Proximus-ceo Guillaume Boutin wordt ceo bij afdeling Vodafone

Guillaume Boutin, de ceo van de Belgische Proximus Groep, wordt midden mei ceo van Vodafone Investments & Strategy. Hij wordt ook lid van het directiecomité van Vodafone Group. De raad van bestuur van Proximus gaat nu op zoek naar een opvolger.

Guillaume Boutin trad in 2017 toe tot het bedrijf als Chief Consumer Market Officer en is sinds december 2019 ceo van Proximus Groep. Boutin zou volgens Proximus een belangrijke versnelling van de uitrol van fiber en 5G in België in gang hebben gezet. De ceo zou ook geholpen hebben om samenwerkingsakkoorden met sectorgenoten te sluiten en de bedrijfsstrategie van Proximus uit te tekenen. Boutin schrijft dat Proximus 'goed voorbereid' is op de toekomst. Vodafone Investments & Strategy is een afdeling van Vodafone die de investeringen in telecombedrijven, netwerkinfrastructuur en innovatieve technologieën samenbrengt en beheert.

Door Jay Stout

Redacteur

10-02-2025 • 11:27

47

Reacties (47)

47
45
8
0
0
28
Wijzig sortering
Danku voor de "wilt u gerichte advertenties zien?" op de TV-decoder iedere maand. Danku voor het verhogen van de prijzen en het verplicht bundelen van producten die je niet wilt maar wel moet afnemen. En danku voor het slechte self-service online webplatform waarbij het toevoegen van producten beter lukt dan het wegnemen ookal is in beide gevallen "Onze excuses, er is een probleem opgetreden, probeer het later nog een keer" een heel vaak gezien bericht. En de pot op met de chatbots en de helpdesk en de klungels die gaten in de gevels van onze huizen hebbben liggen boren en onze straat hebben meermaals opengebroken voor het leggen van die fiber en het repareren van de eerder zelf gemaakte schade !
[Edits: spelling -en grammatica

[Reactie gewijzigd door goarilla op 10 februari 2025 12:34]

Zo'n geklaag.. waarom ben je dan nog klant van proximus?
In Belgie heb je Proximus (Belgacom/RTT) en Telenet en een paar onderverhuurders van het netwerk van Proximus die niet altijd een lang leven beschoren zijn. Dus het is Pest - Cholera - en onzekerheid. Maar het netwerk is wel zover ik weet van de 2 groten. En Proximus heeft gekozen om langs deze kant van het straat de glazvezel over de huizen te drapen, en aan de andere kant om de steenweg open te breken. Daar kan ik niks tegen doen. En beide Pest en Cholera zijn voormalige staatsbedrijven.
wel leuk dat hij iets compleet anders gaat doen :+
Als gewone werknemer staat er in je contract dat je x tijd niet bij de concurrentie mag gaan werken als je vertrekt, maar als CEO die alle plannen en strategieën kent is dat blijkbaar geen probleem. Onbegrijpelijk...
Busje van proximus staat hier wekelijks aan de andere kant van de straat aan een straatkast, wat ze doen geen flauw idee :)
Gevalletje executive circulation
Gevalletje weggepromoveerd
Wat mij betreft een volledig off-topic nieuwsbericht voor Tweakers. Computable okee, maar dat weet ik zelf wel te vinden.
Wat ik niet begrijp is dat Proximus Boutin laat vertrekken zonder die anticompetitieve clausule te lichten. Vodafone is toch een concullega? Zo'n cadeau's geef je toch niet aan de competitie.
Ja, reageerde ik hier ook al. Ik mag niet bij de concurrentie, maar voor hem is het blijkbaar geen probleem!
Hopelijk gaat de nieuwe CEO eindelijk eens mee met de tijd en zal Proximus eSim voor watches ondersteunen. Dat hebben ze jaren geleden beloofd maar natuurlijk is er nog steeds niets. Als je eSim wil op je Apple of Samsung watch moet je bij Telenet zijn.
Natuurlijk kan en wil Vodafone heel veel centjes betalen voor zijn kennis van de zwakheden van Proximus.

Ethisch vind ik dit werkelijk van het allerlaagste niveau.

[Reactie gewijzigd door masterfragger op 10 februari 2025 12:01]

Hij gaat van telefoonabonnement boer 1 naar boer 2, wat is het grote verschil? Dit is een van de meest normale carriere stappen die ik me kan voorstellen.
Voor een medewerker vind ik dat anders dan voor een CEO.

De eerste heeft vooral functionele / operationele kennis. Een stap naar een concurrent is beperkt beschadigend voor het bedrijf. Daarmee is het persoonlijk belang groter.

Een CEO echter, heeft diepgaande kennis over de strategie, financiering, management team, ... en heeft daarmee de kennis om het bedrijf structureel, breed en diepgaand te beschadigen.

Afgezien van het wettelijk kader, vind ik het laakbaar om die kennis op te doen, je daarvoor flink te laten betalen en vervolgens over te lopen naar marktvijand #1. Dat zegt wel iets over het moreel kompas van de man.
In veel sectoren tekenen werknemers NDA's een concurrentiebeding (dank @The Zep Man
:) )waarbij ze binnen X tijd niet ineens bij een concurrent gaan werken, juist om bedrijfsspionage etc te voorkomen. Het mag wel opmerkelijk genoemd worden dat een CEO ineens van bedrijf A naar bedrijf B in dezelfde sector gaat werken.

[Reactie gewijzigd door Andros op 10 februari 2025 12:17]

In veel sectoren tekenen werknemers NDA's waarbij ze binnen X tijd niet ineens bij een concurrent gaan werken,
Dat heet geen NDA, maar een concurrentiebeding. In Nederland houdt dat vaak geen stand voor een rechter, zeker in verhouding met de VS. Ook is in het recente verleden dit verder aan banden gelegd.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 februari 2025 12:14]

In Nederland is het gelukkig zo dat een concurrentiebeding ophoudt met effectief zijn zodra een werkgever stopt met betalen van loon.

Voor een werkend concurrentiebeding dient de werkgever het loon door te betalen, anders verliest het haar zeggenschap over waar de werknemer wel of niet mag werken.

De meeste overige clausules net zo. Alleen de geheimhoudingsplicht kan actief blijven nadat het contract eindigt of ontbonden wordt.
In belgie is dat weinig wettelijk.
In het contract van de heer Boutin staat deze clausule, echter wel met de vermelding dat ze het deel "vaste verloning" van zijn loonpakket nog een jaar dienen uit te betalen indien deze clausule geactiveerd wordt.
Proximus heeft er voor gekozen deze clausule niet te activeren.
dat is idd de enige manier: doorbetalen
Hij gaat van een Belgisch providertje naar een topfunctie bij het hoofdkantoor van een multinational :)
:-)

Hij gaat van een van de grootste publieke ondernemingen naar een multinational die buiten de EU belasting betaald.

Het is belangrijk voor Belgie dat Proximus succesvol is: de profits van Proximus bijvoorbeeld blijven grotendeels in Belgie (aandeel van de Belgische Staat is 53,51%). Ook zorgt Proximus voor werkgelegenheid en investeringen in R&D in Belgie. Zo kunnen belgische ingenieurs 5G netten ontwerpen en bouwen en blijft belangrijke kennis beschikbaar.

Zonder een krachtig Proximus verhoogt Vodafone de prijzen en sluist daarmee onnodig veel geld van Belgische bedrijven en consumenten naar buiten de EU. Vodafone zet profits wereldwijd in om assets te kopen in landen met financieel groeipotentieel of keert ze uit aan internationale aandeelhouders. Die doen niets voor Belgie of zelfs de EU.

Voorbeeld:
In Duitsland bedraagt de omzet van Vodafone Deutschland GmbH ca. 12 Miljard euro. De fiscale winst in Duitsland wordt ondermeer gedrukt door afdrachten aan Vodafone Corporate (brand, assets, interconnect, inkoop, ..) en is minder dan 50Mio. Er blijft dus werkelijk niets van de operationele winst van vodafone hangen in Duitsland.

Met die winst uit de EU, financiert Vodafone aquisities van nieuwe operaties in groeimarkten in Turkije, India etc.
Proximus is echt geen telefoonabonnement boer meer, ze hebben recent een hoop internationale bedrijven overgenomen om wereldwijd te kunnen gaan opereren. Telesign, Routemobile,...
Natuurlijk kan en wil Vodafone heel veel centjes betalen voor zijn kennis van de zwakheden van Proximus.
Welke kennis zouden die dan "uitbuiten"?
Bics, Telesign, Route Mobile. Zoek maar wat die doen en waar Vodafone van kan profiteren als internationale speler.
Ik werk voor proximus en die hebben al jaren een redelijk verregaande partnership met vodafone.

Leg gerust uit hoe ze gaan profiteren.
beschikbaar budget voor r&d, product roadmap, 5G roll out strategie, glasvezel strategie, detail van inkoop relaties met apple, google en samsung. wie in de politiek zijn ontvankelijk voor welke intiatieven, welke technische en commerciele initiatieven zijn van groot strategisch belang, hoe worden die aangevaren, wanneer komen die beschikbaar en met welke zwakheden. hoe positioneert proximus zich op de arbeidsmarkt, welke banken en aandeelhouders zijn key voor de bedrijfsfinanciering, .....
Vodaphone is voor het grootste deel geen conurent van proximus, integendeel het is een partner netwerk van vodafone, ze hadden ook een aanzienlijk aandeel van de aandelen van proximus in handen tot een 10-15?? jaar geleden .
Vodafone is in veel europese landen actief met vast en mobiel. En meestal onder eigen merk. Daarbij doen ze veel zaken met Liberty.

Telenet is van Liberty. Liberty heeft in Duitsland, Tsjechië, Hongarije en Roemenië zijn 'telenet achtige' operators verkocht aan Vodafone. En in Nederland is er de Ziggo/Vodafone joint venture.

Ik zou niet uitsluiten dat ze in Belgie ook actief worden.
vodafone is partner met proximus in belgie en dat zal ze weinig opbrengen als ze over X jaar daar ook aan denken zie echt geen reden om aan te nemen dat ze die louter in dienst nemen om ergens gegevens van proximus te verkirjgen

[Reactie gewijzigd door k995 op 10 februari 2025 14:26]

Zou die niet eerst op Gardening Leave moeten van een paar maanden?
"Goed voorbereid op de toekomst", maar vergeleken met de buurlanden is 5G-spreiding nog steeds om te huilen (enkel aan de kust en grootsteden). :+
https://www.proximus.be/s...network-coverage-map.html

Wel iets meer dan dat. Putje ardennen en wat platteland heeft geen 5G maar het is echt wel iets meer dan enkel grootsteden en kust om eerlijk te zijn.
Ik denk dat ze hun map wel eens mogen laten dubbel checken door een onafhankelijke controle-dienst. Persoonlijk woon ik een gebied dat zou gedekt moeten worden door 5G (zelfs indoor volgens hun), nergens in mijn buurt signaal te krijgen 5G, zelfs niet buiten (heb S24 dus ja 5G.
Mijn ouders van hetzelfde laken een broek (vader 5G en de mijne ook vaak daar).
Mijn baas in ophasselt hetzelfde, mijn collega (Anzegem) ook.
De rest (5 andere van onze dienst) hebben wel overal 5G bij hun thuis en staat ook zo aangegeven.

Dat is 4 van de 9 dat in een zone wonen waar er binnen en buiten 5G zou moeten zijn en dat er niet is. Toch een hoog percentage me dunkt. En dan reken ik mijn schoonmoeder nog niet mee, in een gebied waar er 5G binnen en buiten moet zijn, is er 50% geen connectie (geen data maar ook geen telefoon) en 50% van de tijd 1 bar. Daar waar er 5G én 4G volledige dekking zou moeten zijn volgens hun map, doch geen van de 2 werkt.

Dat is 50% van de mensen hier nu rond mij, waar deze map niet correct blijkt te zijn. Aan de telefoons ligt het niet, mijn S24 meet hetzelfde op die locaties.

We zijn er op het werk het meest tevreden van (hebben er ook nog bij orange/telenet zitten), maar er blijven toch veel verbeterpunten ook denk ik dan en dat kunnen ze ontdekken door te laten testen door iemand onafhankelijk.
Voila dat dus. Volgens die kaart zou ik zowel op mijn werk als in mijn thuis-gemeente gewoon 5G moeten hebben maar in de praktijk is dat niet. Ik heb een PIXEL 8 PRO dus daaran zal het zeker niet liggen. Maar van zodra is grens over ga richting Sluis of Cadzand (Zeeuws-Vlaanderen dus) krijg ik ik gewoon 5G via een Nederlandse provider. Zij kunnen het dus wel.

EDIT: je moet in het keuzemenu "calls and SMSes" eens verzetten naar 5G internet en je hebt meteen beeld van hoe weinig 5G bereik er is.

[Reactie gewijzigd door diedie2 op 10 februari 2025 17:50]

Op zich mooie overstap naar Vodafone waar het bereik afhankelijk is van de windrichting.
Ik vraag me af of er sinds 2017 ook belangrijke periodes zijn geweest dat de vertrekkende ceo de voorbereidingen voor veranderingen heeft geremd of zelfs tegengehouden en gestopt omdat hij een ander beeld over de toekomst had. Maar daar lezen we niets over. Een goede ceo en bedrijf erkent ook zaken die niet goed zijn verlopen.
ja dit was waar 5 jaar geleden ofzo lol
Laten we dan om te beginnen de kaart er eens bijhalen. Selecteer 5g en proximus en er zijn zeer veel km2 zonder 5g. Het is vooral rond grote steden, snelwegen en gebieden aan de kust. Gegevens van afgelopen jaar.
https://www.bipt-data.be/nl/projects/atlas/mobile

En ook op gebied van glasvezel stelde deze ceo vorig jaar nog dat er vertraging is.
https://www.hln.be/binnen...t-vertraging-op~aaa782d8/
ok fair maar lees ook dat de data van april '24 is.
ging me meer over de overdrijving dat het om te huilen is.
Zoals hier een beetje verder uitgelegd lijkt me dat niet te kloppen. Zowel op mijn werk als in mijn thuis-gemeente zou ik volgens deze kaart (als de kaart van Proximus zelf => https://www.proximus.be/s...network-coverage-map.html) gewoon 5G moeten hebben, maar dat is niet zo. Rijd ik de grens over richting Zeeuws-Vlaander krijg ik instant 5G via een NL-provider, zij kunnen het dus wel. Idem in Duitslands, daar heb ik ook 5G tot in de kleinste dorpen.

Dat het in België dus nog steeds niet kan vind ik dus wel degelijk om te huilen gezien de prijs die je betaald.

EDIT: je moet in het keuzemenu "calls and SMSes" eens verzetten naar 5G internet en je hebt meteen beeld van hoe weinig 5G bereik er is.

[Reactie gewijzigd door diedie2 op 10 februari 2025 17:50]

Dit gaat over Vodafone Group, niet over VodafoneZiggo wat wij in Nederland hebben. Vodafone is wel mede eigenaar van VZ maar het is niet helemaal hetzelfde (de andere eigenaar is Liberty Global, van de Ziggo helft).

Overigens heb ik nooit issues met 5G? Ik weet niet of je Zuid Limburg als "grootstad" (?) ziet, maar ook door het land en bv bij mijn moeder tussen de weilanden in Friesland geen problemen.

Edit: ah ik zie de verwarring, jij hebt het over het Proximus deel, ander land dus :+

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 10 februari 2025 17:19]

Proximus moest zware investeringen doen. 1 van de zaken die namelijk niet in orde was, was de "Human Quality Index" of zo, waarbij snelheid van internet en dergelijke een grote rol speelt.

Daar heeft Proximus dan de lead in genomen om oa. zware investeringen te doen. Die zware investeringen en het tijdelijk gehalveerd dividend zorgt ervoor dat de beurskoers inderdaad omlaag ging.

Strategisch gezien zie ik weinig problemen met Proximus en ik vind het nu voornamelijk goedkoop inkopen om een paar jaar te wachten :)

Daarbij gaan ze nu eindelijk kunnen concurreren met Telenet op het platteland.

Ter info: Telenet was ook gezakt. Liberty Global zag het aan als undervalued, dus heeft alles gewoon overgenomen en in een paar jaar ( als de investeringen achter de rug zijn), gaan ze gewoon weer de beurs op...

In 2025 is 10,9% terugbetaald, 2028: 23 %, 2031: 51%, 2034 82,6 %, 2036: 98,9% en finaal in 2040: 100%.

Wel curieus wat het dividend in 2026 doet en welke invloed dat de samenwerking met Telenet ( om Fiber uit te rollen) zal hebben op het ( hopelijk vervroegd) verlagen van de investeringskost :)

[Reactie gewijzigd door NicoJuicy op 10 februari 2025 13:28]

En zo heeft elke oude telcoboer flinke investeringen en transformaties moeten doen..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.