IDC: Steam Deck is veruit de populairste pc-gaminghandheld

De Steam Deck is de bestverkochte pc-gaminghandheld tot nu toe, volgens marktonderzoekbureau IDC. Het apparaat zou over een periode van drie jaar minstens 3,7 miljoen keer verkocht zijn, meer dan andere pc-handhelds die momenteel verkrijgbaar zijn.

De cijfers van IDC laten zien hoeveel pc-handhelds er in de afgelopen drie jaar naar schatting werden verkocht, schrijft The Verge. Daarbij telde het marktonderzoekbureau de geschatte verkoopcijfers van de Steam Deck, de ASUS ROG Ally, de Lenovo Legion Go en de MSI Claw bij elkaar op. Chinese merken als GPD, Ayaneo en OneXPlayer zijn niet meegenomen.

In 2022 gingen er ruim 1,6 miljoen pc-handhelds over de toonbank. Daarbij moet wel gezegd worden dat dit allemaal Steam Decks waren. De cijfers van een jaar later laten een grote verkooptoename zien. In 2023 werden er ruim 2,8 miljoen pc-handhelds verkocht, waarvan 50 procent bestond uit Steam Decks. In dat jaar kwam de ASUS ROG Ally op de markt. De verkoopcijfers in 2024 waren aanzienlijk lager dan in 2023. Toen werden er wereldwijd bijna 1,5 miljoen pc-handhelds verkocht, volgens IDC. Van die 1,5 miljoen apparaten was 48 procent een Steam Deck. Van de bijna 6 miljoen pc-handhelds die de afgelopen drie jaar wereldwijd verkocht zijn, waren 3,7 miljoen stuks Steam Decks.

IDC schat dat er in 2025 1,9 miljoen handhelds worden verkocht. Hoeveel procent van dat verkoopaantal naar verwachting Steam Decks zullen zijn, is niet bekend.

Valve bracht de Steam Deck op 25 februari 2022 uit. Aanvankelijk waren er drie verschillende modellen: een met 64GB aan opslagruimte, een met 512GB en een 256GB-versie. Alleen de laatstgenoemde is nog beschikbaar. Ruim een jaar later verschenen er twee oledmodellen, een met 512GB aan opslagruimte en een 1TB-uitgave.

Valve Steam Deck oled
Steam Deck OLED

Door Loïs Franx

Redacteur

25-02-2025 • 15:30

133

Reacties (133)

133
127
41
1
0
65
Wijzig sortering
Ik speel al een tijdje met het idee de oled versie te kopen maar stel me de vraag of die hardware-matig nog mee kan. En speelt hij enkel spellen van steam? Of kan ik dan ook spelletjes van GOG downloaden en spelen?
Het is een volwaardige Linux machine. Er zijn handige addons waarmee ook Gog of Epic games makkelijk geïnstalleerd kunnen worden. In het ergste geval zet er er Windows bij op.
En mocht je beste van beide werelden willen, kan je m dual booten tussen Steam OS en Windows vanaf de sd card (moet je de wat langere laadtijden wel voor lief nemen)

Hardware-matig kan die nog prima mee, echter je moet er niet van verwachten dat je de nieuwe triple AAA titels zonder concessies soepel erop kan spelen, daar word die wel overschaduwd door bijv. Asus Ally X, wat ik meer een portable pc met een controller eraan geplakt vindt.

Maar bangers zoals Cyberpunk, the Witcher, Red dead redemption 2, Hogwarts legacy om er een aantal
te noemen draaien er prima op.

Een goed voorbeeld is Spiderman 1 die draait soepel, tussen 45 en 60 fps, target lock op 45 fps geeft vloeiende ervaring.
De net uitgekomen Spiderman 2 is niet te spelen die dondert geregeld van 30 naar 20 fps, nou zijn er wel FSR3.1 frame-gen hacks die het beter maken YouTube: Marvel's Spider-Man 2 | Steam Deck (OLED) | Performance Test + Optim...

Daarbij Valve update de software regelmatig en verwacht nog wel wat optimimalisaties mbt FSR e.d.

Het grote voordeel, is dat het best wel feilloos werkt out of the box, ander groot pluspunt is dat het meer een console like experience is (heeft Valve heel bewust gedaan), er zit quick resume op, dus je kan midden in een speel sessie gewoon uit zetten en dan later weer verder gaan waar je bent gebleven, geen andere handheld pc die dat nu doet (wellicht later, gezien Valve SteamOS gaat toelaten op andere devices)

[Reactie gewijzigd door Turismo op 25 februari 2025 16:03]

Waarom zou je een game op een ander apparaat niet direct uit kunnen zetten? Dat zal toch niet anders zijn dan een telefoon die ik ook midden in een spel kan uitklikken om later snel weer verder te gaan? Je kunt bij zo'n mobiel apparaat moeilijk verwachten dat je eerst het spel & OS 'netjes' gaat aflsluiten alsof het een desktop-PC is lijkt me, dan kun je nog steeds niet even snel spelen als je bv. op je afspraak of de bus aan het wachten bent...
Je vloekt nu in de kerk? Dat is toch precies wat ik bedoel.
Of je begrijpt het verkeerd, dit gaat niet echt over uitzetten zoals je een pc uitzet maar eerder over "Quick-resume", beetje hetzelfde als wat de Xbox series ook kan, al lijkt het op een Steam deck dat je m uitzet kwa ervaring. Wellicht maakt het zien het wat duidelijker YouTube: Quick Resume on Steam Deck: How To Swap Between Multiple Games Insta...

En waarom een ander apparaat dat niet kan, weet ik t omdat Asus het niet ziet als een console en Valve wel, hoe moet ik dat nu weten, ik ziet niet bij de business meetings van Asus en MSI??

[Reactie gewijzigd door Turismo op 25 februari 2025 16:59]

Het is niet echt quick resume, het is gewoon het kunnen suspenden van de steam deck zonder dat de game een hartverzakking krijgt (en wat de Xbox One en PS4 al konden). Want dat gebeurt bij Windows wel... Je kunt Windows ook gewoon in slaapstand zetten (=suspenden), maar 19 van de 20 games zullen niet meer werken daarna, terwijl het bij de steam deck meer andersom is (eigenlijk in mijn ervaring minder dan 1 op de 20 die niet meer werken na suspend, is vrij zeldzaam, voornamelijk online games natuurlijk).
Die video wat je toont is geen standaard functionaliteit, en het is ook nog steeds geen echte quick resume. Het is een manier om meerdere games tegelijk actief te hebben waardoor je er tussen kunt schakelen, wat een beetje het effect van quick resume nadoet.
Wat Microsoft op de Xbox doet met quick resume is een snapshot maken van de complete game wanneer je deze afsluit en die snapshot op de SSD bewaren. Wanneer je de game weer opstart dan wordt die snapshot teruggeplaatst en is de game dus weer terug waar je was. Het grote verschil met de steam deck daarin is dat dit een reboot of uitzetten overleeft.
En waarom het bij de andere handhelds niet werkt... dat ligt niet zozeer aan Asus of MSI, maar aan Microsoft (en Windows). De exacte technische achtergrond er van weet ik ook niet, maar het komt door hoe Windows werkt dat games meestal niet goed meer werken na in sleep mode gegaan te zijn.

Dus @RonnnL ja je wordt bij Windows handhelds weldegelijk geacht om in ieder geval het spel netjes af te sluiten. Het OS kun je vervolgens wel in slaapstand zetten, maar doe je dat terwijl er nog een game runt dan zal die game daarna hoogstwaarschijnlijk crashen. Dit is een van de redenen dat Windows als inferieur gezien wordt voor handhelds.
Ik vermoed dat de reden dat het op Steam Deck beter werkt dan op Windows vooral is omdat alle graphics & input handling etc via translatie lagen gaat (Wine/Proton/DXVK/VKD3D) die vervolgens allemaal op dezelfde backend uitkomen (Steam runtime + gamescope compositor). Dus of een game nu tegen DX 7, 8, 9, 10 of 11 loopt, de software stack is hetzelfde (via DXVK), en alle DX 12 games lopen via VKD3D, voor de rest is de hele software stack hetzelfde. Als suspend/resume binnen die software stack goed werkt met wellicht wat workarounds in de translatie laag om quirks in de originele Windows implementatie glad te strijken, dan werkt het voor alle games.

De hele software stack op Steam Deck is ook de reden dat paradoxaal / ironisch gezien, Windows games die via Proton draaien eigenlijk bijna zonder uitzondering beter werken dan de Linux native variant als die er is. Ik heb zo goed als al mijn PC gaming naar Linux verplaatst inmiddels, en als ik de keuze heb tussen een Linux native versie of de Windows versie, dan kies ik de Windows versie. Uit ervaring geeft dat minder problemen met input handling/controllers, audio, graphics glitches, etc.
Bedankt voor de verduidelijking. Ik ging ervan uit dat die 'snelle slaapstand' / 'snelle resume', die ik inderdaad ken vanuit bv. PS4, PS5, of m'n oude PS Vita op alle handhelds al gemeengoed is. Persoonlijk zou ik dat echt als een minimumeis voor een handheld zien.
Valve heeft zelf al gehint op ondersteuning van SteamOS voor de Rog Ally (x), er zijn ook al commits op hun github die ondersteuning toevoegen. Het is op dit moment wachten tot ze het als OS gaan uitgeven.
Als je wil dual booten tussen Steam OS en Windows kan je beter de asus rog ally x nemen, iets duurder, maar dan heb je ook wat in handen
Hardwarematig mee kan? Het is zeker niet de krachtigste PC-handheld. Alle andere dingen maken m wel heerlijk om te gebruiken, zeker voor de gemiddelde Tweaker. Moderne AAA spellen 'kan' je spelen, als je niet te hoge verwachtingen hebt qua FPS. Hollow Knight, Hades, heel veel meer spellen zijn geweldig om te spelen. En de quick resume functie helpt daar ook bij. Als je specifieke spellen wilt spelen kan je altijd opzoeken hoe ze het doen, verder geweldig apparaat. (Sinds launch de 64GB versie naar 1TB geupgraded, door mn backlog aan het spelen)
Ik bedoel maar dat ik van GOG bvb the witcher 3 kan spelen (enhanced edition) Ik denk dat baldurs gate 1 en 2 niet echt een probleem gaan zijn :)
En van steam is het vooral Baldurs gate 3, street fighter 6,... Cyberpunk speel ik vooral op men pc ivm mijn mods die ik erop draai.
Met GOG heb ik geen ervaring, ik heb wel spellen die ik gratis had via Epic werkend gekregen en als dat werkt... Het is een super open platform, de grootste klacht die modders vaak aanslepen is dat het te makkelijk is om dingen werkend te krijgen. Er zijn natuurlijk wel spellen met anticheat die niet willen werken. Net gekeken op marktplaats, als je er een kan vinden voor een mooie prijs zou ik zeggen: zeker doen!
BTW, Witcher 3 werkt qua performance wel prima
Bedankt, nu nog verkocht krijgen thuis :)
Het is even geleden dat ik het heb gedaan, maar de truc met non-Steam games was dat je in Steam de mogelijkheid hebt non-Steam games te starten.

Als je een Windows installer van GoG hebt, kan je in de desktop modus de installer als non-Steam game toevoegen. Vervolgens ga je in de game modus en start je het alsof het een spel is. Je doorloopt de installer en sluit af. Vervolgens ga je naar de eigenschappen van "het spel" in Steam, en pas je de executable waar deze naar verwijst aan naar die van de .exe van de game zelf.

Mocht het niet lukken, de game is regelmatig in de aanbieding en werkt verder heerlijk met de touchpads. Zit nog midden in een run :)
Als je een Windows installer van GoG hebt, kan je in de desktop modus de installer als non-Steam game toevoegen. Vervolgens ga je in de game modus en start je het alsof het een spel is. Je doorloopt de installer en sluit af. Vervolgens ga je naar de eigenschappen van "het spel" in Steam, en pas je de executable waar deze naar verwijst aan naar die van de .exe van de game zelf.
Wat een geklooi ;) Je hebt "NonSteamLaunchers" om dat volledig te automatiseren, ook voor EA Games, Rockstar Games en Epic Games launchers.
lutris of heroic is een stuk makkelijker.
inloggen met je gog account, spel uit je bibliotheek kiezen, en het wordt automatisch via de correcte store geïnstalleerd en als los spel aan steam toegevoegd.

(lutris en heroic zijn op de discover store te vinden, via de desktop)

[Reactie gewijzigd door thedicemaster op 25 februari 2025 19:12]

Je kan ook de heroic launcher downloaden en als steam app instellen. Deze intergreert meerdere launchers waaronder die van gog en epic. Daarnaast intergreert de heroic launcher de apps zodanig dat het net komt alsof ze van steam komen
games die er niet op draaien: alles wat op ps5/series x is uitgekomen. - zelfs op ultra low ultra performance fsr draaien games zoals baldursgate 3, forbidden west, final fantasy 16, dragons dogma 2 etc allemaal op sub 25fps, meer richting 20fps en het ziet er niet uit.

Indie games en mid-gen ps4 games kunnen prima er op gespeeld worden op 30/60fps op medium~ settings (indies vaak wel max gezien dat allemaal 2D spul is)
BG3 draait prima op de Steam Deck. Staat ook in de steamlijst met 100 meest gespeelde games op de Steam Deck.

Als je wil weten hoe lekker een specifiek spel draait, dan kun je in ProtonDB kijken. Hier bijvoorbeeld de informatie over BG3
Hollow Knight, Hades, heel veel meer spellen zijn geweldig om te spelen.
Het is afhankelijk van het spel vaak wel zo dat je flink wat meer accuduur uit de Deck (of een andere handheld) kan persen door een frame- én TDP limit in te stellen.

Hades is wel een gevalletje apart, die draait nog fijn op 40 FPS met een TDP van 5W, maar Hades is slecht met het verdelen van de load, waardoor je handmatig de GPU clock op 1000MHz wil zetten.

Overigens laten de meeste spellen zich prima beteugelen door alleen een TDP en/of FPS limit, zonder geklooi met de clocks. Het zou ook fijn zijn als Valve deze ging crowdsourcen, en op die manier AC + Battery profielen op zou stellen. Beetje als de Switch met z'n Undocked en Docked modes.
Ja, dan moet je zelf wat tools installeren, daar zijn prima guides voor maar het is geen out of the box functionaliteit. Ik gebruik het eerlijk gezegd niet, de ene keer dat ik een spel van COG wilde spelen kon ik hem voor 8 euro opnieuw kopen op Steam en ja, dan ben ik liever lui.

Maar het kan zeker wel!
Welke tools? Je kunt toch gewoon de desktopmodus openen en games van GoG op de gebruikelijke manier installeren?
Ik heb de 512GB LCD versie gehad, en ingeruild voor de 1TB OLED variant (met name voor grotere / betere scherm en under the hood verbeteringen). Tot nu toe nog geen spijt van gehad.

Mocht prijs een dingetje zijn, dan heeft steam eventueel ook een pagina met refurbished modellen voor een zachtere prijs. Hiervan is de beschikbare voorraad echter wel beperkt.
Een rog ally of legion go is echt een heel stuk sneller. De steam deck is een beetje underpowered.
Ik heb een best wel redelijke i7 3080 pc, en heb in December een steam deck oled 1tb gehaald om de vakanties door te komen ;).

Heb vanaf dat moment nog maar twee keer mijn pc opgestart.....

Ben druk bezig allemaal toffe games als hades, dave the diver en balatro in te halen.
Maar ook op de bank een beetje indiana jones gespeeld met gamepass stream wat heel goed werkt!
Of de ps5 streamen wat ook perfect werkt.

Kortom het heeft mij verbaasd hoeveel ik hem gebruik.
Dat is geen verrassing, omdat het de sterke punten van de Steam Controller vastplakt aan een mobiele computer. Je hebt beschikking over touchscreen, twee touchpads, een gyroscoop, maar ook gewoon de klassieke joystick inputs + schouderknoppen. En zoals bij de Steam Controller kan je de alles naar je eigen hand zetten, macro's programmeren én delen met de rest van de Steam community. Het is een soepel draaiend ecosysteem, met ook vele communityextensies er bovenop gebouwd (zoals Emudeck).

Als je naar de concurrentie kijkt, zoals de ROG Ally, die hebben gewoon een Xbox controller door de helft gezaagd en aan het scherm vastgeplakt - maar niet daar nadenkend dat sommige spellen ook geen tot slechte controller input ondersteuning hebben, en dat die spellen toch zouden profiteren van een vorm van muisinput.
Ik ken de ROG ally niet maar de MSI en Lenovo apparaten hebben ook gewoon een touch pad, vergelijkbaar (en in het geval van de Lenovo behoorlijk beter) dan die van de Steamdeck.

Het verschil zit hem echt niet in de hardware. De Steamdeck is qua hardware vér inferieur aan de competitie. Het verschil zit hem nagenoeg volledig in de marketing. Als nagenoeg monopolist op de PC game markt heeft Valve daar gewoon een enorm voordeel.
Wat voor apparaten heb jij het over? De verschillende msi claw modellen hebben geen touchpad. De Lenovo Legion go heeft er wel een (ja, 1, de steam deck heeft er twee) maar die zit om te beginnen te laag om echt te gebruiken bij het gamen en voor zover ik weet is hij ook echt alleen maar als muis te gebruiken.
De touch pads op de steam deck zijn uitgebreid te configureren en bieden ook uitstekende haptic feedback waardoor ze bv bijna als een trackball aanvoelen. Je kunt ook bv complete menus er mee bouwen waarmee je heel veel functionaliteit er in kwijt kunt.
Zelf gebruik ik ze niet heel veel, maar ik heb bv in borderlands 3 de 4 wapens gebonden aan naar links, rechts boven of onder swipen over de linker touchpad. Dit omdat gearbox in de standaard controller configuratie de wapen switch van de dpad afgehaald heeft en daar andere functionaliteit op gezet had die ik ook niet kwijt wou. Dat kan volgens mij niet op een Legion go.
In andere games heb ik bv heel simpel de rechter pad als touchpad en links alleen als grote linkermuisknop ingesteld. Maakt het veel comfortabeler om bv in Diablo 4 mijn inventory te managen dan als je op dezelfde touchpad moet klikken en bewegen of een andere knop hiervoor op moet geven.

Dat de steam deck qua hardware ver inferieur zou zijn aan de competitie is grote lariekoek. Het is maar op één specifiek punt waar, maximale performance. Die is beter bij de Z1 extreme handhelds, dat klopt. Gaan we het over efficiëntie hebben en lichtere games lekker lang op je accu kunnen spelen dan is de steam deck nog steeds heer en meester. De Ally X komt in de buurt door er gewoon een veel grotere accu tegengaan te gooien maar kost ook veel meer. Iets als een Legion go is dikke sadness om op accu te spelen.
Het scherm was ook minder voor de lcd deck, bij de oled deck valt daarover te discussiëren en hangt het af van wat je belangrijk vindt.
Wat betreft bouwkwaliteit vind ik lastig te kwantificeren maar die is in ieder geval heel goed van de steam deck. Comfort is volgens velen nog altijd het beste bij de steam deck en de controls werken ook uitstekend.

Ik weet niet wat je precies tegen de steam deck hebt maar je extreme mening maakt het lastig je serieus te nemen.
Tsja, ik heb er een aantal gewoon zelf gebruikt gehad en de steamdeck stond daar met stip onderaan.
- performance is slechter dan alle concurrenten
- bouwkwaliteit is minder dan de concurrentie. Zeker de Legion Go is een stuk beter
- Accuduur is niet bijzonder. Zet de andere apparaten op low power (zodat de performance vergelijkbaar is) en lage resolutie en ze zijn allemaal zo'n beetje gelijk. Ja, ook de Legion Go op 720p en 5W draait gewoon een paar uur op z'n accu. Je moet het natuurlijk niet gaan vergelijken met een Legion Go op 1600p en full power.....
- Je spreekt over comfort. Dat is natuurlijk erg persoonlijk maar voor mij was de steamdeck een RSI machine terwijl de Legion Go na uren spelen geen issue was.

De Steamdeck moet het volledig hebben van de marketing en de investering die Valve gedaan heeft om de prijs laag te kunnen houden. Als beiden er niet waren geweest verwacht ik niet dat hij heel erg lang op de markt was geweest (Met daarbij wel de kanttekening dat zonder die twee er überhaupt geen Legion Go of andere concurrenten zouden zijn geweest; de Steamdeck heeft een markt geactiveerd die voorheen slechts een minuscule niche was)
Nou is het vooral het oled model wat de accu van de concurrentie compleet het nakijken geeft. Je hebt het over een paar uur, 5 uur is echter niet gek bij veel games (bv gta v) en de lichtere games kunnen 8 uur.

Verder is de performance van de Z1e beduidend slechter dan die van de van Gogh in de steam deck als je het vermogen zo sterk beperkt, dus wat je zegt werkt alleen maar met echt hele lichte games.

Comfort is inderdaad persoonlijk, maar je bent wel echt een uitzondering volgens mij als je de Legion go zoveel beter vindt. Dat kan natuurlijk, maar het is niet echt een breed gedragen mening.

En je touchpad claim? Gewoon een foutje of waar haalde je dat vandaan?
En je claim dat het alleen maar marketing is dat de steam deck populair is, het slaat echt nergens op... Hoe kom je daar bij?
Het zit inderdaad niet hoofdzakelijk in de hardware, het zit juist in de software. Marketing doet Valve volgens mij nauwelijks aan eigenlijk...
Marketing doet Valve volgens mij nauwelijks aan eigenlijk...
Behalve prominent in zijn eigen store met miljoenenpubliek… daar hebben ze mij ook (gelukkig) zo ver gekregen om een te kopen.
Het is ook eigenlijk de enige met een goede UI experience
Je kunt op een Windows Handheld ook de Steam Client gebruiken in Big Picture mode, dat komt al aardig in de buurt. Al mis je wel wat handige settings.
Neemt niet weg dat je een bloated windows erachter hebt zitten. Met de bijbehorende ellende.
Maar een significant deel van de Steam Deck gebruikers draait ook gewoon Windows, want er is nog meer dan genoeg dat niet lekker draait onder de Proton compatibiliteitslaag
Vast als dualboot. Ik pieker er niet over om Windows te installeren, teveel gedoe ;) Ik denk er juist aan om mijn gaming PC ook op SteamOS over te schakelen vanwege de betere ervaring.....
Die is er helaas nog niet, ik zat ook al een tijdje de kat uit de boom te kijken hopende op een SteamOS 3 release voor PCs voordat Windows 10 end of life gaat. Maar helaas, de verwachtte releasedatum is "wanneer we er aan toekomen".

Uiteraard zijn er diverse andere gaming-georienteerde distros. Uiteindelijk wat je wil is een distro waar de juiste drivers op geintalleerd zijn en Proton. Ik heb goede dingen gelezen over Pop!_OS .
Die is er helaas nog niet,
Er zijn er voldoende die doen wat SteamOS gaat doen. Niet alleen specifiek gericht op gaming, maar gaming zoals het op SteamOS zal gaan als het nu zou uitkomen voor PC's in het algemeen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 februari 2025 17:39]

Ja je herhaalt exact wat ik zeg, dus ik weet niet helemaal wat het nut zou zijn van deze reactie.

Maar... we zijn het blijkbaar eens. Je hebt niet persé SteamOS nodig. Maar het is wel een soort van hebbedingetje.
Gewoon een linux mint waar je steam installeert en even als eerste de standaard compalibiliteit met windows aanvinkt en je bent klaar. Eventueel big picture mode activeren en je hebt je gamesysteem.
Proton komt automatisch mee. Drivers voor je videokaart komen ook wel mee, zeker voor AMD. Maar ook Nvidia heeft gewoon drivers.
Voor AMD kan ik melden dat de standaard driver prima werkt met een 7900XTX

Wat wel nog minpunten zijn is HDR, dat is echt nog zeer slecht in elke distro en VR doet het ook nog niet (goed).
Nauw bazzite komt anders heeeeel dicht in de buurt :)
Ik heb zelfs windows van m’n pc afgegooid en bazzite erop gezet. Proton werkt tegenwoordig singleplayer echt top!
Dat gaat vooral over multiplayer games met anti-cheat die niet onder Linux draait. Dat soort games is sowieso niet ideaal op de Steam Deck, aangezien de meeste PC gamers met muis en keyboard spelen.
Ik denk dat je je daar in vergist. Ik zou werkelijk niet weten waarom je je Steam Deck een gigantische handicap zou geven. Ik heb sinds het begin een Steam Deck en geen haar op mijn hoofd denkt er aan om er Windows op te zetten, met alle problemen van dien.
Wat is "significant"?
Ik denk dat van de 3.7 miljoen, wellicht realistisch maar een hele kleine subset mensen werkelijk Windows erop installeren. Als ik in de SteamDeck communities kijk lijkt focus van Windows installeren niet echt een must te zijn. Ik denk dat wellicht 95%+ het gewoon op SteamOS houden.

Ik moet zelf zeggen ik heb ook al een tijdje een SteamDeck, en de ProtonLayer is tegenwoordig zo erg goed geworden dat vrijwel alles er op draait (paar anti-cheat MP games nagelaten). Ik "Mis" windows dan eigenlijk helemaal niet op de SteamDeck.... Sterker nog ik heb liever Linux (SteamOS) op dit ding zodat de extra vrije resources dat je hierdoor krijgt aan de Game gespendeerd wordt dan aan de Windows Layer. SteamOS kent wanneer hij in Non-desktop mode draait een erg lage footprint.
Ik heb een poosje dual boot gehad op mijn deck. Maar eigenlijk werkt windows voor geen meter op een handheld en die paar games die niet werkten (CoD destijds) vond ik het de moeite niet waard.

SteamOS is echt een geweldige ervaring. Als de EU (of andere marktwaakhond) ooit besluit dat office ook op linux moet gaan draaien dan denk ik dat microsoft/windows een serieus probleem heeft.
Het zou me eigenlijk verbazen als het meer dan 1 procent is wat Windows op zijn Steam Deck heeft staan (en het gebruikt)...

Eigenlijk het enige wat ik min of meer mis is Gamepass. Maar dat heeft puur met prijs te maken want als je die games gewoon via Steam koopt heb je Windows weer niet nodig.
De AA of B tier games waarvan er veel via Game Pass te spellen zijn, vinden uiteindelijk ook wel hun weg naar een bundel (Humble of Fanatical). Het zijn alleen de Microsoft exclusives die duur blijven, maar dan spaar ik wel even en wacht een sale af. Ik denk niet dat ik meer geld uit geef dan als ik Game Pass nam, alleen heb ik nog geen Indiana Jones kunnen spelen.
Jij noemt het een significant deel, ik noem het een klein deel.
Klopt maar het punt daarvoor was natuurlijk dat het specifiek om de interface ging en daar dus een reactie op gegeven wordt...

Wat jij benoemd is een valide punt maar heeft niks met die interface te maken :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 februari 2025 16:06]

Nou heb ik geen Windows handheld, dus geen eigen ervaring... Maar afgaande op mijn ervaring op de desktop en wat ik hoor van YouTubers die die dingen wel hebben, Windows valt je wel veel meer met dingen lastig... Zoals een uac melding als je een game voor de eerste keer opstart, of updates die geïnstalleerd moeten worden (dat heeft de steam deck natuurlijk ook, maar dat is een icoontje boven in beeld van het hoofdmenu wat je er aan herinnert, geen ultimatum van "als jij het niet doet ga ik rebooten om...")
Ook zijn alle settings die je nodig kunt hebben bij gamen gewoon in de steam os interface beschikbaar, je hoeft nooit naar de desktop. Op Windows is dat niet zo en moet je voor van alles toch weer allerlei Windows schermen in wat niet gemaakt is voor controllers of kleine touch screens.
Dus nee, steam big picture mode maakt Windows niet volwaardig aan steam os...
" Dus nee, steam big picture mode maakt Windows niet volwaardig aan steam os... "
Fin, lees even terug wat Waterkoelertje zegt. Wat jij nu allemaal aanhaalt, heeft totaal niets te maken met zijn punt. Je reageert op een conclusie die hij niet heeft getrokken en probeert die tegelijkertijd te ontkrachten.

Hij probeerde alleen de discussie over de UI/gebruikersinterface los te trekken van de discussie over performanceverlies door Windows. Hij gaf verder geen inhoudelijk standpunt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 302359 op 25 februari 2025 17:02]

Ja? Hij heeft het over de user interface. Wat ik zeg gaat ook over de user interface.
Puur letterlijk gezien heb je gelijk, maar hij valt iemand bij die zegt dat de steam big picture mode aardig in de buurt komt van steam os. Dat is waar ik tegen argumenteer.
Eens, al heb ik mijn SD Dual Booted en valt het reuze mee met het performance verschil tussen beide OSen.
Je kan ook Bazzite installeren op Windows handhelds (Dat is een Linux based os, lijkt heel erg op Steam OS)

Dat converteert zo’n Windows handheld praktisch naar een Steam Deck. Het schijnt erg populair te zijn bij ROG Ally en ROG Ally X gebruikers.

[Reactie gewijzigd door DLSS op 25 februari 2025 16:22]

Dat is allemaal prachtig, en ik moedig het enorm aan natuurlijk, al die projecten. Van een handheld wil ik vooral dat ik 'm aanzet en kan doen waar ie voor bedoeld is. En daar vind ik, tot nu toe, de Steamdeck ongeëvenaard in qua ervaring.
Dat vinden die gebruikers van Bazzite vermoedelijk dus ook en daarom converteren ze hun Ally naar Steam Deck met Bazzite.
Snap ik, maar default, uit de doos, komt de Steamdeck met die ervaring, dat is wat ik bedoelde :)

De ROG Ally en andere handhelds hebben allemaal Windows en, na zo'n ding in handen gehad te hebben (zelf niet in bezit), vind ik de Steamdeck echt wel beter. Dat je ze erin kunt omtoveren moedig ik zeker aan :). Zelf houdt ik het bij de Steamdeck.
Ik hou het zelf ook bij de Steam Deck in combinatie met mijn pc, haha. (Ben er héél blij mee, Valve heeft er echt iets tofs van gemaakt!).

Maar zo’n Ally is iets krachtiger, en de Ally X heeft daarbovenop nog wat meer batterij. Dus ik snap wel dat sommigen voor zo’n apparaatje kiezen.
En de enige met 2 goede touchpads.
Je kan gewoon bazite or steamos installeren op je rog ally en dan is de steamdeck DOA.
Eens, maar dat hoeft niet enkel voor de Steamdeck zo te zijn. Ik heb een steamdeck en een Legion Go. Op de Legion heb ik Bazzite gezet en daarmee eigenlijk dezelfde UI experience als op de SD.

Echter met meer performance (ten koste van de batterij) en betere graphics.
Ehh, ik heb liever een windows handheld PC dan een steam deck.
Hopelijk leren fabrikanten hiervan dat het niet om specificaties gaat maar om user experience
Chinese merken zijn niet meegenomen.. Wat is dit dan voor marktonderzoek..
"Intel veruit meest verkochte GPU's, Nvidia en AMD ed. zijn niet meegenomen" ..
Yariva Moderator internet & netwerken @yannienl25 februari 2025 15:46
Welke Chinese merk handhelds had jij dan liever in het onderzoek gezien? En welke denk je dat populairder zou zijn dan de Steam Deck?
China is een gigantische markt voor pc gaming, het geeft een nogal beperkte weerspiegeling van de werkelijkheid als je die buiten dit onderzoek houdt denk ik.
Om in china op de markt te komen moet je volledig mee werken aan hun sensuur en restricties van het internet. Ik kan me wel voorstellen dat je deze doelgroep dan buiten beschouwing houd.
Niet voor niets dat google ook niet in china actief is.
Het gaat hier om een Global onderzoek waaronder China en dan sluiten ze Chinese merken uit..
Wellicht kopen ze in China voornamelijk Ayaneo, GPD of Onexplayer en sluit je nu een paar miljoen handhelds uit, maar dat weten we dus nu niet..

Natuurlijk begrijp ik ook wel dat Steam Deck super populair is, maar om gelijk maar een deel van de competitie niet mee te nemen in het onderzoek.
Waarom moet het dan ook meteen populairder zijn? Het zijn interessante cijfers, want ze zijn mogelijk wel veel meer verkocht dan een msi claw of de lenovo.
Ik vermoed dat hier geen data over beschikbaar is.
Waarom zou de Nintendo Switch niet vallen onder deze categorie?
Je staart je blind op de hardware.
Het gaat hier om een open systeem (kunt OS vervangen) en het kunnen spelen van "PC spellen". Bij een console als Nintendo Switch heb je een gesloten systeem waar je niets anders op kunt installeren (zonder hack).
omdat dat geen pc-gaming handheld is.
Neen, een Gaming Console is voor de meeste gangbare definities geen PC, omdat het geen general purpose computer voor thuisgebruik is. Op een steamdeck kan je via USB-C een beeldscherm, toetsenbord en muis aansluiten, en dan heb je as-is gewoon een KDE-desktop.
Ja, dat kan ik met mijn android toestel ook. Maakt dat het dan een PC?
Vergelijk je nu de vrij basale, WIP-desktop van Android met een volledige desktop als KDE???
Draait die de PC-games van Steam/EA/Ubisoft/GOG/Epic of ISP's van PC games die je 20 jaar geleden op een schijfje kocht? Want los van wat nu een PC is, PC-gaming wordt wel gedefinieerd door de games die je er op kunt spelen.

Je zou eerder kunnen argumenteren dat de Steam Deck ook een console is, als je met de Switch wilt vergelijken. Veel mensen gebruiken die in elk geval wel op die manier: alle games uit Steam en nooit de game omgeving verlaten.

Maar een Switch een PC gaming handheld noemen, dan moet die toch games buiten de Nintendo store om ondersteunen en eigenlijk ook meer algemene toepassingen ondersteunen.
> PC betekent niets meer dan Personal Computer

In de praktijk is het echter een jargon term die aangeeft dat het gaat om DOS/Windows compatible machines. Of eigenlijk, nog specifieker, [IBM PC compatible](Wikipedia: IBM PC compatible).
De IBM PC, dat was zo'n beetje de eerste met die benaming. Maar de Steam Deck lijkt net zoveel op de PC als de Nintendo Switch ;) Ik ben gewoon aan het aftasten waar de scheidslijn ligt. Het voelt voor mij vreemd dat een draagbare console waar je spelletjes op speelt een heel ander product zou zijn dan een draagbare PC waar je spelletjes op speelt. Het heeft vergelijkbare ingrediënten, vergelijkbare toepassing, vergelijkbare prijs, maar het ligt blijkbaar voor veel mensen mijlenver uit elkaar.
Dat is de fout die je maakt: De Steam Deck biedt standaard een desktop omgeving waarmee de console als PC te gebruiken is. De Switch heeft enkel een menu waar je spelletjes uit kunt kiezen. Misschien een paar apps voor muziek of videostreaming, maar daar is alles mee gezegd. Zelfs een web browser is niet beschikbaar.

Jouw telefoon is meer een PC dan de Nintendo Switch.
Heeft dus alles te maken met de architectuur en de mogelijkheden. De Steam deck is nog altijd een PC in zoverre dat er een Linux distro op draait, en je er ook Windows op kan zetten mocht je dat willen. Het gaat feitelijk om het ecosysteem.
Daar is zeker een weg, maar dit onderzoek gaat om out-of-the-boxproducten. Zolang de Switch niet standaard met een volledige Linux-distributie wordt geleverd, telt die niet en de Steam Deck wel.
Toch is ook de Steam Deck compatible met het x86 / PC ecosysteem, en kan Windows erop werken. Waarschijnlijk start bijv. FreeBSD ook gewoon op (los van dat er drivers missen). Dit geld niet voor bijvoorbeeld een Android telefoon die helemaal niet compatible is met al die standaarden.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 25 februari 2025 18:36]

Dat je er pc games op speelt
In deze context doelt 'PC' dan ook op de mogelijk om de meerderheid aan PC games te kunnen, iets wat een Nintendo Switch natuurlijk niet kan. M.a.w. iets wat Native SteamOS en of Windows kan draaien komt dan in aanmerking dus.

Anders valt immers ook elke telefoon onder handheld, daar kunnen ook games op gespeeld worden en bestaan accessoires om een vergelijkbare constructie als de Switch te krijgen qua bediening.

[Reactie gewijzigd door !mark op 25 februari 2025 15:58]

Correct, en ik kan mijn android toestel ook gebruiken als PC door h'm aan te sluiten op een USB-c dock met scherm en muis/toetsenbord.

Ik zit te zoeken naar de harde scheidslijn in dit verhaal. Is het echt Windows/Linus spellen ondersteuning? Dat is op zich duidelijk. De hardware is op veel vlakken overeenkomstig, de toepassing is overeenkomstig, de prijzen liggen dicht bij elkaar... Ik vind het niet zo'n hele rare vraag van mezelf, maar blijkbaar ligt het gevoelig bij veel mensen.
Je komt heel erg trollerig over omdat je aan het vragen bent naar iets wat voor de meeste mensen hier compleet duidelijk is.
Volgens mij weet je prima wat een PC is maar voelde je je erg lollig vandaag?
Een handheld die pc games afspeelt. In dit onderzoek wordt niet gerefereerd aan de switch. Maar goed, als jij vindt dat je Switch ook een pc is die dus pc games afspeelt, prima. Volgens mij zijn de definities, en de verschillen daartussen, van pc gaming handheld en console gaming handheld vrij duidelijk.
Probeer jij maar eens PC software of een PC operating system op je Switch te draaien.
Geen idee waar die ligt, maar een Switch is in ieder geval geen PC, dat moge duidelijk zijn.
Voor mij is een PC is als de maker van de hardware zegt, je doet er maar mee wat je wil, installeer WIndows, Emus, third-party launchers, je vervangt onderdelen, we vinden t prima, en dat is wat Valve letterlijk over de Steam Deck zegt.

Kom daar maar is aan bij Nintendo, krijg je meteen een cease-en-decist aan je broek. Ok, wellicht wat overdreven,maar Nintendo is erg beschermend wanneer het om hun IP gaat en kan ik begrijpen, en dat is geen kritiek, dat is gewoon hoe zij opereren en dat weet je van te voren.
Niks verrassend aan. Het was de eerste die bij een groot publiek bekend was, en met Valve erachter heeft hij de beste ondersteuning.
Eigenlijk is 3,7 miljoen in 3 jaar best weinig. Dit is gelijk aan het aantal verkopen van de PS Vita in het eerste jaar, en de VITA werd gezien als een flop.
Of iets een flop is, hangt natuurlijk heel erg van de verwachtingen af, en misschien is dit conform de verwachtingen van Valve. Ik hoop in ieder geval dat ze blijven investeren in het platform.
Het verschil is dan wel dat de VITA een compleet eigen ecosystem was, met spellen welke speciaal voor de handheld gemaakt werden. Waar de Steam Decks en andere PC-handhelds eigenlijk gewoon meeliften op het aanbod met een bestaande collectie aan spellen zonder dat spelontwikkelaars er speciaal voor aan de slag moeten.

Bij een eigen ecosysteem is een lage adoptiegraad een probleem doordat ontwikkelaars geen spellen blijven maken als er niet genoeg potentiële klanten zijn die ze kopen; wat op zijn beurt weer het hele platform onaantrekkelijk maakt in te stappen. Bij een PC handheld speelt dat allemaal niet zo en zeker voor de concurrenten als een MSI, ASUS of Lenovo is alleen het winst maken op de hardware al voldoende om geen flop te zijn.
Ah. Goed punt, ik begrijp wat je zegt.
Mooi nieuws voor Competitie ^^ Steam Deck + Steam Console en dan Nintendo Switch en PS, XB Lenovo, Asus etc. met hun eigen handhelds en consoles en Android blijft ook maar groeien en de muren tussen Console en PC en Android worden telkens verder afgebroken dus volop keuze en denk dat je met een paar jaar op elk apparaat met elk account kan inloggen zowel thuis als onderweg en zo hoort het ook met gewoon je platform kiezen voor de hardware zonder restricties!
Ik zie Commander Keen op de foto...dat zou voor mij een instant buy reden zijn! _/-\o_
Als je de oude dos versies nog hebt, dan kan je die zelfs op kleine retro consoles aan de praat krijgen met iets van een dosbox. Ik had de kids met kerst allemaal een miyoo v4 gegeven met wat oude dos games erop. De Commander Keen games, Duke Nukem 2, Jazz Jackrabbit. Ze vinden het erg leuk (en moeilijk, ik moet af en toe helpen van ze).
Ik heb nog een paar CD-ROM's uit de DOS-tijd. Die zitten bomvol spellen van 1985-2000.
Moet mijn Raspberry Pi nog aan mijn TV hangen met DOSBox-X erop. Weer Lemmings, Worms, Space Quest, Gods, Commander Keen, Prince of Persia, Lost Vikings, Stunts, etc. spelen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.