Gigabyte onthult PCIe 4.0- uitbreidingskaart met Thunderbolt 5

Gigabyte heeft de Thunderbolts 5 op zijn website geplaatst, een insteekkaart waarmee gebruikers Thunderbolt 5 kunnen inzetten via een PCIe-slot op een compatibel moederbord. Het bedrijf deelt nog geen informatie omtrent prijs of beschikbaarheid.

De Thunderbolts 5 bevat een Intel JHL9580 Thunderbolt 5-controller. De twee Thunderbolt 5-connectors leveren een bidirectionele bandbreedte van maximaal 80Gbit/s, ofwel 120Gbit/s in één richting. Ze kunnen elk tot vijf apparaten aansturen via daisychaining. Daarnaast beschikt de uitbreidingskaart over drie mini-DisplayPort in-aansluitingen, die maximaal DisplayPort 2.1 met 8k-resolutie bij 60Hz ondersteunen.

De type-C-poorten zijn compatibel met de USB Power Delivery 3.1-standaard en kunnen een vermogen van maximaal 100 watt leveren. Om deze reden rust Gigabyte de Thunderbolts 5 uit met twee PCIe-stroomaansluitingen, die vermoedelijk elk zes pinnen gebruiken. Daarnaast bevinden zich een interne USB-header en Thunderbolt-aansluitingen met drie en vijf pinnen om aan te sluiten op het moederbord.

Gigabyte Thunderbolts 5

Door Idriz Velghe

Redacteur

18-10-2024 • 19:33

39

Reacties (39)

39
39
20
2
0
16
Wijzig sortering
is pci-e 4 x4 geen bottleneck voor 80gbit of 120gbit?

volgens mij wel....marketing is leuk, maar als je pci-e 4 x4 tot 64gbit ondersteunt, heb je geen volle profijt van je TB 5 op 80gbit.

of zie ik dit verkeerd?
Thunderbolt 5 is 80 Gbps, 2x 40 Gbps per lane. In PCIe mode is er 64Gbps "totaal" beschikbaar, in video mode kan het "tot 120Gbps" in een richting aan door eigenlijk een van de bidirectionele kanalen in een richting te sturen (dus stel dat je 4 kanalen hebt, 2 op/2 neer * 40Gbps/kanaal, kan het veranderd worden naar 3 op / 1 neer).

Je moet echter kanalen kunnen bundelen om die snelheden te krijgen. Dus als je een PCIe kaart aan de bus hangen hebt krijg je maximaal 64Gbps en blijft er maar (80 - 64 = 16) over voor video, als je enkel video injecteert (2 of 3 monitors aan de bus) kun je "tot 120Gbps" behalen.

Het is inderdaad marketing, want je moet al een TB5 compatibele monitor hebben die zulke bandbreedtes nodig heeft, TB<5 kunnen geen gebruik maken van de "boost".

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 19 oktober 2024 17:29]

....Je moet echter kanalen kunnen bundelen om die snelheden te krijgen. Dus als je een PCIe kaart aan de bus hangen hebt krijg je maximaal 64Gbps en blijft er maar (80 - 64 = 16) over voor video, als je enkel video injecteert (2 of 3 monitors aan de bus) kun je "tot 120Gbps" behalen.
oftewel...je pompt 120gb door 64gb bus....dus pci-e bus is bottleneck.

en...het is niet 80-64...het is 64-80=-16. dus houd je niets over voor video, want je pci-e bus zit al vol.

toch? of begrijp ik dit stukje verkeerd?
Je begrijpt het inderdaad verkeerd. De theoretische bandbreedte is 80Gbps, TB is multi-protocol, dus je kan zowel PCIe als DisplayPort maar ook USB en Ethernet over de lijn jagen (tegelijkertijd). Voor PCIe heb je 4 lanes beschikbaar met een maximum bandbreedte van 64Gbps, voor de DisplayPort functie moet een grafische kaart dat signaal injecteren en heeft indien je gebruikt maakt van zowel PCIe en DP net genoeg ruimte om 16Gbps video erbij te zetten. Echter als je geen PCIe gebruikt en enkel DP gebruikt kun je in principe 1 kanaal omdraaien en dus 120Gbps voor 3 40Gbps DP kanalen en kan een stroom van 40Gbps totaal terug naar de host voor de USB, webcam etc
de 120gbit is inclusief Displayport streams, voor storage alleen is er "maar" 80gbit beschikbaar idd.
Er zitten 3 DP ingangen op.
|:(

Tussen hub en mobo ofc.
snap je offtopic voting niet, want hoe gaat de DP communiceren met de rest hoger dan 64gbit als de link tussen de DP en de rest idd maar tot 64gbit gaat. Vraag me dat ook af? DP gaat niet opeens ervoor zorgen dat je pci-e opeens dubbel zoveel data aan kan....

[Reactie gewijzigd door ro8in op 19 oktober 2024 08:01]

64 gbps naar 80 gbps kan nog best eens deels in TB overhead zitten net als bij usb packet overhead, usb device identifiers, maar dan zou je moeten kijken wat voor disk speed je effectief kunt halen op een TB5 SSD maximaal en vergelijken met 8GB/s. Kan zijn dat op een ander systeem zonder zo een bottleneck zelfs een SSD die intern tot 11GB/s kan, daar toch maar tot 8GB/s komt. Tegelijk kan de vraag ook zijn hoeveel meer haal je dan TB4 maximaal kan, want die gaat sowieso 'maar' tot 4-5GB/s ergens.
Maar ik neem aan dat de 64gbit limiet op de pci-e gewoon raw doorvoer is, dus het maximale haalbaar. Dan zou het dus nooit 80 of 120 kunnen halen lijkt mij.
Ligt eraan waar die overhead wordt afgehandeld. Zo een controller is hoop ik intelligent, dat je kunt zeggen haal van dit geheugenadres een paar MB op voor dit en dat TB device. Dan kan die controller met DMA vervolgens alles zelf doen, op volle PCI-E bandbreedte, maar gaat er naar dat device toe wel de protocol overhead op de lijn, en gaat dat dus af van de theoretische 80 Gbps. Dat is de theorie, maar een praktijk benchmark zou best leuk zijn.
Maar de theoretische brandbreedte is 64gbit, dat is de hele issue. 4x pci-e kan maximaal 64gbit aan, meer zit er gewoon niet in. Dat getal is alleen maar lager met de overhead waar jij het over hebt. Dan zou je deze kaart in een x8 port ofzo moeten stoppen, maar daar zit meestal al je videokaart in. Ik weet niet of er moederborden bestaan met 2 x8 poorten?
Je moet onderscheid maken tussen intern transport: overhead misschien zo laag als maar 0,1% op de PCI-E bus met DMA. Extern transport over de USB/TB kabels: mogelijk zo hoog als 10%. Dat verschil daartussen hoeft dan niet over de PCI-E bus, enkel maar over de USB/TB kabels. En dus kan dan het maximum van zo een TB5 80 Gbps een stuk dichter benaderd worden met 64 Gbps dan je misschien denkt, zit er geen 20% verschil tussen, maar slechts 10% bijvoorbeeld.

Kijk eens naar onderstaande, ik ben er geen specialist op, die geven aan dat je van de 40 Gbps van TB4 maar 22 Gbps effectief kan halen. En dat zou dan bij TB5 44 Gbps effectief zijn, dan verwacht ik dat 64 Gbps PCI-E prima is.
https://tripplite.eaton.com/products/thunderbolt-4

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 21 oktober 2024 09:17]

Die bestaan zeker. Op consumentenmoederborden gaat het slot van de videokaart echter ook van x16 naar x8. (x16 + 0 of x8 + x8)
Nee, dat is niet hoe het werkt. Als beide kanten een asymmetrische verbinding ondersteunen, kan ook bijvoorbeeld een SSD in theorie 120gbit in één richting en de daarbij behorende 40gbit in de andere richting gebruiken. USB4 (en daarmee Thunderbolt) is een tunnelprotocol, er is geen 40gbit "gereserveerd" voor Displayport ofzo.
of zie ik dit verkeerd?
Heb je "volle profijt" nodig?
3x DP doet ook aardig wat bandbreedte..
en wie zegt dat ik DP nodig heb of gebruik? ;)

misschien storage is ook belangrijk?
niet alles is video-gerelateerd
Correct, daar is een nieuwe generatie aan controllers voor nodig, die ondersteuning heeft voor PCI-E Gen4 x8 (onwaarschijnlijk), of PCI-E Gen5 x4.

Maar in de praktijk maakt dit op dit moment niet uit. De huidige controllers aan de apparaat- en hubkant ondersteunen namelijk óók niet meer dan 64gbit aan PCI-Express, dus het is niet alsof deze kaart een bottleneck is. Het is in ieder geval een flinke upgrade over de 40gbit van Thunderbolt 4.
Het data gedeelte van Thunderbolt is niets meer of minder dan pcie.
Thunderbolt 3 en 4 ondersteunen pcie gen 3 x4 voor max 32gbit, thunderbolt 5 maakt dat gen 4 x4 voor 64gbit.

De rest van de bandbreedte bestaat uit DisplayPort.
Een mooi product, alleen had ik het persoonlijk fijn gevonden als ze ipv 3 mini displaypoort uitgangen, hadden gekozen voor een displaypoort en/of HDMI ingang.
Dan had je krachtige videokaart het beeld kunnen doorsturen naar deze kaart, om dit vervolgens over een USB-C kabel naar een scherm te kunnen doorzetten.
De mini-dp's zijn ook ingangen, speciaal om de reden die je noemt. En door te kiezen voor deze formfactor passen er tenminste genoeg aansluitingen op.
voor een displaypoort en/of HDMI ingang.
HDMI over TB gaat niet (zo makkelijk) als DP over TB..
Een beetje moederbord kan dat al, hier stuur ik een RTX4080 aan via USB-C zonder verlies.

Gaat gewoon intern zonder ingang kabels of whatever, als je moederbord maar een iGPU erbij heeft, ik kan switchen net als een laptop kan.

Bij gamen doet de dGPU de taken en eenmaal in Windows de iGPU weer en kan ze ook beide laten werken(zolang apparte processen zijn).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 18 oktober 2024 23:08]

Zo te zien moet je hier voor 2 pcie power op aansluiten aan de achterkant
Dat staat ook in het bericht; vanwege het feit dat er 100w per poort over kan gaan dien je de kaart extra stroom te geven via zeer waarschijnlijk twee zespins PCI-E-stroomaansluitingen. Samen met de stroom uit het PCI-E-slot zit je dan goed.
via zeer waarschijnlijk twee zespins PCI-E-stroomaansluitingen.
Waarom niet 1x 8 pins? Kunnen ze die 6 pins aansluitingen niet gewoon uitfaseren..
Op deze manier kan je makkelijker over twee rails werken, en daarnaast zal het vast ook schelen dat de totale hoeveelheid stroom verdeeld raakt over twee afzonderlijke kabelbomen waardoor warmte beter verspreid raakt. Of dat echt heel veel uitmaakt laat ik verder in het midden :+
Buiten dat ontzettend veel moderne voedingen een single rail design hebben, boeit die warmte natuurlijk geen bal. Een 8 pin is ontworpen op 150 watt, dus kun je hem daarvoor inzetten.
Zoals ook (een hele alinea) in het artikel staat voor PD over USB-C.
Naast de 2 pcie power connectors moet je moederbord ook een Thunderbolt header hebben.

Lijkt me een ook niet onbelangrijk detail.
Begrijp ik hiermee goed dat dit OcuLink overbodig maakt met Thunderbolt 5?
Waarschijnlijk niet, want oculink is goedkoper om te implementeren en heeft net iets minder overhead. OCulink kan ook PCIe gen 5 aan, wat het dus weer een voorsprong geeft zodra dit gebruikt gaat worden. Wat ik eigenlijk van harte hoop is dat fabrikanten eens goed kijken en realiseren dat er ook een x8 versie van OCulink bestaat waarmee je zo goed als alle bottlenecking weg kan halen.
Waarvoor wordt Thunerbolt eigenlijk gebruikt?

Ikzelf als privé gebruiker heb hier het nut nooit van ingezien buiten die dure externe SSD die je dan kan kopen.
Displays, Storage en 10gbe netwerk op laptops, om maar iets te noemen
Docking stations vooral (al dan niet ingebouwd in de monitor).
Als je thuis werkt, de dock voor de laptop van de zaak.

Afgezien daarvan... tja je zou als dat voor jou niet relevant is inderdaad hard naar toepassingen moeten zoeken denk ik. Persoonlijk heb ik zélf zo'n dock gekocht omdat ik het zoveel handiger vond (wel tweedehands, nieuw zijn de prijzen minder leuk :+ ), maar ik vermoed dat weinig mensen die persoonlijk juist een laptop hebben, dan wél het soort hardware op/om hun bureau hebben dat dat de moeite zou zijn.

...thuiswerkers en ZZP'ers dus, ELI5 gesteld.
Sommige audio interfaces gebruiken ook thunderbolt (niet zozeer ivm bandbreedte maar ivm latency)

Al is het oude usb 2.0 inmiddels qua interfaces en interface drivers zo goed dat je ze minder dan vroeger ziet

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 20 oktober 2024 09:48]

Iets wat kan genieten van hoge bandbreedte.
Voorbeeld behuizing met 20 7200 rpm harddisks die via Thunderbolt met een PC is verbonden.
Ideaal voor vb RAW foto bewerkers, 4K video bewerkers, 3D architecten, ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.