Belgisch bedrijf wil Vision Pro inzetten als 'blindengeleidehond'

Het Belgische bedrijf In The Pocket en het Nederlandse expertisecentrum voor blinden en slechtzienden Koninklijke Visio werken samen aan een proof of concept. Ze onderzoeken of de Apple Vision Pro-headset mensen met een visuele beperking kan helpen bij het navigeren.

Met de juiste software en aanpassingen zou de Vision Pro een vervanging kunnen zijn voor geleidehonden, schrijft In The Pocket in een blogpost. Dit kan nuttig zijn als een blind of slechtziend persoon al langere tijd op een wachtlijst staat voor een geleidehond. "De Apple Vision Pro scant de ruimte rondom de gebruiker en detecteert mogelijke obstakels. Zodra de gebruiker in de buurt komt van een obstakel, zoals een muur, tafel of stoel, zal die een geluid horen uit de richting van het obstakel. Met spatial audio kan de gebruiker nauwkeurig achterhalen waar het obstakel zich precies bevindt. Hoe dichter die bij het obstakel komt, hoe sneller het geluid herhaald wordt", aldus het bedrijf.

In The Pocket werkte twee concepten uit, schrijft de Belgische krant De Tijd. De eerste applicatie genereert een virtueel harnas rond de gebruiker dat is opgebouwd uit verschillende kubussen. Als een van die kubussen in aanraking komt met een voorwerp, geeft de Vision Pro een klank die uit de richting van het voorwerp komt. Hoe luider de klank, hoe dichterbij het voorwerp is. De tweede applicatie scant en detecteert horizontale en verticale vlakken. Daarbij plaatst de app kubussen op de vlakken die het detecteert. Ook die geven een geluidssignaal af als de gebruiker in de buurt komt van een object.

De applicatie is nog niet perfect. Zo detecteert de bril geen mensen en ramen, en kan hij alleen binnen worden gebruikt. De accuduur van de VR-bril is ook een nadeel, en niet iedere deelnemer was te spreken over het gewicht en draagcomfort van de Vision Pro. Toch denkt Visio-ontwikkelaar Christiaan Pinkster dat de technologie 'erg nuttig' kan zijn. "We moeten de komende jaren de hardware toegankelijker maken, zodat het systeem voor iedereen bruikbaar wordt. Over een paar jaar kun je hopelijk als blinde een ziekenhuis binnenwandelen en aan je bril vragen waar de balie is of om de pijlen van de juiste route te volgen. Een echt indoornavigatiesysteem."

Door Loïs Franx

Redacteur

14-06-2024 • 11:53

63

Submitter: legatus151

Reacties (63)

63
62
23
4
0
35
Wijzig sortering
Als eigenaar van een assistentiehond, maar ook als iemand die dagelijks in aanraking komt met anderen met assistentie/hulphonden kan ik mij niet voorstellen hoe dit effectief iemand die blind is kan helpen. Een blindegeleidehond die geeft o.a. met signalen via de halster naar de hand/arm van de handler (baas) aan naar welke richting de handler moet gaan / wat het veiligst is. Ik geloof niet dat een haptic engine (vibratie oid), zelfs in combinatie met gesproken signalen duidelijk genoeg zijn om overzicht te creëren.

En nog los van of het zou werken zoals bedoeld, eenieder die blind is leunt enorm op zijn / haar andere zintuigen. Neem als voorbeeld een Vision Pro. Dit device gaat over jouw hoofd heen, wat niet alleen ervoor zorgt dat je niks meer kan zien (iemand die blind is, is vaak niet 100% blind, maar bijvoorbeeld voor 96%) maar ook minder goed kan horen. Met de speakers van de Vision Pro die dan of audio passthrough moeten geven of de gesproken signalen voorleest kan de desbetreffende persoon minder goed zijn/haar omgeving horen.

En laat dat nu net een cruciaal detail zijn van ook een hulphond. Een hulphond gaat ook juist op zijn zintuigen af om in te kunnen schatten of een situatie veilig is. Hier gaan jaren aan oefening samen met de baas aan vooraf om ervoor te zorgen dat ze optimaal kunnen samenwerken. Dit kan een stuk software (of zelfs AI) niet evenaren.

En dan heb je nog niet gesproken over:
1) batterijduur
2) een elektronisch hulpmiddel tov een levend wezen waar je je aan kan hechten
3) vergoeding van een eventueel traject hulphond tov een AVP met erg dure software ontwikkeling die je als blinde toch niet kan bedienen

Wat mij betreft een zoveelste op voorhand mislukte poging.
1. Batterijduur is iets wat op termijn beter gaat worden, ik zie geen probleem in het beginnen met ontwikkelen voordat het product verder is ontwikkeld.

2. Klopt. maar er zullen ook vast blinden zijn met een allergie voor honden of mensen die simpelweg niet zo van honden houden of geen zin hebben in de verantwoording voor een huisdier.

3. Je moet kijken naar de totale kosten. Wat kost het om de hond op te leiden, alle vaccinaties, voedsel, eventuele medische behandelingen.

Ik zeg niet dat dit een groots succes gaat worden, maar ik zou het jammer vinden als we het niet eens zouden proberen.
Je hebt inderdaad een punt. Echter denk ik dat qua effectiviteit (los van de individuele cases die andere behoeften hebben/maatwerk) een hond toch beter is.

Mijn reactie is dan ook voornamelijk over het algemeen. En er vanuitgaande dat software ontwikkeling nog jaren kan duren is dit ook geen oplossing op de korte termijn. Sommige mensen moeten gewoon bij wijze van spreken gisteren al een oplossing hebben.

En zoals @FeareX en @jorisporis aangeven kan het inderdaad use cases hebben. Mits dit allemaal juist geimplementeerd kan worden. Daarintegen is een hond niet experimenteel en is al benodigde kennis voor in huis.

Dan hebben we ook nog niet gesproken over de sociaal geaccepteerde norm. Hulp/assistentiehonden zijn in de Nederlandse Wet opgenomen en mogen bijvoorbeeld niet geweigerd worden in openbare gelegenheden. Hoe ziet het er uit als je de supermarkt binnenloopt met een hond ten opzichte van een rariteitenkabinet :P (aka Vision Pro)

Ik zeg niet dat een hond altijd de oplossing kan bieden. Het hangt van de specifieke behoeften van de eindgebruiker af.
Ik heb zelf tijdens mijn opleiding ook een project gedaan met de Koninklijke Visio, om met een VR bril te onderzoeken of het mogelijk is om slechtzienden in de klas mee te kunnen laten doen aan bijvoorbeeld scheikunde practicums etcetera.
We hadden er maar een paar weken de tijd voor, dus tot heel veel speciaals is het niet gekomen, maar de paar reacties die we kregen vanuit Visio waren wel positief. Wel grappig om te zien hoe Visio toch verder is gegaan met VR na ons projectje, waarbij ze dit natuurlijk waarschijnlijk allang op de plank hadden liggen, maar toch ;).

Het punt over de sociaal geaccepteerde norm is overigens nog wel een ding, inmiddels is een assistentiehond inderdaad sociaal geaccepteerd, maar wie zegt dat dit met een Vision Pro niet ook zou kunnen gebeuren?
Mensen kijken er nu nog raar van op, maar wie weet is het over 10 jaar heel normaal om met een fancy ski-bril die geluidjes maakt voor de gebruiker op rond te lopen.

Ik denk niet (maar misschien biased vanwege mijn eigen band met Visio) dat we VR als hulpmiddel voor slechtzienden kunnen verwuiven als "dit gaat nooit werken".
Assistentiehonden bestaan volgens mij ook nog niet zo ontzettend lang, als ik snel kijk naar wanneer de ADI gevormd is in 1986, en met ChatGPT / AI kunnen we tegenwoordig op een ontzettend snelle manier herkenningsprogramma's trainen. En zo'n VisionPro hoeft niet uitgelaten te worden, alleen maar opgeladen ;).
Blindegeleidehonden bestaan natuurlijk al veel langer er is zelfs een 2.000 jaar oude muurschilderij waar een hond een blind persoon begeleid. Maar grootschalig werd het dankzij de enorme vraag naar hulpmiddelen tijdens en na WO I
Moet het de hond vervangen of wellicht de stok? Qua sociale acceptatie verkies ik als omstander vermoedelijk de bril boven de stok. Er zijn verschillende cabaretiers losgegaan op de uitdaging die de stok voor omstanders veroorzaakt in krappe omstandigheden / druk voetverkeer. Hoezeer ze dat ook overdrijven, we herkennen er toch wel wat in..

En moet de Vision Pro zelf echt een succes worden, of is men - met name Visio - vooral geïnteresseerd in het zetten van eerste (onderzoeks)stappen, waarvoor het als redelijke betaalbare hardware dan van pas komt?
Ik begrijp wat je zegt. Maar er zijn volgens mij wel een paar dingen die zo'n bril kan toevoegen.

Je oren zijn niet bedekt, dus gehoor verlies je niet. Je zou zelfs wat extra waarschuwings geluiden toe kunnen voegen (geen idee of dat nut heeft, het kan ook afleiden).

Mensen zijn meestal niet volledig blind, laten we 96% verminderd zicht aanhouden zoals je zegt. Wellicht kan die bril in een hoog contrast modus de gebruiken beter vormen laten waarnemen. Denk mensen en auto's bijvoorbeeld.
Wellicht kan de bril ook bepaalde kleuren accentueren die de gebruiker beter kan onderscheiden.

Ik heb geen ervaring met slechtzienden zoals jijzelf. Maar ik begrijp wel waarom ze dit willen uitproberen.

Ohja, en met de AI ontwikkelingen kan zo'n bril misschien wel text to speech doen zodat je alsnog iets van een menukaart kan kiezen.

[Reactie gewijzigd door FeareX op 22 juli 2024 15:39]

Ik denk dat je de vision pro hier meer moet zien als ontwikkelplatform. Het is een apparaat waar ze nu mee kunnen experimenteren maar dat wil niet zeggen dat straks alle blinden met dat apparaat moeten rondlopen. Misschien is er wel een soort hoed te verzinnen met sensors en geluid die dit kan doen... Dat scherm voor je ogen is wellicht inderdaad niet nodig of zelfs hinderlijk en het maakt het apparaat in ieder geval een stuk duurder (al zouden schaalvoordelen misschien er alsnog voor kunnen zorgen dat zo'n ding straks goedkoper is dan een apparaat speciaal ontworpen alleen voor blinden).
Als er lange wachtlijsten bestaan voor een hulphond, dan is dit mogelijk beter dan niks
Er bestaan wel degelijk goede use cases lijkt me. Bepaalde mensen hebben bijvoorbeeld een tunnelzicht. Dan kan je bepaalde zaken in die tunnel projecteren die er anders buiten vallen. Of in donkere situaties hindernissen accentueren met een felle kleur. Op straat bewegingen die buiten je gezichtsveld vallen aangeven...
Navigatie moet kunnen zoals met heads-up display zoals in de wagen. Een grote batterij steek je in een rugzak.
Volgens mij is het niet OF hond OF bril. Maar "we hebben nog geen hond voor je", dus het is niets OF een bril. Ik gok ook dat een goede blindengelijde hond beter zal functioneren dan de huidige technologie, nog maar niet te spreken over de relatie tussen hond en mens.

Maar er zijn gewoon niet genoeg van die honden en ze zijn ook veel duurder in 'productie' en onderhoud dan zo een Vision Pro. Je zal moeten roeien met de riemen die je hebt en in dit geval zijn er niet eens riemen...

Ik vraag me ook sterk af hoeveel blinden er zijn die doodsbang zijn voor honden of enorm allergisch, dan is een hond geen optie en ik denk dat een blindengeleide kat niet gaat werken... ;)
Als niet blinde persoon dacht ik ook meteen dat de extra geluiden die de persoon gaat horen wel best veel impact kunnen hebben. Aan de andere kant kan het een mooi extra hulpmiddel zijn om deze doelgroep toch wat extra zelfstandigheid te geven, zeker in afwachting van een geleidehond.
Ik heb ook wel mijn vraagtekens bij een vision pro als hulpmiddel, maar zie het zeker niet als mislukte poging.
Camera's en sensoren zijn ook in staat om een auto zelfstandig en veilig door het verkeer te loodsen. Ik kan me goed voorstellen dat die ook een blind persoon van voldoende feedback kunnen voorzien om die veilig overal heen te loodsen. Niet als permanente vervanger voor een hulphond, want een hulphond is best slim. Hulphonden zijn vooral veel beter in het vroeg herkennen van potentieel gevaarlijke situaties. Ze zullen zelfs optreden tegen mensen die de houder van de hulphonden bedreigen, al zullen ze altijd eerst proberen die situatie te vermijden.

Een Vision pro zal voornamelijk gekozen worden voor de sensoren die het bezit en het draagcomfort tov gelijksoortige oplossingen. Het is echter een toestel wat vooral op basis van visuele informatie bediend moet worden. Nu net dat hele visuele traject is bij deze toepassing niet handig. Ik zie eerder een systeem zonder "bril" voor me. Meer een uitgebreide bodycam die haptische signalen aan een gordel of (onder)armen doorgeeft. Helaas kunnen ziende ontwikkelaars daar niet mee overweg.
Wat mij betreft een zoveelste op voorhand mislukte poging.
Het nadeel van de hond is natuurlijk dat hij niet zo snel evolueert als technologie. Een "nieuwe" assistentiehond zal vandaag nog zo goed als dezelfde beperkingen hebben als de honden 10 jaar geleden.
Heb je iets aan de app van Google speciaal voor mensen met een visuele beperking?
Die vertelt wat er te zien is als je het vraagt, of die de omgeving beschrijft als je het vraagt. Dus bewust niet continu, alleen als je dat wenst.

Ik dacht, wat als je een soort scheenbeschermers kon dragen (zoals bij hockey), die de richting haptisch zacht op de schenen kunnen laten voelen?
Zoals een hond ook voor je kan gaan staan als je niet verder mag bijvoorbeeld.
Zou zo iets extra hulp kunnen zijn als er te weinig honden beschikbaar zijn?

Uiteraard een hond biedt veel meer dan een systeem en is onvervangbaar, de onderlinge band met een hond is (gelukkig ) onevennaarbaar met een computer.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 15:39]

Ben ik de enige die direct moet denken aan echo location? Datgene wat vleermuizen ook doen.

Zelfs mensen kunnen dat:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Human_echolocation

Zelfs fietsen in mogelijk voor een blinde: https://m.youtube.com/watch?v=lAtVOK04XvA

Echo location is wellicht ook een hele goede methode om in te bouwen, naast visuele waarneming door een camera.

[Reactie gewijzigd door Twazerty op 22 juli 2024 15:39]

Je hebt toch alleen de detectie nodig, dat kan vast en stuk kleiner.
Dat kan zeker een stuk kleiner, maar er zit nogal een verschil in benodigde resources en expertise tussen een applicatie voor een platform maken dat alle hardware en veel van de software ingebouwd heeft, en een compleet nieuw platform ontwikkelen geoptimaliseerd voor een enkel doeleinde.
Alleen stel ik dan direct de vraag: hoeveel blinden gaan een dure, zware bril willen kopen wanneer je dus een beter product kunt ontwikkelen dat voor hen mogelijks goedkoper gemaakt kan worden, een stuk comfortabeler zal zijn en meer mogelijkheden bevat omdat de hardware voor je specifieke doel is afgesteld?

Uiteindelijk is hier ook niet direct veel nieuw aan. Er bestaan al heel lang elektronische hulpmiddelen voor blinden waaronder radarsystemen die je gewoon in je hand houdt waarmee je de omgeving rondom je kunt afscannen voor obstakels, net zoals je met je stok zou doen.

En ja, hardware vanaf 0 ontwikkelen is een lang traject wat andere kennis vereist. Maar nu heeft men ook programmeurs moeten gaan zoeken om de software te schrijven.
Het gaat erom dat er een proof of concept ontworpen kan worden en je zegt het zelf al, z'n platform in elkaar zetten kost superveel geld. Je zou bijvoorbeel met deze apple vision pro kunnen detecteren of een voetgangersoversteekplaats op groen is gesprongen. Deze hebben vaak z'n klikker erin zitten, maar die laat het nog wel eens afweten naar mijn gevoel. Er zijn ook genoeg blinden die geen hond (kunnen) hebben en voor hen zou dit, of de goedkopere opvolger, een hele mooi uitkomst kunnen zijn.

Daarnaast kan dit zometeen ook nog een niet ontdekt voordeel voor niet-blinden opleveren. Ondertiteling is ook ooit begonnen als een hulpmiddel voor de doven.
Echter dan nog steeds de vraag waarom een Vision wanneer er alternatieven zijn? Wat maakt de Vision uniek dat ze niet bijvoorbeeld meta's headset kunnen gebruiken? Of mogelijkerwijs andere alternatieven in dit gebied?

Uiteindelijk werkt men nu met een betrekkelijk duur stuk hardware dat ook nog eens gesloten is qua software. Het blijft naar mijn idee een opmerkelijke keuze.
Waarom de vision is heel simpel uit te leggen.
Er zijn een heleboel mensen die graag met zo'n duur stuk hardware willen spelen. Dus gaan ze een reden zoeken om hun werk die aanschaf te laten doen ipv dat ze het zelf moeten betalen.

Je kunt ook gewoon beginnen met de hardware van parkeersensoren in een auto. Heel klein en licht. En dan heb je geen last dat je geen mensen of ramen kan detecteren. Elk object word gedetecteerd.

Blokker_1999 geeft al aan dat zulke systemen al bestaan die je in je hand kunt houden.
Maar je kunt zoiets natuurlijk ook in een riem verwerken. Dat kan je dan makkelijk de hele dag dragen en is dan veel comfortabeler dan een zware headset op.
Ik kan uiteraard niet zien wat hun overwegingen zijn geweest. Maar dat zou bijvoorbeeld affiniteit met een bepaalde programmeeromgeving kunnen zijn. Daarnaast is het spul van Oculus/fb en Vive niet gemaakt voor AR toepassingen, sure ze hebben passthrough maar het is gewoon niet gemaakt voor AR/XR. Dat is de Apple Vision Pro wel. Wellicht dat als ze deze versie hebben gemaakt, de investeerders warm hebben gekregen en verder mogen gaan werken aan dit concept dat de hardwarekeuze nog een keer ter discussie komt te staan.
Nou een alternatief is/waa letterlijk ‘killed by google’. Van apple hoop je misschien wat langer support.
Je moet altijd ergens beginnen.
De brillen zullen ook steeds kleiner worden, en AR brillen komen ook steeds meer op.

Als je nu al kan starten met het bouwen van je software, dan heb je een stevige voorsprong voor wanneer de hardware er is. Ik zie er wel toekomst in.
Je eerste punt is irrelevant zolang er niet een partij is die die initiële investering ook wil doen. Een fictief beter product heeft niet zoveel invloed op de keuzes van een consument.

Wat je tweede punt betreft, ik durf niet te zeggen of dit beter of slechter zal werken dan bestaande producten. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Ten slotte je laatste punt; Ja, natuurlijk zijn er ook resources zoals programmeurs nodig voor de ontwikkeling van een app, maar dat valt compleet in het niet bij de ontwikkeling van een hardwareplatform op dit niveau.
Ook ik heb wel bedenkingen bij een VisionPro voor deze toepassing, maar specifiek "dure zware bril": ik gok dat de huidige oplossing van blindegeleidehond ook best duur zal zijn. ALS het ontwikkeld kan worden tot een goed alternatief, dan zou het mij niet verbazen als zo'n dure zware bril voordeliger uitpakt dan een hond...
Wat is duur? Mijn partner en ik zijn puppy pleeggezin voor geleidehonden. We hebben er een ruim jaar veel plezier van en zijn trots dat er inmiddels een stuk of 6 mensen een behulpzaam maatje hebben

Twee van hen zijn van uitkering naar betaald werk gegaan. Win/win voor samenleving en baasje. Daarbij vallen de kosten (~25K voor ~10jaar) volkomen in het niet
Ze hoeven hem niet te kopen gok ik. Als ik het artikel lees is dit nu toegespitst op mensen die (lang) moeten wachten op een hond. Dan krijg je het ding waarschijnlijk in bruikleen om die periode te overbruggen.
Alleen stel ik dan direct de vraag: hoeveel blinden gaan een dure, zware bril willen kopen wanneer je dus een beter product kunt ontwikkelen dat voor hen mogelijks goedkoper gemaakt kan worden, een stuk comfortabeler zal zijn en meer mogelijkheden bevat omdat de hardware voor je specifieke doel is afgesteld?
Ze pakken hier alleen het software component aan. Hoeveel denk je dat het ontwikkelen kost van iets als een Vision Pro? Hoe lang denk je dat zoiets kost? Wat denk je dat dergelijke hardware gaat kosten met een relatief kleine oplage? Men zit nu met een issue, teveel blinden, te weinig blindengeleide honden. Een Vision Pro begint bij €3500, dat is veel en veel goedkoper dan een hond trainen/onderhouden.

Daarnaast hoeft niet elke blinde zo een ding nieuw te kopen, ze hebben geen lenzen nodig, alleen schoonmaken, nieuwe padding erin en de volgende kan het gebruiken.

Ten eerste gaan ze kijken of het daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft voor een blinde, daarna of het daadwerkelijk zo betrouwbaar is als dat men denkt. Oncomfortabel, moet maar even totdat men wat beters heeft of het blindengelijde honden probleem heeft opgelost. Het zou echter nog steeds een uitkomst kunnen bieden voor mensen die bang zijn voor honden, allergisch zijn voor honden, etc.

En waarom geen stok? Een stok helpt tegen een paaltje, niet tegen een glazenwasser die langsloopt met een ladder op de schouder...
De training van een hulphond kosten ca. 40.000 euro dus zo duur is deze ontwikkeling niet (alleen kijkend naar de prijs van de headset).

Ik vind het juist geweldig dat hier naar gekeken wordt. Misschien wordt het niets, misschien vragen we ons over 10 jaar af hoe we zonder moeten.

Ik kan me van een jaar of 10 geleden een artikel herinneren over hoe blinden/slechtzienden heel blij waren met een iPhone vanwege de toegankelijkheidsopties. Daardoor had ik ook gedacht: wat moet deze groep met een smartphone.
Ik verwacht juist dat het rendabeler is om een dedicated platform voor dit gebruik te ontwikkelen voor een fractie van het gewicht/kosten van de headset. Juist omdat het een specifieke, niet geringe, doelgroep is.
Ook de gebruiksduur maakt de Vision Pro gewoon ongeschikt voor dit doel, 2 /3 uur is echt veel te kort.
Niet alleen dat, maar de Vision Pro heeft toch ook helemaal geen 360° detection ? Volgens mij kan die niet eens detecteren als er iets 90° rechts of links afkomt.
Dit lijkt me een voorbeeldje van een nagel inkloppen met een schroevendraaier. Of doet me ook wat denken aan Tesla die het op sommige modellen vertikte van ultrasoon sensoren te gebruiken en in de plaats daarvan te rekenen op de camera's voor de parkeerhulp (waarvan ik toch al van verschillende mensen gehoord heb dat dat een vreselijke vergissing was).
Ja maar proof of concept met dit en dan met een opvolger of uniekbproduct voor dit direct gemaakt verder.
Het feit dat het geen 360° detectie heeft is niet zo belangrijk, de persoon in kwestie zal ook nog altijd een taststok gebruiken tijdens een wandeling. Daarbij krijgt de cliënt dan ook nog begeleiding hoe ze dit moeten gebruiken en kunnen ze met kijktraining de omgeving scannen voordat ze bijvoorbeeld oversteken.

Dit zou voor veel mensen wel een uitkomst kunnen zijn, ook omdat niet iedereen een hond in huis kan of wil nemen en dan kan dit een prima alternatief zijn.
Ik denk dat ze het talent voor de Vision Pro development gewoon al in huis hebben en als POC is het gewoon software schrijven, geen hardware development, geen (/beperkt) safety regulations ...

Uiteraard is een strip met wat lidar sensors een RPI en een paar bluetooth oortjes een pak cheaper maar als je enkel een schroevendraaier hebt en de nagel gaat erin, wat is het probleem dan ?

De afzetmarkt van zo'n ding is vrij beperkt, er zijn gelukkig niet zo heel veel mensen die slechtziend zijn, het nadeel is dus dat er maar een beperkt incentive is om zo'n product te bouwen.

Een voorbeeld is: rolators, je zou verwachten dat er reeds zijn die (beperkte) obstakel detectie hebben, maar die zijn niet te vinden. Ondanks dat mensen die deze gebruiken vaker beperkt zicht en mobiliteit hebben.
Niet alleen dat, maar de Vision Pro heeft toch ook helemaal geen 360° detection ? Volgens mij kan die niet eens detecteren als er iets 90° rechts of links afkomt.
Dat klopt:
https://technologynile.co...0210_113429_0000.jpg.webp
Maar een mens of een hond hebben ook geen 360° detection qua beeld en de blinde persoon heeft nog steeds de andere zintuigen. Het is geen vervanger van een hond, het is een vervanger van helemaal niets hebben (behalve een stok).

En of het toegevoegde waarde heeft gaan ze nu onderzoeken. Dat kan toch nooit kwaad? Het onderzoeken zal vast niet gebeuren door de mensen die de honden trainen of door de honden zelf. Het is dus een geheel proces ernaast, die geen impact heeft op de bestaande honden trainingsprocessen. En als er een hond beschikbaar is zal de VP worden vervangen door een hond.
Niet alleen dat, maar de Vision Pro heeft toch ook helemaal geen 360° detection ?
Dat heb jij toch ook niet? Of heb jij soms wel ogen in je achterhoofd?

Een geleidehond evenmin.

En dit is een POC, geen productie. Wanneer je met deze POC kan aantonen dat dit soort sensoren bruikbaar zijn, kun je later iets gaan bouwen wat zich uitsluitend richt op dit onderwerp.

Ik zie niet waarom je een VP zou willen gebruiken voor deze toepassing, in productie.
inderdaad, maar als uit deze studie blijkt dat het goed werkt dan zou je een veel simpele Vision Pro kunnen maken zonder scherm aan de binnenkant, een stuk kleiner, langere accu duur door ontbreken van schermen en niet te vergeten goedkoper.
Ik denk dat het laatste je nog flink tegen valt. Zolang het niet een massa product is, zijn de productie kosten hoog.
Vast en zeker, maar als poc bespaar je veel tijd en risico door gebruik te maken van off the shelf components, zelfs bij een redelijk dure vison pro.

Ik kan mij wel inbeelden dat het bouwen van de hardware een stuk meer tijd (en dus geld) kost en dan moet je nog beginnen aan de software.
Eerste wat ik vooral denk: Dit is toch heel diefstal/overval gevoelig.
Dat zijn ze hun hulpmiddel kwijt en hebben er weer een probleem en trauma bij.
De hond kan ook iets overkomen ;)
Een vreemde (maar vast hippe) keuze...
* De Vision Pro heeft een té beperkte accuduur voor gebruik in het dagelijkse leven. Het plannen van, en opgeladen houden van, eventuele extra accupacks is alleen maar extra stress. Los van het gewicht van het accupack in de zomer in je zomerse kleding.
* De Vision Pro heeft een extern accupack, met kabel, welke tijdens gebruik in het dagelijkse leven in de weg kan gaan zitten bij zelfs de simpelste taken en tevens gevaarlijk kan zijn als het ergens achter blijft haken.
* Tevens heeft deze headset gewoon veel teveel overhead kwa CPU power, en is veel te zwaar kwa gewicht. Een groot deel van de capaciteit wordt niet, of beperkt, gebruikt (de resolutie van de schermen kan bijvoorbeeld veel lager, en zou de helderheid en het contrast juist wat hoger kunnen voor mensen met verschillende mate van visuele beperking)
* In het donker werkt dit al slechter, terwijl een geleide-/hulphond of zelfs de oude vertrouwde geleidestok daar nog steeds goed presteren.

[Reactie gewijzigd door thalx op 22 juli 2024 15:39]

Zou wel mooi nieuws zijn als dit werkbaar gemaakt kan worden.
Krijg je een heel stuk autonomie voor terug.

En je hebt ook niet een hond waar je jaren samen mee optrekt waar je dan afscheid van moet nemen omdat het met pensioen gaat en je een nieuwe hond toegewezen krijgt.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 15:39]

Een hond biedt toch wel veel meer dan een vision bril. Kameraadschap, betere hulp bij lopen (een hond ziet en begrijpt de omgeving veel beter dan een computer kan). Plus, je hoeft niet met zo'n ding op je hoofd te lopen.
Er is nu juist een tekort aan blindengeleidehonden en dan kan dit een, tijdelijk, alternatief zijn. Wellicht is dit ook een oplossing voor situaties waar honden minder handig zijn zoals sommige afdelingen van het ziekenhuis en plekken waar eten wordt bereid.
klopt, als tijdelijke oplossing is het prima. Alleen Polderviking leek het te hebben over als vervanging van een hond. En dat lijkt me geen goede zaak.
Dan kun je nog beter met die Chinese hond over straat
Afhankelijk van de toepassing en aandoening is de 'rayban meta look and ask' ook een interessante ontwikkeling voor slechtzienden.
(in een andere context dan vervanging van een hond).
Jammer dat het aan meta hangt.

Kan me overigens ook goed voorstellen dat er blinden zijn die wel willen kunnen navigeren en geen hond willen...

[Reactie gewijzigd door Jaspervl op 22 juli 2024 15:39]

Idee is leuk maar zal nog heel veel ontwikkeling nodig hebben, met de huidige batterijduur heb je er dus eigenlijk net niks aan als je bijvoorbeeld jezelf door het openbaar vervoer weet te vinden met zo'n bril en dan aankomt op je bestemming met 20% over. Hiervoor hoeft geen Apple vision pro gebruikt te worden, als ze het over het systeem en de camera's/sensoren hebben, dan ja, daar kan ik wel iets in zien. De schermen alleen al nemen bijvoorbeeld een hele hoop stroom in gebruik maar voegen dus in feite niks toe voor een blinde of slechtziende.
Ik vind het zelf een beetje vreemd waarom dit product zo gepresenteerd wordt als: de vervanging of tijdelijke oplossing voor een geleide hond. De meerderheid van de personen die blind zijn hebben geen hond: om diverse redenen (waaronder ikzelf). Zij leunen de dag van vandaag op obstakeldetectie bestaande uit niet meer dan een witte stok. Uiteraard zijn er technologische ontwikkelingen die hen helpen bij navigatie (speciale GPS apps). Maar daar gaat het om navigeren. Ik heb zelf al heel wat pogingen zien komen maar voornamelijk ook zien gaan. Recent probeerde ik nog:
https://en.ceciaa.com/rango.html
Het faalde al onmiddellijk omdat het gebaseerd is op één van je meest primaire zintuigen als je blind bent: je gehoor. Daarnaast: een toestel op een witte stok plaatsen dat je vervolgens via bluetooth met je smartphone verbindt om dan nog eens bluetooth oortjes op je smartphone te moeten aansluiten... Het werkte eerder belemmerend dan dat het hielp.
Hetzelfde gevoel had ik toen ik dit probeerde:
https://biped.ai/
Waarom men zo op het gehoor in blijft zetten als primaire bron van informatie bij obstakel detectie blijft me een raadsel.
Een verfrissender idee vind ik dan weer deze:
https://glidance.io/
Ook rond AI op smartphones zijn er leuke ideeën maar die vallen voor mij meer onder de noemer informatie verstrekking. Leuk filmpje in dit verband van OpenAI:
YouTube: Be My Eyes Accessibility with GPT-4o

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.