Shoppingfunctie TikTok komt uit in Spanje als eerste EU-land

TikTok heeft zijn Shop-functie uitgebracht in Spanje. Het is het eerste Europese land waar gebruikers in de feed de shoppingmogelijkheid krijgen. Het is onbekend wanneer de functie volgt in andere Europese landen.

Spaanse bedrijven kunnen zich aanmelden bij TikTok, waarna video’s over hun producten in feeds van gebruikers kunnen komen, meldt het bedrijf. TikTok krijgt daarbij een deel van de opbrengst en gebruikt in ruil daarvoor het algoritme om video’s te pushen. Naast reguliere video’s met Koop-knoppen gaat het om livestreams over producten.

De functie staat al langer live in diverse Aziatische landen en in de Verenigde Staten. Het is een belangrijk verdienmodel voor het bedrijf en daarom stuurt het vermoedelijk aan op een snelle release in Europa. Het is onbekend of TikTok na volgende maand nog actief kan zijn in de VS, nu de deadline voor een gedwongen verkoop eraan komt. Die deadline is over vijf weken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

11-12-2024 • 20:51

36

Reacties (36)

36
35
15
4
0
14
Wijzig sortering
Kijk en dit is nou precies waar de EU zich wel mee zou moeten bemoeien. Spanje is EU, een vreemde vermogendheid wil een internet dienst als dit lanceren, dan gelijk voor de hele EU en niet eerst de teentjes dippen in een land met een slap AVG/NIS/CRA beleid.

Anders dan een lokaal EU bedrijf dat langzaam zijn diensten uitbreid binnen de EU en daarna langzamerhand te maken krijgt met steeds meer EU regels. Maar zolang een nederlands bedrijf opereert binnen nederland met overwegend nederlandse klanten, dan zou daar puur de nederlandse wetgeving van toepassing moeten zijn.

En zoals hierboven aangehaald: dit gaat alleen maar leiden tot meer consumptie, meer vervuiling en boven alles nog meer slechte kwaliteit. Alles ten koste van lokaal geproduceerde kwaliteit die wel moet voldoen aan alle EU regeltjes. Dit is waar nationalisme (continent-alisme?) juist wel goed op z'n plaats zou zijn.

[Reactie gewijzigd door morphje op 11 december 2024 21:20]

Je bent duidelijk al een tijdje niet in Spanje geweest. Er zijn verschillen, maar om te zeggen dat ze het daar niet zo nauw nemen met avg is simpelweg niet waar. Ik heb weinig verschil gemerkt met de toestemmingen die je bijvoorbeeld voor schoolgaande kinderen moet geven, om maar een voorbeeld te noemen. In sommige gevallen vond ik de regels daar zelfs strenger. Zoals het niet mogen maken van fotos bij een zwembad bijvoorbeeld.

Aangezien de autoriteiten aldaar ook vaak samenwerken met andere landen in Europa wat betreft het aanpakken van bijvoorbeeld de diensten van meta, verwacht ik niet dat tiktok daar meer bewegingsruimte gaat krijgen dan hier in Nederland.
Je bent duidelijk al een tijdje niet in een een zwembad in Nederland geweest :+

Foto’s maken in een zwembad mag hier ook niet, dat er 0 handhaving is is een andere discussie maar de zwembaden waar ik kom staat het er duidelijk aangegeven.
Nooit ergens gezien dat het niet mocht. En zoals je zegt, geen handhaving. Dat was daar wel, weet ik uit ervaring ;)
Hoewel ik regelmaat in Spanje kom in het appartement van mijn schoonvader met uitzicht op een basisschool, is het zowel een irrelevant argument en onderstreep je juist mijn argument.

De EU moet basis rechten garanderen binnen de EU, zoals recht op privacy, recht op school, etc. HOE de scholen en landen dat implementeren is aan de landen zelf, zolang ze onderdeel zijn van de EU structuur. In Spanje doen ze dat met 2 meter hoge hekken of implementeren ze nog steeds een siesta waardoor vrouwen gedwongen worden part-time te werken. Dat is de cultuur, het land en volledig aan hen. Dat is juist waar ik onderstreep dat de EU zich niet mee moet bemoeien en juist overwegend steeds meer doet.

De AVG is hier niet zo zeer van toepassing of op z'n minst niet vergelijkbaar, aangezien bewaking/veiligheid in een spaans zwembad niet een globale digitale dienst van een vreemde vermogendheid. En juist Spanje is interessant voor Tiktok omdat het een relatief gezien een van de armere west europese landen is, waar een hoge van mate van goedkope consumptie plaats vindt. Specifiek Chinese consumptie is juist heel erg hoog in Spanje.

Spanje zo juist niet hoeven strijden tegen een vreemde vermogenheid als onderdeel van de EU. Juist dat overlaten aan een enkel land om op die manier de EU binnen te dringen is een foute manier van denken van de EU. Dit soort uitdagingen moet je gezamelijk aanpakken, net zoals de vluchtingen die griekenland binnen stroomde. (en we weten allemaal hoe dat escaleerde).
implementeren ze nog steeds een siesta waardoor vrouwen gedwongen worden part-time te werken
Je hebt duidelijk geen verstand van de cultuur daar, maar dat neem ik je ook niet kwalijk. Wel neem ik je kwalijk dat je uitspraken doet over een land waar je weinig over weet zo te zien. Ook al kom je daar regelmatig.

De regels die we in de EU hanteren, DMA, is juist de basis voor alle landen. Of tik tok nou in Spanje, Frankrijk of polen begint met iets. Jouw stelling, ik herhaal die even:
niet eerst de teentjes dippen in een land met een slap AVG/NIS/CRA beleid
Is nergens op gebaseerd. Daar heb ik nogal wat moeite mee. Blijkbaar vind je af en toe naar een land gaan al voldoende kennis om dit soort uitspraken te doen. Niet doen, is mijn advies, want dan ga je dingen zeggen zoals hierboven over de siesta en vrouwen.
Ik snap genoeg van de cultuur en heb zoveel respect voor hun cultuur dat het me eigenlijk geen ene bal scheelt dat het gebeurd. De EU heeft daar net zo goed geen recht van spreken over.

Maar het simpele feit is wel dat basisscholen ook de siesta handhaven. Dat de kinderen dus in de middag naar huis gaan en dat ouders dus noodgedwongen daar maatregelen voor moeten treffen. En een van die gevolgen is dat (overwegend) vrouwen daardoor gedwongen worden om meer part-time te werken.

Dat is geen gebrek aan kennis of cultuur, dat zijn simpele observeerbare feiten. Maar net zo goed, dat mijn observaties geen enkele consequentie heeft voor dat land, zoals het zou moeten zijn. Maar de constatering, het feit, dat ontken je niet. En ik mag het constateren, of wil je me dat ook verbieden?

Net zo zeer dat Tiktok de teentjes dipt in Spanje, Dat is een onmiskenbaar feit, want dat is wat ze doen. Anders hadden ze wel Tiktok shop in een keer over de gehele EU uitgerold. Welke drieletterige EU wetgeving je er ook bijpakt, het is aan het individuele land om de handhaving te doen.

En ook daar is het simpele feit dat de handhaving van deze wetten in een land als Spanje simpelweg minder strict is dan in een land als bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland (heel streng). Of Ierland (lachwekkend). Juist de handhaving van dergelijke EU wetten zou moeten worden uitgevoerd vanuit de EU indien het om een externe vreemde vermogenheid gaat en niet moeten worden belegt bij een individueel land.

Juist omdat dat dat land cultureel, juridisch, financieel en politiek niet ingericht is om te dealen met bijvoorbeeld een land als China. Daar zou juist nou de EU voor moeten zijn. Om ONZE interesses van de EU te handhaven en te beschermen. Vrijwel elk land in de EU is op zichzelf niet in staat te vechten tegen mondiale grootmachten, al is het alleen al vanwege de enorme hoeveelheid geld die er mee gemoeid is.

Zodra het gaat om een spaans bedrijf met spaanse diensten. Ja, dan zou Spanje de handhaving moeten doen, want dat behoort tot hun land, hun cultuur, hun politiek. Dat snappen ze, dan kunnen ze, dat doen ze al jaren.
Maar het simpele feit is wel dat basisscholen ook de siesta handhaven. Dat de kinderen dus in de middag naar huis gaan en dat ouders dus noodgedwongen daar maatregelen voor moeten treffen. En een van die gevolgen is dat (overwegend) vrouwen daardoor gedwongen worden om meer part-time te werken.
De scholen hanteren, net zoals in Nederland, de periode om te lunchen voor de kinderen. Ofwel, de kinderen gaan om 12:00 naar huis om te eten en om 13:00 zijn ze terug (in Nederland), of ze hebben continu rooster, dan gaan de kinderen om 14:30 naar huis bijvoorbeeld en eten ze op school.

In Nederland is de hoofdmaaltijd avond eten. In Spanje is het middag eten de hoofdmaaltijd. Dat betekent dat kinderen van 9 tot 13 uur school hebben en van 15 tot 17 uur weer naar school gaan. Ik bleef altijd eten op school en dat is in Spanje gesubsidieerd. Je betaald als ouders iets van 20 euro per maand eigen bijdrage voor een warme maaltijd. Je hebt ook scholen in Spanje die kiezen voor een rooster van 9 tot 14 uur en dan kunnen de kinderen naar huis gaan of op school blijven eten, wederom gesubsidieerd. Werkende ouders is geen enkel probleem daar. BSO is daar vele malen goedkoper dan hier. Je mag alleen op school gesubsidieerd blijven eten als beide ouders werken. Dat is de enige regel. Van de kinderen die naar huis gaan om te eten gaat denk ik de helft met opa en oma mee (Families wonen daar vaak in dezelfde stad/dorp)

Dat jij daar weer de siesta erbij haalt is een stereotype die werkelijk waar niks te maken heeft met de keuze van scholen oid. De hoofdmaaltijd in de middag is juist de reden dat de middag pauzes daar langer zijn, want in 30 minuten kan je niet een warme maaltijd naar binnen werken. Daarom zijn winkels vaak dicht tussen 14 en 17 uur in Spanje. Maar diezelfde winkels gaan vervolgens wel weer om 17 uur open tot 20 of 21 uur. In Nederland is dat niet het geval, want de hoofdmaaltijd is juist het avondeten, om 18 uur.

Slaapt er dan niemand siesta in Spanje? jawel hoor, gepensioneerde mensen, of mensen met een zwaar lichamelijk beroep gaan dan na de zware maaltijd in de middag wel even een dutje doen om vervolgens door te gaan tot 20 of 21 uur, ook in de bouw zie je dat heel vaak. Bij kantoorbanen is die lange middagpauze gesynchroniseerd met de rest van Europa en is de siesta iets voor in het weekend of vakantie.

en nu weer on topic
En ook daar is het simpele feit dat de handhaving van deze wetten in een land als Spanje simpelweg minder strict is dan in een land als bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland (heel streng).
Weet je dit uit je eigen observatie of heb je daar feitelijke onderzoeken naar? Mij bekruipt het gevoel dat het vooral onderbuikgevoelens zijn, net zoals de bewering over de siesta en scholen en vrouwen die gedwongen worden om part time te werken.
Zijn er feitelijke onderzoeken? Moet dat? Kan je niet logisch nadenken? Frankrijk is enorm strict met de handhaving. Duitsland gaat extreem op de privacy. In Nederland is de AP overwerkt en onderstaft. Of moet ik daar ook onderzoeken van presenteren? Waarom zou dat voor Spanje niet zo zijn? Ik werk nu al flink wat jaartjes in deze sector en Spanje is nog nooit naar boven gekomen als een land met een sterk cyberbeleid. Maar laat ik je mijn denkproces vertellen, corrigeer me maar met feiten als je dat wilt.

Stap 1. Landen moeten zelfstandig dat beleid uitvoeren wat vanuit de overheid is opgelegd. Ze moeten maar zelf beslissen waar de focus en hoeveel budget. En zo krijg je de situatie met het AP hier in Nederland dat ze simpelweg te weinig geld krijgen. Het GDP van NL en ES zijn grofweg hetzelfde, maar wij hebben een veel sterke IT sector en dus ook een groter deel voor handhaving. Maar in vind NL een slecht voorbeeld wat handhaving betreft.

Stap twee is net zo logisch. Een land als Spanje heeft 1/3e het GDP van Duitsland. Tegelijkertijd is het belastingtarief in Duitsland ook veel hoger. Duitsland heeft simpelweg meer geld beschikbaar, dus betere handhaving. Duitsland heeft ook een sterke focus op privacy en technologie. Combineer die zaken met elkaar en je krijgt simpelweg de logische conclusie dat Duitsland meer en beter kan en gaat handhaven.

Stap drie. Spanje heeft een marginale IT sector in vergelijking met Duitsland. Hoeveel toezicht heeft dat land nou werkelijk nodig? Volgens mij levert het NIE stelsel namelijk al het overgrote deel van het werk voor de ambtenaren op. Combineer dat met 1 en 2 en je hebt een perfect landschap voor minimale handhaving.

Bonus stap vier. Jouw verhaal over de siesta. Jouw beleving is anders dan de verhalen die ik uit eerste hand mee krijg. Dat maakt ze beide nog steeds waar. Maar ook onderstreept het het feit dat de siesta een typisch cultuur ding is, dat zelfs binnen de EU er onenigheid over kan ontstaan, hoewel mij die hele siesta geen ene moer kan schelen. Voor mij was het een voorbeeld, een uitwerking, een gevolg. Wel iets waar genoeg mensen een mening over hebben in Nederland, maar mij boeit het werkelijk waar niet. En dus in hetzelfde verlengde zou de EU zich daar ook niet mee mogen en moeten bemoeien.

De EU is opgericht (althans dat is een van de argumenten) om weerstand te bieden aan internationale druk, machtsverschillen en dat soort zaken. Maar als tiktok via Spanje het land binnenkomt, dan trekken ze handen terug. Terwijl dat nou juist hun taak is. Hun ENIGE taak wat mij betreft. Dat was het begin van dit hele argument. En ook daadwerkelijk de enige reden dat ik de siesta als voorbeeld nam. En China weet dit, ze zijn niet dom, maar wij van de EU houden ons wel de domme.

Cultuur verschillen mogen, ze moeten zelfs. En daar moet de EU zich juist niet mee bemoeien. Jouw enorme lap tekst bewijst dat je een mening hebt dat ik me daar niet mee mag bemoeien. En ik geef je gelijk. En in het verlende dus de EU ook niet, wat ze juist steeds meer doen.

En juist nu Tiktok via spanje een nieuwe digitale dienst uitrolt, dat is waar de EU zich mee moet bemoeien dat dat gebeurd op een wijze die voor zowel spanje als de rest van de EU op een correcte wijze plaats vind. We moeten niet gaan afwachten en hopen dat de spaanse AP maar het goede doet voor de rest van de EU.

Het gevolg gaat simpelweg zijn dat de rest van europa straks de dupe is van nog meer consumentisme. Dat is exact hetzelfde voorbeeld van Facebook die zeer beperkt gecontroleerd werd door Ierland. Maar de EU heeft er mee te dealen.

Maar zolang diezelfde plastic troep maar niet verkocht wordt in plastic zakjes op de markt. Want dat is natuurlijk wel belangrijk voor de EU. Geen dunne plastic zakjes met een veelvoud aan goedkoop chinees plastic dat gemiddeld in minder dan een maand weer op de afvalberg terecht komt.
Zijn er feitelijke onderzoeken? Moet dat? Kan je niet logisch nadenken?
Ja, uiteraard zijn er onderzoeken over vrouwelijke participatie in de arbeidsmarkt en parttime werken. Wat jij logisch nadenken noemt noem ik onderbuik gevoelens. Dus ik zal je even van die gevoelens afhelpen.

In heel Europa is één land met een bizar hoge parttime werkende vrouwen. Van de vrouwen die werken in dat land werken 74% parttime. De mannen 21%. Dat is pas een land die vrouwen verplicht om parttime te werken volgens jouw redenatie. Dat land moet jou wel bekend zijn, dat is Nederland. Ter vergelijking, in Spanje, van de vrouwen die werken zijn er maar 23% die parttime werken, de rest fulltime. De mannen dat parttime werkt in Nederland is 21%, in Spanje is dat rond 23 9%. Het verschil van werkende vrouwen tussen Nederland en Spanje is 7 op de 10 Nederland en 6 op de 10 Spanje, er zit verschil, maar niks schokkends.

Hiermee is je hele onderbuik gevoel en logisch nadenken dus ontkracht, want de cijfers liegen niet.

Bron
Frankrijk is enorm strict met de handhaving
Wederom een foutieve aanname. Frankrijk is vergeleken met Nederland en Spanje juist soepel bij het naleven van privacy wetgeving. Italië en Duitsland streng.

Privacy International heeft daar wellicht wat verouderde data over, maar hier heb je een onderzoek waarin naar voren komt dat Frankrijk soepel is wat betreft privacy wetgeving

Met andere woorden, met logisch nadenken (of onderbuik gevoel) kom je er niet en doe je aannames die helemaal niet kloppen.

Je mag wat mij betreft een mening hebben, maar dat is dan een mening, die zoals je ziet niet strookt met de realiteit. Jij noemt het feit en logisch nadenken, daar heb ik veel moeite mee. Ik hecht meer waarde aan degelijk onderzoek en statistische gegevens.

En wat betreft siesta, jij hebt een mening gebaseerd op verhalen van eerste hand, ik ben half Spaans (geboren en getogen) en ben daar opgegroeid, meer dan 20 jaar daar gewoond. Ik heb het voorrecht om zowel de Nederlandse als de Spaanse cultuur te hebben meegemaakt en goed te kennen. Zowel in Spanje als in Nederland moet ik continu de rare aannames van elkaars culturen ontkrachten. Geen enkele Spanjaard gaat je vertellen dat de scholen rekening houden met de siesta, dat is totale onzin. Er wordt rekening gehouden met de tijd waarop ze in Spanje de hoofdmaaltijd hebben, dat is ergens rond 14:30. Jouw stelling was ook dat hierdoor vrouwen gedwongen werden om parttime te werken. Alsof in Nederland de scholen niet om 12:30 of om 14:30 klaar zijn. Worden vrouwen ook gedwongen parttime te werken in Nederland? Want uit de cijfers is juist Nederland het ergste binnen Europa.

Als je overigens denkt dat handhaving van privacy samenhangt met IT dan moet ik je wel uit je droom helpen. Als ITer kan ik je verzekeren dat privacy juist niet in de IT zit maar in de processen er om heen. Handhaving van privacy doe je niet met een computer maar met audits naar je processen.

Ik heb geen nieuwere data van privacy index helaas. Daar moet je voor betalen, maar in 2007 stond Nederland bijvoorbeeld nog onder Spanje wat privacy index betreft (Frankrijk nog lager dan Nederland). Misschien is dat veranderd de laatste tijd, maar jouw "logisch" nadenken dat Spanje hopeloos achterloopt en maar soepel omgaat met privacy is dus niet terecht.

[Reactie gewijzigd door david-v op 14 december 2024 19:36]

De EU is opgericht om onze intresses op het wereldtoneel te verdedigen. Spanje zou zich daar niet mee hoeven bemoeien en geld aan uit te geven aan een internationale prullaria markt. Spanje zou alle middelen moeten inzetten om haar eigen uitmuntende interne privacy te controleren en de extreme macht van China overlaten aan de EU. Dat is het argument, concentreer je daar nou eens op.

De siesta is niet relevant, het verschil tussen letterlijke handelinge en effectieve uitwerkingen van beleid is niet relevant, en de theoretische uitwerking van een IT audit is ook volledig irrelevant. Waar je bent opgegroeid en wat jouw visie is, is niet relevant. De privacy index is irrelevant omdat het totaal iets anders meet. En of jouw mening en mijn mening, allebij net zo goed waar kunnen zijn (want nuance) is ook volstrekt irrelevant. Misschien moet ik nog wat irrelevante woorden opgeschrijven over de irrelevante irrelevantie om aan te tonen dat de relevantie van jouw argumenten niks toevoegen. Ook wel bekend als irrelevant voor het argument.

Het relevante argument? Ik herhaal het nog een keer: De EU zou de handhaving moeten uitvoeren, niet Spanje of welk ander land.
eCommerce uitrollen in heel de EU tegelijk is een project waar ik mij net aan zou wagen. Elk land heeft zijn eigen lokale wetgeving, populaire betaalmethoden en vaak ok afwijkende shipping methods.
Weer een race to the bottom functie erbij. Kopen kopen kopen hebben hebben hebben. De kleren van vorige week zijn out, gooi die maar weer weg! Nieuwe kleerkast voor 15 euro maar een sociale en ecologische impact van miljoenen.

Nee, dank u wel.
RIP nog meer lokale bedrijven. Ondanks elk bedrijf er voor zich kan aanmelden zie ik het al gebeuren; wie het meeste geld gooit komt hoger in het algoritme en gezien vele gebruikers op tiktok zitten kunnen ze nu ook daar ads voorgeschoteld krijgen van ali babi bedrijven zoals shein, kijk hoe geweldig bestel het hier meteen met x korting blabla. Fast fashion wordt zo nog meer gepusht.
Aan de andere kant, vasthouden aan oude winkelconcepten en structuren (blokker) zal uiteindelijk leiden tot een ondergang. Ook als winkels zal je mee moeten gaan in de toekomst, of je wordt achtergelaten.
Action heeft dankbaar gebruik gemaakt van het gat onderin de markt dat eigenlijk eerst van de blokker was (ok, en de wibra/zeeman). Maar op tiktok kom je gewoon meerdere mensen tegen met hun "Action finds" filmpjes waardoor bepaalde dingen van de action als warme broodjes de deur uitvliegen.
En zo heb je genoeg voorbeelden van winkels/restaurants die meeliften op de social media trein en waar dagelijks rijen voor de winkels staan.
Nieuwe generatie klanten kan je niet aanspreken door ze voor gek/verwend/kortzichtig etc aan te spreken. Dan lopen ze helemaal weg.
Je kan lullen wat je wilt,maar EU consumenten hebben allang door dat spullen ‘van hier’ gewoon in china ingekocht worden voor een habbekrats.

Als een item hier dan €39,99 kost en bij ome ali maar €3,99 is de keus snel gemaakt ( en om eerlijk te zijn, vaak nog terecht ook)
Veel van de spullen die hier belanden zijn door een uitgebreide QA gegaan terwijl de vergelijkbare items op temu en AliExpress “van de productieband gevallen zijn”. Er zullen vast uitzonderingen zijn, maar speelgoed bijvoorbeeld is vaak een (slechte) kopie met slechte materialen en stoffen en mensen geven dit gewoon aan hun kinderen…

Laatst werden er 30 stukken speelgoed getest, waarvan er 28 niet goedgekeurd konden worden ivm losse onderdelen, slechte verf etc.
Daar heb je een punt. Mijn ervaring met b.v. kleine electronica is echter anders.

Mijn in NL gekochte interval timer voor mijn camera was na een paar keer gebruik stuk. De ome ali versie is een stuk robuuster en een kwart van de prijs, maar ja n=1

Maar ook: voor een afzuigkap kon ik reserve onderdelen krijgen bij een chineese shop. Kosten €11. Alternatief: nieuwe kap kopen, want kon zgn niet gerepareerd worden. Ding doet het nu al weer drie jaar

Naast alle horror verhalen zijn er ook goede Chinese shops.

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 12 december 2024 12:49]

Ik zei laatst ook tegen m’n ouders dat er bepaalde dingen, voornamelijk van die chips en kleine elektronica, die prima zijn, maar dat veel ook gewoon echt rotzooi is.

Tof dat je zulke dingen hebt kunnen fixen!
Denk niet dat nog meer lokale bedrijven zullen falen omdat dit nu geïntroduceerd wordt.
Het is nu al heel erg makkelijk om gebrainwashed geïnfluenced te worden om troep te kopen online.
Ik denk wel dat de bereik zo groot is van tiktok dat fash fashion inderdaad zal groeien.
Nog meer ongewenste aankopen door kinderen, volgens mij de belangrijkste groep gebruikers toch? Wellicht wordt de Shein kwaliteit gepusht met als gevolg een korte levensduur en hoge waste...

[Reactie gewijzigd door adjep07 op 11 december 2024 21:09]

Lijkt me prima aan te vechten.

​​​​Vanaf 13 jaar mag je een account aanmaken en kan je dus filmpjes posten. Vanaf 16 jaar kunnen anderen je video's gebruiken om een duet of aanhechting (stitch) te maken. Vanaf 18 jaar kan je livestreamen en mag je gifts kopen, geven of krijgen.
Of je krijg van die capriolen zoals met TEMU.
De aanbieders worden voor elke cent uitgeknepen om het platform (Tiktok) zo goedkoop mogelijke zooi aan te laten bieden aan een breed publiek wat ontzettend vatbaar is voor zulke ongein...
Ze proberen je letterlijk op het moment dat je het hormonaal het meest ontvankelijk bent voor aanbiedingen dingen aan te smeren... ( na een leuk of grappige video) (inspirerend zal het op tiktok namelijk niet snel zijn :p)
De EU zou dit inderdaad zo snel mogelijk moeten verbieden... weg met de invloed van grote troepverkopers....
Nu zo snel mogelijk een Europees verbod!
Waarom? Europese bedrijven zouden dit ook kunnen maken.
Typisch de Europese aanpak: de hele wereld de les lezen, vanalles verbieden en belasten, en intussen op veel terreinen ingehaald worden door de rest van de wereld. Gaan we het niet mee redden.
Liever dat dan het ultrakapitalisme van Amerika, of een Russische of Chinese dictatuur. Denk je dat dat we dan beter af zouden zijn?
In alles is een middenweg. Pleiten voor een verbod op alles dat niet strookt met de eigen idealen is zot.
Ja de EU is dus die middenweg waar je het over hebt...

(Deels) verbieden is ook een middenweg, zolang je de juiste uiterste er maar naast zet :Y)

Wat is er zo zot aan eigenlijk?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 december 2024 08:34]

Op Douyin (Chinese tiktok) in China is dit best wel een groot deel van de app, vraag me af of dat ook de visie is de Bytedance hier heeft met allemaal shopping en andere services.

Weet niet helemaal wat ik er van moet vinden, heb het concept altijd al wat apart gevonden dat iedere app 10 dingen gelijk is, echter in China en andere Aziatische landen vrij typisch.

[Reactie gewijzigd door smiba op 11 december 2024 22:33]

Tiktok shop is geweldig. Ik woon in de filipijnen en als ik iets nodig heb bestel ik het in tiktokshop. Goedkoop en met vele reviews weet je ook of het goede kwaliteit is.
Ik woon ook in de Filippijnen en de tiktok shop is gewoon bagger. Browse ernaar op een pc en krijg dan een scherm geschikt voor een telefoon. Shopee en Lazada zijn, zeker wat dat betreft, 10x beter. (Maar ook die komen niet in de buurt van een Bol.com of Amazon).
Wordt het gewoon CPC verdiensten of willen ze daadwerkelijk percentages rekenen? Dat loopt behoorlijk in de papieren. Overigens hoor ik uit diverse kanten dat adverteren op TikTok op dit moment niet heel efficiënt gaat (zelf geen ervaring mee)
Sinds vandaag ook in Ierland zie ik net.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.