelingen maar langzaam hoewel ze wel heel veel layers hebben tegenwoordig. Zien we dat niet echt terug in capaciteit. Althans voor consumenten Markt. Professionele markt heb je wel stuk meer opties maar allemaal premium prijs kaartje. Waarschijnlijk willen ze niet maken voor consumenten omdat het dan net zo goed proffesioneel gebruikt kan worden. Schade ze dus hun prof markt waar veel geld in omgaat. Zelfde met capaciteit / prijs verhouding wat behoorlijk vast geroest zit.
Hopelijk komen deze SSD's ook zonder heatsink anders passen ze niet op menig bord welke uitgerust zijn met een heatsink.
De afbeelding laat duidelijk een versie zien met zowel met als zonder. Het is oprecht knap dat je dat over het hoofd ziet.
In het artikel staat nochtans dat alle SSDs met heatsink geleverd worden.
De 1TB- tot 4TB-modellen kunnen worden uitgerust met een 8,8mm-dikke heatsink, terwijl de 8TB-variant optioneel een nog dikkere heatsink van 11,25mm krijgt.
kunnen en optioneel dus.
Dat werd dan aangepast in het artikel, zo stond het er niet.
Er staat in het plaatje duidelijk een onderscheid:

--
9100 PRO
9100 PRO With Heatsink.
--

In andere woorden, je kunt ze mét of zonder heatsink kopen. Dit is ook bevestigt zie bericht van @Lambo LP670 SV hieronder.

De versie zonder heatsink zal neem ik aan een fractie lager geprijsd zijn dan die mét heatsink.
In het artikel staat nochtans dat alle SSDs met heatsink geleverd worden.
Kunnen worden.

Quote:
De 1TB- tot 4TB-modellen kunnen worden uitgerust met een 8,8mm-dikke heatsink, terwijl de 8TB-variant optioneel een nog dikkere heatsink van 11,25mm krijgt.
Hier moest ik wel om lachen. Top comment.
Bij de buren is dit bevestigd, dus die komen met en zonder beschikbaar.
De 9100 PRO wordt leverbaar in een capaciteit van 1 tot 8TB. Je kunt ze kopen mét en zonder heatsink. De standaardkoeler is 8,8mm dik, de 8 TB-versie krijgt 11,25mm dik exemplaar mee
https://www.technologyins...race-met-de-9100-pro.html
Al wat bekend over de prijzen?
Schommelt laatste tijd veel, met op bepaalde momenten flinke stijgingen

[Reactie gewijzigd door Victor30 op 25 februari 2025 16:16]

Zie de laatste zin van het artikel ;)
De prijzen van de nieuwe drives op de Europese markt zijn nog niet bekendgemaakt.
Jammer dat ik hier niks aan heb in mijn PS5. Maar wel mooi om te zien dat dit weer een vinke stap is. Misschien eentje halen voor mijn eerste PC die ik wil gaan bouwen.
Die 8 TB moet genoeg zijn voor GTA VI op de PS5! :+ /s

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.