Hyper en J5create hebben op de CES-beurs de eerste dockingstations met Thunderbolt 5-ondersteuning geïntroduceerd. Deze aansluitingsstandaard van Intel biedt minstens een verdubbeling van de bandbreedte ten opzichte van zijn voorganger.
Hypers HyperDrive Next Thunderbolt 5 Dock heeft drie Thunderbolt 5-downstreampoorten. Daarop kunnen gelijktijdig evenveel 4k-144Hz-schermen met een downstreambandbreedte van maximaal 120Gbit/s en een upstream van 40Gbit/s aangesloten worden. Daarnaast zijn er nog twee Thunderbolt 5-poorten met een bidirectionele bandbreedte van 80Gbit/s aanwezig; Thunderbolt 4 ondersteunde hoogstens 40Gbit/s.
Er is verder een geïntegreerd PCIe 4.0 x4 M.2-slot toegevoegd om een ssd aan te kunnen sluiten, evenals een CFexpress-slot en 5Gbit/s-netwerkpoort. Laatstgenoemde wordt aangestuurd door de nieuwe Realtek 5GbE-ethernetcontroller, die in eerste instantie vorig jaar al moest verschijnen. Tot slot bevat de dock drie USB-A-aansluitingen met 10Gbit/s-snelheden.
De Thunderbolt 5 8K60 Display Docking Station van J5create biedt ook drie Thunderbolt 5-downstreampoorten, alleen kunnen op slechts twee daarvan een display aangesloten worden. Dat mogen naast 4k-144Hz-schermen, ook 8k-displays van 60Hz zijn. Verder biedt de netwerkpoort 2,5GbE in plaats van de 5GbE van Hypers dock, en zijn er twee USB-A-poorten aanwezig: een met een snelheid van 5Gbit/s en een 10Gbit/s-variant.
Beide dockingstations hebben een USB Power Delivery tot 140W. Hoewel apparaten met de Thunderbolt 5-standaard optioneel vermogens van hoogstens 240W kunnen leveren via de USB EPR-specificatie, bieden beide docks daar geen ondersteuning voor. De HyperDrive Next Thunderbolt 5 Dock krijgt een prijs van 400 dollar, terwijl de dock van J5create 500 dollar moet kosten. Beide docks moeten rond de zomer verschijnen.
Er zijn momenteel overigens nog geen laptops op de markt met geïntegreerde Thunderbolt 5-ondersteuning. Wel wordt de standaard door laptops van sommige fabrikanten alsnog ondersteund door de toevoeging van de Barlow Ridge-controller, die in een losse chip van de laptopprocessor kan worden verwerkt.