Nothing brengt Phone 2a Plus uit in Nederland voor 429 euro

Nothing brengt de Phone 2a Plus uit in Nederland. De smartphone krijgt een adviesprijs van 429 euro. Het betreft een verbeterde versie van de bestaande Phone 2a, met een snellere soc en betere selfiecamera. De telefoon was al beschikbaar in een aantal andere landen.

Nothing bevestigt de release van de Phone 2a Plus in Nederland tijdens de IFA-beurs. Het toestel komt beschikbaar bij een aantal webwinkels tegen een adviesprijs van 429 euro. Het toestel bevat 12GB geheugen en 256GB opslag. Het heeft daarmee een meerprijs van 50 euro ten opzichte van de huidige Phone 2a met 12GB geheugen.

De Plus-variant beschikt onder meer over een MediaTek Dimensity 7350 Pro 5G-soc met hogere cpu-kloksnelheden dan de soc in de reguliere Phone 2a. Ook wordt de resolutie van de selfiecamera opgehoogd van 32 naar 50 megapixel en het maximale vermogen voor opladen verhoogd naar 50W.

Nothing kondigde de Phone 2a Plus-telefoon eind juli officieel aan. De telefoon kwam toen beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door een beperkte release in de Verenigde Staten. De fabrikant zei toen al dat het in september meer details zou delen over een bredere release.

Correctie, 11.50 uur: In het artikel stond aanvankelijk dat het maximale vermogen voor draadloos opladen is opgehoogd naar 50W, maar dat moest bedraad opladen zijn. De Phone 2a Plus ondersteunt geen draadloos opladen. Het artikel is hierop aangepast.

Nothing Phone (2a) Plus
Bron: Nothing

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

06-09-2024 • 11:38

57

Reacties (57)

57
57
25
1
0
31
Wijzig sortering
Eigenlijk moeten een aantal (belangen)organisaties samenwerken aan een 'slow tech' manifest. Er is geen behoefte aan elk jaar een nieuwe iPhone of Samsung. Verleng die cyclus eens met 2 jaar. Waarom niet elk 2 jaar een nieuwe update en tussentijd een incrementele update bijvoorbeeld die mensen van 2 jaar terug aanspreekt. Dat deed Apple met de iPhone vroeger geweldig. Een jaar een highend model en daarna een s-variant met minimale wijzigingen voor mensen die enkel van een nog ouder model kwamen.

Fast tech is gewoon ecologisch gezien niet meer te verantwoorden en het is ook niet alsof deze bedrijven staan te springen om geld. Met headphones gaat het eigenlijk best goed. Om de paar jaar een nieuw model met wijzigingen die best substantieel zijn.
Zo'n beleid waar mensen langer met telefoons gaan doen gaat onherroepelijk voor minder omzet zorgen, dat gaan ze sowieso niet uit zichzelf doen.
Dat moet vanuit overheid gaan komen en/of gewoon vanuit ons (de klanten).

Als we het normaliseren dat je gewoon 3~4 jaar met een telefoon rondloopt gaat dat release tempo vanzelf omlaag

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 6 september 2024 13:20]

En wil je nu echt dat de overheid zich gaat bemoeien met hoe vaak je een telefoon mag of kan kopen?
Het aantal mensen dat elk jaar weer de nieuwe versie koopt zakt, dat bewijzen de cijfers van oa Apple en anderen. Mensen vervangen een telefoon als die traag wordt, batterij de dag niet meer haalt of defect raakt. Mijn vrouw geeft niet zo om telefoons, en dus gebruikt ze telkens mijn oude telefoon die ik zo om de 3-4 jaar vervang. In September krijgt ze waarschijnlijk mijn 12pro die nog prima is, en die ik ook niet zou vervangen als de X van mijn vrouw niet wat kuren krijgt.
Ik denk dat dit behoorlijk sustainable is, maar ik gruw er van dat de overheid hier nog regels rond zou maken.

Trouwens... als je de commentaren onder de aankondiging van de diverse telefoons leest, dat staat er steeds... "niks nieuws, geen innovatie, hiervoor ga ik niet upgraden, etc...."
En wil je nu echt dat de overheid zich gaat bemoeien met hoe vaak je een telefoon mag of kan kopen?
Het lijkt me meer dat het juridisch lastig vorm te geven is zonder ongewilde neveneffecten dan dat ik er echt een bezwaar tegen zou hebben dat er duurzaamheid afgedwongen wordt.

Simpelere dingen zoals software support periodes afdwingen, of zorgen dat je als consument gewoon de batterij kan vervangen ben ik wel echt voorstander van.

De hoeveelheid mensen die een heel toestel afschrijven omdat er een nieuwe accu in moet is best wel onwerkelijk.
Maar dat ze Apple geen 120 euro willen geven om een accu te vervangen die je eigenlijk op internet zou moeten kunnen kopen voor 30 euro voor een toestel die (met een goede accu) nog geen 200 euro meer waard is snap ik ook wel.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 6 september 2024 13:55]

> En wil je nu echt dat de overheid zich gaat bemoeien met hoe vaak je een telefoon mag of kan kopen?

In én uit principe ben ik het met je eens, maar ik maak me toch soms zorgen...

Het is anecdotal en kan dus niet gegeneraliseerd worden, maar ik kende wel een paar mensen in mijn studententijd die absoluut altijd de laatste iphone moesten hebben, designer tassen en sneakers en allerhande van dat soort onnodige onzin, elke week 2-3 keer uitgaan en tegelijkertijd klaagden ze steen en been over dat ze geen geld voor eten hadden. Maximaal lenen ook hé.

Verder ben ik ook wel een paar mensen tegengekomen die afhankelijk waren van een uitkering en/of toeslagen, en ditzelfde gedrag toonden.

Indirect veroorzaakt dit gedrag dus wel kosten die de samenleving moet dragen. Het probleem ligt imho daarom iets genuanceerder dan het principe zelf zou aangeven. Het is gedeeltelijk een kwestie van mensen voor zichzelf beschermen. Een culturele omslag is wellicht nodig om ervoor te zorgen dat mensen zich minder tot niet geroepen voelen om altijd met de laatste trend mee te moeten gaan, maar ook dat is moeilijk te bewerkstelligen.

[Reactie gewijzigd door Khrome op 6 september 2024 15:07]

En jij denkt dat het gedrag van 'big spenders' gaat veranderen als er maar om de 2 jaar een nieuwe telefoon uit komt.

Maar ook dat kan je als overheid niet regelen, de overheid hoeft zich echt niet te moeien in waar mensen hun geld aan uit geven.
Dat is dus niet wat ik heb gezegd. AUB even lezen :)
De grote bedrijven bulken zelf van het geld, maar de aandeelhouders willen wel elk jaar (meer) dividend en of hogere aandelenkoersen zien dus blijft er continue drang om meer te verkopen en marges te verhogen en de kosten in de keten te verlagen.
Je begrijpt toch dat het doel van een bedrijf is om geld te verdienen...
Als dat niet het geval is, dan stopt het snel hoor.
Is meer dan geld, dat is wel een hele beperkte benadering van (sociaal en duurzaam) ondernemen. Er zijn ook andere businessmodellen. Zou graag betalen voor langere support en zelfreparatie setjes. Dat b.v. apple hier mee komt is niet vanuit eigen beweging maar onder druk van overheden.
Ik schrijf ook nergens dat er geen reglementering moet zijn, en ik ben 100% voor de right to repair en betaalbare herstellingen en onderdelen.
Dan is er toch Fairphone, kun je zelf repareren (tot op zekere hoogte) en lange support. Maar blijkbaar is er in de markt niet heel veel vraag naar, anders zou Fairphone wel meer verkopen en dan volgen de andere partijen vanzelf.
Dit gebeurt niet om de simpele reden dat de bedrijven die zich hiermee bezig houden failliet, verkocht overgenomen of stervende zijn. En degene die het enigszins volhouden zoals bijvoorbeeld Fairphone hebben marktaandelen die je middels natuurkundige notitie 1x10^-x moet weergeven.

Bovendien zie ik het verschil ook niet zo tussen een S variant om het jaar en gewoon een nieuw model, maakt het voor het milieu echt veel uit of er een Snapdragon X gen 1 of 2 in gedaan wordt of een andere camera sensor? Beide kosten resources om te maken!

Dit verandert pas als wij minder smartphones kopen omdat de markt verzadigt is of er natuurlijk harde wetgeving komt.

[Reactie gewijzigd door Frankyfreeze op 6 september 2024 13:30]

Waarom zou je dat willen? Je wilt oprecht vernieuwingen tegen gaan houden? Een manifest is leuk en aardig, maar doet niets. Dat leggen organisaties naast zich neer. Verder mogen bedrijven gelukkig vernieuwingen doorvoeren, anders hadden we nu net camera's in onze mobiele telefoons gehad. Daarna noem je nog eens dat het goed is dat Apple dat deed, maar slecht is dat andere dit doen. Er is geen verschil tussen wat Nothing hier doet en wat Apple toen deed. Het is gewoon een vernieuwde versie, voor nieuwe klanten.
Er is geen behoefte aan elk jaar een nieuwe iPhone of Samsung.
Die is er eigenlijk niet meer, mensen worden voor de gek gehouden. Hardware veranderd niet zo veel meer. Misschien elke 2 of 3 jaar. Toen de iPhone en Androids net nieuw waren was er de jaar daarop een mobiel die wel 2 keer krachten was, nu is dat niet meer zo. CPU's hebben een punt bereikt dat enorme vooruitgang te veel zou kosten en zijn de ontwikkelingen dusdanig uitgesmeerd dat CPU's paar jaar meegaan, het is nu incrementeel allemaal. 10% of 20% daar het is niet meer 2 keer of 3 keer krachtiger of beter. Men is al blij als een volgende generatie CPU 15% sneller is.

Ik heb een Fairphone 4 en mijn plan is om daar minimaal 5 jaar mee te doen.
Nu steeds meer devices een langere (soft- en firmware) updatecyclus kennen, lijkt het mij ook dat de roulatie van nieuwe(re) telefoons of andere mobile devices zoals tablets zal verminderen.
Je veronderstelling lijkt dat individuele consumenten elk jaar een nieuwe telefoon zouden kopen, maar dat is toch de uitzondering. Ook consumenten met een oude telefoon op zoek naar een nieuwe model gaan liever een meer recent toestel kopen, omwille van de nieuwere technologie, nieuwere generatie soc... Als fabrikant wil je dus altijd een relatief 'recent' model in het aanbod hebben. De ecologische meerkost lijkt dan vooral de aanpassing aan productielijnen voor een nieuw model.

Bij markten die al langer bestaan, is de technologische vooruitgang minder sterk en speelt dat minder in het aankoopgedrag van consumenten (speakers, computermuizen, microfoons...).

Een focus op minimale repareerbaarheid en verplichte ondersteuning (updates) lijkt mij effectiever om verspilling tegen te gaan. Dat is nu net waar de Europese Commissie de afgelopen jaren aan gewerkt heeft. Een vrijwillig manifest vanuit een aantal fabrikanten, ik geloof er niet echt in als een goede oplossing op langere termijn.
Er moet nog heel wat water door de Rijn voordat bedrijven, ondanks alle ESG normen, kiezen voor veel minder verkoop & dus omzet om duurzamer bezig te zijn.
Dat is de macht van de consument; Niet ieder jaar een nieuwe telefoon aanschaffen.

Bedrijven doen wat voor bedrijven geld verdient.

Duidelijk, verdient dit geld.
Stoppen mensen ieder jaar een nieuwe telefoon te kopen, zullen bedrijven vanzelf niet meer ieder jaar een nieuwe telefoon uitbrengen. Simpel.
Belangrijker: niet eisen dat je telefoon maar een jaartje oud is. Iets dat heel erg samenhangt met de duur van de support erop, dus als telefoons 2 jaar updates krijgen, wil je natuurlijk een 'nieuwe'. Anders ben je al ongeveer door de support heen. Wordt je mobiel 7 jaar gesupport dan is 6 ook best acceptabel.
Maar de support is bij de goedkoopste samsung intussen ook al 4 jaar minimum en 7 jaar bij de flagships, dus... hè... Daar zijn we al.
Bij Samsung wel, Motorola mag nog wat leren, en ik vind bij Chinese merken nog te vaak 3 jaar support. De echte grote jongens hebben inmiddels de termijnen wel op orde, gelukkig.
Ik ken niet veel mensen die ook daadwerkelijk ieder jaar een nieuwe telefoon kopen.
Waarom?
Ik zie nog nauwelijks mensen die elk jaar een nieuwe smartphone kopen.
Anderzijds, als mijn smartphone vandaag kapot gaat, waarom moet ik dan een model kopen van vorig jaar?

Voor de fabrikanten is het ook niet interessant, want als Samsung in de even jaren het nieuwe model uitbrengt en het update model in de oneven jaren, en Xiaomi doet het omgekeerde, dan heeft Samsung een voordeel in de even jaren en Xiaomi een voordeel in de oneven jaren. Dat is niet uit te leggen.

Wat belangrijk is, is de ondersteuning. Als Samsung 7 jaar ondersteuning biedt, dan is het voor mij duidelijk dat Samsung denkt dat ik minimaal 5 jaar verder kan en waarschijnlijk zelf 7 jaar. Dan kan je toch niet meer spreken van Fast tech?
Nu is het nog beter. Ieder jaar worden telefoons incrementeel geüpdatet. En niet elke twee jaar een grote stap.

Dat betekend dat na 2 jaar mensen denken: Oh, er is niet zoveel veranderd, laten we wachten op volgend jaar. Ik doe wel 3 jaar met mijn telefoon. En dat een jaar later misschien ook nog zo denken.

Het is in mijn omgeving echt niet zo dat een telefoon van 2 jaar oud uit de mode is. Sterker, dat zie je echt niet aan een telefoon. Ze zien er in een hoesje allemaal hetzelfde uit.

Gelukkig is de suppoort tegenwoordig langer dan het geweest is, dus is het makkelijker om langer met een telefoon te doen en niet qua functionaliteit achter te lopen.
Ik wil dit jaar een nieuwe phone. Jij volgend jaar. Dus dan moet je een jaar wachten, of een ouder model kopen? Die behoefte is er wel.
Dat er elk jaar een nieuw model komt zegt niets over of mensen elk jaar een nieuw toestel kopen. De tijd dat mensen buiten de apple store stonden te klappen als iemand naar buiten kwam is wel voorbij het zou ne verbazen als minder dan 2 jaar re notm is en dan hou ik nog geen rekening met toestellen die doorgegeven worden aan kinderen ed
Ik zou echt niet weten waarom je die verantwoordelijkheid bij de bedrijven moet leggen. Waarom zouden mensen die hun telefoon vervangen geen recht hebben op de nieuwste technologie?

Mensen die hun telefoon minder dan vijf jaar gebruiken, daar snap ik bij de huidige stand van technologie dan weer helemaal niets van.
@AverageNL "en het maximale vermogen voor draadloos opladen verhoogd naar 50W.".
Er zit toch helemaal geen draadloos opladen op deze telefoons?
Nothing zegt zelf inderdaad van niet.
Does Phone (2a) support wireless charging?
No, Phone (2a) doesn't support this feature.
https://support.nothing.t...support-wireless-charging
Klopt, alleen de reguliere c.q. duurdere reeks (zonder a-toevoeging) ondersteunt dat (overigens niet met 50W hoor). Die 50W voor dit model geldt voor bedraad laden, staat dus verkeerd in het nieuwsbericht.

[Reactie gewijzigd door MiBe op 6 september 2024 11:56]

AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @klepje6 september 2024 11:50
Scherp! Dat moest inderdaad gewoon bedraad zijn. Ik pas het meteen aan en voeg een correctie toe, thanks :)

[Reactie gewijzigd door AverageNL op 6 september 2024 11:51]

Mooie prijs, maar het wordt met al deze rare namen (niet alleen bij Nothing, gewoon in z'n algemeen) toch wel eens tijd dat er iemand een vergelijkingssite gaat maken met een 'bang for the buck' score. Zeker nu we wat meer verschillende SOC's beginnen te zien. Kan iemand toelichten waar dit toestel qua specs mee te vergelijken is?
gsmarena heeft een prima vergelijker.
Kun je zelfs camera kwaliteit vergelijken als ze de telefoon gereviewed hebben.
Er is al ruim 10 jaar een prima site naast de pricewatch waar echt alles vergeleken kan worden, inclusief prijscategorie. (En bewust categorie, want prijzen zijn tijdelijk en relatief.)
GSMArena phone finder

/edit: typo

[Reactie gewijzigd door phizzie op 6 september 2024 13:29]

Anoniem: 201953 @Oon6 september 2024 14:56
Vergelijkbaar met de Samsung A55.
Wel een vreemde naamgeving. Een beter model van het budget model. Maar goed, Nothing staat op de shortlist voor een volgende telefoon.
Gewoon aanvinken wat je nodig hebt en dan sorteren op prijs, eventueel alleen tonen wat geen lage beoordeling heeft met een x aantal reviews.
Als telefoontweaker mis ik dan het vinkje "Active custom ROM"
Het OS vind ik zelf erg belangrijk. Ik wil geen OxygenOS of One UI bijvoorbeeld.
Anoniem: 201953 @JDx6 september 2024 15:09
Ik mis de virtual proximity sensor. Ik prefereer de hardware versie.
Ik weet niet of ik deze mening met veel Tweakers deel, maar ik vind het niet prettig als een fabrikant veel verschillende telefoon modellen voor verschillende markten uitbrengt inclusief verwarrende namen. Vooral veel Chinese merken zoals Oneplus en Xiaomi zijn hier tegenwoordig erg goed in.

Telefoons zijn daardoor voor mij toch moeilijker te vergelijken en voor de gemiddelde niet-Tweaker is het helemaal verwarrend. Ik hoop niet dat Nothing dezelfde kant op gaat maar het feit dat ze nu al een telefoon met "2a Plus" in de naam uitbrengen in een selectief aantal landen is een slecht teken.
Ja en nee, de gemiddelde niet tweaker die blijven gewoon bij een Samsung of Iphone merk ik in m`n extended kringen en/of zelfs op kantoor. Die kijken uberhaupt niet naar de Nothings, Xiaomi's en etc.

Helemaal omdat als jij als niet tweaker, naar een provider winkel gaat zoals je Odido, Vodafone oid. Dan zul je vaak alleen maar iPhones, Samsung's en Pixel toestellen zien, en de rest aan de bak met keuzes zijn niet in het showroom zoals de eerder genoemde China phones en etc. Zelfs een motorola zie je al niet zo gauw meer bij een provider winkel. (ervaring dit jaar met het binnenlopen bij Odido bij mij om de hoek en een Vodafone zaak waar een maat werkt)
Xiaomi en Huawei zijn toch wel erg populair geweest van wat ik om me heen heb gezien hoor?
Vooral onder de mensen die telefoons hun geld niet waard vinden.

Ik weet nog wel dat ik me de pestpleuris schrok dat mijn buurvrouw naar me toe kwam met de vraag of ik iets kon doen tegen de advertenties in tussen haar muziek door. Ik zei dat je die nou eenmaal krijgt als je niet betaalt voor Spotify. Bleek dat ze lokale nummers afspeelde (die ze nog van CD's had laten rippen) en dat er gewoon advertenties in de software van de telefoon zaten.

Hoe dan ook; die waren gigantisch populair. Mijn zussen, zwagers etc hadden ook allemaal van die chinese telefoons.

Ik heb veel mensen gewaarschuwd om dan gewoon voor een budget samsung te gaan i.p.v. zo'n china ding en velen zijn intussen bijgedraaid, maar het gedeelte waar je zegt dat ze naar een provider winkel gaan en dan alleen iphone, samsung of pixel modellen zien is ook iets waar ik me niet in herken. Ik zie op de provider sites gewoon Oppo, alcatel, oneplus, Xiaomi, emporia, nokia, motorola.... Zeer zeker niet gelimiteerd tot samsung, iphone en pixel modellen dus.

En dan nóg iets;
Tegenwoordig valt een abonnement onder een lening. Dit betekent dat jij geen telefoon + sim meer kunt afnemen bij een provider als je niet genoeg inkomsten hebt, tenzij je een flinke aanbetaling over de telefoon doet bij afname (wat het nut nogal verslaat).
De meeste mensen, geloof het of niet, mogen dus helemaal geen telefoon meer via de provider afnemen. Dat wil dus zeggen dat deze mensen op zoek gaan naar losse koopjes en juist niet via de provider een telefoon afnemen.
Ik zie ook regelmatig mensen met Xiaomi's. Ook mijn vader had er een tijdje een. En mijn opa van eind 80/begin 90 heeft twee Huawei's gehad (P20 en P30 als ik het goed uit mijn hoofd zeg). Kon hij prima mee omgaan.
Ik heb al 4 jaar een Huawei, daarvoor een Honor (submerk Huawei).
Nog nooit een reclame gezien.
Beide toestellen waren op dat moment de meeste voor hun waar leverende toestellen.

Wat betreft de budgetlijn van Samsung, die hebben geen echte nabijheidssensor wat niet iedereen kan waarderen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 6 september 2024 15:19]

Ziet u die merken ook in de fysieke winkels? Veel mensen willen een toestel een keer in de hand gehad hebben.
Odido heeft Nothing en Oppo toestellen in de winkel, ook als showmodellen.
Je kijkt gewoon alleen naar toestellen voor eigen Markt ?
Wat ik graag zou zien in dit soort aankondigingen is gelijk de software update ondersteuning garanties. Hoe moeilijk is om dat erbij te vragen op het persbericht zodat de druk van alleen de technische specs ook op de ondersteuning komt te liggen, en we de wereld verder kunnen verbeteren?
Daarbij is die informatie ook meteen compleet voor in de Pricewatch en hoeven we minder gauw uit te wijken naar andere tech websites.
Is gewoon bekend, staat ook op de productpagina van Nothing

https://nl.nothing.tech/pages/phone-2a-plus
Powered by Android 14
Android 14 out of the box, with a segment-leading 3 years of software updates and 4 years security updates.
Wel teleurstellend imo, om het dan industy leading te noemen....
Dat is wel een dingetje ja
Wat ik er over lees zijn de Nothing's geen slechte phones.
De prijs en de hardware maken het best wel een goede koop.
De namen interesseren me niet zo.
Ik lees meestal wel hier of het een goed product is of niet.
In het verleden een aantal OnePlus toestellen gehad, daarna een Xiaomi en een nu dan een Pixel 7a, mijn volgende toestel wordt op zeker een Nothing Phone.
Nu ben ik het niet met je on eens, benieuwd naar je argumenten

Om dd een of andere reden is nothing niet zoveel in de winkels hier l, heb hem ib België keer in mijn handen gehad heeft wel wat al vraag ik me af of hun schil wel vertaald naar de ' gewone" apps
Jammer dat Nothing geen modellen heeft met E-Sim. Buiten de EU erg handig met aanbieders als Airalo.
  • CPU: 2x Cortex-A715 @ 3.0GHz + 6x Cortex-A510
  • GPU: Arm Mali-G610 MC4
Interessant toestel. Ik denk dat de grootste concurrent de OnePlus Nord 4 is. Als ik die even naast deze Phone (2a) Plus leg, dan heeft de Nord 4:
  • Een iets hogere resolutie scherm (1240p i.p.v. 1080p)
  • Een flink snellere Snapdragon 7+ Gen 3 (met Cortex-X4 + 4x A720)
  • Dezelfde 12GB werkgeheugen en 256GB opslag
  • Een vergelijkbare 1/1.56" 50MP hoofdcamera
  • Een kleinere (1/4.0") ultrawide camera (tegenover 1/2.76")
  • Een 10% grotere 5.500mAh batterij
  • IP65 "sproeidicht" vs IP54 "spatwaterdicht"
  • Vergelijkbare afmetingen, 10 gram (5%) zwaarder
Onderschat de 7+ serie van Qualcomm niet, die komt heel dicht in de buurt van de 8 serie, in tegenstelling tot de gewone 7 serie en de nog lagere 7s serie. Zie deze tabel.

De Ultrawide camera van de Nothing Phone (2a) Plus is uitstekend in dit segment, maar voor de rest is de concurrentie pittig.

Verder lurkt de Google Pixel 8a, Samsung Galaxy A55 5G en Poco F6 Pro ook in dit segment, wat alle drie uitstekende telefoons zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.