Hyper en J5create tonen eerste dockingstations met Thunderbolt 5-ondersteuning

Hyper en J5create hebben op de CES-beurs de eerste dockingstations met Thunderbolt 5-ondersteuning geïntroduceerd. Deze aansluitingsstandaard van Intel biedt minstens een verdubbeling van de bandbreedte ten opzichte van zijn voorganger.

Hypers HyperDrive Next Thunderbolt 5 Dock heeft drie Thunderbolt 5-downstreampoorten. Daarop kunnen gelijktijdig evenveel 4k-144Hz-schermen met een downstreambandbreedte van maximaal 120Gbit/s en een upstream van 40Gbit/s aangesloten worden. Daarnaast zijn er nog twee Thunderbolt 5-poorten met een bidirectionele bandbreedte van 80Gbit/s aanwezig; Thunderbolt 4 ondersteunde hoogstens 40Gbit/s.

Er is verder een geïntegreerd PCIe 4.0 x4 M.2-slot toegevoegd om een ssd aan te kunnen sluiten, evenals een CFexpress-slot en 5Gbit/s-netwerkpoort. Laatstgenoemde wordt aangestuurd door de nieuwe Realtek 5GbE-ethernetcontroller, die in eerste instantie vorig jaar al moest verschijnen. Tot slot bevat de dock drie USB-A-aansluitingen met 10Gbit/s-snelheden.

De Thunderbolt 5 8K60 Display Docking Station van J5create biedt ook drie Thunderbolt 5-downstreampoorten, alleen kunnen op slechts twee daarvan een display aangesloten worden. Dat mogen naast 4k-144Hz-schermen, ook 8k-displays van 60Hz zijn. Verder biedt de netwerkpoort 2,5GbE in plaats van de 5GbE van Hypers dock, en zijn er twee USB-A-poorten aanwezig: een met een snelheid van 5Gbit/s en een 10Gbit/s-variant.

Beide dockingstations hebben een USB Power Delivery tot 140W. Hoewel apparaten met de Thunderbolt 5-standaard optioneel vermogens van hoogstens 240W kunnen leveren via de USB EPR-specificatie, bieden beide docks daar geen ondersteuning voor. De HyperDrive Next Thunderbolt 5 Dock krijgt een prijs van 400 dollar, terwijl de dock van J5create 500 dollar moet kosten. Beide docks moeten rond de zomer verschijnen.

Er zijn momenteel overigens nog geen laptops op de markt met geïntegreerde Thunderbolt 5-ondersteuning. Wel wordt de standaard door laptops van sommige fabrikanten alsnog ondersteund door de toevoeging van de Barlow Ridge-controller, die in een losse chip van de laptopprocessor kan worden verwerkt.

HyperDrive Next Thunderbolt 5 Dock van HyperHyperDrive Next Thunderbolt 5 Dock van HyperThunderbolt 5 8K60 Display Docking Station van J5createThunderbolt 5 8K60 Display Docking Station van J5create

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

14-01-2024 • 10:21

28

Reacties (28)

28
28
12
0
0
3
Wijzig sortering
Ondersteund deze docks ook USB 4?
Bart ® Moderator Spielerij @flnhst14 januari 2024 11:10
Thunderbolt 5 is gebaseerd op USB 4 v2.0.
Dat beantwoordt niet de vraag van @flnhst. Gezien de clusterfuck van namen voor USB-zaken kan ik mij voorstellen dat een explicieter antwoord gewenst is.
Dan is het antwoord 'ja', want USB 4 wordt ondersteund.

Als hij iets specifieks wilt weten moet ie iets specifieks vragen...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 17:49]

Hij vraagt:
Ondersteund [sic] deze docks ook USB 4?
Dat is een gesloten vraag die met 'ja' of 'nee' beantwoord kan worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 17:49]

Bij mijn weten zijn Thunderbolt en USB tegenwoordig dezelfde spec, met de kanttekening dat bij USB niet altijd alle onderdelen van de spec geïmplementeerd hoeven te zijn (maar wel mogen) en bij Thunderbolt dit juist altijd verplicht is.

Als ik dat dus goed begrepen heb is Thunderbolt sinds versie 4 dus gewoon USB 4 in z'n maximale configuratie.

Maar goed, die hele spec en naamgeving is zo'n clusterfuck dat er geen chocolade meer van te maken is 🤷🏻‍♂️
Goed dat ze Thunderbolt 5 gewoon “Thunderbolt 5” noemen en niet bijvoorbeeld: “Thunderbolt 4.2 gen 2x3”
Ze moeten eigenlijk nu ook nog bijvoorbeeld tekst / streepjes weet ik veel wat op de connector gaan zetten. Want consumenten snappen er compleet niks meer van wanneer welke kabel / stekker gebruikt gaat worden. Zelfde verhaal is bij HDMI (1.0, 1.1 en dan op het laatst 2.0, 2.1a, 2.1b ) om helemaal gek van te worden en leg de klant maar eens uit welke kabel hij/zij/het moet hebben…
Dat hoeft helemaal niet, koop gewoon een kabel van een goed merk en het klopt gewoon.
Niet als ze bakken vol hebben liggen en dan een kabel nodig zijn en dan is het niet te zien wat voor een versie het is…
Wanneer je een verkoper treft die jou 'een kabel van een goed merk' verkoopt die stiekem toch van een eerdere generatie is en jij hebt geen kaas gegeten van de standaarden of 'backwards compatibility', heb je als klant met je HDMI 2.1b-apparatuur en je HDMI 1.0-kabel tóch een probleem :?
Wat nogal eens voorkomt, het liefste dat ze je iets gold-plated dure meuk aan smeren want op dat spul zit heel veel meer marge dan de TV die ze je verkopen.

Zo wil het nog wel eens zijn dat je specifiek moet zoeken naar "ethernet enabled" op hdmi kabels om te weten dat het om minimaal 1.4 gaat, bijv, echt duidelijk is het in ieder geval niet. En ons tweakers willen dan nog wel op zoek gaan of dat nummer daadwerkelijk ergens vermeld staat, maar de gemiddelde consument let daar niet op. Goldplated kabel van 2m voor ruim 100 piek, zal wel goed zijn, toch?

En inderdaad, legio aan oude kabels die allemaal net iets anders doen. En dan ook nog eens tig verschillende apparaten "als ik deze usb-c kabel aansluit, krijg ik gewoon analoge audio erdoorheen, waarom dan niet als ik hem aan dat apparaat aansluit?" die allemaal net een ander smaakje van de "standaard" implementeren.

USB? Universal my ass, alleen de connector is dat, imo.
Ik heb een lade met al mijn kabels.
Behoorlijk onhandig dat niet duidelijk zichtbaar is wat wat kan. Terwijl ze allemaal "hetzelfde" zijn aan de buitenkant.
Klopt.

Ik snapte van de week niet waarom ik geen beeld kreeg op m'n TV met de HDMI kabel naar m'n Mac mini. Blijkbaar was 4K 60hz te veel gevraagd voor de kabel. De mac mini zag m'n TV gewoon en identificeerde die ook correct als een LG TV, de LG TV zei dat er geen signaal was.

Heeft me even geduurd totdat ik eens probeerde de refreshrate te verlagen naar 30Hz en plotsklaps had ik beeld. Andere HDMI kabel gepakt en die deed het wel.

Heb intussen ook een hele collectie USB-c naar USB-C kabels liggen en ook daar kan ik met sommige kabels sommige apparaten niet opladen, en als het wel kan dan tegen verschillende snelheden. Dus ik heb nu een lade met "rommelkabels die niet altijd doen wat ze moeten doen" en goede kabels die ik los heb gekocht die wél doen wat ze moeten doen.
HDMI 2.1 kabels waren al redelijke uitzonderingen én waren meestal goed gelabeld bij de verkoop...
Ja precies. En dan te bedenken dat we ooit begonnen zijn aan usb-c onder het mom van 'één kabel die alles kan'. :+
One cable to rule them all...
En dan te bedenken dat die standaardisering juist voor minder e-waste moest zorgen…
Ik had hetzelfde probleem met mijn NTO laptop.
Geen beeld op mijn LG C6 terwijl ik dat eerst wel had.
Na een aantal keren zitten klooien, de kabel vervangen et voila....

Wat mij betreft moeten ze het verplicht op de kabel zetten
Heel mooi, zou graag meer peripherals met Thunderbolt zien. De keuze is ietwat beperkt helaas.
Dat zal voor consumer grade hardware wellicht een ding zijn, ik kan mij voorstellen dat het voor zakelijk/enterprise anders is. Ik zit niet meer zo in het hardware wereldje, maar toen ik dat nog wél zat, zag je bijvoorbeeld veel meer zakelijk/enterprise grade hardware op aansluitingen zoals FireWire bijvoorbeeld, wat door consumenten amper gebruikt is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 17:49]

Ik ben dan ook geen Enterprise maar een consument :-)
Jammer dat ze geen 165 htz ondersteunen op 4K resolutie
Vind dat wel echte first world problems. Je kan drie(!) van die schermen op 144Hz aansluiten. Waarschijnlijk is dat voor nu alles wat er over zo'n kabel kan. Het lijkt me voor desktop gebruik ook niet echt een spannend verschil en een dikke game PC sluit je gewoon rechtstreeks op de monitoren aan...
Waarom ik heb 1 grote widescreen monitor die 4K 165 hrz kan. Ook als je kijkt naar wat verder allemaal is aangekondig op ces (4K op 300hz+) dan ben ik echt geen edge case. Ik vind het fijn een desktop replacement laptop te hebben die ik dan met 1 kabeltje kan aansluiten en in een desktop kan veranderen. Das veel fijner dan allemaal losse kabeltjes.
Ik vermoed dat het aantal gebruikers wat en een laptop wil gebruiken en waarvoor geen 165Hz een dealbreaker is inderdaad een afrondingsfout is waardoor je toch echt wel een typische edge case bent.
De prijs moet ook nog wel enigszins realistische zijn, uiteindelijk gaat het maar om het relatief beperkte gemak van een draadje minder pluggen. Toen dat nog niet kon plugden laptopgebruikers ook rustig 3+ stekkers op hun plek om een desktop setup te bouwen.
Die 300Hz schermen worden nu misschien aangekondigd net als 8K televisies en AI gimmicks. Dat zijn meer 'halo' producten waarmee de fabrikant zich wil presenteren dan dat ze echt serieus verwachten daar omzet mee te gaan draaien...
Leuk artikel, maar die laatste zin 😝

OT: Benieuwd wat dit gaat doen met de prijzen van tb4 decks, want ga dus echt geen $500 voor een dockje uitgeven.
Eens. Ik vind € 250 al veel geld voor een dock

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.