Ruim twee jaar geleden wierpen wij een blik op het eerste 30”-lcd-scherm van Dell, de 3007WFP. Een uitstekend scherm, maar Spartaans qua features en aansluitmogelijkheden. De onlangs geïntroduceerde 3008WFP pakt het anders aan en biedt tal van aansluitmogelijkheden, waaronder displayport.
Specificaties
Voordat we beginnen met het bespreken van de 3008WFP nemen we een kijkje naar de specificaties van het scherm zoals die zijn opgegeven door de fabrikant. Ter vergelijking hebben we ook de specificaties van zijn voorganger opgenomen in de tabel, de 3007WFP-HC. De specificaties van dit scherm zijn overigens gelijk aan de eerste 30"-lcd van Dell, de 3007WFP. Het enige verschil tussen deze twee modellen is de kleurenreproductie.
Het Dell 3008WFP-scherm wordt geleverd in een flinke kartonnen doos waarin we naast het scherm zelf enkele accessoires vinden. Het scherm wordt geleverd met een stroomkabel, een usb-kabel en drie beeldkabels. Dell levert standaard een d-sub-kabel, een dual-link dvi-kabel en een hdmi-kabel mee met het scherm. Daarnaast wordt een cd met software en een schoonmaakdoekje meegeleverd.
Ten opzichte van zijn voorganger is het design van de 3008WFP flink veranderd. De 3007WFP kenmerkte zich door een dunne zwarte plastic rand en een compacte zilverkleurige voet. Het design van de 3008WFP is minimalistisch gebleven, maar in plaats van kunststof zijn hippere materialen gebruikt. De rand is gemaakt van antracietkleurig geborsteld aluminium en de zwarte voet is deels van glas.
Ook het mechanisme waarmee de monitor versteld kan worden is veranderd, maar de functionaliteit is onveranderd gebleven. Het scherm kan gedraaid, gekanteld en in hoogte versteld worden waarmee alle belangrijke mogelijkheden geboden worden om de werkplek ergonomisch in te richten. Aan de linkerkant van het scherm vinden we een 9-in-2 geheugenkaartlezer en twee usb-poorten terwijl we in de rechteronderhoek de verschillende knoppen voor het osd vinden.
In tegenstelling tot de 3007WFP heeft de 3008WFP wel een volwaardig osd. Twee jaar geleden waren beeldverwerkingchips die met een resolutie van 2560x1600 overweg konden niet verkrijgbaar, waardoor Dell noodgedwongen een scherm zonder osd moest introduceren. Ondertussen zijn dergelijke chips wel verkrijgbaar en beginnen ook de eerste 30”-schermen met uitgebreide osd’s op de markt te komen. De 3008WFP biedt alle gebruikelijke functionaliteit, zoals het aanpassen van de helderheid, het contrast, de kleuren en de opschaling van het beeld. Daarnaast is het ook mogelijk om twee beeldsignalen naast elkaar te zetten (pbp).
Een welkome 'bijkomstigheid' van een beeldverwerkingschip die met 2560x1600 overweg kan is de mogelijkheid om analoge invoersignalen te ondersteunen en deze door de chip te laten opschalen naar 2560x1600. Aan de onderkant van het scherm heeft Dell component-, composiet- en s-video-aansluitingen geplaatst. Digitaal kan het scherm van een signaal voorzien worden via twee duallink dvi-poorten (met hdcp), hdmi en displayport. Het digitale audiosignaal dat met hdmi en displayport meegestuurd kan worden, kan door het beeldscherm ook worden omgezet naar een analoog signaal. De 3008WFP heeft standaard echter geen geïntegreerde speakers, dus deze functionaliteit is niet bijzonder nuttig. Alleen als je de optionele soundbar aanschaft is het handig.
Beeldkwaliteit (1)
Testmethodiek
We weten ondertussen hoe het scherm eruit ziet, welke features aanwezig zijn en welke specificaties het heeft, maar hoe is de praktijk? Op deze vraag zullen we in deze sectie van de review een antwoord proberen te geven. We hebben het scherm met een Eye-One Display 2 colorimeter gekalibreerd en vervolgens gekeken naar zaken zoals de helderheid en kleurenreproductie. Speciale programma's die we gebruikt hebben zijn DisplayMate, PixPeran en PassMark MonitorTest. Daarnaast hebben we de monitor getest door het gebruik van standaard Windows-applicaties en verschillende games.
Responstijd
Dell specificeert een grijs-naar-grijs responstijd van 8ms voor de 3008WFP, wat 3ms lager is dan bij de 3007WFP. Sommige fanatieke gamers zullen zichzelf ongetwijfeld kunnen overtuigen dat een monitor met een responstijd van 2ms pure noodzaak is, maar persoonlijk vind ik de responstijd van de 3008WFP voldoende om alles mee te kunnen doen wat ik maar zou willen. Als je goed kijkt, is een klein beetje ghosting te zien bij snelbewegende beelden, maar dit is absoluut niet storend. Het kijken van films of het spelen van snelbewegende spellen gaat uitstekend.
Kleurenresproductie
De kleurenreproductie van de 3008WFP is standaard – als we het scherm instellen op sRGB-kleuren – prima. Het weergeven van een kleurengradiënt wordt gedaan zonder een streperig effect te veroorzaken en ook de kleuren aan de extreme kanten van het spectrum worden goed weergegeven door het scherm. Helemaal perfect is het scherm niet. We hebben het scherm met behulp van een Eye-One Display 2 colorimeter gekalibreerd. Een perfect diagonale lijn betekent dat de kleuren niet aangepast zijn. Zoals onderstaand plaatje laat zien is de blauwcomponent lichtjes aangepast om de gewenste uitvoer te krijgen.
Helderheid
Dell specificeert een helderheid van 370cd/m² voor de 3008WFP, hetgeen iets lager is dan de 400cd/m² van de 3007WFP. Dit is echter nog meer dan genoeg voor normaal gebruik. Het is zelfs zo dat een helderheid van maximaal 140cd/m² vaak wordt aanbevolen voor accuraat kleurenwerk. Een hoge helderheid kan echter wel erg prettig zijn bij veel omgevingslicht. Daarnaast is het handig in de toekomst. In de loop der tijd neemt de helderheid van de backlight af waardoor extra ruimte aan de bovenkant geen kwaad kan.
Beeldkwaliteit (2)
Contrast
Eén van de belangrijkste aspecten van de beeldkwaliteit is de contrastratio. Dell adverteert met een contrastratio van 3000:1 voor de 3008WFP, wat een flinke stap vooruit is ten opzichte van de 700:1 voor de 3007WFP. Helaas is het eerste een dynamische contrastverhouding waardoor de twee totaal niet met elkaar te vergelijken zijn. Bij een dynamisch contrast varieert het scherm de sterkte van de achtergrondverlichting aan de hand van het beeld dat wordt weergegeven. Hierdoor ontstaat een groter verschil tussen de maximale en minimale helderheid.
Om direct met de deur in huis te vallen: het gebruik van dynamisch contrast voor een computerscherm is absoluut waardeloos. Het scherm past constant de helderheid aan waardoor er een bijzonder onrustig beeld ontstaat. Neem als voorbeeld het browsen over Tweakers.net. De achtergrond van de site is donkergrijs, maar de content heeft een witte achtergrond. Bij het laden geeft de browser een fractie van een seconde de donkere achtergrond weer, waardoor het scherm besluit de helderheid te dimmen (zwart moet immers zwart lijken). Vervolgens komt de content met witte achtergrond in beeld waarna de helderheid weer omhoog geschroefd wordt. In het geval van films is het effect overigens minder storend, maar prettig is anders.
Gelukkig biedt Dell de mogelijkheid om deze functionaliteit uit te schakelen, maar specificeert het bedrijf niet wat de normale contrastverhouding van het scherm is. Vermoedelijk is deze ongewijzigd gebleven ten opzichte van de 3007WFP: met het blote oog ziet het er in ieder geval gelijkwaardig uit. Het scherm heeft een gemeten minimale helderheid van 0,5cd/m² en scoort daarmee hetzelfde als zijn voorganger. Met deze waarde is zwart redelijk zwart, maar in een donkere ruimte is het wel duidelijk dat het niet perfect is. Het is moeilijk dit effect natuurgetrouw op de foto vast te leggen, maar hieronder is in ieder geval een poging zichtbaar. Wat op de foto zichtbaar is, is dat de achtergrondverlichting niet perfect egaal is. Aan de bovenkant van het scherm lekt een beetje licht weg. Gelukkig is dit alleen zichtbaar in een onverlichte ruimte met een egale achtergrond op het bureaublad.
Kijkhoeken
Goede kijkhoeken zijn bij grote schermen erg belangrijk. Dell specificeert kijkhoeken van 178°, maar desondanks is dit door het formaat van het scherm aan de krappe kant. Als je recht voor het scherm zit maken je ogen immers al een redelijk hoek met de pixels aan de randen waardoor de kleur niet constant is over de gehele lengte van het scherm. Op bovenstaande foto zijn in de hoeken ook lichte verkleuringen te zien die door dit effect veroorzaakt worden. Ook dit is niet zichtbaar tijdens normaal gebruik, dus een groot probleem is het niet.
Dode pixels
Het scherm dat wij in handen kregen bevatte geen dode pixels, en als dat wel het geval zou zijn biedt Dell gelukkig een redelijk goede garantie. Als het scherm kapotte pixels bevat die altijd aan staan wordt het scherm kosteloos omgeruild voor een ander exemplaar. Helaas is dat niet het geval als het scherm pixels bevat die altijd uit staan, maar dit defect is veel minder storend. Helaas biedt Dell dus geen echte ‘100-procentgarantie’, maar het is in ieder geval een stuk beter dan fabrikanten die zich verschuilen achter een brakke ISO-norm.
Conclusie
Dell heeft met de 3008WFP een 30”-scherm op de markt gezet met een ongeëvenaarde set features. De monitor kan overweg met praktisch alle videosignalen en is op de toekomst voorbereid met een displayport-aansluiting. In het 30”-segment is een dergelijke hoeveelheid aansluitingen uniek, terwijl juist deze schermen bij uitstek geschikt zijn om niet alleen gebruikt te worden als computerscherm. Dankzij het grote formaat kan er ook prima een film op gekeken worden of kan er een spelconsole aan gehangen worden. Naast het brede scala aansluitingen valt de 3008WFP in positieve zin op door het design en het uitgebreide osd.
Qua beeldkwaliteit is het scherm echter geen grote stap voorwaarts. De kleurenreproductie en de responstijd zijn iets verbeterd, maar de contrastratio, de uniformiteit van de achtergrondverlichting en de kijkhoeken zijn ruwweg gelijk gebleven. Dell specificeert wel een indrukwekkende 3000:1 contrastratio, maar dat is dynamisch en zoals op de vorige pagina al beschreven: waardeloos.
Het laatste belangrijke aspect waar de Dell 3008WFP op beoordeeld wordt, is de prijs. Logischerwijs is een 30”-monster niet goedkoop, maar zelfs voor een 30”-scherm is de 3008WFP aan de dure kant met een prijskaartje van 1902,81 euro. Als je een scherm zoekt dat meer moet zijn dan een pc-monitor is de Dell 3008WFP een aantrekkelijke optie, maar als je geen fratsen wilt kan je beter verder kijken naar een ander 30"-beeldkanon.
Voor bedragen rond de 1200 euro zijn verschillende 30”-schermen verkrijgbaar met alleen een dvi-aansluiting. Het is daarom ook jammer dat Dell de voorganger van dit scherm, de 3007WFP-HC, al weer uit het assortiment heeft gehaald. Deze lcd bood minder features, maar was wel een stuk goedkoper en daarmee geschikt voor een ander deel van de markt.
Ik zelf heb dit scherm ook het scherm is echt goed en vooral netjes afgewerkt.
Ik zelf heb geen last van dat dynamische contras bij mijn komen de kleuren goed over en alles ziet er goed uit geen last van het donker en lichter worden.
Het enige echt nadeel aan dit scherm is de backlite bleeding, als je gewoon werkt en een niet pik zwarte achtergrond hebt dan zie je er niks van en ik stoor me ook niet aan de pc opstart want dan zie je goed, in films merk je het ook niet. Alleen als je een pik zwarte wallpaper op je achtergrond zet (dus meeren deel van je scherm zwart) Dan zie je de backlight er langs schijnen waardoor je irritante reflectie`s krijgt in de hoeken.
Ook de HDMI support is perfect, een PS3 kun je erop aansluiten en zo kun je dus je blu-ray filmpjes kijken en ps3en. Ikdacht ik meld het even, dit is een van de weinige schermen die zo multifunctioeel zijn en was er al lange tijd naar op zoek.
(geluid laat ik via optische kabel lopen naar goede boxen)
Zelf heb ik een bureau van 90cm diep, ik heb de dell via een wallmount op de muur gehangen, dit is volgoende afstand en perfect als werkomgeving als je veel vensters open hebt staan of in groote documenten aan het werk bent.
[Reactie gewijzigd door eatualive op 22 juli 2024 19:34]
Dat had ik eerst, maar het is niet fijn werken achter een LCD TV, de kwaliteit is natuurlijk voor de PS3 iets beter omdat hier het beeld iets wordt uitgerekt.
btw je hebt GEEN zwarte balken het is gewoon beeldvullend dit kun je instellen en werkt perfect..
Ik wil geen reclame maken maar voor de geinteresseerden:
een maat van mij heeft 'm voor 1399 bij qsix gehaald : http://www.qsix.eu/bestdeals.php dan is de prijs een stuk aantrekkelijker en je hebt gewoon garantie.
(prachtig schermpje btw maar ook voor mij helaas nog wat aan de prijzige kant)
[Reactie gewijzigd door Ruud0209 op 22 juli 2024 19:34]
quote:
Wat wil tweakers.net dan? Een kijkhoek van 220 graden ofzo?
Jawel. De opgave van de fabrikanten klopt niet. Overtypen van opgegeven specs is onzinnig.
In werkelijkheid is de kijkhoek van een *-PVA beter dan een *-IPS variant. Ze geven wel allebei 178 graden op in hun specs, maar er zijn verschillen .... Kijkhoek en kleur echtheid zijn beter bij S-PVA.
Het voordeel van S-PS boven S-PVA is kijken naar bewegend beeld: films en games. Maar de reviewer heeft daar kritiek op ... Wat betekent dat zonder de gemeten meetwaarden???
De reviewer zou het één en ander moeten meten en wel naast die van Samsung 30" die S-PVA panelen gebruikt. Een vergelijkng met Apple is onnodig. Die zijn hetzelfde (S-IPS) behalve het design. Ik vind de design van deze Dell overigens heel erg lijken op de design van vorige generatie Apple's.
Al met al moet deze reviewer het één en ander overdoen...
Het lijkt me interessant om te vermelden dat dit scherm ook gewoon voor €1399,- te koop is bij een winkel die wel volledige pixelgarantie biedt: Qsix.
Dan valt het prijsverschil met andere 30" schermen die veel minder features hebben wel mee. Helemaal omdat de schermen van €1200 een S-PVA paneel hebben, toch een ander (mijn inziens minder) product. Zelf zou ik voor dat kleine verschil lekker het S-IPS paneel halen, als je toch al een smak geld neerlegt.
Dit scherm is imho gewoon het 30" scherm onder de €1500 (en misschien ook €2000).
Ik mis trouwens een iets uitgebreidere test van de beeldweergave. Leuk om te weten dat dit scherm out of the box niet perfect is, maar dat is geen één scherm... Maar hoe zit het met de beschikbare kleurruimte, hoe worden gradients weergegeven (Dell heeft het over 16,7 miljoen kleuren, maar klopt dit) etc.? Voor een professionele beeldbewerker is de brightness, of dat het scherm gekalibreerd moet worden niet zo van belang. Kan dit misschien nog toegevoegd worden?
[Reactie gewijzigd door Gizz op 22 juli 2024 19:34]
Ik ben ook al enige tijd de blijde eigenaar van de 3008. En alhoewel ik erg tevreden ben, zijn er toch 3 minpunten aan de monitor die ik mis in bovenstaande tekst.
Ten eerste, en gelijk ook mijn grootste klacht, is dat het OSD en dan vooral het kiezen van input keuze retetraag is. De knoppen moet je vrij stevig induwen, gevolgd door een trage reaktie van het menu. Vooral het selecteren van een andere input is vervelend. Daarnaast heeft de monitor ook echt enkele seconden nodig om 'om te schakelen' naar het beeld. D.w.z. je hebt gewoon een paar seconden zwart beeld. Mij iets te lang. Je hebt een input selectie knop, dus bij elke volgende input heb je weer een korte pauze voordat je weer kan drukken om door te gaan.
Het scherm kan wel 2 beelden naast elkaar tonen, maar pip (picture in picture) ontbreekt helaas. Het tonen van de 2 beelden naast elkaar kan alleen wanneer het om 1 digitale (dvi, hdmi, displaypoort) en 1 analoge (vga, svideo, compsite) input gaat. Dus de PS3 via hdmi en mijn pc via DVI gaat niet . Door de grafische chip worden dan de 2 beelden kunstmatig verkleind en naast elkaar getoond... Het is verstandig om dan een wat lagere resolutie te kiezen, echter de 'vermangelde' beelden zijn nooit 1 op 1 met een reguliere 'windows' resolutie. Je ziet dus altijd de effecten van het verkleinen/stretchen.
En als laatste, de voet is opzich netjes, maar een beetje wankel, een beetje slap bij de bevestiging. Ik moet in ieder geval niet te hard tegen mijn buro stoten anders wiebelt het hele scherm heen en weer. Zelfs bij normaal gebruik wiebelt de monitor zachtjes. (Of ik tik te hard )
Desalniettemin is de monitor erg mooi en erg stoer om op je buro te hebben. Eenmaal een 30-er, nooit meer wat anders
[Reactie gewijzigd door Miesepies op 22 juli 2024 19:34]
Ik moet je gelijk geven over die bedieningsknoppen, maar misschien worden ze wat soepeler als je ze maar vaak genoeg gebruikt. Ik kom er zelf niet zo heel veel aan eigenlijk, alleen in het begin met wat instellingen.
Wat betreft het wiebelen, dat heb je altijd een beetje met een loeigroot scherm. Mijn vorige was een 22 inch Iiyama buis, loeizwaar, en daar had je het ook mee. Aan de andere kant is de 3008 wel iets eenvoudiger op en neer te bewegen en te zwenken.
Andere bron kiezen doe ik zelden, maar duurt inderdaad vrij lang voor ie dan weer beeld geeft. De OSD daarentegen reageert bij mij net zo snel als ik de knopjes in kan drukken. Ik vind ze juist lekker stevig aanvoelen.
En wat betreft het wiebelen: Kwestie van een stabiele tafel gebruiken!
Ik hou ook niet van die wiebelige Ikea 'kwaliteit' en heb een plaat van 40 mm dik watervast industriële kwaliteit multiplex van een zestal stalen poten voorzien. Even de randen met een freesje afronden, gronden en een likje verf en je hebt een dijk van een bureautafel. Ding weegt 92 kilo, poten en wat er op staat niet meegerekend. En tenslotte staat ie op een betonnen vloer..
Had meer van het scherm verwacht, zeker nu ze ruim twee jaar verder zijn. En dat voor een hoge prijs. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe dit scherm presteerd in vergelijk met bijv. de Apple Cinema Display van 30".
30" is voor mij toch al iets te groot als PC monitor. Dan zou ik eerder voor 24" of 2x 17" gaan, in combinatie met een aparte TV.
Ik zie niet echt waarom je schrijft een 24" of 2x 17" met een aparte TV. Ik speel wel eens games op mijn 3007WFP-HC, maar de hoofdmoot is toch gewoon normaal werk, waarbij het fijn is om alle pixels zelf in te kunnen delen, in plaats van een vaste rand ertussen bij twee monitoren. 2560x1600 is toch een stuk groter dan 1920x1080 of 1920x1200. Vooral in de hoogte werkt het prettig voor mij, je kunt allerlei knoppenbalken en tutorials boven en onder je eigenlijke werkveld kwijt, zonder dat je steeds naar een ander scherm hoeft. Eerst had ik 2x19", vind dit toch prettiger en mooier staan.
Jammer voor de markt en concurrentie dat de 3008WFP weinig extra biedt, maar voor mij leuk om te zien dat ik destijds geen miskoop heb gedaan en het paneel waar ik tegenaan kijk nog altijd goed mee kan komen.
Als laatste: ik heb de mijne toen in een kortingsactie gekocht en dat scheelde bijna 500 euro op ongeveer 1900, dus houdt de Dell site in de gaten, want ze zullen vast wel weer een leuke kortingsactie over dit scherm heen halen ergens de komende tijd.
Bedoel dat ik eerder voor 24" dan voor 30" zou gaan, als ik een 'grote' monitor zou nemen. 30" zou voor mij te groot zijn, omdat ik er dan te dicht op zou zitten en mijn hoofd te veel zou moeten bewegen om het gehele scherm te zien. 24" zou in mijn opstelling beter passen.
Daarnaast geef ik nog de voorkeur aan 2 17" schermen, ten opzichte van een widescreen monitor. Moet hierbij wel zeggen dat ik nog niet op een widescreen monitor heb gewerkt met een hogere resolutie dan 1440x900 en dan is 2 x 1280x1024 toch wat ruimer. Widescreen heeft zijn voordelen, om al je tools en werkvenster toch op 1 scherm te kunnen houden.
2 Losse schermen heeft daarentegen ook zijn voordelen, doordat je makkelijker 2 vensters kan maximaliseren. Kan dan snel even Office of codeer-programma op ene scherm maximaliseren en ftp, photoshop of browsers op de andere venster.
Maar goed, wellicht dat die mening veranderd wanneer ik ook overstap op een groot scherm met een reso van 2560 x 1600. Zal een kwestie van wennen zijn. Aangezien de prijs van grote schermen niet bepaald laag te noemen is en ik voorlopig tevreden ben met mijn huidige dual monitor setup (en nieuwe HDTV voor TV/films/360), hou ik het even bij mijn huidige setup.
Wellicht dat ik nog eens overstap op single highres monitor, al zal ik zo een monitor dan toch eerst even willen testen om te kijken of het wel bij mij past. Laatste zal ook niet eenvoudig worden. Je kan moeilijk een paar dagen in een Mac store oid op een Mac gaan werken.
Apple gebruikt traditioneel dezelfde panels als Dell voor haar 30" schermen. Dell biedt alleen standaard meer features voor minder geld. De Apple schermen zijn naar mijn mening (iets) mooier.
Ik ben ook heel benieuwd naar een vergelijkingstest met de 30" ACD van Apple. Echter is dit ook nog niet helemaal te vergelijken, aangezien deze al een geruime tijd op de markt is en geen update gehad heeft..
Wellicht een idee voor de toekomst als er een ACD update komt, ik hoop persoonlijk dat het niet te lang meer duurt, want een 23" Full-HD met dat design..
Er zal nooit een 23" full hd komen, simpel weg omdat de vervoudingen dan niet meer kloppen.
Hoe dit precies zit zou ik je niet durfen te zeggen, kweet alleen 100% zeker dat dat niet komen, omdat de verhouding van hoogte met breedte niet klopt.
The Apple Cinema HD is a stunning, all-digital, 23-inch flat panel display with 1920-by-1200-pixel resolution - enough to view high-definition (HD) content with room to spare.
En nee, 1920x1080 is niet dezelfde verhouding als 1920x1200. Dus is de ACHD geen Full-HD.
Je vergeet dat het scherm een aspect ratio (verhouding) heeft van 16:10 ipv 16:9, maw het scherm kan full-hd afbeelden met 1:1 pixelmapping (1200 / 10 * 9 = 1080).
Die extra 120 (1200-1080) pixel rijen blijven in het geval van full-HD content gewoon zwart.
[Reactie gewijzigd door Carbon op 22 juli 2024 19:34]
Sjonge-jonge zeg dan niets.
Een verhouding is natuurlijk onafhankelijk van de beelddiagonaal.
Hooguit zou het zo kunnen zijn dat de pixels een bepaald minimum-formaat hebben waardoor het misschien (nu nog) onmogelijk is om het aantal pixels kwijt te kunnen op het beschikbare oppervlak. Maar het heeft dus niets te maken met de verhoudingen.
Ik ben ook heel benieuwd naar een vergelijkingstest met de 30" ACD van Apple.
Het ACD scherm van Apple is natuurlijk wel al een dikke 2 jaar oud en mist bijvoorbeeld HDCP op de dvi ingang. Blu-rays kijken erop kun je dus wel vergeten.
Apple is dikwijls erg agressief met het vernieuwen van de Mac lijn en redelijk agressief met het vernieuwen van de iPod lijn, maar de schermen lijken ze een beetje te vergeten af en toe. Het zou best eens kunnen dat het nog wel een jaar of 2 duurt voor er weer nieuwe ACD schermen komen van Apple.
Wat dat betreft is Dell toch een fijnere fabrikant die regelmatig met updates voor haar schermen komt.
Dell specificeert kijkhoeken van 178°, maar desondanks is dit door het formaat van het scherm aan de krappe kant.
Wat wil tweakers.net dan? Een kijkhoek van 220 graden ofzo? Zodat je ook vanaf de achterkant naar het scherm kunt kijken?
De kijkhoek zoals deze door LCD fabrikanten wordt opgegeven is vrijwel totaal nutteloos, al helemaal als het om 178° gaat aangezien 180° het maximum is, je komt op 178° uit doordat je wat kijkhoek kwijtraakt door b.v. de rand van het scherm.
Hoezo misser? Het lijkt mij bijzonder relevant om te weten dat - ondanks de gespecifieerde kijkhoeken van 178 graden - dat het eigenlijk wenselijk was geweest als deze in de praktijk beter waren.
Overigens ben ik het met je eens dat de specificatie van de kijkhoeken an sich - bij dit soort schermen - weinig zegt. Het is namelijk niet zo dat er een scherpe grens zit tussen 'wel goed' en 'niet goed'. Het is continue proces: recht voor het scherm is het beeld 100% en als je 1 graad naar links gaat begint de beeldkwaliteit al heel lichtjes af te nemen, en dat is niet iets wat je kan zien in de specs zoals opgegeven door de fabrikant.
[Reactie gewijzigd door Hielko op 22 juli 2024 19:34]
Dan moeten ze dat anders verwoorden, want zoals het er nu staat zeggen ze dat 178 graden te klein is, wat inderdaad absurd klinkt. Zeg dan dat de opgegeven waarde van 178 graden in de praktijk bij lange na niet gehaald wordt ofzo.
Niet dat het meer dan 178 graden moet worden, maar dat die 178 graden betekent dat je binnen die hoek gewoon geen kleurafwijkingen ziet. Als je dat wel meerekent, is bij veel schermen de kijkhoek-waarbij-geen-verkleuring-optreedt misschien net een magere 40 graden.
De fabrikanten smijten altijd met getalletjes, maar in dit geval kunnen ze niet hoger en zeggen ze gewoon "het beeld blijft zicht onder [vul kijkhoek in] graden", dus daar heb je helemaal niets aan. Je kunt dan nog beter een scherm kopen met een kleinere "kijkhoek" omdat dat aangeeft dat fabrikant er wat eerlijker over is.
Altijd al zitten lonken naar dit scherm, uiteindelijk toch maar een 24" 1920x1200 gekocht. Deze nieuwe versie is mooi voorzien van een aantal broodnodige features en aansluitingen, maar wat een prijs! Daar heeft Dell het toch goed mis als je het mij vraagt.
Ik keek met argus ogen naar 't begin van deze review , tot ik de kwaliteit/prijsverhouding zag.
Ik ben op zoek naar een flatscreen ter vervanging van mijn 22" Samsung 226bw , waar ik zowel mijn ps3 als mijn pc kan aan koppelen. Dit Dell scherm met deze prijs , in combinatie met de backlight bleeding probleempjes zullen me denk ik toch doen overwegen een full hd plasma van Panasonic te gaan gebruiken ( prijs rond de 1350€ ). ( al vrees ik dan weer met die setup , dat ik een zonnebril ga moeten opzetten tijdens het computeren. )
Je mag toch heden ten dage wel meer verwachten van een duur groot scherm. De responsetijd, alla, maar die verkleuring is echt niet meer van deze tijd. Zo erg heeft mijn 46" TV het niet eens. "Niet storend", nee als je alleen je e-mail checkt is het niet storend, of als je het scherm als informatiebord gebruikt is het niet storend. Maar feit is wel dat als je een mankement één keer gezien hebt, dat het blijft opvallen.
De review verder... ik durf het bijna niet te zeggen, maar gaan jullie de volgende keer de responsetime wel METEN, en de verkleuring ook METEN, en de contrastratio ook METEN? Of blijven we gewoon de ronde getalletjes in de specs van de fabrikant overtiepen?