Google Maps gebruikt beelden van dashcams voor updates aan kaarten

Google is begonnen met het gebruiken van beelden van dashcams in het Verenigd Koninkrijk om updates door te voeren aan zijn kaarten. De beelden komen van een bezorgdienst en een organisatie die de beelden verzamelt om data te hebben over gaten in de weg.

Google gebruikt de beelden naar eigen zeggen voor het updaten van bijvoorbeeld snelheidslimieten op wegen. Het lijkt erop dat Google voorzichtig is met het verzamelen van data en het gebeurt alleen in het Verenigd Koninkrijk. Bovendien zijn de beelden ontdaan van persoonlijke details als gezichten en kentekens, meldt Android Police.

De beelden komen van Geopost Vision, dat beelden van bezorgdiensten verzamelt, en Nextbase Road Safety Club. Google heeft verder geen toelichting gegeven op de plannen voor het gebruik van dergelijke beelden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

11-12-2024 • 20:07

80

Reacties (80)

80
80
36
2
0
36
Wijzig sortering
En daar begint het altijd mee. Heel onschuldig. Buiten de gaatjes in de weg doen we niks met de beelden…
Op zich gebeurt dit al jaren. Cyclomedia bijvoorbeeld rijdt ook jaarlijks door heel Nederland, en Arcadis gebruikt de beelden om via ai schades van wegen te vinden.

Daarnaast gebruikt NDW George dit om een landsdekkend bestand te maken van alle verkeersborden.

Dit is dan geen Google, en dus minder nieuwswaardig. Maar dit soort ontwikkelingen vinden al veel langer plaats, ook op kleinere schaal.
Ja ja, iets met een glijdende schaal, we kennen het verhaal inmiddels.

Dezelfde discussie zou gehouden kunnen worden over het gebruik van de normale streetview camera auto's. Het is niet voor niets een tijdje verboden geweest in Duitsland.
En die glijdende schaal die elke keer genoemd wordt bij berichten over privacy glijdt ondertussen vrolijk verder.
Het valt op dat dit specifiek in het VK gebeurt, dat, alhoewel het een deel van de wetten van de EU op het gebied van privacy enzo meegenomen heeft, er ook net buiten valt... Niet het eerste geval van zoiets trouwens, [urlhttps://www.bbc.com/news/articles/c8rjdgre3vpo=]Arla test daar ook een toevoeging voor koeien om methaanuitstoot te beperken[/url], maar de mensen moeten er niks van hebben en hebben massaal melk weggegooid. De (samenzwerings)theorie is dat het stoffen bevat die niet voor consumptie geschikt zouden zijn.

iig, of dat waar is of niet, het valt erg op dat Arla, een Europees bedrijf (Deens / Zweeds) die test net over de grens / buiten de EU doet.
Gebeurd hier in Noorwegen ook met Tine, mensen gaan massaal over op biologische alternatieven.

Het is allemaal leuk en aardig, maar het gros wil gewoon geen gekl**t met hun voedsel, klaar. Kunnen 100 onderzoeken die recent zijn gedaan tegenover staan en prima dat een aantal dat prima overnemen. Alleen ik en talloze anderen hebben geen zin om proefkonijn te zijn. De dieren dienen gewoon normaal voer te krijgen. Dus ik snap de denen en britten compleet. Het is ronduit belachelijk dat Tine en Arla ronduit ‘scheit’ hebben aan hun klanten.

Even erbij willen horen met ‘wij doen ook mee’. Ze komen er wel achter, hier althans wel. De schade is gedaan.

Maar bekijk het van de positieve kant, talloze mensen gaan over op biologisch hierdoor, ookal kost het (aanzienlijk) meer. :)
Ik speel wel even advocaat van de duivel. Vrijwel elke nieuwe auto heeft in/outward facing cams, voor allerlei functies. Tesla uiteraard voorop, voor zover ik weet. Zet ze allemaal maar in om altijd recente streetview data te hebben, waarom niet. Het helpt iedereen en kost niemand iets behalve Google.
Nee, dat helpt juist niemand behalve Google en kost ons allemaal MB's aan 4G/internet, processorkracht (wat in zo'n auto al schaars is met die trage onboard meuk) en kost privacy.

Daarnaast versterkt het alleen maar de monopolie van Google. Dan heb ik liever dat je Google dwingt om hun kaarten open-source te maken o.i.d, dan kunnen we er echt met z'n alle van profiteren.
Die simkaart in je auto die de data upload, daar betaal je niet voor :) Althans, niet voor de data die het verstuurd. Het is dus een kwestie van onderhandelen tussen de fabrikant en Gooogle over wie de ingress/egress gaat betalen voor live street view.

edit:
Antwoord op de reactie van @Accretion hier onder verwerkt in deze reactie

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 11 december 2024 21:03]

Wie betaalt daar dan voor?
Ik gok de fabrikant maar ik vraag mij dat ook al jaren af hoe lang ze dat betalen.
Dat betaal je gewoon zelf. Zit gewoon in de aanschafprijs van de auto verwerkt.
Meestal voor een jaar, en daarna zo'n 100 euro per jaar is voor zover bij bekend gebruikelijk.
Waarschijnlijk kopen ze groot in bij de provider en betalen hooguit eurotje per maand ofzo.
Dat is voor online diensten voor de gebruiker van de auto zelf, de data-sim zal nooit uitgezet worden omdat deze ook de nodige data terug naar de fabrikant communiceert al zal dit om enkele MB's op jaarbasis gaan.
Er zitten 2 simkaarten in een auto.
1. voor de verplichte 112 melding die de auto zelf moet kunnen doen bij crashes
2. voor de overige functies.

Geen idee of fabrikanten dat al gecombineerd hebben, maar gok van niet omdat de 1ste over het 2G netwerk heen loopt voor veel auto's en voor dat laatste een snellere verbinding nodig is. Het hele probleem van het uitschakelen van 2G en auto's die moeten worden aangepast komt daar deels vandaan.

Die 2de is ook niet altijd betaald. Bij Volvo is dat bijvoorbeeld gratis zolang je auto jaarlijks in onderhoud is bij een Volvo dealer. Anders ga je er wel voor betalen.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 12 december 2024 11:04]

Hier al 3 jaar oude Kia en de verbinding is nog altijd actief zonder dat ik daar ooit wat van terug heb gezien op een factuur.

Ik ga er eigenlijk vanuit dat het gratis blijft want je kan niet browser of netflixen oid, dus enkel de map/navigatie (denk ik) en het remote openen van mijn auto (en wat statussen inzien van de auto) dmv een app op mijn telefoon. Maar mogelijk wordt het wel betaald na x jaar (en dan hoef ik dat niet, de meerwaarde is nihil).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 december 2024 11:26]

Bij polestar dacht ik 3 jaar, maar voor de leasing hadden ze al een overeenkomst dat het de lease tijd ging zijn (4 of 5 jaar).
Maar uiteindelijk wel betalen ja.
Tesla en mg hebben een apart entertainment abonnement.
wat doen jullie allemaal moeilijk, dat hoeft toch niet live ,

dat kan de auto toch savonds aan de wifi doen. neem aan dat het merendeel ook gewoon gekoppeld is aan de wifi als ie in de buurt staat van je huis
Een auto hoeft helemaal geen data te sturen. Een auto hoeft je alleen maar van A naar B te brengen. Wifi en 4/5G zijn niet nodig in een auto. Als je wilt internetten heeft toch bijna iedereen al een smartphone bij zich. Het is zelfs zeer ongewenst, al die data die een auto over jou doorstuurt.
Het is zelfs zeer ongewenst, al die data die een auto over jou doorstuurt.
Mag ik dat lekker (voor me)zelf bepalen?

Ik heb er geen enkele moeite mee (ik doe geen hele rare dingen met mijn auto) en het biedt wel wat voordelen voor gebruikers. Als je een elektrische auto hebt ga ik liever op je 10/15 inch scherm zitten netflixen als je wacht tijdens het laden ipv een smartphone. Ik kan ook remote wat stats inzien, zoals hoeveel km elke rit was, hoe snel ik (of iemand anders) met mijn auto gereden heeft, wanneer je zonder benzine/stroom komt te zitten. Het remote activeren van de opwarmstand zodat je een warmte ijsvrije auto hebt. Openen/sluiten dmv je telefoon zodat je iets kan pakken uit je achterbak terwijl je sleutel 5 verdiepingen hoger ligt terwijl de lift het niet doet.

Maar als jij het niet wilt is dat je goed recht, niks mis mee. Maar je kan dat NIET voor iedereen uitspreken, het is tenslotte een mening.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 december 2024 11:33]

Je haalt dingen door elkaar. Ik had het over data doorsturen naar de fabrikant. Je kunt nog steeds stats op de auto lokaal verzamelen en besturing via app inbouwen zonder meteen gegevens naar een cloud op te moeten sturen. Ik heb zelf geen behoefte om Netflix te kijken op een klein flutscherm (zowel smartphone als auto), maar daarvoor hoeft je auto ook niks naar de fabrikant door te sturen (uiteraard wel naar Netflix).
Je hebt legio auto's die 's avonds aan de oplader hangen. En dat is dan echt niet voor de eigen deur. Mijn auto heeft trouwens geen wifi. En is slechts 5 jaar oud. Die gaat nog wel een paar jaar mee. Wifi kost stroom en ik wil niet dat een apparaat 's nachts mijn accu leeg trekt.

Ik denk dat maar een enkeling zijn auto aan het wifi netwerk van thuis heeft hangen.
je hebt toch ook niet alle data nodig van alle autos,

zou wat zijn om miljoen keer de A2 elke avond uit te lezen.

je hebt een Db nodig die checked welke weg al bijvoorbeeld 7 dagen niet meer is gechecked en dan kun je kijken welke auto is aangemeld voor upload en daar geweest is , en dan hoef je alleen maar die 5 minuten te requesten aan beeld matteriaal .
Ga er maar van uit dat 90 - 95% van de auto's geen wifi verbinding heeft. De auto is te oud; de eigenaar wil dat niet of de auto staat te ver van huis (bijvoorbeeld bij een flat, de buurman heeft zijn auto voor mijn deur neergezet of hij staat bij een laadpaal ergens anders in de wijk).

Je hebt dus geen gigantische grote aantallen van auto's die wel even 's avonds hun beeldmateriaal willen uploaden. En dan nog, je hebt weinig aan informatie van een week oud. Dan zal dat gat wel gerepareerd zijn, of er is al een omleidingsroute aangegeven.

Dus nee, een database met informatie en iedere dag de auto's pollen gaat echt niet werken.
een week is meer dan tijd genoeg ik denk dat zelfs 2 of 3 weken al lang genoeg is,

Dat gat (Als je het daar voor wilt gebruiken) is niet van 1 dag dat ontstaat door slijtage over meerdere maanden. dus als je goede AI hebt kun je dat makkelijk weken van te voren al analyseren en een reparatie ploeg sturen.


Waar het hier over gaat is het updaten van overheden die wijzigenen aan brengen aan het wegen net. en dat gebeurd meestal maar 1 keer per jaar dus daar kan het perfect door 1 keer per maand een data poll op te vragen van de autos ,

dat is ook precies wat ze nu gaan doen met die connected autos
We hebben het over uploaden van data van privé auto's over wifi. Om te bepalen waar er gaten in de weg zitten.

En nu heb jij het opeens over preventief onderhoud door gemeentes. Ik doe niet aan discussies waarbij het onderwerp gewoon opeens veranderd. Einde discussie
LOL,
En dan nog, je hebt weinig aan informatie van een week oud. Dan zal dat gat wel gerepareerd zijn, of er is al een omleidingsroute aangegeven.
Die gaten in de weg heb je er zelf bij verzonnen door het artikel niet goed te lezen. Het gaat nu om data van een bedrijf die de camera beelden maakt van gaten in de weg. en de data van die autos wil google gebruiken.

Als je dus zelf het onderwerp veranderd doe dan niet mee aan de discussie , Einde discussie
Google gebruikt de beelden naar eigen zeggen voor het updaten van bijvoorbeeld snelheidslimieten op wegen
Her artikel geeft Duidelijk aan dat het gaat om beleids op de weg te updaten
Wou net zeggen. Verzamel data overdag, upload via wifi mits auto aan huis. Het hoeft niet direct ala minute geupload te worden. Zou wat zijn met al die autos. Als je dat efficient inricht, zie ik het probleem niet.
Een hoop fabrikanten zullen er niet mee in zee gaan, zo heeft de VAG groep geen google earth meer sinds 2018, maar de sateliet kaarten van Here.

Maar bijv. Volvo/Polestar dan weer wel die Android Automotive OS draait.
Netneutraliteit verbied het discrimineren tussen internet verkeer. Een ISP mag bijvoorbeeld niet opzettelijk verkeer naar server A sneller maken dan verkeer naar server B, een ander effect van deze wet is ook dat verschillende tarieven voor verschillend verkeer niet mag (KPN + Spotify voor de mensen met een langer geheugen).

Ik denk niet dat het realistisch is om die factuur op te splitsen, want er mag niet gediscrimineerd worden in de factuur. Sterker nog, een (nederlandse) ISP mag nieteens bijhouden hoeveel verkeer gepleegd word naar verschillende ip addressen.

[Reactie gewijzigd door MGutker op 13 december 2024 17:34]

de NPU's en GPU's die in wagens zitten die uitgerust zijn met zulke camera's en sensoren voor verschillende levels van autonoom rijden zijn veel krachtiger dan je zou denken die honderden of zelfs duizenden frames per seconde kunnen analyseren. Bovendien gaan ze die niet lokaal verwerken, maar zullen ze waarschijnlijk maar sporadisch wat foto's uploaden naar een supercomputer waar de verwerking effectief zal gebeuren
Je bedoeld LiDAR data niet de normale beelden daar kan je niet zo veel mee. Auto’s rijden namelijk niet alleen op mooie heldere dagen waar het zonlicht super is.

Daarnaast zijn de beelden vaak van lagere kwaliteit die voldoen om bv bij een aanrijding voldoende informatie te geven om visueel door een mens te interpreteren. LiDAR beelden zijn moeilijk voor een mens te interpreteren. Ook de frames per seconden zijn er hooguit enkele tientallen tot max 60. Duizenden frames zijn het dus echt niet die er gemaakt worden.
Meeste infotainmentsystemen zijn gewoon trage/goedkope ingebouwde tablets.
En op een missie-kritisch systeem zoals autonoom rijden wil je juist geen apps van derde partijen installeren.

Uberhaupt slaat het nergens op om standaard foto's te delen met een commerciele partij...
Tja, je kunt je afvragen of er dan nog bedrijven zijn die vele miljarden en jaren van ontwikkeling willen steken in een product, als ze later gedwongen worden het open source te maken.
We hadden het erover of 'iedereen beter zou worden' als Google van alle dashcams foto's doorgestuurd krijgt.

Mijn punt is dat alleen Google daar beter van wordt en een nóg sterkere machtspositie mee krijgt. Dat we op de lange termijn steeds afhankelijker worden van maar een paar grote bedrijven is zorgelijk.

Ze hoeven de maps app niet open te stellen, maar als we het echt voor iedereen beter willen maken én als we Google massas aan afbeeldingen van de openbare weg gaan sturen, mag de onderliggende kaartinfo wat mij betreft wel open worden.

Als jij een boek schrijft heb je auteursrecht, maar als Google jouw auto volgt om hun kaart te updaten, is die data van Google?
Je hebt de keuze tussen die data in het bezit van Google te hebben, of simpelweg die data niet te hebben. Als je Google niet gebruikt, wordt je er niet beter of slechter van. Als je Google wel gebruikt, wordt je er beter van. Zo ingewikkeld is dat niet.
Traag? Mijn Tesla is niet traag.
Traag? De Tesla van de leasemaatschappij is niet traag.
Onze Model Y is gewoon prive gekocht 8-)
Oh, ik dacht dat je eerst op zoek was naar private lease?

Maar ja, zo'n Tesla is een beetje een uitzondering m.b.t. infotainment, bij praktisch alle andere auto's is het een trage meuk.
tja, moest de overheid nu eens die kaarten delen met iedereen...
Zodat gelijk welke dienst gratis online via een api kan nazien wat overal de max snelheid is... Dan zou dit al heel veel problemen oplossen.
Mijn Tesla is in 50% van de gevallen verkeerd... En slecht in het lezen van borden ook, kent de verkeersregels totaal niet... Google Maps is op dat vlak al stukken beter. (maar enkel in Waze zie je de max toegestane snelheid denk ik)
Dan heb ik liever dat je Google dwingt om hun kaarten open-source te maken o.i.d, dan kunnen we er echt met z'n alle van profiteren.
Dat hebben we niet nodig. We hebben al openstreetmap. Die zijn vaak nog meer uptodate dan die van Google ook. Laat Google gewoon lekker stoppen met kaarten maken en hun tijd steken in het verbeteren van de openstreetmap data. Dáár zouden we met z’n allen beter van worden. Niet van big tech die monopolist wil worden.
Waarom wel? Waarom moet Google een, nagenoeg, live feed hebben van de openbare weg? Wat is dan de opt-out?

Ik rij zelf Tesla, een 360 camera op wielen, maar ik vindt het positief dat ze op het matje zijn geroepen door het AP: https://www.autoriteitper...dat-ap-onderzoek-instelde

[Reactie gewijzigd door Caayn op 11 december 2024 20:34]

Ik rijd ook zelf met een Tesla, en die ene keer dat er een ongeluk voor mij gebeurde (was er zelf niet bij betrokken) en ik de beelden bewaarde, kon je er amper iets van zien. De camera's zijn hoofdzakelijk achteruit gericht; er is er maar eentje vooruit die opneemt en dit is niet de "wide angle" cam.
De wide angle en 'cockpit cam' slaan niet op als je de beelden bewaard. Ook is er geen geluid bij.

Dus iemand die je bedreigt aan je raam? Je ziet hooguit zijn broek en hebt geen geluid.
Alles links of rechts van de motorkap kan je ook niet zien.

Ik ben daar op zich wel in teleurgesteld; ik had eerlijk een andere insteek verwacht van een Amerikaanse firma, als je daar ziet hoe de politie soms handelt.
De camera's van de Tesla's geven normaal inderdaad niet zo'n heel goed beeld. Het is voldoende om de dingen te zien die nodig zijn voor de auto pilot, maar veel meer ook niet. De camera's kunnen wel en veel beter beeld geven. Zet bij het parkeren de "sentry mode" maar eens aan en kijk die later terug.
Dus je geeft aan dat hij andere camera's gaat opslaan afhankelijk van Sentry mode of dat ik manueel kies om beelden op te slaan? (want ik spreek niet over de kwaliteit, maar over de keuze van opgenomen camera's)

Je zou toch denken dat als ik expliciet kies om beelden op te slaan, dat hij alles zou opslaan?
Ik had: links, rechts, narrow front en back; geen cockpit, geen wide front.

Tot zover ik me herinner als ik de sentries bekeek, had ik ook geen 2 fronts.
Nee, geen andere camera's, alleen andere resolutie instelling.
Zover mij bekend zijn de normale camera’s bedoeld voor bewaking cq dashcam.

Veder zijn de radar sensoren en LiDAR die er voor zorgen dat de auto autonoom kunnen rijden.

Normale beelden kan je niet veel mee als licht omstandigheden niet optimaal zijn. ISO moet omhoog zorgt voor ruis. En sluitertijd gaaf omlaag dus minder beelden per seconden.

Radar heeft geen last van zwak licht en kan ook door mist heen kijken. LiDAR geeft dan weer beter beeld wat om de auto heen gebeurd
Een tesla heeft alleen maar normale camera's en geen lidar. De nieuwere hebben zelfs geen parkeersensoren en doen alles met normale camera's.
Veder zijn de radar sensoren en LiDAR die er voor zorgen dat de auto autonoom kunnen rijden.
Dat is al lang niet meer waar. Ze zijn na volgens mij de eerste hardwareversie van LiDAR afgestapt omdat dat een properietary iets is waar je licentiekosten voor moet betalen, tegenwoordig draaien Tesla's op alleen maar camerabeelden.
De recente modellen gebruiken dus zelfs bij dingen als inparkeren of inschatten of ze ergens doorheen passen alleen maar de camera's.

Daarom ook dat de beelden van Tesla zo lage kwaliteit zijn, die moeten juist een lage bitrate hebben (en dus een lage resolutie) om realtime verwerkt te kunnen worden.
Ik denk dat het meer een compressie probleem is (maximale bitrate). Daarom zijn de sentry modus beelden beter, die hebben namelijk meer stilstaande beelden en kunnen daardoor beter comprimeren, waardoor meer detail bewaard blijft met dezelfde bitrate.
Zover had ik nog niet gedacht en zou wel plausibel zijn.

Ik dacht altijd: hardware encoding en goed genoeg om alle camera's te behandelen; maar inderdaad is bitrate iets wat ze zullen beperken gezien de usb ook het aantal camera's aan moet kunnen. Ik had er een 1TB SSD in gestoken (wat totaal overkill bleek te zijn; denk dat hij met 5GB al meer dan een jaar aan video heeft zonder het ooit te overschrijven.
Ja precies, en camera beelden van 4 streams in hoge bitrate wegschrijven neemt inderdaad ook heel veel ruimte in en ook stelt het wel wat eisen aan je storage. Je ziet ook wel verschil in kwaliteit of je in een polder rijdt met blauwe lucht of onder de bomen. In dat laatste geval zie je ook echt de kwaliteit wel afnemen. Zelfde idee als bij een youtube video waarin iemand een confetti kanon afschiet. Dan zie je ook dat de kwaliteit hard achteruit gaat. Dat doet mij daarom ook vermoeden dat het inderdaad om bitrate issues gaat. Maar eerlijk gezegd heb ik het nooit uitgezocht.
Rij ook met een Tesla, en de beelden hebben me dit jaar al 2 keer geholpen de tegenpartij op te sporen.
Een keer voor een losgekomen wieldop op de snelweg die tegen me aan vloog. Toen zelf opslaan van de beelden geactiveerd.
En een 2e keer toen er iemand in een parkeergarage bij het uitrijden tegen me is aangereden en vluchtmisdrijf pleegde. Paar dagen later de schade zelf pas opgemerkt, maar gelukkig had sentry mode de beelden opgeslagen.

In beide gevallen wel wat moeite moeten doen om de nummerplaat te lezen, maar uiteindelijk wel doenbaar.
Ik heb het liever live of very smooth streetview, alsof alle fotos aan elkaar zijn geplakt zodat het een filmpje is. Dat vinden we erg belangrijk… anders zie je foto rem foto rem foto rem foto rem… heel schokkerig :P Dat is bij Google Maps wel gebeurd, dat is niet zo leuk :P
Bij Apple iOS Maps gaat het beetje erg soepel, maar je moet het wel blijven snel meerdere keren drukken… en je merkt het verschil (op iPad Pro en iPhone). Hopelijk krijgen we in de toekomst dat alle fotos of dascams videos aan elkaar zijn vast geplakt om erg vloeiend beeld te creëren zodat je ziet waar je heen moet rijden, zonder muisklikken of aanraking!!! Dat is mijn grote wens, want het is echt een grote technologisch ontwikkeling, ook een nieuwe stap naar een betere wereld :P
beetje jammer dat google dan ook weet waar een bepaalde auto elke dag heen gaat. Dat kost ons gewoon privacy. Weer.
beetje jammer dat google dan ook weet waar een bepaalde auto elke dag heen gaat. Dat kost ons gewoon privacy. Weer.
Waarom denk iedereen nu meteen dat HUN beelden gebruikt worden? Het gaat hier om een samenwerking tussen Google en twee firma's. De privacy van Google gebruikers staat hier helemaal los van.
Google is degene die de beelden gebruikt. Het gaat om privacy in het algemeen. Waarom denkt iedereen nu meteen dat er specifiek Google gebruikers bedoelt word?
Waarom denkt iedereen nu meteen dat er specifiek Google gebruikers bedoelt word?
Omdat jij suggereerde dat ze je elke dag van een bepaalde auto kunnen zien waar die heen gaat. Dat kan dus niet, het kan best per toeval eens de eindbestemming van een willekeurige auto kunnen zien (want die is aan het inparkeren oid), maar uiteraard niet elke dag zoals jij aangeeft.

Het komt dus door dit zinnetje wat jij hebt gezegd dat mensen dat denken:
beetje jammer dat google dan ook weet waar een bepaalde auto elke dag heen gaat.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 december 2024 11:21]

Dat weten ze met maps en Android auto ook al.
en veel erger, de ANPR cameras, en nog veel erger, de snelheidscameras!
Als jij eens wist hoevaak jij in je auto tijdens een normaal ritje geregistreerd wordt... iets met koude kermis.
Er zit nog een groot verschil tussen data voor de overheid die het gebruikt voor bepaalde specifieke doeleinden en data die bij Google beland, waar ze vervolgens alles mee kunnen en gaan doen wat in hun hoofd op komt. Google heeft zich nog nooit zorgen gemaakt over wat anderen van hun activiteiten vinden.
Dit is geanonimiseerde data van 2 bedrijven. Daarbij is er van elke locatie 1 foto, hoe zou je kunnen herleiden waar elke auto elke dag heengaat vanuit die data?

En jij hebt je telefoon nooit bij je als je naar buiten gaat?
Of dacht je dat die niet bij kan houden waar je elk moment van de dag bent, wat je doet, welke app je gebruikt. Dan hoop ik echt dat je geen TEMU, Tiktok of dergelijke (Chinese) app op je telefoon hebt staan want die stuurt dit standaard allemaal door. Maar goed, dan kun je wel goedkope meuk kopen en "gratis" (betaald met je eigen data) naar dansjes kijken.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 12 december 2024 07:19]

Teveel data om te analyseren.

Maar de auto’s die Google maps gebruiken sturen volgens mij al de positie door. Voor onder andere live traffic. Met een slim algoritme kun je daar ook een hoop andere info uit halen.

Een niet bestaande straat waar veel auto’s rijden. Misschien is daar toch een weg?

Een straat waar het verkeer maar een kant op gaat, misschien toch eenrichtingsverkeer?

Etc.
Denk daarbij ook aan Post NL en Amazon bestelbusjes die miljoenen km rijden per jaar. Amazon doet waarschijnlijk al data verzamelen van de wegen..
En mijn privacy dan? Dan heeft een bedrijf als Google en iedereen die de data kan inzien ineens enorm veel inzichten en waar ik wanneer ben, hoe ik rij, met wie ik op weg ben, naar welke muziek ik luister, wanneer ik mij scheer, ... een droom voor advertentiebedrijven, een droom voor marketingafdelingen, een droom voor criminelen.

Dat, en de resolutie van al die camera's is zeer laag te noemen, ongeschikt voor dit soort gebruik.
Ergens is een dataset waar wel gezichten en kentekens op te zien zijn. "Voor de zekerheid", "alleen voor de politie"
Jaaaaaah, maar dat is natuurlijk voor terrorismebestrijding. Er wordt nog druk gedacht over hoe bestrijding van kindermisbruik er aan gekoppeld kan worden, maar dat is alleen nog een kwestie van tijd
Dat wilde ik dus net zeggen. De beelden worden idd bij Google aangeleverd zonder aanpassingen. En het zal niet alleen beschikbaar komen als autoriteiten er om vragen, maar AI zal er ook lekker zijn hobby mogen uitvoeren. Want alle data die Google tot zijn beschikking krijgt zal een snel oog van AI tegemoet mogen zien.
De politie kan ook gewoon buiten gaan staan om te kijken welke auto's er voorbij rijden. Snap je reactie niet zo goed, wat heeft de politie eraan dat een auto of persoon (als dat al te herleiden is, volgens het artikel niet) op moment x van het maken van de foto op die plek was?

Lijkt mij juist een goede toepassing om die beelden hiervoor te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 12 december 2024 07:17]

Hoe openbare wegen zijn ingericht zou publieke informatie moeten zijn om met een API te ontsluiten. Aanleg en onderhoud worden immers betaald uit belastinggeld.

Ongetwijfeld zijn er veel hindernissen die voortkomen uit technical debt waardoor dit idee niet praktisch zal zijn, helaas.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 december 2024 21:18]

En dat is het gelukkig ook steeds meer en meer. Al blijven er fouten insluipen en is men soms traag met het doorvoeren van veranderingen, zeker als ze maar tijdelijk en van korte duur zijn. Geen idee hoe het in Nederland zit, maar in Belgie is het gewoon openbaar op te vragen.

En nog slagen kaartfabrikanten er niet in om het te onderhouden. Hoe vaak mijn wagen me verteld dat ik toch echt te snel rij volgens de informatie die het uit de kaart haalt is niet te tellen op 1 hand tijdens een rit.
Zo’n bedrijf hebben we hier ook al hoor.
Google Maps gaat achteruit de laatste tijd, veel reclame in maps zelf (recent in de VS geweest, daar misschien nog wel tikkeltje erger). Timeline functionaliteit om zeep geholpen (alleen nog maar on device en werkt slechter).
Vind ik ook. Al die ai rendering brengt de satelliet kaarten volledig om zeep. Local guides waar niemand op zit te wachten, steeds vaker slechte routering. Voor navigatie gebruik ik nu Osmand, bewust geen live kaarten meer. Satelliet kaarten zijn een layer dus dat kan ook.
Leuke comments, maar het valt mij op dat er niemand valt over het doel waarom de beelden verzameld worden door de partij die ze maakt:
De beelden komen van een bezorgdienst en een organisatie die de beelden verzamelt om data te hebben over gaten in de weg.
Zelfs in Belgie is het niet zo'n drama. Ik sta echt perplex.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.