Vlaamse uitgevers sluiten deal met Google voor artikelen in nieuwssectie

Enkele Belgische uitgevers, waaronder Mediahuis, Roularta en DPG Media, hebben een akkoord bereikt met Google over het tonen van nieuws. Google gaat de uitgevers betalen om nieuwsartikelen te posten in het nieuwe News Showcase.

Google schrijft in een persbericht dat het artikelen van verschillende Vlaamse nieuwsmedia gaat publiceren op het vorig jaar aangekondigde News Showcase. Dat is een aparte sectie van Google waar een gecureerd aantal artikelen verschijnt.

Vorig jaar sloot Google al een akkoord met enkele Waalse uitgevers. Het internetbedrijf betaalt de uitgevers daarvoor. Nu zijn er ook meerdere Vlaamse uitgevers aangesloten bij het initiatief. Dat zijn grote titels, waaronder de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard en Het Nieuwsblad van Mediahuis, Het Laatste Nieuws, De Morgen en 7sur7 van DPG Media en de Krant van West-Vlaanderen, Knack en Le Vif van Roularta. Ook De Tijd van Mediafin wordt leesbaar in News Showcase.

Het is niet bekend wat Google betaalt voor de samenwerking. Google krijgt al jaren kritiek van uitgevers vanwege de macht die het bedrijf volgens hen heeft over bijvoorbeeld de zichtbaarheid van nieuws. Onlangs begon Google een proef waarbij het bij een procent van Europese gebruikers geen nieuws meer toonde. De Belgische journalistenvakbond VVJ reageerde daar toen boos op.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-12-2024 • 14:26

13

Submitter: anpat

Reacties (13)

13
13
8
1
0
3
Wijzig sortering
gaan dit dan de volledige artikels zijn ? Momenteel op mijn android telefoon zien ik ook link (naar /) van de artikelen verschijnen wanneer ik naar rechts swipe op men hoofdscherm. Maar in de meeste gevallen zijn dit artikelen die uit komen op een paywall zoals hln+ en dergelijke waar je normaal subscription bij de krant in kwestie moet hebben voordat je het kunt lezen. Als dit meer van hetzelfde is zien ik er het nut niet van in, tenzij de artikelen getoond gaan worden in die app / site van google zelf. Vraag me ook af of dit gratis zal aangeboden worden als google er zelf voor moet betalen

edit net op de site van google news showcase dit gevonden:
As part of our licensing agreements with publishers for News Showcase, we're also paying participating news organizations to give readers access to a limited amount of their paywalled content. This feature means readers will be able to see more articles than they would otherwise be able to, encouraging them to learn more about the publication – and potentially subscribe.
dus je kan wel degelijk een deel van de paywalled content bekijken

[Reactie gewijzigd door joyrider3774 op 20 december 2024 15:18]

Ik zou graag een dergelijke deal ook zien verschijnen met Apple. Zodat Apple News hier eindelijk ook eens van start kan gaan.
Wat biedt Apple News wat anderen niet bieden?
Geen Google tracking? Niet iedereen zit te wachten op Google diensten.
Tja, ik mis nog altijd de oude Blendle. Al kom ik tegenwoordig een heel eind, zelf het nrc. Ouders Trouw (en dan lees je alles van dpg mee). Af en toe een 12ft.io omdat je nergens een los artikel kunt lezen.
Nooit begrepen hoe uitgevers hier geld mislopen. Artikels waarvan ik een headline en samenvatting zie en waarop ik niet doorklik had ik elders ook niet gelezen, daar hadden ze dan ook niet aan verdiend.
Als ik wel doorklik hebben heeft Google ze eigenlijk een dienst bewezen.
Los daarvan gebruik ik het nieuwsoverzicht van Google ook gewoon nooit als startpunt, er staat te veel rommel in. Dus op die manier is het ook al geen issue voor de uitgevers.
In Spanje is Google ooit gestopt met het linken naar artikels van krantenuitgevers. Toen klaagden ze dat ze te veel bezoekers kwijt raakten en eisten ze dat Google News terug beschikbaar zou komen omdat het 'te dominant' was. M.a.w. als je naar hen linkt, klagen ze omdat je hen niet betaalt. Als je niet naar hen linkt, klagen ze omdat ze minder bezoekers krijgen en dus minder inkomsten hebben. Onbegrijpelijk...
nieuws: Spaanse uitgevers willen Google News terug
Het is als die koffieboeren die een eerlijke prijs voor hun koffie willen. Die zijn ook niet blij als dan andere boeren uitgebuit worden in hun plaats. Ze hebben echter niks te kiezen want

Kranten hebben inkomsten nodig. Als er teveel bij Google aan de strijkstok blijft hangen dan kunnen ze niet bestaan. Google maakt het weinig uit. Als mensen geen kwaliteitsnieuws meer kunnen vinden gaan ze wel naar een andere website toe en Google krijgt z'n aandeel toch wel.

Het heeft niks te maken met goede of slechte bedoelingen van Google. De situatie is dat Google bepaald wie traffic krijgt en met hun samenvattingen en deep-linking vangen ze een fors deel van de inkomsten af.
Nooit begrepen hoe uitgevers hier geld mislopen. Artikels waarvan ik een headline en samenvatting zie en waarop ik niet doorklik had ik elders ook niet gelezen, daar hadden ze dan ook niet aan verdiend.
Het probleem is dat je niet meer op de voorpagina van die website komt en dus minder advertenties ziet. De meeste mensen lezen vooral de koppen op de overzichtspagina en slechts enkele artikelen. Als de lezers vooral de overzichtspagina van Google gebruiken dan kost dat veel reclame-inkomsten.
Dat is het punt waar ik mee afsluit. Gebruiken mensen die overzichtspagina? In mijn (ja natuurlijk beperkte) kring lezen mensen het nieuws rechtstreeks op hun vertrouwde sites, en gaan er geen views verloren.
Ik denk dat ze eerder Reddit moeten aanklagen ;)
Dat is het punt waar ik mee afsluit. Gebruiken mensen die overzichtspagina?
De enige cijfers die ik kan vinden zeggen dat Google in 2018 zo'n 4.7 miljard dollar heeft verdient met nieuws. Dat is tegenwoordig vast veel meer. Ik weet niet hoeveel bezoekers ze daar voor hebben maar het moeten er veel zijn.

https://www.cnet.com/cult...g-from-the-news-business/
Straks hoeven uitgevers niets te doen, dan op hun rug te liggen en bedelen bij de techbedrijven.
Hoezo, bedelen?

De uitgevers steken geld in het maken van die artikelen. Een journalist werkt immers niet gratis uit liefdadighed, en ook de infrastructuur van die uitgever zal ergens van betaald moeten worden.

Als Google News dat dan gratis oppikt en plaatst zullen veel mensen alleen dat stukje lezen en niet doorklikken naar de site van de uitgever zellf, waardoor die er dus niets aan verdient, maar wél de kosten (van o.a. die journalist etc) heeft. Niet heel erg fair.

Daarnaast, koppel dat dan ook nog eens aan dit stukje:
Google krijgt al jaren kritiek van uitgevers vanwege de macht die het bedrijf volgens hen heeft over bijvoorbeeld de zichtbaarheid van nieuws.
Als Google zo'n uitgever dan dus wegdrukt uit de zoekresultaten, of ze pas op pagina heel-veel laat zien, loopt zo'n uitgever dus wel hits, en dus vieuws/inkomsten, mis.

Ik snap het dus wel dat een uitgever een deal wil zien waar beide partijen profijt van hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.