Wat valt er precies onder de bescherming van copyright dan?
Alle creatieve werken van het humaan intellect. In principe hebben alle niet-banale teksten, visuele en auditieve werken die je maar kan bedenken, bij uitstek wettelijke bescherming in de vorm van auteursrecht. Je hoeft het daar niet mee eens te zijn, maar het is wel zo.
Als we even gaan filosoferen: wat is het verschil tussen een student die leert van een video op YouTube en een computer die leert van een video op YouTube?
Het verschil zit hem in de valse premise: de computer leert niet in dit geval. Machine learning is een statistisch algoritme dat heel veel data schraapt en dit met een extreem agressieve lossy compressie in een matrix verwerkt. Het is uiteraard iets complexer, maar er is duidelijk geen sprake van leren. Er is sprake van reproductie en redistributie, factoren die volgens het copyright bescherm zijn.
Als je een eerlijke vergelijking wil, zou je het hebben over echte (general) AI, dat echt kan leren en begrijpen, en geen datasets nodig heeft om op te trainen. Zoals een mens zou deze na het zien van een afbeelding van een banaan in een schaal geïnspireerd kunnen raken om een soortgelijk concept te bedenken, maar dan net iets anders, bijvoorbeeld een mango in een kom. Huidige "AI" kan dit niet.
Met daarbij in het achterhoofd dat video’s op YouTube nadrukkelijk zonder beperkingen toegankelijk is.
Vals. Auteursrecht is en blijft aanwezig. De voorwaarden van YouTube zelf maken dit aanvullend ook duidelijk. Je mag NIET zomaar video's op YouTube op welke manier gebruiken zoals je zelf wil. Er zijn wettelijke restricties, de meeste hiervan behorend tot copyright.
Als ik in het openbare leven op straat rondloop, dan mag ik toch ook gewoon vrij rondlopen en rondkijken?
Ja hoor. Kijken mag. Reproduceren mag niet zomaar. Probeer het maar, ga maar eens merkkleding namaken en verkopen, en zie hoe lang het duurt voordat je een rechtzaak aan je broek hebt. Nogmaals, we hebben het niet over kijken, maar over gebruiken. Dat zijn totaal verschillende dingen.
denk maar eens aan Google Streetview die alles en iedereen op de openbare weg heeft gefotografeerd.
Google moet zich ook aan wetgeving houden wat dat betreft en moet bepaalde dingen dan ook verwijderen of blurren. We dwalen echter af. Terug naar auteursrecht.
Als YouTube zo graag wil dat niet alles en iedereen de filmpjes op hun website kan bekijken, dan kunnen ze ervoor kiezen om eerst iedereen te laten inloggen met een account.
Irrelevant op twee manieren. Ten eerste ligt de verantwoordelijkheid niet bij YouTube. Ten tweede lost dit het probleem op geen enkele manier op en krijg je alleen maar een extra hindernis voor legitieme gebruikers.
en is er per definitie niet meer sprake van vrij toegankelijke informatie
Dat was het bij uitstek al niet. Bovendien blijft dezelfde informatie toegankelijk, je moet alleen een extra stap zetten. We komen dan uit bij de discussie wat "vrij toegankelijk" betekent, maar dat is volstrekt irrelevant aangezien deze discussie juist gaat over wat je wel en niet mag doen met informatie beschikbaar op het internet (in welke vorm dan ook).
Wikipedia: Auteursrecht