De Technische Universiteit in Eindhoven heeft maandag een mega-accupakket in gebruik genomen. Het pakket is niet alleen bedoeld om het eigen energietekort van de universiteit op te lossen, maar ook om te kijken naar een oplossing voor de landelijke netcongestie.
Het accupakket heeft een capaciteit van 3,4MWh. In 2022 liep de universiteit tegen de grenzen van haar stroomcontract aan. De netbeheerder zei dat er geen ruimte meer was op het stroomnet, schrijft Omroep Brabant. Daarom ging de universiteit zoeken naar een eigen oplossing.
De Genius-accu zorgt ervoor dat de TU 'geen overschrijdingen meer veroorzaakt op het gecontracteerd vermogen'. Volgens TU Eindhoven dient het accupakket niet alleen als opslag, maar ook als regelinstrument. "Het kan anticiperen op en advies geven over verschillende energiebehoeftes van de ruim 40 faculteits- en bedrijfsgebouwen op de campus, waarvan circa 15.000 mensen afhankelijk zijn", schrijft de universiteit.
Daarnaast is de energiehub verbonden met het openbare energienet, waardoor het pakket stroom kan terugleveren of delen met gebruikers in de nabije omgeving. Zo kan het Philips-stadion van stroom worden voorzien op momenten van de dag dat TU Eindhoven minder energie nodig heeft. Het accupakket levert de universiteit naar schatting 20 procent extra ruimte op haar eigen energienet, doordat er minder ingekocht hoeft te worden op drukke momenten. Bovendien is dat gunstig voor de netcongestie in het algemeen, doordat TU Eindhoven 'uit de file gaat' op de piekmomenten.
De universiteit zegt dat het project uiteindelijk een blauwdruk moet opleveren voor 'de Nederlandse industrie en netbeheerders om netcongestie efficiënt aan te pakken'. Als het project voorspoedig verloopt, komt die blauwdruk over vier jaar op de markt.
