Gerucht: alle iPhones met iOS 18-ondersteuning kunnen upgraden naar iOS 19

Apple zou van plan zijn om alle iPhones die nu iOS 18 kunnen draaien, toegang te geven tot iOS 19. Daaronder vallen dus ook de iPhone XR en XS uit 2018. Wel zouden sommige iPads niet meer worden ondersteund.

Apple iPhone XR
Apple iPhone XR

De iOS 19-update, die naar verwachting rond september 2025 beschikbaar komt, kan worden binnengehaald door alle iPhones die nu ook kunnen upgraden naar iOS 18. Dat schrijft de Franse website iPhonesoft, die vaker correcte informatie naar buiten bracht over het updatebeleid van Apple. Dat zou betekenen dat de iPhone XR, XS en XS Max minstens zeven jaar lang van updates worden voorzien, al hebben deze telefoons volgens de site geen toegang tot alle nieuwe functies.

De anonieme bron van iPhonesoft stelt wel dat sommige iPads die iPadOS 18 draaien, geen ondersteuning krijgen voor de komende softwareversie. Het gaat om de apparaten die een zwakkere processor dan de A12 gebruiken. Het nieuwste model dat hierdoor buiten de boot zou vallen, is de 2019-editie van de reguliere iPad. Alleen de iPad mini van 2019 of later, iPad van 2020 of later, iPad Air van 2019 of later en iPad Pro uit 2018 of later kunnen volgens de site upgraden naar iPadOS 19.

De site stelt verder dat de nieuwe functies van het besturingssysteem in eerste instantie 'mager' zullen zijn. Bloomberg-journalist Mark Gurman zei vorige maand al dat de meeste vernieuwingen pas in 2026 zullen verschijnen als onderdeel van iOS 19.4.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

22-12-2024 • 12:18

115

Lees meer

Reacties (115)

115
114
67
3
0
26
Wijzig sortering
Netjes van Apple om 6 jaar oude hardware gewoon keurig de laatste upgrade te laten draaien. Er wordt vaak gezegd dat Apple duur is, maar alle waar is naar zijn geld en daar staat dus lange levensduur tegenover.
6 jaar is zeker niet lang als ze apps een minimum os laten vragen alleen 'just because' zodat mensen weer een nieuwe telefoon moeten kopen. Je moet die apps gewoon 20+ jaar kunnen draaien, t vraagt geen reet aan hardware. Maarja wegwerp en maximale winst uittrekkerij maatschappij.
“Laten vragen” suggereert alsof dat moet van Apple. Dat is echter een keuze van de developer en is niet “just because” maar vaak om praktische, pragmatische en financiële redenen - waarbij nieuwe toestellen slijten echt niet het einddoel is voor die ontwikkelaars. Laten we ook eens kijken wat de impact van die minimale iOS versie over het algemeen is… Want je doet nu net alsof elke telefoon die ouder dan 6 jaar is meteen niet meer ondersteund wordt door de devs. Als ik bijvoorbeeld kijk naar een aantal zeer populaire apps: Signal vereist iOS 15. Dat draait nog op de iPhone 6S uit 2015; tegen de tijd van iOS 19 is dat toestel dus 10 jaar oud. Instagram en Facebook idem dito. WhatsApp en TikTok vereisen zelfs iOS 12 minimum, dat draait nog op de iPhone 5S van 2013; een dan 12 jaar oud toestel en dubbel zo lang als de 6 jaar die je noemt. Daar is echt helemaal niets mis mee en is eigenlijk ongekend lange ondersteuning, wat juist komt door Apple’s inzet op lange backward compatibility; het tegenovergestelde van wat jij suggereert.

Apps 20+ jaar laten ondersteunen is gekkenwerk voor de ontwikkelaars, zeker gezien mensen over het algemeen hun telefoon extreem verre van 20 jaar houden; dat gaat nergens over. Vaak ontstaan dan ook problemen omdat men oude API-endpoints en brakke ciphersuites moet blijven ondersteunen; wat problematisch is. Dat is de Windows XP situatie, zullen we maar zeggen; daar kan je toch niet serieus voor pleiten?

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 december 2024 13:04]

Daar is echt helemaal niets mis mee en is eigenlijk ongekend lange ondersteuning
Gezien het feit dat er nu tussen de 50 en 100 jaar oude huishoudelijke machines zijn die het nog steeds goed doen zou ik 12 jaar niet te snel bestempelen als "ongekend lang" ;)
Een iPhone zal het na 50 tot 100 jaar ook gewoon nog wel "doen" er wordt alleen geen ondersteuning gegeven voor software.
Of voor de mobiele netwerken die het kan gebruiken…
Een Miele wasmachine van 40 jaar oud, picobello onderhouden, komt niet in de buurt van energiegebruik, snelheid en resultaat van een simpel goedkoop model van vandaag.

Hoe kan je stellen dat die wasmachine het goed doet, als een 2ehands koopje van 5 jaar oud het beter doet.
Ja, op die punten heb je wel gelijk.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 22 december 2024 22:37]

Uiteraard kun je gewoon je 25 jaar oude Nokia erbij pakken en daar Snake op spelen. Stand-alone apps die je vandaag op je iPhone installeert zullen over 25 jaar ook nog prima werken.

Maar dat is een ander verhaal dan apps die bijna wekelijks van nieuwe features worden voorzien. Of waarvoor je allerlei servers in leven moet houden.
Pak je iPad-1 er eens bij. Die is nog geen 25 jaar oud. Bekijk dan eens wat er nog functioneert. Dat is verdomd weinig. Zelfs Safari werkt niet meer naar behoren. Echte stand-alone apps werken nog wel maar zodra er een Internet verbinding nodig is naar bv. een website of een back-end (bv voor het weergeven van advertenties in de app), dan houdt het op, een enkele app daargelaten.

Die iPad-1 is nog in prima staat, hardwarematig. Maar je kunt er niets mee omdat het OS niet te vervangen is. Als de software-ondersteuning voor een device is afgelopen, geef het device dan vrij - dat zou de EU best af mogen dwingen. Ik zou wat graag een eigen OS op deze iPad-1 zetten (idem op de andere oude iPads die hier rondslingeren).
Ik zou wat graag een eigen OS op deze iPad-1 zetten
Welk OS?

Heb je enig idee wat je nu roept?

Want Apple maakt praktisch alles zelf, dus Blobs voor firmware hebben ze dan ook zelf en kunnen/mogen ze ook zelf vrij geven, maar bijvoorbeeld een Samsung of Huawei kunnen dat alleen voor hun eigen processoren en modem chips. Alles wat van een partij als Broadcom komt is proprietary. Mogen ze dus niet eens vrijgeven. En zonder die firmware is er geen enkel OS (echt helemaal geen 1) wat gaat draaien op dat device.

Zeg maar meest onrealistische scenario wat er is. Gaat de EU ook niks aan veranderen.
Je zou dus kunnen stellen dat als er een product zoals een modem van Broadcom in een device zoals een Samsung tablet zit, dat dan de blob van de firmware voor dat modem dan vrij komt zodra Broadcom dat product niet meer zelf produceert. Of dat Samsung dat dan zou moeten afdwingen bij Broadcom als Broadcom dat model zelf nog langer zou ontwikkelen.
Geld toch ook voor apple Msocs daar is linux voor iig M1 en M2
Een A-Soc is niks anders dan diezelfde cores maar tier lager dan standaard Msoc
Enige probleem is dus dat linux een touchscreen interface moet hebben
Command line is dan niet de default input.
"Zelfs Safari" werkt niet. Juíst Safari werkt niet. Het internet van 25 jaar terug is écht niet meer het internet van nu :D
Je bent in de war met de PocketPC. Die kwam 25 jaar geleden. De eerste iPad kwam15 jaar geleden. De HTML-5 en Javascript ES5 standaarden zijn ouder. Het zou nog behoorlijk moeten werken, met wat graceful degradation. Dat lukt ook op de iPad-1 (met streepje, benieuwd wat KRBM123 voor bijbedenkingen heeft) maar die loopt behoorlijk snel vast.

Als maatschappelijk-verantwoord-ondernemen van belang is, dan zorg je dat geproduceerde hardware zo lang mogelijk mee kan gaan, zelfs al zitten er allerlei rechten op de blobs: daar is, als we willen, een mouw aan te breien. Ik heb er een gruwelijke hekel aan om nog prima hardware te moeten afdanken omdat de software niet meer wordt ondersteund.

Zelfs een oude iMac kun je ombouwen tot een extern scherm door het moederbord te vervangen door een kleine HDMI aansturing. Ook de HP TouchPad, met webOS kon je eenvoudig voorzien van bv. Android (weinig zinvol, TouchPad was nog steeds niet vooruit te branden, die eerste generatie iPad rende er al rondjes omheen).

Iemand vroeg naar het OS. Ik denk aan bv. PostmarketOS.

En nee, ik doe dat niet met al mijn oude hardware, maar er blijken genoeg mensen te zijn die dit wel graag doen, en ik schenk hen graag mijn oude hardware - misschien ook wel omdat ikzelf de IT wereld ben ingerold (begin jaren 80) via een beeldend kunstenaar van de kunstacademie St. Joost. Hij klooide met computers (Apple 2), oude electromotoren, lasertjes, stappenmotoren enz. en wist er allerlei kunstige dingen mee te doen, bv. een Apple 2 en laseraansturing via oude afgedankte spoelen enz. Nachtenlang bij die kunstenaar aan het mee-knutselen geweest. Niets werd weggegooid, alles werd hergebruikt. Mooie tijden.
Websites met store kunnen os browser detecteren.
Oude meuk niet secure dan afkappen.

Misschien iets voor linux A- Soc lite distro dan heb je up to date OS en browser.
Voor casual volk die moet maar naar hardware met os en browser security update tech gaan.
Leuk gebruik van streepje tussen iPad en 1, bewust neem ik aan? Wat is de gedachte, voor ik zelf iets projecteer?
Die iPad werkt zolang je deze niet reset, zodra je dat wel doet kom je niet meer door het activatieproces heen omdat je iCloud account de codes die je daarvoor nodig hebt niet meer voor je kan genereren. Zo heb ik nog een door iPod en iPhone, kan er helemaal niks meer mee terwijl ik de iPod (touch) nog graag als mp3 speler zou gebruiken, maar helaas…

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 december 2024 21:07]

Ik zou wat graag een eigen OS op deze iPad-1 zetten (idem op de andere oude iPads die hier rondslingeren).
Interessant, welk OS programmeer je dan? Programmeer je ook OSen voor je andere oude apparatuur?
Ja en een hamer honderden jaren.
En hoeveel van die huishoudelijke apparaten ontlenen een groot deel van hun bestaansrecht aan up to date internetfunctionaliteit en de beschikbaarheid van moderne apps? En hoeveel van die 50 jaar oude apparaten werken op een accu?
Dat heet 'survivorship bias'. Ook destijds waren veel van die apparaten al massaproducten en dus gemaakt voor een beperkte levensduur. Dat sommige eigenaren ze goed onderhielden of lieten repareren in plaats van ze weg te gooien, doet niets af aan het feit dat de meeste ervan inmiddels al lang en breed verdwenen zijn.
Dat is lang.
Firma die 20plus jaar kwaliteit leveren zijn nu dood of overgenomen en leveren lagere kwaliteit.
Als je e waste wilt reduceren heeft dat grote gevolgen voor innovatie en nextgen. Naast dat ipv hardware naar service verdien model moet gaan.
Als je kijkt naar de hardware in dit ding is het echt niet zo dat de processor en de gpu "whatsapp" niet aan kunnen of die social media apps. Ik zeg het je, het is ONZIN. Het jaagt mensen alleen maar naar om een nieuwe phone te kopen.

[Reactie gewijzigd door yelop op 23 december 2024 11:41]

Nee die zijn er niet. Dat is waar jij je geld voor neer gelegd hebt. Als de hardware het aan kan, is er GEEN excuus.
Je kan het nog honderd keer herhalen, maar de tientallen redenen waarom het toch echt logisch is zijn nu meermaals door meerdere mensen aan je uitgelegd. Als je het nu nog steeds niet snapt of doelbewust eigenwijs wil blijven zijn: heel jammer, maar dat verandert de feiten niet.
Jij kan het ook blijven herhalen, maar het veranderd niet dat het onzin is. of er nou meerdere mensen die dezelfde onzin aanhalen of niet. Het is allemaal alleen maar om je nieuwe apparaten te laten kopen. Als je dat niet kan inzien helemaal prima.. niet mijn geld. Maar je moedigd ze dan wel aan. Ik verwacht mijn telefoon decenia jaar te gebruiken ben al aardig opweg, of wanneer hij echt op is. succes6 aan iedereen met hun gesloten platformen, procedures en onzin developers die met weet ik veel wat meewerken hieraan met hun onzin justificaties.
Natuurlijk evolueren services en apps. Maar bepaalde basis functies/apps zouden niet uit gefaseerd moeten worden om super krachtige hardware te vragen dat is gewoon piss poor slecht ontwerp. longevity zou hoogaanstaand moeten zijn. Als je nou een nieuwe functie introduceerd wat de hardware niet kan, prima, maar hou het oude bestaand wat de oude hardware wel kan. We moeten toch allemaal zo "duurzaam" zijn? DOE dat dan ook.
Ik lees hier onzin
Ten 1st
Gen tech dat oer wifi gebruikt
Accient gsm netwerk dat al lang uit de lucht is.
Dus je hebt er niks aan.
Naast dat in die overgang periode security lek zeef is.
Zelf ooit te Lang oude wifi router gebruikt en ja kon een buur er ook stiekem van gebruik maken.
E-waste probleem is niet zo makkelijk op te lossen. Naast als je de branch hard naait dat ze dan ook van verdien model moeten switchen.
Ja hier spelen een hoop factoren mee. Bij Android maken ze compat libraries waarmee ze nieuwe functionaliteit backporten naar oudere Android versies. Apple doet dit dan weer niet, wil je nieuwe features ondersteunen maar ook backwards compatible zijn dan vraagt dat extra inspanning. Soms is het eenvoudig soms niet. Zo heb je bijvoorbeeld tegenwoordig SwiftUI waarmee je de UI van de app kan maken. Echter wordt dat niet op elke iOS versie ondersteunt of zijn er nieuwe features die je niet op oudere versies kan gebruiken.

Afhankelijk van hoe groot je publiek is (zeker op de oudere versies) is het het vaak niet waard om zowel een interface te maken voor oudere iOS versies en eentje voor nieuwere.

Ook als je kijkt naar de cijfers dan zie ik regelmatig dat bij als je drie major versies terug gaat je vaak nog maar 2 procent of minder van je gebruikers ondersteund. Als je dat afzet tegenover de kosten om hen te ondersteunen en tegenover de extra opbrengsten die je kan maken door hen niet meer te ondersteunen dan is het vaak een prima business case om de oudere versies niet meer te ondersteunen.

Maar zelfs dan heb je dus vaak dat apple een iPhone vijf jaar of langer ondersteunt, plus nog twee tot drie major versies support heb je al snel acht jaar support op je telefoon. Als je dan kijkt ook naar hoe de hardware veranderd en sneller wordt, meer geheugen krijgt dan snap ik het allemaal best goed (zeker als iOS developer).

App developers doen het dus vaak niet zodat hun gebruikers dan een nieuwe telefoon moeten kopen maar uit praktische overwegingen voor henzelf.

Dat apple maar x jaar ondersteuning biedt is ook begrijpelijk. Elke extra OS versie betekent weer dat er op extra apparaten getest moet worden, rekening gehouden wordt met oudere hardware, missende hardware features en zo verder. En ja uiteindelijk wilt Apple gewoon winst maken. Dat kan ik ze niet kwalijk nemen. Ben je het daar niet mee eens dan kun je bij een andere fabrikant een (android) telefoon kopen.
Als iOS / macOS developer ben ik het hier helemaal mee eens. Die praktische benadering heeft grappig genoeg soms ook het omgekeerde effect: soms implementeer ik een feature (nog) niet omdat oudere versies van iOS die API nog niet hebben, omdat ik dan twee versies van een functie/interface moet onderhouden, of omdat het naar mijn idee nog niet helemaal uitgewerkt is.

Persoonlijk probeer ik in elk geval de versie van het afgelopen jaar te ondersteunen; dat is nu iOS 17, en ik ga (potentieel) de vereisten pas verhogen als iOS 19 uitkomst. Maar zoals het er nu uitziet heb ik nog geen reden om dat te doen, de APIs zijn kleinschalig genoeg dat het niet interessant is, of makkelijk genoeg te implementeren met een @if available.

In de praktijk draait mijn app dus op een iPhone uit 2018, dat is zes jaar geleden. Dat vind ik nog wel kunnen. Mijn demografie is ook enorm tech-niche, dat weeg ik ook mee.
Ik ben het niet vaak met @WhatsappHack eens :) , maar hier sla je de plank compleet mis.
Mobiele besturingssystemen hebben een gigantische impact op de functionaliteit van de software(/apps) die er op draait. Nog veel meer dan desktopbesturingssystemen.

Het gaat ook helemaal niet om hoe belastend de apps voor de hardware zijn. Het gaat om de beschikbaarheid van OS-functionaliteiten.

iOS (en Android) leveren gigantisch veel libraries en kernelfunctionaliteiten die apps kunnen (danwel moeten) gebruiken. Denk alleen al aan versleutelingsalgoritmes en API's naar geavanceerde beveiligingsmethodieken, maar ook al simpelere zaken als beelden genereren, webdiensten aanspreken, enzovoorts.
De OS-makers maken die functies steeds beter/efficiënter/veiliger over de jaren heen.
De appmakers willen daar natuurlijk gebruik van maken, voor hun klanten. Om klanten tegemoet te komen, zie je vaak dat ze de oudere besturingssystemen ook nog een tijdje blijven ondersteunen, dus dan moeten de appmakers effectief continue "Als iOS>=16, dan superveilig en snel protocol, als iOS<16, dan legacy protocol." Naarmate je verder en verder gaat, wordt dat in de praktijk steeds complexer om dan nog efficiënte en vooral veilige code te maken.

Je ontkomt er dus op een bepaald moment niet aan, dat een oud besturingssysteem niet langer ondersteund wordt, of in elk geval geen functionele updates meer krijgt. (Vaak zie je zelfs nog dat de oude versie van de app gewoon nog een tijd blijft bestaan en functioneren, maar op een gegeven moment kan dat echt niet meer.)

Als we naar WhatsApp kijken. Die ondersteund alleenmaar iOS 12 en hoger. Sinds iOS12 wordt TLS 1.3 ondersteund. Het is geen gekke gedachte dat Meta, alleen maar TLS1.3 wilt gebruiken.
Twintig jaar support geven op iets, is ook wel een ander extreem uiterste. Op een gegeven moment is de koek ook op. Meubels gaan ook “maar” 10 jaar mee als je tegenwoordig een beetje kwaliteit/prijs verhouding wilt. En 20 jaar lang iets van veiligheidsgordels voorzien gaat hem sowieso niet worden.
Je moet die apps gewoon 20+ jaar kunnen draaien, t vraagt geen reet aan hardware
't vraagt echter een enorme investering aan mensuren om die oude troep te blijven ondersteunen. Als app developer loop je nu al tegen het probleem aan dat het op een gegeven moment gewoon goedkoper is om het handjevol gebruikers dat nog met een antiek toestel werkt een nieuwe telefoon kado te doen dan het is om developer uren te steken in het ondersteunen van oude hardware.
Apple heeft een vrij duidelijke ondersteuning. 5 jaar lang "het nieuwste" en dan nog 2 jaar beveilingsupdates.

Overigens doen die apps het daarna nog prima. Wat je wel mee moet nemen is dat Apple uiteraard niet verantwoordelijk is voor wat app-makers doen. Als die ervoor kiezen om na 2 jaar geen ondersteuning meer te geven en een benodigd internet-backend eruit te trekken, dan kan Apple daar niet zo heel veel aan doen.
6 jaar is lang voor een telefoon. Gemiddeld gaat een telefoon 3 jaar mee. Als je jouw telefoon 6 jaar lang mee wilt laten gaan moet je sowieso eens de batterij vervangen. Hardware is verouderd etc, wie weet hoe de wereld er in 2030 eruit zal zien?
Anoniem: 710428 @yelop23 december 2024 11:38
20? Gemiddeld leeft een mens 80 jaar,
en daar staat dus lange levensduur tegenover.
6 jaar is niet lang, zeker gezien de prijzen die je er voor betaald.
En ja, het kan slechter..
In de markt is 6 jaar lang upgrades uitzonderlijk. Vergeet niet dat er de jaren erna nog beveiligingsupdates zullen komen als upgraden niet meer mogelijk is. Mijn oude iPhone 7 kreeg onlangs nog een beveiligingsupdate. Dat is een toestel van bijna 9 jaar oud. Uniek in de markt.
...niet echt. Met Windows Phone was Microsoft in 2020 nog toestellen van updates aan het voorzien die uitkwamen in 2012. En dan spreken we niet over toestellen die over de toonbank gingen voor €869 en meer, maar over toestellen die soms al te koop waren voor net €100.

Het is misschien ongezien hedendaags, maar het is belangen na niet zo indrukwekkend zoals je het doet uitschijnen hier.
Windows phone update policy was gewoon slecht. Dat ze af en toe een update hebben uitgebracht is leuk en aardig maar ze konden echt niet aan Apple tippen.
Ja.. maar dat is een OS waar niets meer aan veranderde. Alsof Apple nu een bugfix voor iOS 10 zou uitrollen. Dat klinkt leuk, maar mensen die 10 jaar geleden last hadden van die bug zijn inmiddels wel naar iets anders overgestapt denk ik.
Apple zegt toch niet dat ze IOS18 niet meer ondersteunen, enkel dat je nieuwere hardware nodig hebt indien je ook IOS19 wil
Zijn ondertussen genoeg Android opties die 7 jaren garanderen, dus zo uitzonderlijk is het niet meer. Er komen ook EU wetten aan die 5 jaren na end of life updates zullen garanderen. Er is veel veranderd in de laatste 3 jaar...

Zelfs mijn 3 jaar oude Chinese Lenovo tablet krijgt nog 3-maandelijkse updates, iets waar ik mij nog altijd over verbaas. Nog niet zo lang geleden mocht je blij zijn met een paar updates in het eerste jaar en kon je het wel vergeten zodra het nieuwe model uit was.

[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 22 december 2024 13:52]

Het is eigenlijk 8 jaar hè?

De iPhone XS is uit 2018. En eind 2026 krijgt deze zeer waarschijnlijk de update naar iOS 20 niet meer, maar nog wel alle iOS 19 updates (in 2026).

Daarna krijg je nog de security updates, mocht je je telefoon nog langer willen houden. Als er niks vreemds gebeurt is de XS voor je het weet 10 jaar oud :P
Eind 2019 pas discontinued, dus je mag een jaartje ondersteuning er van af halen. Ook mensen die later een telefoon kopen hebben recht op updates ;)

Dan nog is het een redelijke tijd support natuurlijk.
Eeuhm, gewoon 8 jaar dus. :-) De XS/XR is uitgekomen in 2018, het is niet omdat je die een jaar nadien pas kocht dat er plots een jaar aan updates weg is.
Het gaat om het aantal jaar ondersteuning die een koper krijgt, dan moet je toch minstens vanaf de discontinued date kijken.
Vind ik een vreemde redenering. Het is niet omdat je een product een jaar na lancering koopt dat dat product plots een jaar minder lang ondersteund wordt. Die ondersteuning begint te lopen vanaf de release. Als ik vandaag een iPhone XR koop, dan kan ik toch moeilijk zeggen dat de XR maar een kleine 2 jaar ondersteund werd? Voor mij persoonlijk wel, maar niet voor het product.

Het is niet zoals met garantie dat die pas begint te lopen na aankoop van een product.
Sorry hoor maar dat is in smartphone land extreem lang voor dat ik iPhones had was het gemiddeld 2 jaar dus 6 jaar is echt heel netjes en zelf met de idioot hoge prijzen die Apple vraagt is het zeker nog netjes (al moet dit niet verder stijgen).
Gezien de inflatie en alle maatregelen die diverse overheden tegen Apple hun cash cows nemen vermoed ik dat de prijzen nog wel verder zullen stijgen.
Vermoedelijk gaan de prijzen van de concurrentie ook omhoog als die verplicht worden minimaal 5 jaar support te leveren.
Als de inflatie elk jaar bijvoorbeeld 3% is, wordt geld in feite 3% minder waard en wordt de prijs van een telefoon van € 1000 in een jaar € 1030, dus in tien jaar € 1343.

Tien jaar terug, in 2014 kostte een nieuwe iPhone (6) € 700 of € 800/900 voor de varianten met meer geheugen. De iPhone 6S kostte € 740/850/960.

Volgens inflatiecalculator.nl zou dezelfde iPhone 6 nu € 896, € 1025/1153 kosten en de 6S € 948/1089/1130.

De iPhone 16 kost nu vanaf € 850
De iPhone 16 Plus vanaf € 1029
Pro € 1140
Max € 1360

Kortom je hebt nu een 10 jaar modernere telefoon voor hetzelfde geld, inclusief inflatie, tenzij je het ‘absolute topmodel’ wil. Die keuze was er 10 jaar geleden niet. Er valt nu meer te kiezen qua kleuren, formaten en pro-modellen.
Ik vind het maar raar dat men de gemiddelde inflatie gebruikt voor hoogtechnologisch apparatuur zoals smartphones en computeronderdelen. Dit percentage is weinig representatief. Ik denk dat je eerder minimaal het dubbele mag nemen en in sommige gevallen zelfs 10% p/j.

Zelfs dagelijkse boodschappen zijn de afgelopen pak em beet 5 jaar echt niet máár gemiddeld 3% gestegen p/j. Een pakje Nongshim Shin Ramyun noodles bijvoorbeeld koste me in 2019 of 2020 €1,10 meen ik bij de super, nu tussen €1,55 bij de Dirk, €1,57 bij de Jumbo en €1,59 bij de AH. Dat is zo'n 8%.
Het inflatiecijfer is dan ook een gemiddelde. Er zijn producten die flink boven die 3% zitten (zoals jouw voorbeeld) en er zijn producten die er onder zitten.

Overigens:

2020: 1,10
2021: 1,13 (1,10 +3%)
2022: 1,16 (1,13 +3%)
2023: 1,18 (1,16 +3%)
2024: 1,22 (1,18 +3%)

Dus het gaat sneller dan je denkt. En dat is uitgaande van een stabiel inflatiecijfer van 3%. In 2022 en 2023 was de inflatie, mede door de Russische inval in Oekraine, de daardoor stijgende energieprijzen hier in Nederland en andere gebeurtenissen op het wereldtoneel, flink hoger dan 3%.

Daarnaast: als die noedels die je noemt niet in Nederland worden geproduceerd, dan kan het zomaar zijn dat fabrikant en distributeur een flinke optelsom hebben moeten maken om het product rendabel te houden ondanks de verhoogde transportkosten.

Oh, en ik sluit niet uit dat sommige supermarkten een loopje hebben genomen met de genoemde gebeurtenissen en de prijzen nog wat verder omhoog hebben gegooid dan noodzakelijk.

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 23 december 2024 08:41]

Inflatie is 1 factor. Als er transport energie oorlog in de mix.
Als brood factor 1,2 duurder wordt . Maar ook netto loon dan us evenduur alleen getal is groter.
Wat belangrijk is is loon goed inflatie compenseerd
Ik gebruik een betrekkelijk laag percentage als voorbeeld omdat het punt toch wel overkomt. Sowieso is inflatie heel persoonlijk, want energie en woningen stijgen vaak veel harder dan de rest. Dus als je huis is afbetaald of je huurt relatief goedkoop en je reist weinig of het is juist andersom (benzine, ov), is het voor jou meteen een heel ander verhaal.

Wat ik bedoel, is dat computerhardware feitelijk juist achterloopt qua prijsverhogingen en eerder goedkoper is dan ooit, terwijl mensen hier altijd massaal lopen te klagen hoe door Apple etc wel niet is. Ik kocht een pro model Apple laptop voor € 4400 rond 2000 ƒ 4400 in 2001. Ongeveer zoiets zou nu, met inflatie erbij, veel duurder moeten zijn, maar in werkelijkheid heb ik nu juist minder betaald. Dit is toevallig het eerste stukje wat ik met deze nagelnieuwe zwarte MBP typ 😎.

En ja, voedsel is flink duurder geworden, maar anderzijds geeft een gemiddeld gezin nu veel minder uit (rond de 8% van het gezinsbudget) aan voedsel dan 50 jaar geleden (rond de 32%), volgens CBS-cijfers.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 24 december 2024 00:18]

Vind ik lastig vergelijken met een laptop van zo lang geleden, want er komen namelijk andere factoren om de hoek kijken. Apple heeft bijvoorbeeld veel meer afzet tegenwoordig, dus dan kunnen ze aantrekkelijkere prijzen hanteren. Wellicht ook meer concurrentie, maar tegelijk wel de naam opgebouwd. Daarentegen waren de productiekosten lager destijds vermoed ik, maar de relatieve totale kostprijs misschien wel weer hoger (marketing en andere bullshit, wellicht gewoon pure afzetterij, ik weet het niet).
Ja natuurlijk zou je diezelfde redenen ook kunnen opteren voor mijn vorig bericht, maar ik bedoelde daar niet gelijk 25 jaar geleden mee, max 10 jaar ofzo.

En btw, je hebt serieus 10.000 gulden voor een laptop neergelegd? Letterlijk met alles erop en eraan en het beste van het beste ofzo? WTF 8)7

Ja 50 jaar geleden was de arbeidsparticipatie ook een heel stuk anders. Iets met een éénverdiener waar er tegenwoordig een heel stuk meer tweeverdieners zijn. Dat verdraait de cijfers enorm. En alsnog kon een gemiddeld gezin over het algemeen beter rondkomen van 1 salaris dan tegenwoordig. De redenen weten we wel, maar das een ander verhaal.
Sorry, mijn fout, het was 4.400 gulden in 2001 voor een Titanium Powerbook 500 Mhz. Als ik me goed herinner waren er twee cpu snelheden 450 en 500 Mhz of zo. :X

OK, nog steeds en ook toen veel geld, maar ik verdiende best goed als 'creatieve' freelancer dus die laptop was niet alleen hobby, maar ook gewoon dagelijks gereedschap en behalve een auto was het alles wat ik voor mijn werk nodig had. Ik had geen andere hobby's, gezin of hypotheek, woonde nog bij m'n ouders en het was een mooie aftrekpost.

Als iemand een nieuwe auto van € 30.000 koopt of lease't, vraagt niemand zich hardop af waarom het zo duur moet zijn. Als iemand een laptop van € 3K koopt, krijg je die reactie wel. Tja. Een ander gaat elk jaar op wintersport, dan ben je in twee jaar ook wel € 3.000 kwijt. Vinden we ook heel normaal. Is ook niet per se 'nodig'.
Ja 50 jaar geleden was de arbeidsparticipatie ook een heel stuk anders. Iets met een éénverdiener waar er tegenwoordig een heel stuk meer tweeverdieners zijn. Dat verdraait de cijfers enorm. En alsnog kon een gemiddeld gezin over het algemeen beter rondkomen van 1 salaris dan tegenwoordig.
Het was absoluut een andere tijd, maar een gezinsinkomen is een gezinsinkomen, of je nou tweeverdieners bent of niet. Het is een feit dat mensen nu veel meer te besteden hebben aan luxe dan toen. Dat gemiddelde gezin kon toen beter rond komen van één inkomen, maar had toen geen vaatwasser, geen 50" HD kleuren-tv, de kinderen hadden geen eigen computer of smartphone, geen elektrische fiets, mensen ging niet 'even' een weekendje shoppen in Londen of Barcelona etc, etc. Gaan studeren ('doorleren') was lang niet voor iedereen weggelegd, ook al was de studie op zich toen zo'n beetje gratis, omdat veel mensen thuis moesten helpen in het bedrijf of al op jonge leeftijd onmisbaar waren als huisvrouw.

Maar ik dwaal af. Mijn punt is dat computerhardware goedkoper is dan ooit. Daarnaast heb je nu voor – zeker als je omrekent naar inflatie – hetzelfde geld een computer die veel betere specificaties heeft.
Het was absoluut een andere tijd, maar een gezinsinkomen is een gezinsinkomen, of je nou tweeverdieners bent of niet. Het is een feit dat mensen nu veel meer te besteden hebben aan luxe dan toen. Dat gemiddelde gezin kon toen beter rond komen van één inkomen, maar had toen geen vaatwasser, geen 50" HD kleuren-tv, de kinderen hadden geen eigen computer of smartphone, geen elektrische fiets, mensen ging niet 'even' een weekendje shoppen in Londen of Barcelona etc, etc.
Hiermee versterk je juist mijn punt.
Vroeger dus minder uitgaven aan luxe waardoor er automatisch meer besteed werd aan voedsel.
Tegenwoordig is het uitgavenpatroon juist anders omdat er meer wordt besteedt aan luxe. Men name die 2e inkomen binnen een gezin biedt daar ruimte voor. Vooral energie en mobiliteitskosten zijn enorm gestegen en als resultaat is het aandeel voedsel gedaald.
Je ziet dus dat gezinsinkomen toen niet vergelijkbaar is met gezinsinkomen anno nu.

Punt uiteindelijk is dat de gemiddelde inflatie echt zo'n bullshit is, want het uitgavenpatroon is zoveel verschillend tussen een gezin op bijstandsniveau en een soortgelijk gezin met tweeverdieners op jan modaal niveau. Het zou volgens mij veel representatiever zijn als ze (het CBS en dus de Rijksoverheid) de gemiddelde inflatie bepalen gebaseerd op inkomen (gecorrigeerd naar inkomen). Dan zie je meteen wat het verschil voor 'de gemiddelde inflatie' is als zaken als vakanties, uitjes, horeca en persoonlijk vervoer wegvallen. En dan heb ik nog voor een eerlijk vergelijk hetzelfde gezin gepakt en maar één variabele veranderd. Is natuurlijk nog veer erger als ik een alleenstaande gehandicapte had genomen met 2 kinderen vs 2 babyboomers van in de 60 (ja klopt niet helemaal) met hun eigen bedrijven.
Of anders puur en alleen de basisbehoeften (nutsvoorzieningen, zorg, onderwijs, kleding, onderdak en voedsel etc) in acht nemen en luxe gewoon onder een aparte noemer laten vallen.
De belastingdienst doet ongeveer hetzelfde met BTW.

[Reactie gewijzigd door Username3457829 op 24 december 2024 02:07]

Als je punt is, dat er grote verschillen zijn van persoon tot persoon en van gezin tot gezin ten opzichte van het gemiddelde wat het CBS vaststelt, dan kan ik niet anders zeggen dan dat dat absoluut waar is. Maar dat is altijd zo en heeft ook niet veel met het verleden te maken.

Ik begrijp het probleem niet met boomers die een bedrijf gehad hebben (het zijn volgens mij overigens vaker ex-werknemers van grote bedrijven maar soit) en daardoor nu financieel vaak beter af zijn. Die mensen hebben heel hun leven hard gewerkt en onze huidige welvaart mogelijk gemaakt. En altijd en nog steeds betalen die ook meer belasting, niet alleen absoluut maar ook relatief. Intussen meestal ook nog kinderen opgevoed, sportverenigingen gesponsord etc. Het zijn de creative en ondernemende types die de schoolkrant maakten, die later ondernemer worden maar ook die na hun pensioen het vrijwilligerswerk doen.
Je lijkt het punt te missen in je laatste alinea. We hadden het over de effecten van inflatie met betrekking tot uitgavenpatroon weet je nog? Hoeven we geen diepduik te maken over de bijdrage van babyboomers, waar ik trouwens al bij had gezet dat het niet helemaal een goede vergelijking was, aan de samenleving en hun belastingafdracht etc. omdat dat totaal irrelevant is.
Ik snap niet waarom iemand dit roept. Als je het vergelijkt met andere fabrikanten, inclusief de beveiligingupdates, dan ziet iedereen toch dat de ondersteuning best langdurig is. Zeker als je een wat ouder model aanschaft of een toestel 2e hands koopt, dan hoeft het allemaal niet zo duur te zijn. Juist dan profiteer je optimaal van lange ondersteuning.
6 jaar is prima en meer dan genoeg. Je kunt ook niet eeuwig updates verwachten.
Als men 2 tot 6 jaar met een iPhone doen wordt dat dus netjes ondersteund.
Mensen die 7 jaar of langer met een iPhone doen zijn wel heel schaars.
Wil je er perse langer mee doen, prima toch? In het 7e jaar werkt ook alles nog hoor.
6 jaar is niet lang, zeker gezien de prijzen die je er voor betaald.
En ja, het kan slechter..
6 jaar lang de nieuwste iOS met de nieuwste features, da's lang!

En na die 6 jaar houdt het niet op. Apple brengt ook security updates voor oudere apparatuur uit. Dus een iPhone kan zomaar 8 tot 10 jaar meegaan zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je op een onveilig apparaat werkt.
Ik moet zeggen dat mijn iPhone 13 Pro Max echt nog helemaal prima is. Nog nooit zo lang met een telefoon gedaan uberhaupt. Had altijd upgradewoede.
Dat vind ik eerlijk een andere "voordeel" van een apple device,
mijn toestel (iPhone 11) werkt gewoon perfect zelfs na 4 OS updates, het blijft er eigenlijk mooi uitzien en ik heb bijna nooit echt de behoefte om mijn toestel zomaar te vervangen. Eenmaal de batterij echt te slecht wordt, ga ik wel uitkijken naar een nieuwer model, ik denk niet dat het nog de moeite is om de batterij te vervangen.
Maar als smartphone heeft het meer dan zijn diensten bewezen.

Aangekocht voor ±€750 in 2019 voor de 128Gb versie, als ik het zou afschrijven over deze 5 jaar (De officiële minimale support periode van Apple), dan heb ik maar een jaarlijkse afschrijving van €150/Jaar

[Reactie gewijzigd door Ryaka op 23 december 2024 11:08]

Helemaal mee eens, zo duur zijn ze nog niet eens als een base model neemt.
Netjes van Apple om 6 jaar oude hardware gewoon keurig de laatste upgrade te laten draaien.
7 jaar oude hardware.
Zou handig zijn als ze het van te voren zouden melden, nu is het ieder jaar een loterij voor de gebruiker.
Het is helemaal geen loterij, je device vanaf de release gaat sowieso 5 a 6 jaar mee.
Daarna zal die nog steeds mee gaan, want app vereisen na lange na niet de nieuwste iOS versie.

Signal: Vereist iOS15, welke draait op een iPhone 6s uit 2015, dat toestel zou volgend jaar dus 10 jaar oud zijn en deze app nog kunnen draaien.
Instagram & Facebook: Het zelfde
Whatsapp / tiktok: Hebben zelfs ios12 minimum nodig op dit moment, dat draait nog op een iPhone 5s uit 2013. dus een telefoon van 12 jaar geleden.
ING & ABN: Ios15
Rabobank: IOS14

Dus je kan prima zelf bepalen of je een nieuwe koopt, want ja kan nog jaren op een ouder model doorgaan.
Stel je kan een 4 jaar oude iphone overnemen van een familielid, of je koopt voor die 250 euro een samsung. Bij samsung weet je, 5 jaar support. Bij de iphone? Is het nog 2 jaar, nog 4, ook nog 5? Wie gaat het zeggen.
Bij Apple weet je ook 5 jaar sowieso support, en ook die Samsung in de winkel krijg je geen 5 jaar support.
Er worden gerust modellen van 1 of 2 jaar geleden verkocht, dus dan ook geen 5 jaar support.

Tevens 4 jaar oude Samsungs worden ook gewoon nog verkocht

uitvoering: Samsung Galaxy A51 Zwart

5 jaar support, geen idee gebruiker weet niet dat het toestel zo oud is.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 december 2024 19:29]

Ik kan geen touw vast knopen aan je verhaal. Ik stel: 250 voor een nieuwe samsung in de winkel of 250 voor een 2ehands iphone van 4 jaar oud. Bij de samsung weet je de support, bij apple niet. Thats it. Daarom zou ik het beter vinden als apple net als iedere andere grote fabrikant zou melden hoe lang ze je support geven.
Dit is niet correct, Apple belooft minstens 5 jaar support.
Zie ook dit artikel op tweakers. In de realiteit is dat echter veel langer.
Het statement van Apple is zelfs letterlijk: " Minimum 5 Years from the first supply date"

Daarom is het perfect te verdedigen om een iPhone van 3 a 4 jaar oud te kopen via een verkoper die daar soms zelfs nog 2 of 3 jaar garantie op geeft. Je kan dit toestel dan nog zeker 2 a 3 jaar veilig gebruiken, waarvan nog 1 a 2 met volledige ondersteuning van Apple, waarschijnlijk zelfs langer.

Wat voor mij ook meespeelt is dat een iPhone minder snel verouderd dan bvb. een Samsung van €250, maar dat is mijn persoonlijke voorkeur natuurlijk

[Reactie gewijzigd door Ryaka op 23 december 2024 10:48]

Ah top, dat wist ik niet van dat statement! Alsnog niet helemaal duidelijk, maar stukken beter dan niks zeggen.

Trackrecord hebben ze overigens wel hoor. Alleen hun slechtste telefoons, due 5 en 5c hebben relatief kort support ontvangen, ik dacht 5 en 4 jaar.
Op papier heb je gelijk, echter als je naar Apple z’n geschiedenis kijkt, kun je wel een trend volgen.
Uiteraard ‘in het verleden behaalde enzovoorts’, maar het is in elk geval al een redelijke trend.

Maar. Inderdaad. Het zou fijn zijn als je bij aanschaf van een product ziet hoelang het minimaal nog updates krijgt.
Dit gaat over een tweedehands produkt van vier jaar oud. De gegarandeerde support is dan vaak al bijna verlopen.
Dat tweedehands product zie ik nergens in het draadje waar ik op reageer, maar dan ligt het er net aan hoe of het is. Als het toestel 2 jaar na uitgave is, heb je nog 4 jaar.

Maar dan is het inderdaad/uiteraard korter. En zoals ik al schreef zou het fijn zijn tot wanneer je minimaal ondersteuning hebt.
Je reageerde op @Ruw ER . Die verduidelijkte zijn standpunt:
Stel je kan een 4 jaar oude iphone overnemen van een familielid, of je koopt voor die 250 euro een samsung. Bij samsung weet je, 5 jaar support. Bij de iphone? Is het nog 2 jaar, nog 4, ook nog 5? Wie gaat het zeggen
Dat was een ander subdraadje ;)
Dan zeggen we beiden hetzelfde. Het is korter en het zou fijn zijn als er een minimum-ondersteuning wordt genoemd.

Hoe realistisch dat is/gaat worden is weer een ander verhaal. Als ze dan zeggen 2 jaar en ze doen 4, ook al zijn we gewend aan 6, dan gaat het snel scheef (vanuit de consument)
Ik beschouw dit eerder als een marketingtruc. Tot nu toe heb ik slechts één persoon in mijn omgeving gekend die een oudere iPhone gebruikte (een iPhone 6, terwijl de iPhone 12 al uit was). Voor de rest ken ik eigenlijk niemand die dat doet.

Bovendien gaat de batterij van een iPhone niet lang mee, wat ertoe leidt dat mensen sneller geneigd zijn een nieuw toestel aan te schaffen.

Nochtans bieden officiële dealers, zoals LAB9 hier in België (en waarschijnlijk ook in andere landen), een batterijvervanging aan tegen een aantrekkelijke prijs. Hoewel ik hier zelf geen ervaring mee heb, vind ik dat deze dienst meer gepromoot zou mogen worden.
LoL Hoezo is het een marketingtruc als het zo eenvoudig te verifiëren is? Mijn ouders doen er mee tot de bank-app niet meer ondersteund wordt en dat doen heel veel mensen. Ik gebruik elke iPhone die ik koop tot hij zo'n beetje uit elkaar valt en dat duurt steeds langer. Ik ging van een 3GS naar een 5S naar een XR en die is nu ook alweer 6,5 jaar oud. De accu is nog meer dan 80% en ik gebruik hem echt dagelijks en veel te veel uren al zeg ik het zelf. Ik laad 's nachts op en hoef nooit overdag bij te laden.

Omgekeerd ken ik niemand die langer doet met een Samsung of welke Android dan ook dan ik met een iPhone, maar goed, dat zegt niet alles want N=1.
Het is lastig om iemand serieus te nemen die een zin begint met "Lol," maar ik zal mijn best doen:

Volgens de statistieken houden mensen hun iPhone gemiddeld 2 tot 3 jaar, wat binnen de smartphone-industrie als een acceptabele gebruiksduur wordt beschouwd. Ouders, grootouders en vergelijkbare groepen doen doorgaans langer met hun apparaten, omdat zij minder intensieve gebruikers zijn. Jij verwijst naar jezelf en je familieleden, terwijl mijn opmerking gebaseerd was op ervaringen met klanten.
https://9meters.com/techn...long-you-keep-your-iphone
Tja, sorry maar het is gewoon grappig.

Het gelinkte (Amerikaanse?) artikel stelt dat mensen ongeveer 2,5 jaar met een iPhone doen en zelfs een tabelletje met jaartallen waaruit blijkt dat dat nauwelijks is toegenomen de laatste jaren.

Probleem is alleen dat er geen bronvermelding bij staat en ook geen details hoe, waar, op basis van hoeveel personen dit is onderzocht. Het is een site die het lijkt te moeten hebben van geld verdienen met advertenties. Het lijkt er op dat de cijfers komen van een telecombedrijf waar klanten elke twee jaar een nieuwe telefoon afbetalen via hun abonnement, want dat wordt ook als reden genoemd. Ook lijkt het artikel geen onderscheid te maken tussen hoe lang mensen hun iPhone houden (‘keep’) en een iPhone meegaat (‘last’) want dat wordt steeds door elkaar gebruikt.

Na nog wat zoeken kom ik er achter dat de gebruikte cijfers 1:1 gekopieerd zijn van Statistica. Alleen… ze gaan over alle smartphones en niet speciaal over iPhones en bovendien gaat het over de ‘replacement cycle’ door de eerste eigenaar.

Average Lifespan of Smartphones (Replacement Cycle Length) in the US (Source: https://www-bankmycell-co...&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=rq)
Ik heb een Iphone 11 Pro Max dus nog een jaar extra ondersteuning zou mooi zijn. Hij is technisch nog prima qua accu etc dus als een nieuwe niet hoeft prima.
Ik verwacht dat ook toestellen die op iOS 17 (of zelfs lager) moeten zitten nog wel beveiligingsupdates krijgen en de meeste populaire apps nog wel een tijdje kunnen draaien. Een van de voordelen van Apple is toch wel dat je zolang je telefoon niet stuk is en de accu nog goed is je eigenlijk gewoon nog ondersteuning hebt en telefoon nog kunt gebruiken. Bij Android-telefoons verschilt het nogal per merk hoe goed de ondersteuning is, al zijn er op Android ook weer voordelen die iPhones niet hebben.

[Reactie gewijzigd door jumbos7 op 22 december 2024 16:12]

Klopt van die beveiligingsupdates. Enige wat op termijn wel probleem wordt als mijn 11 een nieuwe IOS niet meer krijgt dat op den duur bepaalde apps niet meer doen met een oudere IOS alhoewel dat nog meestal even duurt na lancering nieuwste IOS.

[Reactie gewijzigd door martwoutnl op 22 december 2024 15:46]

Maar apparaten die draaien op een oudere iOS hebben vaak alleen toegang tot oudere app versies. Wil je de nieuwste app, moet je toch een nieuwer device kopen.
Dat gaat sowieso nog heel lang duren, en dan ga jij die 11 wellicht al niet meer in gebruik hebben

Signal: Vereist iOS15, welke draait op een iPhone 6s uit 2015, dat toestel zou volgend jaar dus 10 jaar oud zijn en deze app nog kunnen draaien.
Instagram & Facebook: Het zelfde
Whatsapp / tiktok: Hebben zelfs ios12 minimum nodig op dit moment, dat draait nog op een iPhone 5s uit 2013. dus een telefoon van 12 jaar geleden.
ING & ABN: Ios15
Rabobank: IOS14

Dus je gaat niet snel merken dat je apps het niet meer gaan doen, en ik denk na 10 jaar je telefoon ook wel op is :).
Mijn 11 Pro werkt ook nog naar behoren, maar is sinds iOS 18 wel een stuk minder stabiel. Dit merk ik voornamelijk in de (vernieuwde) photos app.
Dit werd iets beter met 18.1, maar ik hoop echt dat Apple naast technische ondersteuning van het OS ook enigszins naar de user experience op oudere devices blijft kijken.
Ik vind het volkomen logisch dat de nieuwe features niet super smooth werken, maar stabiliteit op “bestaande” features zou wel erg fijn zijn.
Ik ken zelf nog een aantal mensen die nog steeds een XR of XS hebben en ze vinden over het algemeen de snelheid nog prima, alleen slijten de batterijen wel mee met de tijd.
Heb zelf recent een iPhone 13 Pro Max gekocht want ik was wel klaar met de batterijduur van mijn 2020 iPhone SE.
Wel goed dat ze die wat oudere iPhones blijven updaten, zolang ze er niet te traag van worden zoals bij de iPhone 4S op iOS 9.

[Reactie gewijzigd door alexboon op 22 december 2024 14:50]

Ik ken zelf nog een aantal mensen die nog steeds een XR of XS hebben en ze vinden over het algemeen de snelheid nog prima,
Ik ken mensen die nog een 6s hebben.. en ook die vinden het prima.
alleen slijten de batterijen wel mee met de tijd.
Batterijen zijn te vervangen.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 december 2024 22:12]

Xs iPhone user hier, klopt snelheid is nog steeds prima, heb de batterij wel vervangen. Ben overigens van plan in 2025 een nieuwe iPhone aan te schaffen, niet het topmodel maar de geruchtmakende nieuwe extreem platte iPhone die er aan komt.
De anonieme bron van iPhonesoft stelt wel dat sommige iPads die iPadOS 18 draaien, geen ondersteuning krijgen voor de komende softwareversie. Het gaat om de apparaten die een zwakkere processor dan de A12 gebruiken. Het nieuwste model dat hierdoor buiten de boot zou vallen, is de 2019-editie van de reguliere iPad. Alleen de iPad mini van 2019 of later, iPad van 2020 of later, iPad Air van 2019 of later en iPad Pro uit 2018 of later kunnen volgens de site upgraden naar iPadOS 19.
Dit is een heel lange manier om te zeggen "alleen de 7de generatie iPad blijft achter op iPadOS 18".

...wat trouwens best triest is. Die heeft nog maar 5 updates gehad. Het laagste aantal sinds de iPad 4 uit 2012. De iPads ervoor hebben allemaal 6 updates gehad. Zeker gezien de iPad mini 4 - met praktisch dezelfde specs - volgens dit gerucht dus wel de update zou krijgen en daarmee toe is aan zijn 7de update, terwijl de iPad Air 3 - ook met de A12 - ook zijn 7de update zou krijgen volgens dit gerucht.
Het is ook weer niet dat de 7e generatie iPad bij het oud vuil kan omdat ze op iPadOS 18 moeten draaien. Die zullen vast nog een lange tijd beveiligingsupdates krijgen en nog prima bruikbaar zijn. De A12 processor wordt door Apple kennelijk te traag bevonden om iPadOS 19 goed genoeg te kunnen draaien.

[Reactie gewijzigd door jumbos7 op 22 december 2024 16:13]

Inderdaad apps blijven nog jaren gewoon werken, en zullen ook voorzien worden van updates.
Zoals ik al zeg in de comment waarop je reageert, de iPad mini 5 en iPad Air 3 gebruiken beide ook dezelfde A12 en krijgen volgens dit gerucht beide wel iPadOS 19. De SoC is niet het probleem hier. De SoC zit ook in de iPhone XS en XR die dus ook beide iOS 19 krijgen. En aangezien zelfs de Apple TV HD en 4K nog ondersteund worden zal de Apple TH 4K 2 met ook deze SoC ook nog wel enige tijd ondersteund blijven.

De iPad 7 is het enige toestel dat geen update krijgt uit een lijst van 6 toestellen met de A12, en op de Apple TV 4K 2 na is het het jongste toestel met die SoC.
Ik vind dat wel matig, want de 7e generatie was tot en met september 2020 de nieuwst beschikbare ipad.
De 7e generatie iPad heeft een A10 Fusion-processor, niet een A12.
Naarmate telefoons verder uit-ontwikkeld raken, kun je klagen dat de jaarlijkse vernieuwingen klein zijn, maar het heeft ook als voordeel dat het makkelijker wordt om oude hardware langer te ondersteunen.

Consumenten en daarmee overheden zoals de EU willen ook langer met hardware kunnen doen. Het is te verwachten dat fabrikanten zich alvast voorbereiden op wettelijke eisen wat dit betreft.

Ik typ dit op een XR en het zou inderdaad zonde zijn om die te recyclen, alleen maar omdat hij iOS intussen nieuwe trucjes heeft geleerd, die ik niet of nauwelijks mis. #AirTags nauwkeurig aanwijzen is het enige wat ik zo 1, 2, 3 kan bedenken. En dan nog, er zijn ook mensen die liever een goedkopere, tweedehands iPhone kopen zonder al die snufjes.
True. Ik heb mijn iPhone X enkel vervangen omdat ik een betere camera wilde. Verder nog steeds een geweldige telefoon.
Begrijp mij niet verkeerd, ik vind apple een prachtig bedrijf. En ben het met heel veel dingen eens. Durf zelfs te zeggen, fan van.

Het is heel simpel, maar Apple weigert tot nog toe transparant informatie te geven over hoe lang ze iets minimaal ondersteunen waar anderen dat op de website hebben gedaan.

Althans ik kan het niet vinden. Ooit in een document van een UK based keuringsinstantie heeft Apple 5 jaar afgegeven.

Waar ik mij ook mateloos aan stoor is dat oude apple's aangeven up-to date te zijn. Dat is gewoon onjuist en zelfs gevaarlijk. Dit is echt een gebrek aan communicatie.

[Reactie gewijzigd door winos op 22 december 2024 19:12]

Apple geeft geen informatie over hoe lang iets ondersteund wordt... omdat ze het simpelweg zelf niet weten bij release. Hun officiele lijn is in de trend 'tot de hardware het niet meer trekt', maar hier zijn ze ook niet echt consequent in. Nu wil ik er niet negatief over zijn, historisch heeft Apple het heel goed gedaan met ondersteuning en updates... maar de rest van de wereld heeft ze ondertussen wel ingehaald, al dan niet onder druk van (toekomstige) wetgeving.
omdat ze het simpelweg zelf niet weten bij release
Voor major releases kunnen ze dat inderdaad moeilijk voorspellen, al vermoed ik dat ze best wel een algemeen idee hebben voor de komende 2-3 releases, maar de technische details zijn dan mogelijk lastig.

Echter: Apple kan wel prima voorspellen dat ze bijvoorbeeld nog 4 jaar OS-updates (in de vorm van minor releases/patches/bugfixes) blijven geven op de laatste versie die het apparaat ondersteund. (dus stel dat de iPhone 10 stopt bij iOS 19, dat er daarna nog 4 jaar OS-updates voor iOS 19 blijven komen. Ik verzin maar wat.)

Een aanzienlijk deel van de inhoud van de updates van Apple zijn cosmetische updates (nieuwe icoontjes, enz.) en updates aan hun standaard-apps. Die laatste kunnen ze in principe ook gedeeltelijk lostrekken van hun besturingssysteem zelf.

Bijvoorbeeld iOS 18.0:
De foto's app heeft een nieuw design en maakt wat meer automatische albums. Hij doet dit ook met oudere foto's (het is dus niet afhankelijk van de camera-versie, die unieke metadata meegeeft.)
De calculator app heeft wat nieuwe functies
De Zoek-Mijn-app kan nu een linkje met de geolocatie van een AirTag delen. Kan ook los van het besturingssysteem.

Die drie voorbeelden hebben (naar mijn beste inschatting) niets te maken met de kern van het besturingssysteem.
(er zijn nog meer voorbeelden als de veranderingen in Mail/Kaarten/Maps/enz. Die veranderingen kunnen op zich volledig los van het besturingssysteem zijn.)
Daaronder vallen dus ook de iPhone XR en XS uit 2018.
Dat zou ik wel gaaf vinden! Ik heb een iPhone XR met een nog immer goede accu.

Ik ben ook al accessoires voor een Fairphone 5 aan het verzamelen, maar als ik dit nieuws zo lees denk ik dat ik nog maar even wacht met aanschaffen van de Fairphone 5 zelf.
We gaan het zien. Wat betreft die matige nieuwe functies: prima! De boel mag eerst weer eens wat opgeschoond worden. De nieuwe indeling van het instellingen menu is al een kleine verbetering, maar we zijn er nog niet. Zoveel functies, zoveel onsamenhangend. Een kleinere installatie en het beter kunnen opschonen van caches van apps, daar zou Apple nu toch wel eens op mogen inzetten.
Kan van alles gezegd worden van Apple maar hun upgrade beleid is altijd in orde geweest en ze altijd al best wel lang apparaten blijven ondersteunen. Zeker als je dan kijkt naar vele oudere Android apparaten dan is het soms treurig om te zien dat vaak nog krachtige apparaten niet meer ondersteund worden.
De "revolutionaire" verbeteringen van Apple lijken voorbij na de satelliet en AI integratie. Nu is het een ander kleurtje, ergens een megapixel bij, een millimeter minder dik/dun of een aanpasbaar icoontje. Dat je iPhone meerdere versies van IOS zal ondersteunen is niet zo raar meer.

Een grotere zorg voor mij is dat Apple merkt dat er niets nieuws meer is, hun software/hardware vol bloatware stoppen om toch maar iets "nieuws" te hebben. Die tig camera's bijvoorbeeld, waarbij de foto's AI enhanced zijn zodat de maan er nog mooier op komt.
Die tig camera's bijvoorbeeld, waarbij de foto's AI enhanced zijn zodat de maan er nog mooier op komt.
"AI enhanced" .. ze herkennen dat je een foto van de maan maakt en copy-pasten er in feite een bestaande foto van de maan overheen. Er zitten details in de maanfoto's die helemaal niet in het oorspronkelijke plaatje zaten, dat kan ook helemaal niet met het prut cameraatje op een mobiele telefoon.

Het blijft Samsung, firma list en bedrog.
Samsung is er nog niet eens mee begonnen, het was een van de Chinese merken, iets in mij wil Oppo zeggen, maar ik weet het niet zeker...

EDIT: Correctie, het was Huawei, in 2019 al, 4 jaar voor Samsung.

[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 23 december 2024 02:57]

Wat een gelul. Dat van die maan is een Samsung trucje. De “revolutionaire” verbetering was de iPhone in eerste instantie (2007). Sindsdien is het een iteratief proces, zoals de hele sector.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 22 december 2024 14:37]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.