Britse marktwaakhond zegt dat Google positie op advertentiemarkt misbruikte

De Britse mededingingsautoriteit CMA zegt dat Google zijn positie op de advertentiemarkt heeft misbruikt. Het bedrijf zou zijn eigen diensten voortrekken en daarmee de concurrentie hinderen. Het gaat nog om een voorlopige conclusie, waar Google zich nog tegen kan verweren.

De Britse Competitions and Markets Authority zegt in een voorlopige conclusie van een onderzoek dat Google 'anticompetitieve praktijken inzet' in de wereld van online advertenties. Daarmee zou het bedrijf Britse bedrijven en adverteerders hebben getroffen.

De CMA zegt dat Googles advertentienetwerk zo groot is, dat 'de grote meerderheid van uitgevers en adverteerders Googles netwerk gebruiken' voor programmatische advertenties. "De CMA is bezorgd dat Google zijn dominantie in deze sector actief misbruikt om zijn eigen diensten voor te trekken", zegt de toezichthouder in een persbericht. De CMA noemt meerdere specifieke voorbeelden waarbij Google dat sinds 2015 zou hebben gedaan in AdX, het platform waarop adverteerders kunnen bieden om getoond te worden. AdX is het centrale platform voor Googles volledige advertentieplatform, dat bestaat uit Google Ads voor adverteerders, DV360 voor uitgevers en DoubleClick For Publishers.

Google zou advertentiebiedingen hebben gemanipuleerd zodat ze een hogere waarde kregen in veilingen in AdX dan wanneer ze bij een concurrerende veiling zouden zijn gebruikt. Ook zouden biedingen via AdX eerder worden toegelaten in DoubleClick For Publishers en zouden AdX-biedingen worden voorgetrokken in Google Ads. Volgens de CMA doet Google dat tot op heden nog steeds. De toezichthouder overweegt of het Google sancties wil opleggen zodat het bedrijf daar meteen mee dient te stoppen.

Google weerspreekt de beschuldiging. De baas van de advertentieafdeling, Dan Taylor, zegt in een reactie tegen The Wall Street Journal dat het bedrijf het oneens is met de uitspraak en dat Google 'toegewijd blijft aan het creëren van waarde voor uitgevers en advertentiepartners in deze zeer competitieve industrie', al gaat hij daarbij niet in detail in op de specifieke beschuldigingen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

06-09-2024 • 19:41

13

Reacties (13)

13
11
3
0
0
3
Wijzig sortering
Concurrentie staat met alles kansloos door Android. Google beheert alle apps en regelen alles. Geen Google apps willen gebruiken is onmogelijk en het bedrijf ontwijken. Er wordt toch niks tegen gedaan. Zogenaamd grote boete en alles gaat gewoon door.
En Microsoft dan dan met alle Azure/365 integraties die al in Windows gebakken zitten, Daar doet ook niemand iets aan.
Ja dat ook. Zijn macht producten waardoor concurrentie kansloos is.
Ik ben erg verbaasd
Cynische reactie: gezien de inhoud van de aankomende UK wet op dit gebied (veel ruimte om af te wijken per bedrijf) kunnen we wellicht concluderen dat Rishi Sunak niet naar Google gaat....
Natuurlijk probeert elk competitief bedrijf z’n concurrenten voor te blijven, maar in het geval van Google begint die competitie vaak met een 10-0 achterstand en dan mag je ineens een stuk minder.

Dat weten ze (Google), maar ze willen het niet weten, want meer geld verdienen is natuurlijk beter…
Meh, op Linux distro’s heb je ook package managers die apps van gecontroleerde bronnen af trekken. Die bronnen kunnen aangepast worden met voldoende gebruikersrechten waarna andere apps ineens beschikbaar worden om te installeren.
Ik weet niet wat overheden en de rest van je antwoord met dit verhaal te maken hebben.
Het economische belang? Met name copyrights en de winst over media.
Op Linux heb je geen apps nodig, alleen maar programma's.
Android-hardware bestaat niet echt. Dat is over het algemeen ARM-hardware. Het draait alleen geen native ARM-programma's maar Android-apps. Het verschil tussen een smartphone en een computer. De hele wereld trapt erin.
Google heeft jarenlang weinig tot géén belasting betaald in de UK. Degene die structureel 'geld ruikt' en daarbij allerlei wetten overtreed is Google.
Kan zo zijn, Echter wat mij dan steeds opvalt is dat de gebruiker/gedupeerde niks van dat bedrag terug ziet en vaak zijn al je gegevens dan ook al verkocht.

Dit is nu niet heel ontopic maar kijk bijvoorbeeld naar de google claim op https://www.claimservice.nl/googleclaim/
Toezichthouders richten zich op handhaving van het mededingingsrecht en leggen eventueel sancties op als de een bedrijf de mededingingsregels overtreedt, meestal in een vorm van een boete. Het is nadrukkelijk geen taak van deze toezichthouders om eventueel gedupeerden te compenseren (schadevergoeding). Het zou daarom ook heel raar zijn als gedupeerden iets van de opgelegde boetes zouden ontvangen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.