ASUS toont monitors met ingebouwde colorimeter, onthult prijs 8k-miniledscherm

ASUS introduceert nieuwe 4k-monitors van 27" en 32" met ingebouwde colorimeter en een mat scherm. Het merk maakt bovendien de adviesprijzen bekend van het 8k-miniledscherm en 4k-QD-oledscherm voor beeldbewerking die al eerder werden aangekondigd.

ASUS toont de nieuwe monitors voor beeldbewerking tijdens de International Broadcasting Convention (IBC) in de RAI Amsterdam. De ProArt Display PA27UCGE en ProArt Display PA32UCE zijn de nieuwe toevoegingen aan de line-up. Beide monitors hebben een 4k-ips-paneel met een diagonaal van respectievelijk 27" en 32". Waar de PA32UCE een 60Hz-refreshrate ondersteunt, gaat de PA27UCGE tot 160Hz.

ASUS ProArt Display PA27UCGE en ProArt Display PA32UCEASUS ProArt Display PA27UCGE en ProArt Display PA32UCE

Beide schermen hebben een ingebouwde colorimeter die vanaf de onderste bezel gemotoriseerd omhoog klapt, waarmee het paneel automatisch kan worden gekalibreerd. Zo moet de beloofde kleurnauwkeurigheid over tijd behouden blijven. Op het gebied van aansluitingen vind je in beide gevallen DisplayPort, HDMI en USB-C met 96W Power Delivery, alsmede een USB-hub. ASUS stelt verder dat de schermen beschikken over 'LuxPixel'-technologie. Die marketingterm slaat op een matte afwerking die het scherm er als papier uit moet laten zien, en de aanwezigheid van een lichtsensor waarmee het scherm zijn helderheid automatisch op de omgeving kan afstemmen.

De PA27UCGE en PA32UCE ondersteunen 98 procent van de DCI-P3-kleurruimte en beschikken over ondersteuning voor meerdere hdr-formaten, zoals HLG en HDR10. Ten opzichte van eerdere ProArt-monitors, zoals de PA32UCR-K, beschikken ze echter niet over een in zones opgedeeld miniledbacklight. De piekhelderheid is met 600cd/m² daarnaast een stuk lager.

ASUS ProArt Display PA32UCE - Ingebouwde colorimeterASUS ProArt Display PA32UCE - Ingebouwde colorimeterASUS ProArt Display PA32UCE - Ingebouwde colorimeter

De monitors komen in het vierde kwartaal van dit jaar uit in de Benelux. De ProArt Display PA27UCGE krijgt een adviesprijs van 799 euro, de PA32UCE gaat 1199 euro kosten.

Prijzen voor 8k-miniledscherm en 4k-QD-oledscherm bekend

Elders op de ASUS-stand staan twee monitors die ASUS dit voorjaar al presenteerde op de NAB-beurs in Las Vegas. De ProArt Display OLED PA32UCDM is een variant op de ROG Swift OLED PG32UCDM. De 4k-QD-oledmonitor heeft echter een functie voor hardwarekalibratie, die de gamingvariant niet heeft, en Thunderbolt 4 in plaats van USB-C. De ProArt Display 8K PA32KCX is een ips-lcd-monitor met een resolutie van 7680x4320 pixels, beschikt over een miniledbacklight met 4096 dimmingzones en een beloofde piekhelderheid van 1200cd/m². Net als de schermen hierboven heeft hij 'LuxPixel' en een ingebouwde colorimeter.

ASUS ProArt Display OLED PA32UCDM en ProArt Display 8K PA32KCXASUS ProArt Display OLED PA32UCDM en ProArt Display 8K PA32KCX

Op de IBC maakt ASUS bekend dat beide schermen in het vierde kwartaal naar de Benelux komen. De ProArt Display OLED PA32UCDM zal 1799 euro gaan kosten. Voor de ProArt Display 8K PA32KCX bedraagt de adviesprijs 8999 euro.

Door Friso Weijers

Redacteur

13-09-2024 • 21:24

55

Reacties (55)

55
55
29
0
0
22
Wijzig sortering
Voor de ProArt Display 8K PA32KCX bedraagt de adviesprijs 8999 euro.
Eindelijk een monitor voor iedereen die klaagt dat 4K op 32" te weinig is. :D
In de tussentijd kan je voor circa 10% van die prijs een 8k televisie kopen die ook prima als monitor te gebruiken.
De goedkoopste 8K tv in de pricewatch is op dit moment een 55" van € 1.049, maar die heeft een refresh rate van niet meer dan 50Hz. Persoonlijk vind ik 55" te groot om als monitor te gebruiken / dichtbij te zitten, vooral bij een vlak scherm. De afstand van je ogen tot de hoeken van de monitor is dan meer dan twee keer zo groot als tot het midden van het scherm. Dat is voor je ogen te vermoeiend. Of voor je nek, als je een multifocale bril hebt :X

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 13 september 2024 22:45]

Voor mensen die aan twee kleine schermen genoeg hebben is het idd wat groot, maar een 55” scherm is een prima vervanger van vier monitoren in 2x2 opstelling.

50 Hz is niet echt relevant als het voor werk is, voor gaming is het idd niet ideaal.
50 Hz is niet echt relevant als het voor werk is, voor gaming is het idd niet ideaal.
hoezo dat? Alles is toch veel vloeiender op een hoge refresh rate. Sure, voor tv content op 24fps ga je het niet merken maar voor werken zeker wel.
Het hangt er natuurlijk van af wat voor werk je doet, als je game developer bent is het een ander verhaal, maar er zitten geen animaties in Word, Excel, Powerpoint, Acrobat, Tableau, een IDE, text, grafieken, etc. En de streaming video van Teams/WebEx of een Youtube video komt ook lang niet aan >60 fps.
Naja, het boeit mij verder niet[1] maar als je zelfs maar op een 75 Hz scherm zit heb je toch iets van "goh, wat gaat die muiscursor lekker en wat is dat scrollen vloeiend".

[1] Of liever gezegd, als ik moet kiezen tussen scherper, mooier en sneller heb ik liever scherper en mooier.

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 14 september 2024 13:33]

Ik vind voor kantoorwerk 90hz of meer toch aangenamer werken.
Dat is dan voor meer UI animaties. Maar belangrijkste is scrollen. Maar groter canvas minder scrollen. Vensters groter tekst pas vaker vollediger er in.
Scrolled dan minder alinea’s maar eerder groot gedeelte of volledige pagina’s.

Normaal heb je halve A4 in beeld met werkbalken. Liggend A5
Dan heb 2 volledige A4 naast mekaar. Oftewel je kan digitale multi page folder in PDF
2 open geklapte pagina bekijken zonder scrollen.

Ik heb nu spread sheet dat niet fijn past op 32” 1440p scherm kolommen extra small en kleiner letter type. Zo ook sourcecode.
50 Hz is dan echt voor serieus werk en wat film he? Ik game voorals nog niet aan een bureau. Ja, heel soms een mobiel spel dat echt beter werkt op de foon zelf.

Ik overweeg weleens een 55" monitor. Volgens mij gaat dat prima als je die maar lager plaatst dan je bureau zelf. Aan de muur en je ondieke bureau er iets vanaf, of een hipgevormde hap uit je bureaublad laten zagen om je TV te kunnen zien. € 1049 is een koopje vergeleken met vier luxe 4Ks. De helft van de pixels in een dual 4K Samsung Odyssey 57" kost het dubbele. Jammer dat TVs met kromming weggelachen werden, en ze hadden nooit echt genoeg curve als monitor. Hoeveel duurder zou het zijn een 55" met kromming uit te voeren als het het merk's idee is? Verkoop er een plank bij die in de uit jhe bureau gezaagde hap past. Of een slimme driehoek met verschuifbare VESA en een papieren zaagpatroon.
Ik heb zo'n Odyssey thuis gehad, maar 4K op 55" (dacht ik dat het was) is echt veel te weinig pixels om als monitor te dienen. Ook zat er zoveel vertraging op het signaal dat het niet leuk meer was. Je muiscursor reageert met een halve seconde vertraging, zo voelt het aan tenminste. In 'game mode' was het iets beter, maar dan werden alle kleuren neon-kleuren, niet werkbaar voor dagelijks desktop-werk. Wel was de kromming in orde.

Ik wil maar zeggen dat niet elke tv ook als monitor bruikbaar is, ook niet voor kantoorwerk. Wat betreft framerate is het vooral wat je gewend bent, maar ik heb wel wat meer geld over voor een monitor die 100, 120 of 140 Hz haalt. Het is meestal ook gewoon wat rustiger aan je ogen.

Verder is er best veel verschil in kwaliteit qua beeldschermen. Denk aan reactiesnelheid, maximale helderheid, scherpte, maar vooral gray-to-gray response time / ghosting. Ik was altijd heel tevreden met mijn Dell 3008WFP, voor die tijd een best duur, groot en hoge resolutie scherm, en een van de eerste met (ook) een displayport connector, waar ik altijd kantoorwerk op deed en beeldbewerking, tot ik er video op ging kijken en de ghosting zo erg wad dat het wel een computereffect leek.
De 57" Odyssey is toch "gewoon" twee 32" 4K schermen naast elkaar? Als je er maar enkel 4K naartoe stuurt heb je effectie 2x 32" 1080P, begrijp ik dat goed?
Ik zie nu in dat ik een andere Odyssey heb uitgeprobeerd, namelijk de uitvoering: Samsung Odyssey Ark Zwart

De 57" is een ultrawide verhouding scherm. Als je daar een 4K signaal naartoe stuurt, past dat niet om dat het een andere verhoudig heeft. Meestal schakelt de grafische kaart dan over naar een resolutie die ook widescreen is.
Ah ja, de Ark vergat ik ook even. Goed even jouw impressie tegen te komen.
Heel interessant product, maar met dat formaat inderdaad een compromis met "maar" 4K. Zelfde 27/34" 1080P als je er ongeveer net zo ver vanaf zit. Ik heb nu 34" 1440P en met een Ark ga ik er zeker niet 50% verder af ztten. Hooguit 15%, als het niet gewoon hetzelfde blijft.

4K 32" lijkt mijn meer dan prima en twee naast elkaar zonder framerand ertussen...hemel op bureau?
Beter kan dan hooguit alleen nog met wat extra hoogte. In te zetten als tickers ofzo voor wie dat graag heeft. Misschien een tikkie meer breedte nog. Kwestie van tijd voor dat een product wordt.

Zeer veel sim racers gebruiken 3x 32". Samen is dat 1x 84" 48:9 met iets van aan 700R. Zodra iemand het maakt, wordt het gekocht. En dan wil me meteen weer wat extra hoogte natuurlijk... :-D
Ik ben ooit als graficus / dtp-er begonnen met de Mac, in een tijd dat 21” het grootste was wat er te koop was en dan nog onbetaalbaar in kleur – misschien ook wel vanwege het kleine/prijzige videogeheugen bedenk ik me nu, dus veel bedrijven – werkten met een ‘grote’ 21” in zwart/wit en een kleinere, vaak maar 12” kleurenmonitor.

Met de jaren werden schermen betaalbaarder en uiteindelijk werkte ik jarenlang met twee 21”ers op 1280 px denk ik.

Maar twee schermen met een dikke rand ertussen heb ik nooit handig gevonden, dus toen grote, hoge resolutie flatscreen lcd’s betaalbaar werden, hoefde ik daar niet lang over na te denken. In 2008 een Dell gekocht die meer dan dubbel zoveel pixels had als de twee 21” schermen samen.

Sindsdien altijd met één, groot scherm gewerkt en uiteraard naar 4K overgestapt toen dat kon. Maar de laatste tijd gaat het minder snel. Ik had verwacht dat grote, 5K, 6K, 8K schermen veel (sneller) populairder zouden worden.

Ik heb de indruk dat ze nu vooral duur zijn – als ze al te gemaakt worden – omdat de oplages relatief laag zijn.

Wat betreft de hoogte in: De volgende stap is uiteraard bolvormige schermen. Als je echt een grote monitor wil maken, moet je niet alleen een horizontale kromming, maar ook een vertikale kromming hebben. Ik heb er één keer een persbericht van gezien, maar daarna bleef het stil.
Bolvorming ja, ik zat daar ook aan te denken. Wat een drama on dat te maken lijkt me dat.
Als je heel hoge PPI hebt en goed plot waar ze zitten op je bol (misschien caliberen na productie) kun je je beeld precies goed projecteren. Zeker in combinatie met head tracking waar ik geweldige mogelijkheden voor zie in combinatie met (3D game) en AI engines.

Het is al zeker 14 jaar mogelijk, maar lijkt nooit doorontwikkeld: een combinatie van head tracking en 3D beelden. Loop naar de monitor toe en het beeld is precies zoals je het zou zien als het een raam was.
Een bolvorming scherm achter het nepraam is misschien wel de beste manier om dat te doen. Vanachter je "raam" zie je in je kijkrichting vooral pixels die loodrecht op jou gericht zijn. Die kunnen dan minder brightness krijgen indien nodig voor natuurgetrouwe "blik uit het raam".

[Rant:]
Stel je voor, je plaatst je neus bijna tegen het "raam" en je ziet de vensterbank, de lager gelegen balkons, de straat, etc. Met een beetje welwillendheid tover je een groot 8K scherm om in een raam alsof je in een bos zit, of hoog in een wolkenkrabber, of aan een beroemd plein. Je ziet het straatbeeld. Zou zelfs live kunnen zijn met een hoge kwaliteit webcam (array). Weet je nog die websites vol 144P webcams? Als ik mijn zin krijg, en misschien doe ik wel zo'n startup, krijg je (live) 8K 3D beelden die icm een simpele head tracker naast het scherm je een raam naar de andere kant van de wereld bieden. Met een game engine, naar een heel andere tijd. New York in de jaren 30 bijvoorbeeld. Straatgeluiden kun je er ook bij krijgen. Origneel enekle glazen ramen of iets moderner dubbelglas. De JFK parade door Dallas, vlak voor...? De hele dag zou opgebouwd kunnen worden zoals gezien uit dat raam. Misschien niet echt natuurgetrouw, maar beter dan enige documentaire het zou naspelen. Nog spannender, commercieel, wordt het als oude sportwedstrijden nagebouwd worden om te zien vanuit je VIP box ofzo.
Weet je nog die websites vol 144P webcams?
Nee, vertel!

Het '3D-raam' concept klinkt veelbelovend. Inderdaad is een bolvormig scherm in verhouding complex, dus lastig en dus duur te maken, tot daar een betaalbare methode voor gevonden wordt.

Anderzijds zijn bestaande, enkelvoudig gekromde schermen ook maar 'zoveel' gekromd. Die worden 'gewoon' gemaakt van platte schermen die een beetje worden gebogen. Dat kan, doordat het materiaal plastisch is als het verwarmd wordt. Je zou denken dat het dan ook in de y-as plastisch is. Een relatief kleine kromming per meter maakt al een groot verschil. Misschien kom je al een heel eind door 'gewoon' een plat scherm in een bol te persen.
Met het persen in een bolvorm is dan mogelijk cruciaal dat het echt helemaal recht gebeurt.
Hogere resulotie lost denk ik een hoop op, icm goede calibratie per uniek scherm.

Een "raam" zou voor een bol projector scherm kunnen staan. Opblaasbaar is een simpele oplossing voor een strak bol scherm. Om het "raam" heen kunnen projectoren zitten die de bol mooi opvullen.

Misschien is een goede eerste stap een "kunstwerk" opdracht scoren om het met een heel speciefieke scene te doen, of een doorlopende show van verschillende interessante scenes? Als 1 persoon er nietsvermoeden langs loopt zal die verbaasd merken dat er een levend oerwoud achter het raam zit, maar je loopt er zo omheen. Op een gigantische afgrond of een souterrain raampje waar je dichtbij moet komen iets redelijk te zien, en dan zie je een historisch straatbeeld. Het wordt ook hoorbaar als je dichtbij genoeg komt. Lekker gluren naar iedereen op straat. Maar als je een tijdje gluurt, krijg je vuile blikken of een straathond die een poot optilt, met vloeistof die tegen het "raam" zelf gespoten wordt voor ongelooflijk realisme net als de kijker doorheeft hoe de tech werkt.
We hebben het steeds over een bol scherm maar eigenlijk moet je tegen de binnenkant aan kijken, dus eigenlijk is het juist een hol scherm.

Daarom zie ik de opblaasbare versie niet helemaal voor me, tenzij je de voorkant transparant maakt. Het lijkt me niet nodig of praktisch om het opblaasbaar te doen.

Het kunstwerk wat je beschrijft is een goed voorbeeld van wat er zou kunnen maar het werkt alleen goed als er maar één persoon voor staat en het beeld zich aanpast aan die ene persoon.

Ik vrees dat het veel simpeler is om een skibril-ontwerp te gebruiken zoals Apple nu al verkoopt. Nog een beetje te duur maar het komt wel.
Ja natuurlijk, hol. Ik heb dat woord weleens minder fraai gebruikt gehoord dus corrigeerde je maar niet :)

Ik dacht nu aan een gewoon stuk glas als een echt naam, met erachter een loze kamer. Een projectiedoek wordt bol geblazen, maar in een straal vanaf het raam. Kwestie van het pompventiel onder de valse vensterbank plaatsen, uit het zicht van de kijker. Opblaasbaar is goedkoper en sneller, maar mooiste is natuurlijk als je het heel mooi egaal kunt polijsten in een stevig vorm. Eenmaal gebouwd geeft de preciese afstand van elke punt minder dan de oppervlaktebehandeling. Een stuk doek dat om het raam gespannen zit en opgeblazen wordt is veel makkelijker. Ik zou met infrarood de afstand/geometrie van het doek non-stop meten om de projectie op af te stemmen.
Met brute rekenkracht, snelle verversing goed afgeregelde sensoren en hoge resolutie is een hoop op te lossen. Moet mogelijk zijn meerdere projectoren naadloos op elkaar aan te laten sluiten zelfs al ze allemaal staan te wankelen. Het dieptegevoel echter...ik weet niet hoe dat gecreeerd kan worden. Zou je dan toch een 3D bril voor nodig hebben misschien?
Er zijn vast al sensoren die meten hoe we met onze ogen scherpstellen. Daarmee zou het te projecteren beeld selectief onscherp gemaakt kunnen worden. Zelfs als we alleen precies weten waar iemand kijkt, kunnen we dat gebruiken om de focus van de hele presentatie op af te stemmen.
FYI een 50Hz tv doet ook gewoon 60Hz
Heb al 5 jaar 55 inch oled, zou niet anders meer willen :)
De kleinste 8K-tv iin de Pricewatch is 55”.

Lekkere monitor heb je dan op je bureau staan.

2 27” breed en 2 hoog.

Die moet je dan dus flink naar achter zetten als je geen nekklachten wilt.
Of een ondiep bureau tegen een lagere plank zetten waar het scherp op staat. Of gewoon aan de muur ruim onder de bovenkant van je ondiepe vrijstaande bureau. Hap uit je bureau on je monitor te zien kan ook en in misschien het mooist.
Omlaag kijken is prettiger dan omhoog en op redelijke afstand kijk je met gemak naar je bureaublad.

8K 32" is het? Dat is wel bruut.
Ik ben oprecht heel benieuwd hoe fonts eruit zien op zo'n 8K TV. Heb zelf het oog op een 75" 8K. Kijk nooit TV, maar downloads en streams schijnen mooier te zijn dan op een 4K scherm door de ingebouwde upscale chip. Af en toe vanaf de bank of zitzak wat Worden of Excellen lijkt me helemaal niet vervelend. Of een 8K wall art fillempje tijdens de visite. Heb ook nog wel extremere ideeen, zelfs een 8K specifieke startup :)
Een 55" 8K is helemaal niet zo duur, althans een QLED van Samsung, dus misschien niet het allerrotste idee voor op/achter een bureau. Er zijn heel wat video's van tech nerds die een 55" 4K TV boven al het andere prefereren. OLED brandt (misschien) in en schijnt minder gunstige pixeldistributie te hebben (kan niet beweren het te begrijpen).

55" 8K voor aan de muur lijkt me weer half nuttig. Kleiner dan ideaal voor een moderne TV, neem dan 75" (al kost het het dubbele) of 85". Op dat formaat is af en toe letterlijk 4x 4K bronnen verdelen zo heel gek nieteens. Zeker voor "werk".
Ik werk al acht jaar voor thuiswerken op een 43” 4k televisie, dat werkt fantastisch. Ik ga m deze week vervangen door een 55” 8k televisie (de Samsung QN700C was in de aanbieding voor 800).

Op kantoor heb ik zes 24” monitoren staan in 3x2 opstelling, maar zo’n kerstboom wil ik thuis niet installeren, laat staan die hele kabelwinkel met zes stroomkabels en zes DP kabels.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 14 september 2024 09:29]

Natuurlijk erg offtopic, maar ben oprecht benieuwd: wat doe je voor werk dat je 3x24" nodig hebt? Beurshandel oid?
Wow, heel benieuwd hoe dat gaat bevallen! QN700C is een laag model, nog nieteens van gehoord.
Kunnen we ergens lezen/zien hoe dat uitpakt? 800 is wel heul aantrekkelijk....
Welke spec PC gebruik je daarvoor? Of "gewoon" meerdere 4K systemen op de verschillende HDMI ingangen als je toch al 6x24" gewend bent?
Als je op Reddit zoekt zie je een aantal mensen die een QN700B/C gebruiken. De 900-serie is idd beter, maar die is niet in 55" verkrijgbaar.

Ik hang er een HP Zbook workstation (met RTX A1000) aan, die ondersteunt 8k over HDMI 2.1 (4:4:4 x 8 bit x 60 Hz). Mijn prive Mac Mini 2018 (max 5k) niet, al komt dat wellicht met de nieuwe modellen in November.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 16 september 2024 12:40]

Al aangesloten, hoe bevalt het?
Levering over 2 weken :)
mijn projector heeft een 8K modus (pixel shift).
Er hangt een HTPC aan, maar op 8K met 100% in windows wordt alles pierklein lol (toch op 150inch vanaf 4.5 meter)
4K bluray kwailteit video heeft geen kwaliteitsverschil op 8K modus op normale kijkafstand (en ik ben een videokwali /pixelfreak).
Een 8K demo video is wel de moeite, maar niet zo een wereldschokkig verschil dan tussen 1080 en 2160.
Wel cool is dat de pixelgrid volledig verdwijnt, zelfs als je er met je neus opzit (maar dat doe je niet natuurlijk)
Pixel shift kende ik nog niet, is dat gewoon downscaling? Ik zag een reviewer die liet zien dat een 720P projector met een hogere input helemaal zo slecht nog niet was, en echt beter dan 720P media 1:1.

Als ik recht voor een grote TV sta in de winkel zie ik ook geen pixeldichtheid verschil tussen 4K en 8K, maar bij bepaalde beelden zoals drone beelden van boven een wolkenkrabberstad bij nacht...8K lijkt dan ineens echte diepte te hebben. 4K is gewoon een mooie bewegende foto, 8K is iets heel anders in mijn beleving.

Heb je weleens op normale kijkafstand gewerkt met die 150 inch 8K projectie? Misschien beetje onlogisch aangezien je bij projectie ook liefst geen al te lichte kamer hebt.

Vast een feest om naar te kijken met de juiste media en instellingen.

Nadeel van 8K als koper vind ik dat winkels slecht toegerust zijn om de voorbeelden uit te lichten. Hoe weet ik zeker dat ik naar 8K beelden kijk als hetzelfde op allee andere TVs afgespeeld wordt? Kijk ik naar geweldige AI upscaling of is zit er nog meer in? Hoe ziet het eruit als ik werk in windows op 8K, wat is het verschil met lagere input en AI upscaling en hoe ziet het eruit op een vergelijkbare 4K display?

Ja, het verschil tussen 8K en 4K zal voor de meeste toepassingen kleiner zijn dan tussen 4K en Full HD, maar misschien vind ik het dat wel waard. Een leger verkopers die me 8K wil afraden en niet actief laten zien waar het nu echt om gaat, heb ik weinig aan :)
In de tussentijd kan je voor circa 10% van die prijs een 8k televisie kopen die ook prima als monitor te gebruiken.
De prijs zit denk ik meer in de 'MiniLED' dan de resolutie.
Eindelijk genoeg details in Stardew Valley :D

De vraag is eerder, hoeveel mensen gaan die 8k scherm op 200% instellen, waardoor je net zo veel ziet als op 4K.

Prijs laat ik in het midden, dit is geen scherm voor de meeste mensen zelfs als je gemiddelde consument negeert.
Scaling heeft voornamelijk effect op de UI-elementen. Speel je een 8k video af op een 8k scherm met 200% scaling, wordt het niet ineens 4k. Het blijft dan gewoon 8k.
Dat weet ik

Maar als ik voor een 8K display zou gaan (even terzijde dat het voor mij overbodig is, ben niet de doelgroep ervoor)

Dan wil ik de ruimte die al die pixels gebruiken wel benutten, ik zelf vind schalen verspilling van de extra pixels (en dus zou ik eerder voor een groter scherm gaan of lagere resolutie als het op 100% onbruikbaar is voor mij)

(boven staande is op basis van gebruik icm Windows, Android of iOS apparaten tel ik niet mee hier omdat dat een ander verhaal is)

Dat is slechts mijn mening erover, sommige mensen kopen zo'n scherm omdat het scherper is op (bijvoorbeeld) 200%,

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 13 september 2024 22:08]

Ja heb nu twee 32” naast mekaar, kijk afstand 1 meter dat meer dan standaard.
UHD vs 1440P ik merk daar niet veel van.
Schaling staat nu al op 150% ook op de 1440p

Denk dat ik zeker voor 8K monitor voor veel groter scherm ga.
De plek is er niet was ooit 3x 19” nu 2 x 32”
Zal dus minstens 42 met kleiner scherm worden.
Met vesa mounts betere positionering mogelijk waar betere ruimte gebruik mogelijk is.
Denk ook mogelijk een PS5 compatible 8K TV. Momenteel is mijn hardware upgrade toe. Dus moet toch even doen met 32” ers.

Maar die prijs is ver buiten mijn budget en 32” te klein.
Als je echt groot gaat, overweeg je bureau ondiep te houden of een hap uit de achterkant te zagen. Grote scherm kan dan lager beginnen dan je bureau. Omlaag kijken is minder vermoeiend dan omhoog, althans voor mij die op een soort piano kruk zit. Met rugleuning zou ik schermen tot het plafond opstapelen, suboptimaal voor mijn rug :)
Voor bepaalde toepassingen kan het zinvol zijn. Niet zozeer voor bewegende beelden zoals games of films, maar vooral vaar statische afbeeldingen.
Fotobewerking zou er profijt van kunnen hebben met een geoefend oog, maar ik zie vooral voordelen voor de medische sector, waar foto’s met bijvoorbeeld een scan ontzettend veel details bevat, en elke afwijking die gezien wordt ook verder bekeken kan worden.
Voor thuissituaties zie ik inderdaad geen voordelen.
Jammer dat die artsen in hun software geen zoomfunctie hebben :+
ProArt Display PA27UCGE krijgt een adviesprijs van 799 euro
Nette prijs. In combinatie met de powerdelivery en usb hub kon dit weleens mijn nieuwe scherm worden.

Kan de huidige colorimeter ook op marktplaats, scheelt alweer :)

weet iemand toevallig welke software deze schermen gebruiken voor de kalibratie?
Zou best eens kunnen zijn dat de kleurcorrectie in de firmware van het scherm zelf wordt gedaan. Dan ben je ook niet afhankelijk van kleurprofielen in het OS en applicaties die dat doodleuk negeren.
8k, het volgende marketing smaakje voor de hoofdmonitor straks.
Complete gpu's en cpu's lineups die hiervoor gemaakt gaan worden. Je weet dat het gaat gebeuren.

Is dat verschil te merken? Nope, diminishing returns.

[Reactie gewijzigd door jellybrah op 13 september 2024 23:18]

De dual 4K Samsung 57" wordt bijna universeel jubelend ontvangen. Twee boven elkaar wordt vast ook al gedaan, dan heb je 8K. Maar wel met een 1000 mm radius.
Die 57" neem ik denk ik zodra de prijs lekker dipt, maar een 55" 8K TV voor 1049 Euro is wel een verleiding. Als het niets wordt heb je nog steeds een mooie monitor om iets mee te doen. Desnoods in portrait als hip e-raam aan in de muur.
Luxpixel… Wat een onzin. Mijn lcd tv van ondertussen ruim 15 jaar oud 😳 heeft al een mat scherm en lichtsensor om de helderheid automatisch aan te passen.
Laten ze óf een keer echt innoveren, óf die bs eens achterwege laten.
Jah, mijn EIZO CX240 uit 2012 heeft dat ook, en zelfs een colorimeter.
Dit is net zo zonde als een TV met processor (elke smart TV). Wanneer de processor te traag wordt maar het paneel nog prima is wordt de TV vaak afgeschreven.
Deze schermen zullen worden afgeschreven terwijl die colorimeter nog prima zal zijn waarschijnlijk. Zonde.

Externe modules zijn veel duurzamer in dat opzicht. Geïntegreerde apparaten zorgen voor meer ewaste dan nodig.
Monitoren met een Thunderbolt dock, of AIO PCs. Zoveel goede componenten die op de afvalberg verdwijnen.
Ik ken niemand die een TV weggedaan heeft omdat ie te traag werd. Je kunt er ook altijd nog een kastje of game console aan hangen dan hoef je die hele zooi niet te gebruiken.
een lichtsensor waarmee het scherm zijn helderheid automatisch op de omgeving kan afstemmen
Dat is wel een irritatie die ik heb bij de meeste monitoren. Of is dat met een extra apparaatje op te lossen?
Bij mijn EIZO CX240 kan ik dat gelukkig uitzetten.
Denk dat dit ook meer monitoren voor pro gebruikers zijn en niet zozeer voor de doorsnee gebruikers en dan lijken mij de prijzen nog wel redelijk. Alleen tja de led versies vind ik dan toch weer behoorlijk aan de prijs en blijkbaar O-led nog steeds best duur blijft. Wel apart omdat de prijzen van b.v. O-led tv's dan wel weer nu redelijk betaalbaar zijn geworden.
EIZO heeft dit al vele jaren in hun top-end monitoren.
Hoeveel SDR brightness heeft de Asus OLED PA32UCDM?

Peak HDR brightness zit wel goed, maar wil ook nog op kantoor het scherm in lichte kamer goed willen lezen
als content creator had ik graag de PA32UCG-K gehad maar 3500 euro is me beetje te veel duur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.