Europese toezichthouders geven Temu maand om te voldoen aan consumentenrecht

Het Consumer Protection Cooperation Network en de Europese Commissie roepen Temu op zijn werkwijze aan te passen aan de regels van het consumentenrecht. De Chinese webshop krijgt een maand tijd om aan te geven hoe dat gaat gebeuren.

De Europese Commissie schrijft in een persbericht dat zij samen met het CPC Network Temu op de hoogte heeft gebracht van allerlei praktijken op zijn platform die in strijd zijn met de Europese consumentenwetgeving. Dit omvat nepkortingen, het gebruik van aftelklokken en schaarsteclaims, en het uitoefenen van druk via spelelementen zonder informatie over wat het oplevert. De toezichthouders hekelen ook het gebrek aan of niet duidelijk weergeven van informatie met betrekking tot retouren, reviews, contactgegevens en duurzaamheidsclaims.

Temu krijgt een maand de tijd om te reageren op de klacht. De Chinese webwinkel moet niet alleen aangeven hoe de werkwijzen aangepast gaan worden, maar ook hoe hierover gerapporteerd zal worden aan de Europese toezichthouders. Doet het bedrijf dit niet of onvoldoende, dan kunnen de toezichthouders een vervolgtraject starten en sancties opleggen.

In het kader van de Digital Services Act wordt Temu sinds 31 mei 2024 beschouwd als een Very Large Online Platform, waardoor het aan strengere eisen moet voldoen. Is dat niet het geval, dan riskeert het boetes van maximaal zes procent van de wereldwijde jaaromzet. De webshop ligt al langer onder vuur in Europa: eerder dit jaar dienden zeventien Europese consumentenorganisaties een klacht in tegen Temu.

Door Idriz Velghe

Redacteur

08-11-2024 • 14:18

158

Reacties (158)

158
157
49
2
0
91
Wijzig sortering
Doet het bedrijf dit niet of onvoldoende, dan kunnen de toezichthouders een vervolgtraject starten en sancties opleggen.
Zijn ze dan gehouden dit te betalen?

Ik heb me altijd al afgevraagd, met name in de tijd dat dealextreme nog de populairste was, wat een Europese winkel nog voor kans heeft wanneer je het daar voor een derde van de prijs met gratis verzendkosten kan halen. Ook geen garantie, maar als 95% heel en functioneel aankomt dan is dat voor de meeste producten prima omdat je er toch drie kan kopen zonder duurder uit te zijn. Hoe zou de douane weten wie de afzender is, gaat je bank dan de betalingen moeten blokkeren, worden providers bevolen de website te blokkeren, of hoe moet dit werken uiteindelijk als ze geen Europese eigendommen hebben die in beslag genomen kunnen worden?

Edit: ik heb overigens besloten er niet meer te kopen omdat ik, net als ik de computerwinkel op de hoek steun, liever de lokale diensten mét service en garantie ondersteun. Ik ken alibaba en temu dus niet (temu zelfs nauwelijks maar van naam). Maar dat zal niet voor iedereen gelden dus vandaar de vraag

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 8 november 2024 14:33]

Wat ik een probleem vind is dat het duurdere product bij een Nederlandse winkel vaak exact hetzelfde product is dat je zelf goedkoper bij bijv. AliExpress kan kopen. Als ik (flink) meer betaal dan wil ik ook betere kwaliteit maar dat is het vaak niet. Mijn geld is te kostbaar om een Nederlandse reseller te spekken.
Wat ik een probleem vind is dat het duurdere product bij een Nederlandse winkel vaak exact hetzelfde product is dat je zelf goedkoper bij bijv. AliExpress kan kopen. Als ik (flink) meer betaal dan wil ik ook betere kwaliteit maar dat is het vaak niet. Mijn geld is te kostbaar om een Nederlandse reseller te spekken.
De Chinese overheid is je dankbaar.

Nederlandse webshops kunnen niet concureren omdat de spelregels niet hetzelfde zijn. Van gratis verzenden op kosten van de overheid tot werkomstandigheden in de warenhuizen waarbij Amazon een hemel naast lijkt. Alles zodat jij het maar goedkoop kan krijgen en de lokale concurentie verdwijnt.

Die rekening betalen we later met zijn allen. Kijk naar de prima florerende zonneenergie sector die Europa had todat China 22 miljard investeerde om die markt over te nemen. Niets van over.

[Reactie gewijzigd door Mathijs Kok op 8 november 2024 15:22]

Bij dit soort dingen moet je niet op de emotie van consumenten spelen, bedrijven kiezen ook altijd bang for bucks, de consument ook. Dit is een ding dat de EU moet oplossen.
De EU heeft hier een rol in (al gaan mensen dan alweer snel SoEvErEiNiTeiT! roepen) maar je kunt je eigen verantwoordelijkheid als consument ook weer niet zo makkelijk afwimpelen.
Bedrijven kiezen bang voor de Buck terwijl ze aan lokale regels moeten voldoen. Dat zorgt voor een ongelijk playing field.

Wat al werd aangegeven, gesubsidieerde transport, mensen die voor een appel en eindwerken, producten die niet voldoen aan Europese regelgeving, geen test rapporten enz.

De oplossing is heel eenvoudig, geen Temu en co totdat ze 100% compliant zijn met ons. Dit is niet eens zakelijk wat misgaat, er komen levensgevaarlijk producten ons land binnen, producten die giftig zijn voor kinderen, brandgevaarlijk enz. Dan mag de consument wel stellen dat het hetzelfde is, maar dat is helemaal niet het geval. Er zijn op youtube genoeg videos te vinden waarbij men laders openschroeft, die dingen zijn kleine tijd bommen die je huis afbranden met een beetje geluk.

Ik snap dan ook niet waarom de EU zo lief speelt. Omgekeerd hoef je dit helemaal niet te proberen. Ik heb eens een pallet molds vanuit Duitsland naar China gestuurd, dat was een feest. Maar zelfs voor de consument als je iets krijgt moet je documentatie voorleggen en soms wordt je zelfs gezondsheidsrapporten gevraagd. Als het boven 150 euro is komt het zowieso niet het land binnen prive omdat het automatisch als zakelijk wordt gekenmerkt en wederom wordt het proces zeer moeilijk gemaakt.
omdat de spelregels niet hetzelfde zijn
Deels waar - arbeid is duurder in ons land (en de omringende landen). Maar dat is geen breuk van de regels. Veel fabricage wordt uitbesteed naar landen met goedkope arbeid - ook produkten die je hier lokaal koopt. Dat noemen we toch ook geen oneerlijke praktijken?
werkomstandigheden in de warenhuizen waarbij Amazon een hemel naast lijkt.
Maar die zijn onzichtbaar voor de koper en een gevolg van "het is een lage lonen land". Niet dat dit ik het goed wil praten maar vergeet niet dat in ons eigen land de situatie niet anders was, lange tijd geleden. Die fase hebben we dus achter de rug. Daarom zijn de werkomstandigheden hier beter en is arbeid hier duidelijk duurder.
China moet die fase(s) nog doorlopen.

En vervolgens past China (oneerlijke) subsidie toe - net zoals landen hier hun eigen industrie 'bijstaan', alleen misschien niet zo extreem.

En wat moet gedaan worden om dit te doorbreken? Kopen via resellers? Dan verandert er toch niets? Behalve dat je meer betaalt voor hetzelfde produkt.

En jouw voorbeeld: de zonneenergie sector is dan wel verdwenen hier maar dat is niet de eerste keer dat een andere partij dat veroorzaakt.
Ik wil dit dus ook niet goedpraten omdat het wellicht kwade opzet was, maar deze praktijken zie je dus over de hele linie. Uber die de reguliere tax-diensten verdrijft, Amazon, Bol, Coolblue die allerlei concurrenten wegdrukken door hun voordelige schaalgrootte.

Daar zit het werkelijke probleem dus: je kan blijkbaar een bijna-monopolie kopen....is heel duur maar niet onverdienstelijk.
Ik heb er weinig moeite mee als je met efficiëntere technieken een markt verdrukt.

Uber is een mooi voorbeeld en ook de Coolblue en Bol.com wel. De robotaxi straks ook.

Als er geconcurreerd word op gebrek aan arbeidsrechten of controle op veiligheid of de effectieve subsidie op transport, dan zeker wel.
Ik heb er weinig moeite mee als je met efficiëntere technieken een markt verdrukt.
Dat is ook prima.

Maar vervolgens noem je voorbeelden die dat niet doen....
Uber is een mooi voorbeeld
een voorbeeld van de markt kapot maken doordat - dankzij investeringen/reserves - heel lang met verlies kan worden gedraaid. Vervolgens worden regels (waaronder arbeidsrechten) omzeild en de markt kent dan alleen nog maar Uber en de reguliere taxi verdwijnt (want die moeten zich wel aan arbeidsrecht houden en winst maken is ook wel noodzakelijk).

Bij Bol.com (net zoals bij Amazon) ben ik bang voor het 'single marketplace' effect. Daarbij wordt de externe aanbieder benadeelt maar die kan niet meer zonder bol/amazon en zodoende verdwijnt de externe aanbieder en daarmee de concurrentie. Dat is uiteindelijk dus slechts voor de consument.
Het klagen over die werkomstandigheden of subsidies van de Chinese overheid is allemaal leuk en aardig.
Maar als het product dat ik hier om de hoek koopt van dezelfde Chinese leverancier komt dan wanneer ik het zelf in China koop, wat is het verschil dan? Niks toch, behalve dat ik er meer voor betaald hebt?
Wel is het zo of je nu van Chinese webshop koopt of nederlandse winkel die net zo goed zijn waar in China koopt of soort gelijk dan kun je het beter zelf uit China kopen. Waarom meer geld kwijt zijn aan tussen personen etc. In alle geval verdwijnt er geld naar China maar in een geval ben je stuk goedkoper uit als het andere, De zonnepanelen die we uit china kunnen kopen zijn van prima kwaliteit en onze panelen waren gewoon subtationeel onrealitich geprijsd. Ik koop ook liever lokale producten maar als ik het gevoel heb dat meer afzetterij wordt dan wijk ik helaas uit. Vaak zijn westerse producten/diensten gestoorde marges zelfs als die producten uit China komen. Dan haal ik het toch liever zelf. Ik heb ook poosje in Lifepo4 accus gehandeld omdat die dingen paar jaar geleden overal tegen 800-1000 euro kosten van degelijk kwaliteit. Ik heb ze voor 300-400 verkocht en kocht ze in voor 160-250 lag eraan welk model. Heb hem in mijn auto zitten en aantal mensen blij gemaakt die accus tegen aardig prijs kunnen verkopen en ook bij mij zat nog aardige marge aan. Maar niet imbecile gestoord wat we vaak zien bij producten. Dan verdien je niet anders dat mensen naar alternatief zoeken. Als je grootschalige verkoper ben moet je gewoon blij zijn met 20-30% marge op je product als je toch makkelijk kwijt raakt. Natuurlijk gaan bijna alle grote bedrijven altijd voor winst maximalisatie ook net zo goed die kleine lokale concurentie. Maar ik ben dan ook niet helemaal pro kapitalisme of modern kapitalisme hoe ze dat zouden noemen. Als ik iemand in huis zie van 10 miljoen dat maakt mij niks uit ben sowieso niet jaloers aangelegd maar ik denk wel kijk voor zijn product/dienst betaal je duidelijk teveel en wellicht niet helemaal eerlijk geprijsd. Maarjah als je rijk word van het lipje van bijv cola blikje ontwerpen en die 10000000000x verkopen met maar elk 1% winst kan ik niks anders dan respect hebben.
Wie werken er in de distributie centrum van Bol in Waalwijk? Oost Europeanen.
Of daar nu Temu, Bol of Amazon op staat dat verandert niet.

Nederlands webshops kunnen prima concurreren met betere service en snellere levering.
Concureren met wat? Dezelfde chinese troep maar dan met een dikke marge? Wat een onzin,😂😂😂
Idem voor de telecom industrie, autoindustrie en (mogelijk ook) windmolens.

Het wordt echt tijd dat de eu orde op zaken gaat stellen anders worden we vermorzeld tussen de chinezen en amerikanen.

Dus EU: stop met het geleuter, het kleutergedrag & wensdenken en ga wat doen!
Dat dus, dat is ook mijn ervaring. Nederlandse winkels zijn niets anders dan dan temu of Ali. Maar dan met een extra kosten laag.
Sneller geleverd, support, garantie, retourneren, etc.

Tis allemaal niet gratis.

Heb het dan over echte shops met een eigen voorraad in NL, geen dropshippers.
Idd. Temu is leuk als je 3-4 weken kunt wachten. Maar vaak heb ik toch iets direct nodig.

En leuk voor een beetje goedkope rommel maar echte dure premium items zoals telefoons zal ik daar nooit gaan kopen.

Mijn vriendin koopt ook regelmatig bij die Chinese webwinkels, en na een paar weken is het vaak alweer stuk en kan het de vuilbak in.

Maar ik ben eigenlijk wel benieuwd of iemand een voorbeeld kan geven van exact hetzelfde product wat op temu 30% van de prijs hier kost?
Het meeste is er met een paar dagen, soms langer inderdaad, vind ik niet erg.
Maar inderdaad, laatst nog een vloerkleed en wat gordijnen besteld voor op zolder, goed genoeg en voor een fractie van de prijs van bijvoorbeeld Kwantum.
Maar of er allerlei verboden giftige stoffen in zitten weet je dan weer niet.
En nog belangrijker, je bent hiervoor zelf verantwoordelijk omdat je importeur bent geworden. Geen bedrijf om op terug te vallen in geval van problemen.
Helaas zitten deze ook in vaak dezelfde (rebranded) spullen die je in Nederland kunt kopen.
Onlangs achteruitkijk camera met 7" scherm aan 40€ op Temu, zelfde model hier op Amazon was 110€ "met korting" en andere lokale shops zaten in de 200€. Bij nader checken van de foto's kon je wel héél duidelijk zien dat het soms dezelfde foto's waren, oftewel zelf getrokken, maar ze kwamen 100% overeen met wat hier werd geleverd van Temu.
Edit: Ze verkopen hier diezelfde brol, want heb het moeten terugsturen (zit geen voltage regulator op, constant geruis dus eens motor aanstond)

[Reactie gewijzigd door PVTD op 8 november 2024 15:29]

3-4 weken wachten? Als je iets koopt dat heel groot of zwaar is ja. Anders brengt PostNL het keurig aan je deur met track en trace binnen een week.
Nee hoor, de laatste tijd doet PostNL niet eens de moeite om het bij je thuis af te leveren als het van Ali komt. Ze sturen het meteen naar een PostNL punt en de klant krijgt een verzonnen/leugenachtige mail dat hij niet thuis was.
Ik zou daar 0 moeite mee hebben als ze dat direct doen en mij niet eerst laten wachten.
Qua producten bijv. 3D printer onderdelen. Exact dezelfde rollers die in Nederland 10x zo veel kosten.
Onlangs nog magneten die hier 2 tot 4x zo duur zijn.
Zigbee gordijn tracks waar je hier honderden euros meer voor betaald bij grote winkels.

Die bedrijven kopen het zelf net zo goed daar, dan heb ik hun niet nodig.

Duurder spul zoals een telefoon koop ik dan wel in Nederland voor o.a. veiligheid en garantie.

[Reactie gewijzigd door Rogers op 8 november 2024 16:46]

Dan is het dus een echte reseller of dealer met eigen voorraad. Dat maakt het wel anders. De ellend is wel: voor garantie wordt vaak doorverwezen naar fabrieksgarantie. Dat mag niet zomaar... maar gebeurt wel.
Vermoedelijk kan een dergelijke reseller het produkt niet zelf repareren. En bij duurdere produkten is dat wel de verwachte oplossing natuurlijk, zomaar een ander opsturen ligt dan minder voor de hand.
Maar juist bij de duurdere produkten is garantie juist belangrijk. Zoals @Lucb1e al aangaf: als de prijs zo laag is dat je reserves kan kopen zonder duurder uit te zijn, dan is het gewoon moeilijk om de lokale verkoop te verdedigen.
Retourneren gaat slecht (naar dergelijke verkopers) - maar als je financieel wordt gecompenseeerd dan is dat (behalve voor het milieu), niet zo'n probleem.

Support: als een produkt wordt doorverkocht durf ik te beweren dat de support vanuit de reseller dus matig zal zijn. Die verwijst fijn naar de fabrikant. Ook wel logisch en niet oneerlijk.

Maar op die manier vallen de voordelen snel weg....
Helaas heb je bij een zeer bekende winkelketen ,(ga de naam hier niet noemen) ook geen garantie buiten de fabrieksgarantie. Als voorbeeld lader van de laptop na 1,5 jaar stuk: sorry geen garantie. Dit was een mid-end.laptop waar je meer vanag.verwschten. Dan maar zelf andere stekker aan een vergelijkbare lader gezet en je kan weer verder. Je gelijk proberen te krijgen gaat heel veel energie en moeite kosten.

Helaas lopen er dus ook Nederlandse winkelketens de kantjes vanaf.
Als voorbeeld lader van de laptop na 1,5 jaar stuk: sorry geen garantie.
De winkel heeft gewoon aan de Europese conformiteitsnormen te voldoen, en dat is echt gewoon te kort - wat de 'fabrieksgarantie' daarbij is is niet relevant. Je bent onterecht afgewimpeld. Vaak kan er ineens een hoop wel zodra je 'conformiteitswetgeving' zegt...
De winkel heeft gewoon aan de Europese conformiteitsnormen te voldoen, en dat is echt gewoon te kort
Helaas is er Europees geen concrete termijn geregeld.
Veel consumenten denken dat zij volgens de wet standaard recht hebben op 2 jaar garantie. In sommige Europese landen is de wettelijke garantie beperkt tot 2 jaar. Maar in Nederland is dat niet zo. In Nederland is de termijn in ieder geval minimaal 2 jaar.
In Zweden ben ik er achter gekomen dat een watervernevelaar (droge winters, droge huid) tussen de 1 en 2 jaar mee gaat. Winkels weigerden het product terug te nemen omdat je daar na het eerste jaar zelf aan moet tonen dat het een productfout is en dat is praktisch onmogelijk.
Helaas is er Europees geen concrete termijn geregeld.
Op europa.eu lees ik echter wat anders:
The legal guarantee is valid for a period of 2 years throughout the EU and covers any defects that existed at the time of delivery and which become apparent within a period of 2 years.

If the defect becomes apparent within 1 year of delivery, you don’t have to prove that it existed at the time of delivery. [...]

Note: if the digital element is supplied continuously for more than 2 years, e.g. navigation software in a GPS device, then the period of liability is extended; it ends when the data is no longer supplied according to the contract.
Nederland gaat daar, zoals je al citeert van Consuwijzer, bovenuit door te zeggen dat het een "redelijke termijn" moet zijn (dus wanneer je van een TV mag verwachten dat die vrijwel altijd de 5 jaar haalt en meestal de 10 jaar ook wel, dan kun je er na die 2 jaar zeker nog wel mee terug; kan alleen zijn dat je het gebruik moet uitleggen om aan te geven dat je niks geks hebt gedaan)

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 9 november 2024 00:30]

zodra je 'conformiteitswetgeving' zegt
Dit, en ik heb ook goede ervaringen door naar de relevante wetgeving of informatiepagina's van ACM danwel Consuwijzer (ook van de overheid) te linken bij een claim waar ze in eerste instantie moeilijk over deden

Even slechte ervaringen heb ik bij buitenlandse partijen die weinig snappen van onze taal en ook aan vertalingen geen boodschap hebben

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 9 november 2024 00:33]

Inderdaad wat sneller geleverd. Support, garantie en retourneren hoeft niet. Je krijgt gewoon je geld terug wanneer een product niet goed is of overeenkomt met hoe het te koop staat.
Bol spullen ophalen bij de Albert Heijn is een service die niemand anders heeft. Daar wil ik wel een paar euro meer voor betalen.
als jij van ali of temu kwaliteit producten vind? dan moet je toch eens achter je oren krabben he.
het is gewoon goedkope MEUK.
en ze doen niet aan de regels { giftige speelgoed enz... }

dus voor kwaliteit moet je deze winkels niet spekken.
De Action hanteert een gelijk systeem - goedkope produkten van vaak mindere kwaliteit maar niet helemaal uit balans - dus nog wel geld naar waarde.

En Ali (en Temu vermoedelijk ook, maar ken ik niet persoonlijk) verkoopt inderdaad flink wat matige produkten maar zeker niet alleen matige produkten. En als je daarnaast de prijs laat meewegen dan kom je niet eens zo slecht uit.
En Action kan niet anders dan voldoen aan lokale wetgeving. Temu komt ermee weg omdat zelfs toezichthouders niet alle meuk gaan kopen om het te testen.

En als de koper wordt aangesproken voor illegale producten dan verdwijnt de verkoper en komt dezelfde verkoper onder nieuw naam tevoorschijn met hetzelfde giftige product.

Dat kan je gewoon niet handhaven. Kopen van Temu is dus altijd een risico.

En niet vergeten dat China expres het China Export logo vrijwel hetzelfde heeft gemaakt als het CE-keurmerk. De normale consument kan het verschil niet zien.

Webshops waarbij toezichthouders het toezicht (opzettelijk) vrijwel onmogelijk wordt gemaakt moeten gewoon verboden worden.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 8 november 2024 20:09]

En Action kan niet anders dan voldoen aan lokale wetgeving. Temu komt ermee weg omdat zelfs toezichthouders niet alle meuk gaan kopen om het te testen.
Denk je dat de toezichthouder alle producten van de Action gaat testen? Het lijkt me sterk.

Ik weet niet of jullie het incident met scoubidou-touwtjes nog kunnen herinneren, maar als je wel eens bij de Action komt weet je waarschijnlijk hoe het daar ruikt en ik zou niet verbaasd zijn als daar nog steeds wat giftige weekmakers tussen zitten.
De EU test best wel veel producten. Zo komen er dagelijks dingen op deze lijst: https://ec.europa.eu/safe...en/webReport#recentAlerts

Dit gebeurt voor 90% door de douane, dat wel.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 8 november 2024 21:21]

Dat wist ik niet! Bedankt voor de interessante link :)
Webshops waarbij toezichthouders het toezicht (opzettelijk) vrijwel onmogelijk wordt gemaakt moeten gewoon verboden worden.
Tja, dat hetzelfde als zeggen "het is verboden om gevaarlijke produkten te verkopen" - dat verbod bestaat al....

Dus ik ben het niet met je oneens maar het is niet zo simpel aangezien we eigenlijk in een situatie zitten waarbij de hoeveelheid produkten zo groot is geworden (en de variatie tussen verschillende productie-runs), dat niet alles meer getest kan worden....

Ik denk dat het misschien haalbaarder is om de aansprakelijkheid proberen te regelen maar ook dat is niet simpel. En eigenlijk gaat dat in tegen 'voorkomen is beter dan genezen' maar alles controleren lijkt me inmiddels ondoenlijk.
Er is genoeg kwaliteit op Ali te vinden. Ik heb jaren geleden een kwast voor scheerschuim gekocht op ali en dat ding is echt geweldig. Lekker zwaar in de hand en de haren vallen er niet uit. Maarja die kostte ook geen twee euro, maar iets van 17 euro destijds. You get what you pay for.
You get what you pay for.
Mijn hypothese is: als je weinig betaald weet je zeker dat je een goedkope krijgt, maar als je veel betaald weet je niet zeker of je een dure krijgt. Je moet je aanschaf helaas op meer baseren dan alleen de prijs.
Inderdaad, goedkope meuk, net als bij de action of blokker.
Ook op AliExpress zijn gewoon kwalitatief goede producten te vinden, hoor. Maar dan moet je niet de goedkoopste optie bestellen.
dat kan zijn maar.....ik blijf heel ver weg van zulke winkels.Tellsell van tv koopt van temu.....{ dat denk ik dan :) } want de zelfde producten zag ik tijd geleden op die vage webshops.

Alleen licht Tellsell ons op haha met geen 500 ook 400 en geen 300 maar 3 termijnen van 79.99
Ik heb voor twee oudere camera's wat rubber grips moeten kopen. Deze waren nergens meer in EUropa of Japan verkrijgbaar. Wel namaak op Aliexpress. Voor nog geen 30 Euro omgerekend (en bijna 6 weken wachten) De kwaliteit is beter (omdat het een soort van rubber mix is en hierdoor minder snel slijten) dan de originele.

Zo zijn er vele duizenden producten voor hobbyisten, doe-het-zelfers en (professionele) reparateurs die alleen nog op sites als aliexpress te vinden zijn. Al dan niet omdat de originele producenten gestopt zijn met het maken/ondersteunen van onderdelen en reparatie service voor producten .

Het gaat dus niet alleen om het giftige truitje voor 3,- Euro
Enig verschil is wel dat wat je lokaal koopt je weet dat je degelijker product dat aan Europese regels voldoet.

Temp,alixpress, ebay etc.
Verkopen producten die niet voldoen aan Europese regels. Bijvoorbeeld je kan daar een h7 led lamp kopen. Echter deze gaan of zeer snel kapot. Of als je ze monteert is heel je lichtbeeld weg.
Want waar wij wel naar kijken doen ze het daar niet.
Betreffende lamp zal dus nooit verkocht worden in Nederland. Ivm klanten met klachten terugkomen.
In China als je klacht hebt denken ze boeie we hebben het geld al
Nu heb ik regelmatig wat besteld van Aliexpress, en de kwaliteit is regelmatig wat je kunt verwachten (matig of slecht) in relatie tot de prijs, maar tot nu toe nog geen problemen ondervodnen met terugsturen en geld terug, muv de tijd dat er overheen gaat.
Half mee eens. Maar als je oplet kun je over het algemeen ook prima onderscheiden wat resellers danwel dropshippers zijn en wat niet. Maar dan moet je mogelijk wel wat beter kijken, langer zoeken en wat meer betalen dan de (Nederlandse) bodemprijs. Ik koop om dezelfde reden als @Lucb1e ook zo min mogelijk bij dit soort winkels, en ga het liefste naar de winkel in het centrum. Als die het niet heeft naar de Nederlandse webshop.

Overigens koop ik ook wel eens in China en andere plekken in Azie, maar dat is dan omdat het producten zijn van kwaliteit die hier niet te vinden zijn. CDs van Aziatische artiesten bijvoorbeeld, of een game die enkel daar fysiek is uitgekomen.
en ga het liefste naar de winkel in het centrum
Welke winkel verkoopt een assortiment als Aliexpress? Er zullen misschien wat produkten in fysieke winkels liggen maar dat is rap teruggelopen.
Als die het niet heeft naar de Nederlandse webshop.
Die dan vaak dropshippers zijn of resellers (dus kopen een container vol met exact hetzelfde produkt).

De markt is een beetje defect op dit punt denk ik. De fabrikant bepaalt de kwaliteit - niet de verkoper. De hoogste prijs wordt betaald (voor hetzelfde produkt) als het via een reseller wordt doorverkocht.
Om die reden wordt het toch moeilijk voor de 'lokale handel' denk ik.
Welke winkel verkoopt een assortiment als Aliexpress?
Geen 1 alles, alle winkels daar bij elkaar daar in tegen... Als ik iets niet kan vinden is het vaak iets specifieks, maar ik slaag vrijwel altijd als ik het centrum in loop. Dingen die ik niet vibd zijn dingen als iets als CD van artiest A die niet op voorraad is bij de lokale record store. Of sport spullen die zo specifiek zijn dat ik in het weekend naar de stad hiernaast rij (ik heb geen ruitersportzaak hier, maar 15 min rijden of half uurtje trein en ik ben er wel bij 1). En als ik dan nog niet slaag, bestel ik idd online bij een degelijke webwinkel.
Die dan vaak dropshippers zijn of resellers (dus kopen een container vol met exact hetzelfde produkt).
Je negeert nu expres het stuk waar ik zeg dat dropshippers en resellers er over het algemeen prima uit te filteren zijn als je goed oplet. Zowel in de fysieke winkel als online. Dié webshops/sellers/winkels die dat verkopen ga ik dus niet naartoe. En toch vind ik prima de producten die ik zoek zonder dat het AliExpress resell is. Ze zijn er echt wel hoor. Betaal je alleen ook wel meer voor natuurlijk. Maar dan heb je ook betere kwaliteit.
De markt is een beetje defect op dit punt denk ik.
Het is niet enkel de markt, maar ook de mensen die voor een dubbeltje op de eersre rang willen zitten. Liever een paar centen besparen dan voor de duurdere kwaliteitspeoducten te betalen.

En ook dat men die Chinese troep zo gewend is dat men kwaliteit niet kan herkennen. Hoe vaak ik wel niet hoor dat goedkope AliExpress shit net zo hoge kwaliteit zo zijn als het degelijke kwaliteitsspul van een betrouwbare partij (dus geen reseller of dropshipper)... Men wil het ook niet weten heb ik het idee. Liever denken dat je objectief de beste keuze maakt door die Chinese troep te kopen, en een betere deal hebben zo.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 8 november 2024 17:28]

Ze zijn er echt wel hoor. Betaal je alleen ook wel meer voor natuurlijk. Maar dan heb je ook betere kwaliteit.
Dat geldt dus voor steeds minder produkten - massa-productie is altijd voordeliger en lang niet altijd mindere kwaliteit. Sterker nog: de kwaliteit kan constanter zijn.
maar ook de mensen die voor een dubbeltje op de eersre rang willen zitten. Liever een paar centen besparen dan voor de duurdere kwaliteitspeoducten te betalen.
Je kan mensen niet beschuldigen van minder geld willen uitgeven - budgetten zijn niet oneindig. En als de kwaliteit onzeker is of als het produkt een tijdelijk gebruik heeft dan is de wellicht slechtere kwaliteit niet relevant. Je doet nu voorkomen alsof het de schuld is van de klant dat ze liever minder betalen. Dat is onzin. Dat jij (en ik ook wel) voor bepaalde produkten meer wil betalen omdat je het vaker wilt gebruiken of dat de gebruikerservaring met goedkopere produkten niet voldeed, is prima. Maar dat is geen regel die voor alle produkten geldt - niet voor jou en niet voor mij.
En ook dat men die Chinese troep zo gewend is dat men kwaliteit niet kan herkennen.
In sommige gevallen is het ook echt precies hetzelfde... maar laat het mindere kwaliteit zijn (en dat is het idd best vaak), als het factoren(!) goedkoper is, dan is dat acceptabel.
Een Rolex is een ontzettend mooi horloge van hoge kwaliteit maar functioneel gezien doet het precies even veel als een veel goedkoper horloge.....

En stellen dat alleen 'original' goed genoeg is, klopt ook niet altijd. In sommige gevallen leveren ze 'namaak' die beter is dan het origineel (simpelweg door een ander materiaal te kiezen - dus bijv. metaal i.p.v. plastic).

Stellen dat Chinezen troep produceren is pertinent niet waar. Stellen dat de kans op matige kwaliteit bij hele goedkope produkten, hoog is - dat wel.
Dat geldt dus voor steeds minder produkten - massa-productie is altijd voordeliger en lang niet altijd mindere kwaliteit. Sterker nog: de kwaliteit kan constanter zijn.
Ik heb nooit iets tegen massaproductie gezegd, ik heb iets tegen goedkope "AliExpresskwaliteit" waren.
Je kan mensen niet beschuldigen van minder geld willen uitgeven - budgetten zijn niet oneindig. En als de kwaliteit onzeker is of als het produkt een tijdelijk gebruik heeft dan is de wellicht slechtere kwaliteit niet relevant.
Ik beschuldig niks. Men moet het zelf weten. Ik geef enkel aan dat het niet enkel aan de winkels ligt dat daar veel goedkope Chinese producten te koop zijn. Het is nou eenmaal wel zo dat mensen tegenwoordig vaak liever goedkoop Chinees spul kopen dat wat meer te betalen voor kwaliteitsspul. Tja, dan veranderen winkels natuurlijk wel mee met die vraag.

Verder zeg ik dat mensen het verschil in kwaliteit vaak ook niet eens meer weten te herkennen. Zolang ik mensen hoor zeggen dat Primark kleding kwalitatief net zo goed is als kwaliteitskleding, en dat (vrijwel alle) goedkope AliExpress items net zo goed zijn als kwaliteitsitems van de specialist, ziet men het toch blijkbaar niet.
In sommige gevallen is het ook echt precies hetzelfde...
En die gevallen heb ik het dus niet over.
Een Rolex is een ontzettend mooi horloge van hoge kwaliteit maar functioneel gezien doet het precies even veel als een veel goedkoper horloge.....
Even afgezien van dat je bij luxury brands als Rolex ook veel voor de naam betaald en niet enkel voor de kwaliteit, voor prijs/kwaliteit is het premium segment beter (en goedkoper). Het verschil is dat een kwaliteitshorloge echt wel lange mee gaat dan een die veel goedkopere, waardoor je minder snel een nieuwe hoeft te kopen.

En nogmaals, ik zeg niet dat men niks goedkoops mag kopen. Ik zeg wel dat dat koopgedrag de markt beïnvloed, en dat er ook prima gekozen kan worden om dat niet te kopen gezien die opties er ook gewoon zijn, en als je even oplet ook prima te onderscheiden zijn van de goedkope lage kwaliteitsproducten (en dat ik daar zelf, persoonlijk, enkel ik dus, voor kies).
En stellen dat alleen 'original' goed genoeg is, klopt ook niet altijd.
Ik zeg nergens dat alleen original goed genoeg is. Sterker nog, ik spreek met een reden over "kwaliteitsproducten", ongeacht de fabrikant of naam die daaraan hangt.
Stellen dat Chinezen troep produceren is pertinent niet waar.
Ook dit stel ik niet. Echter, we hebben het hier niet over de kwaliteitsproducten uit China (die zeker wel bestaan). We hebben het specifiek over goedkope, lage kwaliteit producten die massaal worden geimproteerd, gedropshipped en door sommige winkels hier duur verkocht worden.

Vergeet ook aub niet dat ik juist reageer op de quote:
Nederlandse winkels zijn niets anders dan dan temu of Ali. Maar dan met een extra kosten laag.
Dit is pertinent niet waar. Sommige Nederlandse winkels zijn dit, maar er zijn ook genoeg winkels die dit niet zijn. Die zijn niet moeilijk te onderscheiden als je oplet, en je kan dus gewoon kiezen daar te winkelen. Roepen dat "alle winkels" gewoon Temu en Ali zijn wanneer iemand spreekt over kwaliteitswaren in de Europese winkels, of zelfs specifiek de Nederlandse winkelstraten, is juist een onjuiste reactie die vooral het importeren van goedkope waren goedpraat en impliceert dat eenieder die dat niet doet geld weggooit. Beetje hetzelfde als hoe jij continue mijn woorden verdraait om een punt te maken hier.

En op de quote:
De markt is een beetje defect op dit punt denk ik. De fabrikant bepaalt de kwaliteit - niet de verkoper.
En dit ligt dus ook (ik zeg "ook" en dus niet alleen, dat heb ik nooit beweert), bij het koopgedrag van de mensen. Als iedereen deze winkels zou overslaan en voor kwaliteitsproducten ging, zouden er lang niet zo veel winkels zijn in de Nederlandse winkelstraten die goedkope Chinese importwaren verkopen. Die winkels zouden namelijk niet rondkomen. Ze doen dat wel, omdat men de keuze maakt voor deze producten. Dat mag natuurlijk. Maar dat veranderd niet dat het niet enkel aan de fabrikanten of verkopers ligt dat de winkelstraten er zo uit zien.

Ik laat her hierbij. Je haalt allemaal dingen aan die ik niet zeg om je punt te bewijzen. Wanneer je woorden moet verdraaien en in de mond leggen om je gelijk te halen, heb je dat waarschijnlijk niet ;) .
Stellen dat Chinezen troep produceren is pertinent niet waar.

Ook dit stel ik niet
Maar als je stelt dat er iets is als AliExpresskwaliteit dan zeg je dat dus eigenlijk wel. Aliexpress is niets meer dan een verzamelbak van bedrijven die hun produkten makkelijk over de landsgrenzen kunnen verkopen. Er is niet iets als Aliexpresskwaliteit - dat de relatief goedkope produkten vaak matige kwaliteit zijn is waar - maar waar geldt dat niet?

En dat mensen geen kwaliteit zouden willen is dan toch ook niet de juiste conclusie? Als voor hen de prijs-kwaliteit acceptabel is (ook al is dat dus voor jou niet zo), dan is het maar zo.
Wanneer je woorden moet verdraaien en in de mond leggen om je gelijk te halen, heb je dat waarschijnlijk niet
Waar verdraai ik dan woorden?
Vergeet ook aub niet dat ik juist reageer op de quote:

Nederlandse winkels zijn niets anders dan dan temu of Ali. Maar dan met een extra kosten laag.
Dat was niet mijn stelling.... :?
Maar dat veranderd niet dat het niet enkel aan de fabrikanten of verkopers ligt dat de winkelstraten er zo uit zien.
Nee dat is waar. Maar tijdens een economisch slechte periode (voor een deel van de mensen in ieder geval), is de verwachting dat 'goedkoop' de voorkeur krijgt.
Ik beschuldig niks. Men moet het zelf weten. Ik geef enkel aan dat het niet enkel aan de winkels ligt dat daar veel goedkope Chinese producten te koop zijn. Het is nou eenmaal wel zo dat mensen tegenwoordig vaak liever goedkoop Chinees spul kopen dat wat meer te betalen voor kwaliteitsspul.
Cursief is de 'beschuldiging' (beetje zwaar woord) maar ik kan me ook niet vinden in een USB lader die 40 euro kost en nauwelijks beter is dan een lader van 4 euro... echter als er dan soms laders tussen zitten die echt rommel zijn (dus niet werken of erger: brandgevaarlijk zijn), dan ontstaat natuurlijk het 'waarom niet meer betalen voor kwaliteit'? Dat is deels terecht maar ondertussen kun je dus bijna 10 laders kopen en als de uitval 'slechts' 20%. Tja, da is te hoog normaal gesproken maar het wordt een beetje als gokkken - paar euro uitgeven en tig euro uitsparen.


Jouw stellingen (correct me if I'm wrong) zijn:
  • Dat mensen geen kwaliteit herkennen en/of willen.
  • Dat er ook winkels zijn de wel kwaliteit leveren.
  • Op Ali is veel matige kwaliteit.
Dat laatste betwist ik niet, dat eerste wel. En voor de rest is de discussie over kwaliteit een moeilijk iets. De een vind het kwaliteit als het 1 jaar mee gaat - de ander verwacht 5 jaar. Dus ik ben het gewoon deels met je eens - er is veel slechte kwaliteit te koop bij deze sites.

Uit jouw comments proefde ik toch een duidelijke mening: mensen willen niet extra betalen / moeite doen voor meer kwaliteit. En dat betwist ik - meer niet. Ik probeerde jou dus alleen maar te overtuigen dat het niet zo zwart-wit is.
Ik heb precies gequote wat je verdraait, en verder gezegd waar ik op reageer omdat dat de context is van mijn comment, niet omdat dat is wat jij zegt.

Maar ff op de quote:
Er is niet iets als Aliexpresskwaliteit - dat de relatief goedkope produkten vaak matige kwaliteit zijn is waar - maar waar geldt dat niet?
Dat AliExpress vol staat met lage kwaliteit goederen is een bekend iets. Dit geld niet eens enkel in het westen. Zelfs in China is dit de reputatie. Hoewel AliExpress oorspronkelijk bedoeld was als een internationale TaoBao, een Chinese shoppingplatform gefocussed op mainland waar vrijwel alle Chinese waren op te vinden zijn (zowel van lage als hoge kwaliteit), willen de meeste van de betere Chinese merken en winkels niet op AliExpress zitten. Dit omdat de connontatie is dat AliExpress gelijk staat aan goedkope lage kwaliteit. De betere Chinese items koop je vaak dan ook niet via AliExpress, maar van TaoBao of Xianyu (2e hands platform gerelateerd aan TaoBao) met een shopping service of hulp van Chinese vrienden. Of natuurlijk via kanalen die compleet los staan van Alibaba.

Er zal vast wel ergens een winkel te vinden zijn op AliExpress die de betere producten uit China verkoopt. Echter is dat een redelijk zeldzame minderheid.

Met "AliExpresskwaliteit" verwijs ik dan ook naar de reputatie, niet de website specifiek of letterlijk elk product dat er op staat.

Overigens is
ik kan me ook niet vinden in een USB lader die 40 euro kost en nauwelijks beter is dan een lader van 4 euro...
echt een fantastisch voorbeeld van waar kwaliteit juist wel uitmaakt. Niet dat die kwaliteit 40 euro hoeft te kosten overigens, dat kan ook echt wel goedkoper.

Maar vroeger waren drogers #1 oorzaak van huisbranden. Nu zijn dat opladende batterijen (bijv. telefoons). Zeker goedkope adapters gaan sneller stuk en krijgen sneller kortsluiting, en zijn daar ook slechter tegen beschermt. En dat is wat die branden veroorzaakt. En ja, als he ze hier koopt moeten ze aan minimale EU eisen voldoen. Maar daar binnen zit wel verschil tussen nét voldoen en ver boven de minimuum zitten. En dat verschil zie je terug in de statestieken welke sneller voor brand zorgen.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 12 november 2024 18:01]

Ik ben het met je eens dat die connontatie bestaat - daar gaat het niet om. En het is blijkbaar ook zelf vervullend als dat betekent dat de fabrikanten van kwaliteits produkten er vandaan blijven en dat steeds vaker doen.
Maar het blijft een simpel gegeven: de combinatie van extreem goedkoop en derhalve grote kans op matige produkten. Dat bestrijd ik niet.

Ik las dat dus terecht als een toespeling dat mensen daar een voorkeur (matige kwaliteit) voor hebben en dat is volgens jou niet juist, toch?
Verder schreef je "vaak liever goedkoop Chinees spul kopen" - dat gaat verder dan alleen Aliexpress toch?
Ik zie niet in dat dit een tekortingkoming is van deze mensen. En ik probeer geen woorden te vedraaien...

Of het nu goedkope aardappels van de lokale boer zijn of LED-lampjes van Ali - de kans bestaat dat de kwaliteit dan minder is idd. Maar dat mensen dit kopen is toch niet iets wat je hen kunt verwijten?
Ik zeg wel dat dat koopgedrag de markt beïnvloed, en dat er ook prima gekozen kan worden om dat niet te kopen gezien die opties er ook gewoon zijn, en als je even oplet ook prima te onderscheiden zijn van de goedkope lage kwaliteitsproducten (en dat ik daar zelf, persoonlijk, enkel ik dus, voor kies).
Ik bestrijd ook niet dat de markt wordt beinvloed maar in een kapitalistisch systeem zijn kosten altijd de doorslaggevende factor.
Dus hoe kan er dan prima gekozen worden voor die andere opties?
Uber is net zo'n fenomeen overigens: goedkoper maar leidt tot enorme marktbeinvloeding (en speelt ook nog een tikkie vals - misschien net zoals de Chineze Aliexpress handel met subsidies e.d.) en toch wordt ervoor gekozen.

En dat onderscheiden van kwaliteit waar jij het over hebt is bij veel produkten echt niet zo makkelijk denk ik. Net zoals bij de eerder genoemde aardappels. Pas na gebruik blijkt de kwaliteit.

En vervolgens doet zich nog iets anders voor:
  • We weten dat prijzen in ons land hoger zijn door overhead die niets met betere kwaliteit te maken heeft. Die overhead niet betalen betekent dus geen kwaliteitsverlies.
  • Duurdere produkten zijn lang niet altijd evenredig veel beter in kwaliteit vanwege de 'heb-factor' (bijv. door merk of we noemen het een 'luxe' produkt).
  • Produkten die heel sterk afhankelijk zijn van marketing kunnen ook erg duur zijn. Maar dat kwaliteit dan ook beter is, is zeker geen gegeven (denk aan Frisdrank....).
Juist deze zaken maken dat de goedkope variant eerder wordt gekocht denk ik.
Nog 1 keer. En dan ben ik er echt klaar mee. Ik heb al veel te veel moeite hieraan besteed...

Ik zeg niet dat duurdere artikelen altijd beter zijn. Ik zeg dat hogere kwaliteit meer kost dan lage kwaliteit. Domweg omdat grondstoffen van hogere kwaliteit duurder zijn dan veel lage kwaliteit grondstoffen, en het productieprocess meer kost als je meer precicie en complexiteit wil. Je kan nou eennaal geen hoge kwaliteit produceren voor de prijs van de lage kwaliteit goederen waar we het in deze casus over hebben. Dat zegt niet dat alles wat duur is, meteen goed is. Dat is beetje het verhaal van "een kat heeft een staart, maar niet alles met een staart is een kat".

Ik beschuldig niemand. Iemand anders zei dat het de fabrikant z'n schuld was dat winkels hier vol lagen met goedkope Chinese Temu/Ali dingen. Ik weerlegde dat met de kennisgeving de consument daar net zo goed aan bijdraagt door de keuze voor goedkope goederen. Dát was het punt dat ik maakte, niet dat de consument iets "fout" deed of een te kort koming had. Daarom dat ik zei, neem ff mee waar ik op reageer. Die context is belangrijk.

Dat ik zeg dat veel consumenten kwaliteit niet weten te zien, was zoals aangegeven gebaseerd op de hoeveelheid mensen die beweert dat producten waarvan we weten dat de kwaliteit laag is, net zo goed is als de kwaliteit van producten waarvan we weten dat de kwaliteit hoger ligt. Bijv. Primark kleding vs hoge kwaliteit premium kleding. Of AliExpress producten (die uitzonderingen daar gelaten in het lagere segment vallen) vs de hoge kwaliteitsitems van de specialist (en dus niet dure resell, ik specificeer al dat het om de items van hoge kwaliteit gaat). Een expliciet voorbeeld: een tijd terug was er iemand die een proffesioneel greenscreen wou en naar eigen zeggen dus geen goedkope meuk, en daarover informatie zocht. De commentsectie stond vol met mensen die hem aanvielen dat goedkope greenscreens van AliExpress net zo goed waren en de fotozaak je per definitie afzette door je meer te laten betalen. Tuurlijk zal niet iedereen zo zijn, maar dat dit met regelmaat gebeurd geeft toch aan dat er een aardige groep mensen is die niet het verschil in kwaliteit ziet. En zelfs dat aan zich neem ik ze niet kwalijk, je moet kwaliteitsgoederen hebben om het verschil te ervaren en dat is niet voor iedereen toegankelijk. Maar dat ze zo'n hele shitstorm beginnen tegen mensen die wel betere kwaliteit zoeken ipv te denken "ik heb genoegen met minder" en doorscrollen wel. Dat men zich zo geroepen voelt anderen met niet zo net taalgebruik te vertellen dat hun AliExpress producten van net zulke hoge kwaliteit zijn als proffesionele producten en dat winkels je "afzetten" (hun woorden) wekt idd de suggestie dat het niet enkel gaat om een situatie waarin uit vrije keuze voor lagere kwaliteit voor minder geld kiest, maar er toch wel meer speelt.

Omtrent je aardappelen:
De meeste waren kun je zien en voelen vooraf (danwel binnen wettelijk retourtermijn), en veel bedrijven hebben een reputatie opgebouwd uit jaren van voorgaande producten. Je kan echt wel kwaliteitsitems onderscheiden van goedkope items als je er echt mee bezig bent. Als ik premium kleding koop van een bekend merk, weet ik vaak de te verwachten kwaliteit. Mocht dit na levering niet zo zijn, stuur ik het terug.

Eetenswaren zijn iets lastiger, maar ook daar zijn er bepaalde dingen waaraan je kwaliteit kan herkennen. Kleur, textuur, vorm, de ingrediëntenlijst (indien aanwezig) en zo nog veel meer. Mocht iets na 1 aanschaf toch niet goed blijken, koop je het niet weer. De boer met slechte aardappelen, sla je na 1 keer over. De boer met goede aardappelen, daar kom je terug.

Het herkennen van kwaliteit kun je leren. Dat doe je over het algemeen door eerst langs te gaan bij plekken waarvan algemeen bekend is dat er hoge kwaliteit wordt geleverd, tot je zelf het verschil kan herkennen. Daar zit soms wat trial & error in, maar iemand die voor kwaliteit gaat leert over het algemeen al snel het onderscheid te maken. Ik ben ook arm opgegroeit, dacht dat een kledingkast vol H&M luxe was. Inmiddels loop ik soms de winkel in omdat anderen dat graag willen, en sta ik versteld van hoe slecht het kwalitatief eigenlijk is en zou ik het echt niet meer kopen. Iets wat ik vroeger kind nooit had kunnen bevatten. Er is ook een reden dat ik zei dat je er wat moeite in moet stoppen.

Maar ook als je begint en nog niet zo veel weet. Bekende verkooplocaties en merken ipv een sketchy discounter, reviews controlleren (en daarbij ook proberen te bedenken hoe betrouwbaar ze zijn), gewoon ff de terms, policies, en algemene info als de FAQ van de webshop lezen, en zo nog veel meer dingen. Er zijn echt wel manieren om het kaf van het koren te scheiden met een vrij zekere kans op slagen, maar die velen domweg achter wegen laten.

Verder is de opmerking dat alles enkel om prijs draait onjuist. Er zijn ook genoeg mensen die om kwaliteit geven, en daarom juist voor die items kiezen al zijn ze duurder. Zelfde geld voor service. Ook in onze kapitalistische tijden. Dat ter zijde, ik benadruk nog 1 keer dat ik het mensen niet kwalijk neem om voor goedkoop te kiezen, of dat die mensen daar een te kort koming in hebben. Ik zeg enkel dat dat ook meewerkt aan dat er veel goedkoops in de winkels ligt, en dat dat niet enkel komt door de fabrikant zoals een andere tweaker zei.

Overigens had ik nog een toevoeging gemaakt aan mijn vorige comment omtrent de oplader van 40 euro.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 12 november 2024 19:02]

We zijn het wel in grote lijnen eens met elkaar denk ik. Mijn enige 'pijnpunt' was dat het de consument zo'n grote impact zou hebben op de groei van voorkeur voor lage kwaliteit produkten cq. winkel aanbod.
Verder is de opmerking dat alles enkel om prijs draait onjuist.Er zijn ook genoeg mensen die om kwaliteit geven, en daarom juist voor die items kiezen al zijn ze duurder. Zelfde geld voor service.
Maar dan heb je dus goedkoop=duurkoop meegemaakt en dus service nodig gehad en uiteindelijk is het dan voordeliger(!) om meteen voor betere kwaliteit en service te kiezen. Dus was de drijfveer toch weer economisch. En statistisch gezien, maakt niet iedereen dit mee of - wat nog vaker het geval is - hebben ze de (extra) middelen of zoals jij idd zegt (en daar ben ik het mee eens) dat kwaliteit herkennen best moeilijk is.

(lang gesprek - maar ook goed :) )
(lang gesprek - maar ook goed :) )
Maar we komen nu wel ergens, dan is reageren iig nog weer nuttig. Ipv dat we in rondjes gaan en dingen erbij halen die nooit gezegd zijn. Lange gesprekken hou ik op zich wel van, als het maar ergens heen gaat.

Je mist naar mijn idee zelf nog wel 1 ding:
Maar dan heb je dus goedkoop=duurkoop meegemaakt en dus service nodig gehad en uiteindelijk is het dan voordeliger(!) om meteen voor betere kwaliteit en service te kiezen. Dus was de drijfveer toch weer economisch.
Goedkoop is duurkoop is slechts 1 mogelijke reden om te kiezen voor het meer betalen voor kwaliteit. Maar er zijn meer redenen om voor kwaliteit te kiezen. Kleding van hoge kwaliteit zit bijvoorbeeld vaak lekkerder dan goedkope kleding (mits passend, zowel kwa maat als bij de omstandigheden), omdat er meer aandacht is geweest bij de patronen en het naaiwerk, en er materialen zijn gebruikt met comfortabelere eigenschappen en zien er (subjectief) mooier uit. Een koptelefoon kan mooier geluid geven en comfortabeler zitten. Een betere adapter verkleind de kans op problemen als kortsluiting en brandgevaar (waar toch wel meer gevolgen aan zitten dan puur economische).

Zelfde manier is service van een winkel niet per se een economisch ding. Dat kan zo zijn omdat ze helpen beter te vinden wat je echt zoek waardoor je het niet later vervangt want "het was het toch net niet". Maar vaker is het ook een gevoel, het idee dat je op een bepaalde manier behandeld bent. Een betrokken en beleefde winkelmedewerker laat gewoon een fijner gevoel achter dan een (lomp gezegd) onderbetaalde tiener die het allemaal niks boeit en gewoon wat geld wil (en dat snap ik helemaal van een tiener). Dat is ook al merkbaar wanneer je geen gebruikt maakt van de service (door de sfeer) of wanneer je iets simpels vraagt wat ze beiden net zo goed beantwoorden als "waar kan ik X vinden".

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 13 november 2024 10:05]

Ja, je hebt gelijk: kwaliteit heeft zeker nog bepaalde (enigszins) subjectieve voordelen, waardoor meer uitgeven wordt gerechtvaardigd.

Ja, de service waar ik op doelde was retourbeleid en garantieafhandeling, afspraken omtrent levering e.d.
Maar wat jij benoemt is idd ook een soort service; de winkelbeleving. Dat is een ondergeschoven kindje idd. Maar zeker waardevol en derhalve ook (helaas maar logisch) verkoopprijs verhogend.
Dat is overal zo. Niet alleen Nederland.
Ook hier in Duitsland.

Al moet ik zeggen dat ik de laatste tijd toch wel garantie erg belangrijk vindt. En het terug sturen makkelijk moet zijn.
Over terugsturen vind ik overigens dat de consument daar best aan mee mag betalen, al is het maar een bijna symbolisch bedrag. Als heen-en-weersturen volledig gratis is, zie je ook dat mensen 10 zaken bestellen en bij voorbaat al weten dat ze er 9 retourneren. Kost hen immers toch niks. Er worden echter wel kosten gemaakt (inpakken, verzenden, terugsturen, uitpakken, controleren, weer netjes in de doos doen, en uiteindelijk restocken), die iedereen vervolgens gezamelijk mag lappen: als je niet betaalt voor de kosten die je zelf maakt, haalt de winkel het uit hun algemene pot, oftewel betaalt iedereen er bij elke aankoop aan mee omdat de prijzen omhoog moeten.

Het maakt het ook moeilijker om voor kleinere partijen mee te doen in de markt gezien mensen verwachten dat alle verzenden lekker gratis is, ook wanneer je elke andere dag weer een los pakketje bestelt en ze wéér langs moeten komen. De bedrijven die dieper in de buidel kunnen tasten blijven dan het makkelijkst overeind

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 8 november 2024 23:53]

Gratis hoeft niet perse. Maar dat je mogelijkheid hebt. En dan ook binnen het land. Als ik 30€ moet betalen voor retouren omdat het naar China moet is erg duur.

Dan liefer Koop ik het hier in Duitsland, kost meer maar de garantie is dan een stuk goedkoper en makkelijker.

Heb je weleens iets naar China terug gestuurd? Is bijna niet te doen.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 9 november 2024 08:45]

Nee inderdaad, dat is waarom ik van daar ook niet iets zou kopen waar ik garantie op wil! Helemaal eens
Retourneren is dus nooit gratis - die kosten daarvan worden elders gedekt (zoals je zelf al zegt).

En dankzij webshops hoeven we ook niet meer fysiek zelf terug te rijden (el dan niet met OV of fiets of auto).

Maar als
zie je ook dat mensen 10 zaken bestellen en bij voorbaat al weten dat ze er 9 retourneren.
Dan is het aan de winkel om daar een eind aan te maken. Vanwege de 14 dagen retourrecht is dat dan wel moeilijk helaas.
Om nu een voordeel voor alle klanten (gratis retour) om te zetten in een nadeel omdat er enkelen zijn die dit voordeel misbruiken, dat gaat wat ver denk ik.

Vergeet ook niet dat dit 'gratis retour" niet een verdienste is maar een manier om klanten te overtuigen om een produkt te kopen wat ze niet van dichtbij kunnen bekijken of vasthouden.
Het maakt het ook moeilijker om voor kleinere partijen mee te doen in de markt
Nee, dan moet de klant maar meer betalen voor een produkt wat dus tegenvalt? Want stellen dan alleen maar zaken worden teruggestuurd 'omdat het kan' is niet waar denk ik. Het produkt valt tegen en gaat daarom retour. Waarom valt het tegen? Omdat het mooier/beter werd voorgespiegeld - dat gebeurt vrij vaak.
NIet de zaken omdraaien omdat er een klein aantal mensen (geen idee hoeveel dit er zijn maar niet de bulk dat weet ik wel zeker), telkens iets bestellen om het terug te sturen. En als een bepaald produkt vaak wordt geretourneerd dan is het wellicht een matig produkt?
Om nu een voordeel voor alle klanten (gratis retour) om te zetten in een nadeel omdat er enkelen zijn die dit voordeel misbruiken, dat gaat wat ver denk ik.
Dat is eigenlijk exact mijn doel: als iedereen zijn/haar eigen kosten betaalt, zet je het niet om in een nadeel voor iedereen omdat je dan altijd de eerlijke prijs betaalt en niet het gemiddelde van de kosten die iedereen bij elkaar opgeteld veroorzaakt
dan moet de klant maar meer betalen voor een produkt wat dus tegenvalt? Want stellen dan alleen maar zaken worden teruggestuurd 'omdat het kan' is niet waar denk ik.
Veel dingen gebeuren méér om dat het kan, niet alléén omdat het kan. Je gaat inderdaad niet voor de lol iets bestellen en dan terugsturen zonder reden: je hoopt dat ten minste één van de dingen die je laat thuisbezorgen het behouden waard zijn. Het verschil zit 'm erin of je nog een aantal andere opties mee laat komen 'voor de zekerheid', of dat je iets langer online kijkt en dan vrij zeker bent van je zaak. Ik stel niet voor dat we van het hele retourrecht afmoeten of er gigantische bedragen voor moeten betalen, je hebt inderdaad het product niet zo kunnen bekijken als in een winkel en de webwinkel bespaart veel kosten zoals aan stadscentrum-huur, maar dat je ten minste voor één richting de verzending betaalt waar je gebruik van maakt
Dat is eigenlijk exact mijn doel: als iedereen zijn/haar eigen kosten betaalt
Tja, maar dan stel ik: "Houd op met reclame" - want kost veel geld en ik doe extreem mijn best om dat niet te zien of te horen. Dus kan de prijs van het produkt (wat ik dus toch wel koop) voor mij omlaag.
Maar zo werkt het (helaas) niet. Juist het uitsmeren van kosten is voordelig.
maar dat je ten minste voor één richting de verzending betaalt waar je gebruik van maakt
De grap met verzendkosten is, dat dit een drempel opwerpt. En dat proberen winkels te vermijden om (bijv.) impuls aankopen te stimuleren. En bundeling van te verzenden items en niet klakkeloos terug sturen zijn wel positief om de shipping kilometers te beperken maar met slim inplannen is dat ook wel te beperken. Dus het idee dat mensen dan meer nadenken voordat ze teveel bestellen is leuk, maar ik denk dat winkelier juist wel blij is dat men weinig remming voelt om te bestellen.
Het hangt er volgens mij vanaf wat voor product het is en wat je onder 'Nederlandse winkel' verstaat. Spullen van de bekende merken - ik noem even een Apple, Sony, LG of Samsung - vind je volgens mij doorgaans niet bij de Chinese webwinkels, maar het spul dat veelal via marketplaces wordt verkocht dan weer wel.

Een vriend van me vroeg toevallig voor z'n verjaardag iets van Bol Plaza en daarvan wist ik gewoon dat ik het voor minder dan de helft bij Ali kan kopen (en van die besparing wat extra's kon geven, uiteraard). Ik gun iedereen z'n boterham, maar dat vind ik gewoon zonde.
IDD, ik heb exact hetzelfde, TEMU is voor mij tevens duurder dan Aliexpress.
[zelfs na alle mogelijke discounts]

Tevens heeft Aliexpress NO PURCHASE NEEDED discounts die voor iedereen gelden.
Bij Temu moet je vrijwel altijd voor 15+ euro kopen om daarna een coupon te krijgen van +/- 15-20%

Wat je ook vaakt hebt is is dat veel van die "resellers" niets meer zijn dan dropshippers, die het voor jou via aliexpress kopen, en aan jou voor een factor 4-10X weer verkopen.

Zie ze ook op tweakers vaak in de V&A, [grotendeels smarthome items, zoals zigbee sensors, of andere dingen die je goedkoop via de bundle-deals kan krijgen, [USB-C female to XXX adapter]]
Een klacht dat veel geroepen wordt maar waar moet de Nederlandse winkelier dan zijn huur, verzekeringen, certificaten tot zelfs zijn loon en die van zijn personeel naast natuurlijk zijn voorraad van betalen? Als je geen haast hebt kan je prima in China bestellen, heb je wel haast of wil/kan je om wat voor reden niet in het buitenland bestellen mag je blij zijn dat er nog Nederlandse winkels bestaan.
Ook met apparaten die een serienummer bevatten zijn er steeds meer service centers die garantie tot zelfs reparaties buiten garantie weigeren omdat het niet via de reguliere distributie gekocht is. Lijkt mij toch wel een dingetje met bv prijzige telefoons die graag over de grens gekocht worden.
waar moet de Nederlandse winkelier dan zijn huur, verzekeringen, certificaten tot zelfs zijn loon en die van zijn personeel naast natuurlijk zijn voorraad van betalen?
Tja, dat geldt toch voor ook voor lokale fysieke winkels t.o.v. lokale webwinkels of landelijke winkelsketens?
Daarom mopperen sommige winkeliers over winkels die op goedkope locaties gaan zitten (zoals meubelwinkels) omdat ze liever in een goed belopen winkelroute willen zitten. Maar dat is hetzelfde als zeggen "zonder reclame verkopen mijn produkten matig en als anderen hun produkten wel zonder reclame verkopen is dat oneerlijk....".
Dat de ene winkel goedkoper is dan de andere is onvermijdelijk tegenwoordig. Schaalgrootte, locatie, voorraad beheer tellen zwaar mee. Dat er boefjes zijn die nepprodukten verkopen of gevaarlijke produkten (doordat ze zich niet aan regelgeving houden), dat is een ander verhaal. Maar dat is niet voorbehouden aan buitenlandse winkels helaas....
Anoniem: 302359 @Rogers8 november 2024 16:47
Soms zijn het dezelfde producten alleen goedkoper, maar al is het namaak, het hoeft niet per se troep te zijn. Ik heb drie weken geleden een scheerapparaat, trimmer en tondeuse besteld bij Temu(eerste aankoop ooit daar). Vermoedelijk namaak/kopieën van bestaande producten. Qua uiterlijk lijken de apparaten in deze set op professionele WAHL-apparatuur. De apparaten voelen robuust aan en tot op heden werken ze echt fantastisch. Ik ben echt onder de indruk van de kwaliteit, zover ik dat van de buitenkant kan beoordelen.

Het verschil is dat een paar apparaten zoals die van WAHL samen 300-500 euro kosten, terwijl ik voor deze set slechts 99 euro heb betaald.

Als deze apparaten het ook nog eens langer uithouden dan ik verwacht, dan is het echt een wereldkoop geweest.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 302359 op 8 november 2024 16:51]

Uhm ja, een boete moet je betalen ja.
Er bestaat al een Europese wet die stelt dat een bedrijf dat in de EU zaken doet ook een vestiging of vertegenwoordiging binnen de EU moet hebben. Die vestiging of vertegenwoordiging is het aanspreekpunt voor de EU.
Als er iets van een boete komt moeten ze die uiteraard als bedrijf handelend in de EU betalen. Of dat ook werkelijk gebeurt is uiteraard een ander verhaal, als China dan niet meewerkt houdt het wat dat betreft op.

Sancties kunnen ook andere acties inhouden dan een boete opleggen. Dan hebben we het inderdaad uiteindelijk over niet mogen handelen in de EU. En als ze daar niet aan voldoen kun je ze blokkeren op providerniveau, douane kan de pakketjes tegenhouden, etc. En zeker zulke grote bedrijven kunnen niet zomaar even hun hele goederenstroom anoniem gaan versturen.
ik heb overigens besloten er niet meer te kopen omdat ik, net als ik de computerwinkel op de hoek steun, liever de lokale diensten mét service en garantie ondersteun.
Dat is jou keuze, maar het is dezelfde troep voor behoorlijk wat meer dan de transport + personeelskosten.
En het lokale aanbod is ook nog eens erg klein en wil je wat meer dan bestellen ze dat niet voor je.

Platforms als temu en ali stikken van de onderdelen en producten die je hier gewoon niet eens kan krijgen. En in mijn ervaring is er met veel van die producten heel weinig mis. En soms is een slecht product beter dan geen product.
En ze doen daar niet moeilijk over kleine hoeveelheden, terwijl als je hier iets kleins nodig heb ze je gewoon niet helpen.

Mijn ervaring met lokale retailers is gewoon bagger. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar dan zijn het nog steeds online retailers. Want als ik het lokaal kan krijgen voor een redelijke prijs zou dat de voorkeur hebben. Maar dat valt gewoon vies tegen.
het lokale aanbod is ook nog eens erg klein [...] Mijn ervaring met lokale retailers is gewoon bagger.
Als je het zuiver beperkt tot de lokale retailers dan ben ik het eens dat het aanbod beperkt is vergeleken met de mooie glinsterende dingen die je op Tweakers voorbij ziet komen. Met de winkels "steunen" bedoelde ik echter bij hun kopen wat ik redelijkerwijs bij hun kan halen. Als ik even een sdkaartje of pasfoto nodig heb, haal ik dat daar te voet op. Wanneer ik een generieke RAM-module nodig heb, hebben ze die vast ook wel. Een specifieke CPU die ik heb uitgezocht als het (voor mij) optimum tussen prestaties, stroomefficiëntie, en aankoopprijs, tsja dat bestel ik dan online van een Europese webwinkel; daar lijkt me weinig op tegen
Platforms als temu en ali stikken van de onderdelen en producten die je hier gewoon niet eens kan krijgen.
Ik weet dat inderdaad over hardwarecomponenten, maar als softwarepersoon had ik niet het idee dat ik iets mis. Heb je wat voorbeelden van dingen (bij voorkeur minder niche dan een specifiek chipje) die je niet binnen de EU kan krijgen maar wel op die websites?

(Edit: zinsverduidelijking)

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 8 november 2024 23:43]

Daar ga je al, niche is relatief. Iets wat hier niche is, kan heel gewoon zijn in andere delen van de wereld. Dat chipje kan in duizenden verschillende dingen zitten.

Maar een recent voorbeeld was een potentiometer met een aan uit schakelaar erop. Nodig voor veel vintage apparatuur dat zoiets gebruikt. Hier maar heel beperkt te vinden, weinig keuze. Ali heeft vele modellen, dingen die normaal alleen in grote hoeveelheid naar fabrikanten gaan. Voor jou is dat niche wellicht, maar ik ben ze nodig bij reparaties. En het is altijd beter dan niets.
Ja oké, dan snap ik inderdaad dat je zoiets elders zoekt. Ik dacht dat je iets bedoelde dat de meeste mensen zouden willen aanschaffen. Ik vind zo'n potentiometer met extra schakelaar niche omdat het niet iets is dat >50% van de mensen überhaupt ooit koopt, laat staan jaarlijks mee werkt of zo. Natuurlijk heeft die term een grijs gebied ergens in het midden, maar dat is niet waarover ik wilde discussiëren :P
Misschien niet meer dan 50% maar de markt aan electronica hobbyisten en professionals is best groot wereldwijd. En de hobbyisten nemen wat ze thuis doen vaak meer in hun professionele carrière.
Kijk naar pcb productie pcbway en consorten veroveren de markt. Allemaal via de hobbyist. Ik kan via hen goedkoop experimenteren, ik weet nog prima hoe ik door lokale bedrijven met de nek werd aangekeken, klein spul deden ze niet. Nu krijgen ze een dikke middelvinger van mij. Sommigen van die lokale boeren klagen dan dat de Chinezen gesponsord zijn of zo, maar ze zijn ook veel verder in automatisering van fabricage.
Bij Temu koop je vooral kleding.
Ik vermoed dat jij in de war bent met shein.

Temu is eeder aliexpress met een andere frontend ervoor ;)
Shein is ook al ongewenst in Nederland.

- GroenLinks wil sluiting van Shein-outlet.
- Shein-outlet is in strijd met duurzaam beleid.

RTL NOS
GroenLinks roept iets en dan laat jij het overkomen dat dat is wat Nederland wil..
Nee, GroenLinks vind het onwenselijk en die vinden wel vaker iets onwenselijk in Nederland maar staan zeker niet voor Nederland als geheel.

Daarnaast zijn die Shein outlets niet eens van Shein..
De Shein outlet is niet eens van Shein. Het is meer een fysieke dropshipper: Een winkel die spullen inkoopt bij Shein en verkoopt in een echte winkel en er marge op maakt
Nope, bij temu koop ik voornamelijk wat ik bij de action of blokker zou kopen. Nog nooit kleding gekocht.
En krijg je een totaal ander kledingstuk dan wat er op de plaatjes te zien is. :Y)
Primark, maar dan met een "ik hoop dat het er ook zo uitziet". :)
Het probleem van Temu, Aliexpress, maar ook steeds meer van Amazon en Bol.com is dat er fabrikanten en particulieren van die platformen gebruikmaken die voornamelijk rommel met mooie praatjes verkopen. Een groot deel van die troep voldoet absoluut niet aan de omschrijving en een deel voldoet ook niet aan de Europese eisen. Dat laatste mag dus ook niet in Europa verkocht worden, maar Amazon en Bol laten dropshoppers gewoon ongecontroleerd hun gang gaan.
Kopen via AliExpress doe ik nog wel eens, maar alleen van gerenommeerde (bij mij) bekende bedrijven die Ali als verkoopkanaal gebruiken. Die geven overigens netjes garantie.

Het blokkeren van betalingen is uiteindelijk het laatste middel wat de EU op kan leggen.
Het probleem is dat er amper controle is in de EU (niet Europa) Je hebt nog steeds mensen die afgaan op dat E'tje op de verpakking en het product, maar dat betekent werkelijk niet meer dan dat de fabrikant op de hoogte is (aangeeft te zijn) van de EU (niet Europese) richtlijnen en voorwaarden m.b.t. product kwaliteit en veiligheid.

Veel (dropship) verkopers op Bol.com en Amazon zijn eigenlijk erger dan Temu of Aliexpress omdat ze vaak dezeflde (rebranded) producten verkopen tegen veel hogere prijzen - met alleen dat verschil dat ze dan verantwoordelijk zijn voor de garantie
Zijn ze dan gehouden dit te betalen?
Als ze hier nog willen handelen zullen ze daar niet onderuit komen.
Ik heb me altijd al afgevraagd, met name in de tijd dat dealextreme nog de populairste was, wat een Europese winkel nog voor kans heeft wanneer je het daar voor een derde van de prijs met gratis verzendkosten kan halen. Ook geen garantie, maar als 95% heel en functioneel aankomt dan is dat voor de meeste producten prima omdat je er toch drie kan kopen zonder duurder uit te zijn.
Dat is inderdaad lastig voor die winkels, maar het overal geldt dat je niet kan concurreren met een partij die zich niet aan de regels houdt. Als Temu goedkoop is omdat ze geen garantie geven dan is dat niet eerlijk. Misschien dat 95% werkt, maar het kan opeens ook nog maar 5% zijn, misschien wel net als jij een grote bestelling doet. Dan heb je geen poot om op te staan en is je geld weg.

Bij garantie snappen de meeste klanten in ieder geval waar ze aan toe zijn en kunnen ze zelf een afweging maken*. Op een hoop; andere punten kan de klant daar geen rekening mee houden.
Je weet gewoon niet of het kinderspeelgoedje veilig is of gemaakt van giftig plastic.
Je weet ook niet of het bedrijf z'n rommel netjes opruimt of in de natuur dumpt. De prijs van milieuvervuiling is sowieso haast niet in geld uit te drukken, maar alles heeft gevolgen.
Je weet ook niet of er netjes belasting betaalt wordt, of de medewerkers netjes betaalt krijgen en of ze volwassen zijn*.
Hoe zou de douane weten wie de afzender is, gaat je bank dan de betalingen moeten blokkeren, worden providers bevolen de website te blokkeren, of hoe moet dit werken uiteindelijk als ze geen Europese eigendommen hebben die in beslag genomen kunnen worden?
Betalingen blokkeren is zo'n beetje de laaste mogelijkheid. Een andere extreme maatregel is het arresteren van directeur als die een keer in het buitenland op vakantie gaat. Maar zover komt het niet.

Temu is uiteindelijk een bedrijf dat geld wil verdienen. Een beetje regels ontwijken is tot daar aan toe maar een direct conflict met een land wil niemand. Dat kost maar een hoop geld aan dure advocaten en op termijn verlies je het toch. Misschien dat je één gevecht wint maar dan past het land z'n wet aan en verlies je alsnog.
Een beetje tegenstribbelen en uitstellen doen ze allemaal maar ronduit weigeren is zelfmoord, dat doet geen enkel groot bedrijf. De aandeelhouders willen gewoon zoveel mogelijk geld verdienen, het bedrijf moet maar zorgen dat ze aan de regels voldoen zodat het geld binnen blijft lopen.

* Ik sprak ooit een 14-jarig Chinees die in z'n eentje de nachtdienst deed en met één grote zaagmachines bediende terwijl hij met mij aan het chatten was om de bestelling aan te nemen. Daar ben ik niet direct verantwoordelijk voor maar tcoh wel een beetje, zeker op het moment dat ik het weet.
Lokaal, met service and garantie?

Ik heb hier net een stel microcontrollers binnen en wat schermpjes (2× OLED, een TFT) gewoon omdat ik een schermpje in mijn behuizing wil knutselen. Dan kan ik voor €15 lokaal kopen of voor €1,85 van AliEpress. Dat maal 3. Dan de schermen nog.

De eerste keer probeerde ik het lokaal voor de service en dat kwam neer op "Hier een link naar de specsheet, hier is lcdwiki, laters man ik kap er mee." Dan houdt het snel op. Dat was met de GPS ontvanger niks beter. Grof meer betalen, niks extra, verzenden duurt even lang.

Dan moet je het nog kunnen kopen lokaal. En als dat kan dan gaat dat per dozijn, gros, 1000 stuk. Wat moet je daar dan nog mee?
Dan moet je het nog kunnen kopen lokaal.
Dat is natuurlijk wel een ding. Ik ben er niet op tegen iets direct uit een laag-/middeninkomenland te kopen dat hier simpelweg niet verkrijgbaar is -- uiteraard zolang die reden niet is dat het onethisch is, dus niet een router met teveel zendvermogen of een product gemaakt van de slagtand van de laatste olifant, maar een niche product zoals een onderdeel voor de GPS-ontvanger die je noemde. Die uitzondering had ik wellicht al kunnen toevoegen in de reactie waar je op reageerde; mij gaat het om dingen die je hier voor een enigzins redelijke prijs kan vinden en zich wel aan de (garantie)regels houden
Jij koop op de hoek omdat jij dat nu kan betalen.

Het wordt gewoon goedkoop geproduceerd met de bijbehorende kwaliteit. Dat is voor de massa prima, maar de EU/NL wil geld zien.

Nu ben ik het er 100% mee eens dat ze niet aan de verkoop-druk middelen moeten wat ze nu wel doen, dus de klachten zijn volledig terecht.

Maar die ellende van import tarieven enz moet gewoon ophouden. Het is gewoon schaamteloze eigen marktbescherming omdat "wij" het niet goedkoop kunnen (willen) maken. Eigen schuld dan hoor, haal het dan maar elders. Maar wel eerlijk.
omdat jij dat nu kan betalen
Ik weet niet of ik dat een excuus vind om ethiek het raam uit te gooien. Het maakt het meer begrijpbaar wanneer iemand met een voor-Nederland-laag inkomen online zoekt naar goedkope producten (al dan niet uit kinderhand), maar dat maakt het niet de oplossing voor ongelijkheid. Iedereen wil wel kunnen betalen wat hun rijke buurvrouw ook kan

Beter kun je in zo'n positie kijken naar wat het CPB becijfert dat de verschillende partijen voor de portemonnee in jouw inkomensgroep gaan doen (tabel 1.7) en dan daarvoor stemmen. Ik had verwacht dat meer financiële winst te behalen is door je minder met ethiek bezig te houden, gezien hoeveel er in de naam van de economie wordt gedaan terwijl het op de lange termijn o.a. het klimaat opwarmt en (over decennia) veel grotere kosten veroorzaakt. Dat blijkt echter niet het geval: de partijen die hier goed uit de bus komen, doen het ook goed voor gelijkheid, mensenrechten, klimaat, en meer leuke dingen (met name de lagere inkomens gaan er bij hun veel op vooruit terwijl de hoge inkomens ongeveer gelijk blijven; minder ongelijkheid = meer vreugde :D), hoewel ik deze becijfering afgelopen verkiezingen pas voor het eerst ontdekt heb dus wellicht is dat niet elke keer het geval
die ellende van import tarieven enz moet gewoon ophouden. Het is gewoon schaamteloze eigen marktbescherming omdat "wij" het niet goedkoop kunnen (willen) maken.
De partijen die volgens het planbureau het meest positieve effect op de koopkracht gaan hebben, zijn juist ook die met voorstellen komen over "een verbod op de import van producten die zijn geproduceerd met dwangarbeid" (GL-PvdA, laagste inkomens +4.8%) en "op een manier die de industrie niet naar China jaagt en daar laat vervuilen" (CU, laagste inkomens +3.6%), terwijl "de vervuiling van geïmporteerde producten mee [moet] tellen in onze nationale klimaatdoelen" wat het ook enkel duurder zal maken om te importeren (Volt, laagste inkomens +3.6%) (de overige partijen behalen +1.9% of minder)

Het geld in eigen economie steken lijkt positiever te werken dan het uit te geven aan een ander land. Dat het pas vruchten afwerpt na een regeerperiode, in plaats van dat je de consument kan vertellen "stem op mij, dan gaat morgen de importheffing van die nieuwe auto uit china weg", maakt het natuurlijk lastiger om stemmen mee te winnen dan wanneer je duidelijke slogans de ether in kan slingeren. Als ik de cijfers goed snap, heb je hier echter meer aan wanneer iemand, zoals je aanneemt, minder verdient dan ik
Ethiek? Weet je wat ethiek is? Andere landen dezelfde kansen gunnen om op de wereld ladder omhoog te klimmen.

Neem het boek Feitenkennis van Hans Rosling.
Hierin wordt duidelijk gemaakt dat het overal beter gaat, langzaam maar beter.
En waarom? Omdat wij er geld in pompen. Niet gratis, maar via een zakelijke transactie.

Vroeger was hier ook kinderarbeid, nog niet eens zo lang geleden. Dat heeft ons ook op de weg omhoog geholpen.

We moeten andere landen (en onszelf hierover) hier niet de les lezen, maar hen de kans gunnen zich te ontwikkelen. Je kan ook omdenken: geef het land met kinderarbeid de (financiële) kracht zich omhoog te werken naar een 1e wereldland waarmee de kinderarbeid verdwijnt. Steun hen hierin en koop hun spullen.
Factfulness (heb 'm in het engels) is een van de meest wereldbeeldveranderende die ik ooit gelezen heb! Ik beveel het aan iedereen aan en leen het graag aan iedereen uit die deze reactie leest :) met name in de context van de negativiteit men meestal dagelijks tot zich neemt van de media, waaronder de algehele positieve trend verdwijnt

Of lage- en middeninkomenslanden ons per se nodig hebben om tot welvaart te komen, heb ik niet uit het boek opgemaakt. Ontwikkelingshulp doet zover ik weet veel goeds, maar daar is China nu te rijk voor (ontwikkelingsstatus hebben ze enkele jaren geleden verloren, ik neem aan dat het overgrote deel van de steun daarmee ook verlegd wordt naar armere plekken). En of ze er enkel redelijkerwijs kunnen komen door ons voorbeeld qua koloniën/slavenarbeid/kinderarbeid te volgen, is ook niet iets dat in Feitenkennis te lezen viel zover ik me herinner. Ik zie producten kopen waarvan je kan aannemen dat ze (deels) van slavenarbeid stammen dus niet echt als een welbesteede donatie of handelspraktijk die de worldsuck vermindert

Was dit echter je originele punt? Want je had het over mensen in Nederland die weinig te besteden hebben, niet zozeer of het goed is voor China dat wij er minder geld heensturen (hulp danwel handel). Ik had een zin daarover getypt in het vorige bericht maar weer gebackspaced omdat ik wel heel veel aan het uitweiden was :P

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 9 november 2024 00:14]

een derde van de prijs met gratis verzendkosten kan halen.
Gratis verzendkosten komt vooral omdat China nog steeds op de lijst van ontwikkelingslanden staat de Universal Postal Union.
Even proberen je goedkope rommel en masse in europa aan de man te brengen noem ik dat.
Waar deze in china waarschijnlijk aan een fractie van de aan jouw getoonde prijs geproduceerd word.
en toch is deze getoonde prijs een fractie van de dropshipping versie op Bol.com
Is meestal toch wel een ander product. Electronica die op bol.com verkocht word voldoet bijvoorbeeld 9/10 keer wel aan het CE keurmerk.

De electronica op temu heeft nieteens het Chinese Export keurmerk 8)7
Think again, op bol.com zitten tegenwoordig veel dropsippers die dezelfde spullen verkopen als Aliexpress en Temu.
Vaker. 9/10 durf ik niet te zeggen, ik heb niet het idee bol.com controleert in het verschil van CE en een icoon dat lijkt op CE maar twee pixels is verschoven. Dat gezegd hebbende, elektronica koop ik er niet. Wel tuinspullen en (niet-elektronisch of mechanisch) tuingereedschap bijvoorbeeld.
China export bestaat niet. Het zijn gewoon CE logo’s waarbij zich niet aan de officiële geometrie van het logo heeft gehouden. De Europese commissie heeft dit ooit uitgezocht. In China weet echt helemaal niemand iets over China Export. Een Europese blogger heeft dit ooit verkondigd en vervolgens heeft iedereen het voor zoete koek geslikt.
Ik weet dat het niet bestaat, dat zeg ik ook nergens. Ik zeg alleen dat ze dat logo er wel gewoon opzetten, of iets wat er zeer sterk op lijkt. Ik beweer niet dat dit dan staat voor 'Chinese Export'

[Reactie gewijzigd door SilentLucidity op 11 november 2024 10:36]

Ce keurmerk zegt niks over bijvb. de kwaliteit, en is alleen een teken dat het goedgekeurd is om op de Europese markt te komen .
Niet eens dat. CE is zelfcertificatie (uitgezonderd bij dingen als medische producten), dus het is vrij letterlijk "de fabrikant zegt dat het goed is", daar is geen keuringsinstantie bij komen kijken. Het is illegaal om dat te beweren zonder verificatie, maar ja, als je een random dropshipper bent die morgen verdwenen is...
Waar haal jij het cijfer van 9/10 vandaan dan?
Want de meeste dropshippers of partijen die alles gewoon uit China trekken doen echt vrij weinig met het CE keurmerk.. ook al mag het niet.

Er is verder geen "Chinese Export keurmerk", het is gewoon een sticker dat random iedereen kan gebruiken maar is geen keurmerk
En de goedkope rommel kan zomaar evenlang of soms zelfs langer meegaan dan 't "EU" spul. (wat ook uit China komen)

Het verschil is de marketing afdeling.
Dat kan inderdaad maar heb ik zelden gezien. Dat iets in China gemaakt wordt zegt niets. In China krijg je de kwaliteit die je met de fabrikant overeenkomt. Dat kan top zijn of regelrechte rommel.
Ik vind het persoonlijk schandelijk en schadelijk dat we bedrijven als Temu toelaten op de Europese markt. Allemaal klagen dat alle winkels verdwijnen, dat jobs verwijderen maar allemaal als gekken blijven kopen in China.
Europeanen zijn zo mak en chauvinistisch als het stofje onder hun schoenen die ze in China gekocht hebben. De maak industrie zal terug naar de VS gaan daar mag je zeker van zijn. Ze pompen er geld in ze veranderen de spelregels maar gvd Buy American is iets waar ze trots op zijn. In de EU halen wij onze neus er voor op tot we aan de bedelstaf zullen hangen.
Het is niet simpelweg de winkel, het probleem is de consument. Want of je het nou via Ali/Temu bestelt of met tassen vol rommel de Primark verlaat, je weet van tevoren dat het geen producten zijn waar een Nederlands bedrijf tijd in heeft gestoken.

En als je Temu verbiedt voor consumenten, dan komt er gewoon een tussenhandelaar in <vul land maar in> die het importeert, prijzen verhoogt en weer doorverkoopt in Europa.

En zolang de consument kwantiteit verkiest boven kwaliteit, houden we deze situatie.
Sorry, maar als 60 euro spijkerbroeken 2 jaar mee gaan en Primark spijkerbroeken 1,9 jaar, dan ga ik toch echt voor 't goedkope spul hoor.

En dat geld voor alles.

Het probleem zit hem in de winstmarges die veeeeel te hoog zijn.

Als de kwaliteit nou écht beter zou zijn was ik het met je eens. Maar hier hebben ze voor de winstoptimalisatie gekozen en steeds meer massa Chinees spul "rebranded" en verkocht ipv kwaliteit.

Jammer, maar eigen schuld, dikke bult. Helaas, dat wel.
Ze krijgen een maand de tijd. Dus pikken ze nog lekker even de kerstinkopen van dit jaar mee.
Dit is al jaren aan de hand. Eén jaar meer of minder kerstinkopen denk ik niet dat we over hoeven vallen
Dit is toch de omgekeede wereld?

Zij begaan een overtreding, dat is duidelijk. Toch krijgen ze een maand om met een plan te komen om dat recht te zetten.
Andere bedrijven hebben die overtreding ook al eens begaan, er is jurisprudentie over.

Beboeten en sluiten tot je de boel weer op orde hebt. Zo simpel is het.

Al de burger een overtreding begaat. Verkeerd parkeren bijvoorbeeld. Dan krijg je ook niet een maand om met een plan te komen en dat te verbeteren. Of te hard rijden, of geen ID bij je hebben (alhoewel de Politie/handhaving daar soms wel ineens soft is.)

Regels zijn regels en dien je na te leven. Dat gemarchandeer zou in EU eens afgelopen moeten zijn.
En ja, de regels zijn soms ook wel erg streng/moralistisch in EU en mogen zeker wat realistischer.
Reactie stond op +0 maar ik zou het antwoord op de vraag ook niet weten en ben er wel benieuwd naar

Mijn eerste ingeving is dat dit complexer is dan fout parkeren en dus lastiger om perfect na te leven, dus zou een waarschuwing / aanmaning tot actie redelijker zijn, maar van de andere kant is het ook weer niet alsof je niet kan bedenken dat liegen over korting of schaarste niet mag. Wellicht willen ze het niet direct op de spits drijven en uitvinden of ze die boete wel gaan betalen, en proberen het daarom eerst op de vriendelijkere manier waardoor je een grotere kans hebt dat ze meewerken?
'banner's op je site hebben die sugereren dat de korting afloopt, maar daarna nog steeds actief is.
'banners' op je site dat persoon X dit net gekocht heeft, en dan continue nieuwe namen, terwijl dat niet zo is.
'banners' op je site dat er schaartste is en dat je nu moet handelen...

Allemaal bewuste acties. Direct straffen.

Ik ben het met je eens, als iets complex is, lastig te beoordelen is en/of wellicht onbekend. Bovenstaande acties zijn willens en wetens begaan. EU moet daarin veel en veel standvastiger optreden. (geld overigens op meer vlakken ;) )
Anoniem: 2053118 8 november 2024 14:51
De Europese, wet staat de normale burger goed in de weg. Je koopt letterlijk dezelfde producten hier in Nederland voor het 3 dubbele en daar horen we niks over.
Eh wat? Welke Europese wet heeft tot gevolg dat je in Nederland het driedubbele betaalt?
Anoniem: 2053118 @MennoE8 november 2024 15:41
Kapitalisme, niet dat ik er op tegen ben. Maar ik vind wel dat ze oprecht moeten zijn en uit moeten leggen waar het vandaan komt eventueel wat de inkoop prijzen zijn etc. Ik denk dat dat het doel van de Europese handhavers zou moeten zijn. In plaats van goedkopen winkels aan te pakken waar de armeren het hier van moeten hebben.

ik vind dus ook dat ziekenhuizen hier geen privé bezit zou moeten zijn even als de energiecentrales hier in Nederland.
Kapitalisme is zeker een probleem, maar dat heeft niet heel veel met "de Europese wet" te maken, en bedrijven als AliExpress en Temu zijn ook gewoon kapitalistisch.
Dat klopt, maar ze geven geen onredelijke prijzen. Zoals de bedrijven hier in Nederland.

Het heeft dus zeker met kapitalisme te maken en de hebberigheid.
Ik heb het idee, als ik je reactie's hier zo lees, dat je vooral zou wensen dat de situatie anders was en alles in het leven hier een stuk goedkoper. Dat de situatie niet zo is, kun je toeschrijven aan de verkozen vertegenwoordigers (dat is wat ik uit "Europese handhavers" opmaak), maar zonder concreet iets te noemen waarmee ze het prijsverschil veroorzaken schiet dat de discussie niet erg op. Ik kan moeilijk inhoudelijk reageren zonder inhoud, noch mijn stemgedrag aanpassen op basis van de (niet) gegeven informatie

Ik ben zelf geen macro-econoom. Mijn persoonlijke financiën zijn te overzien, maar de achterliggende redenen voor bijvoorbeeld inkomensverschillen tussen landen gaan mij teboven. Wat ik echter wel denk te weten, is dat het niet ligt aan dat er een Europese Unie bestaat. Noorwegen zit niet in de unie en daar zijn de prijzen flink hoog. Singapore staat één plekje onder Nederland in de eerste koopkrachtindex die ik kon vinden: die zitten ook niet in eenderwelke unie maar ze kunnen zich wel veel veroorloven, zeker ten opzichte van de regio (grenzend aan Thailand en Indonesië, nou niet de rijkste landen ter wereld). Ook weet ik nog dat de partijen die stellig vóór Europese samenwerking waren, ook de beste partijen waren om bij de vorige verkiezingen op te stemmen wanneer je een laag of gemiddeld inkomen hebt. (Ook wanneer je een hoog inkomen hebt overigens: op dat gebied deden alle partijen het matig.) Het centraal planbureau heeft de verkiezingsplannen namelijk doorgerekend (tabel 1.7 vond ik het interessantst) en met name de laagste 20% van de inkomens zouden er flink op vooruit gaan bij partijen als PvdA-GL, Christenunie, en Volt (meer pro-EU kun je niet worden). De overige partijen kwamen nog niet half zo ver qua koopkrachtsteiging of hadden geen concreet genoege plannen die doorgerekend konden worden

Ik weet niet of ik een beetje aansluit op waar de frustratie vandaan komt, maar hopelijk heb je iets aan de cijfers. Ik ben het ook met je eens dat iets als een ziekenhuis of energiecentrale niet aan kapitalisme onderworpen moet zijn, of in ieder geval ben ik niet bekend met cijfers waaruit blijkt dat bijv. de zorg efficiënter draait sinds de privatisering. (Als ik snel even iets erbij zoek, komt er niet een duidelijk positief of negatief beeld uit, dus erg overtuigend is het niet)
In een land waarin ARBO njet belangrijk is en bescherming van werknemers nauwelijks bestaat is het natuurlijk gemakkelijk om producten veel goedkoper aan te bieden. Een webwinkel in Nederland krijgt met Nederlandse en Europese regels en kosten te maken en die kosten nu eenmaal meer geld dan in China.
Dat is inderdaad ook een probleem maar daar gaat dit helemaal niet over.

Hier gaat het om
nepkortingen, het gebruik van aftelklokken en schaarsteclaims, en het uitoefenen van druk via spelelementen zonder informatie over wat het oplevert. De toezichthouders hekelen ook het gebrek aan of niet duidelijk weergeven van informatie met betrekking tot retouren, reviews, contactgegevens en duurzaamheidsclaims.
Dan moeten ze even in het binnenland kijken.
In de winkels bijvoorbeeld (nep kortingen) of AliExpress spullen voor de hoofdprijs €2 inkoop en dan 19,99 vragen in de winkel als het niet meer is.
Nep kortingen zijn al niet toegestaan.

Goedkoop inkopen en duurder verkopen is van alle tijden en niet verboden.
Hier in Nederland hebben we ook gewoon met nep kortingen te maken.
Toch de gewone verkooptechnieken van hier!!! Nep kortingen?Daar zijn de laatste generatie mee opgegroeid .
Eerdere generaties zijn daar ook gewoon mee opgegroeid hoor. Het is nog niet zo lang verboden: https://www.nu.nl/economi...den-met-nepkortingen.html
Ik spreek voor België .Hier hebben ze solden periode en die staat vast,let wel deze is wat versoepelt t.o.v. 25 jaar geleden.Daarmee dat er velen naar Nederland of Duitsland gingen.Als je toen korting wilt hebben was het meestal zonder melodie.
Nee wat je nu ziet is dat ze de prijs een maand eerder verhogen en dan bij een actie net iets minder korting geven. Als je de prijzen over een tijdje bijhoudt (meer dan een maand) kan je dit bij 9/10 Europese webshops gewoon zien. Webshops als Bol., Amazon, Coolblue, etc.
Ik vraag me af of ze daar werkelijk iets mee kunnen ( de EU ). Het zijn immers Chinese Webshops. Ik denk dat ze een dikke middelvinger krijgen van China. ..
Ze kunnen banken verbieden over te maken, ze kunnen de douane alles laten innemen. Er zijn tal van opties die het een bedrijf als temu of ali heel moeilijk kunnen maken. (en mij als ali klant).
Heel moeilijk? Ik denk die 0,1% die Temu uit de EU haalt ze echt geen indruk maken. Het is alleen jammer voor de Europese consument. Want die moet straks 3-10x zoveel betalen in een EU webshop voor hetzelfde product, met vaak slechtere klantenservice.
Zonder dat daar officiële cijfers van zijn kunnen we daar weinig over zeggen. Maar de belangrijkste markten voor Temu zijn Azië en de VS. Vast wel meer dan 0,1% voor de EU.
Ik heb natuurlijk ook niets officieels, maar als je kijkt naar de app gebruikers:

https://www.businessofapps.com/data/temu-statistics/

Dan zitten we met de EU over de 25% (VS is 50%), voor westerse landen.

Ik weet niet hoe betrouwbaar dit is:
https://www.chinatalk.nl/the-current-state-of-temu/
"The share of sales in Europe was 35% last year but has fallen to 30% as new global regions have been added. "

Maar die zetten het dus op 35%. Beetje meer dan 0,1% denk ik dus :)
Edit: dubbel.

[Reactie gewijzigd door Tha Deo op 8 november 2024 17:42]

Op Chinese webshops zoals Temu en AliExpress staan soms best wel leuke deals.
Mijn laatste aankoop is een windows 11 laptop van 165 euro enkele maanden geleden.
(Specs: Celeron N4120 quadcore cpu, 12gb ram, 512gb nvme ssd, 15,6 inch IPS scherm)
Gelijk eventjes een Nederlandse Windows 11 geïnstalleerd en draait hier al enkele maanden als een zonnetje.
Ter vergelijking: hier zou ik ruim 300 euro betalen voor een laptop met precies dezelfde specs, dus ik heb de gok genomen.

De laptop werd ook geleverd vanuit Spanje, dus ook geen gedoe met inklaringskosten.
Het laptopje (van het merk Teclast) is netjes afgewerkt en voelt zelfs redelijk stevig aan.
Ook het touchpad is groot en het toetsenbord voelt prima aan (niet sponzig).
De Celeron cpu is minder traag dan ik had verwacht en voelt redelijk soepel aan, maar daar is ook alles mee gezegd.

Edit: hier een linkje naar de laptop, mocht iemand geïnteresseerd zijn:
https://nl.aliexpress.com...%3Asearch%7Cquery_from%3A

[Reactie gewijzigd door the_leonater op 8 november 2024 15:52]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.