Europese Commissie: 'Apple overtreedt mogelijk wet door toepassing geoblocking'

De Europese Commissie en Europese marktautoriteiten zeggen dat Apple geoblocking toepast in de Europese Unie en daarmee mogelijk de wet overtreedt. Volgens de instanties mag er geen onderscheid worden gemaakt tussen consumenten op basis van hun woonplaats.

De EC en het CPC-netwerk, een samenwerkingsverband tussen de Europese consumententoezichthouders, beroepen zich op de Verordening Geoblocking uit 2018, schrijft de ACM dinsdag. Daarin staat dat een bedrijf een consument niet mag discrimineren, alleen omdat deze in een andere lidstaat woont of een andere nationaliteit heeft.

De toezichthouders noemen drie punten waarbij Apple mogelijk in overtreding is. Het eerste probleem ligt bij Apple Media Services, waar de App Store ook onder valt. In de appversies van deze diensten hebben consumenten in de EU en de Europese Economische Ruimte alleen toegang tot de interface die is gemaakt voor het land waar ze hun Apple-account hebben geregistreerd.

Ten tweede lukt het downloaden van apps in een ander land niet altijd. Ook krijgen consumenten geen toegang tot versies van de app uit andere landen. Als laatste merken de autoriteiten op dat het gebruik van betaalmethoden zoals een creditcard beperkt is tot het land van uitgifte van de kaart.

Apple krijgt een maand de tijd om te reageren op de conclusies van de EC en het CPC-netwerk en oplossingen voor te leggen. Doet Apple dit niet, dan mogen de marktautoriteiten in hun eigen land stappen ondernemen tegen Apple. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de bevindingen van de EC en het CPC-netwerk.

Door Loïs Franx

Redacteur

12-11-2024 • 14:53

214

Reacties (214)

214
208
61
5
0
123
Wijzig sortering
Dat werkt toch ook zo bij streaming diensten als Netflix?
Nee, daar gaat het namelijk om licenties van content. In dit geval is het bijvoorbeeld zo dat je met een Nederlands account niet de Duitse app Lieferando (Thuisbezorgd) kan downloaden. Maar bijvoorbeeld buitenlandse studenten konden een paar jaar geleden ook geen Buienradar downloaden. Op de Google Play Store werkt dit inmiddels wel binnen de EU (ik kan in ieder geval Lieferando wel downloaden), maar met apps van buiten de EU is dit ook nog steeds een probleem.
Toen ik voor mijn studie naar het buitenland ging moest ik een extra Google account aanmaken om de lokale apps te downloaden. En het wisselen van het land in mijn account was geen optie, want dat mag maar één keer per jaar, dus dan had ik naderhand geen Nederlandse apps kunnen downloaden.

Edit 12-11 18:04:
Ik ben er nog eens iets verder ingedoken, en hoewel je Lieferando niet kan downloaden in de App Store kan je in de Thuisbezorgd app wel je locatie aanpassen naar Duitsland.
Echter, als je je locatie aan wil passen naar Frankrijk wordt je naar de Franse Just Eat website gestuurd. Die hebben wel een heel mooi linkje naar de Franse app, maar die is niet beschikbaar in de App Store met een Nederlands account.
Op Android kan je in de Thuisbezorgd app wel je locatie aanpassen naar Frankrijk, én je kan de Franse Just Eat app downloaden uit de Play Store.

[Reactie gewijzigd door Stijnvi op 12 november 2024 18:08]

Enkele jaren terug sta ik in Canada bij een McDonald's. Zie ik een poster staan met QR-code om de McDonald App te installeren.
Lukte dus niet, omdat de Appstore van Google doodleuk aangaf dat die app niet op mijn Android toestel geinstalleerd mocht worden. Mijn default land stond op NL.
Nu kan je dan wel land veranderen, maar dat kan je meen ik slechts 1x per 6 maanden veranderen.
Dus als je het naar Canada veranderd en daarna weer naar NL wil kon dat dus niet direct ;(
Gisteren in Belgie konden we via een NL webshop niet "kopen" omdat we in Belgie waren. Via VPN opgelost, maar ik snap deze implementaties niet.
omdat we in Belgie waren
Als je niet naar België levert, waarom zou je dan wel betalingen accepteren uit België?
maar ik snap deze implementaties niet.
Nee is ook raar, maar dit is typisch weer zo'n gekloot van de Europese unie, wat ze slecht uitleggen.

https://www.acm.nl/nl/ver...-van-europese-consumenten
Als u alleen bezorging aanbiedt in Nederland, hoeft u niet overal in de EU producten te bezorgen. Zolang u alle Europese consumenten de mogelijkheid geeft om:
een Nederlands bezorgadres op te geven
af te halen op een Nederlands afhaalpunt (als u afhaalpunten heeft)
U hoeft geen buitenlandse afhaalpunten op te zetten.
Heeft de webshop gewoon niet zo handig gedaan, want hier zijn gewoon richtlijnen voor.
U mag klanten niet blokkeren of verschillend behandelen door hun nationaliteit. Of omdat zij op een bepaalde plek wonen of zijn.
U mag verschillende versies aanbieden voor andere EU-landen, met aangepaste producten, aanbiedingen en prijzen. Zolang u consumenten zelf laat kiezen welke versie zij gebruiken:
Plaats een makkelijk vindbare link waarmee zij kunnen wisselen naar andere versies.
Zorg ervoor dat zij in elke versie kunnen rondkijken en bestellen.
Vraag toestemming als u klanten voortaan automatisch wilt doorlinken naar een bepaalde versie (behalve als u volgens de Nederlandse wet klanten uit bepaalde landen moet blokkeren).
Geef de mogelijkheid om deze toestemming op elk moment te stoppen.
Ze hadden je gewoon even moeten laten kiezen voor NL en dan was het verder allemaal opgelost.
Ligt niet aan Apple maar aan de webshop. Er zijn Nederlandse winkels waar je op zondag of zaterdag of bepaalde feestdagen niets kan bestellen, ligt ook aan Apple?
Nee, ligt aan een gemeenschap. Is er iemand bij de EU die daar mee bezig zijn?
Geoblocking mag niet. Dat is iets anders dan de webshop die op zondag dicht is.

Ligt uiteraard niet aan Apple, maar ik vind het wel jammer dat er niet eens algemener wordt opgetreden.
Heb je het gemeld bij de betreffende webshop en/of de ECC?

Uiteindelijk begint het proces daar, het is niet alsof men kan handhaven zonder dat mensen het melden. De relevante links:

Uitleg van de ECC:

https://europa.eu/youreur...ing-payments/index_en.htm

Nederlanders kunnen dit melden / navragen bij: https://www.eccnederland.nl/

Ik ben recent dit proces nog doorlopen en dat was vrij eenvoudig.
Waarom zou go locking niet mogen? De winkel kan er ook voor kiezen slechts in 1 land te verzendende, en dat zie ik vaak genoeg, en ik kan het ze niet kwalijk nemen. Ondanks de EU blijft wetgeving per land verschillen en maakt het je leven gewoon complexer.
Dat een webwinkel niet verzendt naar een land betekent niet dat iemand uit dat land niet bij die winkel kan kopen. Die twee dingen kunnen verschillend zijn, bijvoorbeeld als je als Belg met een Belgische telefoon iets in Nederland wil kopen en laten verzenden naar een familielid in Nederland .

Factuuradres en verzendadres zijn in webwinkels doorgaans ook gewoon los in te voeren.
Nu heb je het over vanaf, maar ik kan als grensbewoner niet eens de apps downloaden die mij klantenkaart mogelijkheden geven in Duitsland.
Toch erg jammer dat ik bij een aantal winkels dus geen gebruik kan maken van specifieke kortingen.

Dat van Canada is jammer (en ergens ook kwalijk) maar binnen de Eu mag dit gewoon niet eens. Ik ben dus blij dat dit eens wordt aangepakt.
Voor klantenkaarten is het inderdaad een slechte zaak, maar het omgekeerde is ook mogelijk. In de Belgische appstore kan ik zowel de ING app voor België, Luxemburg, Spanje, Nederland, Roemenië en (niet-EU) Turkije downloaden.
Als je klant bent bij de Belgische tak van ING werkt er maar 1 van die apps.
Voor niet-technische mensen kan dit een probleem zijn. Dus in zo'n geval zou het wel nuttig zijn mocht ING geoblocken per land in de EU. (Of één universele app voor de EU maken, maar traditionele banken zijn daar nog niet in tegenstelling tot neobanks).
Apple zou best “filters” kunnen hebben per land, net zoals dat je bij zoekmachines vaak resultaten voor een specifiek land kunt instellen.

Maar ze gaan nog een stap verder en behandelen Europa niet als 1 markt en proberen het switchen tussen winkels te blokkeren.
De ontwikkelaar van de app kiest zelf of een app al dan niet in een bepaald land beschikbaar is.

Daar hebben Google en Apple heel weinig mee te maken, behalve dan dat ze die optie op landniveau aanbieden ipv "EU" als optie.

Maar dat zal je niet helpen in Canada, gezien dat buiten de EU is, en Noord-Amerikaanse McDonald's hoeft zijn app helemaal niet in de EU aan te bieden (of andersom).

[Reactie gewijzigd door b12e op 12 november 2024 22:39]

Met dank aan "we willen onze reclame natuurlijk wel persoonlijk aanbieden"..... :9
En reclame aanbieden aan mensen die er toch geen gebruik van kunnen maken vinden we ook niet leuk....

En dat dit belachelijke beperkingen zijn die in ieder gaval niet op install-app niveau zouden moeten gebeuren is weer een ander verhaal. Alsof je iets zou willen bestellen bij een McDonalds in een ander land....? Als betaalt en het nooit komt ophalen heb je toch vooral jezelf ermee?
Enkele jaren terug sta ik in Canada bij een McDonald's. Zie ik een poster staan met QR-code om de McDonald App te installeren.
Lukte dus niet, omdat de Appstore van Google doodleuk aangaf dat die app niet op mijn Android toestel geinstalleerd mocht worden. Mijn default land stond op NL.
Nu kan je dan wel land veranderen, maar dat kan je meen ik slechts 1x per 6 maanden veranderen.
Dus als je het naar Canada veranderd en daarna weer naar NL wil kon dat dus niet direct ;(
Herkenbaar. Zo kunnen wij de Tesco app niet downloaden om leuke kortingen te krijgen. Daar liep ik in de VK en VS tegenaan.
Is het gewoon niet aan de developer aan welke landen hij het ter beschikking stelt en tegen welke prijs? WeChat is bijvoorbeeld toch ook gewoon hier in nl beschikbaar?
Ik weet niet of dat mag van de EU, maar de mogelijkheid tot het downloaden van een app en het beschikbaar stellen van een dienst staan niet gelijk aan elkaar. Natuurlijk werkt Lieferando niet in Nederland, maar wel in Duitsland. Met een Nederlands account kan je in de App Store echter nooit de app downloaden, ook niet als je in Duitsland bent.
En dat is dus niet toegestaan.

Edit:
Zie ook mijn hoofdreactie, maar voor Duitsland is het mogelijk je locatie in de Nederlandse app aan te passen. Voor Frankrijk werkt dit op iOS echter niet, terwijl het op Android mogelijk is om zowel je locatie in de app aan te passen als de Franse app te downloaden.

[Reactie gewijzigd door Stijnvi op 12 november 2024 18:10]

Dat vraag ik me inderdaad ook af. Bijvoorbeeld de Deutsche Bahn app kan ik in de Nederlandse App store downloaden.
moest dat zo zijn, dan hadden ze de devs wel geviseerd. Het feit dat dit over Apple gaat wil zeggen dat zij het in elk geval minstens faciliteren als ze het al niet zelf volledig in de hand hebben.
Het is echter wel zo.

Natuurlijk zou Apple kunnen kiezen om enkel "EU" aan te bieden als optie, en niet individuele landen. Maar uiteindelijk is de verantwoordelijkheid waar een app beschikbaar is minstens deels toe te schrijven aan de app ontwikkelaar.

[Reactie gewijzigd door b12e op 13 november 2024 12:41]

dat is dus het stukje "minstens faciliteren" waar ik het over had ;)
Het probleem daarmee is dat dan apps die in 1 lidstaat verboden worden (bvb door strengere kansspelwetgeving) gelijk in de hele EU moeten worden verwijderd.

Dus als, bijvoorbeeld, Orbán in Hongarije Grindr zou verbieden, dan zou dat hier ook een impact hebben. Of een ontwikkelaar die zijn lootboxspel niet mag aanbieden in België en Nederland, maar wel in de rest van de EU.

Nu kan er gewoon het vinkje bij Hongarije of België/Nederland uitgezet worden en is de app daar niet meer beschikbaar.

Nog een voorbeeld: als ik als ontwikkelaar geen zaken wil doen met een bepaald land en mijn diensten daar niet ga aanbieden, dan kan ik dat in de app zelf afdwingen, maar dan krijg ik allemaal negatieve recensies van mensen uit dat land dat de app niet werkt. Door enkel in bepaalde landen de app beschikbaar te maken kan je dat oplossen.

Zo werkt bijvoorbeeld de app van Carrefour Spanje niet in Denemarken. Carrefour is ook niet actief in Denemarken.

Ik heb toen contact opgenomen met hun support omdat ik telkens een foutmelding kreeg die nikszeggend was ("je wachtwoord is incorrect", terwijl ik 100% zeker was en zelfs een reset had gedaan), bleek dat ze het inloggen van buiten Spanje blokkeren. Wie koopt er nu ook boodschappen voor thuislevering als ze niet thuis zijn, vanuit het buitenland. Ik heb zelf de moeite genomen om contact op te nemen, maar ik had net zo goed een 1* rating kunnen geven en een negatieve recensie kunnen schrijven.

Die app is overigens enkel in de Spaanse app store beschikbaar, en ik had een Spaans Apple ID, maar was toen net terug aan het verhuizen van Denemarken naar Spanje en dacht alvast de boodschappen te bestellen zodat ik in de ochtend kon aankomen en in de namiddag m'n boodschappen had. Dat was met een VPN snel opgelost, maar 99% van de mensen had dit allemaal niet gedaan.
het is nog in onderzoek en we weten ook niet of het hier gaat over legitieme beperkingen, dan wel illegitieme die Apple zélf oplegt.
Had ook ooit dat probleem toen ik in Parc Asterix zat. App kon niet gedownload worden, maar je had hem wel nodig om de voorsteekpas die we gekregen hadden, te activeren :+
Maar dit probleem is ook met Google. Verschil is alleen dat je bij Apple je account kunt verhuizen van een land binnen de GDPR naar een land buiten de GDPR. Bij Google kan dat niet (soms wel, maar er zijn heel veel factoren waardoor je account ineens niet meer kan worden verhuisd, zelfs niet via support). Overigens heb ik Apple Business Manager in de GDPR zone zodat ik alsnog een aantal Nederlandse apps kan installeren via Intune, mijn persoonlijke Apple account staat wel in het land waar ik woon. Op deze manier kan ik dus zowel Nederland-only als Verenigde Staten-only apps installeren. En de Nederlandse apps kan ik met een per-app VPN gebruiken, wat veel beter werkt dan een device-VPN.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 12 november 2024 19:01]

Apple zal dan toch per land een appstore moeten lanceren. (Nu is het 1 appstore met geo) denk niet dat ze dit in de eu gaan doen….

Toch wel raar, de eu dwingt apple tot het gebruik van geo, aangezien veel niet mag in de eu.. nu willen ze apple weer beboeten voor gebruik geo… (andoid heeft hier ook last van) wat ik boven al schreef… apple zal geen fysiek app store per land gaan uitbrengen… of alleen in landen die interessant (groot) genoeg zijn… komt NL wederom als laatste aan de beurt…

Dit wordt overigens een heel groot probleem voor film en video… netflix en alle streaming aps maken gebruik van geo… debk dat de eu straks veel bedrijven ziet vertrekken… lekker bezig weer dat eu (gelukkig ben ik weg uit de eu)

[Reactie gewijzigd door gfive op 12 november 2024 19:33]

Nee. Apple hoeft geen appstore per land te maken. Alles kan gewoon in de huidige appstore.
Geoblock wel/ geen EU is ook geen probleem. Alleen geoblock binnen de EU (apps wel in Duitsland maar niet in Nederland aanbieden) mag niet.
Het probleem hierbij is dat Apple helemaal niet bepaalt in welk land een app wel of niet beschikbaar is. Dat kan de ontwikkelaar zelf kiezen.

Ik woon in Spanje, en heb veel BENL apps op m'n telefoon die gewoon in de Spaanse store staan. Maar er zijn bepaalde apps (zoals GoPlay) die niet in andere stores staan dan de Belgische.

Met een Belgisch Apple ID kan ik die in Spanje gewoon downloaden verder, er is geen georestrictie behalve dat je Apple ID moet zijn van het land waar de app wordt aangeboden. Dus Goplay, om een voorbeeld te nemen, kiest bewust om de app enkel in de Belgische markt uit te brengen.

Zo waren er ook bepaalde lootboxgames die in BENL niet beschikbaar zijn, maar in andere landen in de EU wel. Daar kiest Apple niet voor, dat is de ontwikkelaar die geen aanpassingen wilt doen aan zijn of haar app om die app alsnog in die landen aan te bieden.
Zo waren er ook bepaalde lootboxgames die in BENL niet beschikbaar zijn, maar in andere landen in de EU wel. Daar kiest Apple niet voor, dat is de ontwikkelaar die geen aanpassingen wilt doen aan zijn of haar app om die app alsnog in die landen aan te bieden.
Dat heeft eerder met wet- en regelgeving te maken.
Dan geef je zelf al aan dat er voor Apple en Google geen reden is voor geoblocking, wanneer de apmakers dat zelf prima kunnen verzorgen.
Ik lees geen duidelijk rechtmatig verschil.

Zelfs als de situatie nu of straks is dat je in een ander land wel een app kan downloaden zorgt men er alsnog niet duidelijk voor dat je er vrij genoeg gebruik van kan maken.

En ook al komt dat door de wensen of eisen van de ontwikkelaars, dan lees ik niet dat een appstore daar geen verantwoordelijkheid in heeft om dat te voorkomen.

Daarbij, licenties zijn niet zomaar een rechtmatige belemmering. Als iemand uit Oostenrijk in Nederland een streamingdienst koopt dan stelt deze richtlijn (zoals ik het lees) dat het niet hoort uit te maken of de koper in Oostenrijk woont en daar later weer naar terug gaat. En ook niet dat de persoon tijdens de aankoop in Nederland een ip-adres uit Oostenrijk gebruikte. Dus kan een appstore of ontwikkelaar dat belemmeren binnen de EU niet zomaar belangrijker vinden dan waar de persoon een aankoop doet of wenst te doen.
Dit gaat wat verder dan alleen streaming van liedjes/videos. Als voorbeeld, ik woonde in Duitsland en had daar een duitse credit card met bijbehorende app om e.e.a te managenen. Die app kon ik alleen downloaded door m'n account gegevens te wijzigen. Terug in NL kon ik deze app niet meer updaten of downloaden op een nieuwe telefoon installeren nadat ik m'n apple account had geupdatet. Dit geldt voor meerdere (financiele) apps.

Op Android heb ik dit probleem niet meegemaakt.
Maar dat ligt waarschijnlijk meer aan de app maker. Als developer kan ik bepalen in welk land een app te koop is.
Lees bv ook de voorwaarden van cc uitgevers, die geven ook aan dat je beperkt bent.
Dus vind het logisch.

Enerzijds beperkt Europa of landen in Europa dat Apple bepaalde zaken niet mag leveren en nú gebruiken ze dat weer.

[Reactie gewijzigd door Lord Anubis op 12 november 2024 19:49]

Als developer kan ik bepalen in welk land een app te koop is.
Ergo: De beperking wordt alsnog door Apple uitgevoerd. Apple is hier dus in overtreding door deze optie überhaupt aan te bieden aan de ontwikkelaar.
Weet ik niet, als iemand een bedrijf heeft en producten verkoopt in de benelux en verteld dat vrachtwagen bedrijf x het alleen naar nederland mag brengen lijkt me dat het vrachtwagen bedrijf dat wereldwijd goederen rondbrengt niet schuldig.

Houd er rekening mee dat iedere developer voor Apple en europa een bedrijf is. Apple faciliteert allen maar.
Als iemand een bedrijf heeft wat cocaïne maakt in de benelux en verteld dat vrachtwagen bedrijf X zijn cocaïne naar Parijs moet vervoeren dan is vrachtwagen bedrijf X gewoon strafbaar.

Als Apple faciliteert en de klant van Apple verteld Apple dat ze iets illegaals moeten doen en Apple doet dat vervolgens dan is Apple gewoon een criminele organisatie.
Op Android heb ik dit probleem niet meegemaakt.
Android heeft dat probleem ook. Je bent het gewoon nog niet tegengekomen. Daarom heb ik twee Google accounts, een Nederlandse en Turkse met bijhorende bankpassen (rekening was eerst geen probleem, maar nu wel). Soms is het irritant, maar tis niet anders. Het is idd vooral een probleem met bank apps en overheid apps. Hoop dat de EU dit probleem oplost.
Turkije zit niet in de EU, dus wordt geoblocking voor Turkije op tenlefoons in de EU, of omgekeerd, niet geraakt door de Verordening Geoblocking.
Zaken waarbij auteursrechtelijke beperkingen vanuit derden spelen, zijn uitgesloten van het vrij verkeer van goederen. Dus je mag niet eisen dat je (bijvoorbeeld) Ierse TV-zenders moet kunnen ontvangen. Ook mogen streamingdiensten hun catalogus per lidstaat laten afwijken. Hierdoor zien wij in Nederland content van HBO op HBO Max, terwijl die in Vlaanderen zijn ondergebracht bij de streamingdienst van Telenet (als ik me niet vergis).

Maar daar houd de uitzondering wel op. Apple Music en Apple TV zouden er nog mee wegkomen, maar de App Store niet.
Zaken waarbij auteursrechtelijke beperkingen vanuit derden spelen, zijn uitgesloten van het vrij verkeer van goederen. Dus je mag niet eisen dat je (bijvoorbeeld) Ierse TV-zenders moet kunnen ontvangen. Ook mogen streamingdiensten hun catalogus per lidstaat laten afwijken. Hierdoor zien wij in Nederland content van HBO op HBO Max, terwijl die in Vlaanderen zijn ondergebracht bij de streamingdienst van Telenet (als ik me niet vergis).

Maar daar houd de uitzondering wel op. Apple Music en Apple TV zouden er nog mee wegkomen, maar de App Store niet.
De uitzondering houdt feitelijk al eerder op. De winkelomgeving en het distributieplatform, dwz de online interface, wordt door de EU wetgeving omtrent geoblocking los gezien van de inhoud die er op aangeboden wordt. Er is mbt het verbod op discriminatie op basis van lidstaat of nationaliteit een uitzonderingsstatus voor levering van en toegang tot de inhoud waar het creatieve werken betreft waar intellectuele eigendomsrechten van derden op rusten die problematisch zijn met betrekking tot bepaalde geografische regio's.

Er is echter geen uitzondering voor de toegang tot de online interface zelf.
Noch voor het aangaan van de overeenkomst tot levering en toegangsverschaffing.

Cru gezegd:
Je moet als Nederlander verblijvend in Nederland met je Nederlandse Apple account naar de Duitse Apple Store kunnen gaan en in de Duitse Apple Store een app aan je account toe te voegen die enkel geschikt is voor gebruik binnen Duitsland. Daarna mag Apple je verbieden om die app vanuit Nederland te kunnen installeren of binnen Nederland te kunnen gebruiken. Maar zodra jij dan over de grens Duitsland instapt, moet het gewoon werken.
En dat mogen ze alleen waar er distributierechten van derden in het geding zijn die gebiedslimitatie afdwingen.

Het is verboten ( :+ ) om Nederlanders in het geheel de toegang tot de Duitse app store en Duits-specifieke apps te ontzeggen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 12 november 2024 20:54]

In het document staat expliciet:
"Audiovisual services, including services the principle purpose of which is the provision of access to broadcasts of sports events and which are provided on the basis of exclusive territorial licenses, are excluded from the scope of this Regulation."
Dus helaas, het geldt niet voor streaming diensten en ook niet voor toegang tot reguliere TV zenders.
Dat lijkt me dan ook gelijk een mooie mogelijkheid om ook dat gelijk te trekken.
Bij Netflix en dergelijke heeft het vooral met distributierechten te maken, wat goeddeels de reden is dat er filmfestivals zijn: je maakt er deals met distributie en dus rechten per regio/gebied.
Verder doorgeredeneerd kun je ook stellen dat een app in alle talen beschikbaar moet zijn dan (toegankelijkheid).
Nee, dat is iets heel anders. Je kan een bedrijf niet dwingen alle talen te kennen. Een bedrijf mag alleen niet discrimineren op basis van afkomst. Dus als jij in Nederland vanuit de Spaanse App Store een app wil downloaden moet dat kunnen. De App zal dan wel in het Spaans zijn, maar dat is jouw probleem.
Oh man.. Gaan ze hier nu apple voor achter na? Prima maar dan hebben ze extreem veel werk te verzetten, beginnen met YouTube premium, andere prijzen voor Netflix (binnen de EU) en zo kunnen we nog wel door gaan.
Lijkt me prima zaak. Als je voor 50 cent YouTube premium in Bulgarije kan verantwoorden, is het achterlijk dat wij hier 12 euro moeten betalen. Vrij verkeer van handel binnen de EU toch?
Ik roep dit al jaren! Heb ik echt geen jaren voor nodig om uit te zoeken. Bedrijven halen wel de vruchten uit Europa maar nee dat baten zijn voor ons zelf. 50 cent in Bulgarije is 50 cent in Nederland.
Je kan dat wel jaren roepen maar feit is dat bedrijven in principe hun eigen prijs mogen bepalen en dat per regio mogen doen. In principe heeft de overheid daar niets mee te maken. Jij mag het daarmee oneens zijn, dat maakt niets uit. Voor mijn firma bepaal ik wat de gebruiker betaald en daar speelt de regio zeker in mee. Als ik de prijzen gelijk zo trekken kunnen we ons meteen uit een dozijn landen terugtrekken omdat we daar dan niets meer verkopen.

Wat hier anders is, is dat Apple een te grote speler is en op bepaalde terreinen monopolistisch is. Daarom wil de EC onderzoeken of dit wel mag.
Je mag die prijzen inderdaad zelf kiezen maar je mag (bij producten, zoals eerder gezegd ligt het bij media zoals netflix, youtube, etc. anders) niet verbieden of onmogelijk maken voor mensen om je product dan in een ander land te kopen. Dat doet Apple hier dus wel.
Voor mijn firma bepaal ik wat de gebruiker betaald en daar speelt de regio zeker in mee. Als ik de prijzen gelijk zo trekken kunnen we ons meteen uit een dozijn landen terugtrekken omdat we daar dan niets meer verkopen.
Je kan het alleen de dure kant op trekken? Waarom is dat dan?
Misschien omdat hij met de hogere prijzen die hij in West-Europa kan rekenen het product kan ontwikkelen, dat hij dan ook in Oost-Europa aan kan bieden. Of met de omzet in WE zijn personeel kan betalen, etc. en het dan in OE tegen iets meer dan kostprijs aan kan bieden. Alle prijzen gelijk trekken op het goedkoopste niveau zou dan betekenen dat hij geen producten kan ontwikkelen of zijn personeel niet kan betalen.
Je kan dat wel jaren roepen maar feit is dat bedrijven in principe hun eigen prijs mogen bepalen en dat per regio mogen doen. In principe heeft de overheid daar niets mee te maken.
Natuurlijk wel want de overheid bepaalt de wet. Het zou mooi zijn als ze dit zouden verbieden inderdaad.
Hoe doe je dat dan met verschillen qua koopkracht tussen Nederland en Bulgarije? Voor fysieke goederen is dat minder een probleem omdat je nou eenmaal niet duizende kilometers kan rijden voor een pak melk, maar voor digitale goederen en diensten vormt dit wel een uitdaging.
Bedrijven huren toch ook goedkopere krachten in andere landen. Of gaat een Google een Bulgaarse developer net zo veel betalen als een Nederlandse?
Een Bulgaarse developer leeft toch in Bulgarije. Op het moment dat deze in Nederland leeft dan is het verschil in inkomen (met de Nederlandse developer) vaak al een stuk minder groot.
Een bulgaarse vrachtwagenchauffeur die voor een west-eu werkgever rijdt, krijgt bulgaars loon, maar is 2 welen per jaar in Bulgarije, de rest van de tijd moet ie west-eu prijzen betalen voor z’n pak melk.

Zeker in die branche mag loon gelijk zijn aan het land waar je in rijdt, of waar vandaan je rijdt. Minimaal de duurste.

Van bijna alle oost Europese vrachtwagenchauffeurs die je ziet rijden ziet geen een z’n thuisland maandelijks.
Theoretisch klopt dat niet.
Zie NOS https://nos.nl/artikel/20...n-nederlands-loon-krijgen, https://nos.nl/artikel/21...hauffeurs-beter-beschermd en https://nos.nl/artikel/21...iet-in-cabine-doorbrengen.

Hoe vaak het als nog gebeurt kan ik niet zeggen. Maar het aantal berichten er over is wel flink afgenomen!!
Die Bulgaarse chauffeur krijgt vaak een onkostenvergoeding/ toelage die afhankelijk is van de landen waar hij rijdt (en waar hij net het prijsverschil van een pak melk mee kan betalen). Maar zijn gezin, dat hij van zijn salaris moet onderhouden, woont gewoon in Bulgarije.
Dat is exact wat koopkracht betekent! Een Nederlander kan meer kopen dan een Bulgaar!!!

Net als met OV-ticket-prijzen etc. Het idee van meer geld hebben is dat je meer dingen van kopen, dat moet je niet op iedere willekeurige plek willen rechttrekken.
of 12 euro in Bulgarije.... Niet dat dan iemand het nog kan betalen daar.
Net voor de gein opgezocht met chat gpt:
  • * Portugal: €20k / jaar bruto €16 Netflix
  • * Nederland: €50k / jaar bruto €14 Netflix
Dat loopt dan sowieso niet helemaal conform de salarissen per land? Of kloppen die cijfers niet? Heb de gemiddelde bruto salarissen gevraagd en de standaard abo netflix.
ik zou chat gpt maar even links laten liggen, het modaal bruto inkomen is 44k / jaar in NL, maar goed ik begrijp je punt. maar neem je dan ook levensonderhoud mee? Met 20k kan je in Portugal meer doen dan met 44/50 k in Nederland.
Zoveel goedkoper is het nu ook weer niet.
ChatGPT kan toch ook gewoon online zoeken tegenwoordig? En omdat het een LLM is kan het op basis van zijn kennis dezelfde handelingen en berekeningen maken als die hij "kent". Net zoals ChatGPT ook de stappen kan beschrijven om een appeltaart te maken, zonder te "weten" wat appel en taart is.

Dus je kan hem vragen de Netflix prijzen in Nederland en Portugal te vergelijken op basis van de PPP en dan krijg je dit, waarbij hij de Netflix site als bron gebruikt voor de prijzen en de Wereldbank voor de PPPs:
Om de Netflix-abonnementskosten in Nederland en Portugal te vergelijken op basis van koopkrachtpariteit (PPP), kunnen we de prijzen aanpassen aan de hand van de relatieve kosten van levensonderhoud in beide landen.

Stap 1: Bepaal de PPP-correctiefactor

Volgens gegevens van de Wereldbank is de PPP-correctiefactor voor Portugal ten opzichte van Nederland ongeveer 0,8. Dit betekent dat de kosten van levensonderhoud in Portugal gemiddeld 80% bedragen van die in Nederland.

Stap 2: Pas de Nederlandse prijzen aan met de PPP-correctiefactor

We vermenigvuldigen de Nederlandse Netflix-prijzen met 0,8 om de PPP-gecorrigeerde prijzen te verkrijgen:
• Basisabonnement:
• Nederlandse prijs: €8,99
• PPP-gecorrigeerde prijs: €8,99 × 0,8 = €7,19
• Standaardabonnement:
• Nederlandse prijs: €13,99
• PPP-gecorrigeerde prijs: €13,99 × 0,8 = €11,19
• Premiumabonnement:
• Nederlandse prijs: €18,99
• PPP-gecorrigeerde prijs: €18,99 × 0,8 = €15,19

Stap 3: Vergelijk de PPP-gecorrigeerde prijzen met de Portugese prijzen
• Basisabonnement:
• Portugese prijs: €7,99
• PPP-gecorrigeerde Nederlandse prijs: €7,19
• Standaardabonnement:
• Portugese prijs: €11,99
• PPP-gecorrigeerde Nederlandse prijs: €11,19
• Premiumabonnement:
• Portugese prijs: €15,99
• PPP-gecorrigeerde Nederlandse prijs: €15,19

Conclusie:

Na correctie voor koopkrachtpariteit zijn de Netflix-abonnementskosten in Portugal iets hoger dan in Nederland. Dit suggereert dat, ondanks de lagere nominale prijzen in Portugal, de relatieve kosten voor een Netflix-abonnement daar hoger zijn wanneer rekening wordt gehouden met de lokale koopkracht.
Maar los daarvan, interessante argumentatie, oneerlijk voor de Portugezen dus. Al vrees ik niet dat de EU hier iets aan kan doen.

[Reactie gewijzigd door fabio-c700 op 12 november 2024 16:21]

ik zou chat gpt maar even links laten liggen, het modaal bruto inkomen is 44k / jaar in NL, maar goed ik begrijp je punt. maar neem je dan ook levensonderhoud mee? Met 20k kan je in Portugal meer doen dan met 44/50 k in Nederland.
Modaal inkomen is geen gemiddeld inkomen. het is het inkomen (met een bepaalde marge) dat het meeste voorkomt.
Wanneer 10 mensen € 20.000 verdienen, drie mensen € 30.000, 2 mensen € 50.000 en één persoon € 100.000 is het gemiddelde inkomen is het gemiddelde inkomen € 32.666, terwijl het modale inkomen maar € 20.000 is. Ik geloof dat het modale inkomen in Nederland iets boven het gemiddelde inkomen ligt.
Waarom gebruik je hier ChatGPT voor? Het is geen Wikipedia of bron van kennis. Het is een LLM en wanneer je dit op deze manier inzet, zorg je alleen maar voor ruis. Als één persoon dit eens doet (zoals jij) is dat allemaal niet zo'n ramp. Maar de gevolgen zijn desastreus in combinatie met het doelbewust verspreiden van FUD en misinformatie in het algemeen.
Het is geen probleem om chatGPT te gebruiken, mits je dit net zoals hier gewoon als bron vermeld.

Hier op tweakers zie ik genoeg argumenten of wilde verhalen waar totaal geen bron in vermeld wordt, hierin is het gewoon vermeld. De tweakers kan dan zelf bepalen hoe vertrouwbaar deze bron is.

Off-Topic:
Wel ben ik benieuwd hoe chatGPT in de toekomst gaat werken als het hele internet gevuld gaat worden met AI materiaal. gaat straks AI gegenereerde content als bron gebruikt worden voor nieuwe AI content? In zo’n situatie kunnen we net zoals vroeger in de de klas weer in een kringetje gaan zitten, en een zin aan elkaar doorgeven.
(De kern blijft hetzelfde, maar het verhaal wordt vanzelf elke keer iets anders)
Euh, het is wel een probleem om ChatGPT als bron van waarheid of correcte informatie in te zetten. Het heeft nul waarde. Hij had net zo goed zelf wat kunnen verzinnen en dit dan ook als zodanig verwoorden. Ik hoop dat je dat begrijpt. Want wat draag je bij? "Hier, heb je wat cijfers, waarvan ik geen flauw idee hebt of het klopt of niet maar als ik lieg, lieg ik in gemeenschap want: ChatGPT -- succes er mee!"
ChatGPT is een taalmodel. Het enige wat LLM's kunnen is heel overtuigend text genereren op basis van een prompt. Antwoorden die je terug krijgt op vragen die je stelt, zijn heel overtuigend en goed "geschreven". Maar of de inhoud ook maar enigszins klopt is volledig secundair daaraan. Een goed antwoord is eerder een bijeffect van het proces van text analyse dan dat het intentioneel/by design is.

LLM's zijn geen intelligentie.

Mooiste voorbeeld wat ik gezien heb zover is Martin Bernklau: https://www.theregister.c..._copilot_ai_halluciation/
Tot een maandje geleden snapten die taalmodellen niks van getallen. 3.27 is meer dan 3.9, want 27 is meer dan 9 8)7
En als je dan vroeg: ja echt? Dan ging ie het uitleggen met geld. Dus hij was niet in de war met softwareversienummering of zo.
Dit hebben ze nu gefikst geloof ik. Op naar het volgende grote probleem.
Kloppen die bedragen allemaal wel? Heb je een bron (nee, ChatGPT telt niet)?
Bruto salaris zegt niks over wat ik aan het einde van de maand overhoudt en uit kan geven. Een gemiddelde zegt ook weinig, want als jij een ton per maand verdient en 9 andere verdienen niks dan verdienen jullie gemiddeld 10k per maand, maar alleen jij kan het betalen, de andere 9 niet :)

Het gaat om netto inkomen en (vaste) kosten en dan houd je een bepaald bedrag over (of kom je tekort) en daarmee kan je zien of iemand dus veel of weinig uit kan geven.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 november 2024 15:46]

Voor die vergelijking bestaat de BigMac-index.
Follow The Money had een artikel over hoe A-merken in de supermarkt de Europese markt uitknijpen. Ze zien de markt niet als groeimarkt, en vragen hier extra geld zolang het gaat om in groeimarkten tegen een scherpere prijs te kunnen leveren.
Prijzen van de meeste producten worden niet bepaald aan de hand van de kostprijs met een winstopslag, maar aan de hand van wat de meste consumenten er voor willen betalen.
Ze kijken voor welke prijs Prijs x Aantal verkochte producten de meeste winst oplevert. Die vergelijking kan per land een andere prijs opleveren, die onafhankelijk is van de kostprijs/ fabricagekosten van het product.
Dat klopt. En FTM signaleerde dus dat de prijzen wel erg snel stijgen bij ons. En dat mag, maar het mag ook wel gezegd worden.
Eerst bedrijven onbeperkt laten groeien en dan pas pakken… slim gedaan van de eu (ze gaan zichzelf alleen in hun eigen vingers snijden)
Kan je ook uitleggen waarom de EU zich in de vingers gaat snijden? Als wetgever trek je per definitie aan het langste eind vermoed ik.
Als je voor 50 cent YouTube premium in Bulgarije kan verantwoorden, is het achterlijk dat wij hier 12 euro moeten betalen
12 euro in NL is heel wat anders dan 12 euro in Bulgarije. Ik vind het niet achterlijk dat armere landen lagere prijzen betalen dan rijkere landen.
Dat is 'helaas' jammer dan, want dat is wel de basis waarop de EU vrij verkeer van handel heeft ingestoken. En strict genomen is dit ook gewoon illegaal binnen de EU, maar als er niet gehandhaafd wordt, is er vrij spel.

Anderzijds werkt het de andere kant op ook he, goedkope arbeidskrachten uit oost-Europa komen hier voor 'weinig' werken. Dat moet je dan ook 'achterlijk' vinden volgens diezelfde logica.

[Reactie gewijzigd door Travelan op 12 november 2024 15:40]

Het staat je dan ook volledig vrij om naar Burgarije te verhuizen en daar een abonnement af te sluiten voor cent.
Goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa zijn in Nederland ook gebonden aan het wettelijk minimumloon. Het probleem zit daar bij de bazen die € 500 per maand rekenen voor een matras in een slaapkamer die ze moeten delen met nog vijf personen en vergelijkbare kosten rekenen voor o.a. vervoer naar de werkplek en andere 'diensten'. En ja, dat is ook achterlijk.
Waarom zou ik verhuizen als ik in de EU woon waar ik kan genieten van vrij verkeer van goederen en diensten? Zinloze opmerking.
Binnen Nederland heb je ook regio's waar bv. de prijzen van huizen lager of hoger liggen.
Moet je van je huisbaas kunnen eisen dat je etagewoning in Amsterdam hetzelfde kost als een appartementje in Oost-Groningen? Of zal je daarvoor ook echt naar Oost-Groningen moeten verhuizen?
je vergelijkt appels met peren: een huis op de ene locatie en een heel ander huis op een heel andere locatie. Ik snap dat het zinloos is om gelijk te hebben op het internet, maar toch zou het je sieren als je af en toe ook eens toegeeft dat er een punt is.
ik snap wat je zegt maar dat geld niet voor luxe goederen zoals een Porsche, BPM niet mee gerekend.
Echt luxe goederen, zoals Porches, zijn niet echt gebonden aan het gemiddelde prijsniveau in een land, omdat de doelgroep daar weing van afhankelijk is. Dat een Porche voor Jan Modaal in Nederland 2 jaarsalarissen kost en in Bulgarije bij dezelfde prijs 5 jaarsalarissen is volledig irrelevant voor de verkoop van Porche. Voor advocaten, accountants, entrepeneurs, CEO's, etc. is de prijs van een Porche in beide landen binnen bereik van hun inkomen.
Er zijn helaas zoveel voorbeelden van dit soort dingen. Voor mij specifiek bijvoorbeeld F1TV, wat ik in Italië niet kan kijken als ik op vakantie ben (abonnement via Finland) omdat een andere partij daar de rechten heeft. Ik zwengel wel een VPN aan, daar niet van, maar het klopt niet.
Klopt helemaal, helaas is dat gebonden aan licentie en uitzend rechten die niet beschikbaar zijn in het land. Dat is hetzelfde als dat je NPO start of plus niet kunt kijken via de kabel in het buitenland. Dus als ze dat wel mogelijk willen maken moeten eerst alle licentie en uitzendrechten volledig op de schop voor de EU.
Als je graag het verschil weer wilt geven en niet slechts olie op het vuur van de discussie wilt gooien wees dan op zijn minst eerlijk in de prijzen die je hier neer gooit. Premium is namelijk 5,49 in Bulgarije en 13,99 in Nederland. De prijs is daar dus 39% van hier in Nederland en niet zoals jij fiktief voorsteld 4%. En ja de euro is overal dezelfde euro maar de lonen in Bulgarije zijn wel een stuk lager als hier zo ook minimum bruto loon. Hier 2371,20 per maand voor 40 uurige werkweek, in Bulgarije is dat 478 euro. Als je dat als maatstaf neemt verdienen ze maar 20% van wat hier verdient word maar ze mogen 39% van onze prijs betalen. Als je er zo naar kijkt is het voor bewoners van dat land dus 2x zo duur als voor ons.
Volgens mij was het zelfs 'vrij verkeer van personen, goederen en diensten.'
Dat eindigt niet met dat je hier 50 cent moet betalen, maar eerder dat ze in Bulgarije ook 12 euro gaan moeten betalen...
beginnen met YouTube premium, andere prijzen voor Netflix (binnen de EU) en zo kunnen we nog wel door gaan.
Helaas gaat de Europese wetgeving over geoblocking daar expliciet niet over:
De uitzondering is auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals films, games en muziek. Dit is omdat daarmee distributierechten gemoeid zijn die per land verschillen, wat die zaak aanzienlijk minder simpel maakt
Als weet ik niet wat de huidige status is, want:
De Europese Commissie moet binnen twee jaar bepalen of het nieuwe verbod op geoblocking ook naar deze categorie wordt uitgebreid.
Dat zou dus in 2020 beslist moeten zijn.

Heel gek is het natuurlijk niet. Als RTL een film uit wil zenden op de Nederlandse televisie kunnen ze vermoedelijk een licentie nemen die stelt dat de film niet tegelijkertijd op streamingdiensten in Nederland beschikbaar is. Maar als dat inhoudt dat het op geen enkele plek in Europe bekeken mag worden zou de prijs heel hoog maken voor RTL. Daarmee verplicht je feitelijk iedere speler, dus niet alleen streamingdiensten maar ook (commerciële en publieke) omroepen om in de hele EU actief te zijn.
Andersom geld ook. Als ze een licentie moeten kopen die voor heel de EU geld zal die veel duurder zijn dan een licentie voor een specifiek land, al helemaal aangezien ze geen kijkers hebben buiten Nederland.
Ah, ze hebben dus helemaal geen kijkers in Duitsland, Luxemburg, Hongarije, Frankrijk of Spanje? Ik snap dan niet waarom de RTL Group die bedrijven daar heeft. ;)
Je hebt gelijk dat het voor de RTL-groep een optie zou zijn, maar dan moeten ze hun programmering in alle landen gelijk trekken. Daarmee ga je echter voorbij aan het feit dat ze
  • Niet in alle EU-landen waar Netflix actief is actief zijn
  • Kleinere, nationale omroepen ook een kans moeten krijgen
Het omgooien van het hele copyright-systeem zou nodig zijn. Uiteindelijk denk ik dat het hele probleem flat-fee is. Laat mensen lekker betalen voor wat ze kijken en niet voor wat ze niet kijken. Daarmee stimuleer je mensen minder om op de bank te blijven zitten omdat ze toch betalen voor toegang en kunnen meerdere platforms hetzelfde aanbieden. Ik zie echt wel nadelen, maar vooral voor TV-verslaafden (kom maar op met die -1, Tweakers die er van overtuigd zijn geen verslaving te hebben :) )

Helaas lost dat het probleem van aanbod-differentiatie wel, maar het probleem van tarief-differentiatie binnen de EU niet op.
Helaas gaat de Europese wetgeving over geoblocking daar expliciet niet over:
Die uitzondering is van toepassing op enkel de levering en toegang tot de aangeschafte inhoud.
Expliciet niet op de toegang tot de 'online interface' van een distributieplatform en het aangaan van overeenkomsten voor levering.

Je moet als Nederlander naar een Duits storefront kunnen gaan en daar een overeenkomst aan kunnen gaan voor levering en toegang tot digitale inhoud die enkel geleverd en gebruikt kan worden binnen Duitsland. Apple - en met hen legio andere partijen; Apple is zeker niet de enige - probeert echter om die twee gelijk te stellen en jou totaal de mogelijkheid te ontzeggen om die transactie te doen en overeenkomst aan te gaan.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 12 november 2024 21:01]

Geldt dit dan dus ook voor auto's binnen de EU? Dat gaat wel wat betekenen
Wat houdt je tegen om een auto in Duitsland te kopen. Je mag dat doen zonder problemen. Wat de Nederlandse wet verbied is om als Nederlander in Nederland in een auto met Duits kenteken rond te rijden.

Dus moet je de auto invoeren om een Nederlands kenteken te krijgen, en dan ga je alle BPM direct betalen (invoer heffingen). Dus wat je zegt is al mogelijk, alleen niet zoals jij dat zou willen.
Even afgezien van de Nederlandse belasting. Is een auto veel anders geprijst in de verschillende landen? Ander zou ik zeggen van ja! Dat daar hier nog veel belasting bij komt moet je bij de overheid zijn en niet bij de auto fabrikant.
Ja. Meestal is de basis-auto in Nederland goedkoper. Opties zijn vaak wel relatief duurder. Fabrikanten maken op een "kale" auto vaak ook geen winst.
Door de absurde BPM moeten fabrikanten hun auto enigszins aantrekkelijk houden voor onze markt. Ze doen dat door de laagste "kale" prijzen van Europa te vragen.

Een kennis is rijk geworden door bijv. 100 Fiesta's uit oude voorraad van de importeur op te kopen en linea recta te exporteren naar merkdealers in het buitenland. Winst per auto was maar 1k ofzo, maar als je het per 100 doet wordt het natuurlijk wel interessant!
ik dacht er nu een Dacia EV was in België voor 12k ofzo, die hier 19k kost. Zoiets: echt een huge verschil.
Alle autos zijn in NL duurder dan elders, iets met BPM dacht ik?
Elektrische auto's (zoals een Dacia EV) zijn vrijgesteld van BPM. Daar zal het dus niet aan liggen.
Dat is een tijdelijke actie van Dacia België. En dan is die prijs nog maar een kleine 8000 euro als je ook nog de subsidies erbij krijgt.

Die actie zal dus niet maandenlang lopen.
Wel als het gaat om de basis/advies prijs lijkt me. Verschil in belasting en andere bpm-like kosten of juist subsidie gaat alsnog een andere prijs tot gevolg hebben.
Roep dat nou niet te hard. Auto prijzen worden namelijk kunstmatig laag gehouden door fabrikanten als ze Nederland binnen komen. Dit doen ze om de torenhoge belastingen die ons land er bovenop zet een beeetje te compenseren. Ze kunnen dat natuurlijk maar beperkt want ze gaan niet iets met verlies verkopen natuurlijk. Als ze dat ineens niet meer zouden mogen dan word de basis prijs voor belastingen hier hoger en met belastingen er op nog duurder voor ons. Breng ze nou niet op die enge gedachten ik vindt de huidige prijzen al veel te hoog.

[Reactie gewijzigd door Leon Straathof op 12 november 2024 16:32]

Andere prijzen is geen Geoblocking. Het gaat er hier over dat bepaalde apps niet te krijgen zijn binnen bepaalde lidstaten van de EU. De EU is toch één markt? En dan producten weghouden voor sommige consumenten binnen die EU?
Maar bij de levering geldt de beperking. Die content via YT en Netflix komt niet langs de douane en kent een licentie model.
Fysieke produkten via een App bestellen/afnemen gaan gewoon via de douane.....
Streaming diensten zijn een toegelaten uitzondering op die regels. Maar volgens mij gaat het hier om apps.
Apple krijgt het er wel van langs dit jaar. Maar dit is toch wel een beetje zout en slakken, niet? Hoewel ik vind dat de AppStore best één Europese (EER, EU) unit mag worden. Voor mijn Franse ebooks schakel ik af en toe naar de Franse AppStore om FNAC te updaten.

En verder zou ik wat meer bedrijven in de cc opnemen, want geoblocking wordt vrij veel gedaan, dunkt me.
Het is nu super irritant dat ik speciaal een extra Nederlandse AppleID moet opzetten om bepaalde apps te kunnen downloaden die alleen in de Nederlandse app store te krijgen zijn.
Maar dat is niet de schuld van Apple. Als app ontwikkelaar bepaal je zelf in welke landen je een app uitgeeft.
Dat mag dus niet meer in de EU regeling.
Apple krijgt het er wel van langs dit jaar. Maar dit is toch wel een beetje zout en slakken, niet? Hoewel ik vind dat de AppStore best één Europese (EER, EU) unit mag worden. Voor mijn Franse ebooks schakel ik af en toe naar de Franse AppStore om FNAC te updaten.
Dat is toch helemaal niet nodig? Ik heb een Nederlands Apple Account maar ben ingelogd op mijn Amerikaanse Apple Account in de store (voor AI), toch updaten zowel de Apps die ik (ooit) gedownload heb met mijn Nederlandse Account als met mijn Amerikaanse Account.
Ik heb daar wel eens naar gekeken op de site van Apple maar daar geven ze aan dat dit op termijn een probleem oplevert.
Hier staat daar wel iets over van 90 dagen.
https://www.iculture.nl/tips/land-wijzigen-iphone/
Ik heb daar wel eens naar gekeken op de site van Apple maar daar geven ze aan dat dit op termijn een probleem oplevert.
Hier staat daar wel iets over van 90 dagen.
https://www.iculture.nl/tips/land-wijzigen-iphone/
Het aanpassen van je Apple Account land kan wel eens bijzonderheden opleveren, een aparte login gebruiken voor de AppStore kan wel zonder.

De 90 dagen dagen restrictie geld op dat moment alleen voor "automatische downloads", ik heb dat persoonlijk uit staan.
Ten tweede lukt het downloaden van apps in een ander land niet altijd. Ook krijgen consumenten geen toegang tot versies van de app uit andere landen.
Is dit niet aan de ontwikkelaar om een app internationaal beschikbaar te stellen? Liep er laatst tegenaan met Griekse taxi-apps die ik niet kon downloaden, maar dat lijkt me toch echt de ontwikkelaar die daar gekozen heeft om de app niet in de Deense app-store beschikbaar te stellen.
lijkt me wel, want ik kan bv. als nederlander gewoon de Eventim (DE) en Eventim NL app downloaden.
Maar dat mag dus niet. Je moet een App overal in de EU als gelijk zijnde aanbieden. Apple heeft hier natuurlijk een belangrijke rol in dat zij op de App Store het toestaan dat ontwikkelaars / uitgevers apps per land kunnen blokkeren.
Dat klopt (denk ik), maar Apple mag die keuze dus (blijkbaar) helemaal niet aanbieden. Een app moet dus of in héél de EU beschikbaar zijn, of helemaal niet.
apart, ik heb dat verleden tijd ook wel eens gehad met de opentable app die je in de nederlandse appstore niet kon krijgen, lullig als je naar een land gaat waar hun reserveringsysteem gaat dat door de meeste restaurants gebruikt wordt.

geloof dat google het ook wel doet, maar daar kon ik hem sideloaden. Het is ook niet zo uitgebreid, ik kon gewoon diverse portugese apps downloaden deze keer

met opentable was de oplossing overigens in de apple store amerikaans tegoed kopen en vervolgens de telefoon wijs te maken dat hij amerikaans was

[Reactie gewijzigd door panterarosso op 12 november 2024 22:37]

Laat ze dan inderdaad daarna maar achter alle anderen aangaan, gaan ze dan onze kosten verlagen of die van andere landen verhogen?? (bijv. YT Premium)
Kosten verlagen kan niet uit. Als prijzen gelijk worden geforceerd, gaan de kosten omhoog voor alle arme Europese landen om te zorgen dat de dure landen met dure stroom en dure datacenters niet voor een dubbeltje op de eerste rang kunnen zitten.
Was ook meer een sarcastische vraag om de door jou aangegeven redenen.

Ik vind het allemaal prima, betaal al jaren de NL prijzen voor zowel YT Premium als Netflix maar ben dan wel benieuwd wat een Google/ YT of dus juist de EU doet als (bijv.) de Turkse bevolking niet het geld heeft dat wij ervoor betalen maar wel geacht worden dit te betalen.
Alle kosten verlagen zou ook betekenen: minder winst (of misschien zelfs wel verlies). Never gonna happen.

En daarbij komt:
Alsof de dure datacenters niet ook veel meer winst opleveren. Aangezien de kans groot is dat een duur produkt meer wordt afgenomen, in een land waarbij het gemiddelde inkomen hoog ligt.
Niets is onafhankelijk....
Dat een betaalmethode beperkt is tot het land van uitgifte van de kaart, daar maken veel grote services zich "schuldig" aan. Waaronder Alphabet met Youtube Premium.

Dat lijkt me een logisch gevolg van het feit dat ze willen dat mensen in alle landen zich YT Premium kunnen veroorloven, maar niet willen dat mensen via VPN een goedkoper abo afsluiten.

Ik heb echt jaren, jaren lang de vruchten geplukt van YT Premium Family via Oekraine, 4Eur per maand. Vorige maand een mail gekregen dat-dat voor mij op 21 november ophoudt. Gelukkig ga ik nog steeds niet zoveel betalen als in Nederland want ik woon in een minder vermogend land en het is hier goedkoper dan daar, maar ik zie er de zin wel van in dat ze dat willen blokkeren.

Het hek zou van de VPN dam zijn als hier een uitspraak over komt dat-dat niet meer mag. En de kans is groot dat mensen in minder vermogende landen daardoor zwaar benadeeld worden, dat vind ik ook geen goede zaak.

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 12 november 2024 15:04]

Ik weet niet of het nu opgelost is maar wij hadden hetzelfde met een Google workspace account. Daar konden we onze N26 kaart niet voor gebruiken want die was in Duitsland geregistreerd.
Kijk ik snap dat men wat wil dien aan fraude enzo, maar het is in de EU heel gebruikelijk om een CC te hebben uit een andere lidstaat.

Ik heb zelf Duitsland, Litouwen en Spanje als landen waar ik een CC heb lopen. Met het huidige aanbod van providers lijkt me dat toch helemaal zo gek nog niet.
Als je met Litouwen Revolut bedoeld, die betaalmethode staat gewoon geregistreerd in het land waar je verblijft, en wordt dus niet bepaalt door je IBAN nummer. Tenminste, dat is zo waar ik woon, binnen de EU.

Ik heb zelf in 5 verschillende EU landen gewoond en gewerkt, en dus debit kaarten van al die landen omdat ik daar bankrekeningen heb. Een credit card krijg je niet zo makkelijk, dus ik vraag me af of je geen debit cards bedoelt die je overal en nergens hebt lopen. Of ben je internationaal ondernemer?

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 12 november 2024 15:31]

Als je met Litouwen Revolut bedoeld, die betaalmethode staat gewoon geregistreerd in het land waar je verblijft, en wordt dus niet bepaalt door je IBAN nummer.
Bij revolut ja, niet bij de merchant. Die heeft geen idee van wie dag rekeningnummer is en kan dus alleen uitgaan van het IBAN nummer wat ie heeft.
Een credit card krijg je niet zo makkelijk, dus ik vraag me af of je geen debit cards bedoelt die je overal en nergens hebt lopen.
Ja maar die worden gewoon behandeld als visa CC en zijn ook gewoon bruikbaar als CC. Again. Voor de merchant niet transparant of het een eenmalige CC is of een prepaid CC.
Heeft dat ook niet te maken met bijvoorbeeld VAT en BTW. In het verleden kon je de BTW omzeilen door met een e-mail adres uit de VS en een Nederlandse creditcard te betalen.
Dat klinkt eerder als domme fout.

Mij Hotmail adres uit het jaar kruik is ook “Amerikaans”. Plus een random .com domein is ook niet duur.
Het wekt ook al een tijd niet meer , ik ben het tenminste niet meer tegen gekomen.
Krijg in het buitenland wel vaak aanbiedingen van bv Netflix of F1 tegen veel lagere tarieven, maar heb die niet geprobeerd af te sluiten.
Maar er zijn natuurlijk gewoon afspraken tussen de VS en bv de EU. Om toch de locale belasting tarieven te hanteren waar betaal middelen geregistreerd staan.
Belasting hanteer je op factuuradres, niet op betaalmiddelverstrekkeradres. Zeker niet in de EU waar iedere bank multinationaal kan opereren.
Nee dat heeft niet met het omzeilen van VAT / BTW te maken.
(Deze zijn hetzelfde ding; trouwens: Value Added Tax / Belasting Toegevoegde Waarde)

Voor het bepalen van de EU-lidstaat waar BTW-afdracht aan moet plaats vinden gebruikt een handelaar twee niet-conflicterende data-punten waaruit de correcte lidstaat blijkt. Dit kan o.a. bestaan uit het IP adres, geregistreerde NAW gegevens, bank- of andere betaalgegevens, geolocatie gegevens, alsmede historie van zulke gegevens. Maar verder ook uit zaken zoals zelf-attestie door een consument-koper die het land opgeeft waar zij op dat moment verblijven.

Waar één van beide datapunten die de handelaar selecteert om te gebruiken, conflicteert - moeten zij terugvallen op een derde alternatief datapunt wat als tie-breaker moet dienen.


Als jij een transactie met, bijv. een Spaanse CC doet vanuit een Nederlands IP adres en jouw geregistreerde bezorggegevens zijn in Nederland, dan dient de BTW-afdracht voor die transactie richting Nederland te gaan.


Een platform zoals Steam overtreedt bijv. ook de wet door jou bij elke aanschaf te verplichten een volledig factuuradres op te geven.
Die gegevens verzoeken zij omwille van belastingwetgeving. Echter uit bovenstaande blijkt dat waar jij een transactie doet vanaf een Nederlands IP adres met bijv. een puur Nederlandse betaalmethode als iDeal - hiermee al aan de criteria voldaan is om de BTW-afdracht richting Nederland plaats te laten vinden. En verder is er richting consumenten geen factureringsplicht voor retail. (Ook niet digitaal.) Op individueel verzoek moet je een factuur verstrekken; maar je bent er niet wettelijk verplicht toe.
Derhalve is het een overtreding van het data-minimalisatiebeginsel van de GDPR/AVG.

Het zou je verbazen hoeveel bedrijven hier feitelijk totaal de mist mee ingaan.
Maar wellicht niet zoveel als hoeveel bedrijven hiermee totaal wegkomen, omdat de handhaving één lange grote zwaar deprimerende grap is.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 12 november 2024 21:13]

Echter uit bovenstaande blijkt dat waar jij een transactie doet vanaf een Nederlands IP adres met bijv. een puur Nederlandse betaalmethode als iDeal
Volgens mij kan dit niet omdat de ideal betaling aangeboden wordt omdat het om een Nederlands IP gaat.

Derhalve is dit dan ook een afgeleid datapunt. Dat het toevallig goed gaat en je met ideal betaald maakt daar niet voor uit.

Je mag immers ook met een buitenlandse creditcard betalen, en als ze dan achteraf alsnog om een factuuradres gaan vragen (en jij de pagina gewoon afsluit) dan is de kans groot dat ze niet het tweede bevestigende datapunt kunnen krijgen. Ze moeten dus wel vooraf om een factuuradres vragen, want de betalingswijze is of afgeleid van, of conflicterend.
Volgens mij kan dit niet omdat de ideal betaling aangeboden wordt omdat het om een Nederlands IP gaat.
Nope. Bij Steam stel je in je account in welk land als storefront regio gebruikt moet worden. En dat bepaalt beschikbare betaalmethodes. IP-adres staat daar los van.
Nee, maar we helpen dit als Europa zelf in de hand door vaak te eisen dat bedrijven aparte licenties per land regelen. Dat maakt het voor bedrijven bijna logisch om geoblocking toe te passen, want waarom zouden ze voor elk land apart gaan betalen? Als we echt van die digitale grenzen af willen, moeten we gewoon één Europese licentie regelen. Klaar. Dat zou een hoop gedoe schelen en consumenten eindelijk geven wat ze willen: overal dezelfde toegang zonder gezeur.

Dat is eigenllijk net als dat we in Nederland niet zomaar producten in de supermarkt kunnen leggen die bijvoorbeeld voor de Duitse markt bestemd zijn.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 12 november 2024 15:13]

aparte licenties per land regelen
Zijn die licenties dan gebruikers afhankelijk? Zo niet ...dan is het niet zo relevant. Kosten per gebruiker berekenen is maf.
Dat is eigenllijk net als dat we in Nederland niet zomaar producten in de supermarkt kunnen leggen die bijvoorbeeld voor de Duitse markt bestemd zijn.
Dit is dan voor specifieke produkten - een tomaat blijft een tomaat ook al komt deze uit een Duitse vrachtwagen toch?
En als het produkt specifiek is heb je gelijk - digitale produkten zouden voor iedereen gelijk moeten zijn (net zoals de tomaat). Maar stiekem zijn ze dat niet - vermoedelijk door wel/niet tracking, opslag prive gegevens enz.
Dus de achterliggende reden is dat de regels per land verschillen zeggen we dan. Maar als je gewoon van die prive gegevens zou afblijven en geen tracking zou doen (altijd voor de reclame....) dan heb je dus een produkt dat voor iedereen gelijk zou zijn....
Betaalgegevens zouden oook niet in de App mogen bestaan. Daarvoor hebben we toch dat mooie ecosysteem?
Dat is eigenllijk net als dat we in Nederland niet zomaar producten in de supermarkt kunnen leggen die bijvoorbeeld voor de Duitse markt bestemd zijn.
Dat kan wel, zolang de ingrediënten en voedingswaarde-info daar ook in het Nederlands op staat.
Wie wordt hier nou beter van?
Wij als consument! Je mag overal gaan wonen en als jij dus nu net over de grens woont en een Duitse creditcard hebt kun je mogelijk sommige Nederlandse apps niet downloaden. Is toch vreselijk onhandig
Het niet kunnen downloaden van simpele apps zoals bijvoorbeeld van een telecom provider lijkt me onnodig. Daar kan dus verandering in komen.
Oh en hoe zit het dan met functies die nog niet aan mogen van de EC vanwege andere regels. Volgens mij raken ze langzamerhand verstrikt in hun eigen regels die elkaar tegenspreken/ hinderen.
Dit artikel gaat over verschillen BINNEN de EU. Wat jij beschrijft gaat over verschillen tussen de EU en niet-EU. Dat is anders.
Het gaat hier om regels die alleen binnen de EU gelden, dus ik zie niet hoe ze hier verstrikt raken in hun eigen regels? Als een functie ergens in Europa beschikbaar is, dan moet die overal in Europa beschikbaar zijn (of het moet in ieder geval in de hele EU werken als je de versie gebruikt uit het land waar het wel beschikbaar is).
Ik denk dat je daar wel gelijk in zal hebben, maar heb je daar en paar voorbeelden van?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.