'Betaalbare Realtek 5GbE-adapter uitgesteld, kent nog te veel problemen'

Realteks 5Gbit/s-ethernetcontroller, die dit najaar had moeten verschijnen in moederborden, wordt nog niet toegepast bij de aankomende refresh van Intel Z790-moederborden. De netwerkchip kent nog te veel stabiliteitsproblemen, waardoor de toepassing wordt uitgesteld naar volgend jaar.

Tweakers vernam het nieuws over de geplande netwerkadapter van meerdere moederbordfabrikanten die aanwezig zijn op de gamescom-beurs. Onder meer ASRock toonde zijn aankomende 'tussengeneratie' van bij de tijd gebrachte Z790-moederborden op de beurs met de bekende RTL8125-BG, terwijl de prototypes die in juni op de Computex-beurs werden getoond nog over de nieuwe RTL8126-CG beschikten. Onder meer MSI toonde toen dergelijke borden.

Vooral stabiliteitsproblemen zouden roet in het eten gooien van de relatief betaalbare 5Gbit/s-netwerkkaart. Realtek werkt aan oplossingen, maar die zullen niet meer op tijd komen voor de moederborden die dit najaar uitkomen. Vermoedelijk gaan we de adapter dus pas zien bij de compleet nieuwe generaties voor AMD's Zen 5-cpu's en Intels Arrow Lake-processors, die allebei in de tweede helft van volgend jaar worden verwacht.

De Realtek RTL8126-CG maakt gebruik van een PCIe 3.0 x1-interface en is zowel veel kleiner als zuiniger dan bijvoorbeeld de bestaande 5- en 10Gbit/s-adapters van Marvell. Die worden daardoor alleen op de duurste moederborden toegepast, terwijl de slechts 8x8mm grote en maximaal 1,7W verbruikende Realtek-controller in feite de opvolger van de RTL8125-BG moet worden, en daarmee ook in veel goedkopere moederborden toegepast kan worden. Ook de veel lagere prijs van potentieel minder dan 5 dollar zou daaraan bij moeten dragen. Ter vergelijking: de bestaande oplossingen van Marvell kosten een moederbordfabrikant vier tot zes keer zoveel.

Realtek RTL8126-CG
De Realtek RTL8126-CG bij een demonstratie op de Computex-beurs. Bron: TechPowerUp

Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

24-08-2023 • 14:02

116

Reacties (116)

116
116
59
4
0
49
Wijzig sortering
Toekomst gericht is het misschien wel, maar wie heeft er nu al meer nodig dan 1GB, laat staan nu al 2.5GB in gebruik thuis. Als ik naar mijn favo merk kijk dan kan ik alleen enterprise producten vinden die 2.5 aan kunnen. Voor mij zou een 5GB kaartje dus al zwaar overkill zijn.
Als je met veel personen in een huis zit en een NAS hebt of bijvoorbeeld thuis werkt met veel en grote bestanden dan kan dit wel fijn zijn. Daarnaast is dit gewone evolutie, over een x aantal jaar is dit ingeburgerd en de normaalste zaak van de wereld
Ik denk dat mijn eerste post verkeerd begrepen werd, en dat terwijl ik begon met "Toekomst gericht is het misschien wel," Dat dit een toekomst heeft ben ik zeker van. Maar voor nu misschien nog te vroeg om "budget" 5GB kaartjes al te verkopen (wat uitgesteld is) terwijl de apparatuur nog bijna onbetaalbaar is.

Tuurlijk voor een datacenter oid prima, maar in (particuliere) moederborden nu al.. lijkt me te vroeg.
Waarom zou het te vroeg zijn? Ik heb echt niet genoeg meer aan 1gbit naar mijn NAS en mijn moederboard heeft standaard 2,5gbit aan boord. Ik vind het eerder veel te traag gaan allemaal. Waar blijven de betaalbare 10gbit switches... Zeker omdat ik al een hele tijd gbit glasvezel heb en er ook abonnementen beschikbaar zijn die ruim sneller zijn.

En 5gbit is echt compleet ongeschikt voor datacenters. Die nodes koppelen ze eerder met 100gbit+ aan elkaar. Dus het is echt consumenten/mkb hardware. Vandaar dus ook de teleurgestelde comments.
Dat is dus mijn punt, Het is te duur. Ik zou al naar een enterprise switch voor mijn (redelijk) uitgebreide netwerk moeten gaan voor 2.5 te behalen.
10 Gbps zie ik in de pricewatch voor 50 euro per poort, voor de kleinste 280 euro voor 5 poorten. Als je dan een super powered PC, een NAS, en een verdere lagere snelheid verdeel switch wenst, met nog een uplink naar de router, heb je nog 1 poort over. Het is geld, maar niet onbetaalbaar?
categorie: Netwerk switches

2.5 Gbps is nog veel goedkoper. Dan zie ik voor honderd euro al 5 poorten. Truc is die high bandwidth op een los segment intern pakken, en duurdere features al 10G QoS en 10G VLAN's en al dat moois meer zo uit te sparen, tenzij je echt heel hard die combinatie moet hebben op heel hoge snelheid. Maar vaak kun je daar omheen knutselen wel. Uiteraard heb je dan vaak twee switches naast elkaar draaien, en wat extra netwerkkabels, en zo, maar als budget echt het probleem is, dan lukt dat meestal wel in ruil daarvoor.
Even belangrijk om te weten: veel van dat spul schakelt gewoon terug naar 1 Gbps als de snelheden niet exact het zelfde zijn.

Mijn 5 Gbps hub op mijn 10 Gbps moederbord draait maar op 1 Gbps en ook mijn USB-C to 2,5 Gbps ethernet draait maar op 1 Gbps. Al dat spul is dus niet compatible met elkaar. Alleen mijn Asus 10 Gbps insteekkaart wil met het 10 Gbps moederbord op 10 Gigabit praten.

Verwarrend allemaal. Je zou de traagste van de twee snelheden verwachten, maar het gaat gewoon nóg trager.
Wat bedoel je met een 5 Gbps hub? Netwerk-hubs zijn wel heel oud.

En iedere moderne 10 Gbit switch zou gewoon van 10 Gbit terug moeten vallen naar 5 en 2,5 Gbit en daarna pas naar 1 Gbit.

Bijvoorbeeld goedkoopste met 10 Gbit;
uitvoering: Netgear GS110MX (EU-model)
Van 6 jaar oud doet gewoon:
2x Ethernet 10G/5G/2.5G/1G/100M

Oude enterprice switches ondersteunen soms geen 2.5 en 5 Gbit, 10 Gbit was er namelijk eerder dan die eerste 2.

Dan val je dus terug van 10 naar 1 Gbit.
Ik gebruik Hub en Switch eigenlijk door elkaar, uit gewoonte, ook al is alles tegenwoordig een Switch. Mijn fout.

Het klopt wat je zegt. Dat wist ik niet. Ik heb het even opgezocht. Je had:
  • 10BASE-X in 1980 (Ethernet)
  • 100BASE-X in 1995 (Fast Ethernet)
  • 1000BASE-X in 1998 (Gigabit Ethernet)
  • 10GBASE-X in 2002 (10 Gigabit Ethernet)
  • 100GBASE-X in 2010 (100 Gigabit Ethernet)
  • 2.5GBASE-T in 2016 (2.5 Gigabit Ethernet)
  • 5GBASE-T in 2016 (5 Gigabit Ethernet)
Als ik het goed begrijp zijn 2.5G en 5G vooral gemaakt om zoveel mogelijk uit oude en goedkopere cat 5e kabels te halen. Voor 10G heb je hoogwaardige cat 6a kabels van de laatste 15 jaar nodig om enige afstand van betekenis te overbruggen.
Inderdaad. 2.5 en 5 Gbit wordt ook nauwelijks door bedrijven gebruikt. De medewerker krijgt 1 Gbit en de dichtstbijzijnde switch 10 Gbit. Hoe dichter bij de server hoe zwaarder de switches.
Ik heb die standaarden allemaal in de praktijk meegemaakt...
Op de universiteit hadden we 10Mbit op basis van Coax kabels.
Zowel de dunne voor de korte afstanden als Thick Coax met vampire taps.

Bedrijven hebben heel veel UTP kabels die je niet zo makkelijk kunt vervangen.
Veel ligt er ook al een tijd en is dus maar CAT5.
Met de komst van snellere WiFi waren 1Gbit poorten niet meer genoeg om de accesspoints aan te sluiten.
Bij 10Gbit over CAT5 mag de kabellenget maximaal 55m zijn.
Daarmee was 10Gbit geen optie voor veel situaties.
2.5 en 5Gbit is de oplossing hiervoor.

[Reactie gewijzigd door Dutchtraveller op 23 juli 2024 07:42]

Ik gebruik Intel 10Gbit SFP+ netwerkkaarten op basis van X520 en X710.
En Realtek 2,5Gbit kaartjes.
Daarnaast nog Aquantia (nu helaas overgenomen door Marvell) based 10Gbit UTP kaartjes maar dan wel de oudere die nog goede drivers hadden.
Omdat ik voornamelijk point-to-point verbindingen tussen 2 kaarten van hetzelfde merk maak en oudere kaarten met goede support gebruik werkt het altijd probleemloos.
Het scheelt ook diverse switches en daarmee flink wat kWh en kosten.
Op termijn komen die er wel maar nu kan ik het nog zonder af.

Oudere 10Gbit kaarten supporten daarnaast alleen 1Gbit, geen 2.5Gbit of 5Gbit. Daarom wordt teruggeschakeld naar 1Gbit.
De Aquantia based 10Gbit kaarten zijn nieuwer en supporten wel 2.5Gbit en 5Gbit.
Ik heb goede ervaringen op zowel Linux als Windows met de ASUS XG-C100C aan beide kanten.

Ik gebruik voornamelijk Linux dat scheelt waarschijnlijk ook.

[Reactie gewijzigd door Dutchtraveller op 23 juli 2024 07:42]

Oudere 10Gbit kaarten supporten daarnaast alleen 1Gbit, geen 2.5Gbit of 5Gbit. De Aquantia based 10Gbit kaarten zijn nieuwer en supporten wel 2.5Gbit en 5Gbit.
Kijk, dat is interessant, en belangrijk voor mensen die plannen wat leuke tweedehands hardware te kopen. Je komt in het wild dus voornamelijk 1, 2.5, 5 en 10 tegen, en je kan aan de buitenkant niet zien of ze ook compatible zijn met tussensnelheden of niet.

Overigens gebruik ik ook exclusief Linux, maar de SuperMicro borden met 10 Gbit zijn inderdaad aan de oude kant.
Ik gebruik Intel based 10Gbit kaarten. Je kunt ze ook van 10Gtek krijgen.
De oude types zijn voor mij goed genoeg. Die zijn ouder dan de 2.5/5Gbit standaard... :D
De nieuwe hebben extra features die ik niet nodig heb.

Sinds Aquantia overgenomen is door Marvell is wel nieuwe hardware uitgekomen maar de drivers schijnen niet best/niet bestaand te zijn. Kijk naar de reviews op tweakers.
De ASUS XG-C100C stamt uit 2017 en daar heb ik zowel onder Linux als Windows probleemloos mee gewerkt.

Ik gebruik ook Supermicro MB's voor sommige van mijn servers maar daar zit geen 10Gbit op.
Mijn voorkeur gaat uit naar losse kaarten omdat je dan flexibeler bent.
Doe mij maar een stabiel en zuinig MB met weinig toeters en bellen maar wel veel sloten.
Op Aliexpress heb je voor 50€ twee dual port inspur (onder licentie van intel) x540 10 gigabit kaarten, eentje in je nas en eentje in je pc, static IP en klaar. Als je wil kan je er zelfs wat meer kopen en zo voor €75 een 6 port 10 gigabit router bouwen.
Uw NAS is dan ook een zelfbouw pc of klasieke server hardware?
U maakt dan verbinding tussen jouw pc met pci-e kaart <> NAS pc met pci-e kaart?
Het is zelfbouw maar wel met server-kwaliteit componenten zoals een SuperMicro MB en ECC RAM, platinum voeding etc.
Ja het zijn point-to-point verbindingen. Dat dat heeft ook security voordelen.
Geen switch (met bijbehorend stroomgebruik) nodig en je hebt altijd de maximale bandbreedte beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door Dutchtraveller op 23 juli 2024 07:42]

Niet alles is netjes 1, 2.5, 5, 10 Gbps auto-detect lijkt het dan inderdaad. Bekabeling is evenwel belangrijk, maar de meeste kans geef ik in praktijk toch ook wel de 2,5 Gbps switches met 1-2,5 Gbps NIC's ja. Sommige 10 Gbps kaarten zijn enkel 1 of 10 Gbps, maar op RJ45 koper minder ervaring, dat is meer datacenter spul waar ik die van ken in SFP+ vorm. Tegelijk kan dat ook prima op elkaar lijken natuurlijk, zo een moederbord NIC zal het vast wel oplijsten in de specs, of anders wel de gebruikte LAN chip en vanuit daar weer verder wat voor speeds die dan support?
Hier nog alles op 1 Gbps, misschien old skool, maar geen grote hoeveelheden data rondpompen. Is er dan een keer een paar TB om over te zetten, dan gaat het aan 360GB per uur in een nachtje alsnog prima over. En dat is dan al de grote uitzondering. Als de apparatuur niet meer veel extra stroom verbruikt om 2,5 Gbps te doen ten opzichte van 1 Gbps netwerk, dan wordt het interessant. Verbruik je heel het jaar 10W extra aan netwerk om op 2 momenten in het jaar nog krap in een avond te kunnen doen, wat anders de nacht had geduurd, is het nog niet echt de moeite hier, hoewel altijd leuk voor de heb natuurlijk :Y)
.oisyn Moderator Devschuur® @Sando24 augustus 2023 16:18
Kun je die snelheden niet gewoon forceren?
Doet mij inderdaad denken aan de introductie van 100Mbps Full Duplex. Veel combinaties snapte elkaar niet en vielen terug naar Half Duplex. Als je de auto-negotiate uitzette werkte het vaak vlekkeloos.
cat 6 kabels overal? of een cat5e kabel tussen je devices?
Ik heb tussen de verschillende switches door het huis een uplinks van 1Gbps waar alle VLAN's door gaan. Die kabels ga ik beetje bij beetje vervangen voor 2.5G snelheden als ik 1G Internet heb. 1 à 2 poorten op 2.5G per switch is meer dan voldoende (voor mij) en die zijn redelijk betaalbaar.
De el-cheapo firewall hw (voor opnsense) heeft al 4 2.5G interfaces.
Je kunt een goedkope switch kopen met alleen 2.5Gbit poorten als je een 2.5Gbit poort op je server/NAS hebt. Ik zou niet meer poorten kopen dan je op korte termijn nodig hebt want ik denk dat e.a. nog veel goedkoper wordt.

Voor een snellere oplossing kun je 10gbit tussen switch en server gebruiken.
Zoek eens op amazon naar "switch 2.5Gbit SFP+"
Er zijn switches met 8x2.5Gbit + 1x SFP+ uplink al vanaf 129,99 onder meerdere merknamen (maar alleen het label is waarschijnlijk anders).
De goedkoopste die ik zag is van binardat. Zonder aangesloten kabels gebruikt deze minder dan 2W volgens een review van gelijk switch van een ander merk.
Dan heb je nog een 10Gbit SFP+ netwerkkaart nodig voor je server en een DAC kabel.
Zoek een kaart gebaseerd op X520 of X710. Dit zijn oudere maar uitstekende kaarten die goed gesupport zijn. Dat is wat ik gebruik.

Waarom: SFP+?
10Gbit SFP+ gebruikt veel minder energie dan 10Gbit over UTP en heeft lagere latency.
Het stroomgebruik wordt meestal onderschat als kostenpost.
Met een tarief van 0,50 kost elke W die permanent aanstaat ongeveer 4 euro per jaar.
Ik verwacht wel lagere kale stroomprijzen maar hogere belastingen waardoor het niet veel goedkoper zal worden. De overheid grijpt prijsdalingen vaak aan om de belastingen redelijk ongemerkt te verhogen!!

Een onzuinige oplossing verbruikt ongeveer 15W terwijl een zuinige oplossing 5W verbruikt.
5 jaar lang 10W verschil maakt dan 5x40 = 200 euro uit en het is beter voor het milieu!!

[Reactie gewijzigd door Dutchtraveller op 23 juli 2024 07:42]

Waarom: SFP+?
10Gbit SFP+ gebruikt veel minder energie dan 10Gbit over UTP en heeft lagere latency.
:?
SFP+ is een module formfactor, het zegt helemaal niets over het medium. Ik gok dat je glasvezel bedoelt, maar er bestaan net zo goed modules voor UTP.
Zoals ik schreef: een DAC kabel gebruiken, dat is een coax-kabel met vaste SFP's op de uiteinden.
Je hebt dus geen losse SFP's nodig maar de lengte is beperkt tot een meter of 10.
Het kan natuurlijk wel met fiber SFP's en een fiber maar dat trekt meer stroom.
Dat kun je gebruiken als je grotere afstanden moet overbruggen, desnoods vele kilometers... :D

[Reactie gewijzigd door Dutchtraveller op 23 juli 2024 07:42]

Ik heb een Dell dualport 10gbit kaartje gehad. Dit was een intel x540-t2. Dat ding had een heatsink en fan en werd behoorlijk warm.
https://ark.intel.com/con...twork-adapter-x540t2.html

Zie er niet direct verbruik bij staan. Maar dat zal dan ook al wel wat zijn. Maar die dingen stammen uit 2012. Dus nog een vrij grote node volgens mij. Het lijkt alsof de tijd op netwerkplatform al lang stil staat. We zitten eigenlijk al eeuwen op betaalbaar 1gbit. En dan zijn er wat duurdere niche 2.5gbit producten bijgekomen. (Ik vermoed vooral onder impuls van de hogere wifisnelheden) En 10gbit switchen is al helemaal duur in aankoop (en allicht ook verbruik)

[Reactie gewijzigd door lodew op 23 juli 2024 07:42]

Dat komt omdat die kaart gebaseerd is op UTP, geen SFP+.
Transport over UTP vergt veel meer processing (foutcorrectie etc) dan transport over SFP+, daar komt die warmte vandaan.
Met name op oudere nodes.
Daarom adviseer ik SFP+ te gebruiken, ook op oudere nodes is het stroomgebruik een stuk lager.

Voor veel mensen is 1Gbit genoeg en daarom is de consumenten markt voor >1Gbit klein.
De beschikbare kaarten waren voornamelijk voor zakelijk gebruik met bijbehorende prijzen.
Alleen 2e hands was betaalbaar.
Aquantia heeft betaalbare en zuinigere 10Gbit chips uitgebracht die ook 2,5 en 5Gbit supporten.
Asus heeft daar een kaart mee uitgebracht in 2017. Daar heb ik goede ervaringen mee.
Maar Aquantia is opgekocht door Marvell.
Bij de reviews hier van kaarten gebaseerd op nieuwere versies van die chip zie ik klachten over drivers.

2.5Gbit is ook een leuke sprong vooruit en het stroomgebruik valt mee omdat die chips op een nieuwere node worden geproduceerd.
De prijzen liggen nog veel hoger dan 1Gbit omdat het nog geen mainstream is.
Maar ik zie wel vooruitgang. Je ziet nu MB's en NAS-en met 2.5Gbit en de prijzen van switches dalen ook.
Ik denk dat de prijzen komend jaar wel flink zullen dalen. Je ziet nu al goedkopere 2.5Gbit switches van Chinese makelij.
Hear Hear. Nu 10 gbit over koper (cat6/6e/7) is wel duur - qua energieverbruik ivh met 1gbit en lager.
Als je dan nog PoE en PoE+ wilt (uiteraard), ga je zelfs met een 8 poort switch een serieuze voeding nodig hebben. En dan zit je al in de entry level MKB enterprise stuff en dus met (te) dure prijzen. Maar het is verschikkelijk. Ik zou ook graag een deftige (managed) switch hebben met 12x1gbit poorten en 2/4x10gbit poorten desnoods SFP+ om de file, backup, vm en de uplink trunk aan te koppelen met een consumentenprijs en energieverbruik.
Te vroeg? In het verleden gingen we telkens van 10 naar 100 naar 1000 mbit, maar op die laatste blijft (consumenten) hardware nu wel erg lang hangen en pas relatief recent is 2,5gbit enigszins normaal aan het worden. Wat mij betreft is het nu wel tijd voor normalisering van 10gbit :)
Het was voor de mainstream ook niet nodig gezien ons internet minder dan een gbit was. Nu glasvezel grootschalig verkrijgbaar wordt stijgt ook de nood naar sneller netwerk.
Dat is wel heel kort door de bocht. Of je hebt een fatsoenlijke NAS staan die je veel gebruikt. De snelheid naar buiten hoeft echt geen enkele rol te spelen bij de noodzaak voor meer dan een gbit netwerk. En andersom hoeft een sneller netwerk naar buiten niet te betekenen dat je per se een sneller netwerk nodig hebt. Als 2 clients op je router aangesloten zitten en beide op 1gbit naar buiten toe verbinden kan je gewoon meer dan een gbit internet gebruiken met een 1gbit netwerk. Niet dat ik voor die laatste situatie zou gaan, maar er werken genoeg bedrijven op die manier, met of zonder gebruik van een 10gbit backbone.
Als ik een dagje ben wezen fotograferen met RAW bestanden van 60mb, en daarna TIFF's van 250MB vind ik het toch wel fijn als die rap op de NAS staan.

Een dagje schieten levert zo een 1000-1500 foto's. En door de vlotte 10Gbit link werk ik nu rechtstreeks vanaf de nas en alleen de TIFFs staan tijdelijk even op een M2 "scratch disk" in de PC. Het voordeel van ZFS op de nas is gewoon gigantisch + de zekerheid qua backup omdat de NAS gelijk synchroniseert met zijn broertje erboven in het rack (Truenas) waardoor de data dus op 2 afzonderlijke machines staat

Goed, ik ben "prosumer" en het is hobby met het rack. Maar een vergelijkbaar systeem heb ik inmiddels bij een "collega" fotograaf ook opgezet met 2 synology machientjes. 1 naast de PC, de ander in het tuinhuis "want het huis kan afbranden, maar de kans dat het tuinhuis dan afbrand is nihil" Dan is een vlotte verbinding tussen nas <> PC wel heel erg prettig gezien je toch snel tientallen gigabytes aan beeld materiaal over wilt pompen.

Een videograaf die 8K schiet zal nog vele malen meer wensen. Ik zit ook al schuin te kijken naar infiniband gezien truenas dit steeds beter lijkt te ondersteunen
En dan een beetje ransomware eroverheen en die wordt netjes gesynchroniseerd naar je ‘backup’
En dan een beetje snapshots en je zet het zo weer terug. Als je even verdiept had in wat Zfs doet.

Een backup machine is voor hardware failure, niet voor ransomware problemen of zelf per ongeluk wat deleten.

(ps, ik draai elke 15 min snapshots doe 7 dagen bewaard blijven, en dagelijkse snapshots die 30 dagen bewaard blijven, wekelijks 52 weken en dan 36x een maandelijkse)

Ja al die snapshots kost extra ruimte op disk. Maar idd een ransomware aanval heb ik geen last van omdat ik het gewoon op 15 minuutjes in tijd kan herstellen als een read only share.

[Reactie gewijzigd door aadje93 op 23 juli 2024 07:42]

Dat tuinhuis is dat gewoon S(F)TP/UTP cat6/6e/7 kabel ? Of ligt dat wat verder in de tuin en heb je dan voor fiber gekozen in de goot ?
Filmmakers die alleen werken in post hangen veel liever een SSD met een Thunderbolt link aan hun machine. Dan kun je ook op locatie werken. Latency bij editen is bloedirritant.
Werk je bijvoorbeeld met een Atomos recorder dan pak je je SSD uit de recorder en koppelt die aan je Mac. Je kunt zelfs je hele project op die ene SSD bij elkaar houden. Uiteraard wel braaf back uppen af en toe. As simple as that.
Werk je in een team met meerdere mensen aan hetzelfde materiaal dan kan het anders worden.
Het voordeel van "budget" 5Gbit kaarten is dat als moederbordfabrikanten deze integreren iedereen over een paar jaar 5Gbit ondersteuning heeft. Als als jouw PCs dat hebben ben je ook eerder geneigd om een router of switch te halen die dit kan.

Dus voor de toekomst juist heel belangrijk.
Reken er maar niet op. Ik heb verschillende 'snelle' hardware gekocht door de jaren en tot mijn grote frustratie werkt het allemaal niet samen omdat het niet exact de zelfde snelheid heeft.

5Gb en 10Gb praten met elkaar op welke snelheid? 1gb (één)!
omdat 10gbit backwards compatible is met 1gbit, en 100mbit, en 10mbit. 2.5 en 5 zijn nieuwer. Dus 5 zou theoretisch 2.5 kunnen doen. En misschien nieuwe 10gbit ook, maar is dus niet gegarandeerd. Het zijn ook vreemde eendjes omdat we tot 10gbit altijd x10 gingen.

Ik vind het nog steeds bijzonder die 2,5gbit standaard. Had liever gezien dat 10 gewoon algemener werd.
Een niet onbelangrijke reden dat 2,5 opduikt is dat die veel minder energie verbruikt (en warm wordt) dan 10.

Voor de NAS en de switches is dat gewoon een groot nadeel.

Met 2,5 kan ik de hdd en sata ssd van de NAS al ont-bottlenecken zonder dat ik weer 20W idle moet toevoegen
Maar sfp+ vraagt minderdan 1 watt en is toekomst bestendige dan koper. Niet voor niets leggen de grote maatschappijen nu overal glas in d meterkast neer ipv koper. Die zelfde glas kabel kan honderden gigabit aan
Ik zie een datacenter niet budget Realtek kaartjes kopen eerlijk gezegd, en al helemaal niet maar 5Gbit, die kopen wel 400Gbit kaarten. Dit zijn echt kaarten voor thuisgebruik.
Sowieso gebruiken wij NOOIT Realtek kaarten in dc. Te veel negatieve ervaringen in het verleden gehad. Daardoor eigenlijk altijd intel. Maar 1 ervaring is niet de standaard natuurlijk…

Realtek is echt consumenten spul.
Hier hetzelfde, realtek zijn de winmodems van utp/ethernet. Alles in software en de software is bagger. Maar er zijn eerlijk gezegd ookwel problemen met de intel 2.5/5 gbit (prosumenten) chipsets: i225, i226. Dus dan skip je momenteel ook best voor de prosumentmarkt liever al die en koop je direct een 500, 700 series intel, desnoods oudere 2de handsversies. Dan heb je SFP+ en misschien QSFP+. Maar wel wat meerverbruik in stroom.
Hoe groter de schaal is waarop iets geproduceerd word, hoe goedkoper het per stuk word (over het algemeen). Dus juist door nu op grote schaal te willen gaan door ze in moederbordchipsets te stoppen, worden ze goedkoper.
Maar voor nu misschien nog te vroeg om "budget" 5GB kaartjes al te verkopen.
Hoezo te vroeg? Door die zelfde gedachte gang zit het gros van consumenten hardware anno 2023 nog op 1GbE terwijl er al tot 10Gbit glasvezel word aangesloten.

[Reactie gewijzigd door nestview op 23 juli 2024 07:42]

Als de 5gbit kaartjes goedkoop zijn is de apparatuur toch betaalbaar? In beide devices een kaartje CAT6A kabel er tussen en klaar.

Of bedoel je een switch (ook betaalbaar…voor 300 euro heb je al een switch met een paar 10gbit poorten (helaas is 5gbit dan weer een non standaard die niet gaat werken).
Subjectief argument. Op mijn werk zitten honderden mensen op een verdieping en heeft iedereen een 1GB verbinding op zijn/haar laptop. En niemand klaagt dat zijn bandbreedte te klein is.

Als dat in een professionele omgeving waar iedereen de hele dag op het netwerk zit prima is, dan moet je wel een heel extreem huishouden hebben om thuis 5 Gb nodig te hebben. Sowieso niet op ieder individueel device, want dan moet je verbinding met het internet wel een veelvoud daarvan hebben om er iets mee te kunnen.
Op je werk hebben de endpoints 1Gb die naar een switch gaat waarvan de backbone 10Gb of hoger is met servers die op 10Gb of hoger zijn verbonden met een backbone van 40Gb of hoger tussen datacenters en/of netwerkkasten. Ik heb ook al mijn endpoints op 1Gb lopen maar de grootste bacbone voor storage en failover virtualisatie is 200Gb ultra low latency.

Als je dan naar een thuissituatie gaat heb je doorgaans 1GB naar je endpoints maar ook heel je backbone is 1GB. Veel van die consumentenapperatuur kan overigens ook niet meer dan 1GB routeren. Dat wil zeggen dat als client A 1Gb van de NAS aan het trekken is dat client B nog 0Gb over heeft om van internet te trekken. Bovendien zit je in een thuis situtatie doorgaans niet met servers die de echte load trekken zoals snachts alvast al je updates klaar zetten op een update server om ze dan intern te multicasten naar 100 clients als ze toekomen op kantoor.

Voor de doorsnee consument maakt het echter allemaal niet uit omdat die geen of nauwelijks intern verkeer hebben, dat is allemaal rechtstreeks verkeer naar internet. Die hebben immers geen NAS staan of die zijn ook niet steam aan het streamen naar hun TV, Tweakers ja maar doorsnee consument, echt niet. En zolang die internetverbinding geen 1Gbit of hoger is komt de doornsee consument niet in de problemen maar eenmaal je daar op 1Gbit effectief buitenverbinding zit gaan de problemen heel snel naar boven komen mits men bekabeld werkt. In de praktijk zet de doorsnee consument alles maar dan ook alles op de wifi verbinding waarbij die zijn 2 handjes mag kussen als die al effectief 200Mbit haalt maar dan heeft die ook niets aan een internetverbinding van 1Gbit.

En dat is dan ook naar mijn mening de werkelijke reden waarom 1Gbit blijft hangen, de doorsnee consument slaagt er niet in die vol te krijgen.
Er wordt precies over een NAS gepraat. Als je daarop met grote bestanden werkt (meerdere gigabytes) of het met een beetje flinke snelheid wilt gebruiken als extra storage voor je (kleinere) pc/laptop kan het met gigabit gewoon traag zijn. Dat ervaar ik nu zelf ook, zeker met SSDs die meerdere gigabytes per seconde doen, dan is 100MB/s opeens ontzettend traag. Als ik een VM wil backuppen of verplaatsen naar een andere machine gaat het gauw over 80GB wat over de lijn moet en dan ben je op gigabit dus een kwartier aan het wachten terwijl je ondertussen alle andere gebruikers ook in de weg zit. Een kantoorvloer met honderden mensen die op laptops aan word-documentjes en mailtjes aan het typen zijn heb je inderdaad niet veel bandbreedte voor nodig. Eenzelfde kantoorvloer waar veel met foto/videomateriaal gewerkt wordt zal toch iets minder productief zijn.

De 1GB-verbinding waar je het over hebt is trouwens bijna 10Gbit, of bedoelde je dat niet?
Klopt, maar vaak kan je op je nas nog 2 LAN verbindingen bridgen, daarmee kan je de bottleneck enigszins wegnemen.
Vermoedelijk heb je het hier over Ubiquiti - ze hebben één 10 Gbit RJ45 switch. Het loopt dus nog niet hard inderdaad.

Zelfs 2.5 Gbit is nog niet goedkoop om te gaan gebruiken. Ik zie er voor nu nog van af voor mijn nieuwe thuisnetwerk, al ben ik wel al aan het nadenken hoe ik dit later zou upgraden wanneer de apparatuur betaalbaar is. Cat6A kabels ga ik sowieso trekken bijvoorbeeld.

Ik loop wel tegen deze bottleneck aan als ik data van mijn laptop of PC naar mijn thuisservetje wil sturen, maar zo vaak doe ik dat niet. En daarbuiten trek ik de volle snelheid qua internetverbinding wel vol as-is.

Maar goed, het gaat komen...
CAT6A? Ik heb 1,5 jaar zelfs CAT8 getrokken, Dit omdat een rol van 100 meter slechts €17 duurder was destijds. (Het is ook een fatsoenlijke kabel)
De connectors zijn inderdaad wel wat duurder, maar dan ben je direct helemaal voorbereid op de toekomst.
Pas wel op, die goedkopere kabel is vaak CCA "Copper-Clad Aluminium". Dus alu draad met een heel dun laagje aluminium coating.

Dat is okee voor gewone data maar voor Power over Ethernet heeft aluminium teveel weerstand.
Goed dar je dit even aan de mede-tweakers toe licht.
Ik had het met "goede kabel" inderdaad beter moeten specificeren. Maar ik heb hier inderdaad netjes op gelet door 100% koper te gebruiken.

p.s. Mocht je met CAT8 aan de slag gaan....
Dan is het blootleggen van de aders aanzienlijk meer werk dan een standaard CAT6 kabel.
Zie hier een voorbeeld: https://www.electronicshu...-in-Cat6-Cat7-twisted.png
(deze CAT8 Kabel maakt overigens gebruik van een wat goedkopere shielding, maar het dienst ter illustratie)

Hier zie je dus dat je aardig wat mandmateriaal moet verwijderen voordat je bij de aders bent, deze shielding zal in de toekomst dus voor meer stabiliteit moeten zorgen bij hoge snelheden. (op 1gbps ga je dit inderdaad niet merken)
CAT6A?
CAT 6A kan 10 Gbps leveren over 100 meter. CAT 5e/6 kunnen dat over 55 meter, naargelang de kwaliteit. Prima voor de meeste huishoudens, vooral als je ziet hoeveel tijd er tussen brede adoptie van 10 naar 100 Mbps en 100 naar 1000 Mbps zit. Die tijd neemt alleen maar toe. Met CAT 6A (of 5e/6 over kortere afstanden) zit je waarschijnlijk de komende 30 jaar nog wel even goed. :+

[edit]
En uiteraard geen CCA-rotzooi gebruiken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 07:42]

Ik ben benieuwd welke benefits Cat8 heeft in de praktijk de komende 10 jaar. We zijn zoals dit artikel aan geeft nog lang niet op 10Gbit in de mainstream, en de voordelen van Cat8 zijn gelimiteerd als je 'maar' 10Gbit of langzamer gaat.

Tegelijk zeg je dat Cat8 niet veel duurder is. Als ik kijk op een random kabel-site, zie ik dat per meter de prijs bijna 5x zo hoog ligt. Dat is wel voor solid copper in beide gevallen. Dat vind ik een flink verschil.
Kabeldirect:
100m Cat 6 CU 24AWG STUG outdoor => 64€
100m Cat 6A CU 23AWG STUG LSZH => 106€
100m Cat 7 CU 23AWG STUG LSZH => 110€
100m Cat 8.1 CU 22AWG STUG LSZH => 170€

5x zo duur is wat overdreven, maar er zit tussen alles wel een prijsverschil.

Voor zij die het niet weten: AWG is de "dikte" van de kabel, des te lager het getal, des de dikker te kabel.
Ah dat is een stuk beter qua prijs dan waar ik zat te kijken inderdaad. 22 vs 23 AGW is ook geen gigantisch verschil, al zou ik de totaaldikte van deze kabels wel willen vergelijken.

Thanks voor de informatie!
De dikte van de kabel is belangrijk als je PoE gaat gebruiken en dit eventueel bij langere runs. Veel hangt natuurlijk ook af van het type PoE om te weten hoeveel amps er max over de kabel zullen gaan. (dit is veelal 0.35A, 0.6A of 1A)

22AWG heeft een max current van 5A
24AWG heeft een max current van 3.5A

Natuurlijk heeft een draad weerstand waar je rekening mee moet houden:
22AWG CU heeft 0.52 Ohm weerstand per 10m
24AWG CU heeft 0.88 Ohm weerstand per 10m

22AWG AL heeft 0.80 Ohm weerstand per 10m
24AWG AL heeft 0.133 Ohm weerstand per 10m

Zoals je ziet, is een koperen 24AWG bijna gelijk aan een aluminium 22AWG.
CAT8 is volkomen overkill dan zou ik meteen overgaan naar glasvezel, CAT6(a) is wel de limiet bij koper.
Heeft te maken met energieverbruik, snelheden boven 10gbit zijn echt niet leuk meer op koper.
Helaas hebben mij Meraki MR56 AP’s PoE nodig om te functioneren. Ik ben ervan op de hoogte dat CAT8 overkill is, maar destijds zat er nagenoeg geen prijsverschil tussen, dus had jij in mijn situatie niet hetzelfde gedaan?
Voor €17 meer zou elke tweaker hetzelfde gedaan hebben. Deze 2 jaar terug gekocht op allekabels.
(S/FTP CAT8.1 40 Gigabit Netwerkkabel - CU - 22AWG - Stug - LSZH)

Alle kabels in de muren zijn dus dit type kabel, elke kabel naar een AP is dit type kabel.
De kabel tussen modem en Switch zijn ook CAT8.

De kabel van de muur naar bijvoorbeeld mijn TV is gewoon weer een CAT6e kabel. Ik wou deze natuurlijk gewoon netjes wegwerken en zo’n dikke CAT8 maakt dat wat moeilijk.
POE werkt prima met Cat6.
Probleem met CAT8 kabels dat je een hoop werk op je hals haalt om het goed te krijgen.

De prijsverschil lijkt me heel sterk maar goed het zal wel, mogelijk dat het toch CCA kabel is.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 07:42]

ik zou serieus nadenken over glas bij nieuwbouw want de stroom besparing als het spul 24/7 aan staat is de investering meer dan waard langzaam aan. RJ45 10gbit gebruikt zo een 2-5watt per poort (dus 4-10 watt per verbinding) waar je met SFP+ aan een 0.5-1watt moet denken + je kunt dan gewoon zo "klik" naar 100Gbit gaan met een nieuwe switch + geen kans op interferentie. Nadeel is alleen glas kabels op lengte maken is erg lastig.

Dat is dus bij een NAS die waarschijnlijk 24/7 aan staat dus al een verschil van paar tientjes per jaar. Ja dat klinkt weinig.

Maaar
  • je bent voorbereid voor >10gbit. Want ik verwacht persoonlijk niet dat veel meer dan 10gbit nog over koper gaat. De interferentie problemen worden exponentieel groter bij hogere snelheden.
  • Je hebt nagenoeg 0 interferentie problemen op glas doordat het licht is ipv elektronen die dus door magnetische velden beinvloed kunnen worden (waaronder ook naburige netwerk kabels als er dus meerdere in een buis liggen gepropt zoals in de meeste huizen).
  • Het is cool als je glasvezel in heel je huis hebt ipv alleen in de meterkast :+
  • De latency is op SFP+ zelfs lager dan op RJ45, voor thuis niet nodig. Maar een remote DB server merk je dit bijvoorbeeld heel goed.
En waar mogelijk kun je gewoon DAC kabels pluggen zoals bij je nas bijvoorbeeld ipv 2 transievers + glas kabel.

PS OM3 patchen is ook niet eens heel moeilijk, en de test is nog makkelijker want je ziet meteen of hij goed zit ipv heen en weer moeten lopen voor je RJ45 tester.

[Reactie gewijzigd door aadje93 op 23 juli 2024 07:42]

Dat is waar... maar toen ik in 2008 mijn nieuwe huis inrichtte, was 1 gbit ook al de norm (en prima betaalbaar), dus nu, 15 jaar later, had iedereen toch wel wat meer verwacht.
Dit argument komt bij elke innovatie weer naar voren, maar wat mij betreft is stilstand achteruitgang. 20 jaar geleden vonden we 100mbit ook 'meer dan we ooit nodig zouden hebben'.
En die 100Mbit is voor de gemiddelde consument ook nog altijd ruim voldoende
Dat verschilt toch per persoon, wat voor jou misschien overkill is maar voor ander zeker goeie upgrade (denk aan mini servers + nas sync naar cloud services etc dan hoef je niet hele dure apparatuur voor aan te schaffen)... Tevens als wij met alleen met gedachten zouden leven dat dat elke upgrade overkill is, waar waren we nu dan?
Nou voor jou is het misschien overkill, maar aangezien harddisks, ssd's en nvme's allemaal een stuk sneller zijn dan 1Gbit is het netwerk op dit moment de bottleneck als ik backups maak.
Wat ik vooral jammer vind is dat je de keuze niet eens krijgt; ik zou best bereid zijn om wat meer te betalen voor een router met 4x 2.5Gbit LAN poorten (WAN poort interesseert me niet), maar ik heb ook een heel meshnetwerk dus overstappen op een heel ander model vind ik nogal een opgave. Je krijgt wel steeds hogere theoretische Wifi snelheden, maar een apparaat met wat duurdere LAN poorten, ho maar.
De kabelmodem die mijn neef kreeg van Delta heeft 4 x 2,5 Gbit poorten.
Het enige correcte antwoord is 'waarom niet'. Ik heb nu een jaar gigabit thuis en daarvoor een jaar of vijf 500Mbps gehad, en ik heb nog geen enkele microseconde het gevoel gehad dat ik het écht nodig had. Het is leuk, het is handig (want een spelletje downloaden of de zeven zeeën bevaren voor een filmavond is met seconden of minuten klaar ipv uren) maar zelfs als developer die regelmatig back-ups over de lijn stuurt kan ik het echt niet verantwoorden. Het is dat het maar een tientje scheelt t.o.v. 200Mbps, anders dan was het echt niet het geld waard geweest.

Thuis is het precies hetzelfde maar dan op nog beperktere schaal. 5Gb kan leuk zijn als je hele netwerk daarop is ingericht en je dus direct met grote CAD/Photoshop bestanden kunt werken vanaf je NAS, maar dat heeft vrijwel niemand nog, daar moet de drive pool ook op zijn ingericht, en de meeste software kan daar niet goed mee overweg.

[Reactie gewijzigd door Oon op 23 juli 2024 07:42]

"Ik gebruikt het niet en heb het niet nodig dus ik betwijfel dat anderen dat wel nodig zijn"

Ik ben maar wat blij met 2.5GB thuis. Eindelijk een beetje rap kopiëren van de NAS.
Wat moet je kopieren van een NAS? Media dingen gaan automatisch van A naar B naar C. Daarnaast stream je dus hoef je niet te "kopiëren"

Ik heb 1GB internet en ook "maar" 1GB netwerk thuis. Maar ik heb nog nooit een situatie meegemaakt waarbij ik problemen ondervind door de "beperking" van 1GB netwerk. Overigens hier een NAS met +- 70TB storage(dit jaar blijkbaar 8,7TB gedownload), Plex, Ubiquiti beveiligingscamera, nog een Nest("baby-cam")camera. Daarnaast 2 mensen die 2-4 dagen per week thuis werken, teams, en de Kids af en toe aan de iPad iets kijken / spelen.
Een image maken of restoren.
Grote programma's installeren na een fresh install.
De laptop vol zetten met series in 4K vanaf de NAS omdat ik soms onverwachts op hotel overnacht.

Dat gaat met Gigabit ethernet toch allemaal tergend traag als je overal SSD's in hebt en zelf USB sticks al jaren veel sneller werken.
Het is echt het verschil tussen blijven zitten en door kunnen werken of telkens weg moeten lopen omdat de volgende stap weer 10 minuten nodig heeft.

Het zorgt ook voor een rem op de ontwikkeling en dus de economie.
Geen 2,5Gb ethernet op de PC, dus ik investeer niet in een snellere NAS met 4 schijven ipv mijn huidige van 2-bay met 2 schijven. Maar ook niet in een snelle router en switches.
Geef toe, de meeste upgrades zijn pure luxe anders keken we allemaal 1080p ipv 4K HDR en daarbijhorende hardware om dat optimaal weer te geven.
De 1Gbit lijn is momenteel wel de limiterende factor. Al trek je met 2,5Gbit de lijn niet vol, als je maar 1,5-2Gbit gebruikt dan nog ben je beter af.
+1

Helaas denken veel mensen zo; en je mag daar niets over schrijven; foei hoor!

Ik ga dus een plus 1 krijgen; terzijde je heb wel gelijk. ;)
Als ik naar mijn favo merk kijk dan kan ik alleen enterprise producten vinden die 2.5 aan kunnen.
Volgens mij is 2.5Gb meer voor de thuis / MKB markt. 10Gb is in enterprise omgeving inmiddels de instapsnelheid.
Al ruim 2 jaar een 10Gbit netwerk draaien in huis (en een stukje op 5Gbit). Tussen NAS en PC is het echt wel prettig om gewoon met ~800MB/s data heen en weer te kunnen sturen.

Is het echt nodig: nee maar we zijn niet voor niets tweakers.
Hardware is nog wel vrij prijzig. Voor PC (en NAS) kun je gebruikte Intel kaarten krijgen (X550) voor ~€100. Switches zijn helaas duur en al snel ~€400-500.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 23 juli 2024 07:42]

Genoeg gebruikers van snel glasvezelinternet waar het wenselijk zou zijn.
We zitten sinds 2004 al op gigabit, enige vernieuwing mag nu wel.
2004 ?
In 2000 zaten we al met lanparties op gigabit. Niet volledig, wel als backbone en de resterende poortjes konden gebruikt worden voor de BYOD servers. Rond 2003 kwamen er steeds meer gigabit poortjes voor deelnemers beschikbaar.
Rond 2004 zat het standaard op het moederbord.
Aah, ja dat kan wel kloppen. In die tijd kochten we nog losse NIC's.
Ik draai nu 2,5 (met 1gb/s internet) en ik zit nu te kijken naar 10,25 of misschien zelfs 100 (gewoon omdat dat kan, nodig is het noet, maar 2,5 gb/s heb je zo vol).
Nou mijn fiber is al 1Gbit/s. Heel veel mensen hebben allang al meer dan dat. dus daar zit je al.
Ik zou een 5gbitnetwerk wel fijn vinden, hoor. Voor het werken met op bestanden een NAS is meer dan gigabit wel fijn. Die 128MB/s was ten tijde van harde schijven misschien geen beperking, maar tegenwoordig kun je toch wel meer verwachten.

Meer dan gigabit internet is in Nederland helaas nog niet te krijgen, de ontwikkeling van internetsnelheden is de afgelopen tien jaar wel gestagneerd. Wil je dat hebben, dan zul je naar Amerika of Zwitserland moeten gaan. In die landen zou zo'n goedkope 5gbit-poort op PC's in een netwerk wel fijn zijn. 10Gbit is jammer genoeg toch "enterprise grade" qua prijzen.
Dit verhaal herhaalt zich keer op keer...
56K, ISDN, DSL, glasvezel...

Over 20 jaar zal het zeer waarschijnlijk de normaalste zaak zijn om 10gbit te hebben en lachen wij over dit nieuwsbericht met bijbehorende comments.

Bij LAN party,s hier is nu al voordeel om 10gbit op de uplink te hebben.

Natuurlijk een gemiddeld gezin kan het ook af met 100mbit want smart tv en alle overige zaken functioneren daar ook wel prima op, zeker nu streamingdiensten de bitrate zo achterlijk aan afknijpen zijn dat 4K eruit ziet als 720p, maar het is nog steeds 4K dat klopt gezien het aantal pixels klopt...

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 07:42]

Je weet dat die nieuwe ziggo modems bij hun "vlugge" 1GB abo al 1 poort van 2,5GB hebben ?. Dus hun gaan er al vanuit dat binnen 3 jaar redelijk normaal is. En daarom is het zeker wenselijk dat er langzaam maar zeker een volgende generatie aan komt. Ook vanwege toenemende eisen voor bv komende generatie wifi.
Met een beetje Videobewerking, een paar gelijktijdige Full-HD or 4K streams, kom je al makkelijk aan de noodzaak voor zelfs 10GbE.
Voor de gemiddelde thuisgebruiker heeft het inderdaad geen meerwaarde, maar dat kan je ook zeggen over USB4 snelheden of NVMe drives.
Genoeg enthousiasten :). 2e hands 10 gbit kaartje valt wel mee in prijs en kan je DC doen met je favo device. 10 gbit switch van microtek is ook redelijk betaalbaar als je de overstap wil maken...
Het voordeel van 5 of 10Gbps is niet zozeer de doorvoer: een 10Gbps lijntje krijg je niet zo 1,2,3 vol.
Wat 5 (of 10) Gbps interessant maakt is de veel lagere latency.
En bij glas komt er nog een voordeel bij: je mag tot 6dB demping hebben, waar dat met 1Gbps slechts 4,5dB is.

Nu zullen niet veel mensen glas hebben liggen in huis, maar toch!
maar wie heeft er nu al meer nodig dan 1GB, laat staan nu al 2.5GB in gebruik thuis.
De vraag is of je vaak een NAS gebruikt. Bijvoorbeeld camera bewaking zetten sommige mensen op een apart netwerk om de bandbreedte te vrijwaren. Met 10Gbe kan je dat combineren.

Thuis lijkt 1GB idd wel voldoende voor 99,9% van de mensen. Je gaat altijd die 0,1% hebben met een hobby of met veel camera's of thuiswerkers waar 1Gbe niet voloende is. Bijvoorbeeld thuiswerkers in de creatieve sector (video editing) die een grote NAS hebben staan als externe hardeschijf en backup.

10Gbe is zelfs niet meer zo duur. 2Gbe al helemaal niet meer.
Ik heb met Realtek vaak genoeg problemen gehad om actief te proberen het spul niet meer te kopen. Zowel met hun WiFi als hun ethernetspul, ben ik gewoon te vaak tegen gekke probleempjes aangelopen. Opvallend wel dat dat enkel op Windows geldt, op linux heb ik eigenlijk nog geen gezeur gehad met Realtek. Maar ik vermoed dat mijn issues liggen bij slechte Windows drivers.

Problemen waren onder andere:
- Issues met VLAN wisselen, de instelling leek binnen Windows toe te passen, maar in de praktijk gebeurde er niks
- Wanneer 1 applicatie veel bandbreedte trekt, valt het internet voor andere apparaten compleet weg. Ik kon met mijn Realtek NIC niet tegelijkertijd gigabit binnentrekken en ondertussen nog browsen. PCIe Netwerkkaartje loste dit op.
- Moest een keer een MAC spoofen, de optie was in de driver aanwezig, maar paste in de praktijk niet toe, heel irritant.
- Met WiFi van Realtek had ik met dezelfde signaalsterkte, significant slechtere "ervaring" dan met een Intel NIC, vol bereik maar toch traag. Zeker in wat drukkere omgevingen was er een duidelijk verschil tussen merken wifi nic.

Al met al vermijd ik het hele merk gewoon het liefst.
Het is de laatste tijd allemaal waardeloos. De problemen met de Intel i225 en i226 zijn ook niet mals. Ik heb momenteel liever een (bedrade) Realtek NIC dan Intel maar dat kan per generatie verschillen.
Ik heb die 4 stuks in mijn Proxmox server met daarop pfsense en nog 4 VMs. Ik heb daar inderdaad veel over gehoord maar nooit ervaren. Het heeft te maken met een verkeerde implementatie van green ethernet (Energy Efficient Ethernet (EEE) en power management van de PCI interface. Als je dat uitzet dan draait het stabiel. Ik heb althans nooit problemen meer gehad maar ik draai niet op 2.5Gb.
adding host kernel boot argument pcie_port_pm=off to /etc/default/grub.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 23 juli 2024 07:42]

De problemen zijn (voor zover ik weet) ook alleen op 2.5Gb inderaad. Niet op 1Gb.
Het is ook een bijkomend probleem bij het alsmaar sneller willen. Zo kan een oorzaak ook liggen bij kabels die net niet voldoen.
Ik deel je ervaring, maar dan zowel op Windows als Linux.
Voornamelijk de 2.5GbE adapters zitten vol met (firmware) issues.

Waar voorheen realtek eigenlijk een prima keuze was in het 100mbit tijdperk is het daarna bergafwaarts gegaan.
Ik vind het goed dat ze nu de 5GbE uitstellen, waarschijnlijk na de dramatische release van hun 2.5GbE adapter die regelmatig uitvalt.

Tevens zijn er de laatste tijd wel vaker problemen met realtek chips in het algemeen. Bij mijn laatste moederbord moest ik de firmware van de realtek geluidskaart flashen om te zorgen dat deze telkens lag te kraken en knetteren, dat had ik nog nooit meegemaakt.
Geluid heb ik al heel lang geleden opgegeven bij Realtek. Maar dat had andere redenen, en ik weet niet of dat een probleem was met Realtek of de software. Maar het was wel heel raar.

Meerdere Call of Duty games, wilden niet opstarten tenzij er een microfoon aangesloten was op de Realtek geluidskaart. Bij andere geluidskaarten en andere games was het geen issue, specifiek met Call of Duty en Realtek.
Kan mij indenken dat niet elke bestaande kabel zomaar geschikt is om er 5 Gbps doorheen te pompen. Misschien zit de instabiliteit wel in het feit dat er dan teruggeschakeld moet worden naar 2,5 Gbps of 1 Gbps. Veel kleiner en zuiniger van de chip kan tevens betekenen dat er minder vermogen over de kabel kan? 5Gbps over 100 meter CAT6A is niet niks. :)

Techspot:
The company is advertising a power consumption below 1.5W
Het is dus al 0,2 Watt meer geworden. ;)

TCP off-loading zal er wel niet in zitten, maar dat is met de snelle CPU's van vandaag de dag geen probleem. Hopelijk krijgt Realtek het snel op orde! Nu nog goedkopere routers en switches voor thuisgebruik.

[Reactie gewijzigd door PD2JK op 23 juli 2024 07:42]

Zonder TCP offloading het verbruik wordt niet 1,75W maar 11,75W, omdat netwerk packet door CPU laten afhandelen is erg duur. Qua energie en tijd. Efficiëntste manier is de netwerk packets voor zoveel mogelijk laten door hardware afhandelen.

Maar het is leuk te zien dat Realtek innoveert en daadwerkelijk attent is voor efficiëntie en niet alleen performance. Met Intel zie ik dit laatste tijd minder. Die hele i225/i226 drama is een voorbeeld, helaas.
Aan alle bovenstaande reageerders :)

Ik begon mijn post met "Toekomst gericht is het misschien wel," Ja ik ben ook begonnen met een coax netwerk en daarvoor zelfs nog token ring... Ik weet het we moeten vooruit, Ook wij hebben bij werken aan ons huis voor duurdere bekabeling gekozen met het oog op de toekomst. 'Maar' waar ik op doel, is dat het voor de meeste mensen nog onbetaalbaar/onnodig gaat zijn. Ja ik heb een fiber aansluiting 1Gb/1Gb.
Ja ik heb een nas verbonden op 4X 1000Mbit... en we zijn met 4 in huis, dat is gemakkelijk. Maar een pc neerzetten met een 5GB kaartje.... zonde als ik daar max 2,5 over zou trekken.
Voelt een beetje als het omgekeerde van HD ready.

We kunnen al FullHD aan, maar de infra staat voorlopig nog op HD ready
Je vraagt je ondertussen af of het niet handiger om gewoon fiber te gaan trekken ipv CAT weet ik hoeveel. Zelf CAT6A en CAT7 gelegd maar als ik het over zou moeten doen dan ga ik toch naar fiber toe.
Hier ook overwogen, fibers zonder stekkers in je buizen leggen lukt nog wel.
Maarja dan moet je nog iemand inhuren met het juiste gereedschap die je pigtailtje er aan last enz.
Geeft toch allemaal heel wat meer gedoe dus voor mij blijft het ff 10Gbase-T voorlopig.
Als je er een RJ45 doorheen kunt trekken, dan lukt een LC ook. Maar ik heb hier geen Wife Acceptance Factor-perikelen, dus gewoon OM3 multimode langs de plinten :)
Door een rechte buis zonder bochten gaat een LC misschien nog wel.
Maar van de meterkast naar de dozen in de muur zitten heel wat opstakels waar je ook een short booth LC nooit door gaat krijgen. Ik zou overigens altijd voor SM gaan. Dat is tenminste echt future proof.
Ja - klopt. Ik heb echter al gereedschap gezien waarmee je de fiber op de juiste manier kan afknippen en dan met een soort gel op de juist pigtail zet. Is nog geen makkelijk verkrijgbaar gereedschap maar het lijkt er wel langzaam aan te komen. Prijs weet ik niet meer..
Meer throughput is heel prettig, ikzelf heb 2 Intel NUC13 aan elkaar gekoppeld met Thunderbolt en die gaan op 20Gbit/sec :+ Nu is de SSD de bottleneck. :) Als je er 3 hebt, kan je een ring netwerk bouwen.

[Reactie gewijzigd door UTMachine op 23 juli 2024 07:42]

Draai jij dan ... Ethernet Over Thunderbolt (EoT) ofzo ?
Direct Thunderbolt, Linux heeft een Thunderbolt-net driver. Zie de link:
https://forum.proxmox.com...work-ceph-cluster.131107/
Waarom weer een tussenweg en niet gelijk 10 Gb/s? Het lijkt misschien overbodig maar als je het eenmaal hebt wil je niet meer terug.
Voor $278 heb je al een 8 poort 10 Gbit managed POE switch.
Zie bijvoorbeeld https://www.servethehome....e-hasivo-s1100wp-8xgt-se/
Of https://youtu.be/YdgrHda4sW0?si=CG18wV9P02YCx9lG

Zelf zit ik nog met alles op 1 Gbit. Zodra de prijzen nog verder gezakt zijn stap ik over naar 10 Gbit.
De kleine verhoging van 2,5 of 5 lijkt mij de investeringen niet waard.
Een AliExpress ding zonder safety regulator markings... Bedankt, maar ik pas.
Voor iets wat 24x7 aan staat mag het wel een beetje veilig zijn, dan maar wat meer uitgeven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.